Home >Documents >Fiziologia Plantelor-raspunuri Examen de Stat. 2015

Fiziologia Plantelor-raspunuri Examen de Stat. 2015

Date post:19-Dec-2015
Category:
View:73 times
Download:10 times
Share this document with a friend
Description:
examen de stat la fiziologia plantelor
Transcript:

1

SUBIECTELE LA FIZIOLOGIA PLANTELOR

PENTRU EXAMENUL DE STAT/agro, 2015

1.Fiziologia plantelor tiina funcionalitii plantelor. Obiectul de studiu i direciile de dezvoltare ale fiziologiei plantelor.

Fiziologia vegetal este o ramur a tiinelor biologice care se ocup cu studiul proceselor vitale din plante. Termenul de fiziologie i are originea n limba greac, de la cuvintele physis = natur i logos = tiin.fiziologia vegetal este o tiin biologic fundamental, care studiaz mecanismele ce controleaz modul de organizare i funcionare a organismelor vegetale.La nivelul societii umane, plantele prezint o importan deosebit deoarece, prin intermediul agriculturii, ofer sursa de hran i alte mijloace necesare traiului i posibilitatea crerii unui ambient favorabil. .Fizilologia plantelor contribuie la utilizarea nsuirilor genetice favorabile, n special de productivitate i rezisten la stress n ameliorarea plantelor, la valorificarea nsuirilor pedologice i agrochimice ale solurilor n procesele de nutriie a plantelor de cultur etc.Pe drept cuvnt, fiziologia vegetal este considerat "mecanica fin a agriculturii raionale" obiectul de cercetare, Fiziologia vegetal se afl n relaii cu tiinele biologice cum sunt Morfologia i antomia plantelor, Sistematica, Ecologia i Geobotanica, existnd o strns interrelaie ntre structura i funcia plantelor, precum i ntre funciile organismelor vegetale i mediul lor natural de via.

2.Fiziologia celulei vegetale. Structura i funciile componentelor celulare.

Celula vegetalreprezint unitatea structural i funcional a organismelor ncadrate n Regnul Plante.Forma celulelor este diferit, dar dimensiunile sunt de regul microscopice.O celul vegetal este format din perete celular, membran, citoplasm i nucleuPeretele celular.Reprezinta, alaturi de plastide si vacuole, element structural caracteristic celulei vegetale.Compozitia chimica a peretelui celular difera cu specia de planta, vrsta si functia celulei, fiind realizata din trei categorii de substante: - substante cristaloide- matrix,substante ncrustanteMembrana celulara.Este pelicula lipoproteica de la periferia citoplasmei, cu structura moleculara complexa si dinamica. Prezinta conexiuni cu celelalte componente ale citoplasmei. Structura ei de baza este asemanatoare celei a membranelor ce compartimenteaza spatiul intern celular si delimiteaza diferite organite.

Citoplasmareprezint mediulintracelular, situat ntremembrana celularinucleulunei celule, constituind masa fundamental a acesteia. n citoplasm se aflorganitecomune, precumribozomii,mitocondriile,aparatul GolgiNucleul.La nucleul din interfaza s-au evidentiat:nvelis nucleardin doua membrane de tip mozaic fluid, considerat drept o portiune specializata, diferentiata local a reticulului endoplasmic ;carioplasmacare este substanta fundamentala, alcatuita din fibrile proteice interconexate si care include cromatina;cromatinacare reprezinta forma interfazica, despiralizata a cromozomilor;nucleoliialcatuiti mai ales din proteine si care reprezinta locul de sinteza a ARNr

3.Structura protoplasmei. Membranele biologice, structura i funciile lor.4. PROTOPLSM Substan complex de baz a celulei vii, n care au loc procesele vitale. Protoplasma

Membrana celulara este structura celulara ce delimiteaza si compartimenteaza continutul celular. Reprezinta o bariera selectiva pentru pasajul moleculelor si ionilor .

Rolul membranei celulare :- transportul de substante -asigura homeostazia -protejeaza spatiul celular -confera forma celulei -mentine echilibru osmotic -permeabilitate selectiva -participa in cadrul proceselor metabolice -permite comunicarea bidirectionala intre celule si exterior -ajuta la locomotia celulei.

Membranele biologice sunt compuse din lipide ,proteine , lipite intre ele prin legaturi necovalente .Exista si cantitati mici de carbohidrati care este legata de lipide si proteine prin legaturi covalente . Lipidele formeaza la nivelul membranei baza structurala a acesteia iar proteinele sunt responsabile de functiile active ale membranelor.

Membranele sunt organizate la nivel molecular ca si model mozaic fluid modificat .Aceasta fiind interpretarea noua amodului de organizare calulara.

Toate membranele din toate celulele au aceeasi grosime si 7-7,5nm.

Compozitia chimica a membranei celulare :apa 20-30% lipide 40-45% proteine 50-55%glucide 1-10%

Stratul lipidic -structura de baza a unei membrane biologice este bistratul lipidic .Lipidele la nivel membranar sunt amfipatice :au un cap hidrofil sau polar si o coada hidrofoba sau non-polara .Capul este orientat spre interior iar coada spre exterior. Lipidele au rol de bariera.

