+ All Categories
Home > Documents > Clinica Medicala

Clinica Medicala

Date post: 14-Oct-2015
Category:
Upload: alina147
View: 81 times
Download: 2 times
Share this document with a friend
Embed Size (px)

of 57

Transcript

1

I. Specificarea cerintelorI.1. Descrierea aplicatiei

Aplicatia este destinata clinicilor particulare, care doresc sa ofere pacientilor facilitati online de informare cu privire la activitatea si dotarile sale, de vizualizare a fisei medicale personale, precum si de a-si face programari online.Aplicatia este structurata pe urmatoarele module :

1. Modul de programari

Acest modul este referitor la posibilitatea unei persoane de a-si face o programare la clinica, dar si anularea unor programari deja inregistrate Programarile se pot face fie online prin intermediul site-ului, fie prin telefon.

Programare online:

Utilizatorul se logheaza in cadrul site-ului;

Consulta orarul medicilor, unde poate vedea orele in care sunt deja inscrise programari si cele libere;

In cazule selectiei unei ore libere, medicul si asistentul acestuia vor fi instintati de crearea acestei noi programari; moment in care se va putea confirma sau anula inregistrarea programarii prin intermediul unui email adresat pacientului.

Programare prin telefon:

Prin intermediul unui apel telefonic, pacientul poate primii informatii de la receptionera in legatura cu doctorii disponibili si programul acestora;

In urma alegerii unei ore, receptionera va putea inscrie programarea in programul medicului (inscrierea programarii se poate face doar daca receptionera s-a logat in prealabil);

Se pun in evidenta doua cazuri:

Pacientul este deja inregistrat in baza de date, caz in care programarea se face in seama acestei inregistrari;

Pacientul nu este inregistrat in baza de date, caz in care programarea se va face doar pe baza numelui, urmand ca odata cu prima consultare sa se poata crea o inregistrare pt acest nou utilizator.

Anularea programarilor poate fi facuta de catre pacientul care a inregistrat-o, ori de catre medic sau asistenta acestuia, in cazuri speciale, dar doar cu cel putin 3 zile inainte de data programarii.

Anularea facuta de pacient:

Utilizatorul se logheaza in cadrul site-ului;

Acceseaza o pagina speciala, in care poate vizualiza toate programarile sale;

Dupa selectarea programarii pe care doreste sa o anuleze, se deosebesc doua cazuri:

Diferenta intre data curenta si data programarii este de 3 zile sau mai mare, caz in care i se vor cere pacientului detalii despre motivele anularii programarii, iar apoi medicul si asistentul acestuia vor fi instintati de aceasta anulare;

Diferenta intre data curenta si data programarii este mai mica de 3 zile, caz in care pacientul este instiintat ca nu poate anula respectiva programare.

Anularea facuta de medic/asistentul:

Medicul/asistentul se logheaza in sistem;

Consulta o pagina speciala cu programarile curente ale medicului;

In urma selectarii unei programari pentru anulare, se va verifica indeplinirii conditiei de a fi o diferenta de 3 zile intre data curenta si data programarii:

In cazul respectarii conditiei, se va cere motivul anularii, iar informatiile despre anulare vor fi trimise pacientului;

In cazul nerespectarii conditiei, utilizatorul va fi instiintat de imposibilitatea anularii programarii.

2. Modul de gestiune a informatiilor legate de personal

Acest modul se refera la posibilitatea modificarii unor informatii legate de programul medicilor sau a laboratoarelor, a informatiilor personale sau a preturilor practicate.

Administratorul va fi cel care va defini orarul pentru fiecare dintre medici, urmand sa fie apoi facut public pentru pacienti. Orarul va avea doua componente: un orar periodic si exceptiile de la orar. Medicii si asistentii pot anula programarile dintr-o anumita zi cu conditia ca se le reprogrameze ulterior, creand astfel o exceptie de la programul lor periodic. Ei nu pot sa isi creeze un alt orar periodic, doar administratorului fiindu-i rezervate aceste drepturi.

Administratorul va dispune de o interfata cu orarul pentru fiecare dintre departamente (dermatologie, chirurgie, etc.) unde va putea defini orele si personalul medical pentru fiecare zi. In aceeasi interfata se vor afisa toate persoanele care apartin departamentului respectiv. Pot exista mai multe persoane din cadrul medical disponibile in aceeasi perioada a zilei. La aceeasi interfata vor avea acces si ceilalti utilizatori, mai putin pacientii, doar ca nu vor avea drepturi de editare completa. Va exista si posibilitate de cautare a zilelor disponibile pentru un anumit departament.

Modificarea programului periodic al medicilor sau a laboratoarelor:

Administratorul se logheaza in sistem;

Accesarea unei pagini speciale pentru editarea orarelor;

Selectarea cadrului medical sau a departamentului pentru care se va opera modificarea;

In functie de tipul de orar:

al unui medic, editarea se va face pe zile ale saptamanii, cu precizarea intervalelor in care acesta este disponibil;

al unui departament, editarea se va face pe zile ale saptamanii, cu precizarea intervalelor in care sunt disponibile diferitele cadre medicale ce opereaza in departamentul respectiv.

Se opereaza o verificare a bazei de date pentru programari curente;

In cazul in care se intalnesc programari care sunt afectate de modificarea programului, se va impune reprogramarea pacientilor respectivi, acestia primind, de asemenea, o notificare in aceasta privinta.

Adaugarea unei exceptii la programul periodic:

Medicul/asistentul se logheaza in sistem;

Acceseaza pagina corespunzatoare orarului medicului;

Inregistrarea unei exceptii la orarul periodic;

In cazul in care exceptia afecteaza o programare deja existenta, se va opera si o reprogramare a pacientului respectiv, care, in mod evident, va trebuie instiintat de aceasta modificare.

3. Modul administrativ

Acest modul se refera la operatiile de intretinere a bazei de date si a site-ului.

Operatii legate de baza de date:

Verificari periodice ale integritatii;

Operarea unor modificari speciale in cadrul inregistrarilor din tabele;

Actualizarea periodica a unei copii de siguranta a bazei de date, cat si intretinerea acesteia.

Operatii legate de site:

Modificari la structura si aspectul site-ului;

Modificari ale unor informatii ce se regasesc in cadrul site-ului;

4. Modulul logare

Orice utilizator nelogat poate sa vizualizeze informatii cu caracter public istoricul clinicii medicale, o scurta prezentare a clinicii lista doctorilor impartiti pe specialitati, informatiile publice de contact ale doctorilor si orarul lor in cadrul clinicii informatii privind lista de preturi practicate pentru fiecare specializare in parte (tratament, consultatii) o scurta descriere a laboratorului de analize, inclusiv tarifele aplicate pentru analize, programul de lucru

date de contact ale clinicii (numarul de telefon/fax de la receptie si de la fiecare specializare in parte, adresa de email, locatie, harta)Din meniul principal, vizitatorul siteului va alege optiunea Logare. Se va deschide o fereastra in care acesta isi va putea introduce numele de utilizator si parola, daca si-a facut in prealabil un cont. Sub acestea, vor fi doua optiuni, cea de Creare cont si de Recuperare parola.

AIn cazul in care nu are unul, va putea sa selecteze optiunea de Creare cont, caz in care va fi redirectionat catre pagina de inregistrare pacient.

Aici , utilizatorul pacient va trebui sa completeze anumite informatii de baza:

1.Nume utilizator 2.Parol (i confirmarea acesteia) 3.Nume i prenume

4. CNP 5. Email 6. ntrebare de control 7.Rspunsul la ntrebarea de control

Contul este activat automat sau de administrator n funcie de decizia administraiei clinicii. Se va evita crearea de conturi de persoanele care nu ii au interesul de a deveni un client al acestei clinici.

La prima autentificare, pacientii vor trebui sa completeze cmpuri cu date personale, necesare fisei lor medicale; boli cronice, alergii, operatii suferite, boli ereditare, antecedent medicale. (Se va pune i un control de tip captcha pentru a evita nregistrarea automat a programelor robot.)

Pentru utilizatorii angajati ai clinicii, inregistrarea lor in baza de date se va face de catre administrator, care le va crea un nume deutilizaor si parola si le va acorda drepturile specifice rolului lor. Informatiile referitoare la medici (CV, orar, programari) vor putea fi editate de catre acestia. B1. In cazul in care vizitatorul a fost autentificat drept utilizator al siteului, va fi redirectionat catre pagina de inceput. Pentru fiecare tip de utilizator (pacient, medic, asistenta, medic de laborator, receptionera, administratorul siteului), vor fi disponibile alte optiuni:

Pacient in meniu, va aparea optiunea vizualizare fisa personala;

Medic- va putea sa isi editeze informatiile cuprinse in optiunea Medici din meniul principal CV, orar, programari, fisa medicala a pacientilor sai;

Asistenta poate sa modifice informatiile legate de orarul medicului la care este angajata, programarile acestuia, poate lista retetele, trimiterile, radiografiile, ecografiile, rezultatele analizelor;

Medicul de laborator poate introduce rezultatele analizelor pacientilor;

Receptionera introduce si modifica programarile efectuate online sau telefonic de catre pacienti.

Administratorul siteului are acces la o noua optiune din meniul principal, sectiunea de Administrare, in care va administra baza de date a clinicii, precum si siteul (probleme legate de interfata, functionalitate, modificare de informatii legate de clinica sau personalul medical)

B2 Daca vizitatorul a introdus un nume de utilizator si o parola care nu au fost gasite in baza de date, se va afisa un mesaj de eroare si un link catre pagina de logare. In cazul in care autentificarea eueaz mai mult de trei ori se va afia i un control de tip captcha pentru a evita ncercrile roboilor. Vizitatorul va putea selecta linkul pentru recuperarea parolei care il va redirecta la o pagin special unde utilizatorul va trebui s rspund la ntrebarea secret i i se va trimite un mail cu noua parol pe adresa specificat de el.

5. Modulul pacientUn utilizator autentificat drept pacient al clinicii beneficiaza de optiunea din meniul principal Fisa medicala, ce va contine 6 suboptiuni istoricul bolilor, retete, trimiteri, analize, diagnostice, recomandari. Fiecare din aceste suboptiuni va deschide o fereastra in care va fi afisata, individual, cate o pagina ce se refera la una din suboptiuni - din fisa pacientului, putandu-se naviga intre aceste pagini.

La optiunea Contact se va deschide o fereastra ce va contine un formular in care pacientul autentificat va completa plangerile sau recomandarile sale. Mailul va fi trimis administratorului siteului. Plangerile si recomandarile trebuie motivate. Aceste mesaje catre administratie nu sunt facute publice si le poate vizualiza doar administratorul.6. Gestiune fisa pacientMedicul/asistenta/laborantul se logheaza in sistem, cauta pacientul dupa nume sau CNP in baza de date, si pe baza de interogarii i se aduc datele fisei de pacient. Acesta poate vizualiza informatiile de pe fisa, o poate edita si adauga informatii noi in urma unei noi consultatii sau a unor noi analize de laborator.

Medicul de laborator poate consulta fisele tuturor pacientilor, dar poate efectua modificari doar la nivelul rezultatelor analizelor. De fiecare data cand va trebui sa introduca noi analize, se va adauga inca o noua pagina in fisa pacientului.

Medicul/asistenta pot consulta fisa acelor pacienti care au apelat la serviciile medicului respectiv si pot edita informatiile din fisa acestora, modificarile putand fi vizualizate in timp real de catre pacient.

Medicul poate sa introduca diagnostice, trimiteri, retete, recomandari.

Asistenta se ocupa cu incarcarea de ecografii, radiografii, EKG-uri, etc, precum si listarea acestora.

1. Cerinte functionale Aplicatia va permite

logarea utilizatorului pe baza de parola si username ( medic, asistenta, pacient, medic de laborator, receptioner) - pe prima pagina a aplicatiei, ultilizatorul va putea sa introduca parola si username-ul pentru a se loga in sistem;

gestionarea fiselor pacientilor dupa logare, in functie de rolul sau, utlizatorul va putea modifica si updata datele din fisele pacientilor; oferirea de informatii utile despre clinica clientii / pacientii vor avea la dispozitie online informatii utile, noutati si imbunatatiri; vizionare/ editare si prezentare a informatiilor despre clinica, dotari, medici persoana logata in rolul de receptioner va putea modifica informatiile afisate pe site, pentru a le aduce la zi; vizionare/ editare orar medici utilizatorul cu rolul receptioner va avea posibilitatea de a viziona si a modifica orarul doctorilor; inregistrarea unui pacient nou cu crearea fisei noului pacient clientii au posibilitatea, daca nu detin dj un cont, de a se inregistra, creandu-i-se, astfel, o fisa actualizarea informatiilor despre pacienti : fisa medicala, retete, trimiteri, analize utilizatorii logati vor avea posibilitatea de a actualize informatiile despre pacienti si informatiile din fisele pacientilor. actualizarea preturilor pentru diferitele servicii oferite ( pentru fiecare medic in parte) receptionera, o data logata, va putea modifica preturile serviciilor vizualizarea/ editarea informatiilor din fisa utilizatorii logati vor avea posibilitatea de a actualize informatiile despre pacienti si informatiile din fisele pacientilor.

inregistrarea unei programari clientul care viziteaza site-ul va avea posibilitatea de a se programa online, selectand o zi si o ora convenabila si disponibila; listarea retetelor, trimiterilor, analizelor atat utilizatorii aplicatiei - asistenta, cat si clientii/pacientii vor putea printa analizele, retele si trimiterile modificarea unei programari receptionera va avea posibilitatea de a modifica o programare blocarea programarilor unui medic utilizatorul logat cu rol de receptionera va putea bloca programarile pentru un anumit medic, astfel incat pacientul nu se va mai putea programa; administrarea bazei de date actualizari, modificari, introducere, stergere administrarea site-ului design, functionalitate.2. Cerinte nefunctionale Siguranta datelor se va realiza prin autorizarea accesului si criptarea parolelor;

Aplicatia va putea fi rulata cu orice browser.Securitatea sistemului este asigurata prin acordarea de drepturi si privilegii de acces diferitelor clase de utilizatori.

I.2. Identificare actori

Actori Roluri:

Cadru medical:

Utilizatorul cu rolul de medic va avea posibilitatea de a vizualiza programarile, de a vizualiza diferitelor rapoarte (pe tipuri de analize si pe pacienti). De asemenea acest utilizator va putea anula programarile (vizitele pacientilor), de a introduce analize, diagnostice, tratamente, recomandari. Medicul va avea, de asemenea, posibilitatea de a emite retete si trimiteri.Medicul va putea modifica datele din fisa pacientului, conform cu istoricul medical al acestuia.

Asistenta

Utilizatorul cu rolul de asistenta va putea vizualiza programarile, va putea vizualiza rapoarte, vizualiza si modifica orarul complet al tuturor cadrelor medicale, precum si posibilitatea de a lista retete si trimiteri.

PacientUtilizatorul cu rolul de pacient are posibilitatea de a introduce datele pentru inregistrare si pentru crearea fisei persoanale.

Clientul care acceseaza site-ul se va putea programa pentru medicul si specialitatea dorita, in ziua si la ora potrivita pentru el, din cele ramase disponibile.

Acesta va avea posibilitatea de a verifica disponibilitatea unui anumit cadru medical in functie de orar sau pe un interval de timp.

Pacientul va putea vizualiza de acasa atat fisa persoanala, cat si istoricul programarilor, deciziilor medicilor si a tratamentelor.

De asemenea, clientul va avea posibilitatea sa printeze trimiterile, retetele si recomandarile medicilor.

De asemenea, clientul va putea depune plngeri, recomandri sau meniuni cu privire la personal, astfel nct s existe un feedback continuu ntre clieni i clinic.

Medic de laboratorUtilizatorul cu rolul de laborant va putea vizualiza trimiterile emise de medici, analizele recomandate de catre acestia.

De asemenea, el va avea posibilitatea de a modifica statusul unei analize trimise (daca s-a facut, sau este in curs), data rezultatului. Laborantul va putea sa uploadeze imagini pentru radiografii, ecografii sau tomografii, precum va putea sa introduca rezultatele analizelor.Receptionera

Utilizatorul cu rolul de receptionera va putea tine gestiunea pacientilor si va putea edita programarile effectuate de pacienti. De asemenea, ea va avea posibilitatea de a bloca orarul unui anumit medic.

Receptionera va avea posibilitatea de a actualize datele despre clinica si de a adauga si modifica informatii ce apar pe parcurs.Administratorul site-ului

Administratorul site-ului se va ocupa cu administrarea bazei de date, cu efectuarea de modificari asupra design-ului si functionalitatii site-ului, cu acordarea si retragerea dreprurilor de utilizator, precum si de definirea orarului pentru angajati. Acesta din urma se poate modifica temporar la cerere, atat a orarului periodic, cat si introducerea unor ore temporare.

Administratorul site-ului ocup de definirea unor formulare la cererea personalului medical care vor trebui completate de pacieni nainte de realizarea programrilor n anumite situaii, cu stergerea conturilor de utilizatori n anumite situaii, precum si cu administrarea prii publice de anunuri i tiri a clinicii.

Acesta va trimite mailuri pentru ntiinarea utilizatorilor a anumitor modificri realizate i care trebuie fcute publice si va lista de preuri pentru servicii este modificat doar de administrator care o va face doar cu acordul administraiei.I.3. Identificare cazuri de utilizare

1. Logarea utilizatoruluidescriere Logarea utilizatorului va permite autentificare i autorizarea n acelai timp. Utilizatorii, indiferent de tipul lor se vor autentifica pe aceeai pagin, autorizarea lor va permite redirectarea spre pagina de baz specific fiecrui rol. Contul de utilizator trebuie s fie activat pentru ca autentificarea s aib succes.a. preconditie: - utilizatorul trebuie s aib un cont creat n baza de date i nu trebuie s fie deja autentificat. postconditie: restrictie:- maxim 10 caractere la nume si parola (doar caractere alfanumerice)b. flux de evenimente principal:

i. se verific corectitudinea numelui de utilizator i parol

ii. dac sunt incorecte se afieaz un mesaj de avertizare

iii. dac autentificare eueaz mai mult de trei ori se va afia i un

control de tip captcha pentru a evita ncercrile roboilor

iv. se afieaz i un link pentru reamintirea parolei care va redirecta la o pagin special unde utilizatorul va trebui s rspund la ntrebarea secret i i se va trimite un mail cu noua parol pe adresa specificat de el

v. n cazul n care autentificarea se realizeaz se va redirecta n funcie de rolul utilizatorului spre o pagin specific 2. Inregistrarea utilizatorilor trebuie spart pe diferitele clase de utilizatori sau facute alte cazuri de utilizare pt fiecare.

a. Descriere nregistrarea noilor pacieni este public. Orice vizitatot al site-ului poate s se nregistreze pe site unde va fi creat un cont. Contul este activat automat sau de administrator n funcie de decizia administraiei clinicii. Se va evita crearea de conturi de persoanele care nu ii au interesul de a deveni un client al acestei clinici. Pentru nregistrarea public pacienii vor trebui s completeze cmpuri cu date personale specifice contului de utilizator i apoi date specifice pentru utilizatorii care sunt pacieni cum ar fi antecendente, etc. Se va pune i un control de tip captcha pentru a evita nregistrarea automat a programelor robot. nregistrarea personalului medical ct i a utilizatorilor cu drepturi speciale se va face de administrator. Administratorul va introduce doar datele specifice contului de utilizator, celelalte date referitoare la specificul rolului utilizatorului (informaii despre medici cum ar fi cariera profesional, servicii oferite etc) sunt editate de utilizatori nii dup ce se vor putea autentifica pe site. La prima lor autentificare se va afia un mesaj care i va obliga s completeze aceste informaii. Tipurile de informaii necesare pentru crearea unui cont de utilizator(comune pentru fiecare rol)

i. Nume utilizator ii. Parol (i confirmarea acesteia) iii. Nume i prenume iv. Email v. ntrebare de control vi. Rspunsul la ntrebarea de control vii. Data i anul naterii

b. preconditie: - Datele introduse s fie corecte i valide. De exemplu, adresa de mail introdus trebuie s fie una valid, numele de utilizator nu trebuie s existe deja n baza de date, completarea anumitor cmpuri este obligatorie etc.

postconditie Dac contul nou creat este de tip pacient, atunci utilizatorul va trebui s completeze informaii privind pacienii, altfel dac utilizatorul este creat de administrator i este de tip cadru medical, acetia vor trebui s i editeze informaiile specifice

restrictie:- sa nu existe un alt utilizator cu acelasi username

c .flux de evenimente principal accesare pagin de nregistrare validare informaiilor introduse creare cont redirectare informaii specifice rol (pacient, asistent etc) salvare informaii

alternativ

dac utilizatorul este administrator atunci poate defini i rolul utilizatorului

3.Anularea programarilor

descriere Se va selecta o data din orarul unui medic. Se va deschide o fereastra care va contine programarile facute. Medicul, asistenta sau receptionera vor putea sa anuleze o programare apasand pe butonul Anuleaza ce apare in dreptul fiecarei programari.a preconditie: - sa fie utilizatorul logat ca medic/asistenta/receptionerapostconditie

restrictie:- daca nu e logat ca medic/asistenta sa nu fie valid butonul de anulare b .flux de evenimente principal accesare site-> accesare medic->accesare orar->accesare programare->

flux alternativ daca utilizatorul e logat cu medic/asistenta/receptionera ->apasa butonul Anulare

- daca nu, atunci nu apare butonul4. Informare utilizator

Vizitatorul acceseaza site-ul clinicii medicale, unde poate gasi informatii cu privire la:

istoricul clinicii medicale, o scurta prezentare a clinicii lista doctorilor impartiti pe specialitati, informatiile publice de contact ale doctorilor si orarul lor in cadrul clinicii informatii privind lista de preturi practicate pentru fiecare specializare in parte (tratament, consultatii) o scurta descriere a laboratorului de analize, inclusiv tarifele aplicate pentru analize, programul de lucru date de contact ale clinicii (numarul de telefon/fax de la receptie si de la fiecare specializare in parte, adresa de email, locatie, harta)a preconditie: - postconditie

restrictie: Vizitatorul site-ului (utilizatorul anonim) are dreptul de a vizualiza informatiile cu caracter public de pe site-ul de prezentare al clinicii medicale.

b flux de evenimente: Vizitatorul ajunge pe site-ul clinicii, unde poate accesa diferitele informatii cu caracter public alegand diferitele optiuni din meniu sau din harta site-ului. 5 .Consultare fisa

Pacientul se logheaza in sistem folosind usernameul si parola, si alege din meniu sa isi vizualizeze fisa de pacient. Aici poate vizualiza (nu si modifica) istoricul bolilor, medicamentatia (retele) prescrisa, consultatiile si rezultatul lor in cadrul clinicii. Separat se va crea o fisa in care vor aparea rezultatelor analizelor si testelor de laborator.

Cazul 1: Consultare fisa proprie de catre pacienta preconditie: - pacientul trebuie sa fie logat ca utilizator si sa aiba deschisa o fisa cu istoricul bolilor, tratamente, istoricul consultatiilor pe care sa o poata consulta postconditie

restrictie:- utilizatorul nu isi poate consulta fisa daca nu are drepturi de vizualizare/drepturi de acces asupra fisei respective b flux de evenimente: accesare pagina de inregistrare validarea informatiilor introduse redirectionare catre contul pacient click pe meniul cu fisa pacient Cazul 2: Consultarea fisei unui pacient de catre medic/asistenta

Medicul/asistenta se logheaza in sistem, cauta pacientul dupa nume+cnp in baza de date, si pe baza de interogarii I se aduc datele fisei de pacient. Acesta poate doar vizualiza informatiile de pe fisa in acest caz de utilizare.

Preconditie: - pacientul trebuie sa existe in baza de date si sa aiba deschisa o fisa medicala

Medicul / asistenta trebuie sa fie logati in sistem si sa aiba drept de acces (de vizualizare) a fisei pacientuluiPostconditie: -Restrictie: - utilizator inexistent sau cu drepturi insuficiente nu are dreptul de vizualizare a informatiilor de pe fisa pacientului Flux de evenimente: accesare pagina de autentificare introducere date de logare in sistem daca datele sunt corecte, redirectionare catre contul asistentei/medicului accesarea meniului cu baza de date a pacientilor cautare pacient dupa nume si cnp accesarea paginiii cu fisa pacientului in cazul in care este gasit in baza de date, altfel se afiseaza un mesaj 6. Editare informatii de pe fisa unui pacient

Medicul/asistenta/laborantul se logheaza in sistem, cauta pacientul dupa nume+cnp in baza de date, si pe baza de interogarii i se aduc datele fisei de pacient. Acesta poate vizualiza informatiile de pe fisa, o poate edita si adauga informatii noi in urma unei noi consultatii sau a unor noi analize de laborator.

preconditie: - pacientul trebuie sa existe in baza de date si sa aiba deschisa o fisa medicala

Medicul / asistenta / laborantul trebuie sa fie logati in sistem si sa aiba drept de acces (de editare) a fisei pacientului

postconditie - actualizarile facute de medic/asistenta sa poata fi vizualizate in timp real de catre pacient la logarea pe siterestrictie:- utilizator inexistent sau cu drepturi insuficiente nu are dreptul de editare a informatiilor de pe fisa pacientului b flux de evenimente: accesare pagina de autentificare introducere date de logare in sistem daca datele sunt corecte, redirectionare catre contul asistentei/medicului accesarea meniului cu baza de date a pacientilor cautare pacient dupa nume si cnp accesarea paginiii cu fisa pacientului in cazul in care este gasit in baza de date, altfel se afiseaza un mesaj editarea informatiilor pe fisa pacientului (adaugare, stergere, modificare informatii)7. Inregistrare programareUtilizatorul se logheaza in sistem. Consulta orarul medicilor, si in cazul in care pe orarul medicului exista un calendar de programari active si cu locuri libere, utilizatorul se programeaza la ora dorita. In acel moment, medicul si asistenta medicului sunt notificati de aparitia unei noi programari. Acestia pot confirma sau anula programarea respectiva, moment in care pacientul primeste un email prin care I se comunica decizia medicului/asistentei de venire la programarea respectiva, sau i se ofera o alternativa.Preconditie: utilizatorul trebuie sa aiba un cont deschis pe site-ul clinicii

Medical la care se doreste sa se faca programarea sa aiba un calendar cu programari activ pe luna in curs

Sa existe zile / ore libere in care sa se poata face o programare

Postconditie:Medicul trebuie sa fie instiintat in timp real de aparitia unei noi programari, pe care el sau asistenta sa o poata confirma sau infirma. In cazul in care programarea este confirmata, pacientul primeste un mail prin care este notificat de acest lucru. Restrictie: utilizatorul inexistent (anonim) sau cu drepturi insuficiente nu are dreptul de a se programa fara a avea un cont deschis in sistem. b flux de evenimente: introducerea datelor pentru logarea in sistem verificare date redirectionare catre contul clientului acces lista medici click pe un medic afisare calendarul programarilor active cu orar click pe o data si o ora introducere date programare transmitere email automat medicului8. Inregistrare programare prin telefon a preconditie: -receptionera trebuie sa fie logata in sistempostconditie

restrictie:- programarea nu se poate efectua in cazul in care utilizatorul nu are drepturi de acces la lista programarilor, neavand dreptul de vizualizare/editare programari. b flux de evenimente: principal: un utilizator cu drepturi sa poata consulta orarul medicului si sa programeze o consultatie in conformitate cu orarul acestuia si cu cererea pacientului.

alternativ :- daca pacientul nu se gaseste in sistem, I se va crea o programare doar in functie de nume, urmand ca datele pacientului sa fie trecute in sistem o data cu prima consultatie. 9. Anulare programare

Pacientul se logheaza in sistem pe baza user-nameului si a parolei, acceseaza lista de programari active din meniu si anuleaza programarea, specificand si motivele anularii. Sistemul verifica daca data programarii anulate este mai mare de 3 zile de la data curenta. In caz contrar, programarea nu poate fi anulata si utilizatorul este anuntat. In acest moment, un email este trimis catre medic si asistenta prin care sunt notificati ca pacientul X si-a anulat programarea.

Alternativ: pacientul isi anuleaza programarea telefonic, iar receptionera ii confirma/infirma acest lucru, anuland si ea programarea din sistem.

Cazul 1 al pacientului:Preconditie: -pacientul trebuie sa fie logat in sistem Pacientul trebuie sa aiba facuta o programare pe care doreste sa o anuleze

Postconditie: - sa fie trimis un email de notificare catre medic/asistenta prin care sa fie anuntati de anularea unei programari si care au fost motivele acestui lucru

Restrictie: - pacientul trebuie sa fie inregistrat in sistem si sa aiba un cont activ

pacientul nu are voie sa anuleze o programare care are loc la mai putin de 3 zile de la data curenta logarii

pacientul nu poate inchide taskul pana cand nu introduce si comentariul cu motivele anularii programarii

Flux de evenimente: introducere date de logare in sistem verificarea datelor redirectionare catre contul pacientului click pe optiunea Lista programarilor active al pacientului X afisarea calendarului cu programarile active click pe programarea dorita apasare buton anulare verificare data programare daca diferenta dintre data programarii si data curenta este mai mica de 3 zile, se va afisa un mesaj corespunzator, iar butonul de anulare este dezctivat - aparitia unui camp cu comentarii introducere motive pentru care se anuleaza programarea transmitere automata email cu notificarea medicului de anularea unei programariCazul 2 al medicului/asistentei (caz comun):

Medicul / asistenta se logheaza in system si consulta lista programarilor active. Selecteaza o anumita programare si o anuleaza, in acelasi timp completand motivele pentru care anuleaza programarea. In cazul in care data la care se afla programarea este mai mica de 3 zile, programarea nu poate fi anulata iar utilizatorul este anuntat in acest sens. Pacientul este notificat pe email de faptul ca programarea lui a fost anulata, precizandu-i-se si motivele.

Alternativ: medicul/asistenta anuleaza programarea telefonic, urmand ca mai apoi sa o anuleze si din sistem.

Preconditie: - medicul/asistenta trebuie sa fie logat in sistem

Trebuie sa existe o lista de programari active pentru medicul in cauza

Postconditie: - sa fie trimis un email de notificare catre pacient prin care sa fie anuntat ca i s-a anulat programarea si care a fost motivul anulariiRestrictie: - medicul/asistenta trebuie sa fie inregistrati in sistem si sa aiba un cont activ

Medicul/asistenta nu are voie sa anuleze o programare care are loc la mai putin de 3 zile de la data curenta logarii

Flux de evenimente: introducere date de logare in sistem verificarea datelor redirectionare catre contul medicului/asistentei click pe optiunea Lista programarilor active afisarea calendarului cu programarile active click pe programarea dorita apasare buton anulare verificare data programare daca diferenta dintre data programarii si data curenta este mai mica de 3 zile, se va afisa un mesaj corespunzator, iar butonul de anulare este dezctivat - aparitia unui camp cu comentarii introducere motive pentru care se anuleaza programarea transmitere automata email pentru notificarea pacientului de anularea unei programari

10. Editare informatii medic Medicul sau asistenta sa au posibilitatea sa editeze informatiile legate de orarul medicului, informatii personale, preturi practicate, programari curente etc.a preconditie: - medicul sau asistenta trebuie sa fie logati in sistem cu drepturi de utilizatorpostconditie actualizarea in timp real a informatiilor mediculuirestrictie:- utilizator inexistent sau cu drepturi insuficiente b flux de evenimente: principal: introducere date de logare in sistem verificare date redirectionare catre contul medicului medicul are posibilitatea de editare a tuturor informatiilor de pe pagina sa, asistenta are acces doar la o parte (de stabilit exact la care info are acces asistenta pe contul medicului) salvare informatii in baza de date11.Introducerea de informatii referitoare la pacient

a preconditie: - logare utilizator

postconditie

restrictie:- utilizator inexistent sau cu drepturi insuficiente b flux de evenimente: principal: un utilizator cu drepturi sa poata introduce informatii cu privire la un pacient

12. Definirea sau modificarea programului pentru medicisau asisteni

descriere administratorul va defini orarul pentru fiecare dintre medici care se va face public pentru pacieni. Orarul este de 2 tipuri: periodic si exceptiile de la orar. Medicii si asistentii isi pot anula programarile dintr-o anumita zi cu conditia ca se le reprogrameze ulterior creand astfel o exceptie de la programul lor periodic. Ei nu pot sa isi creeze un alt orar periodic, doar administratorul are aceste drepturi.

Administratorul va avea o interfata cu orarul pentru fiecare dintre departamente ( dermatologie, chirurgie etc) unde va putea defini orele si personalul medical pentru fiecare zi. In aceiasi interfata se vor afisa toate persoanele care apartin departamentului respectiv. Pot exista mai multe persoane din cadrul medical disponibile in aceiasi perioada a zilei. La aceiasi interfata vor avea si ceilalti utilizatori, mai putin pacientii, doar ca nu vor avea drepturi de editare completa. De altfel va exista si posibilitate de cautare a zilelor disponibile pentru un anumit departament. a preconditie: - logare utilizator cu drepturi de administratorpostconditie dac pentru programul existent exist deja programri fcute atunci pacienii vor fi ntiinai prin mail (sau telefon) de schimbarile efectuaterestrictie:- utilizator inexistent sau cu drepturi insuficiente b flux de evenimente:

PRINCIPAL :

Autentificare administrator -> alegere department -> selectare angajat -> selectare zi si perioada -> salvare orar persoana / departament

ALTERNATIV:

Autentificare asistent/medic/medic laborator -> definire program nou (zi/ora) -> anulare program vechi (optional) -> reprogramare pacienti -> salvare

Note: reprogramarile facute de angajati sunt valabile o singura data. Pentru schimbarea orarului trebuie contactat administratorul.

13. Crearesi editare formulare speciale pentru programariDescriere medicii pot realiza formulare speciale pentru in anumite cazuri. Aceste formulare sunt create dinamic si pacientii vor fi sau nu nevoiti sa le completeze pentru a face o programare. Aceste formulare sunt optionale. Formulare sunt create folosind o interfata in care medicul isi poate selecta tipul de campuri text, selectie, liste etc , care pot fi sau nu obligatorii. Aceste formulare cat si campuri sunt salvate in baza de date si vor fi folosite la construirea dinamica a lor.a preconditie: - autentificare utilizator (medic)postconditie restrictie:- utilizator inexistent sau cu drepturi insuficiente b flux de evenimentePRINCIPAL:

autentificare -> selectare campuri si etichete -> salvare formular ALTERNATIV

Autentificare -> modificare formular -> salvare formular14. Cartea de plangeri si recomandari

Descriere: Pentru a avea un feedback continuu de la clientii sai, exista modalitatea de scrie plangeri sau recomandari. Plangerile si recomandarile trebuie motivate. Aceste mesaje catre administratie nu sunt facute publice si le poate vizualiza doar administratorii. a preconditie: - autentificare pacientpostconditie daca utilizatorul a depus prea multe plangeri sau acestea nu sunt motivate atunci utilizatorul va fi avertizat sau chiar va fi lipsit de cont.

restrictie:- utilizator inexistent sau cu drepturi insuficiente b flux de evenimentePRINCIPAL:

Autentificare pacient -> scrie mesaj -> salveaza

ALTERNATIV

Autentificare administrator -> vizualizare mesaj -> posibilitate de stergere

Diagramele cazurilor de utilizare

1. Schema generala a cazurilor de utilizare

2. Cazul de utilizare Inregistrare utilizator

3. Cazul de utilizare Logare utilizator

4. Cazul de utilizare Modificare date

5. Cazul de utilizare Generare rapoarte

Diagramele de activitate1. Inregistrare utilizator

2. Logare utilizator

3. Parola uitata

4. Inregistrare programare in sistem de catre pacient

5. Anulare programare cadru medical

6. Anulare programare de catre pacient

7. Carte de plangeri

8. Consultare fisa medicala pacient de catre medic

9. Consultare fisa medicala de catre pacient

10. Creare formulare speciale pentru programari

11. Definirea orarului pentru medici

12. Editare informatii medic

13. Editare informatii pacient de catre asistenta sau medic

14. Vizualizare recomandare de catre administrator

Diagramele de secventa1. Diagrama de secventa generala a proiectului

2. Inregistrare programare pacient

3. Inregistrarea utilizatorului in sistem

4. Introducere consultatie medicala

5. Logare utilizator in sistem

6. Modificare consultatie de catre un cadru medical

7. Modificare analiza de catre medic

8. Modificare fisa pacient de catre medic

9. Modificare informatii cadru medical

Diagramele de colaborare1. Diagrama de colaborare generala a proiectului

2. Inregistrare programare pacient

3. Inregistrare utilizator

4. Introducere consultatie

5. Logare utilizator in sistem

6. Modificare consultatie

7. Modificare fisa pacient de catre cadrul medical

8. Modificare informatii cadru medical

Diagramele claselor de interfata1. Inregistrare utilizator in sistem

2. Logare utilizator

3. Inregistrare programari

4. Inregistrare consultatie

5. Modificare consultatie

6. Modificare analiza7. Modificare fisa pacient de catre cadrul medical

8. Modificare informatii medic

Diagrama de componente

Diagrama de desfasurare (Deployment Diagram)

Etapa de Proiectare

1. Proiectarea cazului de utilizare: Introducere Consultatie

Diagrama de clase:

Inregistrare Utilizatori

Modificare analiza:

Diagrama de stare:Stare Pacient:

Stare Medic:

Diagrama de Pachete:

Algoritm:Procedure CautaProgramare;

Var data=date,

ora=date,

doctor=Medic_cls::nume;

ora_status=bool;

Begin

If (doctor is NULL) then

{

do

{

If (data is NULL) then afiseaza (Introdu Data valida: Format:)

else afiseaza (ora, doctor)

} while (data - valid)

If (ora is NULL) then afiseaza (Ora invalida )

else

{

If (!ora_status) then

{ afiseaza (Va rog alegeti un doctor,

doctor);

set ora_status=TRUE)

}

else afiseaza(Consultatia nu e disponibila pt aceasta ora)

endif

}

}

Else

{

Afseaza (data, ora)

Selecteaza (data, ora) ; set ora_status=TRUE;

}


Recommended