+ All Categories
Home > Documents > Gazele de sist

Gazele de sist

Date post: 27-May-2015
Category:
Upload: biblioteci-bihorene
View: 1,332 times
Download: 3 times
Share this document with a friend
15
Gazele de sist in judetul Bihor campanie de informare
Transcript
Page 1: Gazele de sist

Gazele de sist in judetul Bihor

campanie de informare

Page 2: Gazele de sist

Gazele de sist

1. Ce sunt?

2. Cum se exploateaza? De catre cine? Controverse.

3. Situatia actuala (in Romania, jud. Bihor,Barlad)

4. Exploatarea gazelor de sist in lume

5. Noi ce putem face?

Page 3: Gazele de sist

1. Ce sunt gazele de sist?

Zacamintele conventionale de gaze sunt stocate in anumite roci-rezervor care permit extractia cu usurinta a resurselor prin forarea de puturi care penetreaza aceste roci.

Spre deosebire de aceste zacaminte, exista si gaze neconventionale, stocate in fisurile fine si in porii foarte mici ai unor roci numite “sisturi”, situate la adancimi foarte mari (peste 3 km). Acest tip de gaze sunt numite “de sist”.

Page 4: Gazele de sist

2. Cum se extrag?Aceste roci avand o porozitate si o permeabilitate redusa, pentru a putea fi extrase este necesara folosirea unei metode numite fracturare hidraulica (fracking) ce presupune despicarea rocilor in care sunt stocate aceste gaze.

• Este singura metoda folosita in acest moment. Se face un foraj vertical, in adancime, care, apoi, continua in plan orizontal, la adancimi de 3-6 km. Rocile in care sunt stocate gazele sunt despicate artificial prin introducerea sub presiuni enorme a unei mari cantitati de apa (intre 10.000-60.000 m3 la un singur foraj) amestecata cu substante chimice (260-600), dintre care sunt substante: toxice pentru organismele acvatice si om, cancerigene, mutagene.

Page 5: Gazele de sist

Pericolele fracturarii?

• Contaminarea apei potabile si apelor subterane• Cutremure si alunecari de teren• Infrastructura distrusa de aprox. 1000 de camioane;

poluare fonica• Soluri toxice si radioactive• Poluarea aerului (prin exploatari se pierde gaz in aer)• Cancer si boli incurabile (prin consumul apei din zona

de exploatare)• Distrugerea florei si a faunei

Page 6: Gazele de sist

De catre cine?

Mari companii: Chevron, Lukoil, MOL Hungarian Oil & Gas PLC and Expert Petroleum SRL, Avere Enegrz Inc, Clara Petroleum Ltd, Universal Premium SA, Audax Resources LTD, Moesia Oil and Gas LTD

Page 7: Gazele de sist

Prin ce proceduri?Pentru acest tip de resursa nu se elibereaza de catre ANRM (Agentia

Nationala pentru Resurse Minerale) licente de explorare sau exploatare (legislatia romana nu face deosebire intre resursele conventionale si neconventionale),

1. ANRM semneaza acordul petrolier de concesionare care se desfasoara in urmatoarele etape: explorare, exploatare, dezvoltare.

2. Se efectueaza prospectiuni seismice si geologice (agentii economici!) Se efectueaza studii de impact asupra mediului (agentii economici!)

3. Se consulta populatia locala (cine?)

Etape ideale. In Romania nu exista antecedente pentru elaborarea unor rapoarte de impact asupra mediului si nu exista nici acte de reglementare (acorduri de mediu).

Sursa: Ministerul Mediului, http://mmediu.ro/file/2012-02-29_index_infgazesist.pdf - neactualizat de 1 an!

Dar, pentru a putea face forajele, agentii economici trebuie sa obtina avize pentru lucrari de amenajare si foraje pentru sonde de explorare pe care le emit autoritatile locale.

Page 8: Gazele de sist

3. Situatia actuala

Page 9: Gazele de sist

In Bihor

Decembrie 2012 – Victor Ponta, primul ministru al Romaniei, a semnat doua acorduri de concesionare pentru jud. Bihor:

Tulca si Tria

• Alte localitati amenintate sa intre in urmatoarea runda de ofertare: Voivozi, Baile Felix, Salacea, Otomani, Sudurau, Chislaz, Saniob

Page 10: Gazele de sist

BarladConsiliul Judetean (CJ) Vaslui a

eliberat, în ultima lunã, trei certificate de urbanism pentru trei perimetre din judet unde compania americanã Chevron intentioneazã sã facã prospectiuni pentru o posibilã exploatare a gazelor de sist.

Chevron detine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad si trei perimetre în judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti.

Compania intentioneazã sã înceapã în a doua jumãtate a acestui an forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Bârlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta.

Ieri, 27 februarie, la Barlad, a avut loc cea mai mare manifestare anti-Chevron si gaze de sist din România de pânã acum. Au participat peste 8.000 de persoane, inclusiv din Constanta si Bucuresti.

Sursa: http://www.vrn.ro/revolutie

Page 11: Gazele de sist

4. Experienta externa

• SUA: interdictie temporara in peste 10 state si 60 de orase

• Franta: prima tara unde fracking-ul este interzis prin lege

• Bulgaria: a doua• Marea Britanie: interdictie temporara• Polonia: din dorinta de a deveni independenta de Rusia,

acorda 111 acorduri pentru 30 de companii. Cea mari mare, Exxon paraseste tara pe motiv ca puturile nu au demonstrat sustenabilitate comerciala. Compania isi indreapta atentia spre Algeria

• Moratoriu in mai multe state cu privire la gazele de sist

Page 12: Gazele de sist

5. Noi ce putem face?

• Ne putem INFORMA! (Internet, filme documentare – ex. Gasland, reportaje, studii, explicatii, etc.)

• Putem ACTIONA! (distribuire de informatii, participare la evenimente pe tema exploatarii gazelor de sist, comunicare cu autoritatile locale, nationale si reprezentantii in Parlament solicitandu-le explicatii in baza Legii 544/2001 – accesul la informatii de interes public, incurajand autoritatile locale sa interzica prin HCL exploatarea prin fracturare hidraulica (cum au procedat peste sapte localitati din jud. Vaslui), iar cele judetene sa le sprijine)

Page 13: Gazele de sist
Page 14: Gazele de sist

Ministerul Mediului din Romania recunoaste ca in momentul de fata (si nici in viitorul apropiat) nu exista fracturare “curata”, exploatare fara substante chimice sau biocide.

Page 15: Gazele de sist

surse

• Asociatia Vira• Ministerul Mediului: mmediu.ro • http://www.psg.deloitte.com/NewsLicensingRoun

ds_RO_100712.asp

• http://nofrackingfrance.fr/• Vremea Noua: http://www.vrn.ro/


Recommended