Home >Documents >Istoria Limbii Romane Literare

Istoria Limbii Romane Literare

Date post:24-Jun-2015
Category:
View:3,537 times
Download:7 times
Share this document with a friend
Transcript:

Denumirea cursului: ISTORIA LIMBII ROMNE LITERARE Tip curs: obligatoriu Titularul cursului: Conf. univ. dr. Valeriu MARINESCU Manualul recomandat: Valeriu Marinescu Bucureti, Editura Funda iei Romnia de Mine, 2005 (I. 18; II: p. 19-27; III. 28-48; IV. p. 49-69; V. p. 70-76) ! # 4 5 3 ! # 6 ! $ ! ! # ! "

, p. 9 p. )

Obiectivul principal al cursului: La sfritul semestrului de instruire, studen ii vor fi capabili s cunoasc originile limbii romne literare i baza ei dialectal, s ncadreze corect textele reprezentative ntr-o anumit perioad a istoriei limbii romne literare, pe baza particularit ilor acestora, s contientizeze evolu ia normelor limbii romne de la nceputuri pn n prima jumtate a secolului al XIX-lea, s evalueze, n formulri proprii, limba i stilul unor scriitori romni vechi. Modul de stabilire a notei finale: evaluare computerizat, pe baza unui test-gril cu 20 de itemi. Con inutul tematic al cursului Din necesit i didactice, materia a fost structurat n cinci mari teme, dup cum urmeaz: Tema 1: Conceptul de limb literar Periodizarea istoriei limbii romne literare Originile limbii romne literare Baza dialectal a limbii romne literare Tema 2: nceputurile scrisului n limba romn Caracteristicile generale ale primelor texte romneti (particularit i fonetice, morfologice, sintactice i lexicale) Tema 3: Particularit ile textelor din perioada 1640 1780 mitropolitului Monumentele limbii romne literare din perioada 1640 1780: Varlaam, ; lui Dosoftei (1673); (1688); lui Antim Ivireanul Tema 4: Contribu ia cronicarilor moldoveni la dezvoltarea limbii romne literare: Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce. 9 5 % @ 9 4 8 7 3 !

2

1

& !

0

)

! (

'

5 # &

!

%

9

Cronicarii munteni Dimitrie Cantemir Influen a turceasc i influen a neogreac asupra limbii romne literare Tema 5: Perioada de tranzi ie de la epoca veche la epoca modern coala Ardelean

, Bucureti, Editura 3 ! @ !

, Craiova, Editura Vlad & Vlad, , 5 $ # 3 @

PREZENTAREA SUCCINT A TEMELOR

TEMA NR. 1 Aceast tem are ca obiectiv prezentarea unor chestiuni teoretice importante, legate de limba noastr de cultur (i descoperite n manualul indicat mai sus dup cum urmeaz): - Conceptul de limb literar (p. 9-13); - Periodizarea istoriei limbii romne literare (p. 13-15); - Originile limbii romne literare (p. 15-17); - Baza dialectal a limbii romne literare (p. 17-18).

!

$

Bibliografia facultativ: 1. Cazacu, Boris i Art, 1960 2. Coteanu, Ion, 1981 3. Dimitrescu, Florica Didactic i Pedagogic, 1973 4. Negrici, Eugen, 1996 5. Rosetti, Al. Bucureti, Editura Albatros, 1976 3 5 !

, Bucureti, Editura de Stat pentru Literatur , Bucureti, Editura Academiei, , Bucureti, Editura

)

2

1 5

# &

Bibliografia minimal obligatorie: 1. Ghe ie, Ion; Al. Mare, tiin ific i Enciclopedic, 1985 2. *** Ghe ie, Bucureti, Editura Academiei Romne, 1997 3. Marinescu, Valeriu Funda iei Romnia de Mine, 2006 (Partea nti: p. 9-22 i Partea a doua: p. 23-98) 4. Rosetti, Al; B. Cazacu; Liviu Onu, doua, revzut i adugit, Bucureti, Editura Minerva, 1971

, Bucureti, Editura . Coordonator: Ion

&

!

$

!

!

#

!

6

!

#

6

@

%

!

!

. Vol. I. Edi ia a

este o disciplin relativ nou a lingvisticii (no iunea de se vehiculeaz din prima jumtate a secolului al XIX-lea). Concret, ea reprezint varianta cea mai ngrijit a limbii na ionale, caracterizat printr-un sistem de norme, care s-au fixat n scris i care i confer o anumit stabilitate i unitate. Obiectul istoriei limbii romne literare l reprezint constituirea i dezvoltarea normelor limbii literare, de la origini i pn n zilele noastre. Limba literar se situeaz . Spre deosebire de deasupra dialectelor, reprezentnd dialecte i de graiuri, folosirea limbii literare presupune o selec ie atent a mijloacelor de exprimare, deci, ine seama de anumite norme, unanim acceptate. Prin , n elegem expresia conven ional a unui anumit uzaj lingvistic, expresie obligatorie pentru to i cei care folosesc limba literar respectiv. De-a lungul istoriei sale, limba romn literar evolueaz, n strns legtur cu condi iile de dezvoltare cultural a societ ii. Din acest motiv, se impun a fi stabilite cele mai importante perioade ale istoriei limbii literare. mprtim opinia lui Ion Ghe ie, potrivit creia periodizarea limbii romne de cultur trebuie s surprind principalele momente ale procesului de unificare i de modernizare. Din acest motiv, acceptm periodizarea sus inut de acest mare lingvist romn n , unde sunt distinse dou mari epoci: epoca veche (1532-1780 sau din prima jumtate a secolului al XVI-lea pn n 1780) i epoca modern (1780-1960). Epoca veche, la rndul ei, se mparte dup opinia lui Ion Ghe ie n dou mari perioade, iar epoca modern n trei mari perioade. Acestea sunt prezentate n manual, iar studen ii au obliga ia s le cunoasc. nceputurile romnei literare trebuie plasate n momentul cnd limba romn devine instrumentul de expresie a unei literaturi, n momentul cnd se svrete, prin limb, un act de cultur. Acest moment trebuie aezat n secolul al XVI-lea, n perioada din care dateaz primele noastre texte literare. La baza limbii romne literare st graiul muntean (muntenesc). Sunt de aceast prere B. P. Hasdeu, O. Densusianu, Al. Rosetti, Al. Graur, B. Cazacu, I. Coteanu, care arat rolul major jucat de tipriturile munteneti (mai ales cele datorate lui Coresi) n impunerea acestui grai ca baz a limbii romne literare. Lista subiectelor pentru pregtirea n vederea evalurii finale: 1) Conceptul de . nu se suprapune peste no iunea de 2) Justifica i faptul c no iunea de . 3) Care este obiectul istoriei limbii romne literare? . 4) Explica ia rela ia 5) Periodizarea epocii vechi. 6) Periodizarea epocii moderne. 7) Originile limbii romne literare. 8) Baza dialectal a limbii romne literare. Aplica ii test de autoevaluare Rspunde i cu ADEVRAT sau cu FALS: ! @ 0 !

!

#

!

)

2

1

&

&

!

!

#

6

1) Limba reprezint cel mai important mijloc de comunicare ntre oameni. Ea se realizeaz n plan ra ional, contientizat i se supune unor principii i unor norme. 2) Procesul comunicrii prin limb se realizeaz ntre un emi tor i un receptor, primul transmi ndu-i celuilalt un mesaj, care trebuie decodat, decodificat. 3) De la nivel general, limba romn evolueaz ntre aspectul su popular i cel literar. 4) Limba popular reprezint aspectul spontan, neelaborat, care se manifest cu deosebire n plan oral. 5) Norma literar nu trebuie confundat cu norma lingvistic, aceasta din urm indicnd aa cum arat E. Coeriu cum se spune, n timp ce norma literar stabilete cum trebuie s se spun. 6) Norma lingvistic are un caracter natural i abstract, n timp ce norma literar este concret i presupune un acord din partea celor care o hotrsc i o respect. 7) Caracterul normat al limbii literare se eviden iaz la nivel fonetic, la nivel lexical, la nivel morfologic i la nivel sintactic. 8) No iunii de limb literar i s-au dat, de-a lungul timpului, diferite accep ii. 9) Limba literar a fost socotit de unii cercettori exclusiv o limb scris. 10) No iunea de limb literar a fost suprapus mult timp peste no iunea de limb a literaturii artistice. Rezolvare : Toate afirma iile sunt ADEVRATE .

TEMA NR. 2 Aceast tem are ca obiectiv familiarizarea studen ilor cu trsturile generale ale primelor texte romneti. Din manual, se va studia cu aten ie capitolul II intitulat (p. 19-27). $ ! # !

Tem de cas: Citi i acest text, reprodus n manual (p. 19-20), i identifica i particularit ile limbii romne folosite la nceputul secolului al XVI-lea. Textele traducerilor religioase sunt cunoscute sub denumirea de texte rotacizante, numele venind de la fenomenul numit rotacism, potrivit cruia n

@

#

3

!

7

!

"

Cele mai vechi scrieri romneti care ne-au parvenit nu sunt anterioare secolului (1521). la XVI-lea, cap de serie fiind

intervocalic trece la r n cuvintele de origine latin: mr sau mnr n loc de mn, pr sau pnr n loc de pn, lur sau lunr n loc de lun .a.m.d. Potrivit acestei trsturi, respectivele texte au fost plasate n Maramure i reprezint traduceri din slavon ale cr ilor bisericeti. Ele sunt: (copie (copie), provenind din biblioteca lui Dim. Sturdza Scheianu), (este un manuscris original i provine din biblioteca lui Eudoxiu (pstrat n Hurmuzaki, fiind donat de acesta Academiei Romne) i copie i numit astfel dup numele Mnstirii Vorone , de unde provine). Limba acestor texte se dovedete destul de greoaie, n primul rnd din cauza sintaxei, traductorul lsndu-se mult influen at de original. i n ceea ce privete lexicul, influen a slav este destul de puternic. Cauza trebuie cutat n grija tlmcitorilor anonimi de a pstra neschimbat litera cr ii sfinte, pentru a nu se ndeprta de la dogmele ortodoxiei. Originile limbii romne literare, datnd din secolul al XVI-lea, trebuie legate de activitatea diaconului Coresi, originar din Trgovite, trind aproximativ ntre 15101581. mpreun cu ucenicii si, Coresi tiprete, n cea de-a doua jumtate a secolului al XVI-lea, lucrri de o deosebit importan : (tiprit sub titlul ), , , , , , , etc. La baza limbii cr ilor lui Coresi, se afl graiul din sudul Ardealului-nordul rii Romneti (Coresi a tiprit la Braov i la Trgovite). Traducerile lui Coresi au avut o larg circula ie. Diaconul i ucenicii si, prin munca de revizuire i de muntenizare a textelor maramureene, au fcut ca aceste tiprituri, prin trsturile specifice, s se aeze la baza limbii romne literare. ! " !

din i din a Tem de cas: Citi i lui Coresi (texte reproduse n manual la p. 22-23) i ncerca i s le compara i sub raport lingvistic. Pentru aceasta, este absolut necesar s cunoate i, cu ajutorul manualului, care sunt particularit ile fonetice, morfologice, sintactice i lexicale avute de primele texte romneti. Succes !

Lista subiectelor pentru pregtirea n vederea evalurii finale: 1) Textele rotacizante. 2) Importan a tipriturilor diaconului Coresi pentru istoria limbii romne literare. 3) Particularit ile fonetice ale primelor texte romneti. 4) Particularit ile morfologice i sintactice ale primelor texte romneti. 5) Particularit i lexicale ale primelor texte romneti.

Aplica ii test de autoevaluare Rspunde i cu ADEVRAT sau cu FALS: 1) Crturari precum B. P. Hasdeu, O. Densusianu, Al Rosetti, J. Byck, D. Macrea, B. Cazacu leag nceputurile limbii noastre de cultur de tipriturile diaconului Coresi.

%

%

!

%

% @

!

5

%

&

#

)

&

%

@

5

6

%

!

!

3

% !

2) Pn n secolul al XVI-lea, nu avem documente scrise. 3) Este absolut sigur c s-a scris romnete nc de la nceputul constituirii limbii romne (ca limb independent de latin). 4) Graiul muntean (muntenesc) s-a impus mai ales datorit tipriturilor diaconului Coresi. , observm cu uurin c limba ei este 5) Citind foarte pu in deosebit de romna vorbit astzi, textul avnd un caracter compact i unitar.

8) Statisticienii lingviti arat preponderen a masiv a elementului latin (92,31%) n . % 3 % !

10) Limba textelor rotacizante se dovedete destul de simpl, n primul rnd la nivel sintactic. Rezolvare: 1 8 ADEVRAT; 9 10 FALS.

TEMA NR. 3 Obiectivul acestei teme l constituie cunoaterea, de ctre studen i, a caracteristicilor generale avute de textele romneti din perioada 1640-1780. Pentru detalii, studen ii sunt invita i s parcurg, din manual, informa iile cuprinse n capitolul III (p. 28-48). n istoria limbii romne literare, perioada 1640-1780 are o importan aparte, n primul rnd deoarece ea consemneaz consolidarea structurii i a normelor acestei limbi, precum i momentul primei sale unificri. Fa de perioada anterioar, n intervalul despre care discutm, cultura scris cunoate o dezvoltare fr precedent. n Moldova i n Muntenia, se ntemeiaz tipografii n care se desfoar o bogat activitate; de aici se vor pune n circula ie cr i religioase i pravile, ce vor contribui la rspndirea limbii romne literare i la unificarea ei. Tem de cas: Pe baza informa iilor din manual, observa i care sunt principalele trsturi fonetice, morfologice, sintactice i lexicale avute de textele din aceast perioad Succes !

%

9) Textele rotacizante sunt .

@

@

#

#

3

!

3

!

7

7) prin cursivitate. !

se caracterizeaz prin claritate, prin concizie i

@

#

3

6) n ncheiere sunt n slavon.! 7 !

formulele protocolare de introducere i de

,

@

#

3

!

7

7

!

!

,

lui Varlaam (1643) a avut o mare rspndire, gra ie excelentelor condi ii grafice n care a aprut, numrului mare de exemplare i prestigiului de care se bucura mitropolitul. Opera mitropolitului Varlaam este scris ntr-o limb mai limpede dect a lui Coresi de la 1581. n Transilvania, unul dintre cei mai de seam promotori ai culturii, n prima jumtate a secolului al XVII-lea, a fost mitropolitul Simeon tefan, contemporan cu Varlaam i cu marele crturar muntean Udrite Nsturel. Cartea de cpetenie tiprit de (Alba Iulia, 1648), de o extraordinar acesta este importan n istoria limbii romne literare, n primul rnd pentru problemele teoretice pe care le ridic mitropolitul n prefa a ctre cititori, ca i pentru limba folosit n traducerea acestei voluminoase opere (este prima traducere integral a Noului Testament n limba romn), limb caracterizat printr-un aspect relativ unitar, dei existen a variantelor limbii noastre literare constituie o dovad c ne aflm nc departe n timp de preocupri mai sus inute n vederea constituirii unor norme literare unitare. Artnd c lucrarea este tradus dup izvoade greceti i srbeti i ltineti, mitropolitul observ existen a unor graiuri diferite pe teritoriul romnesc i sus ine importan a stabilirii unei limbi care s fie n eleas de to i. n acest sens, crturarul propune utilizarea cuvintelor de larg circula ie, comparate sugestiv cu banii. O alt problem adus n discu ie este aceea a mprumuturilor din alte limbi, nevoia mbog irii limbii romne cu neologisme. din (o gsi i Tem de cas: Citi i n manual la p. 36-38) i observa i ce probleme legate de limba romn ridic mitropolitul Simeon tefan. Cei mai mul i comentatori l socotesc pe Dosoftei ctitor al poeziei lirice romneti. Fcnd efortul de a gsi, cu orice pre , cuvntul solicitat de rim, Dosoftei va ignora adesea exactitatea sensurilor termenilor i de aici remarcabilele ndrzneli metaforice. El adaug versuri fr corespondent n textul biblic sau imprim spa iului un aer moldovenesc (aa cum se observ n Psalmul 49). Modificrile de msur a versurilor favorizeaz schimbri de tonalitate, astfel nct putem distinge doine de jale, imnuri de slav, rugciune umil, confesiuni, medita ii. Nzuin a fierbinte de a desvri vers dup vers, conform spuselor lui foarte cu osrdie mare, poate fi interpretat ca un sentiment , ezitrile sunt c astfel se aduce un omagiu divinit ii. n prima treime a frecvente, varietatea ritmurilor ncercate fiind foarte mare; apoi, versul se domolete, putndu-se observa un progres al ndemnrii prozodice, noutatea frapant constituind-o apelul curent la metrul folcloric, impus ca model poeziei culte. @ 9 8 7 ! ! % @ 9 8 7 5 5

Tem de cas: Citi i, din manual (p. 41-42), Psalmul 148 din observa i particularit ile fonetice, morfologice, sintactice i lexicale. %

Sub patronajul domnitorului valah erban Cantacuzino, se realizeaz prima traducere integral a Bibliei n romnete , lucrare capital pentru evolu ia n timp a culturii na ionale, adevrat act oficial de natere a limbii romne literare, contribuind la introducerea limbii romne n biseric. Lucrarea se dovedete mai2 2 ' & 9

%

lui Dosoftei i

pu in unitar sub raport fonetic i sintactic; ea ofer multe fenomene arhaice, dintre care unele sunt i populare. n domeniul fonetic, se constat nc o pronun at instabilitate, normele fonetice nefiind bine fixate; se men ine sufixul ( ), ( ). ntlnim forme vechi se nchide la dup consoanele ), precum i articularea pronumelui de plural n cazul unor substantive ( ( ). Articolul posesiv se acord n gen, n relativ numr i n caz: Construc ia frazei este, n general, mult mai fireasc, iar lexicul se dovedete bogat i variat; spre deosebire de traducerile religioase din secolul al XVI-lea, n , numrul elementelor lexicale slavone este destul de redus; n schimb, apar unele neologisme greceti, fenomen pe care erban Cantacuzino l explic prin lipsa unor termeni coresponden i n romnete i avnd pild pe tlmcitorii latinilor i slovenilor; traductorii au pstrat, de pild, din limba greac forma din original a cuvintelor denumind pietre pre ioase. Egumen la Mnstirea Snagov, episcop de Rmnic i mitropolit al rii Romneti, canonizat, n zilele noastre, de Biserica Ortodox Romn, Antim Ivireanul este cunoscut ca tipograf, editor, traductor i orator bisericesc. Sus inut de voievodul Constantin Brncoveanu, Ivireanul devine ndrumtorul tiparului n ara Romneasc. Capodopera sa cartea de predici intitulat , publicat, pentru prima oar la sfritul secolului al XIX-lea, l indic pe mitropolit ca ini iator al elocven ei sacre romneti. Lucrrile sale predicatoriale, de o factur nou n evolu ia speciei la noi, sunt de o extraordinar substan stilistic. Folosindu-se de Vechiul Testament, de Evanghelii, de Faptele Apostolilor, de Scrisorile Soborniceti, Antim ridic predica la rang de eseu teologic, de oper beletristic. La el, omilia e meditat, relevnd un caracter scriptic i implicnd ideea de public. Stilul didahiei se subordoneaz rela iei predicator-auditor i toate datele conduc la ideea c actul de natere a discursului romnesc nu se afl n alt parte. Antim folosete ntreaga re ea de reguli omiletice: afectarea modestiei, persoana I participativ, stilul solemn, persuasiunea, argumenta ia, abstractizarea, exaltarea, capacitatea de a cobor n concretul exemplului etc., i, de asemenea, recurge la procedeele stilistice ale oratoriei: interoga ia retoric, exclama ia, repeti ia, contrastul, pamfletul, compara ia, epitetul ornant. , sunt incluse cteva specii: imnul, rugciunea, descrierea, portretul (de n cele mai multe ori, o caricatur a pctosului); ntlnim i predici narative, unde se rezum via a sfntului prznuit, Antim Ivireanul avnd meritul de a alctui o textur omogen, capabil s ne conving de ceva. Compozi ia didahiei este transparent, cercettorii remarcnd c nu lipsesc introducerea, tratarea i ncheierea, nso ite de ) i de un motto la formule de adresare (precum 16 predici, care faciliteaz coborrea n subiect.

Lista subiectelor pentru pregtirea n vederea evalurii finale: 1) Ce importan are perioada 1640 1780 pentru istoria limbii romne literare? 2) Particularit ile fonetice i lexicale ale textelor din perioada 1640-1780.

!

#

9

!

3

3

@

!

!

4

#

#

!

0

@

5

5

3

5

3

!

!

#

$

4

!

3

!

9

3) Particularit ile morfologice i sintactice ale textelor din perioada 1640-1780. mitropolitului Varlaam. 4) 5) lui Dosoftei (1673). 6) (1688). 7) lui Antim Ivireanul. 8)

Aplica ii test de autoevaluare Rspunde i cu ADEVRAT sau cu FALS: 1) n istoria limbii romne literare, perioada 1640 1780 are o importan aparte, n primul rnd deoarece ea consemneaz consolidarea structurii i a normelor acestei limbi, precum i momentul primei sale unificri. 2) Variantele literare distincte sunt, n perioada 1640-1780, trei: ardeleneasc, moldoveneasc i munteneasc. 3) n perioada 1640-1780, principalele surse de mprumut sunt franceza i germana.

6) n Transilvania, unul dintre cei mai de seam promotori ai culturii, n prima jumtate a secolului al XVII-lea, a fost mitropolitul Varlaam.

9) Mitropolitul Antim Ivireanul al rii Romneti contribuie la dezvoltarea limbii romne literare, prin lucrrile sale predicatoriale. 10) Stilul didahiei lui Antim Ivireanul se subordoneaz rela iei predicator auditor.

Rezolvare: 1; 9 10 ADEVRAT; 2 8 FALS.

3

!

9

9

8) n

, ntlnim foarte pu ine fenomene arhaice i populare.

7) n prefa a la unor graiuri diferite pe teritoriul romnesc. @ 9 8 7

$

!

5)

(autor: Antim Ivireanul) este aprut la Iai, cu ajutorul domnului rii, Constantin Brncoveanu.

mitropolitul Dosoftei observ existen a

$

!

4) Mitropolitul Dosoftei al Moldovei semneaz

@

9

3

!

9

8

5

%

9

4

7

TEMA NR. 4: Obiectivul principal al acestei teme l constituie cunoaterea, de ctre studen i, a contribu iei cronicarilor i a lui Dimitrie Cantemir la dezvoltarea limbii romne literare. Din manual, se vor parcurge informa iile de la p. 49-69.

Prin cronicarii moldoveni i munteni, limba romn literar nregistreaz o faz nou a evolu iei sale, ntruct acetia prsesc (este drept, nu n totalitate) limba textelor religioase i pun la baza letopise elor pe care le redacteaz graiul vorbit de ei nii. Iat de ce vom descoperi multe elemente populare n textele din aceast perioad, elemente care, datorit culturii, datorit erudi iei cronicarilor, se mbin cu procedeele de limb cult, savant, crturreasc (de pild fraza de tip periodic din cronica lui Miron Costin). Particularit ile fonetice, morfologice, sintactice i lexicale discutate pentru perioada de pn la 1780 rmn valabile. n operele cronicarilor, se gsesc nceputurile exprimrii artistice, n ciuda caracterului documentar accentuat. Grigore Ureche este autorul celei mai vechi cronici n limba romn (care ni s-a , prezentnd istoria acestei provincii romneti de la pstrat): al doilea desclecatu al lui Drago-Vod (1359) pn la cea de-a doua domnie a lui Aron-Vod (1594). Originalul nu ni s-a pstrat, dar lucrarea o cunoatem din copii interpolate, cele mai multe interpolri fiind fcute de Simion Dasclul (al i interpolatori: Misail Clugrul i Axinte Uricariul). Din cauza numrului mic de izvoare, cronica se caracterizeaz prin sobrietate, prin simplitate, prin concizie, prin energie. Nara iunea are o desfurare fireasc, natural, este liniar i posed atributul cursivit ii. Ureche are vigoarea relatrii, iar nara iunea nainteaz rapid. inerea strict a cronologiei evenimentelor vine n sprijinul relatrii, ferind-o de lncezire, iar lipsa amnuntelor las libertate imagina iei (Eugen Negrici). Trsturi stilistice: - precizia cronica este inteligibil, termenii au proprietate; - crescendo-ul narativ la nceput, letopise ul are izvoare pu ine, ns, pe msur ce cronicarul primete informa ii, lucrarea devine mai bogat i mai dinamic; - pregnan a involuntar plasticitatea limbajului, harul limbii (G. Clinescu); din punctul de vedere al lui Ureche, exprimarea nu este figurat, dar ea se dovedete astfel din punctul nostru de vedere; - dintre tehnicile lui Ureche, amintim enumerarea de fapte, insinuarea, ironia, antiteza (de exemplu, Aron-Vod pus n opozi ie cu Petru chiopul), vorba memorabil, plasat n mprejurri excep ionale (de pild, n fa a mor ii vezi cazul lui Ioan Vod cel Cumplit). Miron Costin reprezint, n cultura romn, primul scriitor savant, el cunoscnd multe limbi strine i iubind literatura antic. Dintre operele sale importante, amintim , letopise ul i lucrarea polemic poemul filosofic 4

#

(n care el se refer la originea poporului romn i la epoca stpnirii Daciei de ctre romani). se dovedete un amplu poem . Letopise ul continu elegiac al Moldovei, mprumutnd cadrul tematic de la cronica lui Ureche, relatnd evenimentele de la cea de-a doua domnie a lui Aron-Vod (1595) pn la Dabija-Vod (1661). Izvoarele cronicii nu pot fi precizate, pentru c ele sunt interne: din auzite, din povestirile boierilor btrni De la 1653, odat cu guvernarea lui Vasile Lupu, cronica devine memorialistic. Impresioneaz, n primul rnd, energia cu care Costin i conduce nara iunea, spre deosebire de Ureche, n al crui letopise putem spune c exist mai mult ac iune dect povestire. Avnd plcerea de a istorisi, cronicarul comenteaz ntmplrile, iar cnd izvoarele i dau prea pu ine informa ii, el umple golul cu numeroase divaga ii, strnind interesul cititorului. Pe Costin l intereseaz ce fac oamenii, cum se mic, el descriind lumea n mijlocul creia triete, iar pasiunea pentru anecdotic i salveaz stilul de uscciune. Miron Costin deschide seria marilor notri povestitori. Trsturile nara iunii: - conduita narativ subiectiv, stilul participativ, dat de formula iubite cetitoriule, spre deosebire de redactarea glacial a cronicii lui Ureche; - sistematizare, art, compozi ie; - caracterul descriptiv; - nclina ia ctre comic (Costin este interesat de bizarerii, de ntmplri ciudate, putndu-se vorbi, n cazul su, despre un gust al spectacolului i despre o nclina ie ctre comic; din acest punct de vedere, el seamn cu Neculce i cu cronicarii munteni, atrai parc numai de senza ional); - caracterul digresiv-crturresc (cronica lui Miron Costin reprezint o victorie a detaliului; Costin informeaz i delecteaz n acelai timp, deschiznd paranteze de tip explicativ, iar frazele n sine semnaleaz un scriitor, un crturar care las a se vedea c exist, c alege, c judec, fiind un comentator al istoriei, spre deosebire de letopise ul lui Ureche, unde nu exist comentariu ideologic; din momentul n care cronica devine memorialistic, personajul care vorbete este unul care se confeseaz; - diversitatea stilistic (se pot remarca mai multe tipuri de redactare: rezumate narative, povestiri relativ autonome, discursuri, chiar epistole de exemplu, fragmentul ce relateaz prbuirea domniei lui Vasile Lupu; secven ele tragice sunt prezentate pe un ton egal, cronicarul avnd grija de estet s redea replica memorabil de pild, aceea a lui tefan Toma ctre vreun boier dat n grija clului: S nu te ierte Dumnezeu cu cel cap mare al tu); - Miron Costin este primul nostru reporter de rzboi, datorit detaliilor numeroase, datorit nregistrrii exacte a locului, a mprejurrilor, a momentului n care se desfoar rzboaiele; cronicarul intuiete, psihologic, situa iile i caracterele, reac iile, psihozele colective, strile ira ionale (a se vedea prezentarea rscoalei mpotriva grecilor din vremea lui Alexandru Ilia); - nceputurile dialogului ca procedeu literar trebuie cutate n cronici; la Grigore Ureche, reproducerile n vorbire direct sunt foarte rare, verbul prin care se introduce vorbirea direct (ntrebare i rspuns) fiind a zice; la Miron Costin, numrul interven iilor n vorbire direct este mult mai mare dect la naintaul su, replica !

!

$

#

reprodus n stil direct fiind precedat, de multe ori, de ntrebarea redat n stilul indirect-liber: La slobozitul lui Costin postelnicul din nchisoare, au ntrebat ceauii cu paz l-or slobozi au fr paz? Au zis chihaia vizirului: Unde s fug, sracul?; contextul i permite cititorului s-i reprezinte cadrul situa ional n care va fi avut loc convorbirea. Cel de-al treilea mare cronicar moldovean, Ion Neculce, continu letopise ul lui Miron Costin, relatnd evenimentele de la Dabija-Vod (1661) pn la domniile Mavrocorda ilor (1743). Cel mai important lucru este unghiul de abordare a evenimentelor ce decurge din trsturile naratorului (Neculce ne-a lsat o cronic memorialistic). Acesta se caracterizeaz prin cultur mrunt de logoft de ar, prin providen ialism, printr-un fatalism oriental bine marcat, fiind lipsit de sim ul eroicului, al grandorii i avnd o mare nencredere n valori. El minimalizeaz, redimensioneaz rnete totul i avem de-a face cu triumful nara iunii anecdotice, decorative. Tot ceea ce poate ncnta prin bizarerie este inclus n cronic, unde exist dorin a de a uimi, ca n cr ile populare i n mentalitatea povestitorului popular. Evenimentele politice sunt privite prin latura bizareriei lor, secundarul lund locul principalului. Pretutindeni, descoperim brfe rutciose, iar povestirile ilustreaz tendin a spre batjocur i spre caricatura ntemeiat pe o anomalie fizic. este precedat de 42 de legende istorice, reunite sub . Aceste legende cele mai multe de origine folcloric au fost titlul aezate la nceputul letopise ului, ntruct povestesc fapte anterioare domniei lui DabijaVod, iar cronicarul pune sub semnul ndoielii autenticitatea lor, lsnd la alegerea cititorului s cread sau nu n ele. Legendele ca i letopise ul se caracterizeaz n primul rnd prin oralitate, care este spontan i nu cutat (prin oralitate, n elegem nsuirea textului scris de a prea vorbit, ceea ce presupune o receptare simultan vizual i auditiv a textului pentru decodarea lui exact). Neculce l anticipeaz foarte bine pe Ion Creang, dup cum a observat G. Clinescu: Cnd citeti cronica lui Neculce, un nume i nvlete numaidect n minte: Creang. Tem de cas: Citi i din manual (p. 55-56) cea de-a 41-a povestire i observa i particularit ile lingvistice. Cronicarii munteni scriu n cea de-a doua jumtate a secolului al XVII-lea i n prima jumtate a secolului al XVIII-lea. Mult vreme, paginile lor au fost subestimate, ca urmare a compara iei cu cele ale moldovenilor. Subiectivismul cu care scriu pentru a apra interesele unei partide boiereti a determinat o atitudine rezervat. Cele dou mari grupri feudale Cantacuzinii i Blenii ce s-au nfruntat de-a lungul anilor au solicitat cronici (care pot fi privite dintr-un unghi jurnalistic) pentru a le apra interesele. n vreme ce cronicarii moldoveni au considerat o datorie patriotic s scrie unul n continuarea celuilalt, confra ii lor de peste Milcov iau de fiecare dat totul de la nceput, n func ie de interesele partidei din care fac parte. Limba cronicarilor munteni se distinge prin trsturile sale populare, dintre care multe s-au impus cu timpul ca norm supradialectal n limba romn literar, iar altele mai pu ine s-au pstrat pn astzi n graiurile din sudul rii, ca elemente regionale. Alturi de acestea, ntlnim i unele fenomene arhaice.

!

#

Cele mai importante cronici munteneti sunt: prezint evenimentele de la 1290 (de la aa-crezuta ntemeiere a rii Romneti de ctre Radu Negru sau Negru-vod) pn la 1688. Avem de-a face cu un corpus de texte puse cap la cap, nara iunea nu este omogen, ritmurile narative difer. Dup momentul 1663 (uciderea postelnicului Constantin Cantacuzino din porunca lui Ghica-vod), cronica ncepe s vibreze, cptnd aerul unui pamflet, al unui poem al urii, caracterul polemic reuind s omogenizeze textul. Ritmul devine alert, apar antiteza, grada ia, impreca ia, blestemul arghezian, dar nu lipsesc nici comentariile religioase, ntemeiate pe o moral fatalist-cretin. este alctuit tot din numeroase fragmente i prezint cam 2) aceleai evenimente. Virulen a merge n cunoscutul spirit balcanic, descoperim disimularea, limbu ia mali ioas, insinuarea, inten ia mistificrii, pamfletul, gustul farsei, nscenarea burlesc. prezint evenimentele 3) petrecute de la moartea domnitorului erban Cantacuzino pn la domnia lui Nicolae Mavrocordat (octombrie 1688 martie 1717). Autorul se simte atras de anecdotic, de pitoresc, iar opera se caracterizeaz prin plcerea de a povesti, de a reconstitui istoria cu ajutorul imagina iei scenice surprinztoare a autorului, care preface realitatea nsi n spectacol. [] Episoadele se nln uie ntr-o nara iune punctat de numeroase nuclee dramatice, fastuoase i burleti rnd pe rnd ( ). Interesant se dovedete intuirea extraordinar a mecanismului dramatic; dramatizarea este vie, intriga politic devine intrig de teatru popular (a se vedea, spre exemplu, scena aducerii la Brncoveanu a paharnicului Staico sau aceea a judecrii clucerului Constantin n Divanul rii). n acest letopise , se produce un fenomen uimitor: cronicarul nu se mai arat interesat de continuitatea anilor. Avem de-a face cu o scriere nucleic, materia epic nefiind, prin urmare, continu, ci coagulndu-se n episoade, astfel nct se pot alctui mici scenete, cu eroi i cu o atmosfer particular. 4) este un letopise cu autor cunoscut, Radu Popescu, i consemneaz evenimentele petrecute n perioada 1200 1729, Radu Popescu avnd ambi ia de a da o istorie complet, de la ntemeierea Munteniei pn n zilele sale. Scenele sunt dinamice, limbajul energic, vorbirea direct apare de multe ori, se recurge la tehnica acumulrii (de pild, n prezentarea btliei de la Clugreni). Radu Popescu evit portretul n stil clasic i prefer s nareze evenimente semnificative, care s ilustreze trsturi de caracter. Dac, pn la domnia lui Nicolae Mavrocordat, cronicarul nu i-a disimulat ura i i-a nmuiat pana ntr-o cerneal ndoit cu venin (Radu Popescu deschide, astfel seria marilor notri pamfletari, n care se nscriu Ion Heliade Rdulescu, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Al. Macedonski, N. D. Cocea, Tudor Arghezi), odat cu ntronarea lui Nicolae Mavrocordat, tonul se schimb, iar cronica devine un encomion, trimi ndu-ne cu gndul la Radu Greceanu. Radu Greceanu (unul dintre traductorii ) reprezint, prin cronica alctuit din porunca i la adresa lui Constantin Brncoveanu, intelectualul din epocile de opresiune care se strduiete s spun frumos lucruri inofensive, ocolind mereu complica iile. ! 4 3 !

!

9

!

)

9

)

&

9

3

#

3

@

!

5

!

9

!

#

1)

Cea mai complex personalitate din istoria literaturii romne vechi, Dimitrie Cantemir, prin vasta i remarcabila sa oper tiin ific i literar, se plaseaz cu mult deasupra crturarilor vremii. Personalitate de factur enciclopedic, Dimitrie Cantemir se manifest n cele mai variate domenii istorie, filosofie, literatur, geografie, muzic, arhitectur, matematic , fiind n acelai timp un neobinuit poliglot. Lucrrile sale, cele mai multe scrise n limba latin, atest o bogat documentare n domeniul tiin elor umaniste i o mare pasiune pentru cercetare. Prin scrierile sale n limba romn , i , Dimitrie Cantemir contribuie substan ial la dezvoltarea limbii noastre literare, n special n domeniul vocabularului (introduce, n lexicul romnesc, un numr foarte mare de cuvinte mprumutate din diferite limbi) i al sintaxei (ncearc s realizeze o modalitate de exprimare n scris deosebit de tot ce se fcuse pn la el.

Lista subiectelor pentru pregtirea n vederea evalurii finale: 1) Limba cronicii lui Grigore Ureche. 2) Miron Costin: trsturile nara iunii i particularit ile lingvistice. 3) Limba i stilul lui Ion Neculce. 4) Limba cronicarilor munteni. 5) Dimitrie Cantemir: particularit ile lingvistice ale scrierilor n limba romn. 6) Influen a turceasc asupra limbii romne literare. 7) Influen a neogreac asupra limbii romne literare.

Aplica ii test de autoevaluare Rspunde i cu ADEVRAT sau cu FALS: 1) Prin cronicarii moldoveni i munteni, limba romn literar nregistreaz o faz nou a evolu iei sale. 2) n operele cronicarilor, se gsesc nceputurile exprimrii artistice, n ciuda caracterului documentar accentuat. 3) n cronici, nara iunea este legitim, istoriografia nseamn i istorisire, apropiindu-se de art, pentru c d accent subiectiv evenimentului i pentru c se ocup de accidental. 4) Nara iunea cronicilor este una artistic, iar timpul, n letopise e, este epic i nu istoric. 5) Cronicarii i ngduie anticiparea i recuperarea evenimentelor ceea ce ine de epic.

!

#

!

$

!

!

@

!

@

4

#

!

@

6) Dimitrie Cantemir contribuie substan ial la dezvoltarea limbii noastre literare, n special n domeniul vocabularului. 7) Dimitrie Cantemir introduce, n lexicul romnesc, un numr foarte mare de cuvinte mprumutate din diferite limbi. 8) Dimitrie Cantemir ncearc s realizeze o modalitate de exprimare n scris deosebit de tot ce se fcuse pn la el. 9) Hiperbatul presupune separarea a dou cuvinte strict conexe din punct de vedere sintactic, prin intercalarea unei pr i de propozi ie al crei loc ar trebui s fie n alt parte. 10) La sfritul secolului al XVIII-lea, apar primele gramatici ale limbii romne, ca urmare a necesit ii de codificare a limbii literare i de creare a unei norme literare supradialectale.

Rezolvare: Toate afirma iile sunt ADEVRATE.

TEMA NR. 5: Obiectivul principal al acestei teme l constituie prezentarea evolu iei limbii romne literare la cumpna veacurilor al XVIII-lea al XIX-lea, precum i a rolului jucat de reprezentan ii colii Ardelene n stabilirea unor norme ortografice. Anul 1780 reprezint nceputul unui lung proces de modernizare a limbii romne literare, proces care va dura pn la sfritul secolului al XIX-lea i va avea drept consecin e realizarea caracterului unitar al limbii noastre de cultur i nuan area lexicului ei. n aceast perioad, limba romn literar va renun a la un mare numr de elemente neogreceti (care se conformau greu structurii gramaticale romneti i aveau o circula ie limitat) i se va ndrepta spre limba latin i spre limbile romanice (n special franceza i italiana). O contribu ie nsemnat vor avea, n aceste privin e, coala Ardelean, Ion Heliade Rdulescu, reprezentan ii curentului popular-istoric (precum Alecu Russo, Costache Negruzzi, Mihail Koglniceanu i al ii) i cei ai direc iilor latiniste (Timotei Cipariu, A. T. Laurian, Aron Pumnul). Acum apar primele gramatici ale limbii romne, ca urmare a necesit ii de codificare a limbii literare i de creare a unei norme literare supradialectale. Limba romn literar modern se va nchega abia dup 1830, perfec ionndu-se i mbog indu-se treptat pn n zilele noastre. n fonetic, se abandoneaz unele fonetisme arhaice destul de rspndite n epoca etc. precedent: ; pstrarea Unele fonetisme vechi se conserv (pstrarea lui n forme ca lui ini ial n Moldova, n cuvinte precum n Muntenia, predomin @

#

@

!

@

@

$

$

!

!

$

formele cu n loc de ), se accept formele cu pentru i cu pentru ( se men ine i n ), formele verbale cu dentala refcut sunt aproape generale n n Muntenia ( ; doar alterneaz cu ). n morfologie, observm tendin a de nlocuire a articolului posesiv-genitival invariabil cu formele variabile, rspndirea formelor de indicativ imperfect persoana a n loc de ), auxiliarul de indicativ perfect compus III-a plural terminate n ( persoana a III-a singular este nlocuit cu , formele de conjunctiv de tipul alterneaz cu . Sintaxa pstreaz unele construc ii vechi i populare, dar, ctre sfritul perioadei (spre 1840), se constat o modernizare accentuat a sintaxei, datorit lui Ion Heliade Rdulescu i datorit unei puternice influen e a modelului sintactic francez. Lexicul nregistreaz puternice modificri acum, elementele latino-romanice concurnd cu cele autohtone. coala Ardelean reprezint un moment de solidaritate intelectual, ntruct, n afar de corifeii Samuil Micu, Gheorghe incai, Petru Maior, Ion Budai-Deleanu, s-au nscris n acelai program i al i crturari cu merite incontestabile n afirmarea idealurilor romnilor din Ardeal, precum Radu Tempea, Vasile Aaron, Paul Iorgovici, Ioan Molnar Piuariu i al ii. n plan teoretic, al elaborrii unor lucrri tiin ifice, reprezentan ii colii Ardelene redacteaz opere istorice i filologice de mare erudi ie, n care preiau de la cronicarii umaniti problema originii latine a poporului nostru i a limbii lui, problema continuit ii nentrerupte a elementului roman n spa iul carpato-danubiano-pontic, problema unit ii romnilor din toate provinciile romneti, limba literar constituind cea mai bun dovad n acest sens. Printre operele de o covritoare importan , se numr: (aprut la Viena, n 1780, scris n latinete, este cea dinti gramatic romneasc tiprit i prima gramatic de la noi n care, pentru redarea exemplelor i a dialogurilor n limba romn, se folosesc litere latine i nu chirilice; lucrarea are patru pr i: Ortografia, Sintaxa, Etimologia, Formarea cuvintelor dacoromane din cele latine); (de Samuil Micu, autorul discutnd probleme de ortografie i adoptnd un sistem ortografic etimologizant); (de Petru Maior); (aprut la Sibiu, n 1797, i datorat lui Radu Tempea, un adept al latinitilor care crede c mestria grammaticeasc este ncepere i pov uire spre toate celelalte mestrii i tiin e nalte); (de Paul Iorgovici); (scris de Ion Budai-Deleanu, ini ial n latin i apoi tradus n romnete), (ambele de Ion Budai-Deleanu); (publicat n 1825, nceput de Samuil Micu i continuat de Petru Maior i de al ii, primul dic ionar etimologic romnesc unde se precizeaz genul i formele de plural pentru substantive, indicativul prezent, infinitivul i participiul pentru verbe, iar atunci cnd se nregistreaz forme regionale, se fac trimiteri la cele literare). Reprezentan ii colii Ardelene ncearc s elaboreze un sistem ortografic, bazat pe principiul etimologic. Dac Samuil Micu i Gheorghe incai sus ineau c limba romn este descendent din latina cult, Petru Maior, cu un dezvoltat sim lingvistic, a demonstrat cu argumente valabile i astzi c limba noastr i are originea n latina

!

!

!

@

5

3

#

!

@

!

6

5

!

!

3

!

#

@

!

#

!

8

#

!

#

@

!

$

#

!

!

#

@

$

!

!

!

!

$

9

!

4

#

!

!

!

@

#

!

$

3

vulgar. Tot el a explicat apari ia, n alfabetul romnesc, n urma unor procese lingvistice, i . a vocalelor i i a grupurilor Pentru limba romn literar, etimologismul extrem al gramaticii de la 1780 a avut efecte negative, care cu greu au putut fi nlturate n secolul urmtor. De caracterul exagerat al acestei scrieri etimologice i-a dat seama, ntr-o oarecare msur, chiar Gheorghe incai, care, n edi ia a doua a lucrrii Elementa linguae(Buda, 1805), face unele concesii ortografiei fonetice (diftongii oa i ia se scriu ca n ortografia actual, se simplific, la unele cuvinte, consoanele duble, grupurile che, chi, ghe, ghi sunt notate ca n ortografia de astzi etc.). Subiect de evaluare: ntr-un eseu de circa patru pagini, prezenta i, valorificnd i informa iile din manual (p. 70-76), contribu ia reprezentan ilor colii Ardelene la dezvoltarea limbii romne. @ ! $

Test de autoevaluare din toat materia semestrului I (model pentru examen) Alege i varianta corect: 1) Norma limbii literare este: a) varianta cea mai ngrijit a limbii na ionale; b) expresia conven ional a unui anumit uzaj lingvistic, expresie obligatorie pentru to i cei care folosesc respectiva limb; c) norma lingvistic. 2) a) b) c) 3) a) b) c) 4) a) b) c) 5) a) b) c) Cei mai mul i lingviti consider c limba romn literar s-a format: n secolul al XIX-lea; n secolul al XVI-lea; n secolul al XX-lea. Ion Ghe ie, ncercnd o periodizare a istoriei limbii romne literare, distinge: dou mari epoci; trei mari epoci; patru mari epoci. Cele mai vechi texte romneti scrise sunt: textele rotacizante; tipriturile lui Coresi; cronicile lui Ureche i Costin. n secolul al XVI-lea, consoanele africate se pstreaz n: aria nordic; aria sudic; aria vestic.

6) a) b) c) 7) a) b) c) 8) a) b) c)

n aceeai perioad, palatalizarea labio-dentalei f se ntlnete n: aria nordic; aria sudic; aria vestic. Diftongul ea este redus la n: Muntenia; Moldova; Dobrogea. Forme precum clcu, cuu ntlnim n: Muntenia; Moldova; Dobrogea.

9) n epoca veche, auxiliarul au, pentru perfectul compus persoana a III-a singular, se ntlnete n: a) aria nordic; b) aria sudic; c) i n aria nordic, i n aria sudic.

12) Dativul adnominal reprezint o trstur sintactic a perioadei: a) 1532-1640; b) 1640-1780; c) 1840-1960. 13) Raportul concesiv realizat prin elementul svai/sva se ntlnete mai ales n secolul: a) al XV-lea; b) al XVII-lea; c) al XVIII-lea. 14) Mitropoli ii Varlaam, Dosoftei i Simeon tefan contribuie la dezvoltarea limbii romne literare din secolul: a) al XVI-lea; b) al XVII-lea;

11) n perioada 1640-1780, diftongul a) destul de des; b) destul de rar; c) nu se ntlnete.

pentru

se ntlnete:

!

10) Aezarea pronumelui reflexiv dup verb (de tipul influen : a) slavon; b) francez; c) maghiar.

) reprezint o

c) al XVIII-lea. 15) Influen a sintaxei latine se observ mai ales n cronica lui: a) Grigore Ureche; b) Miron Costin; c) Ion Neculce. 16) Reproducerile n stil direct sunt mai numeroase n cronica lui: a) Grigore Ureche; b) Miron Costin; c) Ion Neculce. 17) Dimitrie Cantemir contribuie la dezvoltarea limbii romne literare mai ales la palierele: a) lexical i sintactic; b) morfologic i sintactic; c) fonetic i morfologic. 18) Prima gramatic tiprit a limbii romne se numete: a) b) c) . 19) Normele limbii romne literare pot fi schimbate de: a) Universitatea din Bucureti; b) Ministerul Educa iei i Cercetrii; c) Academia Romn. 20) O norm trebuie respectat: a) imediat ce a fost adoptat; b) dup 5 ani de la adoptare; c) dup 10 ani de la adoptare. 3 # ! # !

, exist: a) trei greeli; b) patru greeli; c) cinci greeli. 22) Afirma ia c limba literar reprezint un aspect al limbii na ionale, aspectul ei cel mai corect, produs al unei prelucrri continue din partea scriitorilor, oamenilor de tiin , publicitilor etc., sintez a posibilit ilor de exprimare pe care le are limba ntregului popor. Ea este limba tiin ei, literaturii, ideologiei, politicii, teatrului, administra iei i apar ine lui: a) G. Clinescu; b) Ion Ghe ie;

5

3

#

4

21) n enun ul

!

!

3

!

!

4

9

@

@

!

8

6

c) Iorgu Iordan. 23) Defini ia limba literar este varianta cea mai ngrijit a limbii ntregului popor, care servete drept instrument de exprimare a celor mai diverse manifestri ale culturii i se caracterizeaz prin respectarea unei norme impuse cu necesitate membrilor comunit ii creia i se adreseaz i apar ine lui: a) G. Clinescu; b) Ion Ghe ie; c) Iorgu Iordan. 24) Primele noastre texte literare dateaz din secolul: a) al XVI-lea; b) al XVII-lea; c) al XVIII-lea. 25) Normele ortoepice indic: a) scrierea corect a cuvintelor; b) pronun area corect a cuvintelor; c) alt interpretare. 26) Normele ortografice indic: a) scrierea corect a cuvintelor; b) pronun area corect a cuvintelor; c) alt interpretare. 27) Scrierea cu alfabet latin a fost legiferat de: a) tefan cel Mare; b) Mihai Viteazul; c) Alexandru Ioan Cuza. 28) Cei mai mul i specialiti consider c limba romn literar are la baz graiul: a) muntean (muntenesc); b) moldovean (moldovenesc); c) ardelean (ardelenesc). 29) Scrisoarea lui Neacu din Cmpulung dateaz din anul: a) 1512; b) 1521; c) 1532. 30) Anul celei mai vechi men ionri a unui text literar romnesc i, implicit, al folosirii limbii romne pentru realizarea unui act de cultur este: a) 1512; b) 1521; c) 1532.

31) Textele rotacizante sunt n numr de: a) 4; b) 5; c) 6. 32) Diaconul Coresi era originar din: a) Maramure; b) Trgovite; c) Braov. 33) Cazania lui Varlaam a aprut n anul: a) 1643; b) 1648; c) 1673. 34) Noul Testament de la Blgrad a aprut n anul: a) 1643; b) 1648; c) 1673. 35) Psaltirea lui Dosoftei a aprut n anul: a) 1643; b) 1648; c) 1673. 36) Biblia de la Bucureti (a lui erban Cantacuzino) a aprut n anul: a) 1688; b) 1643; c) 1648; d) 1673. 37) Este cronicar muntean: a) Ion Neculce; b) Miron Costin; c) Radu Greceanu. 38) Fraz de tip periodic ntlnim n cronica lui: a) Grigore Ureche ; b) Miron Costin ; c) Ion Neculce. !

!

!

@

!

!

4

a) b) c)

; ; .

!

3

!

39)

se gsete n :

40) Hiperbatul este o trstur a sintaxei lui: a) Grigore Ureche ; b) Ion Neculce ; c) Dimitrie Cantemir.

1) b; 2) b; 3) a; 4) a; 5) a; 6) a; 7) b; 8) b; 9) c; 10) a; 11) a; 12) b; 13) b; 14) b; 15) b; 16) c; 17) a; 18) c; 19) c; 20) a; 21) b; 22) c; 23) b; 24) a; 25) b; 26) a; 27) c; 28) a; 29) b; 30) c; 31) a; 32) b; 33) a; 34) b; 35) c; 36) a; 37) c; 38) b; 39) a; 40) c.