+ All Categories
Home > Documents > Manual Identitate Vizuala TRANS editie_revizuita.pdf

Manual Identitate Vizuala TRANS editie_revizuita.pdf

Date post: 09-Feb-2016
Category:
Author: danfaur
View: 50 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
Description:
MIV 2007-2013
Embed Size (px)
of 27 /27
Manual de Identitate Vizuală pentru Programul Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 Ediție revizuită
Transcript
 • Manual de Identitate Vizual

  pentru

  Programul Operaional Sectorial Transport

  2007-2013

  Ediie revizuit

 • Cuprins

  Introducere

  Capitolul 1 - Elemente de identitate vizual

  1.1 Logo-ul TRANS

  1.2 Recomandri de utilizare a logo-ului Uniunii Europene

  1.3 Recomandri de utilizare a logo-ului Guvernului Romniei

  1.4 Recomandri de utilizare a logo-ului Instrumentelor Structurale n Romnia

  1.5 Aezarea n pagin

  Capitolul 2 - Aplicarea identitii vizuale

  2.1 Cerine generale

  2.2 Cerine specifice

  2.2.1 Foi cu antet

  2.2.2 Materiale pentru mass-media

  Model de comunicat de pres

  Model de machet de pres

  2.2.3 Publicaii

  Model de map

  Model de pliant / brour

  Model de afi

  Model de blocnotes

  2.2.4 Materiale pentru evenimente

  Model de banner orizontal

  Model de banner vertical (roll-up)

  Model de pop-up stand

  2.2.5 Comunicare on-line

  Newsletter

  2.2.6 Materiale audio-video

  2.2.7 Panouri pentru afiare temporar i Plci pentru amplasare permanent

  Panouri pentru afiare temporar

  Plci pentru amplasare permanent

 • Specificaii tehnice

  2.2.8 Autocolante

  2.2.9 Alte exemple de materiale de informare i publicitate

  Prezentri Power Point

  Coperi CD

  Pix

  Cri de vizit

  Plicuri (DL, A4)

  Capitolul 3 - Situaii interzise (Folosirea incorect a logo-ului)

  Atenie! Pentru fiecare tip de material se va crea un template, cu precizarea: Model de .. Toate elementele de identitate vizual prezentate n acest manual pot fi accesate i descrcate de pe pagina web a programului: www.ampost.ro

 • Introducere

  Activitile de comunicare privind modul de utilizare a Instrumentelor Structurale n Romnia urmresc creterea nivelului de informare, de contientizare i de transparen n ceea ce privete asistena oferit rii noastre de ctre Uniunea European i crearea unei imagini coerente a acesteia. Comunicarea trebuie s reflecte coninutul activitilor finanate prin TRANS - Programul Operaional Sectorial Transport 2007-2013 i trebuie s garanteze un grad nalt de transparen n utilizarea fondurilor.

  Identitatea vizual a acestui program va contribui la construirea unei imagini coerente a programului i la realizarea obiectivelor de informare, de contientizare i de transparen ale programului TRANS.

  Manualul de identitate vizual a TRANS a fost elaborat pentru a sprijini Autoritatea de Management pentru TRANS i beneficiarii de finanare prin TRANS n ndeplinirea msurilor de informare i publicitate de care sunt responsabile.

  Beneficiarii TRANS au obligaia, conform prevederilor contractuale, de a promova faptul c proiectele sunt cofinanate de Uniunea European din Fondul European de Dezvoltare Regional sau Fondul de Coeziune prin Programul Operaional Sectorial Transport.

  Manualul de identitate vizual este utilizat pentru: panouri de promovare, plci permanente, afie, publicaii i alte materiale cu caracter informativ (inclusiv CD-uri i DVD-uri), materiale audio-video, site-uri web, cri de vizit, comunicate de pres, prezentri, anunuri publicitare. Pentru toate materialele se vor folosi modelele de design prezentate n acest manual. Dac modelul cutat lipsete, el va fi creat, respectndu-se indicaiile din manual i proporiile prezentate.

  Manualul de identitate vizual a TRANS este parte integrant a contractelor ncheiate n cadrul Programului Operaional Sectorial Transport. Autoritatea de Management a TRANS i beneficiarii trebuie s aloce resursele financiare necesare pentru aplicarea regulilor de identitate vizual.

  Acest manual prezint:

  elementele care trebuie utilizate n vederea promovrii identitii vizuale a TRANS, inclusiv elementele grafice;

  regulile de utilizare a acestor elemente;

  situaiile n care excepii de la aceste reguli sunt permise.

  Cheia succesului n promovarea TRANS depinde de consecvena cu care sunt aplicate aceste reguli.

 • Capitolul 1

  Elemente de identitate vizual

 • 1.1. Logo-ul TRANS

  Denumire

  Denumirea complet este TRANS - Programul Operaional Sectorial Transport 2007-2013.

  Denumirea scurt este TRANS. Ambele variante de utilizare a numelui sunt corecte i pot fi folosite alternativ, pentru diversitate lexical. Denumirea va fi scris ntotdeauna cu litere majuscule, pentru a pstra coerena comunicrii.

  Utilizarea corect a denumirii programului, fie n varianta complet, fie n cea scurt, este obligatorie n toate documentele oficiale i pe toate materialele publicitare, ca o condiie esenial pentru dezvoltarea unui brand puternic.

  Numele simplu i memorabil traduce n mod direct conceptul de transport, ns face referire n acelai timp i la transformare, la evoluie i la dezvoltare. Din punct de vedere acustic se distinge printr-o sonoritate puternic.

  Componena logo-ului

  Logo-ul TRANS este format din sigla TRANS i sloganul Mobilitate n Romnia. Conexiuni cu Europa. Simbolul compune litera T prin intersectarea celor 3 axe principale de transport (aerian, naval i terestru). Cromatica susine ideea de diversitate printr-o varietate de nuane contrastante. Logo-ul TRANS are cel mai important rol, din punctul de vedere al comunicrii vizuale.

  Logo-ul Trans nu trebuie recreat n nici o alt circumstan. Se vor folosi doar variantele de logo prezentate n acest manual. Logo-ul va fi reprodus pe materiale ntotdeauna mpreun cu sloganul.

  Dimensiunea minim admis a logo-ului este de 25 mm (cu sloganul inclus).

  Sloganul

  Sloganul, Mobilitate n Romnia. Conexiuni cu Europa., are dou componente strns legate, care delimiteaz implicit i cele dou mari obiective ale programului. n primul rnd vorbim despre obiectivul local, de mobilitate n Romnia, iar n al doilea rnd de contextul mai larg, cel al conexiunii cu Uniunea European.

  Programul ofer perspectivele care ne sunt necesare pentru a ntri aceast legatur.

  Culori

  Codurile de culoare CMYK vor fi folosite pentru toate materialele tiprite, cu excepia folosirii logo-ului la o culoare, caz n care se va folosi PANTONE, NEGRU sau ALB. Pentru web i alte aplicaii electronice, se vor folosi codurile de culoare RGB.

 • Versiuni de logo i fundaluri

  Versiunea complet colorat. Aceast versiune este recomandat atunci cnd nu exist restricii impuse de textura i culoarea materialului (fundal alb) pe care se aplic identitatea vizual a programului. Versiunea alb - negru. Aceste versiuni sunt recomandate atunci cnd sunt aplicate prin proceduri de serigrafie sau gravur, i/sau pe suprafeele restrictive ale unor materiale: fax-uri, abibilduri atunci cnd versiunea complet colorat a logo-ului nu poate fi folosit din motive tehnice. Aceleai reguli de aplicare le are i versiunea la o singur culoare: albastru TRANS.

  Pentru logo-ul TRANS este recomandat fundalul alb.

  Varianta negativ a logo-ului va fi folosit n cazul fundalului colorat sau a celui cu fotografie.

  Spaiere

  Pentru a avea impactul i vizibilitatea maxime, nu este obligatoriu ca logo-ul s fie foarte mare.

  Este mai eficient prezena unui spaiu alb n jurul semnturii grafice, pentru a o individualiza i a o separa de elementele din jur (marginea paginii, alte logo-uri, elemente grafice etc.).

  Spaiul liber trebuie s respecte indicaiile din imaginea alturat. Unitatea de msur o reprezint litera T din TRANS. Se recomand folosirea logo-ului mpreun cu sloganul. n cazuri speciale se poate folosi i fr slogan, pstrndu-se aceleai proporii de spaiere.

  Fonturi

  Fontul Trebuchet MS va fi folosit n toate materialele de informare i promovare (mai puin pentru textele care fac parte din logo-uri).

  Trebuchet MS conine patru stiluri i este instalat odat cu sistemul de operare Windows.

  Trebuchet MS Regular

  AaBbCcDdEeFfGgHh Trebuchet MS Italic

  AaBbCcDdEeFfGgHh Trebuchet MS Bold

  AaBbCcDdEeFfGgHh Trebuchet MS Bold Italic

  AaBbCcDdEeFfGgHh

 • Pentru a varia designul materialelor, fontul Gill Sans poate fi folosit de asemenea n materialele de comunicare, inclusiv n cele electronice, n special pentru dimensiuni mari.

  El va fi folosit numai pentru titluri acolo unde dimensiunea permite o vizualizare optim a detaliilor i stilului literei de font.

  Fontul Gill Sans MT nu trebuie folosit niciodat n corp de text.

  Gill Sans MT Regular

  AaBbCcDdEeFfGgHh Gill Sans MT Italic

  AaBbCcDdEeFfGgHh Gill Sans MT Bold

  AaBbCcDdEeFfGgHh Gill Sans MT Bold Italic

  AaBbCcDdEeFfGgHh

 • 1.2. Recomandri de utilizare a logo-ului Uniunii Europene

  Logo-ul Uniunii Europene este alctuit dintr-un steag albastru dreptunghiular a crui lungime este o dat i jumtate mai mare dect nlimea. Cele 12 stele galbene, situate la intervale egale, formeaz un cerc imaginar al crui centru se afl la intersecia diagonalelor dreptunghiului. Raza acestui cerc este egal cu o treime din nlimea steagului. Fiecare stea are 5 vrfuri aezate pe circumferina unui cerc imaginar a crui raz este egal cu 1/18 din nlimea steagului. Toate stelele sunt aezate avnd unul din vrfuri dispus vertical i ndreptat n sus i alte 2 vrfuri aezate pe o linie care face un unghi drept cu catargul steagului.

  Textul UNIUNEA EUROPEAN face parte din logo i este obligatoriu. Acest text se va scrie ntotdeauna cu majuscule i se va plasa, de regul, sub steag.

  Beneficiarii programului TRANS vor face o referin textual la fondul din care se obine finanarea: Fondul European de Dezvoltare Regional sau Fondul de Coeziune. Textul se va scrie cu litere de titlu i se va plasa sub steag, iar textul UNIUNEA EUROPEAN se va poziiona deasupra steagului.

  Culori Simbolul are urmtoarele culori: Pantone Reflex Blue pentru suprafaa steagului i Pantone Process Yellow pentru stele, cu excepia folosirii logo-ului la o culoare, caz n care se va folosi Pantone Reflex Blue, NEGRU sau ALB. Pentru web i alte aplicaii electronice, se vor folosi codurile de culoare RGB.

  Fundaluri Se recomand plasarea siglei pe un fundal alb. Dac totui se folosete un fundal multicolor, sigla va avea un contur alb cu grosimea egal cu 1/25 din nlimea dreptunghiului.

 • 1.3. Recomandri de utilizare a logo-ului Guvernului Romniei

  Logo-ul Guvernului Romniei este format din stema Romniei i textul GUVERNUL ROMNIEI.

  De asemenea, se va aduga textul MINISTERUL TRANSPORTURILOR I INFRASTRUCTURII,ambele texte fiind scrise ntotdeauna cu majuscule.

  Culori Codurile de culoare CMYK vor fi folosite pentru toate materialele tiprite, cu excepia folosirii logo-ului la o culoare, caz n care se va folosi varianta alb-negru pozitiv sau alb-negru negativ. Pentru web i alte aplicaii electronice, se vor folosi codurile de culoare RGB.

  Fundaluri Pentru logo-ul Guvernului Romniei este recomandat fundalul alb. Varianta negativ a logo-ului va fi folosit n cazul fundalului colorat sau a celui cu fotografie.

 • 1.4. Recomandri de utilizare a logo-ului Instrumentelor Structurale n Romnia

  Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a elaborat i a nregistrat logo-ul Instrumentelor Structurale n Romnia, simboliznd cooperarea dintre Romnia i Uniunea European.

  Logo-ul este compus din steagul Romniei i opt dintre stelele steagului UE, nscrise ntr-un cerc, nsoite de textul Instrumente Structurale 2007-2013, scris cu litere de titlu i font Arial.

  Culori Codurile de culoare CMYK vor fi folosite pentru toate materialele tiprite, cu excepia folosirii logo-ului la o culoare pentru serigrafie, caz n care se va folosi varianta alb-negru pozitiv sau alb-negru negativ.

  Pentru text se va folosi culoarea negru. Se accept i folosirea culorii albastru.

  Pentru web i alte aplicaii electronice, se vor folosi codurile de culoare RGB.

  Fundaluri Pentru logo-ul Fondurilor Structurale este recomandat fundalul alb. Varianta negativ a logo-ului va fi folosit n cazul fundalului colorat sau a celui cu fotografie.

  Aezarea n pagin Pe prima pagina sau copert a oricrui document, logo-ul TRANS va aprea n partea dreapt a paginii, sus. Este obligatorie apariia logo-ului Uniunii Europene. Acesta va fi poziionat n partea stng a paginii, urmat de logo-ul Guvernului Romniei i cel al Instrumentelor Structurale n Romnia. Spaiul care desparte logo-ul TRANS de un alt grup de logo-uri trebuie s fie ntotdeauna mai mare dect spaiul lsat pentru delimitarea celorlalte logo-uri ntre ele. Orice alt logo (ex: logo-ul beneficiarului) poate fi plasat ntre logo-ul Guvernului Romniei i cel al Instrumentelor Structurale n Romnia sau n partea de jos a paginii. Dimensiunea tuturor logo-urilor expuse pe aceeai suprafa va fi relativ egal.

  Simbolul TRANS (un T stilizat) poate aprea pe materiale numai n partea dreapt a paginii, jos, respectnd indicaiile de la foi cu antet (maxim 1/2 din latura mic a formatului i transparen minim 20%). Prezena simbolului nu este obligatorie, dar aceasta ntrete stilul de design al identitii vizuale. Acesta poate aprea n 3 variante: colorat, contur n albastrul TRANS sau alb-negru.

  n general, acest element va fi prezent pe aceeai pagin cu logo-ul TRANS, ntotdeauna n partea de jos a paginii, n dreapta.

 • Capitolul 2

  Aplicarea identitii vizuale

 • 2.1. Cerine generale

  Toate materialele conexe programului i proiectelor TRANS trebuie s fac o referire clar att la faptul c Uniunea European asigur cofinanarea pentru acestea, ct i la activitatea care beneficiaz de cofinanare.

  Elemente obligatorii:

  1. Fiecare material de informare i publicitate va include urmtoarele logo-uri, n concordan cu standardele grafice prezentate n manual:

  a) logo-ul Uniunii Europene;

  b) logo-ul Guvernului Romniei;

  c) logo-ul Instrumentelor Structurale n Romnia;

  d) logo-ul programului TRANS.

  2. Textul Program cofinanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional i Fondul de Coeziune. , Proiect cofinanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional sau Proiect cofinanat de Uniunea European prin Fondul de Coeziune. va aprea pe toate materialele de informare i de promovare realizate n cadrul programului sau proiectelor TRANS, dup caz, i va fi poziionat dup cum urmeaz:

  dac documentul are o singur pagin, textul va aprea pe aceasta, n partea de jos;

  dac documentul are mai multe pagini (ex: brour), textul va aprea pe coperta 4, lng caseta tehnic.

  3. Adresa paginii de web a programului (www.ampost.ro) va aprea pe toate materialele. Dac materialul are o singur pagin (ex: poster) adresa de web va aprea n partea de jos. Dac materialul conine mai multe pagini, adresa de web va fi inclus pe ultima copert sau pagin.

  Lista materialelor de informare i publicitate include, dar nu se limiteaz la: publicaii (studii, brouri, prezentri, rapoarte, comunicate de pres sau documente similare), materiale promoionale (fluturai, pliante, bannere i altele), machete de pres, etc. Cerinele menionate la punctele a, b, c i d se aplic tuturor materialelor de comunicare tiprite, cat i celor electronice i audio-vizuale (pagini web ale proiectelor, newsletter-e on-line, filme documentare ale proiectelor, etc.).

  Beneficiarii care organizeaz evenimente precum conferine, trguri sau expoziii, care au legtur cu implementarea operaiunilor n contextul programului TRANS, trebuie s expun elementele menionate anterior pe documente, publicaii, prezentri i alte materiale disponibile n cadrul respectivelor evenimente.

  Dimensiunea vertical a logo-ului TRANS i a siglei UE va fi aceeai cu a celorlalte logo-uri expuse pe aceeai suprafa, inclusiv cu dimensiunea logo-ului de proiect, dac acesta exist.

  Mesajele publicitare n favoarea societilor comerciale nu sunt admise n materialele destinate publicului i produse n cadrul unui proiect finanat prin TRANS.

  Excepie de la aceste reguli fac:

  Panourile pentru afiare temporar i plcile pentru amplasare permanent, pentru care regulile de identitate vizual sunt detaliate n continuare, n cadrul cerinelor specifice;

 • articolele promoionale mici (cri de vizit, pixuri, memory stick-uri, etc.) pe care se va inscripiona cel puin logo-ul Uniunii Europene (cu textul UNIUNEA EUROPEAN scris cu majuscule sub steag), iar dac spaiul permite i logo TRANS.

  Alte excepii de la regulile enumerate mai sus se accept, de la caz la caz, dac acestea se justific, doar cu acordul scris al Autoritii de Management pentru TRANS.

 • 2.2. Cerine specifice

  Atenie! Pentru fiecare tip de material se va crea un template, cu precizarea: Model de ..

  2.2.1. Foi cu antet

  Foaia cu antet va fi utilizat de Autoritatea de Management pentru TRANS n ntreaga sa coresponden i va include pe lng elementele obligatorii i simbolul TRANS, n partea dreapt, jos.

  Pentru titlu i text se va folosi font Trebuchet MS de dimensiune 11, spaiere rnduri de 1,15.

  Informaiile din partea de jos a foii cu antet vor fi scrise cu font Trebuchet MS Regular de dimensiune 8, spaiere 25.

  Variante de foi cu antet: color sau alb-negru.

 • 2.2.2. Materiale pentru mass-media

  Cel puin la semnarea i la finalizarea unui proiect se vor publica anunuri publicitare sau comunicate de pres (anunuri de pres) care, pe lng elementele obligatorii, vor conine:

  - Data emiterii;

  - Titlul;

  - Persoana de contact.

  Pentru titlu se va folosi font Trebuchet MS de dimensiune 14, iar pentru text Trebuchet MS de dimensiune 11, spaiere rnduri de 1,15. Datele de contact se vor scrie cu font Trebuchet MS de dimensiune 8, spaiere rnduri de 1,15.

  A nu se confunda publicarea anunului pentru promovarea proiectului cu publicarea anunului de licitaie prevzut prin OUG 34/2006.

  Model de Comunicat de pres

  Banda pe care e scris Comunicat de pres este 50% din negru.

  Comunicatul de pres emis de Autoritatea de Management trebuie s aib formatul comunicatului de tip A.

  n cazul n care comunicatul de pres este emis de ctre beneficiar, acesta va avea formatul de tip B.

  Model de Machet de pres

  Banda pe care e scris Anun de pres este C:100 M:100 Y:0 K:0 - albastru trans.

 • 2.2.3. Publicaii

  Nu exist restricii de format sau dimensiune pentru publicaii (map, pliant, brour, catalog, revist, raport, ghid, afie, etc.). Trebuie s se in cont de folosirea corect a elementelor de identitate indicate n acest manual.

  Pe lng elementele obligatorii, pe ultima copert se plaseaz o caset tehnic, ce va conine urmtoarele:

  - Titlul programului / proiectului;

  - Editorul materialului;

  - Data publicrii;

  - Citatul: Coninutul acestui material nu reprezint n mod obligatoriu poziia oficial a Uniunii Europene sau a Guvernului Romniei

  Pentru afie, plasarea casetei nu este obligatorie.

  Datele de contact ale Autoritii de Management pentru TRANS sau ale beneficiarului care realizeaz publicaia vor fi incluse pe ultima pagin/copert a materialului.

  Imaginile folosite trebuie s fie clare, moderne, cu un mesaj clar.

  Fotografiile trebuie s fie luminoase, optimiste i se recomand evitarea unui coninut dramatic i a tonurilor de gri.

  Cel puin 10% din tirajul unei publicaii realizate de Autoritatea de Management pentru TRANS va fi pus la dispoziia Centrului de Informare pentru Instrumentele Structurale n Romnia, coordonat de ACIS, dar nu mai mult de 500 de exemplare.

  Model de map

  Model de pliant / brour

  Model de afi

  Model de blocnotes

 • 2.2.4. Materiale pentru evenimente

  Beneficiarii care organizeaz sau particip la evenimente cum ar fi conferine, ntlniri de afaceri i expoziii, n strns legtur cu implementarea operaiunilor n cadrul programului TRANS vor respecta regulile de identitate vizual indicate n acest manual pentru toate documentele, publicaiile, prezentrile i alte materiale ce vor fi accesibile n timpul evenimentului.

  Banner-ul va conine, pe lng elementele obligatorii, i titlul proiectului / programului, dup caz.

  Dimensiunile recomandate sunt:

  - 2,5m x 0,8m pentru o sal care poate gzdui pn la 100 persoane;

  - 4m x 1,2m pentru o sal mai mare sau n exterior.

  Model de banner orizontal Model de banner vertical (roll-up) Model de pop-up stand

 • 2.2.5. Comunicare on-line

  Cerinele generale ale acestui manual sunt aplicabile comunicrii on-line de orice tip (pagini / seciuni ale unor pagini de internet pentru proiecte, buletin informativ / newsletter, etc.).

  n plus, n cazul paginilor de internet, informaia va aprea pe pagina de deschidere (Home Page), alturi de urmtoarele texte ce reprezint link-uri ctre website-ul Programului TRANS (http://www.ampost.ro) i ctre website-ul dedicat Instrumentelor Structurale n Romnia (http://www.fonduri-ue.ro):

  - Pentru mai multe detalii despre Programul TRANS accesai www.ampost.ro. (textul este obligatoriu doar pentru beneficiarii TRANS);

  - Pentru informaii detaliate despre celelalte programe cofinanate de Uniunea European, v invitm s vizitai www.fonduri-ue.ro.

  De asemenea, beneficiarii TRANS vor aduga textul: Coninutul acestui material nu reprezint n mod obligatoriu poziia oficial a Uniunii Europene sau a Guvernului Romniei., ntr-un loc vizibil, pe pagina de deschidere.

  Newsletter

  Un newsletter emis n mod constant este elementul-cheie pentru informarea publicului-int despre evoluia programului TRANS sau a proiectului desfurat sub autoritatea Programului TRANS.

  Newsletter-ele pot fi trimise n format electronic prin e-mail sau postate pe website.

  abloanele pentru newsletter-e pot varia n funcie de subiectul acoperit, dar trebuie s respecte regulile de identitate vizual expuse n acest manual.

 • 2.2.6. Materiale audio-video

  n cazul realizrii spoturilor audio sau video de promovare, la final se va pronuna mesajul: Mobilitate n Romnia. Conexiuni cu Europa. Proiect selectat n cadrul Programului Operaional Sectorial Transport i cofinanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional / Fondul de Coeziune, dup caz.

  n cazul spoturilor video se va afia un carton de final care va include, pe lng elementele obligatorii, urmtoarele:

  Numele proiectului; Numele beneficiarului; Sloganul: Mobilitate n Romnia. Conexiuni cu Europa.; Meniunea: Proiect selectat n cadrul Programului Operaional Sectorial Transport i

  cofinanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional / Fondul de Coeziune, dup caz;

  Citatul: Coninutul acestui material nu reprezint n mod obligatoriu poziia oficial a Uniunii Europene sau a Guvernului Romniei.

  n cadrul procesului de informare n privina asistenei acordate Romniei de Uniunea European pot fi integrate i alte mijloace de comunicare, la iniiativa direct a beneficiarului.

  Se recomand beneficiarilor s angajeze fotografi profesioniti i s supervizeze realizarea unor materiale documentare despre obiectivele finanate de TRANS - att nainte de declanarea procesului, ct i dup finalizarea lucrrilor.

  Aceste documente fotografice pot alctui o baz de date important pentru conferinele de pres organizate de ctre beneficiari sau pentru evenimentele de lansare a investiiilor, ajungnd n final o baz de date naional ce poate sta mrturie transformrilor prin care va trece Romnia n perioada 2007 2013.

  Fotografiile trebuie s aib o legtur evident cu proiectul (ilustreaz spiritul proiectului sau reprezint o persoan implicat n proiect etc.). De asemenea, fotografiile trebuie s fie clare, cu un contrast corect, s aib o legend i s menioneze obligatoriu drepturile de autor.

 • 2.2.7. Panouri pentru afiare temporar i Plci pentru amplasare permanent

  Beneficiarul TRANS trebuie s informeze publicul n privina sprijinului acordat de Uniunea European i de Guvernul Romniei prin intermediul panourilor pentru afiare temporar i a plcilor pentru amplasare permanent.

  Conform Regulamentului Comisiei (CE) 1828/2006, Capitolul II, Partea I, amplasarea panourilor temporare i a plcilor permanente este obligatorie pentru proiectele a cror finanare depete 500.000 de euro. n cazul proiectelor finanate cu o sum mai mic, se recomand amplasarea panourilor temporare i a plcilor permanente, pentru a crete vizibilitatea programului TRANS. Pentru panourile pentru afiare temporar i plcile pentru amplasare permanent ordinea de amplasare a logo-urilor este urmtoarea:

  Logo-ul Uniunii Europene, n partea stng, jos; Logo-ul Guvernului Romniei, n partea stng, sus; Logo-ul TRANS n mijloc, sus; Logo-ul Instrumentelor Structurale n Romnia, n partea dreapt, sus.

  Panouri pentru afiare temporar

  Pe durata implementrii proiectului, pentru lucrrile de construcii i reabilitare a infrastructurii i a altor structuri, beneficiarul va plasa panouri pentru afiare temporar, n termen de maxim 4 luni de la emiterea ordinului de ncepere a lucrrilor.

  n 6 luni de la terminarea operaiunii, fiecare panou va fi nlocuit de o plac permanent.

  Fiecare panou va meniona faptul c proiectul n cauz a fost selectat prin intermediul TRANS i este parial finanat de UE prin Fondul European de Dezvoltare Regional sau Fondul de Coeziune, dup caz. Anunul trebuie s precizeze valoarea contribuiei UE.

  Panourile vor fi instalate astfel nct s fie suficient de vizibile, iar trectorii s poat citi uor i nelege natura proiectului.

  Numrul panourilor difer, n funcie de natura proiectului. n cazul n care proiectul este implementat n mai multe locaii, se va amplasa cel puin un panou la intrarea n fiecare antier de construcii.

  n cazul proiectelor care se refer la infrastructur de transport, dac sunt utilizate pentru marcarea unor sectoare de drum / cale ferat, panourile vor fi amplasate pe ambele pri ale infrastructurii respective. Numrul acestor panouri este de minim 4, iar amplasarea lor se va face, cel puin, la capetele sectorului de drum / cale ferat, cte unul pe fiecare sens. Dac pe lungimea sectorului de drum / cale ferat exist poduri, se va instala cte un panou publicitar, la capt de pod. n cazul n care pe traseul proiectului sunt mai multe poduri i podee, se vor instala aceste panouri la minim 3 poduri i podee.

  Dimensiunea minim a unui panou este de 2 x 1.2 m. Cel puin 25% din suprafaa panoului va fi alocat contribuiei Uniunii Europene i va include obligatoriu urmtoarele informaii:

  Logo-ul Uniunii Europene i cuvintele: UNIUNEA EUROPEAN, scrise cu majuscule i fr abrevieri;

 • Meniunea: Proiect selectat n cadrul TRANS Programul Operaional Sectorial Transport i cofinanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional / Fondul de Coeziune, dup caz; Sloganul TRANS: Mobilitate n Romnia. Conexiuni cu Europa..

  De asemenea, urmtoarele informaii trebuie obligatoriu incluse pe panouri: Logo-ul Guvernului Romniei, inclusiv menionarea Ministerului Transporturilor i Infrastructurii; Logo-ul TRANS; Logo-ul Instrumentelor Structurale; Numele proiectului; Beneficiar; Valoarea total a proiectului; Contribuia financiar a Uniunii Europene; Contribuia financiar a Guvernului Romniei; Data nceperii proiectului; Data finalizrii lucrrilor.

  Dimensiunea fontului folosit pentru menionarea contribuiei financiare a Uniunii Europene va fi aceeai cu a celui folosit pentru a comunica valoarea co-finanrii naionale i nu mai mic de 50% din dimensiunea fontului folosit pentru titlul proiectului.

  Panourile vor fi confecionate din material rezistent, care, n caz de deteriorare, va fi nlocuit imediat de beneficiar. Prin urmare, beneficiarii TRANS sunt responsabili de ntreinerea acestor panouri pn la expirarea timpului de expunere.

  Beneficiarul trebuie s aleag cea mai mare dimensiune a panourilor, corespunztoare locaiei n care este amplasat antierul.

  Dimensiuni recomandate:

  1. 4000 mm x 2450 mm

  2. 2000 mm x 1200 mm

  Plci pentru amplasare permanent

  Dup finalizarea proiectului care a constat n achiziionarea unui obiect sau n finanarea lucrrilor de infrastructur sau de construcii, dar nu mai trziu de 6 luni de la ncheierea acestuia, panourile pentru afiare temporar se nlocuiesc cu plci pentru amplasare permanent, plasate ntr-un loc ct mai vizibil pentru toi vizitatorii, n apropiere de locaia proiectului.

  Pentru proiectele de lucrri, momentul finalizrii este asimilat cu emiterea certificatului de recepie.

  Fiecare plac va meniona faptul c proiectul a fost selecionat prin intermediul TRANS i c este parial finanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional sau Fondul de Coeziune, dup caz.

  Numrul plcilor pentru amplasare permanent va fi egal sau mai mare dect cel al panourilor pentru afiare temporar.

  Plcile pentru amplasare permanent vor rmne instalate pe o perioad de 5 ani de la data nchiderii oficiale a Programului Operaional Sectorial Transport 2007-2013.

 • Dimensiunea recomandat a plcii este de:

  minim 2000 mm x 1200 mm sau 4000 mm x 2450 mm pentru proiectele care au constat n lucrri de infrastructur sau de construcii;

  700 mm x 450 mm pentru proiecte care au constat doar n achiziia de obiecte fizice. Cel puin 25% din suprafaa acesteia va fi alocat participrii Uniunii Europene i va include obligatoriu:

  Logo-ul Uniunii Europene i cuvintele: UNIUNEA EUROPEAN, scrise cu majuscule i fr abrevieri;

  Meniunea: Proiect selectat n cadrul TRANS Programul Operaional Sectorial Transport i cofinanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional / Fondul de Coeziune, dup caz;

  Sloganul TRANS: Mobilitate n Romnia. Conexiuni cu Europa..

  De asemenea, urmtoarele informaii trebuie obligatoriu incluse pe plci:

  Logo-ul Guvernului Romniei, inclusiv menionarea Ministerului Transporturilor i Infrastructurii;

  Logo-ul TRANS; Logo-ul Instrumentelor Structurale; Numele proiectului.

  Dimensiunea fontului folosit pentru menionarea contribuiei financiare a Uniunii Europene va fi aceeai cu a celui folosit pentru a comunica valoarea co-finanrii naionale i nu mai mic de 50% din dimensiunea fontului folosit la titlul proiectului. Plcile vor fi confecionate din material rezistent, care, n caz de deteriorare, va fi nlocuit imediat de beneficiar. Prin urmare, beneficiarii TRANS sunt responsabili de ntreinerea acestor panouri pn la expirarea timpului de expunere.

 • Specificaii tehnice

  Din punct de vedere tehnic, panourile pentru afiare temporar i plcile pentru amplasare permanent se compun din:

  1. Panou

  2. Stlp

  3. Fundaie

  1. Panoul: const ntr-o structur metalic rezistent (profile din oel laminat de 30 x 30 mm cu bare de ranforsare din m n m), care se acoper (n funcie de buget) cu:

  frontlit imprimat;

  PVC de 8 mm imprimat cu autocolant;

  tabl de aluminiu de 1mm imprimat cu autocolant;

  bond (material compozit PVC placat cu aluminiu) de 3 mm imprimat cu autocolant (aceasta este varianta cea mai rezistent);

  Vizibilitatea i lizibilitatea informaiilor trebuie asigurat pe toat durata afirii panoului/ plcii.

  2. Stlpul: de regul, panoul se aeaz la 2.5 m de sol, astfel nct stlpul s aib o nlime de 5 m de la sol. n fundaie intr de regul 1 m, astfel nct lungimea total a stlpului trebuie s fie de 6 m.

  Tehnic, se prevd:

  un singur stlp central, dac se construiete un stlp cu seciunea de 0.7 x 0.7 m;

  doi stlpi laterali, dac se construiesc din eav cu diametrul 114 mm sau 90 mm (n funcie de caracteristicile atmosferice ale zonei n care se amplaseaz panoul);

  3. Fundaia: fiecare stlp trebuie s aib o fundaie de 0.5 x 0.5 x 1 m, din beton B250.

  Obs: uneori, la solicitarea clientului montarea se face cu flane de fier de 10 mm i buloane, caz n care una din plcue se prevede n fundaie (cu structura din fier beton aferent) iar cealalt se monteaz pe stlp, plcuele fixndu-se ntre ele cu buloane. n acest caz, stlpul are doar 5 m nlime.

  Not: Dimensiunile i poziionarea panourilor trebuie s respecte regulile impuse de autoritile locale.

 • 1.2.2. Autocolante

  n funcie de natura obiectelor pe care se aplic, pentru a identifica obiectele fizice / bunurile obinute n cadrul unui proiect cofinanat de Uniunea European, vor fi folosite autocolante sau plci pentru amplasare permanent, de dimensiuni 700 mm x 450 mm.

  Pentru obiecte fizice de mari dimensiuni (maini, utilaje,containere, etc.) se vor realiza plci. Ele vor fi amplasate lng intrarea sau pe uile cldirilor unde se desfoar asemenea proiecte sau pe obiectele de mari dimensiuni achiziionate, astfel nct sa asigure vizibilitatea pentru public.

  n cazul achiziiilor de echipamente, acestora li se va aplica la loc vizibil un autocolant care s conin urmtoarele elemente informative obligatorii: logo-ul Uniunii Europene, logo-ul Guvernului Romniei, logo-ul Instrumentelor Structurale i logo TRANS, titlul proiectului i textul Proiect cofinanat de Uniunea European prin Fondul European de Dezvoltare Regional / Fondul de Coeziune, dup caz.

  Excepie de la aceste reguli fac articolele promoionale mici: cri de vizit, pixuri, memory stick-uri, etc. pe care se va inscripiona cel puin logo-ul Uniunii Europene (cu textul UNIUNEA EUROPEAN scris cu majuscule sub steag), iar dac spaiul permite i logo TRANS.

  Pe partea cea mai vizibil pentru public a fiecrui echipament trebuie s fie lipit un autocolant. n funcie de spaiul disponibil, n locul autocolantului de 100 mm x 100 mm se va opta pentru cel de 90 mm x 50 mm.

  Dimensiuni recomandate: minim 1/16 din suprafaa cea mai vizibil a echipamentului.

  Pentru protecia mpotriva ploii sau a razelor solare este recomandat autocolantul PVC i lcuirea UV. Materialul se va alege n aa fel nct s se asigure durabilitatea n timp.

  Excepie de la aceast regul o constituie consumabilele achiziionate pentru uzul propriu al AM POST, care nu vor fi etichetate.

 • 1.2.3. Alte exemple de materiale de informare i publicitate

  Se vor inscripiona elementele obligatorii, n msura n care permite aria printabil a materialului de informare i publicitate. Astfel se va inscripiona cel puin logo-ul Uniunii Europene (cu textul UNIUNEA EUROPEAN scris cu majuscule sub steag), iar dac spaiul permite i logo TRANS. Model de prezentare PowerPoint Model de coperi CD i inscripionare CD Model de pix Model de cri de vizit Model de plicuri (DL, A4)

 • Capitolul 3

  Situaii interzise

  Logo-ul nu va aprea nicodat pe una din culorile care compun simbolul grafic, cu excepia albastrului TRANS.

  Logo-ul nu va fi scris cu un alt font.

  Logo-ului nu i se vor aplica efecte de umbr.

  Logo-ul nu va fi distorsionat.

  Literele din logo nu vor aprea cu diferite culori.

  Elementele care compun logo-ul nu vor fi rearanjate sub nici o form.

  Logo-ul nu va fi niciodat rotit.

  Se va pstra distana minim ntre logo-uri, atunci cnd logo-urile apar doar pe orizontal sau vertical.


Recommended