+ All Categories
Home > Documents > Rase de Cabaline

Rase de Cabaline

Date post: 15-Feb-2015
Category:
Upload: dragos-trutescu
View: 123 times
Download: 7 times
Share this document with a friend
Description:
cabaline
Embed Size (px)
of 23 /23
Rase de cabaline
Transcript
Page 1: Rase de Cabaline

Rase de cabaline

Page 2: Rase de Cabaline

Pur Sange Arab

Page 3: Rase de Cabaline

Rasa cailor Pur Sange Arab isi are originile in Orientul Mijlociu si este printre cele mai vechi rase de cai domesticite. De-a lungul secolelor, caii arabi s-au raspandit in restul lumii prin razboaie si comert. Astazi, aproape orice rasa moderna de cai are in trecutul ei un stramos "Arab".

Caii din aceasta rasa s-au dezvoltat in desert si au fost foarte pretuiti de populatia nomada a Beduinilor, care deseori adaposteau animalul in corturile lor. Aceasta relatie apropriata a creat o rasa de cai inteligenti si ascultatori. Caii Pur Sange Arab sunt foarte buni in competitiile de anduranta si sunt printre cele mai populare cabaline din lume.

Page 4: Rase de Cabaline

Aspect

Caii Pur Sange Arab sunt considerati perfecti de majoritatea expertilor in cabaline. Singura caracteristica fizica mai putin apreciata de unii calareti este inaltimea acestor cai, intre 144 si 157 cm. Standardul acestei rase are capul mic si uscativ, urechile mici si mobile, gatul lung, spate scurt si picioare lungi. Forma distinctiva a capului si coada, cu par abundent si matasos, fac din caii Pur Sange Arab una dintre cele mai usor de recunoscut rase de cabaline.

Culorile recunoscute oficial sunt negru, "roan", murg, roib si vanat. Majoritatea cailor Pur Sange arab par a fi albi dar, defapt, sunt de un gri foarte deschis. Indiferent de culoarea parului, toti caii Arabi au pielea de culoare neagra, pe tot corpul (mai putin sub semnele albe). Culoarea neagra ajuta caii in desert, protejandu-i de razele soarelui.

Page 5: Rase de Cabaline
Page 6: Rase de Cabaline

Temperament

Avand in vedere relatia speciala pe care beduinii o aveau cu caii lor, Arabii Pur Sange au devenit una dintre cele mai echilibrate rase de cai. In Orientul Mijlociu doar caii cu un caracter linistit erau imperecheati. Astazi, Calul Pur Sange Arab este una dintre putinele rase de cai pe care copiii le pot calari la expozitii si concursuri de echitatie. Pe de alta parte, caii Arabi sunt clasificati ca o rasa cu "sange fierbinte". Ca alte astfel de rase, precum Berber sau Thoroughbred, "Arabii" sunt foarte sensibili si inteligenti, aspecte care ii ajuta sa invete repede si sa comunice foarte bine cu stapanii lor. Totusi, inteligenta lor le permite sa invete si obiceiuri nesanatoase la fel de repede. Caii Pur Sange Arab nu vor tolera comportamentul abuziv din partea stapanului si pot reactiona violent. Arabii Pur Sange sunt energici, rapizi si raspund imediat la stimulii externi.

Page 7: Rase de Cabaline

Caracteristici

Avand in vedere ca acesti cai invata repede, Arabii Pur Sange pot fi folositi cu succes in orice activitate, sportiva sau in agricultura. Datorita rezistentei extraordinare la efort, caii din aceasta rasa sunt cei mai buni la competitiile de anduranta. Pe langa intrecerile sportive, caii Arabi sunt folositi si in misiuni de salvare sau in efective ale politiei. De asemenea, acesti cai sunt folositi si in programe de terapie prin calarie sau in turism. Exista sase boli genetice care pot afecta, in mod special, caii Pur Sange Arab, doua dintre acestea fiind fatale (imuno-deficienta severa combinata si abiotrofia cerebrala).

Page 8: Rase de Cabaline

Rasa Hutul

Page 9: Rase de Cabaline

Hutulul este o rasa de cai mici, originara din Muntii Carpati. Aceasta rasa de cai este una reprezentativa pentru tara noastra, avand o istorie veche in zona Muntilor Orientali. Aceste animale sunt crescute pentru munca, suportand cu stoicism conditiile de trai, indiferent de cat de vitrege ar fi acestea.

Page 10: Rase de Cabaline

Aspect

Hutulul este un cal de talie mica, cu o inaltime ce nu depaseste 150 cm, si o greutate de aproximativ 400 kg. Capul este relativ mare, in comparatie cu corpul. Profilul fetei este drept (se mai intalnesc si exemplare cu profilul concav), cu ochi mari si expresivi iar urechile sunt mici si mobile. Gatul este scurt, musculos si imbracat cu o coama bogata. Pieptul este puternic iar picioarele sunt scurte si musculoase. Copitele sunt adaptate vietii la munte, fiind mici si dure.

Culoarea acestor cai poate fi negru-roscat, gri, brun-roscat, galben-deschis sau rosu cu alb si negru. Unele exemplare mai au in partea de jos a picioarelor pete sau dungi de alta culoare. Aspectul general al acestui cal este cel al unui animal robust, foarte energetic si rezistent.

Page 11: Rase de Cabaline
Page 12: Rase de Cabaline
Page 13: Rase de Cabaline
Page 14: Rase de Cabaline
Page 15: Rase de Cabaline

Caracteristici

“Hutanii", asa cum sunt numiti caii din rasa Hutul de catre locuitorii din zonele de munte ale Moldovei, sunt de foarte mare ajutor in gospodariile taranilor din Carpatii Orientali. Hutulul este adaptat perfect pentru toate activitatile zilnice, de la calarie la tractiune. Acesti cai nu sunt pretentiosi la mancare si sunt obisnuiti cu temperaturile scazute din zonele de la munte. Hutulii sunt inteligenti, docili, rabdatori si rezistenti la boli, insa daca nu sunt tratati corespunzator pot deveni incapatanati si violenti. Cabalinele din rasa Hutul sunt, de asemenea, longevive, reusind sa munceasca la randament maxim pana la 25 de ani. Datorita caracterului linistit, hutulii sunt folositi la activitati ecvestre destinate copiilor. Cabalinele din rasa Hutul sunt folosite si in turismul ecvestru pentru calarie sau la trasuri cu pana la patru cai.

Page 16: Rase de Cabaline

Rasa MustangCunoscut sub denumirea stiintifica de Equus Caballus,

mustangul face parte din familia Equidae si odinioarea numarul lor era mai mare decat a cailor salbatici.

Mustangii traiesc in grupuri mici, a caror ierarhie superioara este formata dintr-un armasar, si 2-8 iepe. Fiecare grup de Mustangi, ocupa un teritoriu al carui hotar este bine stabilit intre ei; aici pasc iarba salbatica, se plimba liberi si la nevoie isi apara teritoriul cu indarjire.

Mustangul se hraneste numai cu iarba si frunze la fel ca celelalte specii de cai. Avand in vedere ca in habitatul lor natural hrana este putina mustangii s-au adaptat; in conditii extreme un mustang poate rezista zile in sir fara apa si hrana. Altfel daca este cazul el sparge cu copita gheata care acopera sursa de apa si roade chiar si cactusi in caz de seceta.

Page 17: Rase de Cabaline
Page 18: Rase de Cabaline
Page 19: Rase de Cabaline

Rasa Lipitan

Este cea mai veche rasa moderna de cai din Europa, avand o istorie de peste 400 de ani, din anul 1580, cand a fost infiintata herghelia Lipizza de catre Karl Steiermark. Este din categoria liniei de sange spaniol, inrudindu-se cu rasele Andaluz si Lusitano si din categoria show barock, inrudindu-se si cu rasele Kladrub si rasa Frizian.

Page 20: Rase de Cabaline

Caracteristicile rasei:

Desi aceasta rasa este de culoare alba, cand se nasc sunt murgi sau negri.

Au inaltimea de 157-167 cm.

Capul este uscativ, cu profilul usor berbecat. Gatul este musculos, in forma de gat de lebada. Spinarea este lunga, salele sunt scurte si rezistente. Umerii sunt usor proeminenti. Picioarele sunt scurte si cu aspect uscativ.

Au mersul inalt si spornic.

Page 21: Rase de Cabaline

Temperament:

Caracter foarte bun, identic cu rasa Araba. Bland si cuminte, usor de dresat. Pe de alta parte este un cal sensibil, predispus la aparitia defectelor de comportament, datorita faptului ca este un cal sofisticat, isi etaleaza cu pasiune prezenta, uneori avand un temperament chiar exagerat, este foarte inteligent, cu aport mare la sange arab, independent, are tendinta de a se impune, fiind curajos, ambitios, voluntar si muncitor in toate actiunile.

Page 22: Rase de Cabaline
Page 23: Rase de Cabaline

Bibliografie:www.google.ro


Recommended