Home >Documents >Curs asigurari

Curs asigurari

Date post:25-Mar-2016
Category:
View:249 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Description:
 
Transcript:
 • Suport de curs

  Calificarea profesional a persoanelor care doresc s lucreze n domeniul distribuiei produselor de asigurare Comisia de Supraveghere a Asigurrilor

  1

  SUPORT CURS

  CALIFICAREA PROFESIONAL

  A PERSOANELOR CARE DORESC S

  LUCREZE N DOMENIUL DISTRIBUIEI

  PRODUSELOR DE ASIGURARE

 • Suport de curs

  Calificarea profesional a persoanelor care doresc s lucreze n domeniul distribuiei produselor de asigurare Comisia de Supraveghere a Asigurrilor

  2

  I. ELEMENTE DE BAZ DIN LEGISLAIA SPECIFIC ACTIVITILOR DE ASIGURARE I INTERMEDIERE N ASIGURRI SI TERMINOLOGIA SPECIFICA

  PRODUSELOR DE ASIGURARE ......................................................................... 3

  II. PRINCIPIILE ACTIVITII DE ASIGURARE.................................................... 38

  III. ETICA PROFESIONAL N DISTRIBUIA PRODUSELOR DE ASIGURARE...........48

  IV. IMPLICAII ALE LEGILOR SPECIALE ASUPRA ACTIVITII DE ASIGURARE 53

  V. PREZENTAREA CLASELOR I A TIPURILOR DE ASIGURRI GENERALE I DE VIA

  ............................................................................................................................ 65

  VI. PRINCIPII DE BAZ I STRUCTURA PROCESULUI DE VNZARE A PRODUSELOR

  DE ASIGURARE ...........................................................................................112

 • Suport de curs

  Calificarea profesional a persoanelor care doresc s lucreze n domeniul distribuiei produselor de asigurare Comisia de Supraveghere a Asigurrilor

  3

  I. LEGISLAIA SPECIFIC ACTIVITILOR DE ASIGURARE I INTERMEDIERE N

  ASIGURRI

  1. INTERMEDIARII N ASIGURRI

  a. Noiuni introductive privind operaiunile de asigurare

  Operaiunile de asigurare sunt deosebit de complexe i, datorit consecinelor ce rezult din acestea, la exercitarea lor particip mai multe entiti, unele dintre ele persoane fizice sau juridice, aparinnd domeniului privat, iar altele reprezentnd autoritile administrative ale statului, implicate n aceast activitate.

  Comerul de asigurare1 este practicat de ctre asigurtori, care potrivit legislaiei noastre, se mpart n dou categorii: asigurtori societi comerciale de asigurare i asigurtori societi mutuale de asigurare. Dar, la ncheierea unei asigurri, un rol important joac intermediarii n asigurri, care mijlocesc raportul de asigurare ntre asigurai i asigurtori. Intermediarii n asigurri sunt agenii de asigurare, subagenii, agenii de asigurare subordonai, brokerii de asigurare i asistenii n brokeraj. Agenii de asigurare pot fi, att persoane fizice, ct i persoane juridice, iar brokerii, se pot constitui i funciona exclusiv sub forma societilor comerciale.

  Activitatea de asigurare intereseaz n egal msur i statul care, n virtutea principiului organizrii economiei de pia, trebuie, pe de o parte, s intervin, pentru a asigura un cadru favorabil exercitrii activitii de asigurare de ctre asigurtori, a extinderii acestuia prin intermediari i, pe de alt parte, pentru a adopta reguli de pruden, care s protejeze asiguraii sau potenialii asigurai. Intervenia statului se impune pentru protecia asigurailor, deoarece operaiunile de asigurare, fiind complexe, iar asigurtorii profesioniti n materie, asiguraii fiind necunosctori, pot fi supui unor abuzuri din partea comercianilor de asigurri. De aceea, statele au nfiinat autoriti administrative, care s controleze, s supravegheze i s sancioneze, dup caz, practicile abuzive ale asigurtorilor. n Romnia, aceast autoritate este Comisia de Supraveghere a Asigurrilor.

  b. Noiunea i reglementarea intermediarilor n asigurri

  Nu este suficient ca un asigurtor s fie constituit legal, s aib o situaie patrimonial foarte bun sau s aib un personal calificat, ci, pentru ca activitatea acestuia s fie rentabil, este necesar ca produsele de asigurare pe care le furnizeaz s ajung la destinatari, adic la asigurai. Este destul de dificil pentru un asigurtor s ncheie asigurrile pe care le practic prin proprii angajai, pentru c o astfel de modalitate de distribuire a formelor de asigurare necesit un numr mare de personal i costuri ridicate.

  De aceea, n toate statele cu piee de asigurri evoluate, asigurtorii apeleaz la intermediari, care sunt, n esen, liantul permanent ntre asigurai i asigurtori.

  La nivelul Uniunii Europene, activitatea intermediarilor n asigurri a fost reglementat prin Directiva 77/92/CEE din 13 decembrie 1975, avnd ca principal obiectiv consacrarea principiului

  1 Sub imperiul Codului comercial, operaiunile de asigurare erau veritabile fapte de comer, fiind reglementate de art. 3 pct. 17 i 18, au fost calificate

  de doctrina de specialitate ca fcnd parte din categoria faptelor de comer obiective, a se vedea I.N. Finescu, Curs de Drept comercial, editat de Al.Th. Doicescu, Bucureti, 1929, p. 55-56, St. D. Crpenaru, Drept comercial romn, ed. a 6-a revzut i adugit, Ed. Universul Juridic, Bucureti, 2007, p. 51-52, I. Turcu, Teoria i practica dreptului comercial romn, vol. 1, Ed. Lumina Lex, Bucureti, 1998, p. 43, S. Angheni, M. Volonciu, C. Stoica, M.G. Lostun, Drept comercial, Ed. Oscar Print, Bucureti, 2000, p. 44, R. Motica, V. Popa, Drept comercial romn i drept bancar, Ed. Lumina Lex, Bucureti, 1999, p. 44.

 • Suport de curs

  Calificarea profesional a persoanelor care doresc s lucreze n domeniul distribuiei produselor de asigurare Comisia de Supraveghere a Asigurrilor

  4

  libertii de stabilire i de prestare a serviciilor2 de intermediere, urmat de Directiva nr.2002/92/CE, privind intermedierea n asigurri, ale crei dispoziii au urmrit armonizarea legislaiilor naionale n vederea crerii unei piee unice n aceast materie. De asemenea, s-a introdus sistemul unicitii publicitii intermediarilor prin grija autoritilor administrative din domeniu, s-au lrgit modalitile i mijloacele de distribuie a produselor de asigurare (prin ghieele bncilor, a unitilor potale), s-au instituit reguli cu privire la cerinele profesionale3 etc.

  n sistemul nostru de drept, principala reglementare a intermediarilor n asigurri o constituie Legea nr. 32/2000, privind activitatea de asigurare i supravegherea asigurrilor, cu modificrile i completrile ulterioare i normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurrilor.

  c. Constituirea agenilor de asigurare, persoane fizice si juridice

  Legislaia asigurarilor cuprinde norme cu privire la constituirea agenilor de asigurare, persoane juridice i a brokerilor de asigurare, persoane juridice.

  n conformitate cu dispoziiile art. 34 alin. (1) din Legea nr. 32/2000, o persoan fizic sau juridic poate desfura o activitate ca agent de asigurare, dac deine o autorizaie valabil, scris, din partea unui asigurtor, denumit contract de agent, pentru a aciona n numele acestuia.

  Din reglementarea legal, agentul de asigurare, indiferent c este persoan fizic sau juridic, nu este supus autorizrii Comisiei de Supraveghere a Asigurrilor. Legea mentioneaza o autorizaie valabil scris din partea unui asigurtor, ceea ce nseamn c trebuie s se afle ntr-o relaie contractual cu un asigurtor.

  - agentul de asigurare, persoan fizic Principalele acte normative cu privire la dobndirea calitii de agent de asigurare sunt Legea nr. 32/2000 i Ordinul nr. 10/2007 pentru punerea n aplicare a Normelor privind Registrul intermediarilor n asigurri i/sau reasigurri, cu modificrile i completrile ulterioare.

  Normele reglementeaz distinct condiiile dobndirii calitii de agent persoan fizic, de cele ale agentului persoan juridic.

  Pentru ca o persoan fizic s dobndeasc statutul de agent de asigurare, trebuie s ndeplineasc urmtoarele condiii:

  a) s fie absolvent de liceu cu diplom; b) s dein din partea unui asigurtor o autorizaie valabil de a aciona n numele acestuia,

  denumit contract de agent;

  Autorizaia se refer la contractul de agent i la mputernicirea pe care o confer asigurtorul agentului de a ncheia n numele i pe seama sa polie de asigurare.

  c) s aib n vigoare un contract de asigurare de rspundere civil profesional4 a crui valoare

  s fie de 1500 euro/eveniment i 3000 euro sum agregat pe an, fr franiz;

  2 n legtur cu regimul juridic al libertii de stabilire i de prestare a serviciilor la nivelul Uniunii Europene a se vedea A. Fuerea, Drept comunitar

  al afacerilor, Ed. Universul Juridic, Bucureti, 2003, p. 148 i urm.; C. Gavalda, G. Perleani, Droit des affaires de lUnion europeenne, Ed. Litec, Paris 2006, p. 125 i urm.

  3 Pentru mai multe detalii recomandm A. La Torre, op. cit., p. 241 i urm.; F. Couilbault, C. Eliashberg, op. cit., p. 125 i urm. 4 Prevederea legal se nscrie n grija legiuitorului de a institui obligaia ncheierii unei asigurri de rspundere civil pentru exercitarea diferitelor

  profesii. Alte categorii de persoane care trebuie s aib ncheiat o asigurare de rspunder

Click here to load reader

Reader Image
Embed Size (px)
Recommended