Home >Documents >Anatomia Si Fiziologia Omului

Anatomia Si Fiziologia Omului

Date post:15-Nov-2015
Category:
View:153 times
Download:20 times
Share this document with a friend
Description:
x
Transcript:

Anatomia si Fiziologia Omului

Anatomia si Fiziologia Omului

Prof: Barbu Capitolul 1.1. Celula Umana. Este unitatea structurala, functionala si fundamentala care sta la baza organismului uman.Celula intra in alcatuirea tesuturilor si organelor umane. Prin intermediul celulelor sunt indeplinite toate functiile organismului uman. Celulele pot avea urmatoarele forme:

Forma ROTUNDA, este cea mai intalnita.

Forma STELATA celulele GLIALE, neuronii.

Forma de ANSA nefronii.

Forma OVOIDALA cu prelungiri gametul masculin.

Forma de DISC hematii.

Cele mai mici celule sunt Hematiile iar cele mai mari Neuronii.

Alcatuirea celulei:

1. MEMBRANA. Este exterior delimitanta, protectoare. Privita la microscop are o structura trilaminara, de dublu strat fosfolipidic, cu proteine integrate. Proteinele joaca rol de receptorii pentru diferite substante. Prezinta o permeabilitate selectiva pentru apa, ioni minerali( sodiu, potasiu, calciu, magneziu), substante organice( glucoza, glicerolul, aminoacizii, acizii grasi, hormoni, enzime, vitamine).

2. CITOPLASMA. Este componenta fundamentala a celulei. Este alcatuita din 98% apa, iar restul substante organice, minerale si ORGANITELE CITOPLASMICE. Organitele citoplasmice au un rol de baza in realizarea functiilor celulei. Organitele citoplasmice sunt: ribozomii, aparatul GOLGI, reticulul endoplasmatic, lizozomii, mitocondriile si nucleul.

a) RIBOZOMII. Mai sunt denumiti si VEZICULELE lui PALADE, au o forma sferica si au rol in sinteza proteinelor. Sunt alcatuiti din 2 subunitatii: a) Proteine Ribozomale si b) ARN Ribozomale. Cele 2 subunitatii se asociaza si se disociaza in functie de intensitatea sintezei proteice. Ribozomii se gasesc asociati cu suprafata membranei nucleare sau cu reticulul endoplasmatic.

b) RETICULUL ENDOPLASMATIC. Este alcatuit din niste cisterne aplatizate si suprapuse pline cu enzime.Rolul reticulului este in sinteza proteinelor. Proteinele sintetizate pe ribozomi sunt transportate in vezicule in reticulul endoplasmatic unde sufera GLICOZILARI. Aici se adauga o coada glucidica sau lipidica si sunt transformate in glicoproteine sau lipoproteine biologic active.

c) APARATUL GOLGI. Se gaseste spre periferia celulei. Este alcatuit din niste cisterne suprapuse. Prezinta 3 fete: CIS, MEDIALA, TRANS. Glico si lipoproteinele sunt transportate in aparatul golgi, unde sunt modificate cu ajutorul enzimelor existente aici. Ele fie mai adauga niste resturi de glucoza, sau mai elimina unele resturi suplimentare.

d) LIZOZOMI. Sunt particule sferice cu o membrana dubla si contin enzime hidrolitice care au un rol degradativ.Toate substantele batrane care sunt destinate APOCTAZEI( moarte celulara).

e) MITOCONDRIILE. Au o forma de papuc. Au o membrana dubla ( interior si exterior).Membrana interioara emite niste prelungiri care formeaza CRISTELE MITOCONDRIALE. La nivelul lor exista niste enzime oxidoreductoare care prin procese REDOX ce constau in transferul de electroni si protoni elibereaza energie celulara.

f) NUCLEUL. Este sferic, situat central prezinta o membrana dubla prevazuta cu pori, prin care se realizeaza schimbul de substante cu citoplasma. In interiorul nucleului se gasesc: CALIOPLASMA si CROMATINA NUCLEARA. Din cromatina se individualizeaza cromozomii. Cromozomii sunt alcatuiti din: ADN, ARN si PROTEINE ASOCIATE ( histonice si nonhistonice). Specia umana prezinta 46 de cromozomii ( 23 de perechi).CAPITOLUL 22. Tesuturile Umane. Tesuturile sunt o grupare de celule cu aceasi origine, structura si functie. Ele au luat nastere ca urmare a multiplicarii si diferentierii celulelor din foitele embrionare.

Tesuturile umane sunt:

Epiteliale.

Conjunctive.

Musculare.

Nervoase.

TESUTUL EPITELIAL acopera suprafata externa a corpului, catusesc cavitatile organelor interne. Formeaza parenchimul glandelor endocrine, exocine si membramele specializate in receptionarea stimulilor externi.Dupa functia indeplinita tesuturile epiteliale sunt de mai multe feluri: de acoperire, glandulare si senzoriale.Celulele epiteliale sunt strans legate intre ele, printre celule se afla o substanta care le cimenteaza. Legatura dintre celule se realizeaza cu ajutorul tonofibrinelor sau desmozomilor care sunt prelungiri ale reticulului endoplasmatic.In zona de legatura cu tesutul conjunctiv, celulele epiteliale sunt asezate pe o membrana bazala, cu rol de suport si de schimb nutritiv cu acest tesut. Celulele epiteliale nu au vase de sange, schimbul de substante nutritive se realizeaza prin difuziune de la celulele tesutului conjunctiv care le insotesc intotdeauna. Printre celulele epiteliale se afla terminatii nervoase senzitive.

Tesuturile epiteliale de acoperire. Sunt localizate in piele si mucoasele organelor cavitare. Dupa numarul straturilor de celule pot fi: Unistratificate; Pluristratificate; Pseudostratificate. Celulele lor pot fi: cubice, cilindrice, prismatice sau turtite si au in general nucleii mari.

Tesuturile Epiteliale de Acoperire Unistratificate cu Celule Pavimentoase. Se gasesc in tunica interna a capilarelor sangvine si limfatice, peritoneu, pericardul inimii si alveolele pulmonare.

Tesuturile Epiteliale de Acoperire Unistratificate cu Celule Cubice. Se gasesc la nivelul bronhiolelor pulmonare si in canalele unor glande secretorii.

Tesuturile Epiteliale de Acoperire Unistratificate cu Celule Cilindrice. Se gasesc in organele tubului digestiv, in regiunea dintre stomac si rect, in mucuasa nazala si a trompei uterine. Aceste tesuturi au doar un strat de celule, situate pe o membrana bazala si se numesc ENDOTELII.

Tesuturile Epiteliale De Acoperire Pluristratificate cu Celule Pavimentoase. Se gasesc in epiderma, mucoasa esofagianasi bucala.

Tesuturile Epiteliale De Acoperire Pluristratificate cu Celule Cubice. Se gasesc in canalele glandelor salivare.

Tesuturile Epiteliale De Acoperire Pluristratificate cu Celule Cilindrice. Se gasesc la nivelul vezicii urinale, uretere, muceroasa laringiana si faringiana.

Tesuturile Epiteliale de Acoperire Pseudostratificate. Se gasesc in trahee si in bronhiile principale.

Tesuturile epiteliale pluristratificate formeaza paturi alcatuite din mai multe straturi: stratul profund se sprijina pe o membrana bazala si este este format din celule care se inmultesc activ numit strat generator. In cazul epidermei celulele se cheratinizeaza, mor si se descoameaza.

Tesuturile epiteliale glandulare. Produc substante de secretie. Celulele lor sunt ovale sau sferice si au numeroase mitocondrii si un aparat golgi drzvoltat. Alcatuiesc parenchimul glandelor care se asociaza cu tesuturile conjunctive, vase de sange, limfocite, nervi si formeaza gladele secretoare. Glandele secretoare pot fi: glande exocrine cand produsul de secretie este eliminat la exterior printr-un canal ( glandele sudoripare si sebacee) sau in cavitati ( gladele salivare si gastrice); glande endocrine produsul de secretie ( hormonul) este eliminat direct in sange, nu au canal excretor ( tiroida, suprarenalele, hipofiza si epifiza); glande mixte care au dubla secretie ( exocrina si endocrina) ( pancreasul, testicolul si ovarul).

Unele glande exocrine sunt unicelulare ( glandele mucoasei bucale si epiteliul aparatului respirator). Alte glande exocrine sunt pluricelulare. Ele au o parte secretorie celulara si un canal excretor simplu sau ramificat ( glandele gastrice, intestinale salivare).

Glandele endocrine au celule secretoare grupate in foliculi, cordoane, insule , toate inconjurate de o retea bogata de vase sangvine( insulele Langherhans).

Tesuturile epiteliale Senzoriale. Sunt specializate in receptionarea stimulilor de mediu. Sunt formate din celule senzoriale si de sustinere. Celulele senzoriale au fie 2 prelungiri una APICOLA si una BAZALA, fie numai una APICOLA cu rol in receptionarea stimulilor din mediu. Acesti stimuli sunt transformati in flux nervos si transmis terminatiilor nervoase ale neuronilor senzitivi cu care vin in contact.

Celulele Senzoriale sunt:

- Tactile in epiderm.

- Gustative in mugurii gustativi ai mucoasei bucale.

- Auditive in organul CORTI din urechea interna.

- Olfactive in epiteliile mucoasei nazale

- Celulele cu conuri si bastonase din retina.

Rolul acestor celule este important pentru integrarea organismului in mediu.

TESUTUL CONJUNCTIV

Este tesutul care asigura rezistenta organismului, leaga diferite organe intre ele, are rol trofic in hranire, depoziteaza grasimile, intervine in apararea organismului prin FAGOCITOZA.Alcatuirea tesutului conjunctiv:

Celule

Fibre ( colagen, reticulina, elastina)

Substanta fundamentala ( moale, semidura, dura).

In functie de substanta fundamentala tesuturile conjunctive pot fi: moi, semidure, dure.

Tesutul conjunctiv moale poate fi:

LAX ce contine in proportii egale celule, substanta fundamentala si fibre.

Reticulat format din fibre de reticulina dispuse in retea in ochiurile careia se afla substanta fundamentala si celule de origine ale elementelor figurate sangvine. Se afla in maduva hematogena si oase.

Tesutul ADIPOS contine celule globuloase care au acumulat grasimi si imping nucleul la periferie. Se gaseste in hipoderm ( stratul profund al pielii).

Tesutul FIBROS contine predominant fibre de colafen si elastina, putine celule si substanta fundamentala. Intra in constitutia fasciilor care invelesc muschii.

Tesutul ELASTIC contine numeroase fibre de el

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended