Home >Education >Guide journalists content

Guide journalists content

Date post:24-Jul-2015
Category:
View:196 times
Download:5 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • Keystone Human Services International Moldova AssociationProgramul Comunitate Incluziv-Moldova

  Comunicarea cu i despre persoanele cu dizabiliti

  Ghid pentru jurnaliti

  Chiinu - 2012

 • Ghidul Comunicarea cu idesprepersoanele cu dizabiliti intelectuale este adre-sat jurnalitilor i are drept scop promovarea unui limbaj i a unei atitudini nediscri-minatorii i corecte din punct de vedere etic n abordarea subiectelor cu referin la dizabilitatea intelectual.

  Ghidul este tiprit n cadrul proiectului Combaterea discriminrii persoanelor cu dizabiliti intelectuale prin eforturi comune ale Grupului de Aciune Comun n-Strategii Media, implementat de Keystone Human Services International Moldova Association cu susinerea financiar a Programului Egalitate i Participare Civic al Fundaiei Soros-Moldova i a Open Society Foundations/Health Media Initiative.

  Coninutul acestui material nu reprezint n mod necesar poziia oficial a Fundaiei Soros-Moldovaia Open Society Foundations.

  Ghidul a fostelaborat de Mariana buleac Lina Malcoci, consultani

  Descrierea CIP a Camerei Naionale a Crii

  Comunicarea cu i despre persoanele cu dizabiliti intelec-tuale. Ghid pentru jurnaliti / KHSIMA / Programul Comunitate Incluziv-Moldova, Chiinu: Editura ARVA Color SRL, 2012.

  Pag. 300 de ex.

 • 3Cuprins

  Introducere ................................................................................................. 4

  Capitolul I. Ce este dizabilitatea intelectual?

  1.1. Definiie ................................................................................................. 81.2. Modele de abordare ale dizabilitii .................................................... 101.3. Diferenele dintre dizabilitatea intelectual i bolile mintale .............. 121.4. Probleme, nevoi i legi comune ........................................................... 171.5. Afeciuni asociate cu dizabilitatea intelectual ................................... 22

  Capitolul II. Comunicarea cu persoanele cu dizabiliti intelectuale .

  2.1. Limbaj i atitudine ............................................................................... 302.2. Reguli generale privind comunicarea cu persoanele cu dizabiliti intelectuale ................................................................... 332.3. Tolerana .............................................................................................. 36

  Capitolul III. Standarde profesionale privind relatarea despre persoanele cu dizabiliti intelectuale sau multiple

  3.1. Relatarea informaiilor despre persoanele cu dizabiliti intelectuale/multiple (abordri recomandate) ............ 393.2. Recomandri n utilizarea imaginilor (foto i video) ce prezint persoane cu dizabiliti intelectuale / multiple ............... 633.3. Sugestii de subiecte pentru materialele jurnalistice referitoare la persoanele cu dizabiliti intelectuale / multiple ............................ 643.4. Accesul persoanelor cu dizabiliti la informaie ................................. 71Anexa1. Index de termeni .......................................................................... 74Anexa 2. Organizaii care lucreaz cu persoanele cu dizabiliti: date de contact ........................................................................... 79

  Bibliografie: ....................................................................................... 87

 • 4Introducere

  Cea mai eficient cale de a mobiliza sprijinul societii n domeniul drepturilor omului este mass-media.

  Mass-media poate educa publicul despre drepturile sale i poate aciona ca un cine de paz eficient

  mpotriva abuzului drepturilor omului.

  Peste 600 de milioane de persoane din ntrea-ga lume au un anumit tip de dizabilitate. Apro-ximativ dou treimi dintre ele triesc n ri n curs de dezvoltare i cu economie de tranziie. Doar o mic parte din aceste persoane benefi-ciaz de educaie sau reabilitare.

  Situaia din Republica Moldova nu este nici ea foarte diferit. n ara noastr snt mai bine de 150 de mii de persoane cu dizabiliti. Ma-joritatea dintre acestea se ciocnesc zilnic de bariere sociale, medicale sau politice, fiind abuzate i discriminate. Fiecare a zecea per-soan cu dizabiliti locuiete ntr-o instituie rezidenial, fiind lezat de dreptul de a avea o familie.

  Atitudinea discriminatorie fa de persoanele cu dizabiliti este o consecin a politicilor devalorizante ale statului n domeniu. Fiind considerate bolnave i neputincioase, per-soanele cu dizabiliti, n particular cele cu dizabiliti intelectuale, practic snt excluse din sistemul educaional, snt lezate de drep-tul de a fi angajate n cmpul muncii, i n re-zultat snt privite ca o povar pentru siste-mul de protecie social.

 • 5Persoanele cu dizabiliti intelectuale snt mai frecvent discriminate dect cele cu dizabiliti fizice, n baza faptului c populaia manifest i o anumit fric fa de comportamentul lor considerat a fi imprevizibil.

  Mass media, fiind o exponent a statului, pro-moveaz i ntrete stereotipurile existente privind persoanele cu dizabiliti. Astfel, dup cum denot studiile n domeniu, persoanele cu dizabiliti, n particular cele cu dizabiliti intelectuale, snt reflectate foarte rar n mate-rialele din ziare i reviste, n emisiunile radio i cele televizate. Majoritatea materialelor cu referin la persoanele cu dizabiliti snt me-diatizate accidental i segregativ n contex-tul unor evenimente de conflict, accidente, situaii mai puin ordinare.

  Temele i subiectele asociate cu persoanele cu dizabiliti reflect mai frecvent aspecte-le ce in de sntate, asisten social, pro-bleme sociale i continu s susin ideea c persoanele cu dizabiliti se confrunt cu pro-bleme mari i snt o povar pentru societate au nevoie de mult asisten social din par-tea administraiei publice centrale i locale. Puin sau deloc snt mediatizate temele i subiectele despre integrarea social i comu-nitar reuit a persoanelor cu dizabiliti, despre rolurile lor valorizante n familie i co-munitate, despre relaiile dintre persoanele cu dizabiliti i ali membri ai comunitii, despre incluziunea colar a persoanelor cu dizabiliti etc.

 • 6Persoanele cu dizabiliti snt reflectate dese-ori, n special n emisiunile televizate, dup cadru sau n cadru, dar fr a li se oferi po-sibilitatea s intervin n discursul mediatic. Interesele acestui grup n majoritatea materi-alelor snt prezentate nu de reprezentanii lui, dar de prezentatori, jurnaliti, reprezentani ai ONG-urilor etc.

  Persoanele cu dizabiliti snt reflectate n medii mai puin valorizante dect alte grupuri de persoane la spital, n strad, la domiciliu, fapt ce influeneaz imaginea despre acest grup. n marea majoritate a materialelor con-tinu s predomine cuvinte stereotip de genul handicap, invalid, bolnav, srman etc. (14).

  n condiiile n care Republica Moldova a ra-tificat Convenia ONU privind drepturile per-soanelor cu dizabiliti, n conformitate cu care statul se oblig de a respecta i a asigura drepturile persoanelor cu dizabiliti la trai n comunitate, la familie, la educaie, la snta-te, la asisten social, la un loc de munc etc. este necesar de a revizui paradigma privind rolul acestora n societate i de a crea condiii pentru incluziunea lor social.

  n acest context mass media i revine un rol primordial. Astfel, presa, radioul, televiziunea trebuie s contribuie la schimbarea atitudinii societii fa de persoanele cu dizabiliti prin valorizarea rolurilor lor sociale, prin pro-movarea imaginii lor pozitive, prin implica-rea lor activ n discursul mediatic. Totodat,

 • 7mass media va spori gradul de contientizare de ctre populaie a situaiei n care se afl persoanele cu dizabiliti i va contribui la eli-minarea tabuurilor, a stigmatizrii i discrimi-nrii acestor persoane.

  Ghidul pentru jurnaliti este un ndrumar pentru cei care doresc s scrie despre per-soanele cu dizabiliti intelectuale. El te poa-te ajuta s nelegi ce nseamn dizabilitatea ca atare, care snt deosebirile i asemnrile dintre dizabilitatea intelectual i cea fizic, dintre dizabilitatea intelectual i boala min-tal. Ghidul te poate ndruma cum s comu-nici eficient cu persoanele cu dizabiliti inte-lectuale i cum s elucidezi problemele ce in de dizabilitate pentru a promova valorizarea persoanelor cu dizabiliti intelectuale i in-cluziunea lor social.

 • 8Ce este dizabilitatea intelectual?

  Fiecare persoan din aceast lume arat diferit i are idei, experien, tradiii i abiliti diferite.

  Am nvat c diferenele creeaz noi opor tuniti, vise i noi prieteni.

  (Victor Pineda, din Totul ine de abiliti, UNICEF, 2006 )

  1.1. Definiie

  Conform dicionarelor, dizabilitatea intelectu-al este un termen utilizat pentru a defini sta-rea unei persoane care are anumite limitri la nivelul funcionrii mintale i al abilitilor de comunicare, sociale i de autoservire. Aceas-ta este o stare permanent, prezent de la natere, sau care se dezvolt naintea vrstei de 18 ani.

  Aadar, cnd vorbim / scriem despre dizabi-litatea intelectual este incorect s folosim termenul de boal sau afeciune. Dizabilita-tea intelectual este o stare sau o condiie. Ea nu este o maladie contagioas, deci nu poate fi contractat.

  Dizabilitatea intelectual se caracterizeaz prin afectarea facultilor de inteligen la nivel global: capacitile cognitive, de comu-nicare, motorii i sociale. Ea poate fi acom-paniat de anumite restricii n funcionarea adaptativ n urmtoarele domenii: comuni-care, via de familie, autongrijire, aptitudini

  Capitolul I.

  Reinei: dizabilitatea intelectual nu este o boal psihic sau mintal!

 • 9sociale / interpersonale, uz de resursele co-munitii, autoconducere, aptitudini colare funcionale, ocupaie, timp liber, sntate i securitate.

  Totodat, este important de reinut c, per-soanele cu dizabiliti intelectu

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended