+ All Categories
Home > Documents > Rase Umane 2012

Rase Umane 2012

Date post: 29-Dec-2015
Category:
Author: anda-ioana
View: 127 times
Download: 14 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)
of 18 /18
Cuprins : 1. 2. Cum au apărut rasele de oameni de la Adam şi Eva-teoria ştiinţifică şi teoria din Biblie…………………. 2 3. Culoarea pielii…………………………………………... 3 4. Forma ochilor…………………………………………… 4 5. Rasa europoidă………………………………………… 4 6. Rasa mongoloidă………………………………………. 6 7. Rasa negroid-australoidă…………………………….. 8 8. Rasismul…………………………………………………10 9. Nelson Mandela(şi KKK)………………………………12 10. Martin Luther King……………………………14 1
Transcript
Page 1: Rase Umane 2012

Cuprins :

1.2. Cum au apărut rasele de oameni de la Adam şi Eva-

teoria ştiinţifică şi teoria din Biblie…………………. 2

3. Culoarea pielii…………………………………………... 3

4. Forma ochilor…………………………………………… 4

5. Rasa europoidă………………………………………… 4

6. Rasa mongoloidă………………………………………. 6

7. Rasa negroid-australoidă…………………………….. 8

8. Rasismul…………………………………………………10

9. Nelson Mandela(şi KKK)………………………………12

10. Martin Luther King……………………………14

1

Page 2: Rase Umane 2012

Cum au apărut patru rase de oameni de la Adam şi Eva?

Întrebare:

De ce pe Pământ sunt patru rase de oameni dacă de la început au fost numai Adam şi Eva?

Care sunt rasele umane?

Rasele umane sunt  tipurile de oameni, ce se disting prin caracteristici cum ar fi: culoarea pielii,aspectul facial,forma craniului, tipul de păr şi înălţime. Rasele au fost definite, în general, de unele caracteristici externe ce se pot deosebi cu uşurinţă. Rasa reprezintă un grup natural de oameni, care prezintă un ansamblu de caractere fizice ereditare comune, indiferent de limba, obiceiurile, religia şi naţionalitatea lor.

Rasele umane sunt: caucaziana, mongoloida, negroida- australoida .

Ce afirmă evoluţia?

Diferenţele între rase au apărut în acelaşi mod ca şi alte variaţii în tot felul de animale. Ele vor duce la divergenţe care ar duce în cele din urmă la evoluţia speciilor separate.Când evoluţia  a propus pentru prima dată  o teorie a originilor, ea a fost aproape universal acceptată  că explicaţie a apariţiei diferitor rase  prin evoluţiei.  Evoluţioniştii au aplicat mitul dezvoltarii

2

Page 3: Rase Umane 2012

progresive şi au concluzionat că rasa albă a fost punctul culminant al dezvoltării evolutive şi că alte rase umane au fost mai puţin evoluate. Acest lucru a fost alimentat, probabil, de dorinţa de a justifica atitudinea lor rasistă faţă de  oamenii de culoare, mai ales că rasismul a fost folosit pentru a justifica sclavia.

Ce afirmă Sfintele Scripturi?

Toţi oamenii sunt descendenţii lui Noe, care la rândul lui este un urmaş a lui Adam şi a Eva. Aceştia din urmă au fost creaţi direct de Dumnezeu în ziua a şasea a creaţiei:

„Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră; el să stăpânească peste peştii mării, peste păsările cerului, peste vite, peste tot pământul şi peste toate târâtoarele care se mişcă pe pământ.” Dumnezeu a făcut pe om după chipul Său, l-a făcut după chipul lui Dumnezeu; parte bărbătească şi parte femeiască i-a făcut.” (Genesa 1:26-27)

După potop, au supravieţuit 8 oameni: Noe, soţia sa, cei trei fii a lui Noe cu soţiile lor.

În scurt timp după potop – Dumnezeu a încurcat limbile oamenilor şi aceştea s-au împrăştiat pe tot pământul.

Deci , informaţia genetică care o aveau Adam şi Eva a fost transmisă mai departe prin Noe şi urmaşii lui.

Culoarea pielii este dată de substanţa numită Melanina.

Melanina este prezentă în piele, păr, peri si membranele ochiului. Melanina determină culoarea pielii si dă irisului nuanţe întunecate. Melanina protejează, de asemenea, pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete ale soarelui, care favorizează procesul de îmbătrânire şi cancerul cutanat.

La persoanele ce aparţin rasei caucaziene melanina aproape că nu se produce, din acest motiv culoarea pielii este albă,cu tentă rozovă, la persoanele de rasă negroidă celulele pielii produc multă melanină, pe când la celelalte rase – producerea melaninei este intermediară.

3

Page 4: Rase Umane 2012

Omul se naşte cu o abilitate genetică de a produce melanina într-o anumită cantitate, iar această capacitate este activată ca răspuns la lumina soarelui – pe piele apare bronzul. Dar cum pot apărea atât de multe culor ale pielii într-un timp atât de scurt?  În cazul în care un grup reprezentativ ai rasei negroide intra în căsătorie cu unul al rasei caucaziene; pielea de descendenţii lor (mulatri) va fi o tentă intermediară .

Culoarea pielii este determinată de mai mult decât a două perechi de gene, dar să presupunem că avem două gene (în poziţiile A şi B),gena M- ” ordonă”  să producă multă melanină, pe când gena m –puţină melanină, iar gena M este dominanta pe cânt m- recisivă (adica dacă va predomina M – atunci individul se va caracteriza prin conţinut de melanină ridicat).

Dacă persoane  cu tenul închis la culoare ce au genele МAmAMBmB se vor căsători cu MАmAMBmB atunci descendenţii lor vor putea avea culori a pielii ce variază de al alb la negru.

Apariţia ochilor înguşti.

Ochiul asiatic se deosebeşte de cel european prin faptul că are  un mic ligament ce trage un pic pleoapa în jos. Acest ligament îl au toţi nou-născuţii dar după o jumatate de an , el rămând , de obicei, doar la asiatici. Destul de rar , ochi asiatici se regăsesc la europeni  şi la fel de rar acest ligament  dispare la asiatici.

Specia umana este alcatuita din trei rase majore:

1. Rasa europoidă

4

Page 5: Rase Umane 2012

Desen din Cartea Porţilor, o frescă de pe mormântul lui Seti I, prezentând (de la stânga): libanez alb, nubian, asiatic, egiptean.

Alegorie a patru popoare din Europa dintr-o evanghelie datând din anul 990, care prezintă două nuanţe de culoare ale pielii („galben” şi „maro deschis”) şi patru culori ale părului, maro deschis (slavi), blond (germani), negru (galo-romani) și maro întunecat (latini romani).

Rasa europoidă (numită și rasa eurasiatică, albă sau caucaziană) este, conform teoriilor rasiale, una dintre cele 5 rase umane (celelalte 4 rase fiind rasa ecuatorială, rasa asiato-americană, rasa oceanică, rasa amerindiană).

Arealul ei geografic este foarte extins, fiind răspîndită pe toate continentele. Locul de formare a rasei europoide este Eurasia, cuprinzînd popoarele indo-europene precum și pe basci (ale căror origini nu sînt deocamdată elucidate).

Rasa europoidă(albă) se caracterizeaza prin piele de culoare deschisa, barba si mustata puternic dezvoltate, parul drept sau ondulat, nasul drept si proeminent cu sept nazal. Unghiul facial este aproape sau între 70°. Cuta pleoapei superioare este puternic dezvoltata. Buzele au grosime medie, barbia este proeminenta.

Rasa alba este subdivizata dupa o serie de caractere (culoarea parului si ochilor etc.) în subrase: nordicii, esteuropenii, mediteraneenii, alpinii, dinaricii etc.

5

Page 6: Rase Umane 2012

Populații contemporane

2. RASA MONGOLOIDA

Rasa mongoloidă (mai rar, rasa galbenă) este un termen întrebuințat în unele sisteme de clasificare a oamenilor după tipul fizic. Termenul mongoloid desemnează o grupă de oameni cu trăsături fizice întâlnite în Asia centrală și face referire la grupul etnic al mongolilor.

Membrii rasei mongoloide împărtășesc diverse trăsături fizice, cele mai des întâlnite fiind pilozitatea redusă, părul negru și drept, pliuri epicantice care dau ochiului un aspect oblic și caracteristici cranio-faciale specifice.

Rasa mongoloidă cu galben.

Rasa mongoloidă se caracterizeaza prin piele de culoare galbenă pâna la brun, părul drept, rigid si cilindric, barba si mustata slab dezvoltate, nasul, de regulă, turtit si putin proeminent.

Rasa galbena ocupă o mare parte din continentul asiatic, în special în părțile de nord, est și sud-est. iar în America ea a patruns prin strâmtoarea

6

Page 7: Rase Umane 2012

Bering la sfârsitul epocii glaciare(populația indigenă, numită amerindiană, împărtășește unele trăsături ale rasei mongoloide, dar este considerată deseori o rasă aparte).

7

Page 8: Rase Umane 2012

3. Rasa negroid - australoidă

Rasa negroidă (de asemenea rasa neagră, rasa africană, rasa congoidă) este un termen întrebuințat în unele sisteme de clasificare a oamenilor după tipul fizic. Termenul negroid provine din latină. niger, negru, și desemnează o grupă de oameni cu trăsături fizice întâlnite în Africa subsahariană. Deși varietatea fizică în cadrul rasei negroide este mare, cele mai des întâlnite trăsături comune sunt

8

Page 9: Rase Umane 2012

culoarea închisă a pielii, părul creț cu o structură particulară și caracteristicile cranio-faciale specifice.

Rasa negroidă se caracterizează prin piele de culoare neagră sau brună, părul creţ sau lânos, faţa puţin păroasă, nas turtit si larg, buze groase, bărbia moderat dezvoltata. Rasa negroida este subdivizata în subrase (etiopienii, pigmeii,boşimanii s.a.)

Rasa negroid -australoidă cu maro

Populații mari de oameni aparținând rasei negroide se întâlnesc de asemenea și pe continentul american ca urmare a nego ț ului cu sclavi . În Australia, populația indigenă de aborigeni australieni împărtășește unele trăsături ale rasei negroide, dar este considerată deseori o rasă aparte.

Ştiaţi că: La rasa europoidă apare frcvent cea mai mare proporţie a grupei sanguine

A II , iar la celelalte rase predomină în general grupa sanguină O1 (95% la amerindieni).

Egiptenii cunoşteau 4 rase: galbeni – asiaticii, negrii – locuitorii de la izvoarele Nilului, roşii – egiptenii, libienii(albii) – oamenii din nord.

Proporţia medie a naşterilor de gemeni este de: 4,5% la negroizi, 1% la europoizi şi 0,6% la mongoloizi.

Rasismul

9

Page 10: Rase Umane 2012

Rasismul reprezintă un grup de atitudini care își au sursa în convingerea că diferențele sociale și culturale se explică prin diferențe biologice și ereditare.

Rasismul este procesul de discriminare, conform căruia rasele omenești pot fi clasificate de la inferior la superior în baza caracteristicilor biologice fundamental diferite cu care par a fi înzestrate. Rasismul presupune așadar că oamenii sunt inegali în funcție de etnia căreia îi aparțin sau de culoarea pielii, adică, mai global, convingerea că popoarele sunt inegale ca atare.

Inca exista credinta conform careia, in mod eronat, oamenii pot fi impartiti dupa rasele biologice. Acest lucru este surprinzator daca ne gandim la numeroasele incercari ale oamenilor de stiinta de a stabili categorii de rase ale popoarelor lumii. Nu exista rase pure,ci doar o seama de varietati fizice ale fintelor umane.

Exista diferente fizice clare intre oameni, iar unele dintre acestea sunt mostenite. Insa motivul pentru care unele diferente devin motiv pentru discriminarea sociala si pentru prejudecati nu au nimic de-a face cu biologia. De aceea, diferentele rasiale ar trebui intelese ca variatii fizice individuale ale membrilor unei comunitati sau societati ca fiind semnificative din punct de vedere social. Diferentele de culoare a pielii, spre exemplu, sunt considerate ca fiind semnificative, in timp ce diferentele de culoare ale parului nu sunt.O trasatura distinctiva a relatiilor rasiale este faptul ca ele sunt justificate de grupuri puternice sub forma unui fel de teorie determinista care sustine ca situatia diferitelor grupuri sociale nu putea fi alta decat cea existenta.

10

Page 11: Rase Umane 2012

In istoria omenirii discriminrea rasiala cea mai puternică o intalnim în Germania nazista, Africa de Sud, S.U.A.si, mai recent, în Anglia.

In cazul Germaniei naziste, problema centrala o constituia exterminarea a sapte milioane de evrei. Explicatia generala este ca acest proces a fost consecinta rasismului liderilor si membrilor partidului nazist. Se spune ca ei au avut falsa convingere ca evreii ar reprezenta o rasa superioara. Din acest motiv, modalitatea de evitare a repetarii genocidului in viitor consta in corectarea acestor credinte false, atat la nivelul cel mai inalt al teoriei biologice cat si la nivelul credintelor populare. Un subiect nediscutat de obicei, il constituie natura structurii sociale a Germaniei si locul evreilor in aceasta structura .Evreii au fost alesi tapi ispasitori de catre guvernul nazist care se confrunta cu crize economice si politice. Republica Africii de Sud ocupa o pozitie similara in constiinta politica internationala a lumii de azi cu pozitia pe care o ocupa Germania nazista in 1930. Rasismul in Africa de Sud a acompaniat inevitabil situatia in care intreprinzatorii albi exploatau forta de munca neagra. Istoria apartheidului (care în limba afrikaans înseamnă separare) acoperă perioada cuprinsă între anii 1948, când a fost creat, până în 1990-1994, când s-au organizat primele alegeri libere. Unul din principalii activiști împortriva apartheid-uluia fost NELSON MANDELA. Condamnat pe viață la 12 iunie 1964, a fost eliberat, după 27 de ani închisoare, la 11 februarie 1990, A fost liderul partidului Congresul Național African. După ce a Congresul Național African a câștigat alegerile din aprilie 1994, Nelson Rolihlahla Mandela depune la 10 mai 1994 jurământul, devenind primul președinte de culoare al Africii de Sud.

NELSON MANDELA

11

Page 12: Rase Umane 2012

Ca apreciere a activității sale, în 1993 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace.

În S.U.A. , perioada in care rasismul a atins cote maxime a fost cea a Ku Klux Klan-ului.

Ku Klux Klan este numele sub care sunt cunoscute mai multe organizații rasiste extremiste, dintre care prima a apărut după Războiul Civil American în 1865 în statul Tennessee (SUA). Membrii acestor organizații susțin superioritatea rasei albe și își exprimă adesea cu violență atitudinea de antisemitism, anticatolicism.

Denumirea vine probabil din cuvântul grecesc kyklos, însemnând cerc, și cuvântul clan.

12

Intrunire a Ku Klux Klan-ului in Simbolul KKK

Page 13: Rase Umane 2012

Două elemente au fost încă de la început îngrijorătoare: organizația se autointitula "Statul Invizibil", Klanul îi considera pe albi superiori populației de culoare. Din cauza acestei adversități fața de negri, organizația nu s-a putut împăca cu faptul că după Războiul de Secesiune, foștii sclavi obținuseră drepturi egale cu populația albă. Prin urmare membrii Ku Klux Klan-ului au trecut la invadarea satelor și orașelor, torturând și ucigând fără a suferi vreo pedeapsă. Oficial organizația s-a dizolvat în 1869, dar diferite grupări locale au continuat să terorizeze populația de culoare.

În 1915 Klanul a fost reactivat în Georgia. Acum toți cei bănuiți de liberalism, cădeau victimă terorii organizației și primeau un avertisment sub forma unei cruci în flăcări. A doua dizolvare a avut loc în 1944.

Deși în SUA populația începuse să uite de Klan, la mijlocul anilor 90 organizația s-a reactivat din nou, incendiind bisericile populației de culoare, dar acțiunile sale au avut doar un caracter local.

In S.U.A. nu exista doar mostenirea istorica a unei societati de sclavi de plantatie, dar emigrantii negrii ai acelei societati concurau locurile de munca si pozitia americanilor si imigrantilor albi din nord. Un mare luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din Statele Unite ale Americii a fost Martin Luther King (1929 – 1968). A organizat și a condus marșuri în favoarea dreptului la vot, pentru desegregare rasială și alte drepturi civice elementare pentru cetățenii de culoare nord-americani. În timpul unui marș pentru libertate (28 august 1963 ) a pronunțat unul dintre cele mai celebre discursuri:I have a dream (Am un vis). King a fost asasinat pe data de 4 aprilie 1968, în Memphis, Tennessee. După moartea sa i s-a acordat Medalia prezidențială pentru libertate în 1977 și Medalia de Aur în 2004; În 1986 ziua lui Martin Luther King a fost declarată zi federală în Statele Unite.

13

Page 14: Rase Umane 2012

MARTIN LUTHER KING

In sfarsit, in Anglia, exista mostenirea unei societati coloniale in care cei colonizati erau considerati inferiori, precum si o structura sociala si industriala in care albii, dispunand de mobilitate sociala, abandonasera unele locuri de munca si unele pozitii sociale, iar pentru a acoperi aceste goluri au fost adusi muncitori negri. Problemele aparute nu se datorau rasismului ca atare, fie el psihologic sau teoretic, ci structurilor sociale si inegalitatilor existente.

Astfel, eliminarea rasismului ar necesita fie inlaturarea inegalitatilor existente in aceste societati, fie dezvoltarea politicilor intr-o directie care sa asigure ca diferentele rasiale si etnice nu vor fi folosite drept criteriu de plasare a barbatilor si femeilor in pozitii inegale.

Printr-un proces de educatie putem inlatura aceasta mostenire culturala inlocuind-o cu o cultura diferita. Am putea, de exemplu, sa eliminam folosirea termenilor evreu (jidan) si negru in sensul lor curent si sa devenim constienti de faptul ca utilizarea lor are implicatii asupra drepturilor universale ale omului.

14

Page 15: Rase Umane 2012

În concluzie : toate rasele reprezintă de fapt o singură rasă – cea umană. Diferenţele exterioare nu sunt mutaţii la nivel de gen, ci doar reprezintă variabilitatea genelor noastre.

BIBLIOGRAFIE

“ Rasele omeneşti” de M. F. ESTURH Wikipedia-The Free Enciclopedy

15


Recommended