Home >Documents >INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

Date post:03-Jun-2018
Category:
View:245 times
Download:4 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  1/50

  UNIVERSITATEA DE VEST VASILE GOLDIS DIN ARAD

  FACULTATEA DE MEDICINA, FARMACIE SI MEDICINA DENTARA

  SPECIALIZAREA : ASISTENTA MEDICALA

  LUCRARE DE LICENTA

  INGRIJIREA PACIENTILOR CU SCLERODERMIE SISTEMICA

  1. INTRODUCERE

  1.1 Motivatia lucrariiIn lucrarea de fata am abordat particularitati ale ingrijirii bolnavilor cu Sclerodermie Sistemica.

  In prima parte am incercat o prezentare generala a acestei patogenii incercand sa definescaceasta afectiune si continuand cu prezentarea unor modalitati terapeutice. Am insistat pe o prezentare catmai vasta a atitudinii terapeutice si o prezentare a terapiei sistemelor si organelor afectate deoarece acesttratament contribuie substantial la o ameliorare in supravietuire si a calitatii vietii.

  Pentru realizarea capitolului de statistica am folosit programul SPSS incercand o prezentare catmai corecta a situatiei.

  Este foarte importanta despistarea cazurilor noi in timp util si supravegherea terapiei.

  In a doua parte a lucrarii am expus trei studii de caz ale unor pacienti intalniti pe parcursul mai multor internari in Clinica Reumatologie unde imi desfasor pana in prezent activitatea in calitate de asistentamedicala.

  Activitatea desfasurata in functia de asistenta medicala imi ofera o satisfactie profesionaladeosebita motiv pentru care am incercat sa expun in aceste studii de caz o parte din atributiile meleraportate la o realizare cat mai optima a celor paisprezece nevoi fundamentale.

  Sclerodermia sistemica este o afectiune relativ rara. Ea este importanta din cauza mortalitatii inalte! cea mai inalta printre bolile reumatice ! si prin faptul ca reprezinta un model pentru alte afectiuni fibrozantede organ cum sunt ciroza hepatica si fibroza interstitiala pulmonara idiopatica.

  Este foarte importanta despistarea cazurilor noi in timp util si supravegherea atentaa terapiei .

  1.2. DEFINITIE

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  2/50

  SCLERODERMIA

  Sclerodermia deriva de la cuvintele grecesti s"leros #aspru sau indurat$ si derma #piele$.Sclerodermia este o boala neobisnuita si rara a carei afectari modifica aspectul pielii.

  Pielea devine devine rigida si perfect intinsa. pacientii prezentand ceea ce se numeste % facies deicoana bizantina&.

  In formele severe boala afecteaza si organele interne.

  Se stie pina in prezent ca apare din cauza unei dereglari a sistemului imunitar insa nu se cunoastedeocamdata mecanismul prin care se declanseaza.

  In unele dintre cazuri s!a facut o legatura cu expunerea intr!un mediu chimic.

  'enetic celulele fetale si unii dintre virusi pot fi factori care sa duca la aceasta boala.

  Sclerodermia este o afectiune cronica de etiologie necunoscuta care afecteazamicrovascularizatia si tesutul conjunctiv lax fiind caracterizata prin fibroza si obliterarea vaselor sanguinedin piele plamani tract gastro!intestinal rinichi si cord.

  1.3. EPIDEMIOLOGIE

  (ebutul SS este neobisnuit in copilarie si la barbatii tineri. )ai putin de *+, din pacienti dezvoltascleroza sistemica sub -+ de ani .

  Incidenta creste cu varsta atingand la femei maximul in a treia si a patra decada iar la barbati in a

  patra si a cincea decada.

  S liniara tinde sa afecteze mai ales copii si adolescentii /0, din cazuri survenind inainte de *1ani.

  Celelalte forme de S tind sa apara mai tarziu varsta medie a debutului fiind intre 2+!3+ de ani iar la 14, din cazuri debutul este intre -+ si /+ de ani .

  5emeile sunt afectate de SS de aproximativ trei ori mai frecvent decat barbatii. In perioada activahormonal raportul femei6barbati poate ajunge chiar la *47* .

  S liniara are o distributie egala pe sexe .(esi afecteaza toate rasele S se pare ca este maifrecventa la rasa alba decat la rasa neagra. SS este mai frecventa si mai severa la femeile negre tinere.

  Prevalenta estimata in S8A a fost de -4+ pacienti la * milion locuitori in timp ce incidenta bolii esteapreciata la *1 9 -+ cazuri6milion6an cu variatii mari intre diversele grupe etnice .

  : prevalenta foarte mare a SS a fost raportata recent in :"lahoma la americanii nativi Chocta;.Prevalenta a fost de 30- la *+++++ locuitori care este cea mai mare gasita vreodata la un grup etnic .

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  3/50

  Incidenta si prevalenta sclerozei sistemice in nord vestul 'reciei este mai scazuta fata de S8A si Australia si mai mare fata de A!(R* !(R2 si 9(R4. Celulele nule C3A si > A!

  (?A- au fost raportate de unii investigatori ca fiind mar"eri pentru susceptibilitatea la boala .

  : relatie mai stransa a fost gasita intre anumite tipuri de > A si aparitia autoanticorpilor specifici lapacientii cu SS. S!a demonstrat ca anticorpii anticentromer sunt asociati cu > A!(R* !(R3 si 9(R4 iar anticorpii antitopoizomeraza cu > A!(R4. Ambele tipuri de autoanticorpi par sa fie strans asociate cucelulele > A!([email protected]*.

  Cresterea titrului anticorpilor antinucleari la sotii pacientilor cu SS sugereaza implicarea unor factoride mediu.

  )uncitorii expusi la policlorura de vinil pot dezvolta fenomen Ra naud acroosteoliza leziunitegumentare asemanatoare celor din sclerodermie si anomalii capilare la nivelul patului unghial similare cucele observate. Acesti muncitori pot dezvolta de asemenea fibroza hepatica si angiosarcom .

  Scleroza sistemica pare sa fie mai frecventa la minerii care au lucrat in minele de carbuni si aur inspecial la cei cu expunere prelungita sugerand ca pulberea de siliciu poate fi un factor predispozant .

  Aparitia sclerodermiei a fost asociata cu expunerea la clorura de vinil rasini epoxice si hidrocarburiaromatice cum ar fi benzenul si toluenul .

  In *B1* in Spania a fost raportata o boala multisistemica semanand cu sclerodermia care a aparutdupa ingestia de ulei industrial in locul celui comestibil #ulei de rapita$. Au fost afectate aproximativ -++++ depersoane. Pacientii au dezvoltat initial pneumonie interstitiala eozinofilie artralgii artrite si mioza urmate decontracturi articulare ingrosare tegumentara fenomen Ra naud hipertensiune pulmonara sindrom sicca siresorbtia falangelor distale .

  Scleroza extinsa a dermului si a tesutului subcutanat a fost observata la pacientii care au primitpentazocin un agent analgetic nonnarcotic. @leomicina un agent anticanceros produce noduli fibroticitegumentari hiperpigmentare liniara alopecie gangrena degetelor si fibroza pulmonara afectand in speciallobii inferiori.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  4/50

  Sclerodermia si alte boli de tesut conjuntiv au fost raportate la unele femei care aveau implante desilicon la nivelul sanilor . In prezent nu este inca dovedit ca femeile cu aceste implanturi au risc mai mare dea face sclerodermie sau alte boli de tesut conjunctiv.

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  5/50

  A. 2.Morfea sau sclerodermia in placi cu placi unice sau multiple de fibroza distribuite frecvent pe trunchi .

  #. Sclerodermia "i"temica "au "clero!a "i"temica #SS$ este o afectiune multisistemica de

  cauza necunoscuta caracterizata prin fibroza pielii a vaselor de sangesi a organelor interne incluzand7 tracul gastrointestinal plamanii inima si rinichii. 'radul interesariipielii si a organelor interne variaza de la un pacient la altul . SS se imparte la randul ei in mai multesubtipuri 7

  B.1. SS cu afectare cutanata difuza forma severa de boala cu manifestari sistemice

  multiple si afectare tegumentara extinsa cuprinzand extremitatile si trunchiul. Aceasta forma de SS secaracterizeaza prin7

  *. (ebutul fenomenului Ra naud cu cel mult un an inainte sau chiar concomitent cu

  modificarile tegumentare.

  -. Scleroza rapida sistemica a tegumentului membrelor #atat proximal cat si distal$ feteitrunchiului.

  2. Risc crescut de aparitie precoce a fibrozei interstitiale pulmonare a insuficientei renaleoligurice a afectarii difuze gastrointestinale si cardicae.

  3. prezenta anticorpilor anti A( topoizomeraza I #antiscl0+$.

  4. la capilaroscopie dilatarea si reducerea numarului capilarelor patului unghial.

  B.2. SS cu afectare cutanata limitata la fata si maini denumita si sclerodermia

  limitata.

  Aceasta forma de SS se caracterizeaza prin urmatoarele7

  *. fenomenul Ra naud precede cu ani debutul bolii.

  -. scleroza tegumentului sistemica limitata la nivelul extremitatilor distale ale membrelor si afetei.

  2. risc crescut de aparitie tardiva a hipertensiunii arteriale pulmonare a nevralgiei trigeminale a calcinozei si a teleangiectaziilor.

  3. prezenta anticorpilor anticentromer.

  4. la capilaroscopie prezenta de capilare dilatate la nivelul patului unghial dar fara

 • 8/12/2019 INGRIJIREA PACIENTULUI SCLERODERMIE

  6/50

  reducerea semnificativa a numarului lor .

  Sindromul CREST un acronim pentru calcinoza fenomen Ra naud disfunctie esofagiana sclerodactilie si teleangiectazii este o varianta limitata de boala in careinteresarea tegumentara este limitata la degete si fata iar interesarile viscerale sunt

  minime si evolutia lor este lent progresiva . In aceasta varianta dupa o evolutieindelungata a bolii de regula in a doua decada de evolutie pacientii pot prezenta hipertensiunearteriala pulmonara care intuneca mult prognosticul bolii .

  Sclerodermia limitata sau sindromul CRES< #calcinoza fenomen Ra naud tulburarea motilitatiiesofagiene sclerodactilie si telangiectazie$ formeaza un subgrup distinct clinic si serologic in careinteresarea cutanata si a organelor interne este relativ limitata. Sistemul nervos este rareori afectat.

Embed Size (px)
Recommended