Home >Documents >Bucuresti strict secret

Bucuresti strict secret

Date post:24-Mar-2016
Category:
View:230 times
Download:7 times
Share this document with a friend
Description:
volumul 1 din seria de 10
Transcript:
 • Uneori \ns`, acest cadru este dep`[it din cauza unor adev`rate drame. Protagoni[tii se selecteaz` din toate straturile. Avem demimondene, prin]ese, intelectuale rafinate, aspirante bovarice, sau te miri cine din pegra bucure[tean`. Sau donjuani de cartier, aristocra]i sau criminali, arti[ti de diferite m`suri - de la poe]i exalta]i sau melancolici la dizeuri [i l`utari celebri. Patimile amorului, odat` dezl`n]uite, exist` riscul s` pl`te[ti cu via]a. 4 pove[ti de amor, tr`dare [i moarte vi le spunem aici.

  Bucure[teanul are o fire sentimental` [i se \ndr`goste[te u[or. E drept, nici nu prea pune pre] pe amorurile lui. Se desparte u[or, \i face bine s` sufere, dar nu prea mult, mai [i l`crimeaz` ca s` aib` ce povesti cnd o fi din vremea tinere]ii zv`p`iate, rebele chiar.

  Stelian T`nase

 • 04

  Amor princiarFrumoasa prin]es` Martha Bibescu, al c`rei palat de la Mogo[oaia era un centru al intrigilor europene, n-a iubit doar o dat` n via]` [i cu siguran]` nu doar pe so]ul ei.

  Pe lng` o femeie frumoas` n-or s` treac` niciodat` neluate n seam` b`nuielile, iar o privire [i un cuvnt ntrziate pu]in mai mult dect se cuvine n preajma unui b`rbat care ar putea s` le merite cap`t` greutatea unei dovezi zdrobitoare care s` o califice pentru totdeauna drept o zburdalnic` prin]es` a inimilor. Cu att mai mult n cazul Marthei Bibescu, a c`rei frumuse]e a fost pus` uneori ntr-o lumin` aproape magic` de o mare inteligen]` [i un talent. Multe iubiri, de regi, prin]i, lorzi [i poe]i, a n`scut prin]esa Bibescu pn` trziu, nspre b`trne]e, atribuindu-i-se cea a regelui Ferdinand, a regelui Alfons

 • al 13-lea, regele Spaniei, sau a lui Wilhelm, prin]ul mo[tenitor al Germaniei. Cel care i-a scris ns` o carte, ca s`-[i sting` admira]ia pentru ea, Principesa dun`rean` Smaranda, a fost lordul Thompson, ministrul Aerului al Marii Britanii n dou` rnduri. La moartea lui, Smaranda avea s`-i scrie [i ea, cu tandre]e, o carte: Destinul lordului Thompson.

  Prin]esa Bibescu nu avea cum s` nu-l remarce, chiar [i dintr-o privire politicoas`, pe lordul Thompson, pe atunci doar colonel, nennobilat de regin`, sosit n martie 1915 ca ata[at militar al Lega]iei Marii Britanii la Bucure[ti. Era ntotdeauna cu un cap mai nalt dect oricine, oriunde se ducea. Avea aproape 40 de ani cnd a z`rit-o prima dat` pe prin]esa n

 • 06

  vrst` de 29 de ani la bra]ul regelui Ferdinand, la un concert la Palatul Cotroceni. Dintr-o familie de militari de carier`, colonelul Christopher Thompson se n`scuse n India [i servise Imperiul Britanic n toat` lumea, oriunde acesta avusese nevoie de el. Veteran al r`zboiului cu burii, Thompson fusese trimis la Bucure[ti cu o misiune clar`: s`-[i fac` prieteni n familiile aristocra]ilor [i influen]ilor romni, care s` determine intrarea Romniei n r`zboi al`turi de Anglia [i Fran]a. Bucure[tiul sem`na cu un

 • blci n care se negocia ca la tarab` neutralitatea Romniei, avea s` scrie mai trziu prin]esa Bibescu. Colonelul Thompson p`rea perfect pentru misiune. |n mod neobi[nuit pentru un militar, avea talent pentru limbi str`ine, era cultivat [i plin de umor.

  C`s`torit` de la 16 ani cu prin]ul George Valentin Bibescu, Martha a mp`r]it cu so]ul s`u, a[a cum o arat` jurnalele ei, o camaraderie afectuoas`. Prin]ul Bibescu i d`ruise n 1912 (o anun]a n portul Marsilia printr-o scrisoare) Palatul Mogo[oaia, construit de Brncoveanu [i ruinat acum, pe care ea avea s`-l renoveze cu fast. Aici, la Mogo[oaia, unde se purtau negocieri politice secrete, sose[te ntr-o zi, neinvitat, c`lare, colonelul Thompson, dornic s-o vad` pe prin]esa Bibescu. Leg`tura lor a supravie]uit, convertit` uneori n amici]ie, alteori r`mas` intact` n dragoste, 15 ani, pn` la moartea lordului Thompson. Cnd, n toamna lui 1916, zeppelinele nem]e[ti bombardau Bucure[tii, Patriarhia tr`gea clopotele, ca oamenii s` [tie [i s` se ascund`-n pivni]e. Totu[i, un zvon, dintr-o noapte de sfr[it de octombrie, cum c` zeppelinul fusese dobort, i-a f`cut

  Admirat` de RilkePrincipesa lui dun`rean`, Martha, ale c`rei scrieri strniser` admira]ia lui Rainer Maria Rilke, Anatole France [i Proust, se n`scuse Lahovary. |n compara]ie cu cel al mamei sale, sngele albastru al tat`lui s`u era nc` proasp`t. Mama sa, Smaranda Ema Mavrocordat, cobora din dinastiile moldovene[ti ale Mu[atinilor [i ale Basarabilor, dar n familia tat`lui s`u, abia la sfr[itul secolului al XVIII-lea, un Petrache Lahovary urcase iute de la modesta slujb` de num`r`tor la importantul post de intendent al monet`riei sultanului. La a patra genera]ie, tat`l Marthei, Ioan N. Lahovary, avea s` fie pe rnd ministru al Romniei la Paris [i ministru de Externe al Romniei. Majoritatea c`r]ilor, prin]esa Bibescu nu [i le-a scris n romne[te, iar cea pe care a prefa]at-o elogios la un moment dat, mai trziu, preten]iosul cusurgiu Mihail Sadoveanu, Izvor, ]ara s`lciilor, a ap`rut n 1923 la Paris. Curnd dup` apari]ie, Rainer Maria Rilke i scria lui Ion Pillat: Cum s` nu iube[ti Romnia dup` ce cite[ti Izvor? A fost lectura mea preferat` de-a lungul unui an ntreg [i cu siguran]` o voi relua totdeauna cu aceea[i ncntare [i duio[ie.

 • pe oameni s` r`mn` la lumina zilei. O bomb` a c`zut chiar n curtea casei din Str. Christian Tell, de la num`rul 20, unde locuia colonelul Thompson. |n mijlocul cur]ii, dintre ruine, se ridic `colonelul Thompson, scutu rndu-[i hainele [i spunndu-i unei domni[oare ce plngea [ocat`: N-a fost nimic, un foc de artificii!. Ca principesa lui dun`rean` s` nu se team` pentru via]a lui, colonelul Thompson i expediaz` de urgen]` o telegram`, care-l anun]a ca fiind n via]`: Primul snge englezesc v`rsat pentru o cauz` romneasc`!. Prin]ul Bibescu a [tiut de leg`tura celor doi [i i-a l`sat s` [i-o tr`iasc` n pace.

  La sfr[itul lui noiembrie, prin]ul Bibescu mpreun` cu colonelul Thompson [i un deta[ament al Armatei romne alc`tuiesc un comando ce arunc` n aer sondele romne[ti de pe Valea Prahovei, astfel nct armata german`, ajuns` deja la marginea ora[ului Ploie[ti, s` nu pun` mna pe carburantul de care avea atta nevoie. Stelian T`nase afirm` c` \nsu[i colonelul Thompson a fost cel care a semnat ordinul de decorare pentru faptele eroice ale prin]ului Bibescu. Martha Bibescu [i colonelul Thompson se

 • rev`d abia n 1919, la terminarea r`zboiului, dar el simte c` nu-[i mai g`se[te locul n salonul prin]esei. Con[tient c` nu-i poate oferi via]a cu care aceasta era obi[nuit`, colonelul Thompson nu a uitat-o niciodat`. |n 1924 public` volumul Smaranda, n care poveste[te idila lui cu o frumoas` principes` dun`rean`, un omagiu de o transparen]` nen[el`toare adus frumoasei [i ambi]ioasei Martha Bibescu. |n 1929, ambi]ia sa de ministru al Aerului al Marii Britanii e crearea unei flotile de dirijabile care s` lege Regatul Unit de India. Pr`bu[irea zeppelinului R 101, n care [i-au pierdut via]a 50 de persoane, printre care [i colonelul Thompson, acum lord Cardington, este considerat` cea mai mare catastrof` dup` scufundarea Titanicului. Martha Bibescu este devastat`. La cteva luni, de Cr`ciun, prime[te la Paris un buchet de flori cu cteva cuvinte de la lordul Thompson. |n trecere, vara, prin Paris, lordul Thompson i comandase unui florar celebru buchetul de flori care s`-i fie trimis Marthei de Cr`ciun. Doi ani mai trziu, prin]esa Bibescu [i public` [i ea dragostea pentru lordul Thompson, sub forma unui volum Destinul lordului Thompson, semnat Smaranda.

 • 10

  Zaraza, legend` urban`O frumuse]e de legend`? Tangoul-emblem` al Bucure[tiului interbelic? Cine a fost cu adev`rat Zaraza r`mne un mister.

  Victim` a rivalit`]ii ne\mp`cate dintre cei doi mari dizeuri Zavaidoc [i Cristian Vasile, la moartea c`reia cel din urm` i-a mncat cenu[a cu lingu - ri]a [i apoi a \ncercat s` se sinucid` bnd terebentin`. O frumuse]e de ]iganc` deloc lilin` [i suav`, dam` de consuma]ie ce l-a vr`jit cu chipul ei arzoi pe Cristian Vasile [i pe care banditul Beril` a omort-o ca s`-i aline invidia lui Zavaidoc. E Zaraza literar` a lui Mircea C`rt`rescu, pe care a f`cut-o tuturor cunoscut` \n volumul lui de succes De ce iubim femeile.

  Zaraza, necunoscuta de o fru mu - se ]e r`pitoare, g`sit` de poli]ie cu gtul t`iat \n strad`, f`r` s` reu[easc`

 • s`-i ia vreodat` urma criminalului ei [i a c`rei moarte a tulburat [i a cufun-dat \n t`cere pentru o vreme chefliul Bucure[ti dintre cele dou` r`zboaie. E Zaraza ziarelor vremii, lipsit` de via]`, g`sit` \ntr-o balt` de snge pe Strada Francez`, lng` Po[ta Mare, lng` Biserica Sf. Dumitru, despre a c`rei moarte procurorul Tufescu spunea: Maniera \n care i-a fost t`iat gtul arat` c` e vorba de un profesio-nist. Nu exist` martori.

  {i mai e Zaraza pe care o tnguie[te tangoul lui Cristian Vasile [i pe care acesta o someaz` s`-i m`rturiseasc` c]i au plns dup` ea [i c]i au murit, c`ci are \n ochi patimi dulci [i luciri de p`cat, trupul de [arpe felin, e un demon din vis care tulbur` [i minte, iar gura ei, un poem de nebune dorin]i. Aceast` Zaraz`, sus]ine cu t`rie muzicologul Viorel Cosma, nu-i dect varianta romneasc` a faimosului tango ar-gentinian cu acela[i nume, compus de

 • 12

  Benjamin Tagle Lara [i cntat de Ignacio Corsini. L-a cntat ani \n [ir, cu extraor-dinar succes, Cristian Vasile, dizeurul consacrat la crciuma La Berbecu, vizavi de Liceul Laz`r, \n anii 30-40, cnd se lupta cu Zavaidoc [i Moscopol pentru favorurile publicului.

  Cele trei Zaraze de pn` acum sunt doar cteva fa]ete ale legendei urbane construite \n jurul femeii care a inspirat tangoul. Fiecare dintre ele e disputat` [i confruntat` pn` la ultimul detaliu cunoscut. Scriitorului {tefan

 • Agopian, dup` ce a citit Zaraza lui C`rt`rescu, pe care i-o semnalaser` ni[te prieteni cu exclama]ia Domnule, ce mult` informa]ie are!, i s-a p`rut ceva suspect. Cnd a cercetat arhivele vremii, adev`rul Zarazei lui C`rt`rescu