+ All Categories
Home > Documents > Tulburarile Anxioase

Tulburarile Anxioase

Date post: 09-Nov-2015
Category:
Upload: gherasim-alina
View: 70 times
Download: 17 times
Share this document with a friend
Description:
tulburari
28
CURS NR. 7 TULBURĂRILE ANXIOASE
Transcript

CURS NR. 7

CURS NR. 7TULBURRILE ANXIOASEDef=Anxietatea este starea patologica ce se caracterizeaza printr-un simtamant de ,,teama fara obiect insotit de semne somatice care indica hiperactivitatea sist nv autonom.

TULBURRILE ANXIOASE RESPIRATORIIsenzaia de lips de aer sau de sufocaresenzaia de constricie toracictahipneesenzaia de nod n gt CARDIOVASCULAREtahicardiepalpitaiidurere precordial sine materia sincopNEUROLOGICEcefaleevertijparesteziiiluzii vizualenceoarea vederiihiperestezieVEGETATIVE uscciunea guriipaloarea feeihiperemie la nivelul tegumentelor feei i bazei gtului (n decolteu)transpiraiibufeuri de cldurMUSCULAREtremorcontracturi muscularehipotonie musculartresriri muscularedureri lombareGASTROINTESTINALEaccelerri ale tranzitului intestinalcolicigrea, vomdureri abdominaleTULBURRILE ANXIOASEATACUL DE PANICAUn atac de panic este o perioad distincta de frica/disconfort intens, acompaniat de cel puin 4 dintre 13 simptome:somatice sau cognitive. Simptomele pot fi somatice sau de natur cognitiv siinclud :1.palpitaiile, 2.transpiraia, 3.tremorul sau trepidaia,4. senzaia de scurtare arespiraiei sau de strangulare, 5.senzaia de sufocare,6. durere sau disconfortprecordial, 7.grea sau detres abdominal, 8.ameeal sau vertij, 9.derealizare sau depersonalizare, 10.frica de a nu-si pierde controlul sau de a nu inebuni",11. frica de moarte, 12.parestezii, 13.frisoane sau valuri de cldur. Atacul debuteaz brusc si escaladeaz rapid pan la intensitatea sa maxim (de regul in 10 minute sau mai puin) si este adesea acompaniat de sentimentul de pericol sau de moarte iminent si de dorina de a scpa. Anxietatea caracteristic atacului de panic poate fi difereniat de anxietatea generalizat prin natura sa aproape paroxistic, distinct si severitatea sa de regul mai mare. Atacurile care satisfac toate celelalte criterii, dar care au mai puin de 4 simptome somatice sau cognitive sunt denumite atacuri cu simptome limitate.

TULBURRILE ANXIOASEExist trei tipuri caracteristice de atacuri de panic: 1.inopinate (nesemnalizate),apar ,,din senin.2.circumscrise situaional (semnalizate)- survin invariabil la expunerea, sau laanticiparea expunerii la un semnal sau declanator situaional si 3.predispuse situaional- sunt similare cu atacurile de panic circumscrise situaional, dar nu sunt asociate invariabil cu semnale i nu survin obligatoriu imediat dup expunere.Indivizii care solicit asisten medical pentru atacurile de panic vor descriede regul frica drept intens si relateaz c ei se gandesc c sunt pe punctul de amuri, de a-i pierde controlul, de a avea un atac de cord sau un ictus, ori de ainnebuni". De regul, ei relateaz, de asemenea, dorina imperioas de a fugi oriunde din locul in care a survenit atacul. Atacurile recurente de panic inopinate devin cu timpul circumscrise sau predispuse situaional, dei atacuriinopinate pot persista.Atacurile de panic inopinate recurente sunt cerute pentru diagnosticul de panic (cu sau fr agorafobie).Dg de panica necesita ca cel putin unele dintre atacurile de panica sa fie inopinante, dar si atacuri circumscrise si predispuse situaional.

TULBURRILE ANXIOASEAgorafobiaCriteriile de diagnostic DSM IV pentru Agorafobie:A. Anxietate in legtur cu a te afla in locuri sau situaii din care scparea estedificil (sau jenant) ori in care nu poate fi accesibil ajutorul in eventualitatea unui atac de panic inopinat sau predispus situaional. Fricile agorafobice implic situaii ca: frica de te afla singur in afara casei, de a te afla in mulime sau a sta la rand, de a te afla pe un pod i a cltori cu autobuzul, trenul sau automobilul.B. Situaiile sunt evitate (de ex., cltoriile sunt restranse) sau chiar sunt indurate cu o detres marcat ori cu anxietatea de a nu avea un atac de panic sau simptome similare panicii, ori necesit prezena unui companion.C. Anxietatea sau evitarea fobic nu este explicat mai bine de alt tulburaremental, cum ar fi fobia social (de ex., evitarea limitat la situaiile sociale din cauza fricii de punere in dificultate), fobia specific (de ex., evitarea limitat la o singur situaie, cum ar fi ascensoarele), tulburarea obsesivo-compulsiv (de ex., evitarea murdriei, la cineva cu obsesia contaminrii), stresul posttraumatic (de ex., evitarea stimulilor asociai cu un stresor sever), sau anxietatea de seaparare (de ex., evitarea abandonrii casei sau a rudelor).

TULBURRILE ANXIOASECriterii ICD 10:a.Simptomele psihologice sau vegetative, trebuie sa fie manifestari primare ale anxietatii, si nu secundare altor simptome ca deliruri sau ganduri obsesive.b.Anxietatea trebuie sa fie limitata la cel putin 2 din urmatoarele situatii: multimi, locuri publice, plimbare in afara casei si calatoria solitara.c.Evitarea situatiei fobice trebuie sa fie, sau a fost, o trasatura proeminenta.

TULBURRILE ANXIOASEPanicaCriteriile de diagnostic DSM IV pentru Panica fr Agorafobie/ Tulburarea de panica (anxietate paroxistica episodica):A. Atat (1), cat si (2):(1) atacuri de panica inopinate recurente (2) cel puin unul dintre atacuri a fost urmat timp de o lun (sau mai mult)de unul (sau mai muite) dintre urmtoarele:(a) preocupare persistent in legtur cu faptul de a nu avea atacuriulterioare;(b) team in legtur cu implicaiile atacului sau cu consecinele sale (deex., teama de a nu-i pierde controlul, de a nu avea un atac de cordsau de a nu innebuni");(c) o modificare semnificativ de comportament in legtur cu atacurile.B. Absena agorafobiei C. Atacurile de panic nu se datoreaz efectelor fiziologice directe ale uneisubstane (de ex., un drog de abuz, un medicament) sau ale unei condiiimedicale generale (de ex., hipertiroidismul).D. Atacurile de panic nu sunt ex plicate mai bine de alt tulburare mental,cum ar fi fobia social (de ex., apariie la situaii sociale temute), fobiaspecific (de ex., la expunerea la o situaie fobic specific), tulburareaobsesivo-compulsiv (de ex., la expunerea la murdrie a cui va cu obsesiacontaminrii), stresul posttraumatic (de ex., ca rspuns la stimulii asociai cuun stresor sever), sau anxietatea de separare (de ex., ca rspuns la a fideparte de cas sau de rudele apropiate).

TULBURRILE ANXIOASECriterii ICD 10 pt Tulburarea de panica (anxietate paroxistica episodica):Pt un dg cert trebuie sa aiba loc mai multe atacuri severe intr-o perioada de aproximativ 1 luna:a.In circumstante in care nu exista pericol obiectiv;b.Atacurile sa nu poata fi datorate unor situatii cunoscute sau previzibile;c.Intre atacuri trebuie sa existe intervale libere de simptome anxioase.DG. Difer:1.Atacuri de panica din fobiile specifice2.Tulb depr mai ales la barbati.

TULBURRILE ANXIOASEElemente descriptive: 1.anxietate constanta /intermitenta care nu este centrata pe o anumita situatie/eveniment.2.teama excesiva in leg cu activitatile cotidiene,mai ales cele legate de sanatate/separarea de fiinta iubita-indivizii devin mai putin toleranti la ef sec ale medic-se poate transforma in anxietate cr debilitanta.3.Demoralizare,4.tulb depresiva majora(10-65%)-precede de obicei panica(1/3) si 2/3 din cazuri survin concomitent.5.Pac devin adictivi de alcool, medic,subst.Comorbiditati: agorafobie,fobia sociala,anx gen,fobie specifica,TOC,stres post-traum.Date de laborator:alcaloza respir compensata.Prevalenta:1-2%;10% din indiv trimisi sa faca un consult medical;10-30% in clinicile ORL(tulb vestibulare);60% in clinicile de cardiologie.

TULBURRILE ANXIOASEEvolutie:Debut variabil la sf adolescentei-pana in 30 ani;evolutie cr cu ameliorari si agravari;frecventa crescuta a atacurilor cu simptome limitate daca evol e cr.;Prezenta/absenta agorafobiei care poate deveni si ea cr.Pattern familialEste posibil ca rudele biologice de gradul I ale indivizilor cu panic s prezintepanic de 8 ori mai mult (decat populaia general ). S-a constatat c dac panicadebuteaz inainte de etatea de 20 ani, este posibil ca rudele de gradul I s aibpanic de 20 de ori mai mult (decat populaia general), in condiii clinice ins,jumtate pan la trei sferturi dintre indivizii cu panic nu au nici o rud biologic de gradul I afectat. Studiile pe gemeni indic o contribuie genetic ladezvoltarea panicii.

TULBURRILE ANXIOASEFOBIA SPECIFICACriteriile de diagnostic pentru Fobia Specific(izolata/simpla):A. Fric marcat si persistent, excesiv sau nejustificat, provocat de prezena sau anticiparea unui obiect sau situaii specifice (de ex., zbor, inlimi, animale, administrarea unei injecii, vederea sangelui).B. Expunerea la stimulul fobie provoac aproape in mod constant un rspuns anxios imediat care poate lua forma unui atac de panic circumscris situaional sau predispus situaional. Not: La copii, anxietatea poate fiexprimat prin exclamaii, accese coleroase, stupefacie sau agare de ceva.C. Persoana recunoate c frica sa este excesiv sau nejustificat. Not: La copii acest element poate fi absent.D. Situaia (situaiile) fobic es te evitat sau indurat cu anxietate sau detresintens.E. Evitarea, anticiparea anxioas ori detres in situaia (situaiile) temut(e) interfereaz semnificativ cu rutina normal a persoanei, cu activitatea profesional (sau colar) ori cu activiti le sau relaiile sociale, ori exist o detres marcat in legtur cu faptul de a avea fobia.F. La indivizii sub 18 ani, durata este de cel puin 6 luni.TULBURRILE ANXIOASEG. Anxietatea, atacurile de panic sau evitarea fobic asociat cu obiectul sau situaia specific nu sunt explicate mai bine de alt tulburare mental, cum ar fi tulburarea obsesivo-compulsiv (de ex., frica de murdrie, la cineva cu obsesie referitoare la contaminare), stresul posttraumatic (de ex., evitarea stimulilor asociai cu un stresor sever), anxietatea de separare (de ex., evitarea scolii), fobia social (de ex., evitarea situaiilor sociale din cauza fricii de a nu fi pus in dificultate), panica cu agor afobie sau agorafobia fr istoric de panic.De specificat tipul: de animale, de mediu natural (de ex., inlimi, furtuni, ap), de sange-injecii-plgi, de tip situaional (de ex., de avioane, ascensoare, spaii inchise), de alt tip (de ex., evitarea fobic a situaiilor care pot duce la sufocare, vom sau contractarea unei maladii; la copii, evitarea sunetelor puternice sau apersoanelor in uniform .

TULBURRILE ANXIOASEICD 10:a.Simptomele, psihologice sau vegetative, trebuie sa fie manifestari primare ale anxietatii, si nu secundare altor simptome ca deliruri sau ganduri obsesive.b.Anxietatea treb sa fie limitata la prezenta situatiilor sau obiectelor particulare.c.Situatiile fobice sunt evitate ori de cate ori este posibil.Elemente asociate:Fobia specific poate duce la un stil de viat restrans ori interfereaz cu anumite ocupaii, in functe de tipul de fobie. Fobiile specifice apar concomitent cu alte tulburri anxioase, tulburri afective sau tulburri in legtur cu o substan.Ex somatic: Un rspuns vasovagal constand din lein este caracteristic fobiei specifice de tip sange-injecii-plgi; Rspunsul fiziologic este caracterizat printr-o scurt accelerare iniial a ritmului cardiac si cretere a presiunii sanguine.PrevalentPrevalenta raportat poate varia de la 4% la 9%. Ratele de prevalent scad la cei mai in etate. TULBURRILE ANXIOASEEvoluiePrimele simptome ale fobiei speci fice apar in copilrie sau la inceputul adolescenei si survin la o etate mai mic la femei decat la brbai. De asemenea,etatea medie la debut variaz in funcie de tipul de fobie specific. Factorii predispozani la debutul fobiilor specifice includ evenimente traumatice, atacurile de panic inopinate in situaii de temut, observarea unora care sufer un traumatism sau care arat c le este fric i informaiile transmise. Pattern familialExist un risc crescut pentru fobiile specifice la membrii de familie ai celor cufobii specifice. De asemenea, exist un ele date care sugereaz c poate exista oagregare in familii dup tipul de fobie .Fricile de sange si de plgi au patternuri familiale extrem de puternice.Diagnostic diferenial:1.Panica cu agorafobie2.Fobia sociala3.Stres post traum4.TOC5.Anxietate de separare6.Hipocondrie.

TULBURRILE ANXIOASECriteriile de diagnostic pentru Fobia SocialA. O fric marcat i persistent de una sau mai multe situaii sociale sau de performan, in care persoana este expus unor oameni nonfamiliari sau unei posibile scrutri de ctre alii. Individul se teme c va aciona intr un mod (sau va prezenta simptome anxioase) care vor fi umilitoare sau jenante.Not: La copii, trebuie s existe proba capacitii de relaii sociale corespunztoare etii cu persoane familiare, iar anxietatea trebuie s survin insituaiile cu egalii, nu doar in interaciunile cu adulii.B. Expunerea la situaia social temut provoac aproape constant anxietate, care ia forma unui atac de panic limitat situaional sau predispus situaional. Not: La copii, anxietatea se poate exprima prin exclam aii,accese coleroase, stupefacie sau retragere din situaiile sociale cu persoanenefamiliare.C. Persoana recunoate c frica sa este excesiv sau nejustificat. Not: La copii, acest element poate fi absent.D. Situaiile sociale sau de performan temute sunt evitate sau chiar indurate cu o anxietate sau detres intens.

TULBURRILE ANXIOASEE. Evitarea, anticiparea anxioas sau detres in situaia (situaiile) social sau de performan temut interfereaz semnificativ cu rutina normal, cu funcionarea profesional (colar) sau activitile ori relaiile sociale sau exist o detres marcat in legtur cu faptul de a avea fobia.F. La indivizii sub 18 ani, durata este de cel puin 6 luni.G. Frica sau evitarea nu se datoreaz efectelor fiziologice directe ale unei substane (de ex., un drog de abuz, un medicament) ori ale unei condiii medicale generale si nu este explicat mai bine de alt tulburare mental (de ex., panica cu sau fr agorafobie, anxietatea de separare, tulburarea dismorfic corporal, o tulburare de de zvoltare pervasiv sau tulburarea de personalitate schizoid).H. Dac este prezent o condiie medical general ori alt tulburare mental, frica de la criteriul A este fr legtur cu aceasta, de ex., frica nu este de balbism, de tremor in maladia Park inson ori de manifestarea unui comportament alimentar anormal in anorexia nervoas sau in bulimia nervoas).De specificat dac :Generalizat: dac frica include cele mai multe situaii sociale (a se lua in consideraie, de asemenea, diagnosticul adiiona l de tulburare de personalitate evitant ).

TULBURRILE ANXIOASECriterii ICD 10:a.Simptomele, psihologice sau vegetative, trebuie sa fie manifestari primare ale anxietatii, si nu secundare altor simptome ca deliruri sau ganduri obsesive.b.Anxietatea treb sa fie limitata la situatii sociale particulare.c.Situatiile fobice sunt evitate ori de cate ori este posibil.Elemente si tulburri asociateElementele asociate comune ale fobiei sociale includ hipersensibilitatea la critic, evaluarea negativ sau rejecia, dificultatea in a se afirma, stim de sine sczut sau sentimente de inferioritate. Indivizii cu fobie social se tem adesea de evaluarea indirect de ctre alii, cum ar fi luarea unui test. Ei pot manifesta aptitudini sociale reduse (de ex., contact vizual redus) sau semne observabile de anxietate. Indivizii cu fobie social obin performante(la scoala, serviciu) sub posibilitile lor. Persoanele cu fobie social au adesea reele de suport social reduse, si este puin probabil c se vor cstori, in cazurile mai severe, indivizii pot abandona scoal, pot fi omeri si nu caut de lucru din cauza dificultii de a da un interviu pentru serviciu, nu au amici sau in de relaii insatisfctoare, se abin complet de la intalniri sau rman cu familia lor de origine, in plus, fobia social poate fi asociat cu ideaie suicidar , in special cand sunt prezente tulburri comorbide. Fobia social poate fi asociat cu tulburri anxioase, tulburri afective, tulburri in legtur cu o substan si bulimia nervoas si pe care de regul le precede, in esantioanele clinice, tulburarea de personalitate evitant este prezent frecvent la indivizii cu fobie social generalizat.

TULBURRILE ANXIOASEPrevalentStudiile epidemiologice i pe baz comunitar au raportat o prevalent pe viata fobiei sociale mergand de la 3% la 13%.EvoluieFobia social debuteaz de regul in adolescen, aprand uneori fr un istoricde inhibiie social sau timiditate in copilrie. Debutul poate surveni brusc, dup o experien stresant sau umilitoare, ori poate fi insidios. Evoluia fobiei sociale este adesea continu. Tulburarea dureaz frecvent toat viaa, dei se poate atenua ca intensitate sau remite in perioada adult. Pattern familialFobia social pare a surveni mai frecvent printre rudele biologice de gradul I alecelor cu tulburarea, in comparaie cu populaia general.

TULBURRILE ANXIOASEAnxietatea generalizata:Criteriile de diagnostic pentru Anxietatea GeneralizatA. Anxietate i preocupare (expectaie a prehensiv), survenind mai multe zileda decat nu timp de cel puin 6 luni, in legtur cu un numr de evenimentesau activiti (cum ar fi performana in munc sau colar).B. Persoana constat c este dificil s-i controleze preocuparea.

TULBURRILE ANXIOASEC. Anxietatea si preocuparea sunt asociate cu trei (sau mai multe) dintre urmtoarele ase simptome (cu cel puin cateva simptome prezente mai multezile da decat nu, in ultimele 6 luni). Not: La copii este cerut un singur item.(1) nelinite sau sentimentul de stat ca pe ghimpi;(2) a fi rapid fatigabil;(3) dificultate in concentrare sau senzaia de vid mintal;(4) iritabilitate;(5) tensiune muscular;(6) perturbare de somn (dificultate in a adormi sau in a rmane adormit orisomn nelinitit i nesatisfctor).C. Focarul anxietii i preocuprii nu este limitat la elementele unei tulburride pe axa l, de exemplu, anxietatea sau panica nu este in legtur cu a aveaun atac de panic (ca in panic), a fi pus in dificultate in public (ca in fobiasocial), a fi contaminat (ca in tulburarea obsesivo-compulsiv), a fi departede cas sau de rudele apropiate (ca in anxietatea de separare), a lua ingreutate (ca in anorexia nervoas), a avea multimple acuze somatice (ca intulburarea de somatizare) sau a avea o maladie grav (ca in hipocondrie) , iaranxietatea i preocuparea nu survin exclusiv in cursul stresului posttraumatic.

TULBURRILE ANXIOASEE. Anxietatea, preocuparea sau simptomele somatice cauzeaz o detres saudeteriorare semnificativ clinic in domeniul social, profesional sau in altedomenii de funcionare importante.F. Perturbarea nu se datoreaz efectelor fiziologice directe ale unei substane(de ex., un drog de abuz, un medicament) ori ale unei condiii medicalegenerale (de ex., hipertiroidismul) i nu apare exclusiv in timpul unei tulburriafective, tulburri psihotice ori ale unei tulburri de dezvoltare pervasiv.

TULBURRILE ANXIOASECriteriile de diagnostic pentru Tulburarea Anxioas indus de o SubstanA. O anxietate notabil, atacuri de panic, obsesii sau compulsii predomin intabloul clinic.B. Din istoric, examenul somatic sau datele de laborator este evident, fie (1),sau (2): (l)simptomele de la criteriul A apar in cursul ori in decurs de o lun de la intoxicaia sau abstinena de o substan; (2) utilizarea unui medicament este etiologic in relaie cu tulburarea.C. Perturbarea nu este explicat mai bine de o tulburare anxioas care nu esteindus de o substan. Proba c simptomele sunt explicate mai bine de o tulburare anxioas care nu este indus de o substan poate include urmtoarele: simptomele preced debutul uzului de substan (sau al unui medicament); simptomele persist o perioad substanial de timp (de ex., aproape o lun) dup incetar ea intoxicaiei acute sau a abstinenei severe ori sunt substanial in exces fa de ceea ce ar fi de ateptat, dat fiind tipul sau cantitatea de substan utilizat ori durata uzului, sau exist alt prob sugerand existena unei tulburri anxioase indepe ndente, noninduse de o substan (de ex., un istoric de episoade fr legtur cu o substan).

TULBURRILE ANXIOASED. Perturbarea nu survine exclusiv in cursul unui delirium.E. Perturbarea cauzeaz o detres sau deteriorare in domeniul - social sauprofesional, ori in alte d omenii importante de funcionare.Codare: Acest diagnostic trebuie s fie pus in locul unui diagnostic de intoxicaie cu o substan sau de abstinen de o substan, numai cand simptomele anxioase sunt in exces fa de cele asociate de regul cu sindromul d e intoxicaie sau de abstinen.A se codifica astfel tulburrile anxioase induse de o substan specific:alcool; amfetamina sau substane si milare amfetamine; cafeina;cannabis; cocain; halucinogene;inhalante; phencyclidin; sedative, hipnotice sau anxiolitice.De specificat dac:Cu anxietate generalizat: dac anxietatea sau preocuparea in legtur cuun numr de evenimente sau activiti predomin in tabloul clinic, Cuatacuri de panic: dac atacurile de panic predomin in tabloul clinic,Cu simptome obsesivo-compulsive: dac obsesiile sau compulsiilepredomin in tabloul clinic, Cu simptome fobice: dac simptome fobicepredomin in tabloul clinic.

TULBURRILE ANXIOASEDe specificat dac: Cu debut in cursul intoxicaiei: dac sunt satisfcute criteriile pentru intoxicaia cu o substan, iar simptomele apar in cursul sindromului de intoxicaie, Cu debut in cursul abstinenei: dac sunt satisfcute criteriile pentru abstinena de o substan, iar simptomele apar in cursul sau la scurt timp dup un sindrom de abstinen.

TULBURRILE ANXIOASETulburarea Anxioas datorat unei Condiii Medicale GeneraleElemente de diagnosticCriteriile de diagnostic pentru Tulburarea Anxioasdatorat.... (Se indic condiia medical general)A. O anxietate notabil, atacuri de panic, sau obsesii ori compulsii predominin tabloul clinic.B. Din istoric, examenul somatic sau datele de laborator este evide nt faptul cperturbarea este consecina fiziologic direct a unei condiii medicalegenerale.C. Perturbarea nu este explicat mai bine de alt tulburare mental (de ex., detulburarea de adaptare cu anxietate in care stresorul este o condiiemedical general).D. Perturbarea nu survine exclusiv in cursul unui delirium.E. Perturbarea cauzeaz o detres sau deteriorare semnificativ clinic indomeniul social, profesional sau in alte domenii importante de funcionare.

TULBURRILE ANXIOASEDe specificat dac:Cu anxietate generalizat: dac anxietatea sau preocuparea excesiv in legtur cu un numr de evenimente sau activiti predomin in tabloul clinic. Cu atacuri de panic: dac atacurile de panic predomin in tabloul clinic.Cu simptome obsesivo-compulsive: dac obsesiile sau compulsiile predomin in tabloul clinicNot de codificare: A se include numele condiiei medicale generale pe axa l,de ex., Tulburare anxioas datorat feocromocitomului, cu anxietategeneralizat; a se codifica, de asemenea, c ondiia medical general pe axa III(vezi anexa G pentru coduri).

TULBURRILE ANXIOASETULBURAREA MIXTA ANXIOASA SI DEPRESIVA:Sunt prezente ambele simptome ale anxietatii si depresiei, dar luate separat , nici un tip de simptome nu sunt sufic de severe pt a justifica un dg separat. Unele simptome vegetative(tremor, palpitatii, gura uscata, agitatia stomacala,etc) trebuie sa fie prezente, chiar daca numai intermitent.Include depresia anxioasa(usoara/nepersistenta ) si exclude depresia anxioasa persistenta.

TULBURRILE ANXIOASE


Recommended