Home >Documents >pasari calatoare

pasari calatoare

Date post:02-Jul-2015
Category:
View:8,388 times
Download:95 times
Share this document with a friend
Transcript:

La inceputul primaverii, in luna martie, cand afara incepe sa se incalzeasca, se intorc in tara noastra, pasarile calatoare: randunica, barza, privighetoarea, Cerul este nsorit, sturzul, graurul, macaleandrul, cucul, cinteza, mierla. Unele se intorc la Pomii iat-au nfloritcuiburile vechi, pe care le repara, altele, isi fac cuiburi noi. Se hranesc cu seminte, gandacei sau resturi de plante. Crduri, crduri se z resc, P s relele sosesc. Se ntorc din dep rt ri Ceru-i pete de culori, Stoluri, stoluri se gr besc, P s relele sosesc.

In tara noastra se afla atat pasari care pleaca toamna in tarile calde si revin primavara, cat si specii care petrec iarna la noi si se intorc in aceasta perioada in nordul Europei.

Pasarile se deplaseaza pe doua picioare. Dar au si doua aripi cu care zboara. Unele p s ri se mi c mai lent, n timp ce altele, pot s dea din aripi mult mai repede Corpul este acoperit cu pene. Penele sunt o caracteristic unic a p s rilor Se inmultesc prin oua pe care le depun in cuibul pe care si-l construiesc din ramuri i crengu e, dar mai folosesc si multe alte materiale, de la pene, lut, mu chi i licheni pn la materiale confec ionate de om, cum ar fi folia de staniol.

S -mi ghici i o ghicitoare: nalt , cu lungi picioare, Pene negre pe-aripi are, Peste broa te e mai mare!

Berzele sunt un semn sigur ca a sosit primavara

Se ntoarce prim vara la cuibul s u vechi, pe care l repar i l preg te te pentru pui. Este o pas re migratoare, cu picioare lungi, cioc lung, drept n form de con. i face cuibul pe hornurile caselor, pe stlpii de telegraf sau lng b l i i ruri. se hraneste cu broscute, pestisori sau soricei.

Cine prim vara vine, De pe meleaguri str ine? Are coada furculi i- i cl de te od i Sub o strea in de cas ?

Are pene de culoare albastru-nchis cu luciu metalic pe spate, alb-g lbui pe pntec i pe frunte i ro u pe b rbie. Are ciocul scurt i coada adnc bifurcat , asemenea unei furculi e.

Considerata vestitor ai prim verii. Este mare me ter n construirea cuibului, pe care, cu multa migala, il face solid din lut i paie, amestecate cu saliv lipicioas . Este o pas re foarte folositoare, deoarece strpe te o mul ime de insecte d un toare. Prinde insectele din zbor cu foarte mare agerime si se hraneste cu ele. In cuib depune oua din care scoate pui

An de an, venirea lor ne produce o adevarata incantare. Acesti mici arhitecti sunt de asemenea adevarati acrobati ai zborului. Pasari delicate, randunelele trezesc in sufletele celor mici interesul pentru viata pasarilor migratoare si fascinatia fata de aceste zburatoare.

De Victor Tulbure Chiar i rndunica-mi pare S - i dea lec ii e n stare. Cu or alb, mereu se plimb i mereu, mereu i-l schimb ; i mereu rochi a-i nou i-o cl te te-n zori pe rou ; Ca s fie cum arat : i frumoas , i curat !

Este o pasare cantatoare, mica, frumos colorata, care se intoarce din migratie mai tarziu decat celelalte pasari calatoare. Soseste atunci cand vegetatia este deja crescuta si poate gasi cu usurinta adapost si hrana.

Singuratic i hai-hui i strig numele lui. Umbl singur prin p dure i se tot strig pe nume

Cea mai singuratic pas re. O recunoastem foarte usor, deoarece, in cantecul sau isi striga numele. Pleac inca din august c tre Africa, calatorind noaptea. Nu- i face cuib, i depune ou le n cuiburile altor p s ri care i cresc puii. Este o pas re folositoare deoarece se hr ne te cu insecte d un toare.

PRIVIGHETOAREA de Ileana Bumbac Culori de umbr -i scriu f ptura, E ca un bulg r de p mnt, Pe semne a uitat natura S -i dea cum merita ve mnt. Dar toat noaptea roua cade Sub vraja cntecului ei, i florilor le d cercei, i umple iarba cu smaralde.

Face parte dintre speciile cantatoare. Migreaza singura, nu in stoluri, si se intoarce cand vegetatia este deja crescuta, pentru a gasi insecte. Pe ct ii este de modest penajul, pe att i este glasul de minunat. Poate fi auzit att ziua ct i noaptea, n p durile, unde i face cuibul, ascuns n frunzi ul c zut pe sol. Toamna pleac n Africa.

Este o pasare cnt toare mica, cu penele pestrite, care zboara la mari naltimi. Datorit obiceiului ei de a se ridica n v zduh i a cnta n naltul cerului, despre ciocrlie s-au scris multe legende, fiind considerat fiica soarelui sau fata care s-a indr gostit de soare. Este o pas re de talie mic . Sosirea ei este semn c prim vara s-a stabilit definitiv in locurile respective.

Pasari mari de apa, cu gat lung si zvelt, inrudite cu gasca si rata salbatica. Au penele albe; partial sau integral negru. Masculul si femela se aseamana si se imperecheaza, in general, pe viata. Isi fac cuibul pe apa sau in apropierea ei si fac 4-6 oua verzui. Puii sunt acoperiti cu un puf cenusiu, capata penaj definitiv si sunt capabili sa zboare abia la varsta de 14-16 saptamani. Se hranesc in general cu plante acvatice. Se numara printre cele mai mari si mai grele pasari capabile de zbor si de aceea au nevoie de suprafete intinse de apa pentru a-si lua zborul. Zboara cu batai de aripi lente si gratioase si, atunci cand migreaza, se deplaseaza in carduri in forma de V

La cumatra sus pe casa, Vine-o barza jupaneasa Si se-asarza intr-un picior Si din cioc bate de zor

Barza puiii isi imbraca, Apoi haina noua-mbraca Sortul alb de borangic, Cisme rosii si ilic

Tic, tac, tac, Tic, tac, tac, Copilasii buni imi plac

Barza, barza, ce-ai in gusa? zarzare si corcoduse Barza, barza, ce-ai in cioc? O friptura de boboc

La cumatra sus pe casa, Vine-o barza jupaneasa Si se-asaa intr-un picior Si din cioc bate de zor

Barza puiii isi imbraca, Apoi haina noua-mbraca Sortul alb de borangic, Cisme rosii si ilic

Tic, tac, tac, Tic, tac, tac, Copilasii buni imi plac

Barza, barza, ce-ai in gusa? zarzare si corcoduse Barza, barza, ce-ai in cioc? O friptura de boboc

La cumatra sus pe casa, Vine-o barza jupaneasa Si se-asaa intr-un picior Si din cioc bate de zor

Barza puiii isi imbraca, Apoi haina noua-mbraca Sortul alb de borangic, Cisme rosii si ilic

Tic, tac, tac, Tic, tac, tac, Copilasii buni imi plac

Barza, bara, ce-ai in gusa? zarzare si corcoduse Barza, bara, ce-ai in cioc? O friptura de boboc

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended