Home >Documents >Ingrijirea Pacientilor Cu SIDA

Ingrijirea Pacientilor Cu SIDA

Date post:29-Oct-2015
Category:
View:721 times
Download:11 times
Share this document with a friend
Description:
Ingrijirea Pacientilor Cu SIDA
Transcript:

Ministerul Educaiei Cercetrii i Inovrii

coala Postliceal Sanitar F.E.G.

Filiala Vaslui

Proiect

Examen de absolvire a colii Postliceale

Calificarea profesional:

Asistent medical generalist

Profesor ndrumtor:

Sevastita Adrian

Absolvent:

Beleuta Iulia

Vaslui 2012

ntotdeauna trebuie s te dedici complet, deoarece dac nu o faci, cineva, undeva, se va dedica i te va nvinge cnd te va ntlni.

Ed. Macauley

ngrijirea copiilor cu SIDA

CUPRINS

Introducere................................................................................................ 4

Capitolul I: ngrijirea copiilor cu SIDA........................................................6

1. Definiie.................................................................................6

2. Etiologie...............................................................................13

3. Simptomatologie, complicaii...................................................16

4. Tratament.............................................................................23

Capitolul II: ngrijirea copiilor cu SIDA......................................................38

1. Motivaia alegerii temei...........................................................38

2. Scopul lucrrii..........................................................................39

3. Material i metode lucru.....................................................40

Capitolul III: 4. Plan nursing:..................................................................41

Cazul I................................................................................................41

Cazul II..............................................................................................55

Cazul III............................................................................................68

5. Concluzii..............................................................................80

6. Bibliografie..........................................................................81

7. Anexe...................................................................................82

INTRODUCERE

ngrijirile de baz (nursing-ul) au rdcinile n nevoile fundamentale ale omului. Prin nursing se definete o suit de aciuni n scopul pstrrii sntii, prevenirii bolilor, acordrilor ngrijirilor, pentru asigurarea unei mori linitite.

Nevoile umane reprezint originea ngrijirilor de baz n toate serviciile de sntate. Polul esenial al asistenei medicale const n a ajuta persoana bolnav sau sntoas s-i menin sau s-i rectige sntatea prin ndeplinirea sarcinilor pe care persoana respectiv le-ar fi ndeplinit singur dac ar fi avut voina sau cunotinele necesare. Asistenta medical trebuie s ndeplineasc aceste funcii astfel nct bolnavul s-i rectige independena cat mai repede posibil.

Asistenta medical nu trebuie sa piard din vedere c orice fiin uman sntoas sau bolnav este animat de dorina vital de a mnca, de avea un adpost, de a se recreea, etc., nevoia de afeciune, de sentimentul de utilitate, de nelegere.

Asistenta medical trebuie s fie pentru un timp "contiina celui lipsit de contiina, dorina de trai pentru cel care nu mai dorete s traiasc, este membru pentru cel cruia i-a fost amputat, este ochi pentru cel ce a fost orbit". Virginia Henderson.

Asistenta medical ajuta bolnavul s-i pastreze nevoia de a trii, s se adapteze impedimentelor ce decurg din starea sa sau s moar cu demnitate, atunci cnd moartea este inevitabil.

Nursingul presupune s fii devotat, s ai curaj i trie.

Asistenta medical detine o poziie foarte important n ngrijirea acestor categorii de bolnavi. Justificarea rolului ei rezid n caracterul unor boli care reclam o spitalizare ndelungat deci o supraveghere continu. Noua tendin ce se manifest azi in lume ce se manifest n domeniul nursingului, de practicare a unor ngrijiri autonome, cheam asistentele s joace un rol nou, ce nu poate fi redus la simplul act de executare a unor tehnici de ngrijire, ce implic ntregul efort de asigurare a unei stri de bine persoanei ngrijite, ajutor acordat acesteia pentru meninerea strii de sntate

Capitolul I

ngrijirea copiilor cu SIDA.

Definiie

SIDA sau Sindromul Imunodeficitar Dobndit este o boal cauzat de sindromul imunodeficienei umane HIV ce face parte din clasa retroviruilor producnd depresie imun, favorieaz dezvoltarea infeciilor oportuniste ( virale, bacteriene, parazitale, fungice) i a tumorilro.

n toi aceti ani s-au ncercat mai multe definiii, prima definiie a fost publicat n 1982 de ctre Centrul de Control al Bolilor din Atlanta, S.U.A. la 16 luni dup descoperirea unei incidene anormal de crescute de pneumonie cu Pneumocystis carinii homosexuali. n 1987 O.M.S. a elaborat o definiie a SIDA bazat, pe de o parte, pe studii epidemiologice i chimice, precum i pe o apreciere mai corect a valorii i limitele testelor serologice. Definiia este structurat n trei seciuni, n funcie de statusul serologic.

Date generale. Istoric.

n 1981 este semnalat pentru prima dat un val epidemic de infecii oportuniste grave i sarcomul Kaposi la brbai americani homosexuali. Elementul comun tuturor acestor cazuri este un deficit imunitar sever. Acesta a fost sub aspect istoric actul de natere al unei noi entiti care avea s fie numit sindromul de imunodeficien, respectiv SIDA n rile de limb englez. Cazuri asemntoare deveniser cunoscute medicilor n Africa tropical i n special n Zair, nc din anii 1970-1980.

Virusul cauzal al acestui sindrom a fost descris n 1983, stabilindu-se c el aparine clasei retrovirusuri. Acesta distruge progresiv anumite celule int ale organismului i n special unele componente ale sistemului imunitar.

Acest virus a fost denumit iniial LAV (Lymphoadenomapthy Associated Virus) pentru ca, n cele din urm, s primeasc denumirea de virusul imunodeficienei umane, dat de Comitetul internaional de taxonomie a virusurilor n 1986. Denumirea sa prescurtat este HIV n limba englez i VIH n limba francez.

Infecia cu HIV este o infecie grav ce dureaz toat viaa, evoluia fiind constant fatal dup un interval de timp variabil.

n mai puin de un deceniu de la descrierea primelor cazuri de SIDA, infecia cu HIV a luat proporiile unei pandemii amenintoare. Se apreciaz c aceast pandemie este "urgen mondial" n faa creia comunitatea uman este nepregtit s-i fac fa, ntruct nu dispune de nici un mijloc terapeutic cu efect curativ, n timp ce un vaccin eficace nu va putea deveni operativ mai devreme de anul 2000.

EPIDEMIOLOGIE

Dimensiunile infeciei n lume i n Romnia

Conform datelor publicate de OMS la sfritul anului 1992 se nregistrau n lume 611.589 cazuri de SIDA. n 1993 pe mapamond se estimau c exist aproximativ 14 milioane de brbai, femei i copii contaminai cu HIV. Dintre acetia, 8 milioane sunt n Africa subecuatorial, cte un milion i jumtate n America de Nord i de Sud, zona Caraibelor, Asia de Sud-Est, 800 mii n Europa de Vest 50 mii n Europa Centrala i de Est 75 mii n Africa de Nord. Se estimeaz c aceast cifr se va tripla n anul 2000.

n ara noastr, conform datelor publicate de Ministerul Sntii n presa central la data de 30 septembrie 1993 se nregistrau un numr de 169 subieci aduli infectai i un numr de 2545 de copii cu infecie.

Din cele 6060 cazuri de infecie cu HIV raportate la copiii din Europa la sfritul anului 1996 un procent de aproximativ 50% se regsesc n ara noastr, principala cale de transmitere fiind cea nosocomial.

Primul caz a fost confirmat n Romnia n 1985. De atunci pn la sfritul lui septembrie 1998 au fost confirmate 5503 cazuri de SIDA, dintre care 4849 la copii. Au decedat 1895 copii.

n perioada primelor trei trimestre ale anului 1998 au fost nregistrate 261 de cazuri noi de infecie HIV la copii. Majoritatea copiilor infectai sunt nscui ntre 1987-1990. n Dolj sunt luai n eviden 260 copii infectai.

Sursa de infecie

n infecia cu HIV izvorul de infecie l reprezint omul infectat, indiferent de stadiul infeciei (asimptomatic sau simptomatic). Importan major n diseminarea infeciei o au persoanele asimptomatice n foarte multe cazuri nici nu tiu c sunt infectate, continundu-i modul de via obinuit perioade lungi de timp.

O persoan odat infectat devine potenial infectant pentru parteneri i rmne aa toat durata vieii..

Cile de transmitere

Transmiterea infeciei HIV se face pe urmtoarele ci de transmitere considerate pentru ansamblul ntregii populaii ( copii i aduli).

1. Transmiterea sexual

Pe tot glubul, transmiterea pe cale sexual a infeciei HIV reprezint cea mai frecvent modalitate. Virusul poate fi transmis de la o persoan infectat la partenerul su ( la femeie, femeia la brbat i brbatul la brbat).

Contaminarea sexual este deci: heterosexual i homosexual.

Contaminarea heterosexual reprezint principala modalitate de transmitere a infeciei n Africa astfel prevalena infeciei HIV este foarte ridicat. Factorii de risc n contaminarea heterosexual sunt: sodomania, raporturile bucogenitale i raporturile n timpul ciclului.

Contaminarea homosexual reprezint principala modalitate de transmitere a infeciei n Statele Unite i n Europa.

Homosexualii i bisexualii reprezint grupul de risc, iar factorii favorizani ai propagrii bolii printre acestea sunt:

parteneri infectai

infecii ale mucoasei ano-rectale

promiscuitatea sexual

Primele cazuri de SIDA au fost identificate la homosexuali.

2. Transmiterea parenteral

Transmiterea parenteral are loc ca urmare a administrrii de snge sau produse derivate din snge, sau

Embed Size (px)
Recommended