4.Ptrunderea ionilor prin membranele biologice. Transportul pasiv i activ.Efectuarea transportului prin membrane sauprin plasmalema este asigurata de proprietatea membranelor de permeabilitate selectiva. Se disting mai multe tipuri de transport, in funcie de:consumul energetic:Ptrunderea substanelor solvite n celula vegetal se realizeaz printr-un transport pasiv i printr-un transport activ.

Transportul pasiv

Transportul pasiv are loc prin fenomene fizice, n conformitate cu gradientul de concentraie pentru substanele lipsite de sarcini electrice i cu gradientul de sarcin electric pentru substanele ncrcate electric (ioni). Transportul pasiv este bidirecional i se desfoar prin fenomenele de difuziune simpl i difuziune facilitat.

Difuziunea simpl. Intensitatea cu care substanele solvite difuzeaz de la o zon la alta depinde de diferena de concentraie.Deoarece bariera de membran are un caracter lipidic (bistratul fosfolipidic), moleculele liposolubile trec mai rapid. Coeficientul de permeabilitate reflect n general solubilitatea n lipide a moleculelor ce difuzeaz.Difuziunea facilitat. Bistratul lipidic al membranelor celulare este impermeabil pentru substanele moleculare hidrosolubile (de exemplu zaharuri) i pentru cele ncrcate electric (ioni). S-a artat ns c ionii ptrund n celule mult mai rapid dect le permite difuziunea simpl prin bistratul lipidic.. Aceasta faciliteaz difuziunea prin membrane a substanelor solvite hidrosolubile i a ionilor ncrcai electric. Fenomenul a fost denumit difuziune facilitat.Cercetrile au artat c membranele celulare conin un mare numr de proteine care funcioneaz ca proteine de transport. Aceste proteine sunt de dou tipuri, i anume: - transportori sau crui, care leag substana de transportat pe o parte a membranei, o transport prin membran, o elibereaz pe partea opus, apoi revine la poziia iniial; se presupune c mecanismul de funcionare const ntr-o modificare de conformaie a proteinei;- proteinele de canal, care formeaz canale proteice umplute cu ap, iar difuzia prin canal depinde de gradul de hidratare a ionului.La celulele vegetale au fost descoperite n membrane numeroase canale pentru ionii K+, Cl-, Ca2+, dar sunt sugerate i canale pentru ionii organici. Canalele proteice funcioneaz ca nite pori, care pot fi deschise sau nchise. Difuziunea substanelor poate avea loc numai cnd poarta este deschis.

Deschiderea canalului poate fi determinat de prezena ionului sau ca rspuns la un potenial de membran de o anumit mrime.

Cercetarea transportului pasiv al ionilor prin membrane a fost efectuat prin studii de electrofiziologie. Transportul ionilor prin membrane stabilete un curent electric. Curenii creai sunt de ordinal picoamperilor (pA = 10-12A) i pot fi msurai cu microelectrozi. Primele experiene au fost efectuate prin introducerea electrodului direct n celul. Rezultatele au msurat activitatea concomitant a mai multor canale din plasmalem i tonoplast.

Transportul activ

Transportul (absorbia) activ() se realizeaz mportiva gradientului de concentraie (chimic) sau a gradientului de sarcin electric (electrochimic), fiind dependent de energia metabolic. Transportul activ este unidirecional, de la exterior la interiorul celulelor i determin absorbia unor molecule sau ioni n celule, chiar i atunci cnd concentraia acestora n mediu este foarte sczut.

Transportul activ al substanelor se face prin proteine de transport, i anume transportori proteici i canale transmembranare.

Transportul unui singur compus se numete uniport.

Transportul a doi compui se numete cotransport;

acestea poate fi: n acelai sens simport,

n sens opus antiport.

Energia pentru transportul activ provine din hidroliza ATP sintetizat n cloroplaste i mitocondrii sub aciunea enzimei ATP-az din membranele citoplasmatice5.Ptrunderea apei prin membranele biologice. Difuziunea i osmoza. Celula ca sistem osmotic.ntre celula vegetal i mediul extern exist un permanent schimb de substane i energie. n cadrul acestui schimb, celula absoarbe din mediu ap, substane minerale i energie luminoas i cedeaz de asemenea ap, substane minerale i energie caloric.

Difuziuneaeste fenomenul de interptrundere omogen a dou substane, de concentraii diferite, puse n contact direct. Difuziunea se datorete energiei cinetice moleculare.

Legile difuziunii se refer la sensul i viteza de difuziune. Sensul difuziunii este de la mediul cu o concentraie mai mare spre mediul cu o concentraie mai mic, pn la egalizarea concentraiei. Viteza de difuziune este invers proporional cu mrimea particulelor care difuzeaz.

n plante difuziunea determin ptrunderea apei i substanelor minerale prin membrana celular, precum i ptrunderea gazelor CO2 i O2 n ostiolele stomatelor, camera substomatic i spaiile intercelulare din celulele mezofilului.

Osmoza este fenomenul de amestecare a dou soluii de concentraii diferite separate printr-o membran semipermeabil sau fenomenul de ptrundere a solventului unei soluii printr-o membran semipermeabil.

Osmoza este un caz particular de difuziune. Ca i difuziunea, osmoza se realizeaz pn la egalizarea concentraiilor, dar contrar difuziunii, osm

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended