+ All Categories
Home > Documents > Gaze de Sist-Impact

Gaze de Sist-Impact

Date post: 12-Nov-2015
Category:
Upload: gmvatavu1-1
View: 243 times
Download: 7 times
Share this document with a friend
Description:
Gaze de sist-Impact
20
Influenta asupra mediului a exploatarii gazelor de sist in Romania Vatavu Mihai-Gabriel Specializarea Geografia Mediului Facultatea de Geografie si Geologie
Transcript
 • Influenta asupra mediului a exploatarii gazelor de sist in RomaniaVatavu Mihai-GabrielSpecializarea Geografia MediuluiFacultatea de Geografie si Geologie

 • CuprinsCe este gazul de sist?Scurta istorie a exploatarii gazelor de sist.Metode de extractie:Fracturarea hidrulica.Impactul asupra mediuluiSituatia in Romania.General.Chevron in RomaniaRevolta de la PungestiMitul locurilor de munca

 • Ce este gazul de sist?Gazul de ist este un gaz al crui zcmnt este captiv ntre plcile de isturi ori n straturile de crbune i aflate la o adncime mai mare dect zcmintele de gaz convenional

 • Scurta istorie a exploatarii gazelor de sistPotentialul de gaze neconventionale este cunoscut de decenii, primele puturi in sisturi bituminoase fiind forate in secolul al XlX-lea. Cu toate acestea, abia spre sfarsitul secolului al XX-lea, combinatia celor doua tehnologii forajul orizontal si fracturarea hidraulica a facut ca productia de gaze neconventionale sa poata sa devina aplicabila la scara larga.

 • Primele experiente de exploatare la scara comercialal a gazelor de sist dateaza din anii 1980-1990, initial rezultatele fiind modeste. Marea inovatie a venit insa in 2005, cand Devon Energy a combinat cele doua tehnici: forajul pe orizontala cu fracturarea hidraulica pentru extractia gazului neconventional din zacamantul Barnett.

 • Impactul asupra mediuluiAp potabil i ape subterane contaminate;Soluri toxice i radioactive;Poluarea aerului;Cutremure i alunecri de teren;Cancer i boli incurabile pentru oameni i animale;Distrugerea florei i a faunei, afectarea biodiversitii;Infrastructur distrus i poluare fonic.

 • Situatia in RomaniaRomania se afla pe locul 3 in Europa in functie de rezervele recuperabile de gaze de sist, potrivit Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), care citeaza un raport al US Energy Information Agency (EIA), fcut public n iunie 2013.Astfel, tara noastra este cotata cu rezerve de 1.444 de miliarde de metri cubi.Avand in vedere faptul ca Romania consuma anual 13-14 miliarde de metri cubi, aceste resurse ar putea alimenta integral tara noastra timp de 100 de ani.

 • Pn n prezent, n Romnia au fost concesionate, n mod ilegal, pe baza Legii Petrolului nr. 238/2004, treisprezece perimetre n vederea explorrii sau exploarii i exploatrii hidrocarburilor. Pentru restul perimetrelor de pe hart, nu au fost inc semnate acorduri de explorare si exploatare, existnd doar concesiuni.

 • Chevron in RomaniaChevron a nceput s fac explorri pentru a gsi argilite n Romania n anul 2010.n anul respectiv, Chevron a primit licene pentru trei blocuri pe uscat situate n judeul Constana din Sud Estul Romaniei perimetrul 17, perimetrul 18 i perimetrul 19.n februarie 2011, Chevron a achiziionat concesiunea EV-2 n Barlad pe care o deine i opereaz. Terenul concesionat n nord-estul rii acoper o suprafa de aproape 6,350 km ptrai.

 • Revolta de la PungetiRevolta de la Pungeti a izbucnit la cteva zile dup ce compania american Chevron a obinut permisul de construcie a sondelor de explorare a gazelor de ist n judeul Vaslui.Aceasta miscare a avut ca obiectiv interzicerea prin lege a exploatarii gazelor de sist , in urma protestelor 52 de oameni au fost arestati si 17 raniti.

 • Mitul locurilor de munca.Desi aceste exploatari promit locuri de munca, aceste sunt de inalta calificare, iar Romania nu are personal calificat. Spre exemplu, chiar un document Chevron arata clar c in 60 de ani de activitate in Europa, a creat doar 1000 de locuri de munc. Mai mult, studiile arat c pentru o sond este nevoie, in medie, de 4 lucrtori. Cel mult, localnicii vor putea sa fie paznici la aceste puncte de foraj.

 • Mitul independentei energeticePrin exploatarea gazelor de sist ni se promite independenta energetica.Acest lucru ar insemna ca am produce mai mult gaz decat consumam si nu ar trebui sa mai importam, dar statisticile oficiale ale EUROSTAT ne arata ca noi deja producem cu aproximativ 30% mai mult decat consumam.

 • ConcluzieIn prezent singura metoda de exploatare a gazelor de sist, metoda fracturarii hidraulice, implica mult prea multe riscuri cu efecte pe termen lung astfel nu putem permite inca explotarea acestor resurse.

 • Bibliografiewww.ecomagazin.rowww.green-report.rowww.chevron.rohttp://epp.eurostat.ec.europa.eu/http://www.europeunconventionalgas.org/


Recommended