Home >Documents >Chirurgia metabolica

Chirurgia metabolica

Date post:18-Oct-2015
Category:
View:18 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:

Chirurgia metabolica

Chirurgia metabolicaChirurgia obezitatiiObezitatea = acumularea excesiva de tesut adipos si tulburari metabolismului lipidic.

Aparitia si agravarea a numeroase stari morbide: diabet zaharat tip II, HTA, deficiente grave ale functiei respiratorii, apneea in somn, sindrom metabolic, dereglari hormonale, etc.

IMCIMC = G (kg)/ H(m)

Normoponderalii: IMC - 19 - 25 Supraponderalii - IMC - 25 - 30 Obezitate moderat - IMC - 30 - 34,9 (gradul 1) Obezitate sever - IMC - 35 - 39, 9 (gradul 2) Obezitate morbid: IMC - peste 40 (obezitate gradul 3) Super morbid - IMC - peste 50 ( gradul 4) Metodele terapeutice conservatoare: dieta, exerciti fizice, medicamente, plasarea endoscopica a balonului intragastric sunt eficiente la pacienti care nu prezinta forme grave ale obezitatii (BMI40 kg/m2) rezultatele sunt nesatisfacatoare, beneficiul acestor solutii terapeutice fiind limitat la 6-10% din excesul ponderal.

Chirurgia obezitatii (bariatrica) toate manevrele chirurgicale care se adreseaza pacientilor obezi in scopul normalizarii statusului lor ponderal, fara a include indepartarea de tesut adipos sau altfel de tehnici de chirurgie cosmetica. Tehnicile de chirurgia obezitatii influenteaza balanta echilibrului energetic diminuand considerabil aportul exogen si determinand organismul sa consume energie din rezervele acumulate.

Procedee chirurgicale:

reversibile; - bandingul gastricireversibile; - by-passul gastric - gastrectomia verticala (Sleeve gastrectomy) - plicatura gastrica Dieta preoperatorieIdeal sa piarda 10 procente din greutate inainte de operatia pentru slabire. Dieta traditionala restrictiva caloric sau utilizand suplimente lichide proteice. S-a demonstrat ca slabind chiar si 4,5-6,8 kg inainte de operatia bariatrica poate micsora riscul complicatiilor. Dieta preoperatorie bariatricaIncepe obisnuit cu 2-3 luni inainte de bypass-ul gastric. In functie de starea de sanatate a pacientului, de greutate si de compozitia organismului, candidatii la chirurgia bariatrica, in general sunt pusi pe regim variind intre 800-1200 de calorii pe zi si constand in 70-120 g de proteine pe zi. Regimul necesita reducerea cu mult a aportului de carbohidrati si grasimi alimentare, mai ales de zaharuri rafinate si de grasimi saturate. Dieta preoperatorieRegimul preoperator in chirurgia bariatrica este conceput : Sa reduca grasimea din corp - mai ales depozitul de grasime din jurul zonei mijlocii a abdomenului. Sa prezerve tesuturile non-grasoase - aportul unei cantitati suficiente de proteine este "anti-catabolic" sau " cruta proteinele". Sa pregateasca organismul pentru recuperarea postoperatorie.Sa pregateasca pacientul pentru regimul postoperator - urmand un regim hipocaloric, bogat proteic si redus in carbohidrati este felul prin care un pacient al chirurgiei bariatrice va trebui sa se hraneasca pentru tot restul vietii. Bandingul gastric

IMC: 30 - 40

- Durata < 50 de minute, - anestezia cu 20-30 de minute mai multIngrijiri postoperatoriiSpitalizarea postoperatorie este de regula 24 de ore, externarea fiind posibila atunci cand, dupa reinstalarea tolerantei digestive, pacientul se poate hidrata. Tratamentul postoperator se va limita la administrarea de antisecretorii (Nexium 2 x 40mg/zi) timp de 7-10 zile. De asemenea, recomandam pacientilor ca timp de 6 saptamani sa respecte o dieta bazata pe lichide si semisolide, pentru a menaja segmentele digestive manipulate chirurgical. Calibrarea ineluluiPrima ajustare (calibrare) a inelului se va efectua la 2 luni postoperator, introducand, sub ecran radiologic, 2-3 ml de ser fiziologic.

Corectarea ulterioara a diametrului interior al inelului gastric de silicon este dictata de ritmul scaderii ponderale a pacientului obez. Dieta postoperatoriementinerea unui regim hipocaloric interzicerea dulciurilor si a grasimilor pentru tot restul vietii, este obligatorie pentru a obtine o scadere ponderala durabila prin Gastric Banding. ComplicatiiFortarea inelului gastric va predispune la complicatii: dilatatia esofagului, a stomacului, alunecarea inelului gastric sau migrarea acestuia in interiorul stomacului! Aceste situatii ce vor determina extragerea dispozitivului, printr-o noua operatie! Ulterior pacientul va ramane "descoperit" in fata obezitatii (boala incurabila) si se va reingrasa! Pacalirea inelului gastric traduce situatiile in care pacientul va consuma dulciuri, alimente hipercalorice, va consuma apa in timpul mesei sau va maruntii alimentele, crescand aportul caloric la fiecare masa! si in aceasta situatie pacientul prezinta un risc foarte important de ingrasare, metoda de gastric banding devenind ineficienta pentru scaderea ponderala!

Rezultatele bandingului gastricStatistic, gastric banding-ul contribuie la diminuarea excesului ponderal inregistrat de pacientii obezi cu aproximativ 50% (49, 55 si 57% la 3, 4 si respectiv 5 ani postoperator). Diferenta va fi in sarcina exclusiva a pacientului care isi va creste consumul de energie prin intensificarea activitatii fizice. Reducerea comorbiditatilor asociate variaza in functie de succesul metodei asupra statusului ponderal.

By-passul gastricBypass-ul gastric este procedeul de chirurgie bariatrica care se caracterizeaza prin crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni si anastomozarea acestuia la o ansa jejunala situata distal de prima portiune a intestinului. Acest montaj, prezentat schematic in figura alaturata este, in multe cazuri, cea mai buna optiune pentru tratamentul obezitatii morbide. Bypass-ul Gastric (GBP), lansat de peste 40 de ani in chirurgie deschisa, se bucura incontestabil de o eficacitate care a facut proba timpului si este astazi cel mai frecvent utilizat procedeu de chirurgie bariatrica. By-passul gastric IMC > 40

Mecanisme ce influenteaza curba ponderalaRestrictia aportului alimentar - dimensiunea redusa a stomacului

Maldigestia si malabsorbtia alimentelor -.Astfel, desi dulciurile sunt hipercalorice, consumul lor este permis pentru ca absorbtia este mult diminuata!

Sindrom Dumping-like. Prezenta mai precoce a alimentelor in intestinul subtire (scurt-circuitand stomacul) stimuleaza producerea si eliberarea unor entero-hormoni care, pe calea circulatiei sanguine, ajung la creier (hipotalamus) si determina instalarea senzatei de satietate! Daca pacientul va consuma dulciuri in excess, la contactul precoce al mucoasei intestinale cu aleste alimete hipercalorice se vor produce entero-hormoni care vor determina tulburari vegetative cunoscute sub denumirea de Sindrom Dumping: ameteli, greata, palpitatii, scaun diareic! Datorita aparitiei acestui discomfort pacientii cu GBP evita consumul de dulciuri concentrate, ceea ce din punct de vedere al scaderii ponderale reprezinta un important aventaj!

Diminuarea apetitului. Scaderea nivelul plasmatic al Ghrelin (hormon produs in principal la nivelul stomacului si responsabil de aparitia si intensitatea senzatiei de foame!) este explicata prin blocarea receptorilor gastrici de catre entero-hormonii produsi la nivelul intestinului, in prezenta alimentelor ingerate!

Indicatiile by-passului gastricConsumatorii de dulciuri in cantitate exagerata ("sweet eaters") nu vor inregistra o scadere ponderala adecvata cu ajutorul procedeelor restrictive. in GBP, cel putin in perioada initiala postoperatorie, pacientii prezinta o reducere importanta a dorintei de a consuma dulciuri.

Pacientii care prezinta tulburari patologice ale apetitului (exagerat) vor prezenta o complianta redusa la procedeele restrictive. Acestora, cei mai multi autori le recomanda GBP, cu rezultate la distanta asemanatoare BPD si cu o rata mai redusa de complicatii;

Pacientii la care a fost efectuat un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrica, metoda care s-a dovedit inadecvata pentru a influenta curba ponderala, ar trebuie sa beneficieze de GBP sau BPD;

Gastric bypass in 2 timpi. Pacientii care prezinta super obezitate morbida (IMC > 50 kg/m2) sau mai mult - super-super obezitate (IMC > 60 kg/m2), obezitate extrema (IMC > 70 kg/m2) - au indicatie de GBP sau de BPD, dar asociaza uneori un risc anestezico-chirurgical foarte important. Pentru a diminua riscul de instalare a unor complicatii intra- si postoperatorii grave, la acesti pacienti la care se asociaza comorbiditati foarte importante, se recomanda o atitudine chirurgicala secventiala. in primul timp operator se efectueaza un procedeu mai simplu tehnic a carui eficienta va determina pacientul sa slabeasca. (ex.Gastrectomie longitudinala). Dupa ce pacientul va pierde un procent important din excesul ponderal, comorbiditatile se amelioreaza, iar riscurile anestezico-chirurgicale vor fi reduse semnificativ. in aceste conditii, efectuarea celei de-a doua etape chirurgicale, care va definitiva realizarea procedeul ales - GBP sau BDP-DS prin abord laparoscopic - va fi mult mai facila, asociind mortalitate si morbiditate reduse. Din acelasi rationament, daca riscul operator este exagerat se recomanda 3 etape terapeutice, prima constituind-o plasarea endoscopica a unui balon intragastric.

Regimul postoperatorIdeal, dieta ar trebui schimbata inaintea procedeului chirurgical pentru a se obisnui cu o alimentatie mai bogata In proteine, mai redusa cantitativ si mai sanatoasa. Dupa chirugie bariatrica va dura aproximativ 9-12 saptamani pana va putea manca alimente solide, trecerea facandu-se progresiv. Dieta dupa gastric by pass - primele 3 luni1. dieta cu lichide clare (prin care poti vedea)- pentru o saptamana sau doua dupa gastric by-pass, cel mai important obiectiv este hidratarea (1,5-2 l lichide/zi).2. dieta cu lichide - intr-o saptamana, se pot adauga lichide de orice fel la regim, adica se pot consuma lichide ,,prin care nu se poate vedea.3. dieta cu piureuri (alimente pasate) dupa 3-4 saptamani p

Embed Size (px)
Recommended