+ All Categories
Home > Documents > Rase de animale

Rase de animale

Date post: 15-Jul-2015
Category:
Upload: adrian-ady
View: 721 times
Download: 4 times
Share this document with a friend

of 12

Transcript

1

RASE DE ANIMALE PENTRU PRODUCIA DE CARNE

1.1 Importana creterii bovinelor (taurinelor)Creterea bovinelor reprezint una din principalele ramuri de producie animal care ocup i va ocupa locul prioritar n aceast economie. Valoarea economic a creterii bovinelor reprezint 30,2% din totalul produciei animale i 10,3 % din cea a produciei agricole. Importana creterii lor este dat de produsele i subprodusele deosebit de valoroase cum ar fi laptele, carnea, pieile, sngele, coarnele, unghiile, prul etc. i gunoiul de grajd ca produs secundar, dar foarte valoros pentru fertilizarea solurilor. Totodat bovinele ofer fora de traciune animal, ca surs energetic neconvenional. Creterea bovinelor este important i prin aceea c folosesc mai bine furajele fibroase i suculente precum i toate produsele secundare vegetale, iar printr-o serie de subproduse ce rezult de la prelucrarea laptelui ajut la hrnirea raional a altor specii de animale contribuind la rentabilizarea creterii acestor animale de ferm. Sunt animale erbivore, rumegtoare cu o producie medie anual de lapte, la noi, cuprins ntre 965 litri (1938) i 2350 l. Dup ultimele date, producia medie de lapte n rile dezvoltate a atins valori foarte ridicate (7594 l Israel); 6048 l SUA) dar n rile n curs de dezvoltare valori foarte mici (220 l Etiopia; 450 l Kenya). n ce privete carnea de bovine, aceasta a ocupat pn n anii 80 primul loc n asigurarea consumului mediu de protein animal, aproape pe tot globul (excepie Orientul apropiat i Extremul Orient), iar n prezent ocup locul II, dup carnea de porc. Creterea produciei de carne de bovine are la baz att sporul efectivelor valorificate ct i ridicarea greutii medii a carcaselor.

1.2 Clasificarea raselor de bovine (taurine)Rasele de bovine se pot clasifica dup mai multe criterii i anume: dup provenien: - rase locale; - rase de import. dup producia principal dat: - rase pentru lapte: Rasa Holstein Friz, Rasa Jersey, Rasa brun (Brun de Maramure), etc. - rase mixte: Rasa Siemental, Rasa Pinzgau, Blat romneasc, etc. - rase pentru carne; Rasa Hereford, Rasa Charolaise, Rasa Santa Gertruda, Rasa Shorthorn, etc. dup gradul de ameliorare - rase primitive: neameliorate, cu producii mici; - rase ameliorate: cele mbuntite de om; - rase perfecionate: se caracterizeaz printr-un nivel de producie foarte ridicat n direcia produciei principale. Conform Programului de ameliorare, n zonarea de perspectiv, structura de ras a efectivului matc va cuprinde 43% Blat romneasc, 32% Brun i 25%Blata cu negru romneasc.

Rase de bovine pentru producia de lapte a. Rasa Holstein -Friz Este cea mai important ras de lapte i cea mai rspndit. Se preteaz att sitemului intensiv ct i semiintensiv. Este rspndit n toat lumea sub dou tipuri: a1) Tipul AMERICAN (Fig.1.1) cu masa de 500-550 Kg. Culoarea este blat alb cu negru sau negru cu alb. Producia de lapte realizat de efectivele supuse controlului 6500 Kg cu 3,7 - 3,8 % grsime cu unele recorduri de 10000 Kg pentru o lactaie normal. Este pretenioas la condiiile de hrnire - necesit multe nutreturi combinate n raie. Randamentul la sacrificare este de 50%. a2) Tipul EUROPEAN (Fig.1.2) are talia de 129-133 cm i masa de 550-600 Kg. nsuirile morfologice sunt aceleai ca la tipul american. Producia de lapte este de 6000 Kg cu 3,8% grsime. Are aptitudini mai bune pentru producia de carne, randamentul la sacrificare fiind de 55%. Poart diferite denumiri n funcie de ar: HOLSTEIN FRIZA, OSTFRIZA, BALAT CU NEGRU etc. b. Rasa Jersey (Fig. 1.4) S-a format n insula cu acelai nume, mai poart denumirea de ras de unt. Talia este de 1,22 - 1,25 cm iar masa este de 400-450 Kg, culoarea este cprui, nsuirile morfologice sunt asemntoare cu ale rasei FRIZA. Privit din profil trunchiul este un trapez, producia de lapte este de 4000-4500 Kg cu 5,5 - 6,5 % grsime. Randamentul la sacrificare este mic 45 - 48%. Se crete n Anglia, iar n lume se crete mai puin n ras pur. Taurii se folosesc la ncruciri de infuzie cu rasele de lapte. c. Rasa brun (Brun de Maramure) (Fig. 1.5) Aceast ras se ncadreaz n conformaia tipului morfo-productiv de lapte- carne. Reprezint aproximativ 27% din efectivele rii noastre. Masa este de 450-600 kg. Producia de lapte este de cca. 2500-2600 l cu 3,7-3,8% grsime. Are aptitudini pronunate i pentru producia de carne. Rase mixte de bovine (pentru lapte i carne)Fig. 1.5 Rasa brun (Brun de Maramure)

Fig. 1.1 Rasa Holstein Friz (tipul american)

Fig. 1.2 Rasa Holstein Friz (tipul european)

Fig. 1.4 Rasa Jersey

a. Rasa Siemental (fig. 1.6) Rasa de origine elveian ce s-a format pe valea rului cu acelai nume. Culoarea este blat alb cu galben. Capul este mare, producia piloas din regiunea frunii dezvoltat, trunchiul este lung , larg i adnc, privit din profil are form de dreptunghi. Exist mai multe tipuri: Austriac, cu aptitudini mai bune pentru carne- realiznd sporuri de 1,2 Kg, randamentul la sacrificare fiind de 58-60%.Tineretul mascul ngraat n sistemul intensiv sacrificat la 12-14 luni realizeaz greuti medii de 350-360 Kg. Producia de lapte este de 3500 Kg. cu 3,8% grsime. Ugerul nu se preteaz Fig. 1.6 Rasa Siemental mulsului mecanic datorit mameloanelor groase i lungi. Rasa a participat ca form patern la formarea rasei Balat romneasc. b.Rasa Pinzgau (Fig. 1.7) S-a format n Austria. Este puin pretenioas. Culoarea este viinie cu un desen caracteristic (prezint o zon de culoare alb care crete progresiv de la greban catre crupa, crupa fiind de culoare alb ca i partea intern a membrului posterior i partea intern a abdomenului, formnd inele deasupra articulaiei genunchiului i jaretului). Producia de lapte este de 2500-3000 kg cu 3,8% grsime. Se preteaz sistemului semiintensiv de ngrare, randamentul la sacrificare fiind de 58%. A participat ca form patern la formarea rasei Pinzgau de Transilvania.

Fig. 1.7 Rasa Pinzgau

c. Blat romneasc (Fig. 1.8) Rasa balat romneasc, s-a format la nceput n Ardeal, Banat i Bucovina, n jurul anilor 1860, avnd la baza rasa Sur de Step prin absoria cu rasa Simmental importat din rile vest europene. n prezent aceast ras este rspndit n Banat, Bucovina, Ardeal i n judeul Botoani. Animalele au culoare balat alb cu galben de diferite nuane, capul fiind de regul alb ca i piciorele, de la genunchi i jarete n jos. Masa vacilor variaz ntre 550-700 kg, a taurilor ntre 840-920 kg, iar a vieilor la ftare ntre 38-40 kg. Este o ras de la care se obine pe parcursul unui an, o producie de lapte de 3000-3500 l, n condiii de furajare normal, cu 3,8 Fig. 1.8 Balat romneasc % grsime. De asemenea, este recunoscut i ca o ras bun productoare de carne. Pentru mbuntirea acestei rase se folosesc tauri din rasa Simmental. Rase de bovine pentru carne a. Rasa Hereford (fig.1.9) Masa vacilor este de 650-700 kg iar a taurilor este de 750-800 Kg. Culoarea este balat, predominnd cea de culoare viinie cu un desen de culoare alb ce pornete de la greban i crete ctre extremitile membrelor i vrful cozii. Se preteaza sistemului intensiv i semiintensiv de

Fig. 1.9 Rasa Hereford

ngrare. Masa optim este de 360-380 Kg la tineret. b. Rasa Charolaise (Fig.1.10) Este cea mai valoroas ras de carne de origine francez de culoare glbuie. Vacile au o mas de 750-800 Kg iar taurii de 1000-1100 Kg. n sistemul intensiv de ngrare realizeaz sporuri de 1,5 Kg 1,8 Kg iar in condiii experimentale sporul mediu depete 2 Kg. Randamentul la sacrificare este de 62-64%. c. Rasa Santa Gertruda (Fig. 1.11) S-a format n Statele Unite n urma ncrucirii raselor locale cu tauri din rasa Shorton peste care americanii au introdus n prima generaie Zebu de tip Brabma (sau boul cu cocoa). Greutatea este de 650700 Kg la vaci iar la tauri ajunge la 850-900 Kg. Culoarea este roie uniform i prezint coarne. Randamentul la sacrificare este 62-64%. d. Rasa Shorthorn (Fig. 1.12) Are conformatia specifica taurinelor de carne. Culoarea este galben-rocat, roie sau balat. Greutatea corporal este de 640kg la vaci, 800-900 kg la tauri. Randamentul la sacrificare este de 60-65%.

Fig. 1.10 Rasa Charolaise

Fig. 1.11 Rasa Gertruda

1.3 Importana creterii porcinelor (suinelor)Carnea de porc este consumat cu mult plcere de Fig. 1.12 Rasa Shorthorn consumatorul romn datorit nsuirilor sale organoleptice, fiind fraged, gustoas i cu o valoare nutritiv mare dat de coninutul ridicat n proteine i grsimi. Este furnizat de porcine, (suine) a cror cretere, asigur n ara noastr peste 50% din consumul de carne al populaiei i unele disponibiliti pentru export pe glob. Dei exist popoare care nu consum carnea de porc, peste 80% din populaia globului apreciaz calitile acesteia i o consum fie proaspt, fie preparat ntr-o gam larg de produse. Prin particularitile biologice i economice pe care le prezint i anume precocitate i prolificitate mare, adaptabilitate bun la condiiile de mediu, rezisten la boli, grad nalt de valorificare al hranei, att a celei concentrate ct i al diverselor reziduuri precum i prin randamentul de tiere ridicat, specia porcin este una din cele mai rentabile. n ara noastr este o tradiie a creterii porcilor i sunt condiii deosebite pentru creterea acestei specii. Dar, orientarea n creterea porcinelor este nou, datorit schimbrilor care au intervenit n alimentaia omului ce au dus la renunarea metodei ngrrii porcilor pn la 130150 kg cu slnin dorsal groas i formarea unor rase care la 6 luni de zile pot atinge n jur de 100 kg, cu sporuri medii zilnice mari, cu carne slab, cu un coninut mic de grsime i cu un consum specific redus. Avnd n vedere cererea mare de carne de porc i necesitatea creterii eficienei economice a acesteia, la noi, se va accentua tendina creterii i exploatrii n complexe industriale alturi de fermele individuale n care se ngra 1-5 porci/an i fermele private, cu o livrare anual de 100150 porci grai cu circuit nchis, adic cele care dispun de scroafe pentru producerea purceilor sau cu circuit deschis bazate pe cumprarea de purcei pentru ngrat din alte ferme.

1.4

Clasificarea raselor de porci

Clasificarea raselor de porci se poate face dup particularitile morfologice i economice, tipul morfo-productiv i direciile de specializare. Particularitile morfologice grupeaz rasele astfel: dup talie: - rase mari: Marele alb - rase mijlocii: Albul mijlociu - rase mici dup lungimea urechilor: - rase cu urechi mari i aplecate: Landrace - rase cu urechi mici i drepte: Stocli - rase cu urechi mijlocii: Marele alb dup culoarea prului: - rase albe: Landrace, Marele alb - rase negre: Marele negru - rase blate: Bazna, Petrain dup criteriile economice respectiv dup capacitatea lor productiv se ntlnesc: - rase primitive: Stocli, Mangalia - rase ameliorate: Bazna - rase perfecionate: Landrace, Marele alb. dup tipul morfo-productiv se ntlnesc: - rase de carne: Marele alb (65-70% carne n carcas); - rase mixte: Bazna (55-60% carne n carcas); - rase de grsime: Mangalia (45-50% grsime). dup direcia de specializare, respectiv locul ocupat de rasa respectiv n schemele de ncruciare, avem: - rase materne: Marele alb, Landrace - rase paterne: Duroc, Hampshire, Petrain. n ara noastr ca urmare a schimbrilor n sistemul de cretere i exploatare a porcilor, ponderea cea mai mare o au rasele de carne specializate. Rasele indigene se menin doar n sectorul particular, se cresc n sistem gospodresc i se in ca rezerve de gene. Rase de porcine pentru carne a. Marele alb (Fig. 1.13) A aprut n Anglia, fiind declarat ras n 1868. Porcul din familia Marele Alb se adapteaz foarte uor oricror condiii climatice. Este utilizat n ncruciri cu porci din ras Landrace pentru creearea vierilor. Marele Alb este un porc de talie mare, cu o conformaie armonioas. Trunchiul este aproape paralelipipedic, spinarea i crupa sunt lungi i largi, iar uncile au o descindere bun. Apartine tipului morfo-productiv de carne, se Fig. 1.13 Rasa Marele alb preteaza la ingrasare pentru bacon. Membrele sunt puternice i rezistente. Scroafele au performane de reproducie foarte bune. E recomandat c prim ftare s aib loc n jurul a 340-350 de zile. Ating 100 de kg. n 170-180 de zile. Stratul mediu de grsime este de 14 mm la vieri i 16-17 mm la scroafe. Calitatea crnii este bun, iar gena sensibilitii la stress este absent. Are o capacitate mare de adaptare la condiii de clim i exploatare dificil. Se utilizeaz n ras curat sau n

diferite programe de ncruciare, n special pentru producerea de scrofie.Prolificitatea scroafelor este de 11 purcei/fatare. b. Landrace (Fig. 1.14) Ras danez folosit n ncruciri cu rase albe de carne n vederea unui porc cu producie mare de carne i bacon. Au talie mare cu format corporal cilindric,cap mic n comparaie cu trunchiul larg i fin,cu profil uor concav,urechile sunt fine,lungi i orientate nainte peste ochi. Partea mijlocie a corpului este foarte lung (16 17 perechi de coaste) i cillindric,numrul minim 12 sfrcuri, membre normale (dar mai scurte ca la Marele alb). Constitutia este fina sau robusta spre fina.Trunchiul este foarte lung, sub form de par, datorit dezvoltrii trenului posterior. Membrele sunt Fig. 1.14 Rasa Landrace suficient de rezistente. Urechile sunt lungi, subtiri si aplecate spre inainte.Scroafele au comportament matern dezvoltat. Performanele de cretere sunt apropiate de cele de la Marele Alb. Procentul de esut muscular este superior motiv pentru care apartine tipului morfo-productiv de carne cu specializare pentru bacon. Rase mixte de porcine a. Porcul de Bazna (Fig. 1.15) S-a format n urma unor ncruciri nedirijate ntre scrofie de ras Mangalia i vierui Berk, ncepnd din anul 1872, n localitatea Bazna din Transilvania. Talia este mijlocie i au conformaia corporal caracteristic tipului morfoproductiv mixt. Capul este potrivit de mare, cu profilul uor concav. Urechile sunt mijlocii purtate nainte i lateral sau orizontal. Gtul este scurt, larg i adnc, bine legat de cap i trunchi. Trunchiul este de lungime mijlocie, larg, destul de adnc i aproape cilindric. Linia superioar a corpului este uor convex. Culoarea caracteristic rasei este Fig. 1.15 Rasa Bazna neagr cu bru alb care nconjoar trunchiul n dreptul spetelor cuprinznd i membrele anterioare. Lirea brului alb variaz de la civa cm pn la 30-40 cm. Trecerea de la brul alb la culoarea neagr se face printr-o zon fumurie, datorit pieliii pigmentate i prului nepigmentat, zon caracterisitc tuturor raselor negre cu bru alb. Prolificitatea rasei este bun, iar media de 9,5 purcei la ftare din care narc cca 8 purcei. Longevitatea productiv este remarcabil: 8-12 ftri/via.La diferite vrste tineretul ajunge la urmtoarele greuti corporale: la natere 1,2 kg; la o lun 5,6 kg; la dou luni 14 kg; la ase luni 60-65 kg; iar la un an 125-135 kg. b. Rasa Marele negru (Cornwall) (Fig. 1.16) Original din Anglia cu o talie mare i de culoare complet neagr. Capul are o lungime potrivit, larg i cu profil uor concav,urechi mari,lungi i largi purtate n jos,piele neagr avnd nuan albstruie. Pe frunte prezint cute ale pielii formnd un fel de masc. Au o buna adancime a corpului, o lungime rezonabila si un spate puternic. Parul este fin si mai degrab subire, puternic pigmentat in negru.Urechile foarte lasate sunt si o carcateristica a rasei. De fapt, urechile sunt atat de mari incat acopera mare parte aFig. 1.16 Rasa Marele negru

fetei si pare sa-i obstructioneze vederea. Rasa este cunoscuta pentru natura sa docila, iar unii au sugerat c obstrucionarea vederii a contribuit la temperamentul sau neagresiv. Oricare ar fi cauza, aceti porci par s se mite mult mai ncet si deliberat, comparativ cu alte rase.Tipul morfoproductiv este mixt.Este o rasa puin pretentioas fiind rezistent la boli i la condiiile de mediu. c. Porcul negru de Strei (Fig. 1.17) Porcul Negru de Strei este reprezentat de o populaie redus la un efectiv de 2000-3000 animale care cresc n depresiunea Haegului (judeul Hunedoara). Talia este mijlocie spre mare cu corpul turtit lateral i se ncadreaz n tipul de producie mixt de carne i grsime. Capul este mijlociu spre mare, ngust, cu rtul lung i cu profilul foarte uor concav, aproape drept. Urechile sunt mari i blegi (aplecate) asemntoare cu ale rasei Marele Negru. Gtul este de lungime mijlocie, ngust i cu musculatura destul de redus. Trunchiul este potrivit Fig. 1.17 Rasa Negru de Strei de lung dar cu lrgimea redus fiind turtit lateral. Linia superioar a corpului este concav. Prul este de culoare neagr, neted (ca la Cornwall) sau uor ondulat (caracter motenit de la Mangalia) unele exemplare putnd avea extremitile albe ca i rasa Berk. n ansamblu, porcul Negru de Strei se aseamn cu rasa Cornwall, dar are talia mai mic, este mai puin dezvoltat i mai puin precoce. Carnea este de calitate, slnina gustoas. Este puin pretenios la hran i adpostire. Prolificitatea scroafelor este de 8-9 purcei. Rase de porcine pentru grsime a. Rasa Mangalia (Fig. 1.18) Cercettorii nu au ajuns la o prere comun n ceea ce privete originea rasei,dar este crescut n Romnia nc din secolul al XVIII-lea. La originea denumirii rasei se consider a fi cuvntul de origine slav "mangala" = "corp n form de butoi", datorit strii deosebite de ngrare la care poate ajunge. Are mai multe varieti:alb(blond),neagr,roie,lupie (cenuiu c mistreul). Apreciat pentru masa muscular cu fibr gustoas i fin patruns de grsime ce are un procent mult mai mic de colestrol fa de rasele moderne (Duroc, Marele alb, Landrace, etc) recomandat la prepararea salamurilor de tip "Sibiu" i altor preparate de durat. Se caracterizeaz prin talie mijlocie, corp scurt cu aspect de "butoi" la animalele ngrate. Capul este mare cu rtul lung ascuit i cilindric. Urechile sunt de form foarte variat .Gtul este musculos scurt i gros. Prolificitatea mic 4-6 purcei/ftare.Scroafele nu au un instinct matern dezvoltat iar la nrcare purcei au mase corporale 8-10 kg. Fiind cunoscui ca porci rustici, cu o rezistent mare la boli, Fig. 1.18 Rasa Mangalia nepretenioi la factorul hran se recomad a fi crescui n turme pe puni din zonele mai umede i umbroase pentru a se obine aa zisa "carne ecologic", din ce n ce mai cutat.

1.5 IMPORTANA CRETERII OVINELORSpecia ovin este caracterizat printr-o producie multipl, furniznd cresctorilor i consumatorilor att produse alimentare, carne, lapte, ct i diferite materii prime pentru industria uoar ln, pielicele, piei etc. n ara noastr creterea ovinelor a constituit o preocupare strveche, mrturie fiind monumentul de la Adamclisii i Columna lui Traian care atest preocuprile geto-dacilor n aceast direcie. Dintre produsele furnizate de aceast specie lna este considerat producia economic principal a ovinelor, furniznd pentru industria textil o materie prim care, prin calitile ei, nu a fost egalat de fibrele sintetice. n ce privete carnea, aceasta prezint importan mai ales pentru export, n special n Orientul Apropiat i vestul Europei, unde se cer cantiti nsemnate de carne de miel ngrat, la preuri foarte convenabile, mai avantajoase dect pentru carnea de porcine sau taurine. Pe plan internaional, 1 ton carne de ovine este echivalent cu 1,1 t carne de bovine, 1,2 t carne de porcine, 1,3 t carne de pasre, cu 22.000 ou, 1 ton unt etc. Pieile argsite sunt folosite n general pentru confecii ca i pielicele provenite n special de la rasa Karakul. Laptele de oaie se folosete n special pentru obinerea unor sortimente de brnzeturi cu nsuiri organoleptice deosebite, apreciate att pe piaa intern ct i pe cea extern. De asemenea gunoiul de grajd obinut de la oi este un foarte bun fertilizant i se poate folosi prin trlire. Ovinele prezint particulariti biologice care favorizeaz rentabilitatea creterii lor i anume: sunt mai puin pretenioase fa de condiiile de adpostire, hrnire i ngrijire i necesit investiii mai mici de producie. Folosesc foarte bine punile, chiar i pe cele slab productive i calitative, valorific bine nutreurile grosiere, celulozice, sunt rezistente la intemperii, boli i duntori. Dup bovine, ca pondere, n ara noastr urmeaz ovinele, cu toate fluctuaiile numerice nregistrate n ultimii ani, mai ales n descretere. n acelai sens au evoluat i produciile de lapte, acestea descrescnd i ajungnd la unele rase la 33-35 l/cap dei unele rase (Friza atinge 400 l sau Karakul 40 150 l) ating i valori mai mari. Producia de ln pe cap de animal a crescut (2,5kg) dar rmne mult sub posibiliti.

1.6

Clasificarea raselor de ovine

Pentru clasificarea ovinelor se folosesc mai multe criterii i anume: originea, particularitile morfologice, gradul de ameliorare i aptitudinile zooeconomice acesta din urm fiind cel mai corespunztor i care grupeaz aceast specie, care numr la nivel global circa 300 de rase, n: rase pentru ln: Merinos rase pentru carne: toate rasele englezeti de carne adic Lincoln, Suuffolk etc. rase pentru lapte: Friz, Larzac i Millery rase mixte: Merinos de Stavropol, Ille de France, Karakul etc. Pn n a doua jumtate a secolului al XIX-lea au predominat oile urcane i Stogoe i mai puin cele de rasa igaie, ele fiind in general neameliorate, dar cu o pronunat rusticitate i rezisten la intemperii i drumuri lungi n cutarea hranei. Rasele de ovine crescute n ara noastr sunt clasificate dup provenien n i producia obinut n rase autohtone: pentru ln fin (Merinosul, Spanca) pentru ln semifin (igaia) i grosier (urcana) iar cele importate sunt specializate pentru ln fin (Merinosul australian i sovietic), rase mixte (Merinosul de Stavropol i caucazian, Ille de France, Corriedalle) specializate pentru carne (rase englezeti), pentru lapte (Friz i Awai), pentru piei i pielicele (Karakul) i rase prolifice (Romanov i Landrace finlandez).

Rase de ovine pentru ln a. Rasa Merinos Merinosul este reprezentatul clasic al oilor cu lna fin sau cu lna de aur, cum i se spunea n trecut.Merinosul are o arie de rspndire nc limitat. El se gsete n partea de vest a rii i anume n Cmpia Tisei, cuprinznd partea vestic a regiunilor Maramure, Criana i Banat, apoi n regiunea Dobrogea, ntr-un numr mic n partea de sud a Moldovei i diseminat n diferite alte pri ale rii. a1. Merinosul de Palas (Fig. 1.19) Merinosul de Palas s-a rspndit pe o zon limitat la nceput n jurul locului de formare,actualmente ducndu-se aciunea de nmulire i rspndire a lui ca material ameliorator n mai multe gospodrii agricole de stat i cooperative agricole de producie din regiunea Dobrogea i altele. Principalele caracteristici ale Merinosului de Palas sunt urmtoarele: Fig. 1.19 Rasa Merinos de Palas -lna,format dintr-un singur fel de fibre de culoare alb,este foarte deas,uniform,rezistent,elastic,cu numeroase ondulaii,cu caracter mtsos i mbrac bine tot corpul;pe fa lna se extinde pn la linia care unete unghiurile interne ale ochilor,mbrcnd bine obrajii i se poate extinde pn aproape de vrful botului;abdomenul este bine mbrcat,iar pe membre extinderea ajunge pn la genunchi i jarei sau chiar mai jos; -usucul este de bun calitate i n cantitate suficient; -randamentul lnii la splare minimum 32%; -talia mijlocie,capul la oaie potrivit de mare i cu profil drept,la berbeci capul este mai mare,expresiv i cu profil convex;oile n majoritate sunt ciute,berbecii au coarne puternice,pot fi ns i ciui;gtul potrivit de lung i bine prins de trunchi,relativ mai scurt i mai gros la berbeci;trunchiul potrivit de lung,larg i adnc;linia spinrii dreapt;crupa larg,potrivit de lung i puin oblic;coastele lungi i suficient arcuite;jigourile bine dezvoltate;osatura puternic;aplomburile corecte; -pielea de pe corp prezint rezerve sub form de pliuri mici,vizibile numai dup tundere,pe gt formeaz o salb mijlocie cu 1-3 cravate; -constituie n general robust; -adaptare bun la condiiile de step,semiprecoce; -capacitate de alptare bun; -greutate corporal la berbeci este de 70-90 kg,iar la femele 45-65 kg. Capul larg cu 3-4 cute de piele pe nas,urechile potrivit de lungi i de groase.Coarnele la berbeci de regul formeaz o spiral n jurul urechilor cu vrful n afar.Spinarea, alele i crupa largi,fesele i coapsele bine dezvoltate.Membrele sunt relativ scurte i groase. Talia la femelele adulte este de 65,1 cm,cu variaii ntre 60 i 77 cm.Lungimea trunchiului este de 70,2 cm cu limitele cuprinse ntre 60 i 81 cm. a2. Merinosul Transilvnean Merinosul transilvnean s-a format n partea de vest a rii printr-un lung proces de ncruciare de absorbie a raselor locale,igaie i urcan cu Merinosul Rambouillet i Negretti,la care s-a adugat mai trziu i Merinosul precoce. Caracteristici principale ale merinosului transilvnean sunt urmtoarele: -lna de culoare alb,uniform,deas,rezistent,pe fa se extinde pn la unghiurile interne ale ochiurilor,abdomenul este bine mbrcat,pe membre lna coboar pn la genunchi i jarei; -usuc de bun calitate i n cantitate suficient; -randamentul lnii la splare minimum 30%;

-talie mijlocie,conformaie mezomorf,capul mic,gtul potrivit de lung i suficient de gros,bine prins de trunchi,toracele bine dezvoltat,potrivit de adnc,spinarea dreapt suficient de lung i larg,larg i oblic,membrele potrivit de lungi i puternice; -pielea pe corp prezint rezerve sub form de pliuri mrunte vizibile numai dup tundere,la gt prezint salb, cravate i or de dimensiuni mijlocii; -constituie,n general,robust; -animalele puin pretenioase,rezistente la intemperii i boli cu o precocitate moderat; -capacitate de alptare bun. Producia de ln la berbeci variaz ntre limitele de la 5 i 10 kg,iar la oi ntre 3 i7,5 kg iar masa corporal variaz ntre 55 i 75 kg la berbeci i 32-53 kg la oi. Rase de ovine pentru carne a. Rasa Suffolk (Fig. 1.19) Rasa Suffolk a luat natere din ncruciarea oilor Norfolk Horn cu berbeci din rasa Southdown. Este rasa cu cea mai mare vitez de cretere dintre toate rasele de carne care produc berbeci terminali necesari n schemele de ncruciare care vizeaz producerea mieilor hibrizi de carne. Masa corporal: - mieii la natere 4,5-5,4 kg; - berbecii 130 kg; - oile 84 kg; - carcasele obinute de la mieii ngrai 17,5- 20,0 Fig. 1.19 Rasa Suffolk kg (la vrsta mieilor sub 150 zile). b. Rasa Hampshire Down (Fig. 1.20) A fost creat acum 150 ani n Marea Britanie prin ncruciarea oilor din rasele Wiltshire Horn (rasa de oi fr lna) i Berkshire Knot cu berbeci Southdown. Rasa asigur berbeci terminali necesari n turmele comerciale pentru producerea de miei hibrizi de carne cu precocitate ridicat i carcase de calitate, cu carne slab, far grsime. Oile din aceast ras, au longevitate mare putndu-se reproduce pna la vrsta de 12 ani. Prolificitatea rasei este de 150-180%, iar oile se presteaz la reproducie intensiv (3 ftari n 2 ani). Rasa performeaz bine pe pune fr suplimente de concentrate. Masa corporal: - mieii la natere 4-6 kg la simpli; Fig. 1.20 Rasa Hampshire Down - 3-4 kg la gemeni; - berbecii 120 kg; - oile 80 kg. c. Rasa de carne-Palas (Fig. 1.21) Linia s-a format prin ncruciarea raselor Ile de France i Merinos de Palas, urmat de izolare reproductiv i selecie n direcia sporirii produciei de carne. ncrucirile efectuate cu rasa Ile de France au avut ca scop ameliorarea vitezei de cretere, sporirea capacitii de conversie a hranei, mbuntirea conformaiei, creterea randamentului la sacrificare i a indicilor de calitate ai carcaselor. Dupa anul 1983Fig. 1.21 Rasa de carne Palas

populaia a fost nchis reproductiv fiind sistate ncrucirile cu rasa Ile de France, procednduse la reproducia n sine a populatiei. Masa corporal: - mieii la natere - 4,5-5,5 kg; - mieii la 3 luni 28-30 kg; - mieii la vrsta de 5-6 luni 35-40 kg; - berbecii aduli - 90-100 kg; - oile adulte - 55-60 kg. - sporul de crestere la ngrare : 80-300 g/cap./zi; - carcase de calitate superioar: din clasele U si R; Rase mixte de ovine a. Rasa Carabasa (Fig. 1.22) Datorit insuirilor ei de rusticitate, rezisten i adaptabilitate sporit, ct i datorit valoroaselor aptitudini productive rasa urcan este crescut de foarte muli productori romni. Aceast ras este tipic ovinelor cu producie mixt pentru ln, carne i lapte. Greutatea corporal : berbecii aduli au n medie aproximativ 90-115 kg; oile au 60-80kg; Fig. 1.22 Rasa mixt Carabaa miei la 3 luni -25-30kg; randament 50-51%, b. Rasa Ile de France (Fig. 1.23) Rasa Ile de France este rezultatul ncrucirii ntre rasele Dishley (din Anglia) i Merinos (din Frana), urmat de selecie atent timp ndelungat, mult timp rasa purtnd denumirea de Dishley-Merinos. Greutatea corporal: - mieii la natere 5-6 kg; - mieii la vrsta de 3 luni 30 kg; - mieii la vrsta de 6 luni 50 kg; - berbecii aduli 110-125 kg; - oile adulte 65-80 kg. Indicii de reproducie: sezonul de reproducie tot timpul anului, ftrile au loc Fig. 1.23 Rasa le de France n perioada septembrie-mai cu un vrf n lua decembrie; -prolificitatea 130-160%; - fecunditatea 95-99%. c. Rasa Karakul (Fig. 1.24) Rasa de oi Karakul are ca strmo slbatic pe Ovis vignei arcar. Exteriorul rasei Karakul variaz mult chiar n ara de origine.Tipul mediu ns este reprezentat prin urmtoarele caractere de ras: Capul alungit (25,5 cm lungime),usciv i uor bombat sau berbecat (la masculi mai mult, la femele mai puin) n regiunea nazal. Un cap scurt cu un profil prea convex i grosolan indic amestecul sngelui strin.inuta capului este puin ridicat,vrful botului ascuit,nrile alungite cu aripi care prezint uoare ncreituri .Brbia privit din profil,prezint aproape de buze o scobitur mai mult sau mai puin pronunat. Faa este acoperit cu peri scuri i lucioi,iar fruntea,la baza coarnelor,este mbrcat cu o ln scurt sau cu un jar uor ondulat. Oile sunt ciute sau au coarne mici,rudimentare. La fel, circa 25% din berbeci sunt ciui. Restul berbecilor au coarne de dimensiuni diferite,n general puin dezvoltate la baz, formnd o spiral incomplet . Ochii au o privire blnd i linitit, mai ales la femele.

Urechile mari i blege au o lungime medie de 14,7 cm i o lime de 7,5 cm. Urechile sunt acoperite cu jar scurt, lucios i mtsos, care cteodat prezint uoare ondulaii. Gtul este subire, puin alungit, avnd inuta cerbului sau a cmilei. Trunchiul la rasa Karakul este alungit,cu coaste slab arcuite i cu pieptul relativ ngust. Cavitatea toracic se lrgete i se adncete cu ct trece spre abdomen. Crupa de regul este teit,dnd trunchiului o form de par,mai ales la tineretul de un an. Regiunea aleleor i a crupei, unde se afl buclajul de cea mai bun calitate, este de dorit s aib o suprafa ct mai mare. Linia spinrii urc uor de la grebn spre crup. Spinarea, alele i crupa sunt de regul nguste. Membrele sunt potrivit de lungi i puternice, adaptate la drumuri i distane mari n step. Defectele care se ntlnesc mai des la rasa Karakul sunt aplomburile n form de X la membrele anterioare i coate de vac la membrele posterioare. Membrele sunt acoperite n partea de jos cu un jar scurt i lucios. Coada la rasa Karakul este lung, avnd n medie un numr de 18 vertebre. La baza cozii se afl un depozit de grsime, care la animalele supraalimentate este dezvoltat, ajungnd la o greutate pn la 8-10 kg i chiar mai mult, iar la oile slabe Fig. 1.24 RasaKarakul depozitul de grsime este mai redus, avnd numai 1 kg greutate. Forma pe care o ia coada n partea de jos a depozitului de grsime variaz mult, de la o uoar ndoitur pn la forma complet de S, care se consider tipic i deci dorit.Vrful propriu-zis al cozii,care este usciv i subire, poate s fie mai scurt sau mai lung. El trebuie s ajung pn n dreptul jaretului.Un vrf prea scurt,precum i unul prea lung nu sunt bine vzute la rasa Karakul. Parametrii rasei: Mieii la natere 4 4,5 kg; Oi adulte 42 45 kg; Berbeci 70 80 kg; Producia medie de lapte marf 55 60 l; Fecunditatea 95 97 %.


Recommended