Home >Documents >radiodiagnosticul sistemului osteoarticular

radiodiagnosticul sistemului osteoarticular

Date post:02-Aug-2015
Category:
View:684 times
Download:11 times
Share this document with a friend
Transcript:

CAPITOLUL 99. RADIODIAGNOSTICUL SISTEMULUI OSTEOARTICULAR

9.1. Imaginea radiologic normal a scheletului

Imaginea radiologic a oricrui segment scheletic se datoreaz prezenei componentei minerale, fosfo-calcice, a osului; n consecin, radiografia va reda forma i structura macroscopic proprii acelor elemente ale sale care cuprind aceast component. Indiferent de forma i dimensiunile sale, o pies scheletic este constituit la periferie din esut osos compact, iar n interior cuprinde esut osos spongios i esuturi moi (esut conjunctiv, mduv, vase, nervi). Radiologic se evidenieaz numai esuturile osoase, compact i spongios, n msura n care cuprind sruri minerale radioopace; mduva, esutul conjunctiv, vasele i nervii nu au o reprezentare direct, iar periostul devine vizibil numai n condiii patologice. esutul osos compact, care intr n componena compactei i corticalei, este un esut dens i dur, constituit din lamele concentrice formnd sisteme tubulare care nconjoar canalele Havers. Aceste canale, cu rol principal nutritiv, sunt afectate n cadrul unei reele care asigur distribuia vascular i continuitatea esutului conjunctiv intraosos. esutul osos compact se traduce radiologic printr-o imagine intens opac, lipsit de structur . esutul osos spongios care se ntlnete n epifizele oaselor lungi, scurte i plate este format din lamele de os haversian care snt legate ntre ele, formnd o reea cu o arhitectur complex; spaiile conjunctive snt mult mai largi dect la osul compact, cu o abunden mai exprimat a esutului moale.

Grosimea i orientarea traveelor osoase depind de aciunea factorului mecanic. Imaginea radiologic a esutului spongios este realizat de opaciti lineare fine care realizeaz o reea cu ochiuri fine radiotransparente, al cror coninut n sruri minerale este n funcie de aciunea mecanic la care acestea snt supuse. esutul osos embrionar constituie cea de a treia variant structural care se ntlnete la scheletul embrionului precum i al ftului.

9.2. Anatomia radiologic a pieselor scheletului

Prin structura sa esutul osos este puternic radioopac absorbind o mare cantitate de radiaii, care nu trebuie s fie confundat cu opacitatea calcar produs prin impregnare calcar heterotop, care este lipsit de structur. Absorbia inegal a radiaiilor se datorete structurii chimice a diferitelor componente anatomice care dau contrastul natural, permind evidenierea elementelor osoase n cele mai bune condiii.

9.2.1. Macrostructura osului Osul este format din esut osos spongios i compact, reprezentate variat n funcie de segmentul scheletic considerat. Periostul este reprezentat de o lam de esut conjunctiv ce nconjoar oasele i care la extremiti se continu cu capsula articular. Canalul medular la oasele lungi este reprezentat de o membran conjunctiv fin denumit endost. Mduva osoas ocup canalul medular i spaiile intratrabeculare ale spongioasei osului, fiind format dintr-un esut mezenchimatos reticulat, coninnd n ochiurile sale la vrsta tnr celule din seria hematopoetic, mduv care dup vrsta de 15-16 ani este nlocuit cu mduv grsoas. ; la adult mduva hematopoetic este localizat n oasele plate craniene, vertebre, coaste, stern i n epifizele proximale ale femurului i humerusului. Aspectul radiografic prezint unele particulariti n raport cu forma oaselor care pot fi lungi, scurte i plate.

1. Oasele lungi la adult snt alctuite din diafiz i dou epifize; zona diafizo-epifizar sau metafiza reprezint regiunea de unire a diafizei cu epifizele, fiind considerat de ctre Lannelongue bulbul osos. Uneori la limita diafizo-epifizar se poate observa o linie transversal opac, groas de civa mm, care reprezint cicatricea cartilajului de cretere. La copii, oasele lungi snt reprezentate radiografic de diafize, care prezint la extremiti cte o linie radioopac transversal groas de 2 mm, care traduce zona de calcificare provizorie. n cursul creterii la diferite vrste, caracteristic pentru fiecare os apar nucleii de osificare epifizari, care au o form rotund. ntre nucleii epifizari i diafiz se afl cartilajul de cretere, reprezentat radiografic de o zon transparent avnd cele dou contururi(superior i inferior) neregulate i care i reduce grosimea treptat pe msur ce se termin procesul de cretere n lungime, osificndu-se n final. Ca elemente de macrostructur ale oaselor lungi se disting compacta, corticala i spongioasa. Compacta osului lung se poate asemna cu un cilindru de os dens care pe radiografie apare sub forma a dou dungi radioopace longitudinale, situate la periferia osului, de intensitate mare, omogen, lipsit de structur, a cror grosime variaz n raport cu osul considerati cu modul de proiecie fa de fascicolul de radiaii. Conturul extern al compactei are o delimitare net, conturul intern fiind mai puin precis delimitat, cu aspect ters. Corticala oaselor lungi se subiaz progresiv spre regiunile epifizare unde are forma unui contur opac, fin, liniar, net delimitat. Spongioasa oaselor lungi se afl preopnderent la nivelul epifizelor, fiind alctuit dintr-o reea de trabecule osoase, care prin ntretiere delimiteaz spaii transparente de mduv osoas; dispoziia trabeculelor osoase este n raport direct cu sarcinile mecanice suportate de osul respectiv 2. Oasele scurte snt alctuite din spongioas, avnd o delimitare periferic subire care reprezint corticala la acest nivel 3. Oasele plate snt formate din dou compacte paralele, ntre care se afl dispus esut spongios. Aspectul spongioasei oaselor plate este diferit n funcie de segmentul examinat. Astfel, la nivelul omoplatului traveele osoase au o dispoziie radiar; la nivelul coxalului structura spongioasei este similar celei epifizelor oaselor lungi, n timp ce la oasele cutiei craniene ea este poroas, areolar, cu ochiuri fine (diploia oaselor craniene). Oasele scurte sunt alctuite dintr-o cortical periferic subire i o spongioas intern, cu o structur similar celei a epifizelor.

Spongioasa calcaneului, os supus unor solicitri mecanice deosebite, prezint o orientare funcional a traveelor foarte exprimat, asemntoare celor evideniate la nivelul colului femural. Oasele copilului prezint din punct de vedere radiologic particulariti notabile, n funcie de vrsta la care se practic examenul. Formarea oaselor lungi implic apariia i dezvoltarea unor puncte sau nuclee de osificare primar, din care rezult diafiza i a unor nuclee de osificare secundar, situate la extremitile osului, din care vor rezulta epifizele i apofizele. Nucleele de osificare primar ale tuturor oaselor lungi apar n viaa intrauterin, astfel nct ele pot fi evideniate chiar de la natere. Nucleele de osificare secundar, care ntregesc formarea diverselor piese scheletice, apar la vrste diferite: unele sunt prezente la natere, altele de exemplu cel al epicondilului humeral pot fi evideniate numai aproape de pubertate. Din prima categorie face parte n primul rnd nucleul de osificare al epifizei superioare a tibiei. Apariia nucleului de osificare secundar al epifizei inferioare a femurului (nucleul lui Beclard) precede ntotdeauna cu cteva zile naterea la fete i ntotdeauna la biei. Prezena lui n imaginea radiologic poate cpta importan medico-legal n aprecierea naterii la termen. n cursul dezvoltrii oaselor lungi, nucleele primare diafizare rmn separate de cele secundare, epifizare, prin cartilajele diafizo-epifizare (de cretere sau de conjugare), care asigur creterea osului n lungime. Dezvoltarea n grosime este realizat de stratul intern al periostului, care produce apoziii succesive, concentrice, de esut osos compact. Cartilajul de cretere apare radiologic sub forma unei linii transparente, de lrgime ce variaz de la o pies scheletic la alta (n medie 2-3 mm), care strbate osul de la o margine la cealalt. Contururile, uor ondulate, sunt ntotdeauna nete iar la oasele pereche aspectul este simetric. Structura histologic a cartilajului de cretere, care reflect n mare msur procesul de formare a osului dintr-un model cartilaginos preexistent, este complex. n poriunea lui vecin cu epifiza, cartilajul are o structur de tip hialin (celule fr capsul, fibrile colagene orientate transversal); dedesubt se situeaz o zon cu celule dispuse n grupe formnd corpusculi cartilaginoi. n stratul urmtor celulele se dispun n serii paralele, dup care urmeaz o zon n care celulele cu dimensiuni mult crescute, precum i substana fundamental prezint semne evidente de degenerescen realiznd zona cartilajului hipertrofic. Subjacent cartilajul se impregneaz cu sruri calcice, formnd o reea n jurul elementelor ceulare, corespunznd cartilajului calcificat. Cavitile acestui

cartilaj sunt invadate de vase i esut conjunctiv tnr provenind din esutu osos diafizar, care prin metaplazie va realiza o zon de osificare primitiv, responsabil de creterea n lungime a osului. La examenul radiografic zona cartilajului calcificat corespunde unei imagini lineare opace, cu contur net i regulat, care delimiteaz banda de transparen corespunztoare celorlalte straturi ale cartilajului de cretere - se delimiteaz astfel regiunea de tranziie diafizo-epifizar cunoscut sub numele de metafiz, sediul unor procese metabolice importante pentru os denumit de ctre Lannelongue bulbul osos (prin comparaie cu bulbul rahidian); aceasta are o structur spongioas fiind bogat vascularizat, sediul a numeroase procese patologice. Cartilajul diafizo-epifizar dispare odat cu terminarea creterii, vestigiile sale sub forma de opaciti lineare discrete putnd fi observate uneori pn la vrsta de 30 ani. Oasele scurte au ca origine nuclee de osificare ce pot fi echivalate ca moment de apariie, aspect radiologic i mod de dezvoltare cu nucleele de osificare secundar ale oaselor lungi, apariia i dezvoltarea lor fiind supuse la numeroase variaii individuale. n general se admite c, nucleele de osificare apar la fete cu 1-2 ani mai timpuriu dect la biei, n vreme ce sudarea lor la diafiz se produce cu 3-4 ani mai devreme.

9.2.2. Imaginea radiologic normal a articulaiilor Articulaiile reprezint formaiuni anatomice complexe,