Home >Documents >Orasul secret Derinkuyu

Orasul secret Derinkuyu

Date post:13-Jul-2015
Category:
View:2,113 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
  • n 1963, un locuitor din Derinkuyu (n regiunea Capodocia, Anatolia central, Turcia), drma un perete la el acasa i, a descoperit, uimit, ca dup acela se afla o camer misterioas care nu mai vazuser; camera sta l-a condus la alta, si aceea la alta si la alta Descoperiser intmplator oraul subteran de la Derinkuyu, al crui primul nivel poate c a fost spat de hitii n jurul anului 1400 .e.n.

  • Arheologii au inceput sa studieze acest ora subteran fascinant parasit. Au reuit s ajung la patruzeci de metri de adncime, dei se considera c ajunge la 85 de metri.n actualitate s-au descoperit 20 de nivele subterane. Se pot vizita doar primele opt nivele superioare; celelalte sunt parial drmate sau sunt studiate de catre arheologii i antropologii.

  • Oraul era folosit ca un adapost de mii de persoane care triau la subsol ca s se apere de frecventele invazii suferite de Capodocia, n diversele epoci de ocupaie, i tot aa de ctre primii cretini.namicii, constieni de pericolul care reprezinta intrarea n interiorul oraului, ncercau de obicei s scoat populaia la suprafa otravind fntnile.

  • Interiorul este uluitor: galeriile subterane din Derinkuyu (n care este loc pentru, cel puin, 10.000 de persoane) puteau fi blocate n trei puncte strategice obturndu-le cu nite ui circulare din piatr. Erau roci foarte grele care nchideau coridorul si mpiedicau trecerea namicilor. Aveau intre 1 i 1,5 metri de nalime, cam 50 de centimetri de grosime i o greutate pn la 500 de Kile.

  • n imaginea de sus se poate aprecia cum bloca coridorul, ua principal din piatr, izolnd locuitorii din subsol.

  • n plus, Derinkuyu, are un tunel de aproape 8 kilometri de lungime care conduce la un alt ora subteran din Capodocia, Kaymakl.

  • Despre oraele subterane din aceasta regiune ne vorbea istoricul grec Jenofonte. n opera sa Anabasis, povestea despre persoanele care locuiau n Anatolia i i spaser casele sub pmnt i triau n camere suficient de mari ct s ncap o familie, cu animalele sale domestice i alimente nmagazinate.

  • n nivelele recuperate s-au localizat grajduri, cantine, o biseric (cu baz n forma de cruce de 20 pe 9 metri, cu un tavan de peste trei metri de nalime), buctrii (nc nnegrite de fum), prese pentru vin si ulei, magazii, magazin alimentar, o coal, numeroase camere i, inclusiv, un bar.

  • Oraul beneficia de existen unui ru subteran; avea fntni de ap i un magnific sistem de ventilaie (s-au descoperit 52 de puuri de ventilaie) care i uimesc pe inginerii de azi.