Home >Documents >Comuna Bozioru

Comuna Bozioru

Date post:29-Dec-2015
Category:
View:14 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Transcript:
  • Promovarea imaginii Romaniei in lume

  • Bozioru (denumit o vreme n perioada comunist i Ru) este o comun n judeul Buzu,Romnia, format din satele Bozioru(reedina),Fiici, Sceni i ctunul Nucu. La sfritul secolului al XIX-lea, comuna fcea parte din plaiul Prscov al judeului Buzu i era format din 21 de ctune, din care cele mai importante erau Bozioru, Posobeti i Sceni, toat comuna avnd o populaie de 2270 de locuitori.Fiind comun de munte, compoziia ei a evoluat n timp, satele risipite fiind identificate diferit la momente de timp diferite. Astfel, n 1925, comuna este consemnat n aceeai plas, cu 13 sate i trei ctune: Bozioru, Buduile, Fiici, Grla, Gvanele, Geambau, Ru, Rati, Sceni,Ulmetu, Valea agan, Corneanu, Gornet si Gresia, avnd 2353 de locuitori.

  • Biserica din Bozioru

  • Intrarea in comuna Bozioru

  • Pe lng cerul aparte, comuna Bozioru este recunoscut i pentru evenimentele devenite obinuite, aici, care au depit de mult eticheta coincidenei. Dispariii misterioase de persoane, care s-au fcut nevzute sub ochii celor care le insoeau i care, fie nu au mai aprut niciodata, fie s-au trezit in cu totul alt loc, far s tie ce au pit; defectarea inexplicabil a aparaturii electronice; izvoarele radioactive, stncile i apele par vii; pdurea, pmntul, ploaia, cmpul, aerul au miros, ca nicieri in alt parte; anomaliile magnetice; apariia unor Obiecte Zburtoare Neidentificate.; activarea brusc a fenomenelor telepatice i a altor manifestri extrasenzoriale, la oameni obinuii care traverseaz locul, sunt numai cteva dintre ciudeniile Boziorului.

  • Peste aceast zon se intinde un cer straniu, care uneori capt o intensitate ce nu poate fi descris prin cuvinte, pe care oamenii de tiin o msoar in grade Kelvin, avnd valoarea de peste 23.000. Pentru comparaie, azurul cerului deasupra marilor orae abia depete 16.000 de grade Kelvin. Avem norocul sa observm cu ochii notri acest fenomen. Treptat, cerul senin, acel albastru curat ca in zilele frumoase, capt nuante att de profunde, inct parc devine un vortex. Cu ct te uii mai mult, cu att simi c te absoarbe infinitul .

  • n Munii Buzului, departe de traseele turistice obinuite, o niruire de grote misterioase i de stnci cu forme bizare alctuiete o lume ce pare ireal.Peisajele care merit neaprat vzute se afl ntre satele Nucu (comuna Bozioru), Aluni (comuna Coli) i Ruginoasa, pe culmile Crucii Sptarului i Martirei. niruirea de grote spate n munte, de stnci povrnite i de pietre cu forme bizare este de o frumusee rar.

  • La doar civa pai de Bozioru, se ntinde inutul trovanilor de la Ulmetu. Pietrele uriae par s prind via, pentru c lumina i umbra care le nvluie le transform n uriai cu chipuri hde. Francezii i-au numit trovani i aa le-a rmas numele n literatura de specialitate. Pietrele imense par s se fi format prin rostogolire din lava incandescent, dar n realitate sunt create de ap. Geologii spun c sunt gresii formate prin sedimentarea nisipului crat de ape n canale preformate de alte scurgeri de ap n pmnt nisipos, dup ploi toreniale.

  • Bisericile i chiliile rupestre din satul Nucu erau folosite ca lcauri de refugiu i de cult. n zona localitilor Nucu i Coli exist 29 de lcauri de cult spate n roc.n Petera lui Iosif s-au gsit obiecte din secolul al IV-lea .Hr Istoricii au identificat mii de inscripii pe care le-au cartografiat n funcie de perioada n care au fost fcute. S-a demonstrat astfel c zona a fost locuit nentrerupt n ultimii 2.500 de ani, iar grotele i peterile au fost adaptate pentru traiul zilnic de cei care se ascundeau acolo de invadatori. Ulterior, au devenit locuri de rugciune i chilii pentru pustnicii care s-au aezat n zon.

  • Petera Fundtura (Chinovia) este o peter antropic, situat la 725 de metri altitudine, la poalele nlimii "Crucea Sptarului", n pdure, la 2 km de satul Nucu, comuna Bozioru, judeul Buzu.Actuala peter a fost, de fapt, o bisericu spat ntr-un bloc paralelipipedic prbuit de pe culme, fixat pe o muchie, parial ngropat n sol, de aspectul unei csue. n jurul bisericuei de piatr se gseau construcii de lemn. Cercetrile arheologice au scos la lumin ceramic din secolele XVI - XVIII i un gros polonez din 1504. Pe baza datelor culese, se estimeaz c petera dateaz din epoca medieval, secolele XVI -XVIII.

of 11/11
Promovarea imaginii Romaniei in lume
Embed Size (px)
Recommended