Strategia, cap 1

Post on 14-Apr-2018

221 views 0 download

transcript

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    1/26

    PROIECT

    STRATEGIA CERCETRII-DEZVOLTRII A REPUBLICII MOLDOVAPN N 2020

    Capitolul I. Descrierea situaiei actuale

    1. Implementarea triunghiului cunoaterii educaie-cercetare-inovare n RepublicaMoldova reprezint un imperativ pentru procesul de dezvoltare a rii. Din momentul n careeducaia a fost declarat drept prioritate naional, este imperios necesar consolidarea roluluicercetrii-dezvoltrii (CD) i elaborarea unei strategii privind cercetarea-dezvoltarea nRepublica Moldova ca modalitate de cretere a stocului productiv de capital i a cunotinelor deutilizare a acestuia, paradigma dezvoltrii economice va presupune atragerea investiiilor,dezvoltarea industriilor exportatoare, promovarea societii bazate pe cunotine, inclusiv prinfortificarea activitilor de cercetare-dezvoltare, inovare i transfer tehnologic, orientate spreeficieni competitivitate.

    2. Cercetarea-dezvoltarea n Republica Moldova se confrunt cu necesitatea utilizriieficiente a unor resurse bugetare austere pentru asigurarea unui proces de cercetare bazat peexcelen, integrat n circuitul internaional de cercetare i orientat spre satisfacerea necesitilorcrescnde ale societii i economiei naionale.

    3. Reformarea domeniului cercetrii-dezvoltrii prin demonopolizarea finanrii acestuia,prin aplicarea unor reguli coerente i relevante de susinere a excelenei n educaie i n tiin,va impulsiona calitatea studiilor pentru carier.

    4. Elaborarea i realizarea prezentei strategii are drept scop dezvoltarea unui mediu propicepentru activitatea n domeniul cercetrii-dezvoltrii, crearea condiiilor necesare pentru realizareaproduselor inovaionale n sectorul real al economiei elemente-cheie pentru instituirea nRepublica Moldova a unei veritabile societi i economii bazate pe cunoatere.

    5. Prezenta strategie are la baz viziunea de dezvoltare a domeniului cercetrii-dezvoltriipn n 2020 elaborat n cadrul unui exerciiu amplu deForesight - FOR MOLDOVA, realizatn perioada 2011-2012, cu participarea experilor naionali i internaionali.

    6. Viziunea elaborat n cadrul exerciiului de Foresight a fost supus dezbaterilor publicen cadrul a 7 workshop-uri la care au participat n jur de 400 de persoane.

    7. n scopul fundamentrii prezentei strategii, n perioada 2010-2011 a fost realizati oampl analiz a strii domeniului cercetrii-dezvoltrii din Republica Moldova de ctre o echipinternaional de experi din 5 ri.

    8. Analiza sumar a situaiei economice a Republicii Moldova relev faptul c economiaeste marcat de capacitile limitate de producie, cererea fiind satisfcut de importul bunurilor

    i serviciilor. Actualul model de cretere economic bazat pe remitene i consum se dovedete afi nefavorabil pentru dezvoltarea durabil a rii. Noul model de cretere economic, asumat deGuvernul Republicii Moldova prin Programul de activitate 2011-2014 Integrarea European:Libertate, Democraie, Bunstare, presupune schimbarea paradigmei de dezvoltare a rii de la oeconomie bazat pe consum la o economie bazat pe investiii, inovaii i competitivitate, astfelnct economia naional s creeze locuri de munc nalt calificate i bine pltite, iar ntreagasocietate i fiecare cetean n parte s beneficieze de efectele unei creteri economice nsemnate,organice i echilibrate. Realizarea acestui deziderat implic creterea cotei produselorscientointensive, obinute ca rezultat al activitii de CD.

    9. Dup obinerea independenei de ctre Republica Moldova, infrastructura domeniuluicercetrii-dezvoltrii a cunoscut o criz profund, cauzat de insuficiena i instabilitatea

    financiar, de deteriorarea bazei materiale i tehnico-tiinifice, care au provocat exodul masiv alpotenialului uman din domeniul de cercetare.

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    2/26

    10. n timpul primei perioade de tranziie (1990-1999), PIB-ul Republicii Moldova s-amicorat cu 64%. n aceast perioad finanarea public a CD a sczut drastic de la 0.73% dinPIB n 1990 la 0.22% n 2004 (acutizat de o scdere puternic a PIB-ului). Finanarea a revenitla 0.7% din PIB n 2008 i a sczut din nou la 0.4% n 2011.

    11. n 2004, a fost revizuit cadrul legal pentru activitile CD, prin adoptarea Codului cuprivire la tiini inovare. Ulterior, elaborarea i adoptarea Acordului de parteneriat ntre

    Guvernul Republicii Moldova i Academia de tiine a Moldovei a dus la delegareaprerogativelor privind elaborarea i implementarea politicilor n domeniul cercetrii AM i la ocretere semnificativ a finanrii CD. De asemenea, au fost create premise pentru consolidareacomunitii tiinifice n baza unor direcii strategice de cercetare. Ca urmare a acestor reforme,domeniul cercetrii-dezvoltrii a cptat o dinamic pozitiv de dezvoltare, fapt atestat i deevalurile internaionale, efectuate ncepnd cu anul 2007.

    12. Reforma a democratizat i procesul de administrare a domeniului cercetrii-dezvoltriial Republicii Moldova, acesta fiind gestionat de organele reprezentative ale comunitiitiinifice Asambleea AM, Consiliul Suprem pentru tiini Dezvoltare Tehnologic.

    13. n 2006, a fost creatAgenia pentru Inovare i Transfer Tehnologic (AITT), iarulterior parcurile tiinifico-tehnologice i incubatoarele inovaionale, ca rezultat al adoptrii

    Legii cu privire la parcurile tiinifico-tehnologice i incubatoarele de inovare nr. 138-XVI din21.06.2007.

    14. n vederea asigurrii cooperrii internaionale n 2009 a fost creat Centrul ProiecteInternaionale (CPI), care este responsabil pentru organizarea concursurilor proiectelor n bazatratatelor internaionale la care Republica Moldova este parte, coordonarea activitii reelei

    punctelor naionale de contact i reprezentanilor comunitii tiinifice n diferite structurieuropene.

    15. n vederea creterii eficienei mecanismului de gestionare a resurselor financiare, niunie 2012 a fost creat Centrul pentru Finanarea Cercetrilor Fundamentale i Aplicative(CFCFA), care are statut autonom i organizeaz, n condiii de transpareni deschidere pentrutoate prile interesate, concursul programelor i proiectelor de cercetri fundamentale iaplicative.

    16. n perioada 2004-2008 a fost majorat semnificativ finanarea public pentru CD.Acest trend a fost inversat i, ncepnd cu 2009, finanarea a fost redus nu doar ca cot-parte aPIB, dari n cifre absolute. La nivel operaional, pe parcursul ultimilor ani, au fost introdusemai multe instrumente de finanare competitiv (programe de stat, proiecte instituionale,

    proiecte de transfer tehnologic, proiecte pentru tineri cercettori, proiecte pentru procurareaechipamentului tiinific, proiecte pentru organizarea manifestrilortiinifice).

    17. Majoritatea activitilor de CD sunt efectuate n sectorul public. n 2009, sectorulguvernamental a reprezentat 77.1% din cheltuielile brute pentru CD (72.8% n 2005).Performana n domeniul cercetrii i inovrii a sectorului privat (mediului de afaceri) este

    nesemnificativ, comparativ cu datele statistice la nivel naional.18. Cu toate c AM a ntreprins mai multe aciuni n vederea consolidrii potenialuluiuman, se mai atest o conectare insuficient dintre domeniile educaiei i cercetrii.

    19. Odat cu micorarea volumului de finanare, numrul de cercettori a sczut, simultancrescnd media de vrst. Nivelul de interes sczut fa de cercetare a determinat pierdericalitative ale potenialului uman i angreunat oportunitatea atragerii tinerilor n acest domeniu.

    Problema atractivitii carierei n cercetare necesit o abordare complex, printr-un ir deacte stimulatoare ntreprinse la nivel naional. Programele de doctorat ar trebui s fie mai puin

    birocratice i sistemul de notare trebuie modificat (fr a scdea exigena) pentru a sporiatractivitatea obinerii unui grad tiinific.

    20. n privina repartizrii pe vrste, cota cercettorilor cu vrsta de peste 65 de ani a

    crescut de la 4,8 % n 1999 pn la 14,2 % n 2010 (de 3 ori), pe cnd cota cercettorilor cuvrst de 35-45 ani a sczut simitor de la 26,5 n 1999 pn la 15 % n 2010 (de 1,8 ori). Cu altecuvinte, circa o ptrime din cercettori sunt de vrst pensionar. n acelai timp, cota doctorilor

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    3/26

    habilitai cu vrsta de peste 65 de ani a crescut de la 27,1 n 1999 pn la 45,5 % n 2010, iarnumrul acestora cu vrst de 36-45 de ani i 46-55 de ani a sczut de 2,5 ori i de 1,7 oricorespunztor. Ct privete doctorii n tiine, cota acestora cu vrsta de peste 65 de ani a crescutde la 6,5 n 1999 pn la 16,9 n 2010, sau de 2,6 ori, iar cotele doctorilor n tiine cu vrstacuprins ntre 36-45 de ani i 46-55 de ani s-au diminuat de 1,2 ori.

    Tabelul nr. 1.1. Evoluia numrului cercettorilor din CD n Republica Moldova

    21. Ponderea echipamentului nou constituie 38%. Totui, rmne semnificativ pondereautilajului cu vechimea de peste 10 ani care nc mai constituie circa 42% din totalul utilajului, deaceea se impune continuarea eforturilor n vederea nnoirii acestuia. Proporia relativ mic a

    utilajului cu vechimea de 6-10 ani (20%) indic un nivel redus al investiiilor n echipament,efectuate n perioada premergtoare implementrii Codului cu privire la tiini inovare. Existns deosebiri semnificative ntre organizaiile din domeniul CD, de regul instituiile dindomeniile biologie, chimie, fizici inginerie dispunnd de echipament mai valoros.

    22. Graie aciunilor ntreprinse de organele de administrare a CD, a fost atins operforman evident n ceea ce privete cooperarea internaional. ncepnd cu 1 ianuarie2012, Republica Moldova a devenit prima ar, din cadrul Parteneriatului Estic, asociat la PC7al UE pentru tiini dezvoltare tehnologic. Totodat, n ultimii ani au fost lansate programe

    bilaterale cu organizaii de CD similare din Belarus, Germania, Federaia Rus, Romnia, Italia,Ucraina.

    23. Cu toate c organizaiile de CD naionale au nregistrat rezultate apreciabile, una dinproblemele principale pentru eficiena sistemului ine de implementarea rezultatelortiinifice nsectorul real al economiei. Dei numrul de brevete de invenii nregistrate de cercettoriiautohtoni este n cretere, valorificarea acestora de ctre mediul de afaceri este departe de niveluldorit. Doar 2-3% din numrul total de brevete de invenii este depus de ctre ntreprinderi imediul de afaceri. Interesul pentru brevetele de invenii internaionale este redus. Inovaiile nontehnologice (de marketing, de organizare etc.) ar trebui s fie luate n considerare, n special nsectorul serviciilor.

    24. La momentul actual, n economia Republicii Moldova rata de aplicare a inovaiilor esteredus, fapt generat de colaborarea sczut ntre mediul de cercetare i cel al afacerilor.Stimulentele de iniiere a afacerilor inovative sunt insuficiente, iar instrumentele existente sunt

    utilizate neadecvat. Redus, insuficient neadecvat plvrgeal trebuie exclus25. Dei sunt declarate de cadrul normativ n vigoare, stimulentele i nlesnirile fiscale nusunt acordate rezidenilor parcurilor tehnico-tiinifice, ceea ce compromite eficienainstrumentului sus-menionat. Pentru activitile inovaionale, reformele legislative ar trebui s

    prevad abilitatea cercettorilor de a crea companii de tip spin-offsaustart-up din organizaiilede cercetare la care sunt afiliai. La capitolul punctelor slabe se nscrie i lipsa fondurilor de risc,care ar stimula investiiile private n activitile inovaionale. n plus, lipsesc stimulente pentrucrearea de noi afaceri inovatoare i pentru ncurajarea activitilor de inovare n ntreprinderi dejaoperaionale, n special n sectoarele care prezint potenial de penetrare pe pieele de niinternaionale.

    26. ncepnd cu 2004, au fost instituite cteva mecanisme de msurare a performanei

    domeniului de cercetare-dezvoltare i a rezultatelor acestuia, spre exemplu de ctre AM,CNAA, Curtea de Conturi, precum i evaluri independente. Msurarea cantitativ a rezultatelortrebuie s fie completat cu evaluri calitative, cum ar fi publicaiile n reviste internaionale,

    Anul 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011Doctorihabilitai(nr. total)

    162 169 176 180 244 342 420 405 418 450 441

    Doctori ntiine (nr.total)

    576 560 554 540 722 1095 1300 1356 1398 1453 1450

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    4/26

    citri, punerea n aplicare a rezultatelor cercetrii (de exemplu, utilizarea de brevete), cooperareacu mediul de afaceri, rezultate ale proiectelor de transfer tehnologic etc.

    27. Analiza SWOT a domeniului cercetrii-dezvoltriiMatricea SWOT a domeniului cercetrii-dezvoltrii

    Avantaje:

    1) Existena potenialului tiinific calificat(n cadrul Academiei de tiine a Moldovei,52 organizaii din sfera tiinei i inovrii,inclusiv instituii de nvmnt superior ialte instituii)2) Existena cercettorilor nalt calificai cuapartenen la colile tiinifice fundamentale.3) Disponibilitatea infrastructurii decercetare (bazei tehnico-materiale laboratoare, utilaj, dotarea cu calculatoare),oferit de Academia de tiine a Moldovei.

    4) Pregtirea tinerilor cercettori prindoctorat i postdoctorat n cadruluniversitilor i organizaiilor din sferatiinei i inovrii5) Accesul la programele de cercetareinternaionale (statutul de stat asociat laProgramul Cadru 7)6) Existena programelor bilaterale degranturi (Frana, Germania, Italia, FederaiaRus, Romnia, Belarus)7) Prioritile i direciile de cercetare iinovrii sunt determinate de ctre ntreagacomunitate tiinific a Republicii Moldova.8) Prioriti naionale n CD racordate la celeeuropene.9) Rolul de coordonator al comunitiitiinifice, bazat pe principii de autonomie iautoadministrare.

    Puncte slabe:

    1) Exodul cadrelortiinifice calificate2) mbtrnirea potenialului tiinific uman3) Resurse financiare, tehnologice i umanelimitate pentru promovarea rezultatelortiinifice autohtone peste hotare4) Conexiunea slab ntre cercetare, educaiei mediul de afaceri5) Dotarea insuficient cu infrastructur

    performant de cercetare necesar pentruelaborarea i implementarea proiectelorinternaionale;

    6) Experiena modest de participare nproiecte internaionale de anvergur n specialcu parteneri europeni;7) Promovarea insuficient a personalitilortiinifice notorii autohtone peste hotarelerii;8) Stimularea insuficient a cercettorilor

    pentru participare n proiecte naionale iinternaionale9) Numrul redus al publicaiilor tiinificeautohtone ISI;

    10)Vizibilitatea insuficient a tiineiautohtone pe plan internaional;

    Oportuniti:

    1) Existena cadrului juridic naional cepermite remunerarea n cadrul proiectelorinternaionale identic cu cea european.2) Posibilitatea participrii n cadrul noului

    program cadru pentru cercetare al UE(Orizont 2020)3) Intensificarea colaborrii internaionale

    prin consolidarea potenialului tiinificnaional (programe de cercetare i mobilitate,granturi, stagieri)4) Cooptarea diasporei tiinifice nmbuntirea nivelului de performan

    tiinific

    Riscuri:

    1) Reducerea finanrii cercetrii2) Reducerea alocaiilor financiare pentru

    programele bilaterale de granturi3) Nivelul sczut de participare la

    programele internaionale de cercetare4) Reticena i interesul sczut al mediuluide afaceri fa de implementarea rezultatelortiinifice5) Nivelul i calitatea sczut a propunerilorde proiecte naintate la concursurile lansate ncadrul programelor, fondurilor i altorinstrumente internaionale de finanare

    6)

    Atractivitatea redus a profesiei decercettor7) nvechirea infrastructurii de cercetare

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    5/26

    Capitolul II. Definirea problemelor care necesit implicarea Guvernului prinaplicarea Strategiei.

    28.n linii generale, problemele domeniului cercetrii-dezvoltrii identificate pot fi grupate

    n cteva categorii:1) Problema personalului:a) necesitatea de ntrire a capacit ilor umane cu cadre capabile s realizeze cercetare

    de nivel mondial;b) vrsta medie naintata n mediul de cercetare;c) numrul redus de tineri, ce nu asigur o continuitate a colilor de cercetare;d) prestigiul sczut al carierei de cercettor i condiiile neclare de carier n domeniul

    cercetrii-dezvoltrii autohton etc.2) Problemele capacitilor instituionale ale organizaiilor din sfera tiinei sunt

    urmtoarele:a) structuri organizaionale orientate spre funcionare n condiii de finanare din surse

    publice n baza de alocaii instituionale i mai puin n baz de concurs;b) rolul insuficient de pronunat al laboratoarelor de cercetare.3) Infrastructurile de cercetare existente sunt nvechite sau nu corespund cerinelor

    naintate de domeniile respective de cercetare.4) Proiectele de cercetare sunt formulate reieind din capacitile existente i mai puin

    din necesitile societii, fiind necesar o conexiune strns cu actorii principali din societate.5) Eforturile, inclusiv cele financiare, sunt dispersate pe o arie larg de domenii, ce nu

    permite de a crea mase critice nici chiar n domeniile unde exist capaciti i oportuniti.6) Conexiunea cu sectorul privat este una slab, reducndu-se la un numr restrns de

    posibiliti care pot fi realizate prin transferul de cunotine i n unele cazuri prin transferultehnologic. Totui, societatea nu sesizeaz i nu contientizeaz pe deplin impactul cercetrii

    pentru societate.7) Cu toate ca comunitatea tiinific s-a asociat la PC7, comunitatea tiinific a

    Republicii Moldova i mediul de afaceri deocamdat nu utilizeaz plenar oportunitile apruten acest sens.

    8) Accesarea modest a finanrilor din programe internaionale .9) Din cauza numrului relativ modest a publicaiilor n reviste cu impact, vizibilitatea

    cercetrii n Republica Moldova rmne a fi una redus.10) Guvernarea cercetrii este bazat pe modelul aprobat n 2004, care actualmente

    necesit o modernizare. Printre problemele specifice guvernrii pot fi menionate urmtoarele:a) concentrarea funciilor de definire a politicii, de finanare i evaluare a cercetrii;

    b)

    managementul conservativ al instituiilor din domeniul CD;c) managementul imperfect al activelor deinute, inclusiv al infrastructurilor de cercetare;d) competitivitatea sczut a accesului la finane, micorati prin neadmiterea liber a

    sectorului privat la mijloacele de finanare a cercetrii din surse publice;e) competitivitatea sczut a proiectelor de cercetare n cadrul concursurilor naionale,

    condiionat de restricionarea inadecvat a participrii la concurs i accesului la mijloacelepublice a organizaiilor de drept privat;

    f) mecanismele imperfecte de finanare a cercetrii, n special cea instituional, ce nusunt bazate pe performane, dar pe necesiti.

    11) Lipsa unui parteneriat cu societate bazat pe rezultate, inclusiv cu mediul de afaceri,care asigur cofinanarea i micorarea finanrilor din surse publice.

    12) Utilizarea de ctre organizaiile din domeniul cercetrii-dezvoltrii a posibilitilor deaccesare a finanrilor adiionale prin intermediul transferului tehnologic.

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    6/26

    13) Procesul de evaluare a proiectelor are rezerve, fiind necesar antrenarea mai larg aexperilor din afara rii pentru o mai bun calitate.

    14) Sistemul de raportare este unul prea birocratizat i complicat, iar statisticile utilizatenu ofer informaii complete societii.

    15) Partenerii din societatea civil, dari cei din APL i APC sunt slab implicai att nprocesul de planificare i definire a prioritilori obiectivelor, ct i n evaluarea rezultatelor.

    Problemele expuse au un caracter sistemic i este necesar de a le aborda n procesul deimplementare ale prezentei strategii.

    Seciunea 1. Necesitatea elaborrii Strategiei

    29.Necesitatea elaborrii unei viziuni i a unor obiective clare de dezvoltare a CD esteiminent. Strategia propune soluii pentru rezolvarea problemelor identificate, contribuindsemnificativ la dezvoltarea social, economici cultural a Republicii Moldova.

    30. Drept punct de pornire servesc documentele naionale de politici: Programul deactivitate 2011-2014 Integrarea European: Libertate, Democraie, Bunstare i Strategia

    Naional de Dezvoltare Moldova 2020, care au stabilit direciile generale de dezvoltare a rii

    i au evideniat premisele care fundamenteaz elaborarea strategiei:1) Reformarea domeniului cercetrii-dezvoltriiprin demonopolizarea finanrii acestuia,

    prin aplicarea unor reguli coerente i relevante de susinere a excelenei n educaie i n tiin,va impulsiona calitatea studiilor pentru carier.

    2) Crearea Ageniei Naionale pentru Asigurarea Calitii n nvmntul Superior iCercetare este crucial pentru evaluarea i acreditarea instituiilor i a programelor deformare/dezvoltare profesional a specialitilor pentru piaa muncii.

    3) Ca modalitate de cretere a stocului productiv de capital i a cunotinelor de utilizarea acestuia, paradigma dezvoltrii economice va presupune atragerea investiiilor, dezvoltareaindustriilor exportatoare, promovarea societii bazate pe cunotine, inclusiv prin fortificareaactivitilor de cercetare i de dezvoltare, inovarea i transferul tehnologic orientate spre eficieni competitivitate.

    4) Asigurarea calitii procesului didactic i de cercetare n instituiile de nvmntsuperior prin instituirea unui regim de finanare adecvat, prin desfurarea unor ample reformestructurale i de esen, prin promovarea spiritului de autonomie universitar.

    5) Asigurarea echilibrului structural i financiar dintre instituiile de nvmnt superiori instituiile de cercetare n vederea asigurrii competiiei i, drept consecin, sporirii calitii

    procesului de cercetare i inovare.6) Reorientarea politicilor n domeniul tiinific i inovaional spre creterea capacitii

    de competitivitate a domeniului cercetrii-dezvoltrii n baza principiului economiei bazate pecunoatere.

    31. n contextul integrrii europene a Republicii Moldova, prezenta strategie asigurarmonizarea, coerena i complementaritatea politicilor naionale cu cele comunitare, StrategiaEuropa 2020, documentul pentru dezvoltarea sectorului CD Orizont 2020, innd cont despecificul naional al activitilor din CD i iniiativa i2020.

    32. La nivel european, pentru diferite domenii de cercetare i inovare s-au conturat tendinespecifice, definite de problemele care stau n faa umanitii, principalele fiind expuse incontinuare.

    1) Sntate, schimbri demografice i bunstare. Promovarea eficient a sntii,sprijinit de o baz solid de date certe, previne boala, amelioreaz calitatea vieii i prezint un

    bun raport eficien/cost. Promovarea sntii i prevenirea bolilor depinde, de asemenea, de onelegere a factorilor determinani ai sntii, de instrumente eficiente de prevenire i

    supraveghere, precum vaccinurile, i de o pregtire eficient n domeniul sntii i preveniriibolilor, precum i de programe eficiente de depistare a bolilor.

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    7/26

    2) Securitate alimentar, agricultur durabil, cercetarea marin i bioeconomic.Cercetarea i inovarea ofer diverse opiuni pentru integrarea obiectivelor agronomice i demediu n producia durabil, precum: creterea productivitii i eficienei resurselor dinagricultur; reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser; reducerea scurgerilor de nutrieni dinterenurile cultivate n mediile terestre i acvatice; scderea dependenei de importurile de

    proteine de origine vegetal; mrirea nivelului biodiversitii n sistemele de producie primar.

    3) Surse de energie sigure, ecologice i eficiente. Sursele de energie i obiceiurile deconsum ale industriilor europene, transporturilor, construciilor, oraelori municipiilor sunt nmare msur nesustenabile, ceea ce duce la un impact semnificativ asupra mediului i schimbriclimaterice. Construirea unor cldiri cu emisii diminuate, dezvoltarea unei industrii foarteeficiente i preluarea n mas de ctre ntreprinderi, persoane fizice, comuniti iorae/municipaliti a unor soluii de eficien energetic vor necesita nu doar progresultehnologic, ci i soluii de natur netehnologic, cum ar fi: noile servicii de consultan ifinanare, servicii de gestionare a cererii. Astfel, eficiena energetic poate asigura una dintre celemai rentabile modaliti de a reduce cererea de energie, sporind astfel sigurana aprovizionrii cuenergie, reducerea impactului asupra mediului i asupra climei i stimularea competitivitii.

    4) Mijloace de transport inteligente, ecologice i integrate. Cercetarea i inovarea vor

    contribui n mod substanial la dezvoltarea i adoptarea soluiilor necesare pentru a reduce nmod substanial emisiile generate de activitile de transport, nocive pentru mediu (cum ar fiCO2, NOx i SOx); pentru a-i reduce dependena fa de combustibilii fosili i, prin urmare,

    pentru a reduce impactul transportului asupra biodiversitii i a conserva resursele naturale.5) Combaterea schimbrilor climatice, utilizarea eficient a resurselor i materiei

    prime. Concentraiile actuale de CO2 n atmosfer sunt aproape cu 40% mai mari dect cele dela nceputul revoluiei industriale i au atins nivelul cel mai nalt nregistrat n ultimele 2milioane de ani. Alte gaze cu efect de ser influeneaz, de asemenea, schimbrile climaterice i

    joac un rol din ce n ce mai nefast n aceast privin. n absena unor msuri decisive,schimbrile climaterice ar putea costa lumea cel puin 5% din PIB n fiecare an i pn la 20%dup unele scenarii. n schimb, msurile preliminare i eficace vor asigura limitarea costurilornete la aproximativ 1% din PIB pe an. Pentru ndeplinirea obiectivului 2 C i evitarea, nacest mod, a celor mai nefaste efecte ale schimbrilor climaterice, rile dezvoltate vor trebui sreduc emisiile de gaze cu efect de ser cu 80-95% pn n 2050, n raport cu nivelurile din1990.

    6) Societi favorabile incluziunii, inovatoare i sigure. Tendinele care se contureazactualmente n societile europene ofer oportuniti pentru a construi o Europ mai unit, darcomporti riscuri. Oportunitile i riscurile trebuie nelese i anticipate pentru ca societateaumana s evolueze cu un grad adecvat de solidaritate i cooperare n chestiuni sociale, politice,economice i culturale, innd seama de o lume din ce n ce mai interconectat.

    33. n acest context, obiectivul este de a favoriza incluziunea social, economic i

    politic, de a combate srcia, a consolida drepturile omului, precum i incluziunea digital,egalitatea, solidaritatea i dinamica intercultural prin sprijinirea cercetrii interdisciplinare,indicatorilor, progreselor tehnologice, soluiilor organizatorice i a noilor forme de colaborare ico-creare.

    Seciunea 2. Scopul strategiei. Modaliti de aciune pn n 2020

    34.Scopul prezentei strategii const n elaborarea unui sistem capabil s creeze cunoateretiinific performant n vederea creterii competitivitii economiei naionale i a gradului de

    bunstare a populaiei.35. Ctre 2020 domeniul cercetrii-dezvoltrii al Republicii Moldova urmeaz s dispun

    de un management al prioritilor n cercetare axat pe stabilirea unei interaciuni eficiente cusocietatea i mediul de afaceri, implementarea rezultatelor i diseminarea cunotinelor, iarinternaionalizarea cercetrii i integrarea n spaiul european de cercetare va deveni o prioritate a

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    8/26

    politicii de administrare a cercetrii, care la acel moment va fi orientat spre performan iexcelen cu capaciti umane, instituionale i de infrastructur adecvate.

    36. Structurile de administrare a domeniului crecetarii-dezvoltarii ctre 01 ianuarie 2014(anexa 1):1) Asambleea Oamenilor de tiin din Moldova;2) Consiliul National de Cercetare si Inovare;

    3) Comitetul Consultativ pentru tiini Inovare;4) Agenia Naional pentru Cercetare i Inovare;5) Agenia Naional pentru Asigurarea a Calitii n nvmntul Profesional i

    Cercetare;6) Academia de tiine a Moldovei (institutele subordonate);7) Agenia de Stat pentru Proprietatea Intelectual.

    Capitolul III. Obiectivele generale i specifice

    37.Cercetarea este un domeniu n care societatea investete i i dorete s neleag care

    sunt efectele acestei investiii. n procesul exerciiului de foresight au fost identificate 5 obiectivegenerale ale reformelor, ele fiind ulterior detaliate prin intermediul mai multor obiectivespecifice. Obiectivele generale identificate necesit atenia viitoarei guvernri a CD asupra

    problemelor existente n prezent, ele urmnd sa fie transformate in puncte forte:1) Dezvoltarea capacitilor umane, instituionale i de infrastructur.2) Definirea i managementul prioritilor de cercetare.3) Dialogul continuu ntre tiin si societate, diseminarea cunotinelor si

    implementarea n practic a rezultatelor cercetrii.4) Internaionalizarea cercetrii, integrarea n spaiul european de cercetare i

    creterea vizibilitii internaionale.5) Guvernarea domeniului cercetrii-dezvoltrii n baza unui model consensual de

    administrare, orientat spre performani excelen.

    Seciunea 1. Dezvoltarea capacitilor umane, instituionale i de infrastructur

    38.Capitalul uman este principala for de dezvoltare a cercetrii. Din acest considerent,efortul principal trebuie s fie depus n educaia persoanelor capabile s genereze idei, sabsoarb noi cunotine, s creeze. Actualmente n Moldova se observ o disproporie ntrecererea pieei forei de munci oferta de specialitii pregtii de universiti.

    39. Guvernarea domeniului cercetrii-dezvoltrii din Republica Moldova va trebui sconsolideze conexiunea strns care exist ntre educaie i cercetare. Pregtirea resurselor

    umane pentru cercetare trebuie s nceap ct mai devreme, nc n sistemul de nvmntpreuniversitar. Obiectul nvrii este de obicei tiina (tiinele naturii i tiinele umanistice) i,n consecin, activitatea de nvare este de aceeai natur cu aceea de cercetare tiinific. Unspecialist indispensabil colii este pedagogul-cercettor care formeaz, la rndul su,competenele de cercetare ale elevilor viitorii specialiti, care se vor integra n societate cu maimult succes.

    40. Astfel la facultate studenii i masteranzii vor urma cursuri de management alproprietii intelectuale i al inovaiilor, ce le va permite ulterior s valorifice aceste active.Creativitatea i inovarea vor sta la baza procesului educaional.

    41. Formarea unui capital uman bine pregtit, n conformitate cu rigorile prezentului, va fiposibil doar prin utilizarea rezultatelor cercetrii n procesul educaional. Implicarea

    cercettorilor n procesul educaional va fi realizat, pe de o parte, preponderent n cadrulnvmntului superior, prin angajnd prin cumul studenii, masteranzii i doctoranzii cacercettori stagiari n proiectele de cercetare. Pe de alt parte, pentru contientizarea rolului

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    9/26

    educaiei n formarea potenialului uman care va accede ulterior n cercetare este deosebit deimportant calitatea procesului de instruire a acestuia, fiind determinant pentru calitatea

    proceselor viitoare de cercetare-dezvoltare.42. Pentru o bun desfurare a procesului de CD este necesar o infrastructur adecvat.

    Totodat, infrastructura de cercetare reprezint un element fundamental n atragerea tinerilorcercettori, fiind necesar consolidarea capacitilor existente.

    43. Un rol important revine utilizrii eficiente a e-infrastructurilor, resurselorinformaionale i de calcul performante, avnd ca obiectiv crearea resurselor umane care deincompetene necesare pentru a inova i a transforma cunotinele i ideile n produse i servicii aleviitorului. Utilizarea e-infrastructurilor face posibil abordarea provocrilor tiinifice itehnologice (cloud computing, GRID etc.) care necesit cooperarea ntre diverse discipline icomuniti tiinifice.

    Seciunea 2. Definirea i managementul prioritilor de cercetare

    44.Managementul prioritilor de cercetare presupune cteva aspecte importante. Acesteasunt att selectarea prioritilor propriu-zise pentru ca ele s corespund unei serii de cerine

    (alinierea la necesitile societii, dari a celor internaionale; aprecierea capacitilori colilorde cercetare existente), meninerea unui dialog cu actorii principali ai societii (parteneri,

    politicieni, beneficiari), dar i managementul curent pentru a asigura orientarea eforturilor iconcentrarea resurselor pentru atingerea scopurilor propuse.

    45. Pentru a depi ineria din domeniul cercetrii-dezvoltrii, prioritile de cercetaretrebuie s fie identificate i aprobate pentru o perioad mai lung de timp. O astfel de abordare

    permite formarea capacitilor necesare, dari asigurarea transferului rezultatelor ctre societate.46. Pentru sincronizarea prioritilor de cercetare (direciilor strategice din sfera tiinei i

    inovrii) cu programele comunitare de cercetare (Strategia sectorial a Uniunii Europene Orizont2020), n contextul asocierii Republicii Moldova la Spaiul European de Cercetare, direciilestrategice n sfera tiinei i inovrii a Republicii Moldova pentru anii 2014-2020 vor transpunecele ase teme-cheie din Strategia sectorial a Uniunii Europene Orizont 2020:

    1) sntatea, schimbrile demografice i bunstarea;2) securitatea alimentar, agricultura durabil, cercetarea n domeniul marin i maritim i

    bioeconomia;3) sursele de energie sigure, ecologice i eficiente;4) mijloacele de transport inteligente, ecologice i integrate;5) combaterea schimbrilor climatice, utilizarea eficient a resurselori materiile prime;6) societile sigure, inovatoare i incluzive.47. Acordul de parteneriat ntre Guvern i Agenia Naional pentru Cercetare i Inovare va

    prevedea prioritile de cercetare pentru o perioad de 4 ani, care reflect necesitile stringente

    ale rii i posibilitile potenialului tiinific naional (n cadrul direciilor strategice):1) suportul tiinific a crerii sntii, evaluarea factorilor de risc, eficientizareaalgoritmilor de profilaxie, diagnostic i tratare a celor mai rspndite maladii;

    2) sinteza i testarea substanelor polifuncionale cu uz practic i elaborarea tehnologiilorde obinere a acestora;

    3) suportul tiinific a meninerii fertilitii solului, crerii soiurilori hibrizilor de plantecompetitive, perfecionrii tehnologiilor de cultivare i procesare a materiei prime ivalorificarea fondului genetic animalier;

    4) bazele tiinifice ale reproducerii florei spontane i faunei folositoare i de restrngerea celor duntoare;

    5) cercetri matematice i informatice pentru soluionarea problemelor SocietiiCunoaterii;6) fenomene noi, tehnologii scientointensive, nanocompozite i materiale polifuncionale,

    produse inginereti i echipamente electronice competitive;

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    10/26

    7) securitatea energetic, eficientizarea complexului energetic i valorificarea surselorregenerabile de energie;

    8) dezvoltarea unei economii inteligente, sustenabile, competitive i incluzive;9) valorificarea tiinific a patrimoniului cultural i istoric al rii n perspectiva

    european a Republicii Moldova.10) edificarea statului de drept i punerea n valoare a resurselor umane n societatea

    bazat pe cunoatere.

    Seciunea 3. Dialogul continuu ntre tiin si societate, diseminarea cunotinelor siimplementarea n practic a rezultatelor cercetrii

    48. Toate programele specifice ale cadrului naional de finanare a acestor activiti vorconine o component de diseminare (inclusiv prin accesul liber la rezultatele cercetrii autilizatorilor finali, cetenilor, mediului de afaceri, organizaiilor societii civile i factorilor dedecizie politic).

    49. Publicul larg va fi informat n ceea ce privete importana cercetrii i inovrii nprocesul general de dezvoltare.

    50. Astfel, un principiu fundamental n guvernarea domeniului cercetrii-dezvoltrii dinRepublica Moldova l va constitui asigurarea unui dialog continuu ntre tiin i societate,susinut de importana acordat comunicrii rezultatelor activitii tiinifice. Rolul tiinei nsocietate este n cretere, deoarece funcia ei de generator al input-ului raional pentru formularea

    politicilor este deosebit de important. Aceast transformare se materializeaz n necesitateademocratizrii tiinei. ntr-o societate a cunoaterii, devine evident necesitatea de a prsistrategiile de informare a publicului i de a iniia adoptarea unor strategii pentru schimbul mutualde cunoatere i valori.

    51. Un dialog real presupune participarea unui public larg, nu doar comunicareaunidirecional tradiional, aceasta pentru c simpla informare a publicului i asigurareavizibilitii cercetrii sunt relevante numai n anumite situaii particulare. Anume participarea

    prilor interesate la definirea direciilor pe care vor evolua cercetarea tiinifici inovarea nRepublica Moldova va susine un nivel superior al dialogului ntre tiin i societate.Aprofundarea dialogului ntre tiini societate va duce la creterea coeziunii sociale, la o mai

    bun gestionare a incertitudinilor i la incluziunea social. Acest obiectiv strategic va putea fiatins prins promovarea principiului cercetrii i inovrii responsabile. Succesele tiinei au fosttot timpul n beneficiul societii. ns finanarea cercetrii i promovarea inovrii cere relevarea

    prioritilori luarea unor decizii adecvate. Nu toate proiectele pot fi finanate, nu toate inovaiilemerit promovare. Responsabilitatea lurii unor decizii corecte include 3 aspecte principale:acceptabilitatea etic; beneficiul societii; managementul riscurilor aferente.

    52. Implicarea larg a actorilor din sfera CD, deschiderea unui dialog permanent va asigura

    ca ntreaga societate s devin responsabil pentru planificarea, implementarea i eficienaactivitilor CD.53. Un obiectiv major al procesului de promovare a cercetrii-dezvoltrii responsabile l

    constituie identificarea i antrenarea tuturor prilor interesate n stabilirea prioritilor decercetare. n acest sens este important de a agrega prile societii cu interese convergente, de astabili cu ele un dialog i de a identifica n baza lui prioritile tiinifice relevante. Pentru aconsolida ncrederea public n tiin, se va favoriza un angajament transparent al cetenilorisocietii civile n problemele cercetrii-dezvoltrii prin promovarea educaiei tiinifice, prinfacilitarea accesului la cunotinele tiinifice, prin dezvoltarea agendelor de cercetare-dezvoltareresponsabil care sunt n consens cu ateptrile societii civile i ale cetenilor, precum i prinactiviti de popularizare a rezultatelor cercetrii.

    54. Promovarea sistemului dual de instruire a viitorilor specialiti va antrena, n egalmsur, instituiile de nvmnt i unitile economice, finanarea componentei practice astudiilor (lucrri de laborator, activiti de atelier, stagii de producie etc.) efectundu-se din

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    11/26

    sursele agenilor economici, iar a componentei teoretice de la buget sau din contractele cubeneficiarii. n plus, toi aceti ageni economici i vor putea completa personalul de specialitidin rndul celor mai buni absolveni ai respectivelor instituii de nvmnt.

    55. n conformitate cu postulatele sistemului dual de instruire a viitorilor specialiti, coalai mediul economic devin parteneri cu drepturi egale, lor revenindu-le ntreaga responsabilitate

    pentru formarea unor profesioniti de nalt calificare.

    56. Parteneriatul dintre instituiile de nvmnt i mediul de afaceri reprezint o prioritatestrategici se realizeaz n baza:1) dialogului social i consultrilor;2) negocierii colective i acordului colectiv;3) consolidrii sociale i participrii la luarea deciziilor.57. Parteneriatul dintre instituiile de nvmnt i mediul de afaceri mai presupune:1) crearea centrelor de repartizare a absolvenilor n cmpul muncii;2) oferirea locurilor pentru practic;3) organizarea trgurilor locurilor de munc;4) constituirea comitetelor sectoriale pe domenii economice;5) alte activiti i aciuni legale.

    58. Colaborarea dintre tiin i mediul de afaceri va contribui la sporirea varietii icalitii produselor i serviciilor scientometrice. Pentru aceasta va fi necesar instituirea unormsuri stimulatoare pentru crearea noilor afaceri inovaionale i stimularea activitilor de acestgen n mediul de afaceri existent.

    59. Organele responsabile de administrarea CD trebuie s asigure o alian strategic ntretiini mediul de afaceri n scopul atingerii unor avantaje concureniale pe piaa naionaliinternaional.

    60. n acest context se impune crearea unei relaii durabile dintre tiini cultur. Ambeledomenii caut rspunsuri la variate ntrebri ce in de o arie comun de cercetare.

    61. Exist o recunoatere ampl a interconexiunii i complementaritii ntre tiin icultur. Cultura promoveaz o nelegere mai ampl a punctului de vedere al societii asupratiinei, a diferitor forme de administrare existente n diferite societi, precum i a rolului tiinein viaa cultural. La rndul ei, tiina va contribui la dezvoltarea culturii nu doar prin propria

    perfecionare, dar i prin interaciunea cu cultura material i spiritual, cu alte fenomene iprocese din cadrul societii i naturii.

    62. Activitatea tiinific, n special cea n domeniul sociouman va avea un impact directasupra conservrii i punerii n valoare a patrimoniului cultural naional material i imaterial.Oferirea unei expertize tiinifice asupra subiectelor ce in de valorile culturii naionale vaconstitui unul din rezultatele dezirabile ale activitii de cercetare cu impact durabil pentru

    protejarea i promovarea patrimoniului naional cultural.63. Rezultatele proiectelor de cercetare sunt, pe de o parte, orientate ctre rezolvarea

    problemelor socioeconomice naionale (n termeni locali), cu rezultate semnificative nrezolvarea problemelor sociale i demografice majore i creterea coeziunii sociale la nivelulsocietii moldoveneti. Pe de alt parte, prin stimularea parteneriatelor public-privat n derularea

    proiectelor de cercetare se asigur infuzia tiinific pe pieele de bunuri i servicii, cu focalizarepe internaionalizarea tiinei i creterea competitivitii economiei naionale.

    64. Domeniul cercetrii-dezvoltrii focalizat pe valorificarea rezultatelor duce ladezvoltarea pe termen lung a parcurilor tehnologice i incubatoarelor de afaceri. n aceste medii,rezultatele cercetrii sunt testate experimental, aplicate n bunuri i servicii, i duc n maremsur la creterea calitii profesionale a resurselor umane pentru cercetare tiinific, precumi la sporirea numrului lor.

    65. Dezvoltarea i implementarea tehnologiilor inovative

    1) ofer beneficii reale cetenilor, consumatorilori persoanelor active;

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    12/26

    2) constituie cheia pentru crearea unor noi locuri de munc, construcia unei societiecologic durabile i pentru mbuntirea calitii vieii, simultan cu creterea competitivitiiRepublicii Moldova la nivel global.

    66. Pentru ndeplinirea acestor deziderate este necesar mbuntirea capacitii sistemuluide cercetare-dezvoltare din Republica Moldova cu scopul de a transforma cercetarea tiinific n

    produse, servicii i tehnologii inovative.

    67. Inovarea reprezint cea mai potrivit cale pentru readucerea economiei RepubliciiMoldova pe calea competitivitii i soluionarea provocrilor societale n economia mondial.Dezvoltarea produselor inovative autohtone i, n cea mai mare msur, adoptarea produseloriserviciilor de frontier, ar contribui la prosperarea unei ri lipsite de resurse minerale, cu osuprafa redusi un numr relativ mic de locuitori, cum e Republica Moldova.

    68. Imperativul inovrii se bucur de un sprijin puternic din partea unor grupuri diverse deactori interesai: comunitatea tiinific, mediu de afaceri, societatea civil. Acesta este un prim

    pas reuit, ndreptat n direcia dorit.

    Seciunea 4. Internaionalizarea cercetrii, integrarea n spaiul european decercetare i creterea vizibilitii internaionale

    69.ncepnd cu 1 ianuarie 2012, Republica Moldova a devenit ar asociat laProgramulCadru 7 al Uniunii Europene (PC7). Acest statut ofer Republicii Moldova dreptul de a iniia

    proiecte de cercetare i de a crea consorii europene, de a participa n toate ofertele de finanare,de a desemna reprezentani n comitetele de administrare i grupurile de lucru ale PC7 i alespaiului european de cercetare, de a beneficia de suportul Comisiei n consolidarea reelei dePuncte Naionale de Contact PC7, de a participa n iniiativele de cercetare ce cad sub incidenaarticolelor 185 i 187 din Tratatul privind funcionarea Uniunii Europene, dispunnd de aceleaidrepturi i obligaii n materie de proprietate intelectual ca i statele membre participante etc.Experiena obinut n cadrul PC7 va fi utilizat i n cadrul unui nou Program al UE pentruCercetare Orizont 2020.

    70. n acelai timp, accesul nelimitat la spaiul european de cercetare presupune pentrudomeniul cercetrii-dezvoltrii din Republica Moldova urmtoarele faciliti:

    1) acces la infrastructura performant de cercetare, atragerea surselor adiionale definanare a cercetrilor interdisciplinare;

    2) beneficierea de expertiz n domeniile n care nu dispunem de o mas criticsuficient;

    3) mobilitatea cercettorilor n ambele sensuri i reintegrarea acestora n ara de origine;4) implementarea standardelor europene i internaionale n domeniul tiinei i inovrii

    din ar;5) extinderea posibilitilor de participare a cercettorilori organizaiilor din domeniul

    CD la programele internaionale de granturi;6) asigurarea mobilitii oamenilor de tiin;7) amplificarea vizibilitii tiinei autohtone n strintate prin crearea parteneriatelor

    internaionale;8) rezolvarea problemelor de interes naional prin atragerea expertizei externe;9) includerea n domeniul cercetrilor tiinifice autohtone a problemelor regionale i

    globale;10) integrarea infrastructurii tiinifice autohtone n spaiul de cercetare mondial;11) creterea numrului articolelor tiinifice autohtone n revistele cu impact i

    contientizarea de ctre societate a rolului cunoaterii n calitate de for motrice a dezvoltrii.71. Prioritile Republicii Moldova n procesul de integrare n spaiul european de

    cercetare pentru perioada 2012-2020 i n asocierea la Programul UE pentru Cercetare Orizont2020 constau n:

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    13/26

    1) integrarea comunitii tiinifice din Republica Moldova n reelele europene aleoamenilor de tiin, a mediului de afaceri i a factorilor de decizie ce stabilesc obiectivele i

    prioritile europene n domeniul cercetrii i inovrii;2) ncurajarea i asistarea cercettorilor din Republica Moldova n vederea participrii lor

    pe picior de egalitate la toate programele cadru ale UE n domeniul cercetare-inovare;3) beneficierea de potenialul i excelena tiinific european pentru soluionarea

    problemelor interne ale Republicii Moldova;4) atragerea investiiilor europene n activitile de cercetare tiinifici inovare, la fel in procesul de implementare al produselori serviciilor inovaionale autohtone;

    5) promovarea i protecia n strintate a rezultatelor activitilor intelectuale autohtone;6) facilitarea mobilitii tiinifice i a accesului la infrastructura de cercetare european;7) consolidarea relaiilor tradiionale cu partenerii din spaiul CSI i valorificarea

    parteneriatelor existente pentru elaborarea propunerilor de proiect pentru depunerea laconcursurile PC ale UE.

    72. Aprofundarea cooperrii n domeniul cercetare-dezvoltrii cu UE, direcie prioritar peplan extern n CD, urmrete amplificarea eforturilor comunitii tiinifice de asociere lapoliticile de cercetare precum i participarea plenar la Programele Cadru al UE Orizont 2020.

    n acest context, se impun urmtoarele:1) promovarea pe plan european a avantajelori rezultatelor remarcabile obinute de ctre

    echipele de cercetare din Republica Moldova;2) consolidarea capacitilor de participare a cercettorilor din Republica Moldova la

    Programele-cadru (PC) ale UE;3) valorificarea parteneriatelor/proiectelor bilaterale i multilaterale naionale i

    internaionale pentru dezvoltarea unor proiecte pentru PC ale UE;4) creterea mobilitii cercettorilor prin aciunile Programului Marie Curie al PC7;5) conectarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare autohton la reelele europene;6) consolidarea reelei Punctelor Naionale de Contact PC7 i extinderea lor n cadrul

    Orizont 2020;7) racordarea procedurilor financiare interne n vederea gestionrii adecvate a proiectelor

    din cadrul PC7 i Orizont 2020;8) iniierea colaborrii cu centrele de cercetare pan europene;73. Amplificarea cooperrii regionale n cadrul: Comunitii Statelor Independente (CSI),

    Organizaiei pentru Democraie i Dezvoltare Economic GUAM, Reelei Europei Centrale i deEst (CEENet), Iniiativei Central Europene (ICE), Procesului de Cooperare n Europa de Sud-est(SEECP), Organizaiei Cooperrii Economice a Mrii Negre (OCEMN), Consiliului Regional deCooperare (CRC) i ale altor organizaii regionale de profil se va realiza prin:

    1) valorificarea parteneriatelor tradiionale cu rile CSI i examinarea noilor oportunitide cooperare regional, precum i exploatarea avantajelor Republicii Moldova n calitate de

    punte de legtur dintre CSI i UE;2) aprofundarea cooperrii multilaterale n cadrul Asociaiei Internaionale a Academiilorde tiine () i a Institutului Unificat de la Dubna;

    3) aprofundarea cooperrii n cadrul organizaiilor regionale: Reeaua Europei Centrale ide Est (CEENet), Iniiativa Central European (ICE), Procesul de Cooperare n Europa de Sud-est (SEECP), Organizaia Cooperrii Economice a Mrii Negre (OCEMN), Consiliul Regionalde Cooperare (CRC).

    Seciunea 5. Guvernarea domeniului cercetrii-dezvoltrii n baza unui modelconsensual de administrare, orientat spre performani excelen

    74. Reformele guvernrii domeniului cercetrii-dezvoltrii vor fi orientate spresoluionarea problemelor existente, inclusiv managementul neeficient, mbuntirea metodelori tehnologiilor de finanare orientndu-le spre stimularea performanelor n cercetare;

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    14/26

    eficientizarea proceselor de raportare i minimizarea birocraiei din sistem; regndirea ireconstruirea sistemului de evaluare a proiectelor i rezultatelor cercetrii n general. Un scopaparte este crearea condiiilor egale de participare a entitilor private de rnd cu cele publice lacercetare, beneficiind de fondurile destinate n aceste scopuri.

    75. Autonomia i autoadministrarea domeniului CD. Principiul autonomiei este unuldeterminant pentru o comunitate tiinific. Libertatea creaiei i a cercetrii tiinifice implic

    acordarea dreptului de autoadministrare a comunitii, n acelai timp pstrndu-se principiulresponsabilitii fa de societate n soluionarea problemelor cu care se confrunt aceasta.76. La nivel instituional, principiul autoadministrrii va fi realizat prin intermediul

    Asambleei oamenilor de tiin, care va ntruni reprezentanii tuturor actorilor din cadruldomeniului. n acelai timp, la nivel procedural domeniul va fi guvernat prin intermediul unorreguli clare, care vor avea la baz principiul eficienei, performanei i ale deontologiei

    profesionale.77. Modernizarea continu a infrastructurilor de cercetare. Infrastructurile de cercetare

    joac un rol esenial n dezvoltarea cunoaterii i a noilor tehnologii. Ele sunt cruciale nmobilizarea unei diversiti de actori interesai n identificarea unor soluii la multitudinea de

    probleme cu care se confrunt societatea astzi. Infrastructurile de cercetare ofer servicii unice

    unor utilizatori foarte diveri, atrag tinerii spre activitatea de cercetare i modeleaz comunitiletiinifice.

    78. Noile cunotine i, n particular, inovarea pot aprea numai dac exist infrastructuride cercetare de bun calitate i accesibile. Infrastructurile de cercetare permit crearea unor noimedii, n care diferii cercettori pot avea acces la faciliti tiinifice distribuite. Prin urmare,infrastructurile de cercetare se afl n centrul de greutate al unui triunghi al cunoaterii, alctuitdin cercetare, educaie i inovare.

    79. Stimularea performanei i excelenei n domeniul CD. Stimularea performanei ncadrul sistemului de cercetare va fi asigurat prin intermediul urmtoarelor mecanisme:

    1) creterea proporiei fondurilor alocate prin intermediul apelurilor de proiecte-concurs,2) implicarea experilor strini n evaluarea propunerilor de proiecte,3) stimularea grupurilor de cercetare cu vizibilitate internaional, inclusiv prin facilitarea

    accesului la fondurile naionale,4) creterea importanei evalurii ex post a rezultatelor anterioare ale echipei respective

    n procesul de alocare a noilor fonduri,5) implicarea beneficiarilor n procesul de evaluare a rezultatelortiinifice.80. Creterea importanei rolului cercettorului n instituiile de cercetare.ntr-un mediu

    concurenial de cercetare, cercettorul are libertatea i mediul instituional favorabil pentru aelabora i implementa proiecte de cercetare specifice domeniului profesional. De asemenea,cercettorul particip n acest context la procesele decizionale din cadrul instituiei de cercetaren care i desfoar activitatea. n plus, n noul context sistemic instituiile de cercetare pun

    accentul pe eficientizarea managementului cercetrii n vederea creterii eficienei activitiipropriu-zise de cercetare i asigurrii unui spaiu profesional atractiv pentru specialiti. i nu nultimul rnd, noul mediu de cercetare permite, promoveaz i recompenseaz dezvoltareaechipelor de cercetare interdisciplinar.

    81. n egal msur, una dintre prioritile guvernrii domeniului cercetrii-dezvoltrii estereprezentat de implementarea unor criterii riguroase de angajare a cercettorilor n vedereaasigurrii calitii activitilori a rezultatelor specifice domeniului.

    Prin crearea de faciliti publice focalizate n sectorul privat, investiia public n cercetareva contribui la creterea numrului de cercettori n mediul de afaceri.

    Seciunea 6. Obiective specifice

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    15/26

    82.Pornind de la cele 5 obiective generale, se identific organic obiective specifice carevor fi realizate n procesul de promovare a reformei. Astfel, obiectivele specifice sunturmtoarele:

    83. Dezvoltarea capacitilor umane, instituionale i de infrastructur, presupuneurmtoarele obiective specifice:

    1) capacitate uman n CDperformant pe plan internaional;

    2)organizaii din sfera tiinei i inovrii competitive, ce presupune:a) capaciti de management strategic i curent;b) funcionalitate operaional ntru atingerea scopurilor asumate;c) condiii favorabile pentru creaie i cercetare liber;d) birocraie redus, dar eficient;e) infrastructur competitiv adomeniului cercetrii-dezvoltrii, de nivel internaional.84. Definirea i managementul prioritilor de cercetare, presupune urmtoarele

    obiective specifice:1) prioriti de cercetare definite n corespundere cu nevoile societii;2) managementul prioritilor n vederea asigurrii corespunderii lor provocrilor;3) eforturi orientate spre atingerea prioritilor de cercetare definite;

    4) dialogul cu actorii principali n vederea identificrii necesitilor i ateptrilor,formulrii prioritilori acceptrii lor de ctre societate.

    85. Dialogul continuu ntre tiin si societate, diseminarea cunotinelor siimplementarea n practic a rezultatelor cercetrii, presupune urmtoarele obiectivespecifice:

    1) dialog permanent cu societatea n vederea nelegerii nevoilor i informrii privindperformanele;

    2) rezultate tiinifice implementate pentru a asigura o eficien social i economic aproceselor de cercetare.

    3) transfer de cunotine ctre societate pentru dezvoltarea inteligent;4) rspunsuri adecvate la necesitile societii;5) rezultate tiinifice diseminate n regim de acces liber;6) accesul sectorului privat la rezultate, infrastructuri fondurile pentru cercetare.86. Internaionalizarea cercetrii, integrarea n spaiul european de cercetare i

    creterea vizibilitii internaionale,presupune urmtoarele obiective specifice:1) acces la spaiul internaional de cercetare i asocierea la Programul Cadru UE de

    Cercetare Orizont 2020;2) participri la proiecte regionale i internaionale de cercetare;3) vizibilitate internaional;4) rezultate tiinifice competitive.87. Guvernarea domeniului cercetrii-dezvoltrii n baza unui model consensual de

    administrare, orientat spre performan i excelen, presupune urmtoarele obiectivespecifice:1) sistemul de guvernare a domeniului cercetrii-dezvoltrii optimizat;2) finanare a CD stimulatoare i performant;3) proces de raportare eficientizat;4) proces de evaluare i expertiz a proiectelor ajustat la rigorile spaiului european de

    cercetare;5) condiii de egal participare a instituiilor publice i celor private n procesul de

    cercetare;6) proces participativ de management al domeniului cercetrii-dezvoltrii a autoritilor

    administraiei publice locale i centrale.

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    16/26

    Capitolul IV. Msuri necesare pentru atingerea obiectivelor scontate

    88. Dezvoltarea capacitilor umane, instituionale i de infrastructur. Formareacapitalului uman este un obiectiv pe termen lung, iar msurile care vor fi ntreprinse vor avea unimpact de durat. n acest context, msurile aplicate vor fi orientate spre punctele de aciune cuefect, dar i crearea unor mecanisme cu autoreglare n timp, reieind din dinamica proceselor

    care vor avea loc n economie, societate n general, dari n lume.89. Astfel, msurile implementate vor fi orientate spre cointeresarea persoanelorindividuale pentru a se dezvolta i a fi mai inovative, ntreprinderilor s investeasc n

    personal, fapt ce le va oferi o performan mai bun n activitate, universitilor s pregteasccadrele necesare mediului de afaceri, competitive i pe piaa global a forei de munc,organizaiilor din sfera cercetrii s genereze cunotine care pot fi utilizate de ctre societate.

    90. Msurile propuse au i efecte sinergetice, iar realizarea lor va asigura atingereaindicatorilor de performan care vor fi monitorizai pe perioada implementrii, ele fiindurmtoarele:

    1) crearea condiiilor pentru a atrage n cercetare tinerii talentai;2) asigurarea trecerii la utilizarea unor metode i tehnologii moderne, care vizeaz

    dezvoltarea continui mbuntirea creativitii i a cunotinelor n domeniul inovrii;3) actualizarea coninutului programelor educaionale ale nvmntului, lund n

    considerare nivelul mondial al cunotinelor tiinifice i tehnologice, n special n domeniulingineriei i tehnologiilor inovaionale;

    4) participarea reprezentanilor antreprenoriatului tehnologic (high-tech), a cercettorilori inovatorilor n formarea i realizarea programelor educaionale pentru nvmntul superior;

    5) organizarea i stimularea stagiilor n strintate n vederea pregtirii specialitilor iprelurii experienelor performante;

    6) aprofundarea cooperrii cu reeaua pan-european de cercetare i educaie (GEANT) ialte asociaii naionale de cercetare i educaiei (NREN-uri) pentru a asigura condiii favorabile

    pentru CD i educaia naional; extinderea e-infrastructurii optice NREN pe ntreg teritoriul riide la nord la sud cu noduri de operare n Chiinu, Bli, Cahul i Comrat;

    7) asigurarea condiiilor egale de conectivitate tuturor instituiilor de cercetare i educaiedin ar;

    8) dezvoltarea capacitilor de management la toate nivelele de conducere a organizaiilordin sfera CD;

    9) optimizarea structurii organizaiilor din domeniul CD;10) crearea coninutului digital n baza rezultatelor cercetrilor tiinifice i diseminarea

    acestuia prin utilizarea soluiilor TIC;11) implementarea politicilor n domeniul comunicaiilor electronice, tehnologiilor

    informaionale i serviciilor caracteristice societii bazate pe cunoatere;

    12)asigurarea interoperabilitii aplicaiilor de cercetare prin mijloace electronice;13) creterea ratei de penetrare, la nivelul instituiilor, a conexiunilor n band larg;

    14) modernizarea infrastructurii de cercetare, inclusiv a laboratoarelor de cercetare.91. Definirea i managementul prioritilor de cercetare:1) crearea unor platforme de dialog cu reprezentanii societii n privina identificrii

    nevoilori problemelor care necesit soluionare;2) organizarea discuiilor regulate asupra problemelor societii i identificarea punctelor

    de implicare a domeniului cercetrii-dezvoltrii;3) inventarierea permanent a necesitilor societii;4) focalizarea eforturilor de cercetare pe prioritile aprobate;5) efectuarea n mod regulat a analizei SWOT privind prioritile i capacitile de

    cercetare deinute;6) dezvoltarea unei metodologii prospective de tip foresight pentru rezolvareaproblemelor sociale la nivel local, regional i naional (ca produs de CD);

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    17/26

    7) racordarea prioritilor naionale la cele regionale i europene.92. Dialogul continuu ntre tiin si societate, diseminarea cunotinelor si

    implementarea n practic a rezultatelor cercetrii:1) dezvoltarea platformelor de dialog cu societatea;2) crearea infrastructurii de implementare a rezultatelor cercetrii, inclusiv a transferului

    de cunotine i tehnologii;

    3) dezvoltarea n continuare a parcurilor tiin ifico-tehnologice i incubatoarelor deinovare;4) crearea unui parteneriat sigur cu societatea, axat pe suport n soluionarea problemelor;5) stimularea proteciei rezultatelor cercetrii;6) stimularea comercializrii proprietii intelectuale;7) dezvoltarea statisticilor n domeniul cercetrii-dezvoltriii implementarea lor, inclusiv

    preluarea celor europene;8) dezvoltarea de instrumente specifice pentru susinerea activitilor de popularizare a

    tiinei, activitilor de tip zilele tiinei etc;9) informarea regulat a societii privind performanele domeniului cercetrii-dezvoltrii;10) crearea instrumentelor de facilitare a implementrii rezultatelor cercetrii;11) stimularea sectorului privat s utilizeze infrastructura de cercetare i laboratoarele

    domeniului cercetrii-dezvoltrii;12) dezvoltarea parteneriatelor cu IMM-uri i companii;13) crearea condiiilor de accesare de ctre sectorul privat a fondurilor destinate CD;14) implementarea instrumentelor de acces la infrastructura de cercetare;15) stabilirea premiselor (negocierea poziiilor instituionale posibil prin analize actor-

    actor, actor-obiective) pentru dezvoltarea unui spaiu de dialog public-privat n domeniulcercetrii-dezvoltrii;

    16) dezvoltarea unei baze de date a revistelortiinifice din Republica Moldova, cu funciistandardizate de evaluare colegial (peer-review), citare, redactare, publicare, dari evaluare simonitorizare (inclusiv pentru conferine naionale i internaionale pe teme de CD).

    93. Internaionalizarea cercetrii, integrarea n spaiul european de cercetare icreterea vizibilitii internaionale.

    1) asocierea la Programul Cadru al UE pentru cercetare (Orizont 2020)2) pregtirea pentru participarea la Orizont 2020;3) utilizarea posibilitilor EEN (European Enterprise Network) pentru implicarea

    mediului de afaceri in cercetare si implementarea rezultatelor.4) dezvoltarea unor instrumente specifice pentru finanarea proiectelor de cercetare

    complexe cu participarea internaional n consorii naionale (implicit a unei metodologii deevaluare a proiectelor cu participarea evaluatorilor strini);

    5) dezvoltarea unor instrumente specifice pentru ncurajarea participrii cercettorilor nproiecte internaionale;6) adaptarea constant a indicatorilor de evaluare pe toate palierele de activitate nvederea asigurrii vizibilitii domeniului cercetrii-dezvoltrii din Republica Moldova, ainteroperabilitii cu alte sisteme naionale i internaionale i realizrii de studii de referin(benchmarking);

    7) stimularea revistelor din domeniul cercetrii-dezvoltriii dezvoltarea unei metodologiiunitare de evaluare (inclusiv n vederea utilizrii criteriilor de promovare profesional acercettorilori a cadrelor didactice);

    8) integrarea n spaiul internaional de cercetare;9) participarea la programe internaionale de cercetare;10)promovarea colaborrii regionale, inclusiv dezvoltarea canalului optic NREN spre

    Ucraina, Bielorusia i Polonia;11) obinerea fondurilor pentru cercetare din fonduri internaionale;12) majorarea vizibilitii internaionale;

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    18/26

    13) comercializarea rezultatelortiinifice pe piaa internaional;14)promovarea pe plan european a avantajelori rezultatelor remarcabile obinute de ctre

    echipele de cercetare din Republica Moldova;15) consolidarea capacitilor de participare a cercettorilor din Republica Moldova la

    Programele-cadru (PC) ale UE;16) valorificarea parteneriatelor/proiectelor bilaterale i multilaterale naionale i

    internaionale pentru dezvoltarea unor proiecte pentru PC al UE;17) cooptarea membrilor diasporei tiinifice a Republicii Moldova la activitile decercetare-dezvoltare din ar;

    18) creterea mobilitii cercettorilor prin aciunile Programului Marie Curie al PC7;19) conectarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare autohton la reelele europene;20) iniierea colaborrii cu centrele de cercetare pan-europene;94. Guvernarea domeniului cercetrii-dezvoltrii n baza unui model consensual de

    administrare, orientat spre performani excelen:1) elaborarea unui model de optimizare a sistemului de guvernare a cercetrii;2) sporirea transparenei funciilor administrative ale guvernrii centrale din domeniul

    CD, a proceselor de elaborare a politicilor publice, precum i a proceselor de depunere i

    evaluare a proiectelor de CD;3) adaptarea documentelor normative existente i elaborarea altor noi pentru a asigura

    implementarea modelului nou de guvernare a cercetrii;4) schimbarea principiilor de finanare a cercetrii, micornd volumul finanrii

    instituionale i punnd accentul pe finanarea pe proiecte prin concurs;5) mbuntirea sistemului de raportare, inclusiv financiar;6) mbuntirea sistemului de evaluare a proiectelor prin implicarea pe larg a experilor

    din afara rii, inclusiv din rndul diasporei;7) introducerea unui model de finanare care ar stimula concurena, dezvoltarea i

    aplicarea rezultatelortiinifice n economie i societate;8) crearea condiiilor de participare n cercetare i finanare a organizaiilor din sectorul

    privat de rnd cu cele din sectorul public;9) finanarea prioritar a proiectelor cu cofinanare din mediul de afaceri;10) finanarea prioritar a proiectelor cu beneficiari determinai din momentul lansrii;11) implicarea n sistemul de management strategic al domeniului cercetrii-dezvoltrii a

    autorit ilor administra iei publice locale i centrale;12) dezvoltarea unui sistem informatic unitar pentru elaborarea i evaluarea proiectelor de

    CD (i a metodologiei aferente) ca parte a unui Sistem Informatic Strategic pentru domeniulcercetrii-dezvoltrii;

    13)promovarea evalurii activitii de cercetare. Evaluarea internaional a instituiilor decercetare, criterii de monitorizare pentru programele i rezultatele tiinifice, definirea unui

    sistem de evaluare intern a organizaiilor de CD n baza unor criterii clare i pe termen lung;14) adaptarea constant a indicatorilor de evaluare pe toate palierele de activitate nvederea asigurrii vizibilitii domeniului cercetrii-dezvoltrii din Republica Moldova, ainteroperabilitii cu alte sisteme naionale i internaionale i realizrii de studii de referin(benchmarking);

    15) sporirea transparenei funciilor administrative ale guvernrii centrale din domeniultiinei i inovrii, a proceselor de elaborare a politicilor publice, precum i a proceselor dedepunere i evaluare a proiectelor de CD.

