+ All Categories
Home > Documents > PROBLEMA EDUCATIEI

PROBLEMA EDUCATIEI

Date post: 25-Jun-2015
Category:
Upload: catalina-cordonasu
View: 659 times
Download: 8 times
Share this document with a friend
18
CEA MAI MARE PROBLEMA A INVATAMANTULUI CEA MAI MARE PROBLEMA A INVATAMANTULUI SOLUTIA SOLUTIA
Transcript
Page 1: PROBLEMA EDUCATIEI

CEA MAI MARE PROBLEMA A INVATAMANTULUICEA MAI MARE PROBLEMA A INVATAMANTULUI

SOLUTIASOLUTIA

Page 2: PROBLEMA EDUCATIEI

DESPRE EDUCATIEDESPRE EDUCATIE

Educatia este definita de Platon “arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudini native pentru virtuti ale acelora care dispun de ele.”

Educatia este un drept pe care fiecare persoana il are indiferent de varsta, religie, sex sau etnie.

ROLUL EDUCATIEI: -de a pregati omul ca element activ al vietii sociale.

Page 3: PROBLEMA EDUCATIEI

PROBLEME ALE EDUCATIEIPROBLEME ALE EDUCATIEI

In epoca moderna educatia a inceput sa se confrunte cu o In epoca moderna educatia a inceput sa se confrunte cu o serie de probleme care contribuie la indeplinirea scopului serie de probleme care contribuie la indeplinirea scopului acesteia in mod deficitar.acesteia in mod deficitar.

Problemele educatiei:Problemele educatiei:

Volumul mare de informatii;Volumul mare de informatii; Lipsa practicii in invatamant;Lipsa practicii in invatamant; Analfabetismul;Analfabetismul; Timpul prelungit pe care elevii suntTimpul prelungit pe care elevii sunt

nevoiti sa –l petreaca in scoala.;nevoiti sa –l petreaca in scoala.;

Page 4: PROBLEMA EDUCATIEI

VOLUMUL MARE DE INFORMATIIVOLUMUL MARE DE INFORMATII

Reprezinta o problema cu care se confrunta sistemul de Reprezinta o problema cu care se confrunta sistemul de invatamant si pe care o cunoastem cu totii.invatamant si pe care o cunoastem cu totii.

De cele mai multe ori ,elevii sunt nevoiti sa asimileze un De cele mai multe ori ,elevii sunt nevoiti sa asimileze un volum mare de informatii care se dovedesc a fi volum mare de informatii care se dovedesc a fi inutile(unele din ele) si care nu pot fi puse in practica.inutile(unele din ele) si care nu pot fi puse in practica.

Spre deosebire de tarile occidentale, Romania este singura Spre deosebire de tarile occidentale, Romania este singura tara ce cuprinde programe educationale incarcate, din ce tara ce cuprinde programe educationale incarcate, din ce in ce mai multe materii, necentrate pe interesele elevilor.in ce mai multe materii, necentrate pe interesele elevilor.

Page 5: PROBLEMA EDUCATIEI

De exemplu: De exemplu:

Un elev de la un profil real va fi interesat sa asimileze Un elev de la un profil real va fi interesat sa asimileze informatii ce tin de domeniul sau.Din pacate acest lucru informatii ce tin de domeniul sau.Din pacate acest lucru nu se intampla intotdeauna deoarece sunt intorduse nu se intampla intotdeauna deoarece sunt intorduse materii si de la profilul uman, materii care cateodata nu materii si de la profilul uman, materii care cateodata nu ii folosesc la nimic si pe care trebuie obligatoriu sa le ii folosesc la nimic si pe care trebuie obligatoriu sa le parcurga.parcurga.

Ne punem atunci intrebarea: “La sfarsitul ciclului scolar Ne punem atunci intrebarea: “La sfarsitul ciclului scolar elevul va mai ramane cu informatii legate de aceste elevul va mai ramane cu informatii legate de aceste materii?” sau “La ce ii vor folosi informatiie( daca si le materii?” sau “La ce ii vor folosi informatiie( daca si le mai aminteste) , in viitoarea sa cariera?”mai aminteste) , in viitoarea sa cariera?”

Page 6: PROBLEMA EDUCATIEI

O consecinta a acestei probleme o constituie absenteismul si O consecinta a acestei probleme o constituie absenteismul si abandonul scolar,copiatul.abandonul scolar,copiatul.

Unii elevi prefera sa lipseasca de la cursurile la care nu le Unii elevi prefera sa lipseasca de la cursurile la care nu le face placere sa participe, la examene sau sa renunte face placere sa participe, la examene sau sa renunte definitiv la scoala deoarece e mult prea greu pentru ei sa definitiv la scoala deoarece e mult prea greu pentru ei sa asimileze un volum atat de mare de informatii.asimileze un volum atat de mare de informatii.

In ultima vreme se remarca cresterea impresionanta a In ultima vreme se remarca cresterea impresionanta a numarului de familii care opteaza sa-si trimita copiii la numarului de familii care opteaza sa-si trimita copiii la scoala in strainatate deoarece acolo se invata mai putin si scoala in strainatate deoarece acolo se invata mai putin si se pune mai mult accent pe partea practica, in procesul de se pune mai mult accent pe partea practica, in procesul de invatare.invatare.

Page 7: PROBLEMA EDUCATIEI

SOLUTIASOLUTIA

-modificarea metodologiei, a programei scolare astfel incat -modificarea metodologiei, a programei scolare astfel incat sa se predea mai putin dar eficient;sa se predea mai putin dar eficient;

-diferentierea gradului de dificultate dintre examenele care -diferentierea gradului de dificultate dintre examenele care tin de domeniul elevului(domeniul real) si examenele care tin de domeniul elevului(domeniul real) si examenele care tin de alt domeniu( domeniul uman).tin de alt domeniu( domeniul uman).

-un volum mai mic de informatii( pentru cei interesati mai -un volum mai mic de informatii( pentru cei interesati mai mult de subiect sa existe bibliografie corespunzatoare).mult de subiect sa existe bibliografie corespunzatoare).

-sa se tina cont de faptul ca nu toti elevii sunt inzestrati cu -sa se tina cont de faptul ca nu toti elevii sunt inzestrati cu capacitatea de a memora usor o materie atat de complexa .capacitatea de a memora usor o materie atat de complexa .

-profesorul sa sintetizeze informatiile astfel incat fiecare -profesorul sa sintetizeze informatiile astfel incat fiecare elev sa inteleaga ideea centrala din clasa.elev sa inteleaga ideea centrala din clasa.

Page 8: PROBLEMA EDUCATIEI

-sa se permita elevilor ca pe langa disciplinele obligatorii, (matematica,istoria, geografia, limba romana, cel putin o limba straina,etc.), sa-si aleaga discipline faculative sau optionale.

Page 9: PROBLEMA EDUCATIEI

LIPSA PRACTICII IN INVATAMANTLIPSA PRACTICII IN INVATAMANT

Pentru intelegerea clara a partii teoretice este necesara Pentru intelegerea clara a partii teoretice este necesara corelarea cu partea practica.corelarea cu partea practica.

Aplicarea teoriei in practica este un punct esential in Aplicarea teoriei in practica este un punct esential in fixarea informatiilor.fixarea informatiilor.

Din pacate, statul nu dispune (sau cel putin nu vrea sa Din pacate, statul nu dispune (sau cel putin nu vrea sa investeasca in sistemul de invatamant ) de fonduri investeasca in sistemul de invatamant ) de fonduri necesare pentru amenajarea de laboratoare dotate cu necesare pentru amenajarea de laboratoare dotate cu aparatura de ultima generatie, spatii practice unde elevii aparatura de ultima generatie, spatii practice unde elevii pot intelege mai bine partea teoretica predata anterior.pot intelege mai bine partea teoretica predata anterior.

Page 10: PROBLEMA EDUCATIEI

SOLUTIASOLUTIA

-alocarea fondurilor pentru amenajarea de laboratoare -alocarea fondurilor pentru amenajarea de laboratoare pentru practica precum si pentru dispozitivele aferente, pentru practica precum si pentru dispozitivele aferente, necesare.necesare.

-profesorul sa dea exemple elocvente ale teoriei prezentate -profesorul sa dea exemple elocvente ale teoriei prezentate si sa puna accentul si pe partea practica a teoriei.si sa puna accentul si pe partea practica a teoriei.

Page 11: PROBLEMA EDUCATIEI

ANALFABETISMUL

Una dintre marile probleme ale sistemului de invatamant din Romania o reprezinta analfabetismul.

Cauze:-saracia-abandonul scolar-privarea de educatie si obligarea copiilor de a

munci (in special in medul rural).

Analfabetismul nu trebuie inteles doar ca incapacitatea persoanei de a scrie sau de a citi, ci in sensul de incapacitate de a folosi instructia si educatia primita in scoli astfel incat sa se adapteze cerintelor sociale si profesionale

Page 12: PROBLEMA EDUCATIEI

În 2În 2004,004, rata de alfabetizare a rata de alfabetizare a

adulţilor români a fost de 97,3% adulţilor români a fost de 97,3%

(al 45-lea la nivel mondial), (al 45-lea la nivel mondial),

în timp ce raportul combinatîn timp ce raportul combinat

brut de înscriere în sistemulbrut de înscriere în sistemul

educaţionaleducaţional

primar, secundar şi terţiarprimar, secundar şi terţiar

a fost de 75%a fost de 75%..

(al 52-a din întreaga lume)(al 52-a din întreaga lume)..

Recensamantul populatiei Romaniei din anul 2002 a aratat ca aproximativ 100.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15-25 ani sunt analfabete.

Abandonul scolar este o cauza foarte importanta a acestui fenomen deoarece prin parasirea prematura a scolii nu se obtine o pregatire profesionala completa.

Page 13: PROBLEMA EDUCATIEI

SOLUTIA

-Pentru a incerca sa remedieze aceasta situatie critica,Ministerul Educatiei si Cercetarii a introdus in sistemul educational mediatorii publici.

Mediatorii publici sunt trimisi in scolile din mediul rural, in comunitatile defavorizate sau in cele cu abandon scolar ridicat.

ROLUL MEDIATORILOR SCOLARI:

De a asigura participarea tuturor copiilor la invatamantul primar, obligatoriu si de a incuraja implicarea parintilor in educatia copiilor lor.

Page 14: PROBLEMA EDUCATIEI

TIMPUL PRELUNGIT PETRECUT LA SCOALATIMPUL PRELUNGIT PETRECUT LA SCOALA

O alta problema a sistemului de invatamant o reprezinta O alta problema a sistemului de invatamant o reprezinta numarul de ore pe care elevul trebuie sa le petreaca in numarul de ore pe care elevul trebuie sa le petreaca in salile de clasa.salile de clasa.

Programul este incarcat cu tot felul de materii inutile Programul este incarcat cu tot felul de materii inutile care nu ajuta la dezvoltarea intelectuala a copilului, din care nu ajuta la dezvoltarea intelectuala a copilului, din contra, le dauneaza pentru ca nu toate notiunile sunt contra, le dauneaza pentru ca nu toate notiunile sunt explicate la nivelul lor de intelegere.explicate la nivelul lor de intelegere.

Aceasta problema se intalneste inca de la clasele primare Aceasta problema se intalneste inca de la clasele primare pana la liceu, in functie de profilul ales, adolescentul pana la liceu, in functie de profilul ales, adolescentul poate petrece pana la 9 ore la scoala.poate petrece pana la 9 ore la scoala.

Page 15: PROBLEMA EDUCATIEI

Acest lucru are efecte negative asupra sanatatii elevului care devine stressat, nu are timp suficient sa se recreeze, sa manance sanatos,etc.

Se poate intampla ca aceiasi materie sa urmeze 2 sau 3 ore consecutiv( de ex. 3 ore de matematica una dupa alta), nivelul de informatie e mare si atunci puterea de concentrare si atentie scade si intervine inevitabil plictiseala.

Page 16: PROBLEMA EDUCATIEI

SOLUTIA

-Reducerea numarului de ore la maxim 7 pe zi;

-Restructurarea orarului astfel incat sa nu se mai urmeze 2 ore ale aceleiasi materii una dupa cealalta;

-Reducerea volumului de informatii predate;

Page 17: PROBLEMA EDUCATIEI

CONCLUZII FINALE

Sistemul educational din Romania se confrunta cu grave probleme care duc inevitabil la scaderea calitatii invatamantului si la imposibilitatea dobandirii unei specializari de domeniu.(probleme pe care le am amintit anterior).

Problema centrala:STRUCTURAREA INADECVATA A PROGRAMEI SCOLARE SI A SISTEMULUI DE INVATAMANT.

SOLUTIA:mai mult sprijin financiar din partea statului si mai mult interes pentru invatamat.

Acest lucru ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare!

Rezultatele evaluării efectuate în şcoli în anul 2000 a plasat România pe locul 34 din 42 de ţări participante, cu 432 de puncte, reprezentând 85% din punctajul mediu. În conformitate cu Academic Ranking de World Universitati, până în anul 2006 nici o universitate din România a fost inclusă în topul celor 500 de universitati din lume.

Page 18: PROBLEMA EDUCATIEI

REALIZATORIREALIZATORI

•CORDONASU CATALINACORDONASU CATALINA

•CIREASA CARMENCIREASA CARMEN

•CONDORACHI ANACONDORACHI ANA

•CRIVOI MANUELACRIVOI MANUELA

•DASCALU ROXANADASCALU ROXANA

ANUL ANUL I ,SERIA I, I ,SERIA I, GRUPA 2GRUPA 2


Recommended