+ All Categories
Home > Documents > Trans. Agabarit

Trans. Agabarit

Date post: 04-Oct-2015
Category:
Upload: alexandru-mastac
View: 60 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
Trans. Agabarit
18
Tehnologii de organizare a transportului agabaritice și masă mare La disciplina „Transport de mărfuri” Elaorat de st.gr. TOT – 131 Mastac Alexandru
Transcript

Referat Cu tema: Tehnologii de organizare a transportului agabaritice i mas mare

Tehnologii de organizare a transportului agabaritice i mas mare

La disciplina Transport de mrfuri

Elaorat de st.gr. TOT 131 Mastac Alexandru

Scurt istoric al transporturilor agabariticeTransporturile agabaritice dateaz nc din cele mai vechi timpuri, chiar de pe vremea faraonilor din Egiptul antic, cnd sau construit celebrele piramide.

ns apariia i dezvoltarea transporturilor agabaritice, aa cum le tim noi, poate fi observat ncepnd cu anul 1970. Acest lucru s-a putut ntmpla deoarece progresul tehnologic a permis construirea i producerea de obiecte din ce n ce mai mari. Un alt factor important care a dus la dezvoltarea transporturilor agabaritice a fost criza petrolier, aceasta a determinat rile din Europa de Nord s nceap extragerea de iei prin fore proprii.

La niciun an se efectuau transporturi agabaritice masive pe Marea Nordului pentru a se ncepe operaiunile de exploatare a petrolului.

Definiia i modalitile de efectuare a transportului agabaritic

Transportul agabaritic n mod generic este definit ca transportarea, manipularea i montarea de obiecte grele, care sunt indivizibile, i de greuti, n general, care s fie n intervalul de 1 tona la peste 1000 de tone i de limi / nlimi de peste 100 de metri, care sunt prea mari pentru a ncpea n containere normale sau pe transportoare convenionale.

Transportul agabaritic rutier

La definitivarea alegerii soluiei de transportare rutier trebuie s se includ i costul asamblrii i al montrii pe antier, precum i costul operaiunilor de ncrcare i de descrcare, necesare. Dup stabilirea modalitii de transportare este important s se obin, de la organele de drept, avizele necesare, pentru fiecare caz n parte.

Pentru acest tip de transporturi se folosesc Carnete TIR obinuite, dar ale cror coperi i volei poart, toi, meniunea ngroat Heavy or Bulky Goods n englez sau Marchandises Pondreuses ou Volumineuses n francez

n etapa ncrcrii utilajelor pe platformele pentru transportare este necesar s se efectueze:

Verificarea strii de funcionarea utilajelor alese pentru ridicare, conform I.S.C.I.R; Instruirea personalului afectat de operaie; Legarea utilajului i ncrcarea macaralei i a legturilor, prin ridicarea ncrcturii la nlimea de 0,20m i meninerea n aceast poziie timp de 10min; Ridicarea i aezarea utilajului pe platforma pentru transport i dezlegarea acestuia; Calarea i ancorarea (fixarea) utilajului pe platforma mijlocului de transport; Dezafectarea macaralei i a zonei de lucru.

Convoiul pentru transportul rutier greu, agabaritic, trebuie s ndeplineasc i s satisfac urmtoarele condiii:

S permit adaptarea la o gam ct mai larg de mrfuri i tipodimensiuni de utilaje (s nu fie realizat pentru un anumit tip de utilaj);

S realizeze transportul n deplin siguran, n orice condiii de drum;

Caracteristicile tehnice s corespund prescripiilor de circulaie pentru drumurile publice; S poat realiza manipularea ncrcturii n locurile care sunt prevzute cu utilaje corespunztoare;

Tonajele i gabaritele admise pentru autovehiculele care circul pe drumurile publice, se stabilesc dup cum urmeaz:pe autostrzi i pe drumurile deschise traficului internaional, precum i pe cele modernizate ntre orae 10 tone pe osia simpl i 18 tone pe osia dubl; pe celelalte drumuri modernizate 8 tone pe osia simpla i 14,5 tone pe osia dubl; pe drumurile mpietruite 7 tone pe osia simpl i 12 tone pe osia dubl

Gabaritul: lime: 3,5m; nlime: 4,0m; lungime: 12m pentru autovehicul fr remorc, 16m pentru autovehicul articulat, 18m pentru autovehicul cu o remorc, 20m pentru autovehiculul cu dou remorci.

Cum se efectueaz transportul propriu-zis al produselor agabariticen primul rnd se anun autoritile n cauz despre planurile de a se transporta produsele periculoase. Apoi se contacteaz transportatorul pentru a se stabili detaliile legate de transport mpreun cu acesta i a se realiza documentele necesare pentru transport acestor produse.mpreun cu acestea se stabilete un traseu cu riscuri ct mai reduse cu putin.Apoi se verific utilajele folosite pentru transport, precum i obiectele ce sunt transportate pentru a prentmpina anumite probleme, astfel nct acestea s ndeplineasc standardele internaionale. Aceste utilaje sunt inscripionate cu semne distinctive i dotate cu echipamente suplimentare pentru un transport n condiii de siguran al produselor n cauz.

Dup ce ncrctura este urcat i asigurat n remorcile speciale de transport, trailerele i pot ncepe drumul spre destinaie.n funcie de ncrctura acestora ele sunt nsoite sau nu, de echipaje ale poliiei care s le asigure un drum fr incidente. n cazul n care nu sunt nsoite, oferul are obligaia de a-i continua transportul pn la destinaie fr a pune n pericol att marfa transportat ct i populaia i mediul nconjurtor din zonele pe unde se realizeaz transportul. n final acestea ajung la destinaie unde sunt descrcate i manipulate conform standardelor internaionale dar i n funcie de forma, dimensiunea i scopul lor astfel nct s nu pun n pericol vieile celor care le manipuleaz si descarc, Dup care se ncheie un proces verbal de constatare al faptului c produsele i obiectele n cauz au fost transportate conform reglementrilor n vigoare i c au ajuns la destinaie n siguran

Pe cile ferate un transport este negabaritic atunci cnd conturul geometric transversal al unui vagon este depit in cel puin ntr-un punct de ctre obiectul/marfa transportat. De asemenea sunt transporturi negabaritice i urmtoarele:

toate ncrcturile a cror lungime depete traversa frontal a vagonului;

toate ncrcturile care depesc limea maxim a platformei vagonului; toate ncrcturile care nu depesc limea maxim a platformei vagonului, dar au o nlime (inclusiv nlimea platformei vagonului) mai mare de 3500 mm msurat de la coroana inei.

Transportul agabaritic feroviar

Documentaia necesar pentru transporturile feroviare agabaritice:documentaia obiectului transportat: desenul de ansamblu cu toate coletele i caracteristicile constructive ale obiectului transportat reprezentat n toate vederile i seciunile necesare; precizri speciale cu privire la condiiile de transport ale obiectului transportat. documentaia de transport: desenul la scar privind amplasarea, fixarea i asigurarea obiectului pe vagonul corespunztor ales, care va cuprinde: vedere lateral, vedere frontal, vedere n plan;

De asemenea se va preciza ruta pe car urmeaz s se efectueze transportul.

Transportul agabaritic aerianProblema transportului aerian de produse cu dimensiuni mari a aprut odat cu dezvoltarea industrial i cu necesitatea de a transporta obiecte pe distane mari i chiar peste ocean ntr-un timp destul de redus. Acest mod de transport pentru produsele de mari dimensiuni a intrat n activitate destul de recent; n ultimii 10 ani, mai ales odat cu construcia de ctre compania european AIRBUS a noului lor model de avion denumit "BELUGA", ce reprezint un avion pentru transportul mrfurilor de dimensiuni mari i foarte mari (agabaritice) ce dispune de nite modaliti foarte practice de ncrcare i descrcare a produselor care se pot transporta cu pn la 250 de tone.

Transport agabaritic navaln cazul transportului agabaritic efectuat pe apa putem distinge dou categorii: transport agabaritic maritim i transport agabaritic fluvial.Pentru transportul agabaritic fluvial mijlocul de transport preferat este lepul, acesta reprezentnd o denumire generic pentru diferitele tipuri de mijloace plutitoare construite din oel, lemn sau beton, cu fundul plat, corp cu forme pline, puntate sau nepuntate, de regul fr propulsie.Transportul obiectelor agabaritice efectuat pe mare se bucur de un anumit privilegiu i anume acela c este singura modalitate de a transporta pe glob cele mai mari obiecte din lume, deja asamblate n forma lor final, dar i faptul c este modalitatea de transport cel mai des folosit pentru a strbate mrile i oceanele. Principalul dezavantaj este reprezentat de timpul ndelungat n care se realizeaz tranpostul dar i de faptul c riscurile la care se expun bunurile transportate astfel sunt mult mai ridicate datorit instabilitii condiiilor meteo pe ap.

Concluzii i propuneriAnaliznd toate modalitile posibile n ceea ce privete transporturile agabaritice putem trage urmtoarele concluzii:aceste tipuri de transport sunt unice n felul lor i toate se completeaz ntre ele. pentru unele obiecte mai "speciale" doar anumite modaliti de transport sunt luate n calcul, n funcie de caracteristicile produselor i obiectelor transportate. cel mai utilizat tip de transport agabaritic este cel rutier, deoarece se adapteaz cel mai uor la cererea de pe pia, obiectul transportat ajungnd exact la destinaia


Recommended