Home >Documents >Revista Medicala Recuperare medicala 2013

Revista Medicala Recuperare medicala 2013

Date post:23-Dec-2015
Category:
View:121 times
Download:13 times
Share this document with a friend
Description:
Revista Medicala Recuperare medicala 2013
Transcript:
 • Interviu cu Prof. Dr. Mihai Berteanu 4

  Importana i beneficiile terapiei robot asistate 8

  Recuperarea cardiovascular postchirurgie cardiovascular 18

  Recuperare medicalRecuperare medical20132013MEDICAL MARKET

  Publicaie adresat

  cadrelor medicale

 • Calciu/Vitamina D3 500mg/400IU

  Posologie : 1 comprimat de dou ori pe zi

  Sinergie optim

  HAS* recomand corectarea deficienei de calciu-vitamina D nainte de a institui tratamentul medicamentos al osteoporozei

  Este medicamentul original ce conine combinaia optim de Calciu i Vitamina D3

  (1 comprimat de dou ori pe zi) cu studii proprii privind eficiena i tolerabilitatea;

  Se elibereaz cu prescripie medical i conine combinaia de 500 mg Calciu i 400

  UI Vitamina D3/pe 1 tablet masticabil;

  Forma farmaceutic este de comprimate masticabile; Comprimatele masticabile s-au dovedit a fi cele mai acceptate de pacieni;

  Recomandabil i la: diabetici, pacienii cu hipertensiune arterial;

  Ideos a fost denumit n Marea Britanie brandul de elecie dintre preparatele care

  conin combinaii de Calciu i Vitamina D3.

  Email: [email protected]

  Acest material promoional este destinat

  profesionitilor n domeniul sntii. Acest produs se elibereaz doar pe baza

  prescripiei medicale P-RF. Pentru informaii complete

  de prescriere, consultai Rezumatul Caracteristicilor

  Produsului.

  -0%Fracturi de old

  Fracturi nonvertebrale

  -50%

  -40%

  -30%

  -10%

  -20%

  -14%0%

  -50%

  -40%

  -30%

  -10%

  -20%

  Fracturi de old

  -25%

  Meta-analiz ce a cuprins

  9.083 pacieni

  Meta-analiz ce a cuprins

  31.022 pacieni

  Administrarea de vitamina D3 n doza de 800 UI/zi mpreun cu administrarea de calciu

  Sinergie optim 1000 mg Calciu / 800 UI vitamina D3/zi

  -30%

  doza optim de calciu i vitamina D3: 1000 mg Ca + 800 IU vitamina D3/zi - fracturi n raport cu alte doze i scheme de tratament.

  riscul de fracturi de old se reduce cu peste 25% atunci cnd se administreaz vitamina D3 n doza de 800 UI/zi mpreun cu calciu.

  Ultimele evidene subliniaz importana administrrii de Calciu i Vitamina D3: ca terapie adjuvant pentru osteoporoz.

  n doza optim de 1000 mg Calciu + 800 UI Vitamina D3/zi, deoarece reduce riscul de fracturi de old i alte fracturi non-vertebrale, ntre 25-30%, comparativ cu alte doze i scheme de tratament.

  *HAS - Haute Autorit de Sant (Autoritatea de Sntate Fracez)

  Evidene Clinice (1000 mg Calciu + 800 UI Vitamina D3)

 • 3Recuperare medical

  Sumar

  4 Reabilitarea medical o problem major a sistemului de sntate

  6 Managementul terapeutic al osteoporozei ncepe cu Ideos

  8Importana i beneficiile terapiei robot asistate la bolnavii cu suferine ale aparatului locomotor

  10Experiena TECAR n leziunile musculotendinoase posttraumatice n clinica Nova Vita

  14 Gheara-diavolului: antiinflamator i analgezic natural

  16 Fitoterapia i afeciunile sistemului musculo-scheletal

  18Recuperarea cardiovascular postchirurgie cardiovascular Un Nou nceput

  22 Abordarea pluridisciplinar a autismului pai spre recuperare

  30 Medicina energetic

  WATCH

  EDITOR Aleea Negru Vod nr.6, bl. C3,sc. 3, parter, 030775, sector 3,BucurTel: 021.321.61.23Fax: [email protected] nwatch.roP.O. Box 4-124, 030775ISSN 2285 - 6498

 • Articole de specialitate

  4 MEDICAL MARKET

  Interviu cu Prof. Dr. Mihai Berteanu, - Preedintele Societii de Medicin Fizic i Recuperare

  Domnule profesor Mihai Bertea-nu, n calitatea Dvs. de Preedinte a Societii Romne de Medicin Fizic i Recuperare Medical, ce ne putei spune despre noile tendine din acest domeniu multi-disciplinar?

  n primul rnd vreau s menionez cteva lucruri importante care s-au ntmplat n acest an este vorba despre denumirea ac-tual a specialitii i de modificarea Ghi-dului de Practic - i cteva evenimente care s-au petrecut anul trecut, dar care au avut consecine anul acesta; i aici vreau s m refer la Raportul Mondial privind diza-bilitatea, la traducerea acestuia n limba ro-mn i lansarea lui anul trecut la Palatul Parlamentului, lansare la care au participat politicieni, Domnul Preedinte al Camerei Deputailor - Domnul Valeriu Zgonea, or-ganizaii neguvernamentale ale persoane-lor cu dizabiliti, si bineinteles specialisti.

  n continuare, a dori s punctai cteva evenimente mai impor-tante, de un real interes pentru medicii de specialitate - propu-neri, realizari din ultima perioad; ceea ce s-a realizat i ce este nc n faza de proiect.

  Un lucru major, hotrtor pentru speciali-tate, determinant pentru anii urmtori, l-a constituit schimbarea denumirii specialit-ii; i-am dat o titulatur modern, accepta-t internaional, i anume cea de Reabili-tare Medical, n loc de Medicin Fizic,

  Recuperare Medical i Balneologie. Din luna martie, prin Ordin de Ministru, noua denumire, unanim acceptat, a fost cea de Reabilitare Medicala; totodata aparand si Ghidul de practica in specialita-te in forma revizuita

  De ce s-a dorit schimbarea de-numirii specialitii medicale?

  A fost n principal o aciune a Comisiei de Specialitate, al crui preedinte sunt, iar n cadrul Comisiei am considerat c denumi-rea veche a specialitii inducea foarte mult n eroare att pe specialiti, pe colegii de alte specialiti, pacieni, ct i factorii de deci-zie politic. Deoarece vechea denumire avea trei componente; era ca i cum specialitatea nu ar fi fost una singur, ci ar fi fost trei do-menii puse la un loc sub aceeai umbrela, acest lucru determinnd n cei peste 10 15 ani de existen, multiple confuzii n cadrul unor grupe foarte variate de persoane.

  Practic, specialitatea de reabilitare me-dical, se refer, aa cum i spune i titlul, la, rectigarea unor abiliti pierdute.

  nsi denumirea de DIZABILITATE, se traduce prin lipsa unor abiliti, fie c lipsesc din natere, fie c au fost dobndite pe parcursul vieii.

  La ora actual, la nivel mondial, ter-menul de dizabilitate, nu numai c este unanim folosit i acceptat, dar, are de mai bine de un deceniu i jumtate, documente emise de ctre Organizaia Mondial a S-ntii, de ctre Naiunile Unite, documen-te care vorbesc despre dizabilitate, despre persoanele cu dizabiliti i necesitatea de reabilitare. A avea n denumirea Specialit-ii, termeni precum medicina fizic, care nu este foarte clar pentru toat lumea ce nseamn continund cu balneologia, care se putea interpreta ca i cum, specialitii de acolo fceau altceva dect reabilitare me-dical, s-a considerat c este n interesul specialitilor i a Specialitii, s introdu-

  cem aceast denumire, care, nu reprezint o ambiie a membrilor Comisiei de Speci-alitate, ci un real progres, cu att mai mult, cu ct, n acest moment se vorbete despre pachete de servicii de baz, caz n care toa-te specialitile trebuie s treac printr-o regndire a modalitii de abordare a pa-cienilor, n condiiile financiare nu tocmai bune n care ne desfurm noi activitatea.

  Prin aceast denumire, am subliniat c specialitii notri, indiferent unde i des-foar activitatea, sunt specialiti de rea-bilitare medical, au cunotine i despre reabilitare i despre adic medicin fizic, balneologie, aceasta fiind parte din curri-cula noastr. Mai mult dect att, pentru a explica, pentru a legifera ceea ce Comisia de Specialitate a gndit, printr-un Ordin al Mi-nistrului Sntii, s-a modificat i Ghidul de Practic al Specialitii. Astfel, la Ghidul de Practica publicat iniial n 2010, care a fost modificat cu noua denumire, au fost incluse noua definiii care s explice complexitatea termenului de reabilitare medical n gene-ral i n particular n ara noastr, unde, fa de alte state europene (rile nordice, unele din rile centrale), avem acea component a Specialitii, reprezentat de balneologie

  Noi am explicat n aceste definiii im-portana schimbrii denumirii, menio-nnd c balneologia este inclus n reabi-litarea medical, iar colegul de specialitate care i desfoar activitatea ntr-o sta-iune balnear, are n plus fa de cel care i desfoar activitatae la ora, factorul terapeutic natural,. Referitor la factorul terapeutic natural, , se poate meniona c nu sunt multe intervenii terapeutice care s rmn neschimbate de mii de ani (de exemplu Bile Herculane, care erau cunos-cute dinainte de epoca roman). n acest caz vorbim de nite intervenii terapeutice care i-au dovedit eficiena de mii de ani. Aa ceva nu puteam s omitem, cu att mai mult, cu ct, Societatea noastr, nfiinata n 1922 ca i Societate de Hidrologie Medi-

  Reabilitarea medical o problem major a sistemului de sntate

 • Articole de specialitate

  Recuperare medical 5

  cala, este una dintre cele mai vechi Societi Medicale din Romnia (anul trecut am ser-bat 90 de ani de la atestarea ei legal).

  specialitatea de Reabilitare Medical re-prezint o specialitate medical un pic mai particular n rndul celorlalte specialiti, pentru c aa cum i spune i numele, noi ne ocupm de dizabilitate pentru a o rea-bilita; prin urmare, noi nu tratm un organ sau o funcie, sau un sistem de organe, nu tratm inima precum cardiologii, sistemul nervos central i periferic, precum neuro-logii, nu tratm doar oasele i articulaiile precum ortopezii, nu tratm stomacul i tubul digestiv precum gastroenterologii, etc., ci noi, pornind de la formaia medical pe care o avem, ncercm s integrm din punct de vedere global funcia, funciile pe care un individ le are sau nu le mai are.

  Cnd i ncepe rolul reabilitarea medical? Dup ce tratamentul pe specialitatea respectiv se consider ncheiat?

  Procesul de reabilitare nu ncepe cnd se termin activitatea altei specialiti; n majoritatea rilor dezvoltate, specialistul de reabilitare medical intervine la foar-te multe nivele ale procesului patologic, uneori necesarul de servi

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended