Home >Documents >Universul Feminin

Universul Feminin

Date post:26-Jan-2016
Category:
View:246 times
Download:8 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • UNIVERSUL FEMININ 1

  IOAN IONESCUUNIVERSUL FEMININ

  Biblioteca Excelsior Art. BeletristicaProz scurt

 • IOAN IONESCU2

  Lucrarea a aprut cu sprijinul Fundaiei Cultural Genesa

  Copert: Zsolt Novac

  Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a RomnieiIONESCU, IOAN Universul feminin / Ioan Ionescu. - Timioara : ExcelsiorArt, 2014 ISBN 978-973-592-333-4

  396

  2014 Editura EXCELSIOR ARTOrice reproducere, total sau parial, a acestei ediii, fr acordul scris al editorului i al autorului, este strict interzis i se pedepsete conform Legii dreptului de autor.

  Editura EXCELSIOR ARTTimioara, Str. Augustin Pacha, nr. 2, camera 28, cod 300011,

  e-mail: [email protected], telefon / fax 0256/201078www.excelsiorart.ro, blog: edituraexcelsiorart.com

 • UNIVERSUL FEMININ 3

  IOAN IONESCU

  UNIVERSUL FEMININ

  Editura Excelsior Art2014

 • IOAN IONESCU4

 • UNIVERSUL FEMININ 5

  PrEFA

  Volumul conine relatarea unor ntmplri din universul feminin, petrecute n familie i n lume. Multe dintre ele au fost deja prezentate pe blogul personal, ceea ce atest posibilitile de comunicare multipl ale autorului. Sunt abordate n aceste pagini trsturile specifice universului feminin, precum sensi-bilitatea, delicateea, spiritul de sacrificiu i vulnerabilitatea n faa vicisitudinilor vieii. Personajul nefiind pregtit s le fac fa i devine victim sigur.

  Este relevant valoarea educaional n societate a ntmplrilor, ntruct viaa fr universul feminin nu se poate desfura n armonia necesar convieuirii.

  Atent observator al spiritului, autorul, nu trece insensibil, pe lng valorile sufleteti demonstrate de purttorul acestora, eternul feminin. Avantajat de ambientul familial (fratele a trei surori i tat de fete), de peregrinrile profesionale ale familiei (tatl-nvtor, mama-moa), ct i de propriile itinerarii pro-fesionale (coordonator de aplicare a proiectelor proprii n teren i de studii de specialitate, asistent universitar la universitile politehnice din Galai i Iai, specializat n cercetarea tiinific n strintate), autorul, cu vocaie de fin observator a nregistrat un buchet impresionant de trsturi i manifestri feminine, care redau adevratul farmec vieii n prezena unor femei cu personalitate distinct.

  Unitatea acestui volum, care se prezint sub forma unui grupaj de povestiri i eseuri, n tradiia prozei scurte, este conferit

 • IOAN IONESCU6

  de omniprezena naratorului-personaj, care relateaz evenimente la persoana nti i semneaz n calitate de observator direct portrete realiste, bazate pe adevrul propriului flux existenial. rememorrilor i evocrilor li se adaug postrile de pe blogul personal, selectate din activitatea ultimului an. retrospectiva ncrcat de nostalgie i dinamica ancorrii n prezent sunt coordonatele compunerii unui univers spiritual specific femeii. Discursul concentrat face ca din cteva tue s fie scoase n relief faete nenumrate ale eternei frumusei a trupului i sufletului femeii, cu care autorul a venit n contact n multiple circumstane i ipostaze.

  Autorul-narator-personaj nu judec, ci admir femeia, cutnd frumosul n orice ntrupare a acesteia i condamnnd vehement misoginismul. La talentul de observator se adaug o atitudine pozitiv fa de obiectul cltoriei sale prin spaiu i timp declanate de nevoia de a pune pe un piedestal fiina care a dat sens i bucurie vieii sale. O lectur tonifiant, o not pozitiv n universul nostru contradictoriu.

  Corina Victoria Sein

 • UNIVERSUL FEMININ 7

  LALOKA

  Bazat pe o existen real, petrecut intens n blogosfer, povestirea se dorete un omagiu celor care dau via, cu preul unor sacrificii, la temelia crora a stat nzuina ctre duioia iubirii.

  n timpul unui blog-duel, brusc, din senin parc, apare un comentariu scurt, din cteva cuvinte, care i admonesteaz pe protagonitii acestuia (unul fiind chiar eu). M simt nlnuit de tonul, elegana i bunul sim, care se degaj din mesaj.

  rspund, atmosfera se ncinge, bloggerul /gazd face un comentariu, pe care l apreciez ca indecent, la adresa arbitrei noastre, dup care, ntrerup vizitele virtuale. mi pare ru ns i resimt, lipsa comentariilor acesteia, o prezen aparte n personalitatea blogului respectiv.

  Deruta trece repede i scriu in blogul meu, articolul, care-i poart pseudonimul de vizitator de blog:

  LaLOKA

  Apariie fantomatic, n timpul unui blog-duel; fler, sensibilitate, stil lapidar. Dispariie, asemenea, regretabil!

  Oare cum arta? mic, vioaie, zglobie ca o pasre colibri? potrivit, grav i meditativ, ca un sfinx? eclatant, ca un grunte de uraniu?

 • IOAN IONESCU8

  incitant, ca un jet de feromoni? de toate, cum trebuie?Dup percepia vibratil, simt c are ceva aparte.S fie oare rtcire la prima vedere?A nu se gndi masculinist! (sc!). Universul este un

  ocean de vibraii, iar noi.., noi, ce suntem? S fie nostalgie? (09.11.08).

  La scurt timp, dup postare, gsesc un comentariu, fcut de nsi eroina articolului: LaLOKA spunea:

  Adaug acolo surprins wow!!! Nu credeam c te-a impresionat att de mult stilul meu... nct s scrii un articol care s-mi poarte numele (fie el i de lume virtual) i am zis doar cuvinte.

  Mulumesc, stimabile! 10 ianuarie 2009, 22:44i rspund, cu numele de blogger: Solitaire spunea

  LaLOKA,Puin timp n urm, am citit n zodiac, pe Yahoo, c voi fi

  contactat de o persoan, pe care-mi doresc s o cunosc! Tu s fii? Firea ta triete clipa emoiilor plcute? O face intens? Ai s rzi, dar stilul tu, efectiv, mi-a impus. Dac ai fost surprins, eti o strin de tine nsi! (precizez, de fora ta luntric). i Arghezi a spus doar cuvinte. Dar, Cuvinte potrivite. Mai atept fiorii aurei tale! Inevitabilo!

  Aa au artat primele fulgere n virtual. Mecanismul emoiei pornit, nu mai tiu cum i-am descoperit blogul. O nou explozie de constatri i de admiraie. rapid, cu entuziasmul noutii, s-a dezvoltat o comunicare virtual, cu evidente accente de simpatie reciproc. Pe lng casetele de comentarii, la articole, csua potal a fiecruia, a nceput i ea s se mpli-neasc.

  Inconsistena lumii virtuale, lipsit de suportul material

 • UNIVERSUL FEMININ 9

  al realitii, i-a spus decisiv cuvntul. Din senin, la un stupid capriciu masculin, toat gingia care se conturase pe parcursul commentariilor la articolele ei, s-a prbuit. Am rostit un fatidic, la revedere, pe care nici eu nu l-am neles. Nedumerirea LaLOKI, a fost pe msur, dar cu o demnitate absolut. Nu tiu ce vrst avea; dup vioiciunea tonului, prea o copil alintat, dar dup fermitatea deciziei de a nu mai reveni, mi s-a prut a aparine vrstei nelepciunii de neclintit. Nu m-am gndit s ncerc s-i nduplec ofensa produs prin acel necugetat i neateptat la revedere personal, fr alte explicaii. Am pierdut legtura cu vechile ei articole (postri). A fost ca i cum m-a fi rtcit de mine nsumi.

  Acum, la clipa de sinceritate trzie, neleg ce mare greeal facem n via, nestpnindu-ne accesele de violen verbal.

  O prietenie, fie ea i virtual, este o mplinire, o incursiune n tainele sufletului. reuim astfel s vedem ce vulnerabili suntem, ct ru ne poate face propria frmntare sufleteasc. Contientizm, cnd deja, este prea trziu, i nu mai putem repara!

  regret pierderea legturilor de blog ale LaLOKI i farmecul dialogurilor purtate, cu o naturalee neateptat, din partea celor care se privesc doar cu ochii minii. Dac, n timp, voi recupera acele legturi, le voi prezenta, ca pe cea mai fidel mrturie asupra imaginii apropierii virtuale sufleteti, a doi interlocutori, nealterat de nimic din meschinria vieii zilnice. Este surprinztor, cum mintea se concentreaz, n cutarea a ce este mai frumos de exprimat, din clipele trite, cu ct sinceritate caut prin labirintul construciei sale. realizm astfel, c darul cel mai de pre, primit din ceruri, este tandreea.

 • IOAN IONESCU10

  n virtual, pe blog, eti n oglind, fa-n fa, cu tine: delicat, afectuos, atent fa de interlocutor, i astfel, de sine.

  Cutnd cuvinte fr sonoriti aspre, descoperi rima gingiei sufleteti, poezia prieteniei, poemul vieii. i LaLOKA s-a dovedit la nlimea frumuseii universului feminin, prin emulaia ctre tandru, pe care a declanat-o i cultivat-o n sufletul meu!

  i ajuns n acest punct, constat, cu oarecare plcere, c n virtual, fcnd abstracie de violena de limbaj, provocat de pasiunile revanarde politic, se observ o estompare a duritilor de limbaj, lucru meritoriu, n proporie important, pentru armonizarea relaiilor sociale.

  Iar armonia social, dincolo de o sensibilizare a interlocutorilor ctre starea de echilibru, poate contribui i la gradul de civilitate al interlocutorilor din real. Astfel, fr un pronunat caracter de determinare, dialogul pe blog stabilete o real stare de bunvoin ntre participanii respectivi, cu consecinele implicite.

  Dar, marele ajutor primit de om prin procesul uitrii m-a ajutat i pe mine s m absolv de ptimirea regretelor propriilor greeli. Tot cu ajutorul neprecupeit al unui blog, prin contribuabilii si de idei i substan sufleteasc, adecvat.

  NVTOrUL

  n memoria tatlui meu, NVTOrUL!S-a petrecut n romnia. Am n fa Caietul tatlui meu,

  cu nsemnri zilnice. Scris, ordonat, cite, clar, simplu. Scriitur de nvtor. n primele pagini, spune cum a ajuns n comuna

 • UNIVERSUL FEMININ 11

  Crjelari, satul Ardeal, din judeul Tulcea, ca director de coal. Vorba vine coal O csu simpl, de dou camere pe un hol ngust, ct s treac lejer dou persoane, una lng cealalt sau, nghesuit, civa elevi.

  Pentru c doar o camer din cele dou este destinat slii de clas, comun pentru cele cteva clase de coal, la care copiii ctunului, prin grija autoritilor judeene, aveau ocazia s nvee s scrie, s citeasc, i s socoteasc. coala o bucurie, de care copii locului, nu prea aveau parte, prinii lor, prefernd s-i in pe lng cas, s-i ajute ntr-ale gospodriei: punatul vacii, sau al ctorva oi, hrnitul i

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended