Home >Documents >Aparatul Genital

Aparatul Genital

Date post:30-Oct-2015
Category:
View:78 times
Download:4 times
Share this document with a friend
Description:
aparatul genital
Transcript:

CAPITOLUL IANATOMIA SI FIZIOLOGIA APARATULUI GENITAL FEMININ

Aparatul genital ca i aparatul urinar ia natere din metanefros. Aparatul genital feminin, ca i aparatul genital masculin, poate fi mprit n dou grupuri de formaiuni respectiv organe genitale interne i externe.

Organele genitale interne sunt reprezentate prin: ovare, trompe uterine, uter i vagin.

OVARUL este glanda sexual feminin, este un organ pereche situat n bazin, are forma ovoid i este unit prin ligamente cu peretele posterior al bazinului, cu uterul i cu trompa uterin.

OVULUL (gametul feminin) este o celul sferic, cea mai mare din organism, cu diametrul de 0,2 mm, avnd n citoplasm rezerve nutritive care hrnesc embrionul n primele stadii de dezvoltare.

TROMPA UTERIN este un conduct pereche ce se ntinde ntre ovar i uter, lung de 10-12 cm. Captul su, n contact cu ovarul are o form de plnie cu marginile franjurate i servete pentru captarea ovulului ce a fost expulzat din foliculul matur.

UTERUL este un organ musculos cavitar, nepereche situat n bazin ntre vezica urinar i rect. Este fixat de peretele bazinului prin ligamente.

VAGINUL (vagina) este organul de copulaie al femeii, este un organ cavitar, care se deschide la exterior n regiunea vulvei ce formeaz aparatul genital al femeii. Este un canal musculo-membranos, turtit antero-posterior, lung de 8-12 cm. i larg de 2,5 cm. EI este continuarea uterului, ncepnd de la colul uterin i terminndu-se la vulv, n vestibulul vaginal, fiind ndreptat oblic n jos i nainte, determinnd un unghi fa de uter.

ORGANELE GENITALE EXTERNE sunt situate la nivelul perineului, ele sunt cunoscute sub denumirea de vulv i sunt reprezentate prin: formaiunile labiale, spaiul interlabial i aparatul erectil.

FORMAIUNILE LABIALE sunt nite pliuri ale pielii, care mrginesc prile laterale: labiile mari i labiile mici. Labiile mari mrginesc prile externe ale vulvei i labiile mici sunt aezate nuntrul labiilor mari, fiind paralele, cu acestea, mai scurte i mai groase.

Ca anexe ale aparatului genital feminin se gsesc cele dou glande mamare. Acestea sunt glande cutanate i au rol de a elibera laptele necesar creterii copilului. Glanda este format din lobi, acetia din lobuli care au ca unitate secretorie acinul. Fiecare lob are un canal de excreie care se deschide pe o proeminen a glandei numit mamelon. Pe fiecare mamelon se gsesc orificiile a 12 - 30 canale de conducere a laptelui (galactofore). Inervaia glandei mamare provine din nervii intercostali, perechile a 2-a pn la a 6-a din ramura supraclavicular a plexului cervical i din ramurile toracice ale plexului brahial. Inervaia vegetativ este constituit din fibre care merg de-a lungul vaselor.

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA UTERULUIANATOMIA UTERULUIUTERUL sau mitra este un organ musculos cavitar nepereche, aezat n partea median a cavitii pelvine ntre rect i vezica urinar, n care au loc importante fenomene legate de gestaie i de natere. Constituie segmentul intermediar dintre vagin i trompe. El ia natere din canalele lui Miller.

Form : uterul are form conic, turtit, comparat cu o par cu poriunea mai mare n sus, iar cea mic n jos. A fost asemnat cu o plosc sau cu o mitr.

Dimensiunile medii: are o lungime de 6 - 8 cm, iar lrgimea este de 4 cm. Este turtit antero- posterior astfel nct cavitatea uterin este triunghiular i virtual. Are o capacitate de 3 - 4 cm 3, la nulipare i 5 - 6 cm3 la multipare. Ritmul de cretere a colului uterin este mai rapid ntre 1 i 5 ani, apoi se intensific creterea corpului, n morfologia extern a uterului observm:

o fa anterioar orientat spre vezica urinar;

o fa posterioar orientat spre rect i ansele intestinului subire;

o margine lateral stng i alta dreapt.

DIVIZIUNE Uterul prezint urmtoarele diviziuni:

a) fundul uterului - extremitate superioar, loc de inserie a trompelor;b) corpul uterului - poriune mijlocie;c) istmul - nu se poate distinge de corp; ajunge pn la 1 cm deasupra orificiului intern uterin, formeaz n ultimul trimestru al sarcinii segmentul inferior;d) colul uterin - pe circumferina sa se insera vaginul, care urc mai sus pe faa posterioar; i se descriu o poriune supravaginal i alta vaginal.CORPUL UTERULUI este puin turtit antero- posterior, de aspect canoid, cu o fa anterioar plan si o fa posterioar uor bombat. Marginile dreapt i stng sunt convexe la multipare si concave Ia nulipare. Corpul uterin este supus inflamaiei hormonilor ovarieni i puerperalilii. Mai mult dect celelalte segmente ale aparatului genital. El este implantat oblic fa de vagin, axul uterului fcnd cu axul vaginului un unghi deschis nainte numit unghiul de versiune. Aceast deschidere nainte a fost numit anteflexia fiziologic a uterului. nclinaia uterului pe vagin poate varia n mod fiziologic sau patologic, astfel c : axul corpului uterin face cu axul colului uterin un unghi deschis nainte denumit unghiul de flexiune. In mod normal uterul este situat n plan sagital, uor anteversat i anteflectat. El are o mare mobilitate i i menine poziia datorit ligamentelor sale largi, rotunde i utero- sacrate. n afar de acestea, uterul mai este meninut, i de esutul conjunctiv pelvian, ct i de sistemul de susinere constituit din planeul pelviperineal. Peretele colului uterin este constituit dintr-un strat muscular dens:

-miometru,

- endometru, tapetat ntre cavitatea peritoneal de peritoneu,

-perimetru.

MIOMETRUL din punct de vedere morfologic prezint importan n nelegerea dezvoltrii n timpul gestatiei i a dinamicii uterine din travaliu. Uterul are dou straturi musculare:

unul exterior, longitudinal, numit perimiometru;

unul circular, intern, numit arhimiometru;

ntre ele se dezvolt un al treilea strat ce deriv dintr-o ntreeserea unor uniti musculo- vasculare (metrom) - numit neomiometru.

ENDOMETRUL Din punct de vedere morfologic, este format dintr-un epiteliu cilindric, ciliat, unistratificat, care trimite n adncime tubi glandulari. La nivelul colului acest epiteliu secret mucus. La nivelul orificiului exterior se continu cu epiteliu pavimentos, care confer faa intravaginal a colului, n zona de trecere apar cel mai adeseori neoplaziile colului uterin.

COLUL UTERIN este reprezentat de extremitatea inferioar a uterului, are o form conic, i este separat de linia inseriei vaginului ntr-o poriune intravaginal i una supravaginal. Are o lungime de 3 cm. Linia de inserie a vaginei pe col este circular, deci situat mai mult posterior, dect anterior, astfel c fundul de sac vaginal posterior este mai adnc dect cel anterior. Poriunea vaginal prezint n centrul ei deschiderea canalului cervical prin orificiul extern. Canalul cervical se continu n sus n poriunea vaginal deschizndu-se n cavitatea uterin printr-un orificiu numit orificiul intern.

ISTMUL UTERIN este un an semicircular vizibil pe faa anterioar, situat ntre corp i colul uterin. La nivelul lui ntlnim aceeai structur muscular, dar cu straturi mult mai subiri, cu o densitate sczut a fasciculelor musculare i dezvoltarea n schimb a unui esut conjunctiv- elastic. La nivelul colului uterin se constat o musculatur dezvoltat n contul stratului plexiform, constituind un sfncter important la nivelul orificiului cervical interior. Restul colului, ca i orificiul exterior prezint numai o structur vasculo- conjunctiv, fibrele musculare fiind foarte rare i dispersate. In gestaie i n evoluia ei, n stratul plexiform, alturi de fibrele musculare, unite ntre ele prin celule conjunctive, mezenchimale (elastice, argentafile cu puni protoplasmatice), se gsesc numeroase vase venoase mari al cror perete este redus, pe alocuri numai la un endoteliu, ce cptuete cavitile dintre fibrele musculare. Se constituie astfel lacuri sau sinusuri venoase la care s-au descris formaii sfmeterice cu rol n circulaie. n peretele muscular se gsesc fibre nervoase amielinice, frecvente i celule nervoase cu capacitate neuro- endocrin ce elibereaz mediatori chimici, cunoscute sub denumirea de celule interstiiale. Din punct de vedere al capacitii dinamice, la natere, corpul uterin este cel mai puternic, devenind singurul element activ, n timp ce istmul devenit segment inferior, slab constituit muscular, este nvins i destins, la fel ca i colul, n mod pasiv.

OSTIUL UTERIN este orificiul extern al colului ce variaz ca forme la virgine, nulipare sau multipare. n general, are forma unei depresiuni transversale, ce prezint dou buze: una anterioar i alta posterioar, unite prin dou comisuri laterale. La multipare ostiul este ntredeschis.

DIMENSIUNILE UTERULUI la nulipare sunt: lungimea 6-7 cm, limea 4 - 5 cm, grosimea 2- 2,5 cm, pentru ca la multipare aceste dimensiuni s creasc aproximativ cu 1 - 2 cm, iar n timpul sarcinii s ating valori foarte mari, uterul devenind un organ abdominal.

POZIIA UTERULUI Prezint de asemenea o importan deosebit, astfel axele longitudinale ale corpului i colului formeaz un unghi numit unghi de flexie, deschis spre sinfza pubian, avnd valori situate ntre 140 - 170 , uterul fiind astfel n anteflexie. Anexele longitudinale ale colului uterin i vaginei formeaz un unghi descris tot anterior, numit unghi de versiune, cu o valoare de 90 - 100, uterul fiind astfel i-n anteversie. Poziia nomal a uterului este de uoar anteflexiune i anteversiune.

DEVIAII DE LA NORMAL sunt retroversiunea, retroflexiunea, lateroversiunea (dreapt, stng). Punctul central al uterului este locul de intersectare al axelor corpului i colului, istmul fiind punctul cel mai fix al organului. Uterul fiind un organ mobil, corpul se deplaseaz fa de gt, la nivelul istmului, fie nspre ndrt, cnd rectul este plin, fie n ambele sensuri prin prezena anselor intestinale, revenind apoi la normal. In condiii patologice revenirea nu se mai produce i n locul poziiei de anteversiune i anteflexiune apare retroversiunea asociat cu retroflexiunea sau laterove

Embed Size (px)
Recommended