Home >Documents >Tulburarile Anxioase

Tulburarile Anxioase

Date post:09-Nov-2015
Category:
View:42 times
Download:12 times
Share this document with a friend
Description:
tulburari
Transcript:

CURS NR. 7

CURS NR. 7TULBURRILE ANXIOASEDef=Anxietatea este starea patologica ce se caracterizeaza printr-un simtamant de ,,teama fara obiect insotit de semne somatice care indica hiperactivitatea sist nv autonom.

TULBURRILE ANXIOASE RESPIRATORIIsenzaia de lips de aer sau de sufocaresenzaia de constricie toracictahipneesenzaia de nod n gt CARDIOVASCULAREtahicardiepalpitaiidurere precordial sine materia sincopNEUROLOGICEcefaleevertijparesteziiiluzii vizualenceoarea vederiihiperestezieVEGETATIVE uscciunea guriipaloarea feeihiperemie la nivelul tegumentelor feei i bazei gtului (n decolteu)transpiraiibufeuri de cldurMUSCULAREtremorcontracturi muscularehipotonie musculartresriri muscularedureri lombareGASTROINTESTINALEaccelerri ale tranzitului intestinalcolicigrea, vomdureri abdominaleTULBURRILE ANXIOASEATACUL DE PANICAUn atac de panic este o perioad distincta de frica/disconfort intens, acompaniat de cel puin 4 dintre 13 simptome:somatice sau cognitive. Simptomele pot fi somatice sau de natur cognitiv siinclud :1.palpitaiile, 2.transpiraia, 3.tremorul sau trepidaia,4. senzaia de scurtare arespiraiei sau de strangulare, 5.senzaia de sufocare,6. durere sau disconfortprecordial, 7.grea sau detres abdominal, 8.ameeal sau vertij, 9.derealizare sau depersonalizare, 10.frica de a nu-si pierde controlul sau de a nu inebuni",11. frica de moarte, 12.parestezii, 13.frisoane sau valuri de cldur. Atacul debuteaz brusc si escaladeaz rapid pan la intensitatea sa maxim (de regul in 10 minute sau mai puin) si este adesea acompaniat de sentimentul de pericol sau de moarte iminent si de dorina de a scpa. Anxietatea caracteristic atacului de panic poate fi difereniat de anxietatea generalizat prin natura sa aproape paroxistic, distinct si severitatea sa de regul mai mare. Atacurile care satisfac toate celelalte criterii, dar care au mai puin de 4 simptome somatice sau cognitive sunt denumite atacuri cu simptome limitate.

TULBURRILE ANXIOASEExist trei tipuri caracteristice de atacuri de panic: 1.inopinate (nesemnalizate),apar ,,din senin.2.circumscrise situaional (semnalizate)- survin invariabil la expunerea, sau laanticiparea expunerii la un semnal sau declanator situaional si 3.predispuse situaional- sunt similare cu atacurile de panic circumscrise situaional, dar nu sunt asociate invariabil cu semnale i nu survin obligatoriu imediat dup expunere.Indivizii care solicit asisten medical pentru atacurile de panic vor descriede regul frica drept intens si relateaz c ei se gandesc c sunt pe punctul de amuri, de a-i pierde controlul, de a avea un atac de cord sau un ictus, ori de ainnebuni". De regul, ei relateaz, de asemenea, dorina imperioas de a fugi oriunde din locul in care a survenit atacul. Atacurile recurente de panic inopinate devin cu timpul circumscrise sau predispuse situaional, dei atacuriinopinate pot persista.Atacurile de panic inopinate recurente sunt cerute pentru diagnosticul de panic (cu sau fr agorafobie).Dg de panica necesita ca cel putin unele dintre atacurile de panica sa fie inopinante, dar si atacuri circumscrise si predispuse situaional.

TULBURRILE ANXIOASEAgorafobiaCriteriile de diagnostic DSM IV pentru Agorafobie:A. Anxietate in legtur cu a te afla in locuri sau situaii din care scparea estedificil (sau jenant) ori in care nu poate fi accesibil ajutorul in eventualitatea unui atac de panic inopinat sau predispus situaional. Fricile agorafobice implic situaii ca: frica de te afla singur in afara casei, de a te afla in mulime sau a sta la rand, de a te afla pe un pod i a cltori cu autobuzul, trenul sau automobilul.B. Situaiile sunt evitate (de ex., cltoriile sunt restranse) sau chiar sunt indurate cu o detres marcat ori cu anxietatea de a nu avea un atac de panic sau simptome similare panicii, ori necesit prezena unui companion.C. Anxietatea sau evitarea fobic nu este explicat mai bine de alt tulburaremental, cum ar fi fobia social (de ex., evitarea limitat la situaiile sociale din cauza fricii de punere in dificultate), fobia specific (de ex., evitarea limitat la o singur situaie, cum ar fi ascensoarele), tulburarea obsesivo-compulsiv (de ex., evitarea murdriei, la cineva cu obsesia contaminrii), stresul posttraumatic (de ex., evitarea stimulilor asociai cu un stresor sever), sau anxietatea de seaparare (de ex., evitarea abandonrii casei sau a rudelor).

TULBURRILE ANXIOASECriterii ICD 10:a.Simptomele psihologice sau vegetative, trebuie sa fie manifestari primare ale anxietatii, si nu secundare altor simptome ca deliruri sau ganduri obsesive.b.Anxietatea trebuie sa fie limitata la cel putin 2 din urmatoarele situatii: multimi, locuri publice, plimbare in afara casei si calatoria solitara.c.Evitarea situatiei fobice trebuie sa fie, sau a fost, o trasatura proeminenta.

TULBURRILE ANXIOASEPanicaCriteriile de diagnostic DSM IV pentru Panica fr Agorafobie/ Tulburarea de panica (anxietate paroxistica episodica):A. Atat (1), cat si (2):(1) atacuri de panica inopinate recurente (2) cel puin unul dintre atacuri a fost urmat timp de o lun (sau mai mult)de unul (sau mai muite) dintre urmtoarele:(a) preocupare persistent in legtur cu faptul de a nu avea atacuriulterioare;(b) team in legtur cu implicaiile atacului sau cu consecinele sale (deex., teama de a nu-i pierde controlul, de a nu avea un atac de cordsau de a nu innebuni");(c) o modificare semnificativ de comportament in legtur cu atacurile.B. Absena agorafobiei C. Atacurile de panic nu se datoreaz efectelor fiziologice directe ale uneisubstane (de ex., un drog de abuz, un medicament) sau ale unei condiiimedicale generale (de ex., hipertiroidismul).D. Atacurile de panic nu sunt ex plicate mai bine de alt tulburare mental,cum ar fi fobia social (de ex., apariie la situaii sociale temute), fobiaspecific (de ex., la expunerea la o situaie fobic specific), tulburareaobsesivo-compulsiv (de ex., la expunerea la murdrie a cui va cu obsesiacontaminrii), stresul posttraumatic (de ex., ca rspuns la stimulii asociai cuun stresor sever), sau anxietatea de separare (de ex., ca rspuns la a fideparte de cas sau de rudele apropiate).

TULBURRILE ANXIOASECriterii ICD 10 pt Tulburarea de panica (anxietate paroxistica episodica):Pt un dg cert trebuie sa aiba loc mai multe atacuri severe intr-o perioada de aproximativ 1 luna:a.In circumstante in care nu exista pericol obiectiv;b.Atacurile sa nu poata fi datorate unor situatii cunoscute sau previzibile;c.Intre atacuri trebuie sa existe intervale libere de simptome anxioase.DG. Difer:1.Atacuri de panica din fobiile specifice2.Tulb depr mai ales la barbati.

TULBURRILE ANXIOASEElemente descriptive: 1.anxietate constanta /intermitenta care nu este centrata pe o anumita situatie/eveniment.2.teama excesiva in leg cu activitatile cotidiene,mai ales cele legate de sanatate/separarea de fiinta iubita-indivizii devin mai putin toleranti la ef sec ale medic-se poate transforma in anxietate cr debilitanta.3.Demoralizare,4.tulb depresiva majora(10-65%)-precede de obicei panica(1/3) si 2/3 din cazuri survin concomitent.5.Pac devin adictivi de alcool, medic,subst.Comorbiditati: agorafobie,fobia sociala,anx gen,fobie specifica,TOC,stres post-traum.Date de laborator:alcaloza respir compensata.Prevalenta:1-2%;10% din indiv trimisi sa faca un consult medical;10-30% in clinicile ORL(tulb vestibulare);60% in clinicile de cardiologie.

TULBURRILE ANXIOASEEvolutie:Debut variabil la sf adolescentei-pana in 30 ani;evolutie cr cu ameliorari si agravari;frecventa crescuta a atacurilor cu simptome limitate daca evol e cr.;Prezenta/absenta agorafobiei care poate deveni si ea cr.Pattern familialEste posibil ca rudele biologice de gradul I ale indivizilor cu panic s prezintepanic de 8 ori mai mult (decat populaia general ). S-a constatat c dac panicadebuteaz inainte de etatea de 20 ani, este posibil ca rudele de gradul I s aibpanic de 20 de ori mai mult (decat populaia general), in condiii clinice ins,jumtate pan la trei sferturi dintre indivizii cu panic nu au nici o rud biologic de gradul I afectat. Studiile pe gemeni indic o contribuie genetic ladezvoltarea panicii.

TULBURRILE ANXIOASEFOBIA SPECIFICACriteriile de diagnostic pentru Fobia Specific(izolata/simpla):A. Fric marcat si persistent, excesiv sau nejustificat, provocat de prezena sau anticiparea unui obiect sau situaii specifice (de ex., zbor, inlimi, animale, administrarea unei injecii, vederea sangelui).B. Expunerea la stimulul fobie provoac aproape in mod constant un rspuns anxios imediat care poate lua forma unui atac de panic circumscris situaional sau predispus situaional. Not: La copii, anxietatea poate fiexprimat prin exclamaii, accese coleroase, stupefacie sau agare de ceva.C. Persoana recunoate c frica sa este excesiv sau nejustificat. Not: La copii acest element poate fi absent.D. Situaia (situaiile) fobic es te evitat sau indurat cu anxietate sau detresintens.E. Evitarea, anticiparea anxioas ori detres in situaia (situaiile) temut(e) interfereaz semnificativ cu rutina normal a persoanei, cu activitatea profesional (sau colar) ori cu activiti le sau relaiile sociale, ori exist o detres marcat in legtur cu faptul de a avea fobia.F. La indivizii sub 18 ani, durata este de cel puin 6 luni.TULBURRILE ANXIOASEG. Anxietatea, atacurile de panic sau evitarea fobic asociat cu obiectul sau situaia specific nu sunt explicate mai bine de alt tulburare mental, cum ar fi tulburarea obsesivo-compulsiv (de ex., frica de murdrie, la cineva cu obsesie referitoare la contaminare), stresul posttraumatic (de ex., evitarea stimulilor asociai cu un stresor sever), anxietatea de separare (de ex., evitarea scolii), fobia social (de ex., evitarea situaiilor sociale din cauza fricii de a nu fi pus in dificultate), panica cu agor afobie sau agorafobia fr istoric de panic.De specificat tipul: de animale, de mediu natural (de ex., inlimi, furtuni, ap), de sange-injecii-plgi, de tip situaional (de ex., de avioane, ascensoare, spaii inchise), d

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended