Home >Documents >LP 6 Anomalii Cromozomiale

LP 6 Anomalii Cromozomiale

Date post:13-Nov-2015
Category:
View:79 times
Download:18 times
Share this document with a friend
Description:
genetica curs
Transcript:
 • LP 6

 • MODIFICARI POSIBILE SUFERITE DE CROMOZOMI:DE NUMAR, DE MARIME SI DE STRUCTURA

  In fiecare celula umana, cu exceptia ovulului si a spermatozoidului, exista 46 de cromozomi (23 perechi) de diferite dimensiuni Un cromozom din fiecare pereche este mostenit de la fiecare din parinti Cromozomii autozomi sunt cromozomi numerotati 1-22 (de la cel mai mare la cel mai mic) Cei doi cromozomi sexuali (heterozomi) sunt denumiti X and Y Ovulele contin 23 cromozomi, adica 22 autozomi si un cromozom X Spermatozoizii contin tot 23 cromozomi, adica 22 autozomi si un cr. X sau un cr. Y In momentul fertilizarii, in urma unirii celor doua tipuri de celule, produsul de conceptie va avea 46 cromozomi, exact ca si parintii (46,XX sau 46,XY) Modificari ale numarului, marimii sau structurii cromozomilor in celulele unei persoane poate produce o afectiune cromozomiala care afecteaza cresterea, dezvoltarea si sanatatea. Modificarile cromozomiale pot fi mostenite de la un parinte Modificarile cromozomiale pot de asemenea sa apara in gametogeneza sau la scurt timp dupa conceptie (stadiul de 8-16 celule), ultima situatie dand nastere la o afectiune in mozaic

 • Afectiunile cromozomiale pot fi datorate:

  - Existentei suplimentare sau in minus a unui autozom sau heterozom; d.ex. Sindromul Down (3 cromozomi 21), sindromul Klinefelter (baieti cu XXY) sau sindromul Turner (fete cu 3 cromozomi X) - Existentei suplimentare sau in minus a unor segmente de cromozomi (duplicatii si deletii) - Anomalii structurale cum ar fi cromozomii inelari sau materialul genetic a fost rearanjat (inversii, translocatii) - Mostenirea ambelor copii ale unui cromozom de la un parinte, in loc de fiecare din parinti

  Cand modificarea cromomiala exista numai in unele celule ale organismului in loc de toate celulele, acea forma se numeste in mozaic pentru acea modificare cromozomiala

  Impactul unei modificari cromoziale depinde de:

  - Tipul modificarii- Cromozomii (implicit genele) afectati de modificare - Numarul si tipul de celule care contin modificarea - Riscul ca un copil sa aiba o modificare cromozomiala depinde de istoricul familial, de varsta materna in momentul conceptiei si de tipul de modificare incriminat

  Testarea in sarcina este disponibila pentru:

  - A determina daca sarcina este la risc pentru o modificare cromozomiala (testele de screening) - A diagnostica o afectiune cromozomiala (in cazurile pentru care exista indicatie medicala) Testarea poate fi efectuata atat prenatal, cat si postnatal, la copil sau adult, pentru a verifica daca exista modificari in numarul si structura cromozomilor si pentru a determina daca modificarea e asociata afectiunii aflate in investigatii.

 • O boala cromozomiala apare cand individul e afectat de modificari ale numarului, formei sau structurii cromozomilor

  Modificari ale numarului cromozomilor

  Omul dispune de 23 perechi de cromozomi (46 in total) in toate celulele organismului cu exceptia celulelor gametice. Aceasta situatie este numita diploida, insemnand doua seturi de 23 cromozomi. Descrierea formulei cromozomiale se face astfel: numar total de cromozomi, urmata de tipul de heterozomi prezenti. Astfel, notarea la sexul feminin (normal) este 46,XX si la sexul masculin (normal)este 46,XY.

  In timpul ovogenezei sau spermatogenezei (un fenomen particular), cromozomii se imperecheaza, apoi se separa, astfel incat fiecare ovul, respectiv spermatozoid, contine numai cate un cromozom din cele 23 perechi. Cateodata, accidente in timpul gametogenezei rezulta in separarea inegala a cromozomilor. Rezultatul este ca o parte din gameti vor avea un cromozom in plus (24 cromozomi) sau in minus (22 cromozomi).

  Cand doi gameti, unul normal (continand 23 cromozomi) si unul continand un numar modificat (24 sau 22 cromozomi) se contopesc in urma fecundarii, rezultatul va fi un zigot, respectiv embrion cu 47 (trisomic) sau 45 (monosomic) cromozomi in loc de 46 (disomic).

 • Cand exista un cromozom supranumerarPoate afecta autozomii (1-22) sau cromozomii sexuali (heterozomii, X sau Y)

  Copie suplimentara a unui autozom (cromozom numerotat) Cel mai comun exemplu de afectiune cromozomiala datorata unei copii suplimentare a unui autozom este Sindromul Down. Indivizii cu aceasta afectiune au 3 copii ale cromozomului 21, astfel incat au un numar total de cromozomi in celula de 47. Cum trisomie inseamna 3 corpi, Sindromul Down mai este denumit Trisomia 21.

  Citogenetic, modificarea din Sindromul Down se noteaza 47,XX,+21 pentru sexul feminin si 47,XY,+21 pentru sexul masculin.

  Riscul de a avea un copil cu Trisomie 21 (1:600-800 nasteri in populatia generala) creste cu varsta materna in momentul conceptiei (>35 ani indica un risc crescut).

 • Sindromul Down (47,+21 sau in mozaic)Exista mai mult de 50 semne ale sindromului Down. Dar nu toate persoanele cu Down au aceleasi semne sau probleme de sanatate, si acestea in grade variabile. Unele caracteristici si probleme sunt comune.

  Statura (inaltime) mica. Copilul frecvent creste lent si este mai scund decat media ca adult.Hipotonie musculara generalizata. Muschii abdominali cu tonus slab fac abdomenul sa iasa in afara. Un gat scurt si lat. Gatul poate avea un exces de grasime si piele.Brate si picioare scurte si ingrosate. Unii copii au un spatiu largit intre degetul mare si al doilea deget de la picioare.La maini creasta simiana.

  Forma fetei si caracteristici faciale:Facies rotund, de luna plina.Ochi orientati oblic (mongoloizi). Irisul poate avea un aspect patat: petele Brushfield - mici, albicioase,rotunde sau neregulate, se dispun ca o coroan la jonciunea treimii mijlocii cu treimea extern a irisuluiEpicantus (pliu tegumentar la nivelul unghiului intern al ochiului). Acest pliu se poate constitui si in dreptul irisului. Dar vederea copilului nu este afectata de acest pliu.O punte nazala cu aspect infundat. Puntea nazala este regiunea plana dintre nas si ochi.Urechi mici si jos inserate, malformate.Gura si limba cu aspect neregulat. Micrognatie (gura mica) care determina protruzia limbii (gura deschisa cu limba in afara). Palatul poate fi ingustat si inalt.Dinti neregulati si departati. Dintii adesea apar tarziu si nu in aceeasi ordine fata de normal.

  Probleme de sanatateRetard mintal. Cei mai multi copii cu Down vor avea dizabilitati cognitive blande pana la moderate.1Defecte cardiace. Pana la jumatate din copiii cu Down s-au nascut cu un defect cardiac.Hipotiroidism, boala celiaca, infectii respiratorii frecvente, probleme de auz, probleme oculare, probleme dentare.Depresia sau tulburari de comportament. Se asociaza cu ADHD sau autism.

 • Alte boli datorate unui autozom supranumerar:

  Trisomia 13 (3 cromozomi 13 per celula) Sd. PatauTrisomia 18 (3 cromozomi 18 per celula) Sd. Edwards

  Copiii nascuti cu oricare dintre aceste conditii (forma completa, nu cea in mozaic) au un spectru larg de disabilitati severe si nu supravietuiesc perioadei de sugar sau cel mult copilariei timpurii.

  Important: celelalte trisomii autozomale, in forma lor completa, sunt incompatibile cu viata!

  De asemenea, poliploidiile (prezenta suplimentara a unui intreg set de cromozomi, d.ex. triploidia) la om sunt incompatibile cu viata!

 • SINDROMUL EDWARDS (trisomia 18)Incidenta: 1/5000-8000 nou-nascuti (80% sex feminin)95% dintre embrionii cu trisomie 18 sunt eliminati prin avort spontan

 • Greutate mica la nastereHipertonie muscularaContractura caracteristica la nivelul mainii (degete strans flectate si incalecate n mod caracteristic: degetele 2 si 5 acopera 3 si 4)Stern scurt proeminentEpisoade de apneeTulburari de deglutitieRetard mintal severPicior n piolet (proeminenta calcaneului) + varus equinus (picior rotat anormal)Haluce in dorsiflexieMalformatii cardiace (defect de sept ventricular), cerebrale, renale (rinichi in potcoava), vertebraleSIMPTOMATOLOGIE

 • ANOMALII FACIALE Dolicocefalie (cap alungit) Microcefalie Occiput proeminent Frunte tesita Micro-retro-gnatism Urechi jos implantate si hipoplazice (aspect de urechi de faun)

 • DIAGNOSTICClinic, confirmat de diagnosticul citogenetic (cariotip)

 • EVOLUTIE. PROGNOSTIC

  Speranta de viata foarte mica (peste 90% mor n primul an de viata)

  SFAT GENETICTrisomie 18 completa - riscul de recurenta 1% (statistic)Trisomie 18 partiala - riscul depinde de prezenta sau absenta unei translocatii la parinti.

  DIAGNOSTIC PRENATALEcografic: intarzierea cresterii fetale, chisturi ale plexurilor coroide, marirea cisternei magna, prezena de malformatii majoreScreening: Triplul test: AFP, -hCG, uE3Confirmare prin analiza cromozomiala a celulelor fetale (Cariotip)

 • Kariotipul unui copil cu Sd. Edwards (trisomia 18)

 • SINDROMUL PATAU (trisomia 13)Incidenta: 1/10000-20000 nou-nascuti

 • SEMNE CLINICE

  Fisura labio-palatina polidactilie la nivelul mainilor si picioarelor intarziere in crestere microcefalie cu suturi largi deschise defecte ale scalpului frunte tesita microftalmie/anoftalmie nas bulbos urechi jos implantate par jos implantat displazie retiniana pumn strins cu degete incalecate Malformatii:1) Sistemul nervos central (holoprosencefalie)2) Sistem cardio-vascular (defecte de sept ventricular)3) Sistem uro-genital (rinichi polichistic, uter bifid, hipospadias)

 • DIAGNOSTICDiagnostic clinic:MicroftalmieFisura labio-palatinaPolidactilieAnomalii cardiace

  Confirmat prin diagnostic citogenetic (cariotip):trisomii complete, libere si omogene 80%trisomii complete prin translocatii 20%trisomii partiale prin translocatii neechilibrate t(13q,14q) sau t(13q,13q) - raremozaicuri - rare

 • EVOLUTIE, PROGNOSTIC50% deces din prima luna de viata91% deces pana la varsta de 1 anRiscul de recurenta Trisomii libere -

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended