+ All Categories
Home > Documents > FIZIOLOGIA STOMACULUI

FIZIOLOGIA STOMACULUI

Date post: 11-Nov-2015
Category:
Upload: loredana-preda
View: 82 times
Download: 9 times
Share this document with a friend
Description:
FIZIOLOGIA STOMACULUI
16
FIZIOLOGIA STOMACULUI
Transcript
 • FIZIOLOGIA STOMACULUI

 • FIZIOLOGIA STOMACULUIStomacul este un organ cavitar ntre esofag si duoden. Se compune din:Portiune verticala (stomacul acid) si format din fundul si corpul stomacului, aici glandele secreta HCl si pepsinogen n cantitate mare. Are functie de depozitare,functia motorie a acestei portiuni fiind diminuata.Portiune orizontala (stomacul alcalin) format din antrul piloric si canalul piloric, glandele de aici secreta mucus si gastrina n cantitate mare; activitate motorie miscari de amestecare si propulsie a alimentelor.

 • Stomacul are trei functii majore:Secretorie mucoasa gastrica contine celule glandulare care secreta substate organice (enzime, mucus, factor intrinsec Castle) si anorganice (HCl, apa, electroliti).Sucul gastric este un amestec format din produsul de secretie a glandelor gastrice si a celulelor epiteliale din mucoasa gastrica.Motorie amesteca alimentele solide cu sucul gastric si eliminarea intermitenta n duoden duoden cu chimul gastric format.Endocrina glandele din mucoasa antro-piloric si cele din mucoasa duodenala sintetizeaza peptide reglatorii cu rol de hormoni locali.

 • Caracteristici fizice si chimice ale sucului gastric

  Aspect: lichid incolor, usor opalescent, rar cu aspect gri perlat;-Miros: inodor sau are un miros acru, ntepator.Gust : acruPh: la adult 1 - 3,5; la sugar 4,5Volumul secretiei n 24 h : 2 - 2,5 litri. Sucul gastric contine:-Apa 99%-Reziduu uscat 1% din care: - 0,6% substante anorganice- 0,4% substante organice

 • Cele mai importante substante din sucul gastric sunt:HClEnzime proteolitice: pepsina, labfermentul, gelatinaza;Enzime lipolitice: lipaza;MucusFactor intrinsecHormoni: gastrina, somatostatinApaElectroliti

 • Recoltarea sucului gastricTehnica tubajului gastricSucul gastric se extrage dimineata pe nemncate ( a jeun) cu ajutorul unei sonde Einhorn (tub flexibil). Se recolteaza mai nti secretia bazala (sucul gastric produs peste noapte) si apoi sucul gastric dupa stimularea cu substante secretagoge administrate injectabil (parenteral) sau pe sonda.Substantele secretagoge sunt:histamina injectabil pentru stimularea secretiei gastrice prin stimularea receptorilor H2+;pentagastrina - stimuleaza secretia gastrica prin cresterea eliberarii de gastrina;insulina induce hipoglicemie care stimuleaza cresterea gastrinei;alcoolul, cafeina administrate pe sonda actioneaza asupra mucoasei.

 • Endoscopia gastrica.Se realizeaza cu un gastrofibroscop dotat cu un tub subtire si flexibil prevazut cu sistem optic, sistem de insuflatie si aspiratie.Asfel se vizualizeaza mucoasa esofagiana, gastrica si o portiune incipienta a duodenului si se poate recolta prin aspiratie sucul gastric, precum si tesut gastric pentru biopsie. Din sucul gastric recoltat se pot fac investigatii biochimice, citologice sau bacteriologice. Spalaturi gastriceSe efectueaza pentru aspirarea continutului stomacului n cazul ingerarii voluntare sau accidentale a unor substante toxice. Aspirarea continutului gastric se face printr-o sonda Fauchet si tot prin sonda se introduce apa, care apoi se aspira.

 • Recoltarea experimentala de suc gastricModul de functionare al stomacului a fost lamurit prin folosirea animalelor (cini) care au ajutat la descrierea fazelor secretiei gastrice. Sunt cunoscute modelele lui Pavlov:micul stomac - prin care s-a obtinut secretie gastrica att pe cale nervoasa,vagala ct si umorala;prnzul fictiv - a evidentiat mecanismul nervos al al secretiei gastrice (faza cefalica).S-a demonstrat ca faza cefalica este declansata de contactul alimentelor cu receptorii din cavitatea orala (reflex neconditionat) dar si la vazul si mirosul alimentelor (reflex conditionat)

 • Modificari ale secretiei gastriceSecretia gastrica poate fi marita, micsorata sau abolita.Hiperclorhidria- cresterea valorilor HCl peste limitele superioare fiziologice.Hiperaciditate - depasirea valorilor normale ale aciditatii totale.Hipoclorhidria - scaderea valorilor HCl.Hipoaciditate -scaderea valorii aciditatii totale.Anaciditate - lipsa aciditatii.Achilia gastrica - lipsa secretiei peptice.Boala ulceroasa- creste aciditatea sucului gastrica si scade capacitatea protectoare a mucoasei. Bariera de protectie a mucoasei gastrice formata din mucus si bicarbonat poate fi degradata de :- Pepsinogen si HCl n exces;-Infectia cu Helicobacter pylori;-Alterarea secretiei de mucus cantitativ si calitativ;-Administratrea aspirinei si a altor antiinflamatoare.

 • FIZIOLOGIA PANCREASULUIPancreasul este o glanda anexa a tubului digestiv, situata retroperitoneal la nivelul vertebrelor L1- L2. Structura pancreasului este asemanatoare cu cea a glandelor salivare fiind formata din celule acinoase si de un sistem canalicular care se termin intr-un canal principal Wirsung si unul accesoriu Santorini.Canalul Wirsung se varsa n duoden la nivelul ampulei Vater, n vecinatatea canalului coledoc.Pancreasul are o dubla secretie: -Exocrina: sucul pancreatic este produsul de secretie al pancreasuluiexocrin;-Endocrina: produsa de insulele Langerhans, este formata din hormonii:insulina, glucagon, somatostatina, gastrina etc

 • Secretia exocrina are doua componente:-Secretie bogata n apa si bicarbonat de sodiu, cu o cantitate redusa de enzime; este produsa n epiteliile canaliculare si este dependenta de secretinaSecretie bogata n enzime, redusa cantitativ; este produsa de celulele acinilor glandulari si este dependenta de colecistochinina, serotonina si de stimularea vagala.Sucul pancreatic are un rol important n digestie deoarece prin continutul bogat n bicarbonat contribuie la reducerea aciditatii chimului gastric si creeaza conditiile pentru activarea enzimelor digestive.

 • Caracteristici fizice si chimice ale sucului pancreatic -Aspect lichid limpede sau usor opalescent, inodor, vscuizitate redusa-Cantitate la adult 700-1500 ml/24h, cant. max. 4000 ml/24h, Secretia este discontinua-pH : 7,5- 8. Este lichidul cel mai alcalin din organism datorita continutului ridicat de bicarbonat de sodiu.Compozitia sucului pancreatic:- apa 98,5%-reziduu uscat 1,5%: din care - 50-60% substante anorganice: - bicarbonat de sodiu: 25-150mEq/l; - cloruri: 4-129 mEq/l - fosfati, K, Na, Ca, Mg, S, Cu, Zn.- - 40-50% substante organice - proteine n cant. 1g/l pna la 30g/l

 • Enzime lipolitice: lipaza - actioneaza asupra lipidelorfosfolipazecolesterolesterazaEnzime glicolitice:amilaza pancreatica- secretata sub forma activa n sucul pancreatic;actioneaza asupra amidonului transformndu-l n dextrine si maltoza.Enzime proteolitice: endopeptidaze, exopeptidaze, nucleaze. Enterokinaza enzima secretata de mucoasa duodenala, care activeaza tripsinogenul rezultnd tripsina activ care actioneaza autocatalitic precum si asupra celorlalte enzime proteolitice pe care le activeaza.

 • Modificari ale secretiei pancreatice- Obstructia canalelor pancreatice duce la cresterea enzimelor pancreatice n snge si urina si implicit la scaderea acestora n sucul duodenal.Pancreatitele acute inflamatia pancreasului care duce la activarea enzimelor proteolitice n interstitiul pancreatic si cresterea enzimelor pancreatice n snge.Pancreatite cronice afectiuni cu evolutie lenta ireversibila; scad enzimele pancreatice din snge si urina, scade volumul sucului pancreatic; scaderea enzimelor pancreatice duce la o digestie insuficienta a proteinelor, lipidelor si glucidelor.


Recommended