Home >Documents >Fiziologia Plantelor Curs-USAMV IASI

Fiziologia Plantelor Curs-USAMV IASI

Date post:16-Apr-2015
Category:
View:1,728 times
Download:37 times
Share this document with a friend
Description:
Fiziologie
Transcript:

UNIVERSITATEA DE TIINE AGRICOLE I MEDICIN VETERINAR IAI

FACULTATEA DE HORTICULTUR

Prof. dr. Carmen Doina JITREANU

ef lucr. dr. Cristina SLABU

FIZIOLOGIE VEGETALNVMNT LA DISTAN

IAI - 2009

INTRODUCERE

DEFINIIA, OBIECTUL DE STUDIU I IMPORTANA FIZIOLOGIEI VEGETALE

Fiziologia vegetal este o ramur a tiinelor biologice care se ocup cu studiul proceselor vitale din plante. Termenul de fiziologie i are originea n limba greac, de la cuvintele physis = natur i logos = tiin. Viaa plantelor reprezint forma superioar de micare a materiei concretizat n organisme vii, plante i animale. Cunoaterea particularitilor proprii proceselor vitale din plante prezint o deosebit importan teoretic i practic. Din punct de vedere teoretic, fiziologia vegetal este o tiin biologic fundamental, care studiaz mecanismele ce controleaz modul de organizare i funcionare a organismelor vegetale. La nivelul societii umane, plantele prezint o importan deosebit deoarece, prin intermediul agriculturii, ofer sursa de hran i alte mijloace necesare traiului i posibilitatea crerii unui ambient favorabil, prin amenajarea de spaii verzi. La nivelul biosferei, n lanul trofic al ecosistemelor naturale, plantele constituie categoria productorilor, singurele organisme capabile s absoarb substane minerale i energia din mediul abiotic i s le transforme n forme organice, proprii materiei vii. Din punct de vedere practic, fiziologia vegetal este una din tiinele de baz n cultura plantelor. Ea sintetizeaz cunotinele pe baza crora sunt elucidate i controlate procesele vitale din plante, n scopul cerut de practic.

nc de la nceputul secolului trecut, K.A. Timiriazev spunea: "Omul de tiin studiaz viaa plantelor n scopul de a aciona pentru transformarea ei n conformitate cu cerinele i nevoile practicii". Astfel, fiziologia vegetal st la baza ramurilor practice ale tiinelor agricole cum sunt Fitotehnia, Legumicultura, Pomicultura, Viticultura, Floricultura i Arboricultura. Ea contribuie la utilizarea nsuirilor genetice favorabile, n special de productivitate i rezisten la stress n ameliorarea plantelor, la valorificarea nsuirilor pedologice i agrochimice ale solurilor n procesele de nutriie a plantelor de cultur etc. Pe drept cuvnt, fiziologia vegetal este considerat "mecanica fin a agriculturii raionale". Fiziologia vegetal nva pe specialistul agricol s considere viaa plantelor n mod funcional, ca un organism viu, cu o activitate dinamic, care realizeaz permanente schimburi materiale i de energie cu mediul nconjurtor i, n acelai timp, sintetizeaz fr ntrerupere substan organic vegetal, respectiv hran pentru om i animale. Obiectivul fundamental al fiziologiei plantelor este acela de a participa la procesul de sporire a produciri vegetale pe calea valorificrii ntregului potenial biologic de producie al plantelor. Pentru aceasta, sunt necesare temeinice cunotine despre cerinele plantelor fa de factorii de mediu. O important sarcin a fiziologiei vegetale este aceea de a cunoate cerinele plantelor fa de ap i hran n diferite faze de vegetaie. Aplicarea judicioas a surplusului nutritiv, prin utilizarea ngrmintelor chimice, va contribui la creterea i dezvoltarea plantelor. n fiziologia plantelor se cunosc substane care stimuleaz creterea n lungime a celulelor. O foarte bun substan de acest gen este giberelina, care poate fi utilizat la stropirea cnepii i a puieilor de pomi n pepinier, pentru a fora creterea acestora n primul an i, deci, a reduce timpul de edere a puieilor n pepinier. O important descoperire n domeniul fiziologiei plantelor este efectul stimulator al nrdcinrii butailor cu ajutorul auxinelor. Sarcina fiziologiei este aceea de a stabili experimental, pentru diferite specii, timpul de expunere n soluie a butaului, gradul de maturare a lstarului, precum i concentraia soluiei cu care se obin cele mai bune rezultate. O problem de fiziologie a nutriiei minerale, cu mari perspective de aplicare n fiziologia plantelor, este studiul funciei de absorbie a elementelor nutritive de ctre sistemul radicular al plantelor. Cunoscnd ritmul de absorbie al elementelor nutritive de ctre liniile create n procesul de ameliorare, putem alege materialul biologic cu mare capacitate de valorificare a ngrmintelor, nsuire care constituie premisa recoltelor mari. Legat de acest lucru este asimilarea ngrmintelor i translocaia asimilatelor spre organele de fructificare.

Cutnd mereu noi procedee tehnologice de sporire a produciei i productivitii plantelor, fiziologia vegetal i dezvolt calitatea de baz teoretic a agriculturii raionale, rspunznd, astfel, n msur tot mai mare, cerinelor agriculturii moderne, intensive.

RAPORTUL FIZIOLOGIEI VEGETALE CU ALTE TIINEFiziologia vegetal se afl n relaii strnse cu alte tiine prin: obiectul cercetrilor, metodele utilizate, sistemele de interpretare i prin caracterul aplicativ. Prin obiectul de cercetare, Fiziologia vegetal se afl n relaii cu tiinele biologice ca: morfologia i anatomia plantelor, sistematica, ecologia i geobotanica, existnd o strns interrelaie ntre structura i funcia plantelor, ca i ntre funciile organismelor vegetale i mediul lor natural de via. Prin metodele utilizate, Fiziologia vegetal se afl n relaii cu Biofizica i Biochimia, prin folosirea metodelor de investigaii proprii acestor discipline. Prin sistemele de interpretare, Fiziologia vegetal se afl n relaii cu Matematica i Statistica biologic. Prin caracterul aplicativ, Fiziologia vegetal se afl n relaii cu diferite discipline agronomice, cum ar fi: Agrotehnica, Agrochimia, Fitotehnia, Legumicultura, Pomicultura, Genetica i Ameliorarea plantelor.

METODE DE CERCETARE FOLOSITE N FIZIOLOGIA VEGETALFiziologia plantelor este o disciplin cu un pronunat caracter experimental, experiena fiind principala metod de cercetare. Experiena trebuie completat cu observaia atent i cu interpretarea rezultatelor obinute. Prin experien se nelege provocarea unui rspuns, a unei reacii la un anumit factor ales de experimentator, factor perfect controlabil (lumin, temperatur, umiditate etc.) sau la un complex de factori, ntr-un anumit mediu n care ceilali factori sunt constani. Metoda experimental permite stabilirea mecanismelor funcionale i explicarea lor. Prin experien se determin aciunea unui factor ntr-un proces, stabilindu-se modul n care acel proces este influenat. Experimentarea poate avea loc n laborator, ser, cas de vegetaie, teren experimental sau fitotron i poate utiliza metode clasice i moderne de investigaie.

Printre mijloacele de investigaie care au adus mari servicii n procesul de cunoatere a plantelor, la loc de seam se situeaz microscopul, cu ajutorul cruia s-au fcut primele observaii n intimitatea celulelor, a esuturilor i a organelor plantelor. Pe msura perfecionrii microscopului, s-au acumulat tot mai multe cunotine despre modul de organizare a plantei. Descoperirea i perfecionarea microscopului electronic au deschis o nou etap pentru fiziologia plantelor epoca fiziologiei subcelulare sau a organitelor celulare. mpreun cu metoda ultracentrifugrii omogenatelor celulare, microscopul electronic a permis cunoatere structurii submicroscopice a organitelor celulare, iar microanaliza chimic a permis cunoaterea compoziiei chimice a acestora. Pe baza cunoaterii ultrastructurii i a compoziiei chimico-enzimatice a fost posibil descifrarea funciei fiziologice a diferitelor organite celulare. Analiza chimic a cenuii plantelor, cu toate deficienele sale ca metod, a permis cunoaterea necesarului plantelor fa de unele elemente nutritive. Metodele moderne de cercetare sunt: cromatografia pe hrtie, n strat subire sau n gaz, spectrocolorimetria, spectrofotometria, electroforeza, microscopia electronic, metoda trasorilor radioactivi, culturile in vitro, prelucrarea analizelor prin sisteme electronice i redarea rezultatelor pe calculator. Cunoaterea literaturii de specialitate n problema abordat n cercetare are, de asemenea, o importan deosebit. Pentru a satisface aceast nevoie de cunoatere, Fiziologia vegetal beneficiaz de o serie de publicaii de specialitate, editate la nivel naional i internaional. Schimbul de informaii este facilitat i de utilizarea reelei Internet, racordat la diferite biblioteci de specialitate.

VERIFICAREA CUNOTINELOR1. Definii obiectul i coninutul fiziologiei vegetale 2. Ce este fiziologia plantelor din punct de vedere teoretic? 3. Ce este fiziologia plantelor din punct de vedere practic? 4. Care este obiectivul fundamental al fiziologiei plantelor? 5. Care este raportul fiziologiei plantelor cu alte tiine? 6. Precizai metodele de cercetare folosite n fiziologia vegetal

CAPITOLUL 1 REGIMUL DE AP AL PLANTELOR

1.1. ROLUL FIZIOLOGIC AL APEI

Apa este un component indispensabil pentru viaa plantelor, reprezentnd, n acelai timp, un factor important pentru repartiia ecologic a acestora. Cercetrile efectuate de specialiti n acest domeniu, ca Noggle i Fritz (1981), Wilkins (1985), Salisbury i Ross (1991), Sebaneck (1992), relev importana fiziologic a apei n viaa plantelor: apa reprezint solventul pentru substanele minerale i unii compui organici solubili;a. asigur transportul substanelor dizolvate prin vasele lemnoase, liberiene, apoplast i

simplast;b. concur la realizarea strii de turgescen, care favorizeaz procesele biofizice la nivel

celular i, prin aceasta, confer poziia erect la plantele ierboase;c. asigur mediul pentru desfurarea unor reacii de biosintez i de biodegradare a unor

substane din plant;d. particip la procesul de cretere a plantelor; e. contribuie la evitarea supranclzirii esuturilor, care ar putea surveni n urma cldurii

degajate n timpul metabolismului sau a aciunii soarelui din timpul verii;f.

particip la procesul de fotosintez cu protonii i electronii rezultai din procesul de

fotoliz a apei;g. ndeplinete, n viaa plantelor, un rol ecologic nsemnat, determinnd, ca i ali factori

(lumina, t

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended