Home >Documents >Ingrijirea Pacientului Cu Enterocolita

Ingrijirea Pacientului Cu Enterocolita

Date post:12-Oct-2015
Category:
View:1,256 times
Download:49 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • LUCRARE DE DIPLOMAINGRIJIREA PACIENTILOR CU ENTEROCOLITAPopa Alexandra

 • M-am orientat aspra acestei lucrri, deoarece am observat in timpul stagiului practic ca enterocolita este o afectiune frecventa si mi-am dorit sa sprijin pacienti ce sufera de aceasta afectiune.

 • Lucrarea mea cuprinde 4 capitole:I - ANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATUL DIGESTIV II - ENTEROCOLITAIII - PROCESUL DE INGRIJIREIV - PLANURILE DE INGRIJIRE A PACIENTILOR CU ENTEROCOLITACazul ICazul II Caz III

 • Aparatul digestiv reprezinta totalitatea organelor la nivelul carora se realizeaza digestia alimentelor,transformarea lor in produsi absorbabili si eliminarea resturilor neabsorbite.

  Sistemul digestiv este alcatuit din tubul digestiv si glandele anexe.

  1.Tubul digestiv,format din:Cavitate bucalaFaringe(nazo-,oro-, si laringofaringe) segment comun sistemelor digestive si respiratorEsofagStomacIntestin subtire(format din trei portiuni:duoden,jejun,ileon)Intestin gros(format din trei portiuni:cec,colon(ascendant,descendent,sigmoid) si rectOrificiu anal2.Glandele anexe tubului digestiv:Glandele salivare(parotida,sublinguala,submandibulara)Ficatul Pancreasul

 • DIGESTIAPrin digestie se nteleg toate transformarile fizice si chimice pe care le sufera alimentele n tubul digestiv, pentru a le face capabile sa strabata mucoasa acestuia si sa ajunga n snge si limfa.Substantele alimentare se gasesc n naturampreuna cu unele substante care nu sunt folositoare organismului si care trebuie separate de substantele alimentare si eliminate din organism.

  FERMENII DIGESTIVI reprezinta componentii principali ai sucurilor digestive. Sunt substante organice proteice, care provoaca transformarea chimica a alimentelor, prin simplificarea moleculelor complexe, cu fixare de molecule de apa. Au actiune specifica, actioneaza numai asupra anumitor substante, provocnd anumite transformari. Fermentii digestivi sunt produsi de celulele glandelor digestive sub forma inactiva si sunt activati numai n prezenta unor anumite substante si ntr-un mediu cu o anumita reactie.

 • ENTEROCOLITAEnterocolita este o inflamatie acuta a intestinului subtire.

  Boala este frecventa si se ntlneste la orice vrsta, putnd sa aiba cauze infectioase, chimice sau fizice. Cel mai frecvent este de natura infectioasa, iar germenii care o provoaca sunt: bacili coli patogeni enterococi, stafilococii si streptococii sunt introdusi n intestin odata cu alimentele contaminate, care contin toxinele microbiene.Uneori, boala este urmarea actiunii unor factori fizici, ca alimentele excesiv de reci si bauturile fermentate. Enterocolitele acute semnalate dupa tratamente cu antibiotice sunt provocate de bacteriile rezistente din intestin sau din orofaringe, care se exacerbeaza dupa ce flora sensibila la antibiotice a fost distrusa.

 • SEMNE, SIMPTOME SI PROBLEME ALE PACIENILOR CU ENTEROCOLITCircumstante de aparitie - persoane care au consumat alimente alterate sau au ingerat substante toxice ; persoane emotive sau care au consumat lapte, dulciuri si anumite produsecelulozice sau bolnavii cu intoleranta alimentara.Simptome: inapetenta; greata; cefalee; stare de neliniste; dureri abdominale progresive pna la colici; balonare; varsaturi alimentare si bilioase; scaune apoase - la nceput de 5-10-30 ori/zi, explozive - cu eliminari de gaze urt mirositoare; febra; frisoane; deshidratare

 • PLANURILE DE INGRIJIRE A PACIENTILOR CU ENTEROCOLITACazul I Pacientul A.M in varsta de 27 ani,sex masculin cu domiciliu in Bacau este internat in data de 17.11.2013, avand urmatoarele simptome: greturi;varsaturi;scaune apoase 10/zi;crampe abdominale;paloare. In timpul spitalizarii i s-au efectuat urmatoarele analize: Hemoleucograma completa,Hemocultura,Sumar de urina,Examen coproparazitologic .A primit tratament cu : Perfuzie cu clorura de sodiu 0,9% 500ml, Algocalmin 0.5 ml, Smecta 100 mg,Crema Betadine.

 • Cazul II Pacientul R.S in varsta de 49 ani,sex 49 ani cu domiciliu in judetul Bacau este internat in data de 30.11.2013, avand urmatoarele simptome: varsaturi;diaree;crampe abdominale;inapetenta.

 • Caz III Pacientul M.T in varsta de 54 de ani,sex masculin,domiciliat in judetul Bacau,este internat in data de 01.02.2014 cu urmatoare simptome: agitatie, durere abdominala, greata varsaturi si scaune moi si dese(10/zi) .

 • Bibliografie

  1.Anatomie,fiziologie si patologie umana ,Alexandru Croitoru,Maria Popa-Editura Lucman,20072.Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ngrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale, Lucretia Titirca - Editura Viata medicala romneasca,20083.Manual de medicina interna pentru cadre medii, Editia a III-a, All Medical, Corneliu Borundel - Bucuresti - Bic All,20004.Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali,Lucretia Titirca - Editura Viata medicala romneasca,2008

of 12/12
LUCRARE DE DIPLOMA INGRIJIREA PACIENTILOR CU ENTEROCOLITA Popa Alexandra
Embed Size (px)
Recommended