    Capitolul V. Estimarea impactului implementrii strategiei

    95. Implementarea strategiei presupune accelerarea dezvoltrii domeniului cercetrii-dezvoltrii al Republicii Moldova, mbuntirea impactului CD pentru societate si rspunsul la

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    19/26

    nevoi, facilitarea transformrii rezultatelor cercetrii n produse i servicii inovaionale icomercializarea lor, asigurarea unei noi caliti a creterii economice bazate pe cunotine,cultura inovaional, capital uman i, n general, contribuia la mbuntirea calitii vieiicetenilor Republicii Moldova. Impactul pozitiv al implementrii strategiei se va exprima n:

    1) separarea clar a activitilor de elaborare a politicilor de stat de cele de implementarea politicilor;

    2) separarea activitilor de administrare a tiinei de cele de realizare a activitilor decercetri tiinifice,3) perfecionarea reglementrii juridice destinate modelului actual de administrare a

    sferei tiinei i inovrii n Republica Moldova prin delegarea atribuiilor Guvernului n sferatiinei i inovrii unei entiti birocratice create n acest sens - Ageniei Naionale pentruCercetare i Inovare;

    4) separarea structurilor naionale de administrare a sferei tiinei i inovrii de structurileAcademiei de tiine a Moldovei;

    5) dezvoltarea structurilor autoritilor de administrare i autoadministrare ale Academieide tiine a Moldovei i organizaiilor din sfera tiinei i inovrii subordonate ei;

    6) reprezentarea deplin a tuturor subiecilor sferei tiinei i inovrii i participarea lor laformarea componenelor nominale ale autoritilor administrative din sfera tiinei i inovrii:

    a) de administrare a activitii de cercetare-dezvoltare i inovare;b) de autoadministrare; de acreditare a instituiilor de nvmnt superior, organizaiilor

    din sfera tiinei i inovrii, atestare a cadrelortiinifice i tiinifico-didactice;c) de consultare a Guvernului;d) de expertizare; de administrare a programelor/proiectelor naionale de cercetri

    tiinifice fundamentale i aplicative din mijloace financiare alocate de la bugetul de stat;e) de administrare i promovare a proiectelor europene i internaionale din sfera tiinei

    i inovrii;f) de administrare a activitii de inovare i transfer tehnologic.Seciunea 1. Mecanismele naionale de finanare

    96. n domeniul cercetrii-dezvoltrii vor fi atrase mijloacele financiare interne publice iprivate, precum i cele externe. Mijloacele financiare din sursele naionale sunt:

    1) finanri din surse publice n limitele prevzute de ctre bugetul de stat, inclusiv dinveniturile obinute din prestarea serviciilor contra plat;

    2) finanri private;3) investiii private n dezvoltarea structurilor infrastructurii CD;4) parteneriate public-private n domeniul CD.97. Finanrile din surse bugetare de stat vor fi efectuate n mod transparent, prin concurs

    public, cu implicarea experilor independeni, inclusiv a celor din strintate.Seciunea 2. Mecanismele internaionale de finanare i asistena tehnic extern

    98.Pentru finanarea activitilor de CD vor fi atrase pe larg fondurile internaionale, nspecial cele europene.

    99. Va fi folosit potenialul de integrare european n materie de cercetare i inovare cumenirea de a stimula creterea economic a rii prin participarea la o serie de programe definanare ale Uniunii Europene i anume:

    1) Programul Cadru al UE pentru Cercetare-Inovare (Orizont 2020)2) Programele regionalei internaionale de finanare a cercetriidezvoltrii.100. Vor fi valorificate oportunitile de sprijinire i stimulare a activitilor inovaionaleoferite de ctre organizaiile strine i internaionale cum ar fi UNECE, UNIDO, programele

    Comisiei Europene TAIEX i TWINNING, OCEMN, Science and Technology Center in

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    20/26

    Ukraine (STCU), SCOPES (Cooperarea tiinific ntre statele Est Europene i Elveia),Programul tiina pentru Pace i Securitate NATO etc.

    101. O importan deosebit o are noul Program Cadru pentru Cercetare al UE Orizont2020, care este principalul instrument financiar de punere n aplicare a programului europeanInnovation Union o iniiativ de vrf a Europei. Obiectele programului urmresc asigurareacompetitivitii globale i aduce mpreun ntreaga structur de distribuie a fondurilor pentru

    cercetare i inovare ale UE n cadrul unui singur program. Mijloacele disponibile n cadrulprogramului constituie 80 de miliarde de euro i vor fi valorificate n perioada 2014-2020.Utilizarea finanrii multidimensionale va permite atingerea obiectivelor generale i specifice

    propuse.

    Capitolul VI. Rezultatele scontate i indicatorii de progres

    Seciunea 1. Rezultatele scontate

    102.Printre rezultatele scontate evideniem:

    1) numrul de tineri cu vrsta cuprins ntre 20-24 de ani care au obinut, cel puin,nivelul secundar de nvmnt superior cel puin 78% (actualmente 60%);

    2) cota populaiei cu vrsta cuprins ntre 30-34 de ani, care au obinut educaia teriarapn la un nivel de cel puin 32% (actualmente cca 20%);

    3) numrul de doctoranzi, n special la specialitile inginereti, conform numrul mediuEU27;

    4) numrul de angajai antrenai n procesul de instruire de-a lungul vieii pn la celpuin 15 din 100 de angajai;

    5) numrul de publicaii tiinifice cu cel puin un co-autor din mediul de afaceri;6)

    numrul de doctoranzi din afara rii, dari al celor care i fac doctoratul n afara rii;7) numrul de cercettori din strintate atrai pentru a dezvolta activiti de cercetare n

    Republica Moldova;8) parteneriate universiti-mediul de afaceri;9) numrul de tineri cercettori pn la cel puin 40% din numrul total de cercettori;10) dezvoltarea i implementarea unui model consensual de guvernare a CD, orientat spre

    performani excelen, prevede creterea volumului de finanare pentru domeniul de cercetare-dezvoltare pn la 1,5% din PIB ctre anul 2020.

    103. Obiectivul dezvoltarea capacitilor umane, instituionale i de infrastructur:1) numrul de tineri cu vrsta cuprins ntre 20-24 de ani care au obinut, cel puin,

    nivelul secundar de nvmnt superior pn la cel puin 78% (actualmente 60%);2) cota populaiei cu vrsta cuprins ntre 30-34 de ani, care a obinut educaia teriara

    pn la un nivel de cel puin 32% (actualmente cca 20%);3) numrul de tineri cercettori pn la cel puin 40% din numrul total de cercettori;4) numrul de doctoranzi din afara rii, dari al celor care i fac doctoratul n afara rii;5) numrul de doctoranzi, n special la specialitile inginereti, conform numrului

    mediu al UE;6) numrul de angajai antrenai n procesul de instruire de-a lungul vieii pn la cel

    puin 15 din 100 de angajai;7) rata de penetrare, la nivelul instituiilor, a conexiunilor n band larg;8) regim juridic perfecionat, consensual de administrare a sferei tiinei i inovrii n

    Republica Moldova;

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    21/26

    9) sistem informatic unitar pentru elaborarea i evaluarea proiectelor de CD (i ametodologiei aferente) ca parte integrat ntr-un Sistem Informatic Strategic pentru domeniulcercetrii-dezvoltrii (cu funcii implicite de colectare de date i referine (benchmarking));

    Seciunea 2. Definirea i managementul prioritilor de cercetare

    104. Dialogul continuu ntre tiin si societate, diseminarea cunotinelor siimplementarea n practic a rezultatelor cercetrii:1) dezvoltarea culturii antreprenoriale i de inovare;2) gradul de implicare a diferitor actori n activitile de cercetare;3) vizibilitatea activitilor de CD la nivelul societii.105. Internaionalizarea cercetrii, integrarea n spaiul european de cercetare i

    creterea vizibilitii internaionale:1) numrul de cercettori din strintate atrai pentru a dezvolta activiti de cercetare n

    Republica Moldova;2) numrul de proiecte internaionale cu participarea cercettorilor din Republica

    Moldova;

    3) numrul de profiluri ale grupurilor de cercettori n cadrul programelor internaionale4) volumul surselor financiare atrase n ar din cadrul programelor internaionale;5) numrul de doctoranzi strini n instituiile din Republica Moldova.106. Guvernarea domeniului cercetrii-dezvoltrii n baza unui model consensual de

    administrare, orientat spre performani excelen:1) volumul finanrii alocate prin concurs;2) accesul diferitor actori la finanarea public;3) proceduri birocratice la nivelul cercettorilor;4) timpul de la depunerea propunerii de proiect pn la semnarea contractului de

    finanare.

    Seciunea 2. Indicatorii de progres

    107.Vor fi cuantificai urmtorii:indicatori de progres1) cota produsului CD n PIB;2) cota produsului CD n export;3) numrul de spin-off-uri;4) numrul de start-up-uri;5) volumul finanrii proiectelor de transfer tehnologic;6) numrul consoriilor pentru proiect european creat;7) numrul de proiecte de cercetare obinut prin competiie de la organizaiile din

    strintate;8) numrul de proiecte nregistrate la concurs n cadrul programelor de cercetare ale UE;9) numrul de proiecte naintate la alte concursuri n cadrul programelor internaionale;10) numrul de programe de stat naintate;108. Aceti indicatori nu pot fi considerai n afara unui sistem de statistici care corespunde

    rigorilor spaiului european de cercetare, care va asigura o reflectare multidimensional aprocesului de dezvoltare a economiei bazate pe cunoatere a Republicii Moldova.

    Capitolul VII. Etapele de implementare a strategiei

    Seciunea 1. Implementarea, monitorizarea i evaluarea strategiei

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    22/26

    109. Implementarea strategiei domeniului CD va fi asigurat de un mecanism complex,care implic mai muli actori. Rolul fiecrui actor este determinat de mijloacele i instrumentelede aciune pe care le are la dispoziie i le poate aplica eficient.

    110. Implementarea strategiei se va realiza prin plan de aciuni de implementare astrategiei instrumentul principal de aplicare a strategiei CD.

    111. Aciunile prevzute se vor formula conform obiectivelor propuse i vor cuprinde

    ntregul domeniul cercetrii-dezvoltrii, ncepnd de la cadrul legal pn la evaluarea preventiv anecesitii temelor de cercetare fundamentali aplicativ pentru societate.112. Monitorizarea este efectuat de ctre autoritatea administrativ n domeniul cercetrii-

    dezvoltrii, care ulterior raporteaz Guvernului Republicii Moldova. Totodat, procesul demonitorizare implic participarea autoritilor administraiei publice centrale de resort.Monitorizarea, evaluarea i mecanismul de corecie vor asigura capacitatea de adaptare astrategiei n funcie de evoluiile la nivel naional i internaional.

    113. Monitorizarea i evaluarea strategiei se va baza pe indicatorii de performan aiplanurilor de implementare, precum i pe indicatorii ansamblului domeniului cercetrii-dezvoltrii, corespunztori obiectivelor specifice ale strategiei. Anual se va elabora i se va face

    public un raport prin care se va urmri gradul atingerii obiectivelor. Corecia strategiei va avea la

    baz att evaluarea rezultatelor obinute, evaluarea de sistem, ct i elemente prospective legatede evoluia tiinei i tehnologiei.

    114. Evaluarea se va face independent, cu preferin de ctre experi internaionali.Evaluarea impactului implementrii strategiei va furniza informaii necesare formulrii

    politicilor viitoare.115. Implementarea Strategiei se va efectua n cadrul Acordului de parteneriat.116. Implementarea strategiei se va efectua n cteva etape:1) elaborarea cadrului normativ;2) aprobarea cadrului normativ;3) reformarea organizaional a sistemului de guvernare a domeniului cercetrii-

    dezvoltrii;4) dezvoltarea performanelor n domeniul CD.117. La fiecare etap vor fi definite rezultatele care trebuie s fie obinute. Finalitatea i

    termenii de realizare a fiecrei etape sunt detaliate n planul de aciuni de implementare astrategiei.

    Seciunea 2. Mecanismul de implementare i evaluare

    118. Definitivarea structurii domeniului cercetrii-dezvoltrii i reflectarea ei n actelenormativepresupune:

    1) inventarierea ntregului spectru de capaciti (cadrul legal, resurse umane, patrimoniu,infrastructura de cercetare, relaii, realizri, performane etc.) ale domeniului cercetrii-dezvolt

    riinaional, n vederea optimizrii i sporirii eficientei prin prisma SWOT (puncte forte slabe,

    randament);2) ajustarea standardelor UE de promovare n posturi de administrare n domeniul

    cercetrii-dezvoltriiprin concurs (pn la 2 mandate, pn la vrsta de pensionare, necumulareafunciilor de conducere etc.);

    3) delimitarea distinct a domeniului de elaborare a politicilor de cel al implementrii-monitorizrii lor;

    4) elaborarea i implementarea actelor normative (regulamente, acorduri (responsabiliti,drepturi)) distincte pentru toi actorii (departamente, instituii, conductori etc.) din domeniulconducerii cercetrii-dezvoltrii. i respectarea principiului de autonomie;

    5) deschidere i transparen n elaborarea, ajustarea cadrului legal din domeniul CD:a) promovarea principiului reguli unice pentru toi;

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    23/26

    b) popularizarea i mediatizarea permanent a rolului, locului CD n societate(comunitatea tiinific, mediul de afaceri, societatea civil).

    c) promovarea bunelor practici, realizri;6) orientarea prioritilor:a) corelarea direciilor strategice de cercetare orientate spre dezvoltarea capacitii de

    cercetare pentru a rspunde la nevoile economice sociale de nivel naional si internaional;

    b) preluarea n acest sens a practicilor aplicate n cadrul programelor cadru ale UE;c) consultarea larg a prioritilor de cercetare n cadrul comunitii tiinifice academice,universitilor, societii civile, IMM etc.;

    7) responsabilizarea cercetrii prin elaborarea i implementarea criteriilor (indicatorilorde performan) ale eficienei cercetrii.

    119.Elaborarea modificrilor la legislaia n vigoarepresupune:1) asigurarea accesului egal pe baz de concurs la finanarea din surse bugetare a tuturor

    actorilor din domeniul cercetare-dezvoltare institute de cercetare, instituii de nvmntsuperior, IMM, ONG-uri etc.;

    2) integrarea cercetrii cu mediul de afaceri;3) dezvoltarea parteneriatelori a reelelor n domeniul cercetrii-dezvoltrii;4) elaborarea stimulentelor, crearea bazei normative pentru finanarea cercetrilor de

    ctre mediul de afaceri (faciliti taxe, TVA etc.);5) comercializarea rezultatelor cercetrii prin intermediul AITT;6) popularizarea valorii proprietii intelectuale prin AGEPI;7) elaborarea i implementarea programelor stimulatoare de cercetare:a) implementarea n acest sens a programelor de cercetare conform celor aplicate n

    cercetare de rile UE (idei susinerea cercetrii fundamentale, capaciti de susinere idezvoltare a infrastructurii de cercetare, resurse umane promovarea tineretului, mobilitate etc.);

    b) acoperirea acestor tipuri de programe prin finanarea adecvat din fonduri publice iatribuirea lor n baz de concurs.

    8) elaborarea cadrului normativ pentru activitatea parteneriatelor:a) cu o acoperire financiar corespunztoare;

    b) cu implementarea conform practicilor UE a programului de stimulare a parteneriatelorprin prisma normelor legale de eligibilitate (cel puin, un partener din instituii de cercetare, unpartener (entitate de cercetare) din universiti i un partener agent economic).

    Seciunea 3. Mecanismul de monitorizare si evaluare a implementrii strategiei

    120. Pentru evaluarea cercetrii-dezvoltrii este necesar o procedura complex, cumonitorizarea evoluiei n timp i raportarea la standardele naionale i internaionale. Aspectelespecifice ale acestei activiti sunt legate de urmtoarele cerine obiective:

    1)

    evaluarea cercetrii trebuie promovat ntr-o abordare difereniat a diferitor domeniide cercetare (ignorarea duce la dispariia lor total din cmpul de cercetare):a) impactul rezultatelor cercetrii n diferite domenii se manifest n mod diferit att n

    timp, ct i n formi coninut;b) n virtutea circumstanelor obiective sau subiective, unele domenii de cercetare pot fi

    n situaii defavorizate;2) evaluarea unei comuniti omogene de cercettori poate fi efectuat n baza ctorva

    criterii cuantificabile, printre care:a) performana tiinific;

    b) performana didactic/pregtirea cadrelor;c) sursele financiare atrase n cercetare;d) colaborrile: locale i internaionale;e) impactul i vizibilitatea social a cercetrilor.

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    24/26

    121. Deoarece aceste criterii se cuantific n mod diferit, evaluarea, la fel, trebuie s fieefectuat separat pe fiecare din ele.

    1) mecanismul de evaluare a performantei trebuie s includ evaluarea cantitativ acercettorilor/instituiilor conform criteriilor definite mai sus;

    a) fiecare criteriu poate fi folosit barajul i aplicat o pondere relativ specific;b) barajele i ponderea relativ a criteriilor se stabilesc n funcie de prioritile curente i

    datele statistice multianuale.2) ajustarea procesului necesit un timp de monitorizare, care presupune n modobligatoriu utilizarea tehnicilor statistice.

    122. Astfel, pentru a avea o imagine real a eficienei strategiei CD, activitile de evaluaretrebuie sa aib un aspect multidimensional.

    Seciunea 4. Evaluarea la micro-nivel

    123.Aciuni:1) clasificarea entitilor domeniului CD dup domenii de cercetare cu impact similar;2) evaluarea entitilor din domeniile identificate n mod separat conform criteriilor

    aprobate;3) prelucrarea statistic a rezultatelor evalurii;4) raportarea rezultatelor evalurii la standardele naionale i internaionale.Seciunea 5. Evaluarea la macro-nivel

    124.Aciuni:Evaluarea anual se va face conform criteriilor de evaluare de mai jos

    Nr. Domeniul de evaluare Sursa1 Alocaiile pentru CD drept cot din PIB Consiliul Naional de Cercetare2 Cota-parte a alocaiilor pentru CD de la

    sectorul privatCentrul pentru Finanarea CercetrilorFundamentale i Aplicative,Entitile primare din domeniul CD

    3 Investiiile n infrastructura de cercetare Entitile primare din domeniul CD4 Publicaii tiinifice cu impact ISI Thomson Reuters, Scopus,

    SCImago, ScholarGoogle5 Pregtirea cadrelor de nalt calificare Ministerul Educaiei

    Consiliul Naional de Acreditare iAtestare

    6 Activiti de brevetare i protecie aproprietii intelectuale

    Agenia pentru Protecia ProprietiiIntelectuale

    7 Cota sectorului inovativ n economia real Consiliul Consultativ n domeniul CD125. n urma evalurii vor fi demarate aciuni corective ce vor include n mod obligatoriustimularea pe toate cile posibile a entitilor din domeniul CD care nregistreaz succese.

    Capitolul VIII. Msuri de siguran

    126. Riscuri existente n procesul de implementare a strategiei:1) desconsiderarea CD n calitate de prioritate naional pentru dezvoltare;2) meninerea unui nivel auster de finanare a activitilor de CD;3) neatractivitatea carierei n cercetare i exodul cadrelor umane;4) efectuarea unor reforme n domeniu fr analize prealabile de impact;5) calitatea sczut a propunerilor de proiecte naintate la concursurile lansate n cadrul

    programelor, fondurilori altor instrumente internaionale de finanare;

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    25/26

    6) neaplicarea calificrii profesionale obinute n cadrul programelor de mobilitateinternaional n ara de origine;

    7) mobilitatea cercettorilor administrat defectuos i apariia fenomenului de exod deinteligen; degradarea infrastructurii de cercetare i lipsa investiiilor pentru modernizareaacesteia;

    8) imposibilitatea desfurrii lucrrilor de cercetare tiinific din cauza sistemuluidefectuos i contraproductiv de achiziionare a aparatajului i materialelor consumabile delaborator prin sistemul de achiziii publice;

    9) incompatibilitatea ofertei realizate de domeniul cercetrii-dezvoltrii cu cerereasectorului real al economiei i mediului de afaceri n acest sens.

    Tabelul nr. 8.2. Investiiile n domeniul cercetrii-dezvoltrii, % PIB, comparativ cu UEIndicatori UE Republica Moldova

    2008 2020 2008 2020Investiii nCD, % PIB

    1,9 3,0 0,6 1,5

    127.Implementarea strategiei este influenat de mai muli factori de ordin extern i intern.Determinani pentru reuita strategiei sunt:

    1) creterea/declinul economiei;2) condiiile de criz/redresare economic;3) tendinele de dezvoltare;4) poziia dominant a unor sectoare.

  • 7/30/2019 Strategia, cap 1

    26/26