+ All Categories
Home > Documents > Medicamente Tractul Digestiv Si

Medicamente Tractul Digestiv Si

Date post: 26-Dec-2015
Category:
Upload: nina-stefy
View: 92 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
31
Medicamente tractul digestiv si Metabolism I. Profilaxia cariei 1.LAWEFLUOR, gel Indicatii: Substanta activa din gelul Lawefluor, olaflur este folosita ca o sursa de fluor in prevenirea cariilor dentare. 2. NATABEC-F, caps. Indicatii: Natabec-F este indicat in profilaxia cariilor dentare. Contraindicatii: A nu se administra la copii mai mici de 3 ani sau atunci cand apa contine mai mult de 0,3ppm fluor. Atentionari: Tratamentul prelungit cu cantitati mari de fluor duce la fluorizarea dentara si chiar la modificari ale structurii osoase. A nu se depasi doza recomandata. O atentie deosebita se va avea la pacientii cu insufiecienta renala si in timpul sarcinii. Reactii adverse: - reactii de hipersensibilitate - eruptii cutanate - greata - varsaturi
Transcript
Page 1: Medicamente Tractul Digestiv Si

Medicamente tractul digestiv si Metabolism

I. Profilaxia cariei

1.LAWEFLUOR, gel

Indicatii:Substanta activa din gelul Lawefluor, olaflur este folosita ca o sursa de fluor in prevenirea cariilor dentare.

2. NATABEC-F, caps.

Indicatii:Natabec-F este indicat in profilaxia cariilor dentare.

Contraindicatii:A nu se administra la copii mai mici de 3 ani sau atunci cand apa contine mai mult de 0,3ppm fluor.

Atentionari:Tratamentul prelungit cu cantitati mari de fluor duce la fluorizarea dentara si chiar la modificari ale structurii osoase. 

A nu se depasi doza recomandata. 

O atentie deosebita se va avea la pacientii cu insufiecienta renala si in timpul sarcinii.

Reactii adverse:- reactii de hipersensibilitate - eruptii cutanate - greata - varsaturi 

3. FLUOCAL, gel

Indicatii:Fluocal este utilizat pentru refacerea temporara a dintilor dupa un tratament endodontic si dupa pregatirea unor incrustatii (obturatii indirecte).

Page 2: Medicamente Tractul Digestiv Si

Contraindicatii:

Nu folositi acest medicament in urmatoarele cazuri: - hipersensibilitate la oricare ingredient al produsului - copiilor, deoarece contine o cantitate mare de fluor

Administrare:Utilizari locale, doar in gura.

Compozitie:Florura de sodiu. Excipienti: acid fosforic, alcool, apa purificata.

Precautii:Nu inghititi!

.4.PEDI-DENT, compr.mast

Indicatii:Profilaxia cariilor dentare, administrat in timpul sarcinii si alaptarii, Pedident protejeaza dentitia mamei si asigura o fluorurare optima a oaselor fatului.

Contraindicatii:Nu se administreaza persoanelor in varsta, pentru ca de la o anumita varsta fluorurarea smaltului dintilor nu se mai face oricate fluoruri s-ar administra.

Administrare:Copii: 4 saptamani - 2 ani: 1/4 comprimat pe zi. 2 ani - 3 ani: 1/2 comprimat pe zi. 3 ani - 16 ani: 1 comprimat pe zi. 

Adulti: 1-2 comprimate pe zi. 

Comprimatele se mentin in gura pana la dizolvarea completa, de preferat seara dupa spalarea dintilor. La sugari, comprimatele se administreaza dizolvate in ceai sau alta hrana, dar nu in lapte.

Actiune:Fluorura de sodiu stimuleaza remineralizarea smaltului dintilor impiedicand aparitia cariilor.

Compozitie:Comprimate masticabile ce contin 2,21 mg fluorura de sodiu, echivalent a 1 mg fluor.

Page 3: Medicamente Tractul Digestiv Si

Reactii adverse:La dozele indicate nu s-au semnalat reactii adverse. Administrat in doze mari poate provoca pigmentarea dintilor, de aceea se recomanda a nu se depasi dozele terapeutice indicate.

5. MINAFLUOR, compr.6. OSOFLOR, compr.7. TEETH-TOUGH, sol.ext.8. ZYMAFLUOR, tablete

Indicatii:Prevenirea cariei dentare.

Contraindicatii:Hipersensibilitate la unul din componentii Zyma-fluorului.

Administrare:Zymafluorul trebuie administrat regulat, fara intreruperi, de la 2 saptamani la 18 ani. Cand copilul incepe sa inteleaga, trebuie abandonata administrarea tabletelor prin inghitire si inceputa cea prin mentinerea acestora in gura pana la dizolvarea completa. Administrarea Zymafluorului trebuie facuta in mod alternativ, pe partea stanga si apoi la urmatoarea tableta, pe partea dreapta a cavitatii bucale, de preferat seara, dupa spalarea dintilor, ceea ce permite mentinerea unei concentratii crescute de fluor pe o perioada mai mare de timp. La sugari, tabletele de Zymafluor se faramiteaza si se dizolva in putina apa, apoi se adauga continutul alimentar al biberonului (insa nu se amesteca cu lapte - vezi Interactiuni medicamentoase). Metoda de administrare: Administrarea Zymafluorului trebuie inceputa cat mai timpuriu, printr-o doza unica zilnica, ca atare ori dizolvata intr-un pahar de apa sau suc de fructe (insa nu lapte). 

Varsta Dozare zilnica 2 saptamani-2 ani 11 tableta 0,25 mg 2-3 ani 21 tableta 0,25 mg 4-5 ani 31 tableta 0,25 mg peste 6 ani 41 tableta 0,25 mg sau 11 tableta 1 mg in timpul sarcinii 11 tableta 1 mg

Actiune:Fluorura de sodiu intervine la nivelul smaltului dentar rezistent la actiunea acizilor produsi de bacteriile placii dentare, stimuland, in acelasi timp, remineralizarea. Fluorurarea dintilor trebuie inceputa inaintea eruptiei acestora, cand fluorul este transportat de torentul circulator la nivelul mugurilor dentari. Dupa eruptie, dintii preiau direct fluorul continut in saliva. Din acest motiv, tabletele de Zymafluor nu trebuie inghitite, ci lasate sa se dizolve lent in gura. Administrarea Zymafluor-ului in sarcina si perioada de alaptare protejeaza dentitia mamei si asigura fluorurarea optima a oaselor fetale.

Page 4: Medicamente Tractul Digestiv Si

Compozitie:Principiu activ: Fluorura. Zymafluor 1/4 mg: fluorura de sodiu 0,25 mg, zaharina, aromatizanti, excipienti. Zymafluor 1 mg: fluorura de sodiu, zaharina, excipienti.

Precautii:Trebuie avuta in vedere posibilitatea unor surse aditionale de fluor pentru a preveni supradozarea. In zonele in care sarea de bucatarie sau apa sunt fluorinate (peste 0,7 mg/litru), Zyma-fluorul se recomanda a fi administrat doar in cursul sarcinii. Experienta tratamentului femeilor insarcinate cu Zymafluor este indelungata si nu s-a constatat nici un efect advers asupra copilului. Luand in considerare faptul ca foarte mici cantitati de fluor trec in laptele matern, Zymafluor se poate administra fara probleme sugarilor (1 tableta 0,25 mg/zi).

Reactii adverse:Au fost raportate rare cazuri de iritatie cutanata (eritem, urticarie), care dispare la intreruperea tratamentului.

II Antiinfectioase locale

1.TANTUM VERDE | benzydaminum

Indicatii:Inflamatii oro-faringiene: faringita, amigdalita, gingivita, stomatita, parodontopatii, leziuni ale mucoasei bucale de diferite etiologii (proteze, iradieri, manevre stomatologice).

Contraindicatii:Hipersensibilitate la produs.

Administrare:Un comprimat de 3-4 ori/zi, comprimatul se pastreaza cat mai mult timp in cavitatea bucala pentru o dizolvare lenta.

Actiune:Antiinflamator, antiseptic analgezic local cu buna penetrare in tesuturile oro-faringiene.

Reactii adverse: Nu s-au semnalat.

2. PLAK OUT, gel | chlorhexidin digluconatum

Indicatii:Protetica-Ortodontie: Fiecare lucrare protetica imobila sau mobila, creste concentratia microbiana in anumite puncte, putand conduce la gingivite, parodontite sau carii dentare. Dupa o buna spalare a cavitatii bucale si inainte de a se aplica lucrarea protetica, se intinde un strat fin de Plak Out Gel in punctele in care aceasta vine in contact cu dintii sau mucoasa. Puntile imobile si lucrarile protetice mobile se spala prin periere. Se aplica Plak Out Gel, cu ajutorul degetului si in spatiile interdentare ale lucrarilor protetice. Se indica a se folosi de 2

Page 5: Medicamente Tractul Digestiv Si

ori pe zi. Parodontologie: Se utilizeaza atat in timpul tratamentului gingivitelor hemoragice si chisturilor parodontale cat si dupa. 

Se aplica Plak Out Gel in spatiile interdentare. Interventii bucale: Dupa fiecare interventie bucala, pentru o mai rapida cicatrizare, se aplica gelul cu degetul sau direct cu tubul, in zona afectata, sau in jurul acesteia. Folosirea Plak Out-ului poate determina o coloratie inchisa a dintilor, care dispare dupa o buna periere a lor.

Actiune:Este un produs cu o inalta activitate antimicrobiana. Impiedica formarea tartrului si reduce procesele inflamatorii in gingivite si periodontite. De asemenea, impiedica formarea cariilor si elimina mirosul neplacut al gurii.

Compozitie:Clorhexidin digluconat 0,2%, substante aromatice, excip. ad gelatum.

3. PLAK OUT, solutie | chlorhexidin digluconatum

Indicatii:Se recomanda ca indicatiile si dozarea sa fie stabilite de catre medic. Urmatoarele indicatii pot fi utile: Solutie de 0,1%: Ca terapie initiala in inflamatii bucale acute, ca: gingivita ulcero-necrozanta acuta (infectia Vincent), periodontite, carii active. In aceste cazuri se recomanda 3 spalaturi pe zi in prima saptamana si apoi, in saptamana urmatoare, o spalatura pe zi. In perioada postoperatorie pentru cicatrizare: de 2 ori pe zi. Se recomanda de asemenea, dupa radiografii ale cavitatii bucale, care in caz de iritare pot duce la xerostomie. Spalaturile bucale zilnice pot impiedica o concentrare crescuta de tartru. Ca terapie complementara, in parodontopatii juvenile si marginale, cat si in parodontite cu formare rapida de chisturi. Dupa rezolvarea chirurgicala a parodontopatiilor, gingivectomiilor, se recomanda spalaturi bucale zilnice. Pentru intervalul de timp a aplicatiilor ortodontice, mobile sau imobile: Spalaturi zilnice, pe toata durata terapiei ortodontice. Solutie 0,05%: Se recomanda pentru mentinerea igienei bucale, o data pe saptamana.

Contraindicatii:Folosirea prelungita a Plak Out-ului poate determina o nuanta inchisa a dintilor. Poate aparea o alterare a gustului care dureaza cateva ore. Schimbarea culorii impune o micsorare a dozei. Nuanta inchisa a dintilor dispare repede prin spalare energica cu pasta de dinti

Administrare:Prepararea solutiei de 10 ml pentru spalaturi bucale: Solutie de 0,1%: in recipientul de plastic din interiorul ambalajului se toarna 10 ml apa (pana la semn), in care se adauga 4 picaturi de solutie Plak Out din flaconul prevazut cu picator. Solutie 0,05%: in acelasi mod, prin adaugarea a 2 picaturi de Plak Out in 10 ml apa. Cantitatea spalaturilor bucale: 10 ml sau 20 ml apa de la robinet. Pentru folosirea a 20 ml solutie, se repeta prepararea solutiei de 10 ml. Durata spalaturilor bucale: Se recomanda 60 sau mai multe secunde. Timpul minim necesar este de 15 secunde.

Page 6: Medicamente Tractul Digestiv Si

Actiune:Este un produs cu o inalta activitate antimicrobiana. Impiedica formarea tartrului si reduce procesele inflamatorii in gingivite si periodontite. De asemenea, impiedica formarea cariilor si elimina mirosul neplacut al gurii.

Compozitie:Clorhexidin digluconat 10%, substante aromatice, apa demineralizata, alcool.

4. CORSODYL MINT MOUTHWASH, sol. ext. |chlorhexidinum

Indicatii:Apa de gura Corsodyl Mint Mouthwash este utilizata pentru combaterea placii bacteriene la nivelul dintilor si gingiilor. Este indicata pentru tratamentul si profilaxia gingivitei, care produce inrosirea, inflamarea si uneori sangerarea gingiilor. 

Alte utilizari includ: mentinerea igienei cavitatii bucale in situatiile in care periajul dentar nu este posibil (de exemplu, dupa chirurgia dentara), contribuind la procesul de vindecare post-chirurgicala, la tratamentul ulcerelor bucale, a stomatitei de proteza (infectia/inflamatia cavitatii bucale determinate de proteza) si a aftelor bucale. 

Aceste ultime doua afectiuni sunt determinate de o ciuperca numita Candida albicans care conduce la aparitia unor puncte albe la nivelul cavitatii bucale sau de roseata sub proteza.

Contraindicatii:Nu utilizati apa de gura Corsodyl Mint Mouthwash daca ati avut o reactie alergica la acesta sau la componentele mentionate. Corsodyl Mint Mouthwash nu trebuie administrat la copii sub 6 ani.

Administrare:Corsodyl Mint Mouthwash este un medicament pentru uz extern, numai la nivelul cavitatii bucale. Aceasta inseamna ca trebuie sa utilizati apa de gura numai la nivelul cavitatii bucale si sa incercati sa nu o inghititi. 

Daca va curatati dintii prin metoda obisnuita, ar trebui sa va periati dintii inainte de a utiliza Corsodyl Mint Mouthwash apa de gura (clatindu-va bine inainte de a utiliza apa de gura) sau intr-un moment diferit al zilei. 

Clatiti-va gura de doua ori pe zi, timp de 1 minut cu 10 ml apa de gura (pana la linia marcata in interiorul capacului). Daca sunteti supus unei proceduri chirurgicale, clatiti-va inainte de interventie, conform instructiunilor stomatologului dumneavoastra. 

Trebuie sa utilizati apa de gura pentru o perioada de timp adecvata, conform instructiunilor de utilizare din acest prospect sau recomandarilor stomatologului dumneavoastră. Pentru

Page 7: Medicamente Tractul Digestiv Si

tratament gingiilor rosii inflamate sau sangerande (gingivita) ar trebui sa folositi apa de gura timp de o luna. Veti avea nevoie de doua flacoane. Pentru ulcere bucale, stomatita de proteza si afte, continuati sa utilizati apa de gura inca doua zile dupa ce au disparut manifestarile, pana la maximum o luna. In cazul stomatitei de proteza, de asemenea ar trebui sa va curatati proteza si apoi sa o lasati in apa de gura timp de 15 minute de doua ori pe zi. 

Daca manifestarile persista dincolo de perioada maxima recomandata pentru aplicarea apei de gura, opriti utilizarea acesteia si adresati-va medicului dumneavoastră sau stomatologului 

Feriti contactul cu ochii sau urechile. Daca apa de gura intra in contact cu ochiul in mod accidental, spalati imediat cu multa apa.

Actiune:Substanta activa, clorhexidina gluconat este cunoscuta ca avand actiune antimicrobiana. Aceasta inseamna ca distruge o varietate larga de bacterii, fungi, si unele virusuri care produc inflamatia si infectia cavitatii bucale.

Compozitie:Substanţa activă este digluconat de clorhexidină 0,2 g sub formă de digluconat de clorhexidină soluţie 1 g. 

Apa de gura contine de asemenea, excipienti: etanol (96%), ulei de ricin polioxilhidrogenat, sorbitol 70%, ulei de mentă LH 5684, apă purificata.

Precautii:Daca inghititi in mod accidental, este improbabil sa prezentaţi reacţii adverse. Totusi, este bine sa va adresati stomatologului, medicului sau farmacistului, daca inghititi mai mult decat doza de 10 ml recomandata pentru clătirea cavităţii bucale.

Reactii adverse:Cand utilizati apa de gura, puteti constata modificari de culoare la nivelul limbii. Acestea vor dispare la incetarea aplicarii apei de gura. De asemenea, puteti constata modificari de culoare ale dintilor, coroanelor dentare sau a protezelor. Aceste modificari de culoare nu sunt permanente, fiind determinate de reactia dintre clorhexidina si colorantii naturali din alimente si bauturi. Acest fenomen poate fi prevenit prin periajul zilnic cu o pasta de dinti normala si prin clatirea minutioasa cu apa inainte de utilizarea apei de gura. In cazul protezelor, va fi nevoie sa utilizati un produs de curatat adecvat in asociere cu mentinerea protezei in apa de gura, asa cum a fost aratat mai sus. In unele cazuri, aceasta modalitate de curatare a dintilor si a protezelor nu va fi suficienta pentru a indeparta complet petele si va trebui sa solicitati sprijinul dentistului. Daca aveti plombe de culoare alba, se recomanda sa va adresati stomatologului sau medicului, inainte de a utiliza acest produs. Uneori, stomatologul nu va putea sa curete in mod adecvat aceste plombe, mai ales daca au suprafete sau muchii rugoase sau dupa utilizarea prelungita a apei de gura. Ar putea fi necesara inlocuirea acestor plombe. Daca nu puteti sa va periati dintii in mod adecvat, de exemplu daca aveti o punte sau purtati o

Page 8: Medicamente Tractul Digestiv Si

proteza, puteti solicita stomatologul sa le curete dupa finalizarea tratamentului cu apa de gura. 

Cand incepeti aplicarea apei de gura, puteti constata de asemenea, ca alimentele au un gust neobisnuit sau ca aveti o senzatie de arsura la nivelul limbii. De obicei, acest efect se atenueaza pe masura ce continuati tratamentul cu apa de gura. 

Ocazional, se poate produce descumarea mucoasei bucale in cursul tratamentului. In acest caz, diluati cantitatea apei de gura utilizata, cu o cantitate egala de apa si amestecati bine inainte de aplicare. Aceasta ar trebui sa va permita sa continuati tratamentul fara probleme. 

Ocazional, se poate produce inflamatia glandelor salivare la nivelul obrajilor in cursul tratamentului. Inflamatia dispare atunci cand tratamentul este intrerupt. 

Ocazional, se poate produce o eruptie pruriginoasa. Sunt cunoscute, insa extrem de rare reactiile alergice generalizate (inclusiv tulburari respiratorii) la substanţa activă. 

Daca sunteti ingrijorat de aceste manifestari sau daca se produc alte efecte neobisnuite, intrerupeti tratamentul si adresati-va stomatologului, medicului sau farmacistului.

Interactiuni cu alte medicamente:Clorhexidina este incompatibila cu agentii anionici.

Sarcina si alaptarea:Puteti utiliza apa de gura Corsodyl Mint Mouthwash daca sunteti insarcinata sau alaptati. Totusi, trebuie sa utilizati cu precautie orice produs medicamentos in cursul sarcinii si sa discutati inainte cu medicul, stomatologul sau farmacistul dumneavoastra.

Conditii de pastrare:Apa de gura va fi pastrata la o temperatura sub 25°C si nu va fi utilizata dupa data de expirare înscrisă pe ambalaj. Nu lasati medicamentele la indemana copiilor!

5. OROFAR, tablete 

Indicatii:Infectii orofaringiene (dezinfectant si analgezic local): faringite, laringite, stomatite, ulceratii, gingivite. Adjuvant in tonsilite.

Contraindicatii:Hipersensibilitate la compusi cuaternari de amoniu sau lidocaina.

Administrare:Tablete: Infectii usoare: 1 tableta la 2-3 ore. Infectii acute: 1 tableta la 1-2 ore. Se lasa tableta sa se dizolve lent in gura. Se recomanda a nu se depasi 10 tablete pe zi. Copii: Orofar se poate

Page 9: Medicamente Tractul Digestiv Si

administra copiilor peste 4 ani, insa in doze mai mici, fara a depasi doza zilnica maxima de 6 tablete.

Actiune:Clorura de benzoxon are activitate bactericida in vitro asupra bacteriilor grampozitive si, intr-o mai mica masura, asupra celor gramnegative. De asemenea, are proprietati antifungice si antivirale prin actiune pe membrana virusurilor (influenza, parainfluenza si herpes hominis). Structura cationica ii confera clorurii de benzoxon activitate de suprafata si penetratie bune. Studiile clinice releva eficacitatea Orofarului in tratamentul durerilor de gat si al gingivitei (prin capacitatea sa de inhibare a formarii placii dentare). Lidocaina este un anestezic local care diminueaza durerea si inflamatia faringiana. Administrarea Orofarului nu creste riscul incidentei cariei dentare.

Compozitie:1 tableta contine: Principiu activ: Clorura de benzoxon 1 mg, lidocaina clorhidrat 1 mg. Excipienti: Sorbitol 1 g, zaharina, aromatizanti. O tableta contine 1 g sorbitol ca indulcitor, corespunzand la aproximativ 17 kJ (4 kcal) si are gust de portocale. (Pentru diabetici): 10 tablete sunt echivalente unei ratii de fructe.

Precautii:Nu se recomanda copiilor sub 4 ani. Nu s-au constatat reactii adverse in studiile pe animale, insa datele umane lipsesc. Astfel, se recomanda evitarea folosirii Orofarului in timpul sarcinii si in special al primului trimestru. Datorita absentei datelor in legatura cu eliminarea substantelor active prin laptele matern, se recomanda sa nu se foloseasca Orofarul in perioada de alaptare.

Reactii adverse:Pot aparea uneori iritatii locale usoare tranzitorii. Reactiile alergice cutanate sunt rare. La folosirea Orofarului pe o perioada de peste 2 saptamani poate aparea colorarea bruna tranzitorie a limbii si/sau dintilor.

6. STREPSILS-LEMON, compr. supt 

Indicatii:Strepsils in variantele sale: Clasic, Mentol si Eucaliptol, Miere si Lamaie, Orange Vitamina C, Lemon fara zahar apartine unui grup de medicamente care sunt utile in tratamentul infectiilor usoare oro-faringiene, favorizand ameliorarea simptomelor provocate de acestea. 

Strepsils Lemon fara zahar, are efect calmant accentuat in durerile produse de infectiile cavitatii bucale si ale faringelui.

Administrare:Produsul se administreaza oral. Se utilizeaza chiar de la aparitia primelor senzatii de disconfort faringian. Se dizolva incet, in gura, cate o pastila la 2-3 ore. Nu administrati peste 8 pastile in 24 de ore. 

Page 10: Medicamente Tractul Digestiv Si

Este indicat numai pentru copiii care pot dizolva pastila incet in gura, fara a fi supravegheati (pentru a evita pericolul de inecare).

Compozitie:Fiecare pastila contine 1,2 mg alcool 2,4-diclorbenzilic si 0,6 mg amilmetacrezol ca substante de baza cu rol antibacterian. 

Strepsils Mentol si Eucaliptol mai contine ca substanta activa si levomentol 8,0 mg. Strepsils Orange Vitamina C mai contine ca substante active acid ascorbic 33,50 mg si ascorbat de sodiu 74,90 mg. 

Pe langa acestea, ele mai contin: Strepsils Clasic : acid tartric, levomentol, ulei anisi, ulei de menta, Ponceau 4R (E124), Carmoisine (E122), zahar si glucoza. Strepsils Mentol si Eucaliptol: acid tartric, ulei de eucalipt, Indigo carmine (E132), zahar si glucoza. Strepsils Miere si Lamaie: acid tartric, ulei de lamaie, ulei de menta, Galben de chinolina (E104), miere, zahar si glucoza. Strepsils Orange Vitamina C : zahar, glucoza, acid tartric, levomentol, aroma de portocale, Ponceu 4R (E124), Sunset Yellow (E110), propilenglicol. Strepsils Lemon fara zahar: acid tartric, aroma de lamaie, Flav P Lemon Flavour 74940-74Giv, zaharina sodica, izomalt, maltitol lichid, Galben de chinolina (E104).

Precautii:Inainte de a folosi acest produs verificati daca sunteti: - alergic la unul dintre substantele componente - diabetic: tineti cont de cantitatea de zahar din pastila (2,6 g glucide) cu exceptia Strepsils Lemon fara zahar care nu contine zahar - insarcinata sau alaptati: cereti sfatul medicului inainte de a lua acest medicament.

7. NEOCONES, con dent.

Indicatii:Acest medicament este utilizat pentru tratamentul adjuvant al alveolitelor după controlul şi curăţirea alveolară.

Contraindicatii:Nu utilizaţi Neocones: - dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la benzocaină (sau la anestezicele de tip ester), la neomicină şi/sau la antibioticele din acelaşi grup (aminoglicozide) sau la oricare dintre celelalte componente ale Neocones. - în cazul dentiţiei temporare (la copii cu vârstă sub 12 ani).

Administrare:Acest medicament este indicat doar pentru administrare dentară. Se prelevează printr-o metodă aseptică din flacon 1-2 conuri care se inserează în alveola

Page 11: Medicamente Tractul Digestiv Si

dentară după controlul şi curăţirea acesteia. 

Conurile pot fi tăiate dacă trebuie inserate într-o alveolă foarte mică. 

Forma conurilor permite apucarea uşoară a acestora cu ajutorul unei pense.

Compozitie:Substanţele active sunt neomicina şi benzocaina. Un con dentar conţine sulfat de neomicină 15400 UI şi benzocaină 5,00 mg. 

Celelalte componente sunt: amidon de grâu, celuloză microcristalină, stearat de magneziu, lactoză monohidrat.

Precautii:Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor 

Acest medicament poate afecta capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

8. HEXORALETTEN N, compr. supt

Indicatii:Hexoraletten N se foloseşte pentru reducerea temporară a numărului de bacterii din cavitatea bucală şi gât, în cazul durerilor de gât, inflamaţiilor cavităţii bucale şi a gingiilor.

Contraindicatii:Nu se foloseşte Hexoraletten N: - dacă suferiţi de hipersensibilitate (alergie) la clorhexidină, benzocaină sau la oricare dintre excipienţii medicamentului menţionaţi mai sus - dacă prezentaţi răni la nivelul cavităţii bucale sau în gât - dacă suferiţi de o afecţiune în care colinesteraza din sânge este diminuată - la copii cu vârsta sub 4 ani

Administrare:Doza uzuală este de o pastilă de mai multe ori pe zi. La nevoie, se poate administra câte o pastilă la 1-2 ore, dar nu mai mult de 8 pastile pe zi. Copii cu vârsta între 4 şi 12 ani 

Doza recomandată este de 4 pastile pe zi. 

Vârstnici, persoane cu boli hepatice sau renale: ca şi la adulţi. Pastila trebuie lăsată să se topească lent în gură. 

Tratamentul trebuie început cât mai repede posibil de la primele semne de boală şi trebuie continuat câteva zile de la dispariţia acestora, ca măsură preventivă. Dacă aveţi impresia ca efectul produsului Hexoraletten N este prea intens sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Page 12: Medicamente Tractul Digestiv Si

Compozitie:O pastilă conţine diclorhidrat de clorhexidină 5 mg, benzocaină 1,5 mg şi excipienţi: izomalt, apă purificată, aspartam, ulei de mentă, mentol şi timol.

Atentionari:In cazul unor eroziuni sau alte leziuni în cavitatea bucală sau gât; solicitaţi sfatul medicului înainte de a începe tratamentul cu Hexoraletten N.

Reactii adverse:Ca şi alte medicamente, Hexoraletten N poate produce efecte nedorite. Acestea sunt rare. După administrare îndelungată, simţul gustului poate fi afectat, sau pot apărea amorţeli la nivelul limbii. 

După tratamentul îndelungat, preparatele care conţin clorhexidină pot duce la colorarea danturii, care se poate înlătura prin tratament stomatologic adecvat. De asemenea, se poate produce colorarea temporară a limbii. 

Ca şi alte produse produse medicamentoase, Hexoraletten N poate produce fenomene alergice, rareori până la şoc anafilactic. 

La copiii mici, benzocaina din compoziţia produsului poate duce la methemoglobinemie (afectarea globulelor roşii din sânge).

Supradozaj:Dacă luaţi prea multe pastile de Hexoraletten N odată : Dacă luaţi prea multe pastile odată, adresaţi-vă cât mai repede unui medic sau prezentaţi-vă imediat la cea mai apropiată unitate medicală. 

Dacă aţi uitat să luaţi o doză: Luaţi următoarea doză la momentul potrivit al zilei; nu dublaţi doza pentru a recupera doza pe care o luaţi.

Interactiuni cu alte medicamente:- dacă luaţi în acelaşi timp medicamente din grupa sulfonamidelor sau aminosalicilaţilor, efectele acestora pot fi inhibate de către benzocaina din Hexoraletten N. - clorhexidină din Hexoraletten N poate fi inactivată de sucroză, polisorbat 80, magneziu insolubil, săruri de zinc şi de calciu. 

Informaţi medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, chiar şi dintre cele care se iau fără prescripţie medicală.

Sarcina si alaptarea:Sarcină 

Hexoraletten N poate fi folosit în timpul sarcinii. 

Page 13: Medicamente Tractul Digestiv Si

Intrebaţi medicul sau farmacistul înainte de a lua orice medicament. 

Alăptare 

Hexoraletten N poate fi folosit în timpul alăptării. Intrebaţi medicul sau farmacistul înainte de a lua orice medicament.

Prezentare ambalaj:Cutie cu 2 blistere a câte 10 pastile.

Conditii de pastrare:A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

9. EUROSEPT, comprimate pentru supt

Indicatii:Profilactic si adjuvant in tratamentul infectiilor acute cu poarta de intrare sau localizare bucofaringiana: angine, tratamentul postoperator dupa amigdalectomie. In stomatologie: gingivite, stomatite, parodontoza, extractii dentare. In profilaxia racelii comune si a gripei.

Contraindicatii:Hipersensibilitate la una din componentele formulei.

Administrare:Adulti: 4-5 comprimate/zi, timp de 3-4 zile. Copii peste 4 ani: 1-2 comprimate/zi. Comprimatele se lasa sa se topeasca lent in gura, imediat dupa masa. Se recomanda sa nu se bea sau sa se manance timp de 2-3 ore dupa administrare de Eurosept.

Actiune:Acidul ascorbic, sau vitamina C, are rol esential in biogeneza substantei intracelulare, intervenind in procesele metabolice de oxidoreducere, in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor. Actioneaza substitutiv in starile de deficit de acid ascorbic, corectand tulburarile specifice. Grabeste vindecarea plagilor, creste rezistenta capilarelor, mareste rezistenta la infectii. Asocierea acidului ascorbic cu componente de origine vegetala (ulei volatil de eucalipt, balsam de Tolu, beta-caroten) a condus la obtinerea unui sinergism de actiune la nivel bucofaringian. Actiunea acidului ascorbic este completata de actiunea dezinfectanta a cailor respiratorii a balsamului de Tolu si cea antiseptica a uleiului volatil din frunzele de eucalipt.

Compozitie:Un comprimat contine: 100 mg acid ascorbic, 3 mg ulei volatil de eucalipt, 0,1 mg balsam de Tolu, 1 mg beta-caroten, excipienti.

Page 14: Medicamente Tractul Digestiv Si

Reactii adverse:Manifestari de iritatie locala sau gastrica dupa administrare excesiva, reversibile dupa intreruperea tratamentului.

10. DENTOSMIN-P, gel11.CITROLIN, solutie fara alcool

Indicatii:Infectii ale gatului si orofaringite; amigdalite acute; inflamatii postamigdalectomie; gingivite; stomatite; pentru usurarea durerii si inflamatiilor dupa extractii dentare, pentru irigarea canalului dentar si a alveolei dentare. Posologie: Solutia de Citrolin se foloseste fara dilutie. O lingura de solutie se ia in gura (pentru clatire si gargara) si se tine timp de 1 minut sau mai mult, apoi se scuipa. Aceasta operatie se repeta de 2 - 3 ori/zi sau la indicatia medicul

Compozitie:Fiecare 100 ml contin: 

Cetrimid 25 mg Hidroclorid de Lidocaina

12. BUCOSEPT, compr.supt

Indicatii:Produsul se utilizeaza profilactic in timpul gripei si corizei. Produsul are efect antiseptic in infectii ale cavitatii bucale si faringelui, in inflamatii gingivale si ale mucoasei. 

Are efecte benefice in raguseala si halena.

Compozitie:- clorura de decualiniu 0,25 mg, - ulei de menta 2,00 mg, - ulei de eucalipt 3,00 mg, - mentol 3,00 mg si excipienti pentru un comprimat.

Conditii de pastrare:Cutii cu 2 blistere a cate 10 comprimate.

13. SOLUTIE CONTRA AFTELOR BUCALE

Indicatii:Afte bucale cu etiologie diversa, stomatite.

Page 15: Medicamente Tractul Digestiv Si

Contraindicatii:Nu se foloseste la copiii mici.

Administrare:Solutia se pune pe un tampon de vata (cu ajutorul pipetei dozatoare), cu care se badijoneaza suprafata lezata; aplicatiile se fac obisnuit la distanta de 2 ore de mese, cu exceptia situatiilor cand masticatia dificila din cauza durerilor impune badijonarea imediat inaintea mesei.

Actiune:Antiseptic si hipoesteziant local pentru mucoasa bucala.

Compozitie:Solutie pentru uz extern continand dezinfectant cationic 0,2 g, fenosept 0,66 g, formol solutie 40% 0,1 g, lidocaina 0,22 g, glicerina 3 g, alcool etilic ad 10 g

Reactii adverse:Uneori senzatie de arsura locala imediat dupa aplicarea solutiei.

14. PIMAFUCIN®, crema, picaturi, ovule, tablete |natamycinum

Indicatii:Pimafucin crema: in infectii ale pielii, unghiilor si ale patului unghial, intertrigo, infectia interdigitala datorate Candidei albicans si altor microorganisme sensibile la natamicina; in extinderea vaginitei candidozice la regiunea inghinala; in rush-ul scutecelor etc. Pimafucin solutie: in candidozele dezvoltate in urma unui tratament prelungit cu antibiotice; in otomicoze sau otite externe; in candidoza unghiilor si a pielii. Pimafucin ovule vaginale: in vaginita produsa de Candida albicans. Pimafucin tablete orale: in candidoza intestinala; datorita invelisului enteric al tabletelor, natamicina trece nemodificata prin stomac si isi poate exercita actiunea la nivel intestinal. In tratamentul adjuvant al celui topic in infectiile pielii si unghiilor, produse de Candida albicans si Trichomonas.

Contraindicatii:Pimafucin crema, picaturi si tablete orale nu au contraindicatii. Nu s-a raportat nici un caz de reactie alergica la natamicina. Pimafucin ovule vaginale: Preparatul contine si alcool etilic. In caz de hipersensibilitate la acest compus, tratamentul trebuie intrerupt.

Administrare:Pimafucin crema: 1-4 aplicari pe zi in regiunea afectata; Durata tratamentului: 2-3 saptamani. Pimafucin in otomicoze: se aplica 2-3 picaturi in ureche dupa o prealabila curatire a acesteia; in dermatomicoze: se aplica 1-2 picaturi de 3-4 ori pe zi in functie de extinderea leziunii. Pimafucin ovule: seara inainte de culcare se introduce adanc in vagin un ovul de Pimafucin. Se administreaza un ovul vaginal pe zi timp de 3-6 zile. Tratamentul se intrerupe in timpul ciclului menstrual si se reia dupa oprirea sangerarii. Pimafucin tablete orale: candidoza intestinala: - adulti: 1 tableta p.o. de patru ori pe zi timp de 7 zile; copii: 1 tableta p.o. de 2 ori pe zi timp de 7 zile; candidoza unghiilor: 1 tableta p.o. de 4 ori pe zi timp de 2-3 luni in asociere cu tratamentul local cu Pimafucin crema; candidoza extinsa a pielii: 1 tableta p.o. de

Page 16: Medicamente Tractul Digestiv Si

4 ori pe zi pentru adulti. Tratamentul se face pana la o saptamana dupa completa disparitie a simptomelor clinice ca un adjuvant al terapiei locale cu Pimafucin crema. In cazurile rezistente de vaginita produse de Candida albicans, tratamentul local cu ovule vaginale poate fi asociat cu o tableta orala de Pimafucin p.o. de 4 ori de zi timp de 10-20 de zile pentru adulti. La copii, in candidoza vaginala, se administreaza 50 mg de 2-4 ori pe zi.

Actiune:Natamicina este o substanta polienica cu spectru larg de actiune, activa impotriva fungilor patogeni, in special Candida albicans si impotriva microorganismelor ca: Rhodotorula si Torulopsis, Epidermophyton, Tricophyton, Microsporum, Aspergillus si Scopulariopsis. Prin actiunea sa fungicida, natamicina se leaga ireversibil de componenta sterol a membranei celulare, distrugand microorganismele mentionate. Natamicina este un produs activ topic. Nefiind absorbita, utilizarea natamicinei prezinta siguranta chiar si pentru categoriile de bolnavi vulnerabili (gravide, nou-nascuti etc.).

Compozitie:Pimafucin crema Pimafucin picaturi* Pimafucin ovule vaginale Pimafucin tablete orale Natamicina 20 mg/g 25 mg/ml 100 mg/ovul 100 mg/tb. *contine conservant clorura de benzalconiu.

Reactii adverse:Pimafucin crema nu are efecte adverse. Pimafucin picaturi: Rareori poate produce o usoara iritatie sau o senzatie de arsura la nivelul mucoasei, pe locul aplicarii. Pimafucin ovule vaginale: Rareori in timpul terapiei se poate observa o hipersensibilizare la alcool etilic, ceea ce implica intreruperea tratamentului. O senzatie usoara de arsura locala dupa introducerea ovulului poate fi perceputa, dar acest lucru nu impiedica continuarea terapiei. Pimafucin tablete orale: In unele cazuri la inceputul tratamentului pot surveni greata si diareea, care de obicei dispar odata cu continuarea terapiei.

III.Corticosteroidiene locale

1. DONTOSILON M, ung.2. DEXALTIN, pasta | dexamethasonum3. OROPIVALONE BACITRACINA, compr. supt |tixocortolum

Indicatii:Tratamentul local al afectiunilor mucoasei bucale si faringiene. Dupa amigdalectomie - tratamentul simptomatic si profilactic al infectiilor.

Contraindicatii:Acest medicament nu trebuie utilizat in urmatoarele cazuri: antecedente alergice la oricare dintre componenti; copii mai mici de 6ani; peste 6 ani poate fi administrat copiilor care stiu sa suga comprimatele fara a le inghiti (risc de inec).

Page 17: Medicamente Tractul Digestiv Si

Administrare:Oropivalone Bacitracinaeste recomandat numai pentru adulti si copii peste 6 ani. Acest medicament nu este potrivit pentru copii sub 6 ani, din cauza modului de administrare. Doza obisnuita este de 4-10 comprimate/zi, in functie de recomandarea medicului dumneavoastra. Lasati comprimatul sa se topeasca in gura, fara a-1 sparge si fara a-1 inghiti, daca nu s-a topit in intregime. Copiii vor fi supravegheati pana la dizolvarea completa a comprimatului. Durata administrarii acestui medicament va fi cat mai scurta posibil si nu se vor depasi 8-15 zile de administrare.

Compozitie:Un comprimat de supt contine pivalat de tixocortol 1,5 mg si zinc bacitracina 200 U.I. si excipienti: glucoza monohidrat, gelatina, aroma de menta - pulbere, stearat de mangneziu, sucroza cu 0,2% dioxid de siliciu coloidal.

Precautii:Sportivi. 

Atentie! Acest medicament contine un principiu activ ce poate induce o reactie pozitiva la testele din cadrul controlului antidoping.

Reactii adverse:Reactii de hipersensibilitate locala (senzatie de arsura) pot aparea la inceputul tratamentului. Au fost semnalate rareori reactii locale de tip alergic (edem cutaneomucos al fetei, edemul mucoaselor putand fi, in mod exceptional, asociat cu glosita depapilata si edem Quincke). Acestea cedeaza la oprirea tratamentului. In cazul aparitiei unor astfel de manifestari sau a altor reactii adverse ce apar, chiar daca nu sunt mentionate in acest prospect, cereti sfatul medicului dumneavoastra.

Sarcina si alaptarea:In cazul alaptarii, este preferabil sa nu utilizati acest medicament. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti insarcinata sau alaptati inainte de utilizarea medicamentului.

Prezentare ambalaj:Cutie cu 4 blistere a cate 10 comprimate de supt.

IV.alte preparate pentru tratamentul local

1. TANTUM VERDE 0.15 | benzydaminum

Indicatii:Tantum Verde este o solutie pentru gargarisme; poate fi utilizata si in stomatologie dupa extractii dentare. 

Page 18: Medicamente Tractul Digestiv Si

Tratament antiinflamator si analgezic in afectiunile inflamatorii ale mucoasei oro-faringiene (stomatite, faringite) si gingiilor.

Contraindicatii:Hipersensibilitate la produs.

Administrare:In procesele inflamatorii se recomanda administrarea a cate 15 ml solutie nediluata de 2-3 ori pe zi sub forma de gargara dupa mese. 

Solutia se poate administra si sub forma diluata.

Compozitie:Clorhidrat de benzidamina 0,15 g.

Precautii:Utilizarea indelungata poate produce fenomene de sensibilizare.

Reactii adverse:Ocazional a fost raportata senzatia de arsura locala datorata etanolului continut.

2.TRACHISAN, sol.ext.Indicatii:Inflamatii si infectii ale cavitatilor orala si faringiana (stomatite, gingivite si amigdalite). Infectii ale cailor respiratorii superioare, dureri in gat, disfagie. Prioritar, inaintea interventiilor chirurgicale din cavitatile orala si faringiana (amigdalectomii, extractii dentare).

Contraindicatii:Preparatul nu trebuie utilizat in caz de: - hipersensibilitate cunoscuta la unul din constituentii continuti in Trachisan - descuamare non-hemoragica a mucoasei orale (modificari erozive si descuamative) - leziuni (rani) mai mari, recente, ale cavitatii orale si faringiene; - copii sub 4 ani 

In caz de intoleranta la fructoza, tratamentul nu trebuie efectuat decat dupa consultarea medicului.

Precautii:Sportivii trebuie avertizati ca Trachisan contine ca principiu activ si un anestezic local (clorhidratul de lidocaina), care poate determina o reactie fals pozitiva la testele antidoping.

Atentionari:Inflamatiile in cavitatea bucala si faringiana sunt provocate de agenti patogeni ca bacteriile, virusii sau fungii, mai ales in cazurile in care capacitatea de aparare a organismului (de

Page 19: Medicamente Tractul Digestiv Si

exemplu in cazul unei raceli) este scazuta. De asemenea, iritarea mecanica produsa prin proteze dentare sau printr-o igiena orala insuficienta pot deteriora mucoasa bucala, favorizand patrunderea germenilor. Tabloul clinic se exprima printr-o inrosire si o hipersensibilitate a mucoaselor, insotita de senzatie de arsura in cavitatea bucala sau de dificultati la inghitire, dureri de gat si raguseala. Trachisan actioneaza rapid si pentru lunga durata. Combinatia de substante active continute in Trachisan poseda atat proprietati antibacteriene cat si de scadere a intensitatii durerilor, care in scurt timp conduc la o imbunatatire considerabila a simptomelor. Componentele tirotricina si clorhexidina dispun de un larg spectru de actiune antimicrobiana si de aceea sunt foarte indicate pentru combaterea sustinuta a infectiilor. Durerile din cavitatea bucala si faringiana aparute datorita inflamatiilor sunt calmate rapid si pentru lunga durata prin componenta analgetica lidocaina. 

Toleranta buna - un factor important Substantele active prezente in Trachisan sunt in general bine tolerate si nu conduc la lezarea mucoasei bucale si faringiene, daca se administreaza conform prescriptiei. Reactie de hipersensibilizare sau alte actiuni nedorite produse de Trachisan® comprimate de supt nu au fost semnalate pana in prezent decat in cazuri foarte rare. Datorita aromelor naturale continute si gustului racoritor, Trachisan® comprimate de supt sunt utilizate cu placere. 

Combate mirosul neplacut din gura Deseori inflamatiile din cavitatea bucala si faringiana sunt insotite de un miros neplacut. Trachisan inlatura mirosul neplacut prin proprietatile sale dezodorizante si prin prezenta uleiului de menta confera o respiratie proaspata. Trachisan nu contin zahar, protejand astfel dintii si prevenind aparitia cariilor. 

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje Trachisarf nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse:In cazuri rare, pot apare reactii de hipersensibilitate la tirotricina. Comprimatele de supt nu trebuie administrate pe o perioada ce depaseste 6 saptamani, fara avizul medicului. in general, Trachisan este bine tolerat. Totusi preparatul poate sa determine tulburari gustative cu durata de pana la o ora, ce dispar complet ulterior. Atunci cand este folosit pentru o perioada mai indelungata, poate sa apara rareori colorarea galbena spre maronie a limbii si dintilor, care poate fi indepartata prin igiena orala atenta si tratament stomatologic. Oricum, coloratia dispare de la sine atunci cand folosirea preparatului este intrerupta.

Supradozaj:Trachisan trebuie folosi cu precaute sau sub supravegherea medicului in cazul eroziunilor si a leziunilor descuamative ale mucoasei orale. Nu este justificat un tratament prelungit la nivel local, deoarece poate sa apara un dezechilibru

Page 20: Medicamente Tractul Digestiv Si

al florei microbiene saprofite de la nivelul cavitati bucale, cu risc de suprainfectie bacteriana sau fungica. in caz de persistenta a simptomelor sau in caz de aparitie a febrei, trebuie reevaluata conduita terapeutica.

Sarcina si alaptarea:Cu toate ca asocierea de constituenti activi continuta in Trachisan este sigura in doze terapeutice datorita proprietatilor ei farmacologice, in principiu, produsul nu trebuie folosit in cursul sarcinii si alaptarii decat dupa consultarea unui medic si evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

2. TRACHISAN LOZENGENS, compr.supt

Indicatii:Inflamatii si infectii ale cavitatilor orala si faringiana (stomatite, gingivite si amigdalite). Infectii ale cailor respiratorii superioare, dureri in gat, disfagie. Prioritar, inaintea interventiilor chirurgicale din cavitatile orala si faringiana (amigdalectomii, extractii dentare).

Contraindicatii:Preparatul nu trebuie utilizat in caz de: - hipersensibilitate cunoscuta la unul din constituentii continuti in Trachisan - descuamare non-hemoragica a mucoasei orale (modificari erozive si descuamative) - leziuni (rani) mai mari, recente, ale cavitatii orale si faringiene; - copii sub 4 ani 

In caz de intoleranta la fructoza, tratamentul nu trebuie efectuat decat dupa consultarea medicului.

Administrare:Lasati un comprimat de supt sa se dizolve lent in gura, la fiecare doua ore; se administreaza pana la 8 comprimate de supt pe zi la adulti si adolescenti si pana la 6 comprimate de supt pe zi la copii intre 4-12 ani. in general, simptomele regreseaza dupa cateva zile. Totusi, pentru a asigura succesul terapeutic, Trachisan® - comprimate de supt trebuie luat inca 2-3 zile. Daca nu se realizeaza nici o ameliorare dupa 10 zile, trebuie consultat un medic. 

Nota pentru diabetici Un comprimat de supt contine 0,69 g sorbitol, corespunzator la 0,057 unitati de paine.

Compozitie:Un comprimat de supt contine: tirotricina 0,5 mg, clorhidrat de lidocaina 1,0 mg, digluconat de clorhexidina 1,0 mg si excipienti: sorbitol, stearat de magneziu (vegetal), ulei de menta.

Page 21: Medicamente Tractul Digestiv Si

. Reactii adverse:

In cazuri rare, pot apare reactii de hipersensibilitate la tirotricina. Comprimatele de supt nu trebuie administrate pe o perioada ce depaseste 6 saptamani, fara avizul medicului. in general,Trachisan® comprimate de supt este bine tolerat. Totusi preparatul poate sa determine tulburari gustative cu durata de pana la o ora, ce dispar complet ulterior. Atunci cand este folosit pentru o perioada mai indelungata, poate sa apara rareori colorarea galbena spre maronie a limbii si dintilor, care poate fi indepartata prin igiena orala atenta si tratament stomatologic. Oricum, coloratia dispare de la sine atunci cand folosirea preparatului este intrerupta.

Supradozaj:Pe baza proprietatilor farmacologice ale constituentilor, nu sunt de asteptat efecte toxice nici chiar dupa ingestia accidentala a unor mari cantitati de Trachisarf - comprimate de supt.

Tratamentul de electie dupa ingerarea unor doze foarte mari este lavajul gastric.

Interactiuni cu alte medicamente:Trachisan trebuie folosi cu precaute sau sub supravegherea medicului in cazul eroziunilor si a leziunilor descuamative ale mucoasei orale. Nu este justificat un tratament prelungit la nivel local, deoarece poate sa apara un dezechilibru al florei microbiene saprofite de la nivelul cavitati bucale, cu risc de suprainfectie bacteriana sau fungica. in caz de persistenta a simptomelor sau in caz de aparitie a febrei, trebuie reevaluata conduita terapeutica.

Sarcina si alaptarea:Cu toate ca asocierea de constituenti activi continuta in Trachisan este sigura in doze terapeutice datorita proprietatilor ei farmacologice, in principiu, produsul nu trebuie folosit in cursul sarcinii si alaptarii decat dupa consultarea unui medic si evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Page 22: Medicamente Tractul Digestiv Si

Recommended