Home >Documents >Anatomia Si Fiziologia Sangelui

Anatomia Si Fiziologia Sangelui

Date post:29-Sep-2015
Category:
View:96 times
Download:22 times
Share this document with a friend
Description:
Sangele este un lichid vital existent in corpul oamenilor precum si in cel al animalelor, care hraneste toate organele si tesuturile corpului si elimina substanțele nefolositoare sau reziduale din organism,de aici si denumirea de "raul vietii". Sangele împreuna cu limfa si lichidul interstițial formeaza mediul intern al organismului.El se caracterizeaza prin culoarea rosie,mirosul sau specific prin gustul sau sarat,printr-o slaba reactie (Ph) alcalina, 727s1813h este vascos si iriga toate organele si țesuturile.
Transcript:

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SANGELUI

ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SANGELUI

Sangeleeste un lichid vital existent in corpul oamenilor precum si in cel al animalelor, care hraneste toate organele si tesuturile corpului si elimina substanele nefolositoare sau reziduale din organism,de aici si denumirea de "raul vietii". Sangele mpreuna cu limfa si lichidul interstiial formeaza mediul intern al organismului.El se caracterizeaza prin culoarea rosie,mirosul sau specific prin gustul sau sarat,printr-o slaba reactie (Ph) alcalina, 727s1813h este vascos si iriga toate organele si esuturile.

PROPRIETATILE SANGELUI

Greutatea specifica(densitatea)a sangelui este la femei de 1057 iar la barbati de 1061. Densitatea separata a masei globulare este de 1097,iar a plasmei de 1027.La nou-nascut valorile sunt ceva mai crescute decat la adult.Componentele sngelui cu importana cea mai mare in determinarea valorii densitaii sunt elementele figurate,eritrocitelein special, proteinele plasmatice si apa.Variaiile fiziologice determinate de sex si varsta (densitate mai mai mare la nou nascut si la barbat)se datoresc deci unui numar mai mare de globule rosii.Cresteri ale densitatii peste valorile normale se intlnesc fiziologic la altitudine,in efort(datorita splenocontractiei), deshidratari prin transpiraie ,iar patologic, n diaree, voma, poliglobulii primare sau secundare si soc. Scaderi fiziologice ale densitatii sngelui se semnalizeaza la gravide, dupa ingerari masive de lichide, iar patologice in anemii in hemoragii.Vscozitatea(in raport cu apa)variaza in mod normal ntre 3,5 si 5,4.Vscozitatea determina scurgerea laminara(in straturi)a sngelui prin vase,cresterea vascozitatii peste anumite valori este un factor de ngreunare a circulaiei.Variaiile greutaii specifice i a vascozitai sunt determinate de variaia numarului de elemente figurate.Factorii care determina vscozitatea sngelui sunt:hematocritul(dependent de elemente figurate)si proteine plasmatice (in primul rnd fibrinogenul si imunoglobulinele Ig G si Ig M).Vscozitatea sngelui variaza in funcie de o serie de parametrii fizici:

- temperatura; vscozitatea variaza invers proportional cu temperatura; ca urmare vscozitatea sngelui in teritoriul cutanat expus la rece este mai mare dect in vasele profunde; simpla scufundare a bratului in apa la 4 grade Celsius crete valorile vscozitaii regionale de trei ori; creterea temperaturii, dimpotriva, determina scaderea vscozitaii sngelui;

-viteza de curgere a sngelui- in condiiile vitezelor mari eritrocitele se dispun in lungul axului central al sensului de curgere si fora de frecare interna este minimala.Odata cu scaderea vitezei,tendina eritrocitelor de a ocupa axul curentului diminua,iar curgerea elementelor figurante n'suspensie' permite numeroase coliziuni intercelulare care cresc frecarea interna deci,vacozitatea;

-diametrul vascular- scozitatea relativa a sngelui scade proporional cu raza n vasele cu calibru mai mic de 300; scaderi ale vscozitaii determina scaderi ale presiunii arteriale. In utilizarea de substitueni artificiali ai plasmei pentru refacerea volemiei i a presiunii arteriale, asigurarea unei vscozitati normale a substituienilor perfuzai este o condiie obligatorie.

Volumul sanguin(volemia)cantitatea de snge din organism reprezinta 7% din greutatea corpului. Aceasta nseamna circa 5 litri de snge pentru un individ de 70 Kg. Volemia variaza n condiii fiziologice, n funcie desex(este mai mare la barbai),vrsta(scade cu naintarea n vrsta) ,mediul geografic(este mai mare la locuitorii podisurilor inalte). Volumul normal de snge din corp se numete normovolemie i organismul sanatos are mecanisme specifice pentru meninerea ei. In unele stari patologice volumul total al sngelui se schimba: scade (hipovolemie) ca n cazuri de hemoragie , n diferite forme de anemii, n mixedem etc; saucrete (hipervolemie) ca n hipertiroidism, leucemie etc. In repaus o parte din masa sangvina a corpului stagneaza n teritorii venoase i capilarele din ficat, splina i esutul subcutanat . Acesta este volumul sangvin stagnant sau de rezerva, n cantitate de 2 litri. Restul de 3 litri l reprezinta volumul circulant. Raportul dintre volumul circulanti volumul stagnant nu este fix, ci variaza n funcie de condiiile de existena. In cursul efortului fizic sau termoreglator are loc mobilizarea sngelui de rezerva, crescnd volumul circulant. Mentinerea volumului saqnvin n limite constante, n ciuda ingerari unor cantitai variabile de lichide, presupune existena unor mecanisme de reglare. Reglarea se face diferit pentru volumul plasmatic i pentru cel globular.

Reglarea volumului plasmatic. In reglarea volumului plasmatic intervin mecanisme reflexe i umorale, care influeniaza att procesele de filtrare i reabsorbie capilara, ct i cele de excreie renala.

-mecanisme reflexe; receptorii de volum(voloreceptorii) care iniiaza astfel de reflexe sunt situai, n parte, n atriu stang. Distensiaatriului de catre volumul sangvin marit , determina stimularea receptorilor i o reducere reflexa a secreiei de ADH din hipotalamus, cu eliminarea excesiva a apei prin rinichi i restabilirea volumului plasmatic. Volumul sangvin marit determina o anumita cretere a debitului cardiac i presiunii arteriale. Presiunea arteriala mai ridicata excita baroreceprtorii i provoaca un raspuns reflex similar cu cel iniiat de stimularea voloreceptorilor. Reflexele declanate de voloreceptori , de obicei , readuc volumul sangvin la normal intr-o ora. Voloreceptorii nsa se adapteaza complet la 1-3 zile de la instalarea modificari de volum i nu mai transmit semnale corectoare. De aici reiese ca receptorii pentru volum au importana n restabilirea volumului sangvin n primele ore sau zile.

-mecanismele umorale. Pastrarea ntre limitele fiziologice a volumului plasmatic se face i prin intervenia hormonilor ADH, aldosteron, factorului natriuretic atrial ,precum i a proteinelor plasmatice.

Reglarea volumului globular. Volumul globular crete sau se reduce n funcie de gradul de oxigenare a esuturilor. Hipoxia (scaderea aportului de oxigen la nivelul esuturilor) determina creterea volumului globular. Scaderea volumului globular are loc cnd nevoile n oxigen ale esuturilor diminua , cum se ntampla in hipotiroidism. Ori de cte ori volumul globular scade , are loc o cretere a volumului plasmatic, care reface volumul sangvin.

Reacia sngelui -conditii fiziologice pH plasmatic fiind ntre 7,35-7,40. Constanta de cea mai mare importanta pentru activitatea unor sisteme enzimatice reactia sanguina este mentinuta n limite normale prin mecanisme complexe fizicochimice si fiziologice.

Culoarearosie a sngelui se datoreaza hemoglobinei din eritrocite. Culorea sngelui poate varia n condiii fiziologice sau patologice. Sngele recoltat din artere (snge arterial) este de culoare rou deschis(datorita oxihemoglobinei) iar sngele recoltat din vene (sange venos) are culoare rou nchis (datorita hemoglobinei reduse)

Presiuneaosmotica- n orice soluie , apare o presiune statica suplimentara ce poate fi pusa n evidena separnd , printr-o membrana semipermeabila , solventul de soluia respectiva. Membrana semipermeabila permite trecerea solventului prin membrana spre compartimentul ocupat de soluia respectiva. Presiunea osmotica are rol important n schimburile de substane dintre capilare si esuturi. Masurarea presiunii osmotice se face cu osmometrul: un vas de sticla prevazut la o extremitate cu un tub capilar iar la cealalta extremitate cu o membrana semipermeabila ce permite trecerea apei i mpiedica trecerea sarurilor. In osmometru se introduce plasma, iar aparatul se scufunda n apa distilata. Apa este atrasa n osmometru i urca pe tubul capilar proporional cu presiunea osmotica. Presiunea osmotica reprezinta presiunea ce poate opri expansiunea lichidului, fiind egala n plasma cu 6,7 atmosfere, adica cu 5300mm/Hg. Presiunea osmotica a sngelui masoara 300 miliosmoli pe litru. Doua soluii cu aceeai presiune osmotica sunt izoosmotice. O soluie ce are presiunea osmotica mai mare dect o soluie cu care se compara, este considerata hiperosmotica, iar cnd are o presiune osmotica mai mica, hipoosmotica.Toate compartimentele lichidiene ale organismului au aceeai presine osmotica.O soluie izotonica are presiunea osmotica egala cu a lichedelor organismului. Cnd presiunea osmotica depaete pe cea a lichidelor organismului se socotete drept hipertonica. Soluia hipotonica, se caracterizeaza printr-o presiune osmotica inferioara lichidelor organismelor.Celule organismului sunt adevarate osmometre datorita faptului ca membrana lor este semipermeabila. Cnd presiunea osmotica crete sunt stimulai osmoreceptorii din hipotalamulul anterior i se declaneaza secreia de ADH care reine apa i restabilete presiunea.

Presiunea coloidosmotica- este atribuita prezenei n snge a substanelor macromoleculare (proteine) . Proteinele plasmatice contribuie la presiunea osmotica abia cu 25mm/Hg. Valoareascazuta a presiunii coloidosmotice se explica prin dimensiunile foarte mari ale proteinelor (greutatea molecularaa unor fractiuni este peste 1milion) i numarul redus de particole. Presiunea coloidosmotica joaca rol important n procesul de schimb capilar. In zona ansei arteriale a capilarului, presiunea hidrostatica mpinge apa cu substanele micromoleculare n interstiiu cu 35mm/Hg iar presiunea coloidosmotica de numai 25mm/Hg tinde sa reina apa i substanele micromoleculare n vase. Presiunea hidrostatica fiind predominanta, apa i micromoleculele trec n interstiii, proces numit ''transudare''. In capilarul venos presiunea coloidosmotica ramne de 25mmHg, pe cnd presiunea hidrostatica scade la 15mm/Hg, ceea ce face ca apa din lichidul interstiial sa fie resorbita n capilare (edemele apar cnd proteinemia scade sub 5,5g%).

Proprietaile de aparare ale sngelui

Imunitatea

Prin componentele sale, sngele indeplinete un rol foarte important i n apararea organismului con

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended