+ All Categories
Home > Documents > AP. Digestiv

AP. Digestiv

Date post: 24-Sep-2015
Category:
Upload: adrian-ungureanu
View: 100 times
Download: 17 times
Share this document with a friend
Description:
j
36
APARATUL DIGESTIV Pe lângă calitatea de a contibui la introducerea în organism a unor substanţe necesare desfăşurării proceselor vitale, prin aparatul digestiv se elimină în exterior o parte din resturile rezultate din transformarea substanţelor din organism. Astfel, aparatul digestiv este un aparat de import al materiei (împreună cu aparatul respirator), dar poate fi considerat şi un aparat de export al materiei, prin eliminarea la exterior a resturilor ce nu au fost asimilate. Aparatul digestiv al mamiferelor domestice este format dintr-o serie de organe, care se pot sistematiza după două criterii: anatomic şi funcţional. 1. Din punct de vedere anatomic distingem o serie de organe prediafragmatice, situate înainte a diafragmei şi o serie de organe postdiafragmatice, situate înapoia diafragmei. a) Organele prediafragmatice sunt: cavitatea bucală (în care sunt incluse limba şi dinţii), faringele şi esofagul. b) Organele postdiafragmatice sunt: stomacul, intestinul subţire (duoden, jejun şi ileon) şi intestinul gros (cec, colon şi rect). 2. Din punct de vedere funcţional deosebim trei mari segmente ale aparatului digestiv: porţiunea ingestivă, porţiunea digestivă şi porţiunea ejectivă. a) Porţiunea ingestivă este reprezentată prin cavitatea bucală, faringe şi esofag şi corespunde organelor prediafragmatice. b) Porţiunea digestivă este reprezentată prin stomac, intestinul subţire şi numai primele două segmente ale intestinului gros şi anume cecul şi colonul. 1
Transcript

APARATUL DIGESTIV

Pe lng calitatea de a contibui la introducerea n organism a unor substane necesare desfurrii proceselor vitale, prin aparatul digestiv se elimin n exterior o parte din resturile rezultate din transformarea substanelor din organism. Astfel, aparatul digestiv este un aparat de import al materiei (mpreun cu aparatul respirator), dar poate fi considerat i un aparat de export al materiei, prin eliminarea la exterior a resturilor ce nu au fost asimilate.

Aparatul digestiv al mamiferelor domestice este format dintr-o serie de organe, care se pot sistematiza dup dou criterii: anatomic i funcional.

1. Din punct de vedere anatomic distingem o serie de organe prediafragmatice, situate nainte a diafragmei i o serie de organe postdiafragmatice, situate napoia diafragmei.

a) Organele prediafragmatice sunt: cavitatea bucal (n care sunt incluse limba i dinii), faringele i esofagul.

b) Organele postdiafragmatice sunt: stomacul, intestinul subire (duoden, jejun i ileon) i intestinul gros (cec, colon i rect).

2. Din punct de vedere funcional deosebim trei mari segmente ale aparatului digestiv: poriunea ingestiv, poriunea digestiv i poriunea ejectiv.

a) Poriunea ingestiv este reprezentat prin cavitatea bucal, faringe i esofag i corespunde organelor prediafragmatice.

b) Poriunea digestiv este reprezentat prin stomac, intestinul subire i numai primele dou segmente ale intestinului gros i anume cecul i colonul.

c) Poriunea ejectiv corespunde rectului i reprezint poriunea din aparatului digestiv n care nu mai are loc nici un proces de digestie, ultimele resturi ale nutreurilor fiind eliminate la exterior.

Indiferent de clasificare, aparatul digestiv cuprinde i o serie de organe anexe, att pentru segmentele prediafragmatice, ct i pentru cele postdiafragmatice.

Astfel la nivelul cavitii bucale sunt anexate glandele salivare, iar n cavitatea abdominal semnalm prezena ficatului i pancreasului, a cror secreie se vars n duoden.

Felul de via al animalului i sortimentele de nutreuri pe care le inger sunt n strns legtur cu conformaia anatomic a aparatului digestiv. Dup calitatea nutreurilor ingerate, animalele se mpart n carnivore, ierbivore i omnivore. Carnivorele sunt cinele i pisica. Ierbivorele se mpart n trei subcategorii: rumegtoare (boul i oaia), nerumegtoare (calul) i roztoare (iepurele). Din grupa omnivorelor face parte porcul.

Carnasierele au aparatul digestiv cel mai scurt i cel mai simplu constituit, dat fiind c produsele de origine animal, care reprezint hrana lor de baz , sunt cele mai bogate nutreuri n substane nutritive concentrate, care necesit i un timp relativ scurt pentru digestie.

Omnivorele au aparatul digestiv mai lung i mai complicat n anumite sectoare (stomac, intestin gros).

Ierbivorele au aparatul digestiv cel mai lung i cel mai complicat. Nerumegtoarele au stomacul simplu, dar cecul este enorm, iar colonul ascendent are o capacitate ce depete 100 litri i o lungime de 4 metri.

Rumegtoarele au stomacul pluricompartimentat, iar colonul ascendent foarte complicat. Rumegtoarele au stomacul i cecul enorme, iar colonul destul de complicat.

La toate speciile aparatul digestiv este format din organe cavitare i organe parenchimatoase. Organele cavitare prezint pereii alctuii din trei straturi sau tunici: tunica intern sau mucoasa, care se sprijin pe o submucoas, tunica mijlocie sau musculoasa i tunica extern sau adventicea, pentru segmentul postdiafragmatic.

Cavitatea oral

Este primul segment al aparatului digestiv prediafragmatic, situat n craniul visceral, sub cavitatea nazal i delimitat de oasele incisiv, maxilar, palatin i mandibular.

La cavitatea bucal vom studia: deschiderea anterioar sau oral, plafonul, planeul, pereii laterali i organele care fac parte integrant din cavitate i anume limba i dinii; de asemenea, organele anexe ale aparatului digestiv prediafragmatic de la nivelul cavitii bucale: glandele salivare.

Prin prezena dinilor, cavitatea oral poate fi sistematizat ntr-o poriune central, care cuprinde i limba, nuntrul arcadelor dentare (vestibulul oral), un spaiu delimitat de buze i de incisivi (vestibulul labial) i un spaiu n continuarea precedentului, de o parte i de cealalt delimitat de obraji i molari (vestibulul bucal).

Orificiul bucal la toate mamiferele orificiul bucal este delimitat de buze. Buzele sunt dou cute musculare, cptuite pe faa anterioar sau extern de piele, iar pe faa posterioar de mucoas. Mucoasa care cptuete buzele se rsfrnge pentru a se insera pe osul incisiv la buza superioar, sau pe corpul mandibulei la buza inferioar, unde formeaz gingiile. Poriunea de mucoas care ader la gtul dinilor reprezint gingia.

La cal, rumegtoare mici i iepure buzele sunt foarte mobile. La rumegtoarele mari buzele sunt foarte puin mobile, groase, buza superioar confundndu-se cu regiunea vrfului nasului. De la marginea liber i pn la nivelul nrilor, buza superioar este lipsit de pr, prevzut cu pori, purtnd denumirea de zona epidermic a botului. La rumegtoarele mici buzele sunt mobile, buza superioar fiind prevzut cu un an median.

La porc buza superioar este foarte dezvolat, confundndu-se cu rtul. Buza inferioar este ascuit.

La iepure buza superioar este mai dezvoltat i desfcut de un an vertical adnc. Pielea intr i n cavitatea bucal, cptuind buzele pe faa intern.

Pe faa intern buzele sunt cptuite de o mucoas, pe suprafaa creia se observ o serie de tuberculi redui, n vrful crora se deschid canalele de excreie ale glandelor salivare labiale. La rumegtoare pe suprafaa mucoasei se observ papile odontoide cornificate.

Plafonul cavitii bucale este reprezentat pe cea mai ntins poriune, situat anterior, de plafonul, palatul dur, sau bolta palatin, continuat spre fundul cavitii bucale cu vlul palatin stafilin sau palatul moale. Mucoasa bolii palatine prezint o serie de reliefuri de forma unor arcade cu convexitatea ndreptat spre nainte. La nivelul celei de-a doua cute transversale se gsete o proeminen denumit papil incisiv, locul unde se deschide organul vomeronazal, prin care cavitile nazale comunic cu cavitatea bucal; numai calul face excepie de la aceast regul, mucoasa palatului dur acoperind deschiderea canalelor.

La rumegtoare bolta palatin este mai larg i mai scurt dect la cal, prezentnd anterior o ngroare neregulat (bureletul incisiv) care nlocuiete incisivii superiori.

Crestele palatine au extremitatea liber prevzut cu mici prelungiri zimate.

Vlul palatin este continuarea direct a palatului dur, separnd cavitatea bucal de faringe. mpreun cu baza limbii, vlul palatin contureaz deschiderea bucofaringian. Numai la cal, raportul de contact dintre vlul palatin i epiglot este foarte strns, n aa fel nct calul nu poate respira prin cavitatea bucal. Mucoasa cptuete ambele fee ale vlului palatin, fiind de tip bucal pe faa ventral i de tip respirator pe faa dorsal.

Planeul cavitii bucale este format anterior dintr-o redus poriune osoas reprezentat prin corpul mandibulei, completat pe tot restul lungimii cu muchi pe care se sprijin limba.

Mucoasa cavitii bucale acoper numai planeul osos, continundu-se apoi pe suprafaa limbii. Mucoasa planeului, n trecerea sa pe limb formeaz o cut situat pe linia median, numit frul anterior al limbii.

Pereii laterali ai cavitii bucale sunt reprezentai de obraji. Ei completeaz spaiul dintre maxil i mandibul, unind cele dou oase. La rumegtoare suprafaa mucoasei este prevzut cu papile odontoide. La iepure, pielea obrajilor intr i n cavitatea bucal pn la nivelul primului molar. n dreptul celui de al treilea premolar superior se gsete tuberculul parotidian, la nivelul cruia se deschide canalul lui Stenon, canalul de excreie al glandei salivare parotidiene.

Limba

Este un organ musculo-epitelial, cu rol n prehensiunea, masticarea, insalivaia i deglutiia nutreurilor, situat n cavitatea bucal, deasupra planeului, pe care se sprijin. Prin papilele de pe mucoasa limbii este i organ gustativ.

Limba prezint trei poriuni principale: baza, corpul i poriunea liber sau vrful.

Baza limbii este fixat de aparatul hioidian la entoglos. Corpul limbii se ntinde de la baz i pn n dreptul frului anterior al limbii, de unde ncepe vrful organului. Poriunea liber sau vrful limbii este foarte mobil, turtit n sens dorso-ventral.

Mucoasa limbii este reprezentat printr-un epiteliu pavimentos de tip bucal. Pe faa sa dorsal epiteliul prezint ridicturi de diferite forme, care poart numele de papile. Acestea sunt:

- papilele filiforme - rspndite pe toat suprafaa limbii. Au vrful cornificat la rumegtoare i pisic.

- papilele fungiforme - au aspectul unor ciupercue

- papilele caliciforme - sunt nfundate n mucoas

- papilele foliate - sunt situate pe feele laterale ale limbii.

n seria mamiferelor domestice limba se recunoate dup urmtoarele caractere:

La cal limba are vrful lit. Papilele filiforme sunt catifelate, papilele caliciforme n numr de dou, la fel ca i papilele foliate.

La rumegtoarele mari vrful ascuit. Pe faa dorsal a corpului i a bazei se observ o evident proeminen. Papilele filiforme sunt cornificate. Papilele caliciforme sunt n numr de 18-20 dispuse pe dou rnduri n forma literei V. Papilele foliate lipsesc.

La rumegtoarele mici vrful limbii este rotunjit, iar mucoasa de cele mai multe orieste pigmentat.

La porc - vrful ascuit i parcurs pe toat faa dorsal de o creast longitudinal. Papilele caliciforme i foliate cte dou.

La cine limba este foarte lat i prevzut pe toat faa dorsal cu un an. n grosimea marginii ventrale a limbii este plasat un cordon fibrocartilaginos. Papilele filiforme sunt moi, iar papilele caliciforme n numr de 4-6 sunt dispuse n form de V.La pisic papilele filiforme au vrful cornificat.

La iepure papilele filiforme sunt catifelate, papilele caliciforme i foliate asemntoare cu cele de la cine.

DiniiSunt cele mai dure organe ale corpului animal, plasai n cavitatea oral i implantai n alveolele dentare. Dinii folosesc la prehensiunea i masticaia hranei. Dup forma i locul pe care-l ocup n arcadele dentare, dinii sunt: incisivi, canini, premolari i molari.

Indiferent de categorie, oricrui dinte i putem distinge trei zone: coroana, situat n afara alveolei, rdcina, mplntat n alveol i gtul dintelui.Dup forma, uniformitatea, modul de cretere a dinilor i aspectul coroanei, distingem mai multe categorii de animale:

izodonte, toi dinii cu aspect asemntor; heterodonte, cu mai multe categorii de dini (incisivi, canini, molari); izognate, cu dinii de pe arcada mandibular i maxilar asemntori ntre ei, anizognate cu dentiia mandibular deosebit de cea maxilar; hypselodonte cu dinii cu coaroana lung i erupie prelungit; brahiodonte cu dinii cu coroana scurt i erupie rapid; bunodonte la care molarii au coroana dentar mamelonat; selenodonte la care molarii au suprafaa de tocire excavat de adncituri mai mari sau mai mici.

Animalele noastre domestice sunt toate heterodonte, putndu-se distinge trei-patru categorii de dini: incisivi, canini, (premolari) i molari.

Formula tip al unui animal heterodont ar fi urmtoarea:

I = 3/3, C = 1/1, Pm = 4/4, M = 3/3.

Formula dentar reprezint numrul de incisivi, canini i molari ai oricrui animal, folosindu-se sistemul fracional, n care numrtorul constituie dentiia maxilar, iar numitorul dentiia mandibular.

Dat fiind c unele animale prezint i dini de lapte i dini definitivi, deosebim o formul dentar provizorie i o formul dentar definitiv.

Din acest punct de vedere mamiferele se mpart n:

- monofiodonte, cu o singur dentiie (roztoarele)

- difiodonte, cu o dentiie de lapte i una permanent.

Faringele

Este un conduct musculo-membranos, situat la jonciunea poriunilor iniiale ale aparatelor digestiv i respirator, reprezentnd al doilea segment al acestor aparate.

Poate fi sistematizat n dou zone: prefaringele i postfaringele. Prefaringele este exclusiv ataat aparatului respirator, n timp ce postfaringele reprezint o cale comun att aparatului digestiv ct i celui respirator.

Limita dintre pre- i postfaringe este marcat de deschiderea faringian a tubelor faringo-timpanice.

Faringele comunic cu organele vecine prin apte deschideri:

dou choane, comunicarea cu cavitile nazale

deschiderea bucofaringian

dou deschideri ale conductelor faringotimpanice

intrarea n esofag

intrarea n laringe.

EsofagulEsofagul este ultima poriune a tubului digestiv prediafragmatic, care face legtura dintre faringe i stomac. Dup regiunea n care este situat, esofagul se mparte ntr-o poriune cervical, o poriune mediastinal (toracic) i o poriune abdominal.Glandele salivareGlandele salivare sunt organe anexe ale aparatului digestiv prediafragmatic. Ele au proprietatea de a secreta un produs seros sau mucos denumit saliv, care este condus printr-un sistem de canale excretoare n cavitatea oral.

n structura lor distingem acini seroi, mucoi sau micti, reunii n lobuli salivari diseminai sau aglomerai. Lobulii diseminai poart denumirea de glande salivare diseminate i se deschid pe suprafaa mucoasei cavitii orale prin canale scurte. Ca glande salivare diseminate ntlnim glandele labiale, molare, linguale i palatine. Lobulii aglomerai formeaz glandele salivare aglomerate, cu canale excretoare, unele scurte, dar altele foarte lungi. n aceast categorie distingem glanda parotid, glanda mandibular i glanda sublingual.

Glandele salivare diseminate

Glandele labiale sunt situate sub mucoasa buzelor

Glandele molare grupate n glande miolare, maxilare i mandibulare, sunt situate sub mucoasa obrajilor. La carnasiere glandele molare maxilare, iar la rumegtoare glandele molare mandibulare sunt grupate n cte o singur mas glandular, glanda zigomatic, al crei produs se vars n cavitatea bucal prin canalele Nuck.

Glandele linguale sunt rspndite sub ntrega suprafa a mucoasei linguale.Glandele palatine sunt situate numai sub mucoasa de pe faa ventral a vlului palatin.

Glandele salivare aglomerate

La toate speciile de mamifere domestice, glandele salivare aglomerate sunt reprezentate prin glanda parotid, glanda mandibular i glanda sublingual.

Glanda parotid este o gland salivar de tip seros, glanda mandibulaar i sublingual fiind mixte, prima predominant seroas, iar cealat predominant mucoas.

Ca aezare glanda parotid ocup locul situat ntre baza urechii, aripa atlasului, marginea recurbat a mandibulei i vena maxilar extern. Este singura gland salivar aglomerat situat imediat sub piele. Canalul de excreie, unic (canalul parotidian sau a lui Stenon) are un traiect foarte lung, deschizndu-se n cavitatea oral n dreptul molarilor maxilari.

Cea mai redus gland parotid se observ la carnasiere. La porc glanda parotid ia cea mai mare dezvoltare, putnd ajunge pn la intrarea pieptului.

Glanda mandibular este situat n spaiul dintre cele dou ramuri recurbate ale mandibulei pe faa intern a glandei parotide. Canalul de excreie, canalul lui Wharton, parcurge spaiul intermandibular pe la baza limbii, n dreptul carunculului sublingual.Glanda sublingual este reprezentat la toate speciile, cu excepia calului i iepurelui de dou mase glandulare distincte, cu topografie, denumire i canale de excreie proprii i anume:

glanda sublingual polistomatic situat aboral, pe feele laterale ale limbii, formeaz prin marginea sa dorsal creasta sublingual, acoperit de mucoas. Canalele de excreie, n numr de 18-25, numite canalele lui Rivinius se deschid pe creasta sublingual.

glanda sublingual monostomatic situat oral, se deschide mpreun cu glanda mandibular printr-un canal unic, canalul lui Bartholin.

Calul i iepurele prezint numai glanda sublingual polistomatic. Celelalte specii prezint deopotriv cele dou glande.

StomaculLund ca organ de referin stomacul, animalele se pot mpri n trei categorii: monogastice, poligastrice i animale situate la grania celor dou.

A. Animalele monogastrice sunt calul, carnasierele i roztoarele. La aceste animale esofagul se deschide ntr-un singur compartiment gastric, cu rol att mecanic ct i chimic, printr-un orificiu unic, numit cardia. Din stomac pornete prima poriune a intestinului subire (duodenul), limita dintre stomac i duoden fiind marcat de deschiderea piloric.B. Animalele poligastice sunt rumegtoarele. La aceste specii, esofagul se deschide prin cardia n primul din cele patru compartimente gastrice, rumenul, cel mai voluminos. Rumenul se continu cu reeaua, apoi cu foiosul (omasum) i n cele din urm cu cheagul (abomasum). Primele trei compartimente, recunoscute i sub denumirea de prestomacuri sunt dilataii ale esofagului i au un predominant rol mecanic, de a frmia ct mai mult posibil materialul alimetar. n rumen, prezena bogatei faune de parameci (cca 1 kg) provoac digestia celulozei din nutreuri. Adevrata digestie chimic ns, are loc n cheag, ultimul compartiment gastric, cu mari asemnri structurale i funcionale cu stomacul de la monogastrice. Rumenul ocup tot peretele stng al cavitii abdominale.

C. La limita dintre animalele monogastrice i poligastrice este situat porcul, al crui stomac prezint n partea stng un diverticul, o dilataie, care comunic larg cu stomacul.

Stomacul n seria mamiferelor domestice

La cal. Este situat n cavitatea abdominal, imediat napoia ficatului, deviat puin spre stnga fa de linia de simetrie.Ca la toate animalele monogastrice, stomacul de cal prezint:

o fa cranial (parietal)

o fa caudal (visceral)

o curbur mare

o curbur mic

o extremitate stng

o extremitate dreapt.

Stomacul ncepe la nivelul deschiderii esofagului n stomac (cardia) i se continu cu duodenul la nivelul pilorului. Cardia la cal se deschide n partea stng.

n structura stomacului deosebim trei straturi: mucoas, musculoas i seroas.

Mucoasa este net difereniat n mucoas de tip esofagian i mucoas de tip gastric.

Mucoasa de tip esofagian, n partea stng a stomacului, este de culoare alb, direct continuare a mucoasei esofagiene. n aceast poriune stomacul nu prezint glande.

Numai la cal, mucoasa din zona cardiei prezint un pliu de orientare spre interiorul stomacului i care mpiedic coninutul stomacal s ia o cale retrograd, prin esofag i faringe n cavitatea bucal. Calul este astfel singurul animal domestic care nu vomit.

Mucoasa de tip gastric, n partea dreapt a stomacului, este de culoare cenuie glbuie, uneori roz i prezint pliuri i orificii ale glandelor gastrice. Mucoasa de tip esofagian se termin brusc la o linie de demarcaie sinuoas, de unde se continu mucoasa de tip gastric.Mucoasa din regiunea marii curburi poart denumirea de mucoas fundic, iar cea din zona pilorului de mucoas piloric.Stomacul la rumegtorul mare

Rumegtoarele, n afara stomacului propriu-zis sunt nzestrate cu nc trei compartimente, adevrate dilataii ale esofagului n regiunea postdiafragmatic, numite prestomace, din care numai rumenul are o capacitate de pn la 300 litri.Conformaie extern:

Rumenul prezint:

o fa dorsal sau dreapt (faa visceral) brzdat pe tot lungul ei de anul longitudinal drept

o fa ventral sau stng (faa parietal) care prezint anul longitudinal stng.Cele dou anuri longitudinale, drept i stng se reunesc cranial i caudal. n felul acesta rumenul prezint un sac dorsal stng i un sac ventral drept, egal dezvoltai.

o margine dorsal sau stng

o margine ventral dreapt

o extremitate cranial, a crei poriune dorsal formeaz atriumul ruminal i care se continu cu reeaua i o poriune ventral delimitat de foios i cheag.

o extremitate caudal, mprit n dou compartimente suprapuse, denumite vezicule conice.Conformaie internCorespunztoare celor dou scizuri longitudinale care despart rumenul de reea, foios i cheag i cele dou vezicule conice ntre ele, n interiorul rumenului apar dou ngrori evidente sub form de cute sau pilieri: pilierul cranial - ntre rumen i reea

pilierul caudal, care desparte veziculele conice

Cardia se continu cu anul esofagian delimitat de dou margini i care comunic cu reeaua i cu foiosul. Mucoasa ruminal este foarte groas i prezint o mulime de papile de form i dimensiuni variate (papile foliate, conice i fungiforme).Reeaua este situat la extremitatea cranial a rumenului, n interior, prezint o mulime de cute, care dau aspectul general de fagure de miere. Pe plafonul reelei se observ poriunea terminal a jgheabului esofagian, care se deschide n foios.

Foiosul este situat n dreptul reelei; n interior prezint o serie de lame de diferite dimensiuni care prezint pe suprafaa lor papile ce realizeaz afrontarea lamelor i stoarcerea aproape complet a nutreului de ap.

Chegul este plasat napoia foiosului i n dreapta rumenului, sub marginea ventral a acestuia. Cheagul este cptuit de o mucoas de tip gastric ce prezint o serie de cute spirale.

La rumegtorul mic stomacul se aseamn cu cel de la rumegtorul mare cu deosebirea c sacul ventral (drept) al rumenului este mult mai dezvoltat dect cel dorsal stng. De asemenea, reeaua este mai dezvoltat dect foiosul.

Stomacul la porc

Stomacul de porc face trecerea ntre animalele monogastrice i rumegtoare, prin prezena n partea stng a aunui diverticul, aproape de deschiderea esofagului, iar n partea dreapt a unei dilataii cu aspect de intestin, n regiunea piloric.

La nivelul pilorului, mucoasa formeaz o ndoitur care astup ca un dop comunicarea cu duodenul, pe care o nchide i o deschide n funcie de timpul fiziologic al digestiei.

n regiunea esofagian mucoasa nu prezint glande. Ea este sistematizat ntr-o poriune esofagian, una cardiac, alta fundic i o poriune piloric.

Stomacul la cineStomacul are o form caracteristic, de par. Cardia este foarte deprtat de pilor. Mucoasa prezint pliuri longitudinale. Regiunea esofagian a mucoasei este redus, limitat de un bru foarte ngust de mucoas de tip cardiac, n timp ce restul stomacului este cptuit n pri egale de mucoas de tip fundic i piloric.Stomacul la iepure

Esofagul se deschide n stomac la jumtatea micii curburi. Dezvoltarea stomacului este exagerat de mare fa de restul organelor abdominale (cu excepia cecului). Repartiia mucoasei este asemntoare cu cea de la cine.

Intestinul subireCuprins ntre stomac i intestinul gros, intestinul subire are la animalele domestice o lungime de 5-25 de ori fa de lungimea corpului, cel mai scurt fiind la carnasiere, cel mai lung, la rumegtoare. Lungimea intestinului subire este astfel condiionat de tipul alimentaiei i de timpul pe care nutreul trebuie s-l parcurg prin intestin n procesul de digestie. n valori absolute, lungimea variaz de la 2 m la pisic pn la 50 m la rumegtoare.

Sistematizat n duoden, jejun i ileon, intestinul subire este suspendat de plafonul cavitii abdominale i vine n contact cu alte organe prin intemediul unei serii ntregi de ligamente.

Deoarece forma, calibrul i aspectul exterior al intestinului subire nu sunt deosebite de la segment la segment, diferea dintre cele trei poriuni ine seama de prezena unor ligamente. Astfel, duodenul este delimitat de ligamentul duodenotransvers, iar ileonul de ligamentul ileo-cecal. ntre aceste dou ligamente, suspendat de marele mezenter, se afl jejunul.La toate mamiferele domestice intestinul subire are patru deschideri:

orificil piloric, la limita dintre stomac i duoden

orificiul ileocecal, la limita dintre ileon i cec

orificiul canalului coledoc

orificiul canalului pancreatic.

n constituia anatomic a intestinului subire se disting la toate speciile trei tunici: mucoas, musculoas i seroas.

Mucoasa este plisat i prezint viloziti i glande intestinale; numai jejunul i ileonul prezint n plus noduli limfoizi diseminai sau aglomerai n corionul mucoasei, numii plcile lui Payer. Musculoasa este alctuit din dou straturi, longitudinal la exterior i circular la interior. Seroasa formeaz ligamentele, derivate ale peritoneului.

Intestinul gros

Toate animalele domestice prezint trei segmente mari, ca poriuni distincte ale intestinului gros: cecul (cecum), colonul (colon) i rectul (rectum).Cecul comunic cu ileonul i cu colonul. El are form i dimensiuni, aspect i aezare diferite n seria animal. Colonul este segmentul cel mai divers reprezentat la speciile de animale domestice. Rectul este situat n continuarea colonului. La unele specii intestinul gros poate prezenta boseluri sau haustre, ncreituri ale pereilor, formate datorit unor benzi musculare, expresie a aglomerrii fibrelor musculare longitudinale.

Intestinul gros la cal

Cecul este un organ cavitar cu o capacitate de pn la 100 litri, de forma unei virgule enorme i ocup flancul drept. Este alctuit dintr-o crj, un corp i un vrf.

Crja, n contact cu plafonul cavitii abdominale, se continu cu corpul cecului. Acesta ocup teitura flancului drept, iar vrful ajunge n zona apendicelui xifoidian.

Cecul prezint dou orificii suprapuse: orificiul ceco-colic situat dorsal i orificiul ileo-cecal situat ventral.

Mucoasa este cutat fr viloziti. Musculoasa este alctuit dintr-un strat circular intern i unul longitudinal extern. Stratul longitudinal se aglomereaz n benzi, mult mai scurte dect lungimea organului, dnd natere haustrelor.

Colonul prezint trei poriuni: colonul ascendent, colonul transvers i colonul descendent.

Colonul ascendent prezint la rndul lui patru anse, numeroatate de la I la IV.

Ansa I sau lombo-sternal, pornete de la cec n direciei dorso-ventral i caudo-cranial urmrind hipocondrul drept, sprijinindu-se pe planeul cavitii abdominale. Deasupra apendicelui xifoidian formeaz o curbur n plan orizontal de la dreapta la stnga denumit curbura xifoidian.

Ansa II sau sterno-pelvin, continu curbura xifoidian, angajndu-se pe faa intern a hipocondrului stng, cu sprijin pe peretele ventral al cavitii abdominale. Depete hipocondrul stng, plasndu-se n teitura flancului stng pn la intrarea n cavitatea pelvin, ntr-o poziie oblic cranio-caudal i ventro-dorsal. La intrarea n cavitatea pelvin formeaz o curbur de jos n sus n plan vertical, numit curbur pelvin.Ansa III numit ansa pelvo-frenic, urmrete mica curbur a ansei II, pe faa intern a regiunii costale stngi, n direciei dorso-ventral i caudo-cranial. Cnd vine n contact cu centrul frenic formeaz o curbur n plan orizontal deasupra curburii xifoidiene, ns de la stnga la dreapta, curbur numit frenic.

Ansa IV sau freno-lombar, se plaseasz pe mica curbur a ansei I, pe faa intern a regiunii costale drepte. Are o direcie oblic ventro-dorsal i cranio-caudal. Cnd atinge crja cecului se continu pe faa intern a acesteia cu colonul transvers.

Colonul ascendent are mucoasa cu aceleai caracteristici ca i cecul. Musculoasa dispus tot pe dou straturi, formeaz benzi musculare longitudinale diferite ca numr de la ans la ans. Astfel, ansele I i II prezint cte patru benzi, sunt de calibru egal i boselate. Ansa a III-a prezint o singur band muscular longitudinal, nu formeaz boseluri i are lumenul cel mai redus. Ansa IV cea mai voluminoas, prezint trei benzi musculare i boseluri.

Colonul transvers este mult redus n volum fa de ansa IV a colonului ascendent pe care o continu, nu prezint boseluri i nici benzi musculare.

Colonul descendent prezint lumenul asemntor intestinului subire, dou benzi musculare i boseluri. Seroasa este reprezentat prin micul mezenter.

Rectul, ultima poriune a aparatului digestiv postdiafragmatic este situat n cavitatea pelvin. Anusul reprezint deschiderea terminal a aparatului digestiv; la cal se prezint ca un orificiu circumscris de o margine proeminent.

Intestinul gros la rumegtoarele mari

La rumegtorul mare intestinul gros nu prezint boseluri.

Cecul este aproape cilindric, poziia fiind orizontal. Are un volum de 5-6 litri. Limita dintre cec i colon este marcat de deschiderea ileonului. Colonul prezint aceleai trei mari poriuni ca la cal.

Colonul ascendent la bou este format din trei segmente principale:

colonul sigmoid, directa continuare a cecului, formeaz o dubl inflexiune n form de S;

colonul spiralat rsucit pe el nsui n plan vertical i n axul longitudunal al corpului, prezentnd trei ture concentrice i trei excentrice;

ansa central face legtura dintre turele concentrice i cele excentrice.

Colonul transvers este foarte redus i delimitat de inseria ligamentului duodeno-transvers.

Colonul descendent este aezat n linie dreapt.

Rectul prezint o serie de cute transversale. Anusul este nfundat; nu prezint marginea proeminent ntlnit la cal.Intestinul gros la porc

La porc intestinul gros este aproape n ntregime boselat.

Cecul este cilindric, ns foarte boselat, prezentnd trei benzi musculare.

Colonul poate fi cu greu sistematizat n trei poriuni. Colonul ascendent continu cecul fr alt delimitare n afara deschiderii ileonului. Numit i colonul helicoidal, el formeaz trei ture concentrice (boselate) i trei excentrice (netede) dispuse n trei planuri suprapuse.

Colonul transvers este delimitat de pancreas.

Colonul descendet este plasat n regiunea sublombar.Rectul nu prezint nimic caracteristic.Intestinul gros la cine

n linii mari, intestinul gros la cine se aseamn foarte mult cu cel de la om.

Cecul este vermiform i rsucit. De la nivelul deschiderii ileonului se continu cu colonul.

Colonul este sistematizat n trei poriuni: colon ascendent, tranvers i descendent, fiecare segment justificndu-i denumirea prin poziia i direcia corect pe care o adopt.

Colonul ascendent este plasat n partea dreapt paralele cu ileonul. La nivelul regiunii pilorice, formeaz o curbur de la dreapata la stnga (flexura coli dextra) i se continu cu colonul transvers.

Colonul transvers este plasat de la dreapta la stnga, ajungnd ca pe peretele abdominal stng s formeze o alt curbur (flexura coli sinistra).

Colonul descendent coboar pn la intratea n cavitatea pelvin unde formeaz o uoar ndoitur ctre linia median, care este colonul sigmoid.

Rectul prezint n apropierea anusului, glande. La grania dintre rect i anus exist o delimitare. Anusul este mprit la cine n trei zone distincte: o zon mucoas, o zon intermediar i o zon cutanat care nconjur deschiderea anal (n aceast zon se observ orificiile glandelor anale). Glandele anale sunt aezate simetric de o parte i de alta a anusului, de form oval i de mrimea unei alune, plasate ntre mucoas i sfincterul extern. Ele produc o secreie cu miros specific.

Intestinul gros la iepureProporional cu celelalte specii de animale domestice, iepurele prezint intestinul gros enorm dezvoltat.

Cecul este foarte lung pn la 75 cm i are o capacitate de 0,5 litri. Este rsucit n dou ture spirale complete i se sprijin pe planeul cavitii abdominale. Prezint boseluri pe toat ntinderea sa. n vrful cecului este anexat un apendice cecal.Colonul ascendent este plasat ntre turele cecului i prezint o poriune boselat, cu trei benzi longitudinale i o a doua poriune cu perei netezi.

Colonul transvers este foarte lung i lipsit de boseluri.

Colonul descendent este mai scurt i de asemenea, lipsit de boseluri.

Rectul nu prezint nimic caracteristic; anusul prezint cte dou glande anale simetrice.

Glandele anexe ale aparatului digestiv

FicatulFicatul este o gland anex (cea mai mare) a aparatului digestiv postdiafragmatic.

Situat imediat napoia diafragmei i orientat spre dreapta, ficatul prezint o fa cranial sau diafragmatic, o fa caudal sau visceral i un contur.

Faa diafragmatic este convex i neted, prezentnd pe suprafaa ei o scizur n care este adpostit vena cav caudal.

Faa visceral este neregulat concav i prezint pe suprafaa sa un an oblic dorso-ventral i de la dreapta la stnga, care adpostete artera hepatic, vena port, canalul coledoc i ganglionii limfatici hepatici, numit scizura port.Conturul ficatului este neregulat i divizat n mai muli lobi, prin apariia unor scizuri pe marginea ventral a organului. Pe marginea dorsal se gsete o adncitur n care se sprijin esofagul. Pe marginea ventral apare lobulaia, ficatul fiind constituit dintr-un lob stng, un lob ptrat i un lob drept, ntre care se intercaleaz lobul intermediar stng i lobul intermediar drept.

La animalele care prezint vezic biliar, aceasta este adpostit n fosa vezicii biliare, care este cuprins ntre lobul ptrat i lobul drept sau intermediar drept.

La toate speciile, de pe faa caudal a ficatului se desprinde n unghiul dorsal drept un ultim lob, lobul caudat sau al lui Spiegel.

Produsul de secreie i excreie al ficatului, bila, ia natere n parenchimul hepatic i este condus printr-un sistem canalicular pn n duoden.

Cile biliare ncep din spaiile interlobulare, apoi se continu cu cile bilifere care sunt situate ntre lobulii hepatici i converg spre canalele biliare principale, stng i drept. La nivelul scizurii porte cele dou canale hepatice formeaz canalul hepatic comun. Canalul hepatic se continu cu canalul coledoc, care se deschide n duoden. La limita dintre canalul hepatic i coledoc se formeaz o derivaie spre vezica biliar, canalul cistic.

Vezica biliar este un rezervor de bil cu pereii destul de rezisteni, cruia i se pot distinge o extremitate nfundat, un corp i un gt, care se continu cu canalul cistic.

La periferia ficatului se evideniaz o capsul conjunctiv, denumit capsula lui Glisson, care trimite n interiorul parenchimului hepatic perei despritori sub form de septuri, care separ parenchimul hepatic n lobuli.

Ficatul n seria animal diferenele eseniale se bazeaz pe forma i lobulaia ficatului

Ficatul la cal

Calul nu prezint vezic biliar. Ficatul este alctuit din cinci lobi: un lob stng, un lob intermediar stng, un lob ptrat, un lob drept i lobul caudat.

Ficatul la rumegtorul mare

La rumegtorul mare ficatul are o form triunghiular. Marginea ventral este rectilinie, cu scizurile foarte puin adnci.

Ficatul prezint patru lobi: un lob stng, un lob ptrat, un lob drept i lobul caudat strangulat, foarte dezvoltat.

Vezica biliar, plasat ntre lobul ptrat i lobul drept, are o direcie oblic dorso-ventral i de la stnga la dreapta, depind marginea ventral a ficatului.

Ficatul la rumegtorul mic

Prezint aceeai lobulaie ca la rumegtorul mare, dar vezica biliar este orientat invers, de la dreapta la stnga.

Ficatul la porc

La porc ficatul prezint lobulaie complet: un lob stng, un lob intermediar stng, un lob ptrat, un lob intermediar drept, un lob drept i lobul caudat. Incizurile dintre lobi sunt foarte adnci. Lobul ptrat este triunghiular i redus.Vezica biliar are o poziie vertical i nu ajunge pn la marginea ventral a ficatului.

esutul conjunctiv interlobular la porc, este foarte abundent i apare ca un desen clar pe suprafaa ficatului ncepnd cu a doua lun de via, caracter net distictiv fa de toate celelalte specii.

Ficatul la cine

La cine ficatul prezint lobulaie complet: un un lob stng, un lob intermediar stng, un lob ptrat, un lob intermediar drept, un lob drept i lobul caudat. Scizurile sunt foarte adnci, pn aproape de hil.

Vezica biliar, oblic de la stnga la dreapta, ajunge numai pn la jumtatea lobului ptrat.Ficatul la pisic

Lobulaia ficatului la pisic este la fel ca i la cine, dar spre deosebire de cine, lobul intermediar drept este foarte dezvoltat. n general lobii sunt rotunjii.

Vezica biliar se deosebete de toate speciile prin faptul c prezint canalul cistic flexuos.

Ficatul la iepure

Conturul ficatului de iepure este aproape circular. Prezint cinci lobi: un lob stng, un lob intermediar stng, ptrat, drept i caudat.

Marginile lobilor sunt dantelate.

Scizurile interlobulare sunt foarte adnci.

PancreasulPancreasul este a doua gland anex a aparatului digestiv postdiafragmatic. I se pot descrie un lob drept, un lob stng i un corp.

La periferie este mbrcat ntr-o capsul conjunctiv care trimite n interiorul organului trabecule care separ parenchimul n lobuli. Parenchimul pancreasului are dou componente: exocrin i endocrin.Pancreasul exocrin este reprezentat prin acini seroi. Canalele excretoare formeaz un canal principal ( Wirsung) i un canal secundar (Santorini).

Pancreasul endocrin este alctuit din insulele Langerhans.

Aparatul digestiv la psriLa psri, aparatul digestiv este constituit dup acelai tip de organizare prezentat la mamifere, componentele lui fiind:

cavitatea oral

faringele

esofagul

- gua

- stomacul

- glandular

- muscular

- intestinul

- subire (duoden, jejun, ileon)

- gros (cecuri, colon, rect)

- cloaca

- poriunea anterioar digestiv

- poriunea mijlocie urinar

- poriunea posterioar genital

- Bursa lui Fabricius

- anusul

Cavitatea oral

La psri lipsesc buzele, dinii i vlul palatin. Buzele sunt nlocuite de cioc, o formaiune cornoas constituit din dou valve, dorsal sau maxilar i ventral sau mandibular.

La galinacee, valva superioar este recurbat ventral, vrful ciocului fiind ascuit. La palmipede ciocul este uniform lit, turtit dorso ventral i cu marginile prevzute cu zimi.

Plafonul cavitii orale este fisurat pe linie median de o fant care corespunde coanelor. napoia ei exist o alt fisur, mai redus, n care se deschid trompele faringo-timpanice. n locul vlului palatin se observ cteva papile cornificate, reduse. Podeaua cavitii orale constituie suport pentru limb i este reprezentat prin valva inferioar a ciocului.

Limba are forma valvei inferioare a ciocului. Pe suprafaa ei prezint o serie de papile filiforme, foarte dezvoltate la baza limbii. Glandele salivare la psri migrez i de-a lungul esofagului, ajungnd pn la gu.

Faringele este greu delimitat, datorit lipsei vlului palatin.

Esofagul

La galinacee esofagul prezint naintea intrrii pieptului o dilataie ovoid care constituie gua (ingluviu). La porumbel, gua este bilobat i sufer un proces de hipertrofie n perioada hrnirii puilor, att la femele ct i la mascului. La palmipede gua este o dilataie fusiform, care ocup toat regiunea cervical.

Stomacul

Psrile prezint stomac cu dou poriuni: o poriune glandular (stomac glandular) i o poriune muscular (stomac muscular sau mecanic). Stomacul glandular precede stomacul muscular (spre deosebire de rumegtoare unde stomacul glandular este situat dup stomacul glandular).

Stomacul glandular sau proventriculul este o dilataie a esofagului cuprins ntre cei doi lobi ai ficatului. Este alctuit din mucoas, musculoas i seroas. Mucoasa prezint mici ridicturi ca nite tuberculi, n vrful crora se deschid glandele gastrice. Se continu cu stomacul muscular. Stomacul muscular este un organ discoidal, asemntor cu o lentil biconvex cu pereii foarte groi, musculari. Mucoasa este acoperit de o cuticul groas. Stomacul muscular comunic cu stomacul glandular (n partea stng) i cu duodenul (n partea dreapt). Orificiul piloric comunic cu stomacul glandular printr-un jgheab asemntor jgheabului gastric de la rumegtoare.Intestinul este de 4-6 ori mai lung dect corpul psrii. Tot intestinul subire ct i cel gros au un calibru constant, relativ uniform, fr boseluri i fr benzi musculare longitudinale.

Intestinul subire, este alctuit din duoden, jejun i ileon.

Duodenul continu stomacul muscular, deschiderea lui fiind apropiat de cea a stomacului glandular. Este recurbat sub forma literei U, ntre cele dou anse ale sale fiind situat pancreasul.Jejunul este mai lung i suspendat de marele mezenter. Aproximativ la jumtatea lungimii sale se observ un tubercul redus, tuberculul lui Meckel, rmi din viaa embrionar.

Ileonul nu este bine delimitat de jejun i este flancat de cele dou cecuri.

Intestinul gros este format din trei poriuni: cec, colon i rect.

Cecul este dublu, fiind reprezentat prin doi saci simetrici care se deschid n colon. La porumbel cecurile sunt reprezentate prin doi tuberculi redui.

Colonul este foarte redus fr s i se poate distinge cele trei poriuni specifice mamiferelor i corespunde deschiderii cecurilor. Rectul este dispus n continuarea colonului i se deschide n cloac.

Cloaca este o cavitate larg n care se deschid aparatele digestiv, urina i genital.

Cloaca prezint trei poriuni:

coprodeum, poriunea corespunztoare aparatului digestiv;

urodeum, poriunea corespunztoare aparatului urinar, n care se deschid ureterele i organe ale aparatului genital (canalele deferente ale masculului i oviductul); proctodeum, poriunea final prin care se elimin concomitent materiile fecale i urina, dar i oul. Pe plafonul proctodeumului este situat o formaiune glandular cu rol n creterea animalului tnr, care dup vrsta de 3 luni intr n regresie. Aceasta este bursa lui Fabricius.

Glandele anexe ale aparatului digestiv la psri

Ficatul este format din doi lobi, drept i stng. Lobul drept cuprinde i vezica biliar (cu excepia porumbelului).

Pancreasul este un organ glandular plasat ntre cele dou anse duodenale i este alctuit din dou poriuni: una dorsal i una ventral.

Aparatul digestiv la petiCavitatea bucal. Primul segment al tubului digestiv la peti se numete cavitate bucal poate avea poziie subterminal sau ventral (la petii cartilaginoi) i variat la cei osoi. La ciprinide gura poate fi prevzut u buze mari i cu musti. Dinii sunt n general de tip izodont dar pot exista i cazuri de heterodonie i sunt rspndii pe maxilar, premaxilar i pe mandibul. Ei au rolul de a apuca i reine hrana. Dinii bucali pot lipsi (la acipenseride, ciprinide); de asemenea, pot prezenta i dini faringieni inferiori i superiori, dispui pe plci dentare susinute de unele segmente ale arcurilor branhiale (la ciprinide, au rol de triturare a hranei) i de filtrare (la clupeide).Pe planeul bucal se afl limba, o simpl ngroare a planeului, fr muchi, care este acoperit de un epiteliu pluristratificat, bogat n celule mucoase i muguri gustativi. Ea poate fi acoperit de dini .Cavitatea bucal se continu cu faringele fr o demarcaie precis fapt pentru care cavitate bucal se mai numete cavitate buco-faringian. Pereii laterali ai faringelui sunt strpuni de de fantele branhiale (are rol important i n respiraie).Intestinul anterior la majoritatea petilor este redus la esofag care este scurt i larg i poate forma pe faa dorsal un diverticul care va da natere la vezica gazoas, organ cu rol hidrostatic. Vezica gazoas poate pstra legtura cu esofagul printr-un duct (ductus pneumaticus, caracter primitiv) care dispare la petii evoluai.Stomacul petilor prezint poriunea dilatat a tubului digestiv; la unii peti osoi el nu este difereniat (ciprinide, cobitide, dipnoi); poate exista i un stomac cecal. Ca form, stomacul poate fi rectiliniu sau n form de U. n partea cardial a stomacului se gsesc glandele gastrice de form tubuloas. n regiunea piloric glandele gastrice lipsesc. Limita dintre stomac i intestin este marcat de valvula piloric.Intestinul mijlociu i posterior reprezint ultimul segment al tubului digestiv la peti. La petii cartilaginoi intestinul prezint valvula spiral cu rol de ncetinire a trecerii bolului alimentar. n apropierea zonei pilorice, intestinul poate prezenta evaginri digitiforme cu rol pur digestiv numite apendici pilorici. n partea anterioar a intestinului se deschi canalele coledoc i pancreatic. Partea posterioar a intestinului se deschide la exterior prin orificiu anal. La petii cartilaginoi la dipnoi exist o cloac.Glandele digestive la peti

Petii nu prezint glande salivare. Ficatul petilor este format din 2-3 lobi iar alturi se gsete vezica biliar. n ficat se acumuleaz importante rezerve de grsime. Pancreasul exocrin este separat de cel endocrin i poate fi compact (la dipnoi) sau difuz (la actinopterigi).Aparatul digestiv la amfibienin cavitatea oral foarte larg, se deschid sacii nazali prin coanele primare, situate pe plafonul bucal. n timpul metamorfozei din stadiul larvar la cel adult, dentiia cornoas este nlocuit cu dentiia propriu-zis de form conic, dinii fiind aezai pe maxilar, premaxilar, mandibul i pe vomer. Dentiia este de tip polifiodont (mai multe seturi de dini) i este nlocuit tot la ase luni. Limba este o proeminen a mucoasei orale. La adult conine glande linguale. La urodele limba este imobil, iar la anure este fixat doar cu vrful, partea posterioar putnd fi proiectat spre exterior. Amfibienii prezint pe lng glande linguale i glande bucale.Faringele se continu cu esofagul scurt care la rndul lui, se continu cu stomacul. Stomacul prezint o regiune cardial, una fundic i una piloric. Stomacul prezint glande cu secreie proprie, de pepsin i mucus. Stomacul se continu cu intestinul care este mai lung dect la peti.Rectul este lrgit i prezint lungime variabil terminndu-se cu cloaca, pe faa ventral a acesteia gsindu-se vezica urinar.

Ca glande anexe prezint glande bucale, ficat i pancreas. Ficatul este format, de regul, din trei lobi iar vezica biliar se deschide prin canalul coledoc n partea anterioar a intestinului subire, numit duoden. Pancreasul i vars secreia sa prin canalul Wirsung, care se deschide n coledoc i nu direct n duoden.Aparatul digestiv la reptileCavitatea oral poate fi deschis foarte larg la reptile deoarece mandibula se articuleaz cu craniul prin intermediul osului ptrat. Ea prezint formaiuni cornoase pe margini. Dinii reptilelor prezint o anumit specializare. La Ofidieni, dinii sunt prezeni pe maxilarele, palatinele i pterigoidele. Ei prezint dini specializai numii croete, prevzui cu un canal longitudinal care se deschide aproape de vrful dintelui i prin care se elimin veninul. Chelonienii nu prezint dini, maxilarele lor fiind acoperite de plci cornoase tioase.Limba este foarte mobil. Ofidienii au o limb foarte subire, la crocodilieni limba este fixat pe planeul bazal i complet imobil.

Faringele se continu cu esofagul care este lung i foarte extensibil.

Stomacul este, n general, lung i ngust. El se poate dilata foarte mult deoarece sternul lipsete. Pereii stomacului prezint glande tubuloase i glande mucoase.

Intestinul este difereniat n intestin subire i intestin gros. Mucoasa intestinal prezint glande ce secret sucul intestinal. Rectul este lung, rectiliniu i se deschide n cloac, a crei deschiztura apare la exterior ca o fant longitudinal (la chelonieni i crocodilieni) i transversal, la celelalte reptile. n cloac se mai deschid conductele aparetului urinar i genital.Glandele anexe

Glandele labiale superioare devin la erpi, glande veninoase.

Ficatul este mai puin dezvoltat ca la amfibieni i este bilobat. Vezica biliar este situat n la nivelul lobului drept hepatic.

Pancreasul este aezat n ansa duodenal.

PAGE 18


Recommended