Home >Documents >Reg 2075 din2005

Reg 2075 din2005

Date post:14-Jul-2015
Category:
View:128 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:

3632005R2075

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

03/vol. 68

22.12.2005

JURNALUL OFICIAL AL UNIUNII EUROPENE

L 338/60

REGULAMENTUL (CE) NR. 2075/2005 AL COMISIEI din 5 decembrie 2005 de stabilire a normelor specifice aplicabile controalelor oficiale privind prezena de Trichinella n carne(Text cu relevan pentru SEE)

COMISIA COMUNITILOR EUROPENE,

avnd n vedere Tratatul de instituire a Comunitii Europene, avnd n vedere Regulamentul (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European i al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animal destinate consumului uman (1), n special articolul 18 punctele 9 i 10, ntruct: (1) Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European i al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de igien care se aplic alimentelor de origine animal (2), Regulamentul (CE) nr. 854/2004 i Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European i al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformitii cu legislaia privind hrana pentru animale i produsele alimentare i cu normele de sntate animal i de bunstare a animalelor (3) stabilesc condiii i obligaii de sntate privind produsele alimentare de origine animal i controalele oficiale cerute. Este necesar s se adauge la aceste norme dispoziii mai specifice aplicabile nematodului parazit Trichinella. Carnea de porc domestic, porc mistre, cal i alte specii animale pot fi infectate cu nematozi din genul Trichinella. Consumul de carne infestat cu Trichinella poate provoca boli grave la om. Prin urmare, este necesar s se ia msuri pentru a preveni apariia bolilor umane provocate de consumul de carne infestat cu Trichinella. La 22 noiembrie 2001, comitetul tiinific privind controalele sanitar-veterinare n raport cu sntatea public adopt un aviz privind trichineloza, epidemiologia, metodele de detectare i producia porcin indemn de Trichinella. La 1 decembrie 2004, grupul tiinific privind riscurile biologice (Biohaz) al Autoritii Europene pentru

Sigurana Alimentar adopt un aviz privind pertinena i detaliile metodelor de congelare care permit consumul uman de carne infestat cu Trichinella sau Cysticercus. La 9 i 10 martie 2005, grupul Biohaz adopt un aviz privind evaluarea riscurilor unei inspecii revizuite a animalelor tiate n regiunile cu o prevalen slab a Trichinellei. (4) Directiva 77/96/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1976 privind examinarea n vederea detectrii trichinelor (Trichinella spiralis) n cazul importului de carne proaspt de animale domestice din specia porcin provenind din ri tere (4) a fost abrogat prin Directiva 2004/41/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 21 aprilie 2004 de abrogare a unor directive privind igiena produselor alimentare i normele sanitare referitoare la producia i introducerea pe pia a anumitor produse de origine animal destinate consumului uman i de modificare a directivelor 89/662/CEE i 92/118/CEE ale Consiliului, precum i a Deciziei 95/408/CE a Consiliului (5). Diversele metode de analiz n laborator au fost aprobate pentru detectarea Trichinellei din carnea proaspt. Metoda digestiei eantioanelor combinate utiliznd un agitator magnetic este recomandat ca metod fiabil pentru uz curent. Este necesar ca mrimea eantionului destinat analizei paraziilor s creasc n cazul n care acesta nu poate fi prelevat din locul de predilecie i n cazul n care tipul sau specia animal este mai expus riscului de infecie. Examenul trichineloscopic nu permite detectarea speciilor de Trichinella nenchistate care infecteaz speciile animale domestice i slbatice, precum i oamenii i nu mai trebuie recomandat ca metod de detectare. Este necesar s se utilizeze metoda trichineloscopic numai n condiii excepionale pentru examinarea unui numr mic de animale sacrificate sptmnal, cu condiia ca exploatantul sectorului alimentar s ia msuri pentru tratarea crnii, astfel nct aceasta s fie n ntregime corespunztoare consumului. Cu toate acestea, metoda va trebui s fie nlocuit printr-o metod de detectare mai fiabil, n sensul unei perioade de tranziie.

(5)

(2)

(3)

(1) JO L 139, 30.4.2004, p. 206, astfel cum a fost rectificat prin JO L 226, 25.6.2004, p. 83. (2) JO L 139, 30.4.2004, p. 55, astfel cum a fost rectificat prin JO L 226, 25.6.2004, p. 22. (3) JO L 165, 30.4.2004, p. 1, astfel cum a fost rectificat prin JO L 191, 28.5.2004, p. 1.

(4) JO L 26, 31.1.1977, p. 67. (5) JO L 157, 30.4.2004, p. 33, astfel cum a fost rectificat prin JO L 195, 2.6.2004, p. 12.

03/vol. 68

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii EuropeneADOPT PREZENTUL REGULAMENT:

37

Alte metode, ca cele care recurg la teste serologice, se vor putea dovedi utile n contextul supravegherii, odat ce testele vor fi validate de laboratorul comunitar de referin, de ndat ce acesta a fost desemnat de Comisie. Testele serologice nu se utilizeaz ca metod de depistare individual pentru controlul animalelor destinate consumului uman n ceea ce privete infestrile cu Trichinella.

CAPITOLUL I DISPOZIII GENERALE

Articolul 1 (6) Congelarea crnii n condiiile date poate ucide toi paraziii prezeni, dar unele specii de Trichinella, care se gsesc n vnat i la cai, rezist n cazul n care congelarea se face n combinaiile de timp i de temperatur recomandate. Definiie n sensul prezentului regulament, se nelege prin Trichinella orice nematod care aparine speciilor din genul Trichinella.

(7)

Exploataiile indemne de Trichinella trebuie recunoscute oficial ca atare de autoritatea competent, atta timp ct sunt ndeplinite anumite condiii. Porcii pentru ngrat care provin din astfel de exploataii trebuie dispensai de examinrile privind detectarea prezenei de Trichinella. Unele categorii de exploataii indemne de Trichinella trebuie recunoscute oficial ca atare de autoritatea competent, ct sunt ndeplinite anumite condiii. Aceast recunoatere va determina o diminuare a numrului de inspecii la faa locului efectuate de autoritatea competent. Aceast msur este posibil numai n statele membre care au nregistrat o foarte slab prevalen a bolii n trecut.

CAPITOLUL II OBLIGAII ALE AUTORITILOR COMPETENTE I ALE EXPLOATANILOR DIN SECTORUL ALIMENTAR

Articolul 2 Prelevare de eantioane de pe carcase (1) n mod sistematic, se prelev eantioane de pe carcasele de porci domestici n abatoare, cu ocazia examinrilor post-mortem. Se prelev un eantion de pe fiecare carcas i se supune unei examinri privind detectarea prezenei de Trichinella, ntr-un laborator desemnat de autoritatea competent, cu ajutorul uneia dintre urmtoarele metode: (a) metoda de detectare de referin descris la capitolul I din anexa I sau (b) o metod de detectare echivalent descris la capitolul II din anexa I. (2) n ateptarea rezultatelor examinrii privind detectarea prezenei de Trichinellai cu condiia ca exploatantul sectorului alimentar s poat garanta o trasabilitate absolut:

(8)

Supravegherea periodic a porcinelor domestice, a porcilor mistrei, a cailor i a vulpilor sau a altor animale indicatoare constituie un instrument important de apreciere a evoluiei prevalenei bolii. Este necesar ca rezultatele acestei supravegheri s figureze ntr-un raport anual stabilit n conformitate cu Directiva 2003/99/CE a Parlamentului European i a Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind monitorizarea zoonozelor i a agenilor zoonotici (1).

(9)

Regulamentul (CE) nr. 853/2004 nu se aplic vnatului slbatic, nici crnii de vnat slbatic care este furnizat direct consumatorului final sau comerului cu amnuntul local care aprovizioneaz direct consumatorul final. n consecin, revine statelor membre s adopte msuri naionale pentru limitarea riscului ca omul s fie contaminat cu Trichinella de la carnea de porc mistre infestat.

(a) aceste carcase pot fi decupate n maximum ase pri ntr-un abator sau ntr-o secie de tranare care se afl n acelai local cu abatorul (local); (b) prin derogare de la litera (a) i n urma aprobrii de ctre autoritatea competent, aceste carcase pot fi tranate ntr-o secie de tranare aparinnd abatorului sau separat de acesta din urm, cu condiia: (i) ca procedura s fie supervizat de autoritatea competent; (ii) ca o carcas sau pri ale acesteia s aib ca destinaie numai o secie de tranare; (iii) ca secia de tranare s fie situat pe teritoriul statului membru i

(10)

Msurile prevzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanul alimentar i sntatea animal,

(1) JO L 325, 12.12.2003, p. 31.

38

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

03/vol. 68

(iv) ca, n caz de rezultat pozitiv, toate prile s fie declarate improprii consumului uman.

scutii de examinarea care vizeaz detectarea prezenei de Trichinella n cursul abatorizrii. Comisia public lista cu regiunile recunoscute ca atare pe site-ul su internet. (3) n cazul n care autoritatea competent aplic derogarea prevzut la alineatul (2), statul membru n cauz prezint Comisiei un raport anual cuprinznd informaiile menionate la capitolul II punctul D din anexa IV, n conformitate cu articolul 9 alineatul (1) din Directiva 2003/99/CE. n cazul n care un stat membru nu prezint raportul anual menionat anterior sau atunci cnd acesta este insuficient pentru aplicarea prezentului articol, derogarea nceteaz s se aplice statului membru n cauz.

(3) n mod sistematic, se prelev eantioane de pe carcasele de cai, porci mistrei i alte specii animale de cresctorie sau slbatice sensibile la infestarea cu Trichinella n abatoarele sau unitile de tratare a vnatului cu ocazia examinrii post-mortem.

Aceast prelevare de eantioane nu trebuie s se efectueze atunci cnd autoritatea competent s-a asigurat, recurgnd la o analiz a riscurilor, c probabilitatea de infestare

Embed Size (px)
Recommended