+ All Categories
Home > Documents > Cabaline Curs 8-9(2014)

Cabaline Curs 8-9(2014)

Date post: 18-Dec-2015
Category:
Upload: allynaeely
View: 69 times
Download: 4 times
Share this document with a friend
Description:
document
70
TEHNOLOGIA DE ÎNTREŢINERE A TINERETULUI CABALIN • Prin tineret se înţelege toţi produşii de la naştere la vârsta de adult, indiferent de sex. • În cadrul acestei mari grupe distingem următoarele categorii de tineret: - mânji sugari (intervalul de vârstă de la naştere la înţărcare (6 luni), indiferent de sex); - mânji înţărcaţi (perioada de la înţărcare la vârsta de 1 an, indiferent de sex);
Transcript
  • TEHNOLOGIA DE NTREINERE A TINERETULUI CABALIN

    Prin tineret se nelege toi produii de la natere la vrsta de adult, indiferent de sex. n cadrul acestei mari grupe distingem urmtoarele categorii de tineret:- mnji sugari (intervalul de vrst de la natere la nrcare (6 luni), indiferent de sex);- mnji nrcai (perioada de la nrcare la vrsta de 1 an, indiferent de sex);

  • iepoare sau tineret femel (categoria cuprins ntre vrsta de un an i cea de dresaj);- armsrui sau tineret mascul (categoria cuprins ntre vrsta de un an i cea de dresaj);- tineret mascul n dresaj i antrenament (corespunztor duratei de dresur i de antrenament pn la vrsta de calificare);- tineret femel n dresaj i antrenament (corespunztor duratei de dresur i de antrenament pn la vrsta de calificare).

  • Dintre speciile de ferm, cea mai lung durat de cretere o au cabalinele, ceea ce atrage i riscurile cele mai mari. Avnd n vedere procesul de ameliorare la cabaline mai lent, rezult evident necesitatea obinerii unor performane de reproducie ct mai ridicate i asigurarea condiiilor de maxim favorabilitate creterii i dezvoltrii tineretului, care s conduc n final la obinerea unor indivizi de mare valoare zootehnic i economic.

  • Perioada de cretere are o durat de 4-5 ani sau chiar mai mult, fiind direct influenat de precocitatea rasei, de tehnica i condiiile de ntreinere. n cadrul acestei perioade se disting dou subperioade: - de cretere intrauterin i - de cretere postuterin.

  • Comparativ, intensitatea de cretere cea mai mare are loc n viaa intrauterin. Exprimat prin numrul dublrilor de la starea de zigot la cea de adult, cabalinele i dubleaz masa de 29,747 ori, din care 26,312 dublri n subperioada intrauterin i numai 3,435 n cea postuterin. n medie, pe ntreaga perioad de cretere, revin 0,419 dublri pe lun, din care 2,22 dublri pe lun n viaa intrauterin i 0,051 dublri lunar postuterin.

  • Desigur, n ce privesc valorile absolute de cretere, acestea sunt cele mai mari n viaa postuterin (viteza absolut de cretere, coeficientul de cretere).Rezult astfel necesitatea asigurrii unui regim optim de ntreinere i de alimentaie a iepelor n gestaie, ceea ce duce la obinerea unor produi viguroi i bine dezvoltai nc de la natere, cu premise favorabile evoluiei de cretere postuterine. n acelai timp, se impune asigurarea condiiilor optime de cretere dirijat a tineretului, n vederea exteriorizrii potenialului productiv ntrunit i obinerea unor produi cu valoare zooeconoimic sporit.

  • Tehnologia de cretere la tineret se aplic difereniat, n funcie de particularitile morfofiziologice ale fiecrei categorii de vrst. Aprecierea creterii i dezvoltrii tineretului se face pe baza indicilor de cretere, care trebuie stabilii pe intervale ct mai scurte de timp.

  • Lunar sau cel puin trimestrial, se determin dinamica de cretere ponderal i a principalelor dimensiuni ce ilustreaz dezvoltarea corporal, iar n funcie de evoluia acestora se acioneaz asupra elementelor corespunztoare de influen i dirijare a tehnicii de cretere.

  • Dinamica de cretere a principalelor nsuiri morfologice relev indici de cretere valoric diferii ntre acestea n cadrul raselor i fa de corespondenii lor ntre rase.

    n ce privete dinamica de cretere a masei corporale, aceasta se caracterizeaz printr-o vitez medie zilnic de cretere de 0,8-0,9 kg n primele ase luni de via la rasele uoare i intermediare, respectiv de pn la 1,5 kg la cele grele i semigrele, dup care descrete treptat.

  • Un mnz cu dezvoltare normal trebuie s realizeze la vrsta de 45 zile o mas dubl fa de cea avut la natere, o mas tripl la 90 de zile i un coeficient de cretere de 50% la vrsta de ase luni. Dinamica de cretere a principalelor dimensiuni corporale, relev un ritm de cretere absolut diferit, cele mai precoce fiind perimetrul fluierului, lrgimile i talia.

  • NGRIJIRILE NOU-NSCUTULUIn mod normal expulzarea ftului este uoar, nou nscutul alunecnd pe jaretele iepei, cade pe aternut i, n general, prin ntindere, cordonul ombilical se rupe aproape de vulv.O prim msur const n secionarea cu ajutorul unei foarfeci sterile a cordonului ombilical la 10-15 cm de peretele abdominal.

  • Prin apsare uoar, de sus n jos i fr traciune, se stoarce sngele de pe traiectul cordonului ombilical, dup care acesta se leag la 2-3 cm de peretele abdominal cu ajutorul unei sfori groase, rezistente i sterile. n continuare, plaga de rupere sau de secionare a cordonului ombilical se tamponeaz repetat cu tinctura de iod, pentru a preveni posibilitile de infecie prin contact cu aternutul, infecii ce ar putea fi fatale nou-nscutului sau compromitoare pentru viitorul animalului.

  • Dac iapa a fost vaccinat contra tetanosului (ceea ce este necesar), imunitatea se transmite i ftului n timpul vieii intrauterine, prevenind apariia unor infecii prin rana ombilical.O grij special trebuie asigurat n ce privete primele micri respiratorii. n acest sens se procedeaz la ndeprtarea mucozitilor de pe regiunea botului (nri i gur), fricionarea uoar cu puin alcool pe tot corpul.

  • Dac situaia o impune, se poate recurge la respiraia artificial prin insuflare de aer (sau a unui amestec de aer i oxigen) n plmni, sau se recurge la insuflare fcut de om gur la nar".Toaleta i nclzirea nou-nscutului se asigur prin tergerea i prin fricionarea uoar a ntregului corp cu o estur de ln cald. De obicei iapa, mam i cur mnzul de mucoziti prin lins energic, linsul avnd acelai rol ca i fricionarea cu estur de ln, realiznd un adevrat masaj cutanat i muscular, ce activeaz circulaia superficial.

  • Pentru a determina luza s fac aceast operaie, nou-nscutul se poate pudra cu fin sau cu tre puin srate.ndat ce mnzul se poate ridica pe picioare, ajutat de ngrijitor, el este dirijat spre mamel (n prealabil splat cu ap fiart) i dup ndeprtarea primelor picturi, este dat la supt. n cazul unor dificulti, se vor mulge cteva picturi de colostru pe degete i se vor da spre supt mnzului, care, astfel momit, este apropiat de unul din sfrcurile ugerului, ce i se introduce n gur.

  • Mnzul se d la supt imediat dup ftare, colostrul reprezentnd un stimul indispensabil pentru declanarea funciilor digestive, fiind n acelai timp un rezervor de proteine, vitamine i elemente imunizante contra infeciilor postnatale.

  • TEHNOLOGIA DE CRETERE A MNJILOR SUGARIPrin schimbarea condiiilor de mediu specifice vieii intrauterine, prima parte a vieii postuterine este caracterizat printr-o mare sensibilitate i apreciabil plasticitate a tineretului, n acelai timp, ritmul i intensitatea creterii i pstreaz specificul ultimelor luni a existenei intrauterine, creterea fiind mai accentuat n prima parte a vieii.

  • Aceste considerente subliniaz necesitatea asigurrii n prima parte a vieii a celor mai bune condiii de ntreinere, care, favoriznd optimal creterea i dezvoltarea, s creeze premisele obinerii unor indivizi valoroi, capabili s-i exteriorizeze ntregul potenial productiv acumulat.

  • Adposturile. n primele 8-10 zile de la natere, mnjii sugari se menin liberi n maternitate, alturi de iepele mame, n boxele individuale ale acestora. Dup aceast vrst, mnjii mpreun cu iepele mame sunt trecui n adposturi sistem hal. Adposturile sunt prevzute cu iesle i adptori automate, pe pereii laterali, interiorul fiind amenajat prin desprituri, care s permit gruparea a 7-10 iepe cu mnji (pn la vrsta de 1 lun). Dup aceast vrst se poate face regruparea pe loturi mai mari (duble).

  • Herghelia Mangalia iepe cu mnji sugari

  • Caracteristicile i microclimatul adposturilor sunt cele menionate la categoria iepelor n lactaie, suprafaa necesar pentru un cuplu iap-mnz fiind de 12-16 m2, din care 3-4 m2 pentru mnz i 912 m2 pentru iap. Compartimentarea adpostului se realizeaz cu ajutorul unor perei de lemn demontabili sau plase nalte de 1,3-1,4 m i prevzute cu ui de acces.

  • De-a lungul acestor desprituri, la nlimea de 0,7-0,8 m de la podea, se asigur jgheaburi adnci de 0,150,20 m, largi de 0,15 m la fund i 0,20 m n partea lor superioar, necesare pentru administrarea concentratelor la mnji, calculnd un front de furajare de 0,30,4 m. Foarte important este asigurarea unui strat permanent, gros i uscat de paie, care se schimb zilnic. Aternutul umed este duntor, favoriznd rceala i respectiv apariia afeciunilor pulmonare la mnz.

  • ngrijirile corporale. n perioada de stabulaie, pansajul este obligatoriu, prin ndeprtarea prafului i a impuritilor, stimulnd n acelai timp funciile fiziologice ale pielii. Pansajul const n perierea n pr i rspr, operaiunea executndu-se odat cu cea pentru mam. De asemenea, mnzul se buumeaz cu un omoiog de fn i printr-o uoar fricionare, de cte ori este nevoie de a usca prile umede ale corpului.

  • n perioada de var, cnd mnjii se ntrein la pune, pansajul se las pe seama factorilor naturali, ndeprtndu-se numai impuritile mari, care pot jena animalul.O atenie deosebit trebuie acordat ntreinerii copitelor, care se examineaz ct mai des. n primele trei luni de via copitele se cur bilunar i apoi lunar, operaiunea avnd drept scop ajustarea tocirilor neregulate sau corectarea copitei defectuoase i totodat obinuirea mnzului cu ridicarea picioarelor pentru examinare.

  • Micarea este la fel de necesar ca pentru orice alt categorie de vrst, contribuind la fortificarea aparatului locomotor i la stimularea funcional a organismului. n perioada de iarn micarea se asigur mpreun cu mamele n padoc sau pe culoarele de micare, iar vara la pune.Regimul de micare se face progresiv. Din ziua a 9-a de via, mnjii se scot la plimbare cu iepele mame, la nceput pe o durat de 15 minute, ns numai n zilele cu vreme frumoas i soare, fr a le permite s se culce pe sol.

  • Cu timpul, durata afectat micrii crete treptat, astfel c dup 2-3 luni se pot menine afar cea mai mare parte din zi, cnd timpul este favorabil.n cazul raselor de munc, pn la vrsta de 2-3 luni i pe timp nefavorabil mnjii se menin la grajd, iar dup aceast vrst i pot nsoi mamele.

  • n cazul mnjilor care i pierd mamele, acetia se pot alpta la iepe doici, care i-au pierdut mnzul sau la iepe cu producii ridicate de lapte, situaie n care se impune suplimentarea furajrii, att pentru iap ct i pentru mnjii respectivi. La nevoie laptele de iap se poate nlocui cu lapte de vac diluat cu 1/3, la care se adaug 50 g zahr i 1 ou/l lapte, administrat la temperatura de 3839C.Intervalul dintre supturi va fi de 1/2 or, n primele 5-6 zile, de o or, n primele trei luni (7-8 tainuri) i apoi de dou ore, pn la nrcare (3-5 tainuri).

  • ncepnd cu vrst de 3-4 sptmni, n alimentaia mnjilor se introduc i nutreurile de origine vegetal, care, n toate cazurile, trebuie s fie de foarte bun calitate i cu nsuiri organoleptice normale.Dintre nutreurile concentrate, se recomand administrarea de ovz mrunt uruit, ncepnd cu circa 100 g/zi, care crete treptat pn la vrst de o lun la 0,5 kg/zi, cantitate care se majoreaz lunar cu cte 0,5 kg, astfel nct la nrcare s poat consuma 3-3,5 kg. Dup vrst de o lun, pe msur ce cantitatea de concentrate crete, o parte din uruiala de ovz se nlocuiete cu boabe de orz, amestec de tre, mazre uruit i roturi.

  • Folosirea punii poate ncepe de la 2-3 sptmni, reprezentnd cel mai bun regim alimentar, care stimuleaz secreiile gastrice i favorizeaz adaptarea la consumul celorlalte sortimente de nutreuri.Odat cu administrarea concentratelor, mnjii trebuie obinuii i cu consumul nutreurilor fibroase, reprezentate de otav, fn de leguminoase sau amestec de leguminoase i graminee.

  • Fibroasele se administreaz jos (pe pardoseal), ceea ce contribuie la creterea rezistenei regiunilor superioare ale trunchiului. Pn la nceperea sezonului de punat, se administreaz i furaje suculente, obinuit morcovi tocai, care de la 0,2-0,3 kg/zi ajung treptat la 2 kg morcovi administrai ntregi.

  • n funcie de producia de lapte a iepelor mame, este necesar s administrm o cantitate de nutreuri, care s asigure i s stimuleze creterea. Pentru 1 kg spor mas-vie se consider un necesar de 3,5-4 U.N. i 110-120 g P.D./U.N. Spre exemplu, raia unui mnz de trei luni, n perioada de iarn, poate fi: 1 kg fn natural, 1 kg fn de leguminoase, 1 kg ovz; 0,3 kg mazre, 0,5 kg orz, 0,3 kg porumb i 0,05 kg sare.

  • n perioada de pune: 1 kg fn de leguminoase, 1 kg ovz, 0,5 kg porumb; cte 0,3 kg mazre i orz, 4 kg mas-verde pune i 0,05 kg sare. Pe baza cntririlor periodice i a vitezei absolute de cretere realizate de mnji, raiile ntocmite se corecteaz corespunztor.n ce privete alimentarea cu ap, aceasta este foarte important, organismul mnzului coninnd numai 25-30% substan uscat, respectiv 70-75% ap. Din aceste motive, necesarul zilnic de 200-250g ap/kg, fa de numai 60-80g ap/kg mas vie la aduli.

  • Desigur, o bun parte din necesarul de ap se satisface prin laptele supt, ns nu trebuie s neglijm asigurarea apei la discreie sau adparea de 2-3 ori pe zi, odat cu iepele mame.

  • NRCAREA MNJILOR reprezint ncetarea alimentaiei mnzului cu lapte, moment care, obinuit, corespunde i cu ncetarea funciei secretorii a glandei mamare. De obicei nrcarea se face la vrsta de ase luni, ns nu reprezint o dat fix, uneori perioada de alptare fiind mai lung sau mai scurt, n funcie de dezvoltarea corporal a mnzului.

  • ncetarea alimentaiei cu lapte constituie un moment critic pentru mnz, deoarece laptele reprezint nc un furaj de baz complet, activitatea specific a tubului digestiv este nc n formare, iar separarea de iepele mame i schimbarea adposturilor provoac agitaie i nesiguran.Toate acestea duc la scderea poftei de mncare a mnjilor i influeneaz ulterior nefavorabil ritmul de cretere. n mod obinuit nrcarea corespunde cu anotimpul de toamn, respectiv cu perioada de trecere la stabulaie, cnd i condiiile de mediu sunt mai puin favorabile.

  • n primele luni dup nrcare creterea stagneaz, ceea ce impune o deosebit atenie n dirijarea regimului de alimentaie i de ngrijire a mnzului, astfel nct s se asigure i n continuare un ritm de cretere susinut.

  • Herghelia Jeglia iepe cu mnji n preajma nrcrii

  • Prevenirea i atenuarea acestui moment critic se poate realiza prin urmtoarele msuri:- pe msura scderii produciei de lapte la iepele mame, mnzul trebuie obinuit cu cantiti sporite de alte furaje, astfel ca n momentul nrcrii s fie capabil s consume o raie echivalent cu cea prevzut pentru perioada de dup nrcare;

  • - obinuirea mnzului de timpuriu cu legarea la iesle, operaiune care ncepe nc de la vrsta de trei luni;- trecerea mnjilor sugari n adposturile destinate mnjilor nrcai, se face mpreun cu iepele mame i cu ngrijitorii respectivi, ceea ce contribuie la o mai uoar i mai rapid obinuire a mnjilor cu noile condiii, dar dup cteva zile i treptat, iepele mame se readuc n adposturile destinate lor.Odat cu nrcarea se procedeaz i la o prim clasare a mnjilor.

  • Cu aceast ocazie se apreciaz dezvoltarea corporal, prin msurtori (mas corporal, talie, perimetrul toracic i al fluierului), se face individualizarea prin nfierare i se stabilete destinaia lor. Mnjii bine conformai i care corespund standardului de ras sunt destinai pentru reproducie, cei slabi dezvoltai i cu defecte se vor crete ca i animale de munc sau se sacrific.

  • Herghelia Jeglia mnji recent dangalizai

  • TEHNOLOGIA DE NTREINERE A MNJILOR NRCAI (612 LUNI)Avnd n vedere c ftrile la cabaline au loc n mod obinuit primvara i respectiv nrcarea se face toamna sau la nceputul iernii, perioada de vrst 6-12 luni se suprapune pe sezonul de iarn. n acest fel, criza de nrcare se cupleaz cu ncetarea punatului i a micrii n libertate, ceea ce face ca aceast perioad de vrst s fie una din cele mai dificile etape de cretere din viaa tineretului.

  • Aceasta cu att mai mult, cu ct viteza absolut de cretere trebuie s se menin la un nivel ridicat, mnzul trebuind s realizeze pn la vrsta de un an circa 85% din dezvoltarea corporal din primii doi ani de via. Pe baza acestor considerente, este necesar s se asigure condiii de adpostire, ngrijire i alimentaie, ct mai favorabile, care s stimuleze potenialul de cretere specific etapei respective de vrst pe sexe i caracteristicilor de ras.

  • Adposturile. Mnjii nrcai se menin n adposturi sistem hal, prevzute de-a lungul pereilor cu iesle din beton, situate la 0,8-0,9 m de podea, adnci de 0,3 m, i largi de 0,25-0,3 m n partea lor inferioar, respectiv 0,4 m n partea lor superioar, prevzute cu belciuge de legare la un interval de 1,2-1,3 m.Pardoseala este din pmnt btut, din crmid sau asfalt, prevzut cu paturi lungi de 2-2,5 m i cu rigole de scurgere (0,15 X 0,10 m), cu pant de scurgere de 1% i respectiv 2%, iar pe mijloc cu culoar de 2-2,5 m.

  • Tavanul trebuie s fie bine ncheiat i puin nalt, situat la 2,2-2,5 m de podea, iar geamurile situate la 1,71,8 m de sol, se calculeaz pentru o luminozitate de 1:12-1:14. Temperatura n adpost trebuie s se menin constant la 12-14C, un microclimat favorabil i fr cureni. Mnjii se ntrein liberi n adpost, exceptnd timpul de administrarea concentratelor i de efectuarea pansajului, cnd acetia se leag la iesle.Suprafaa de adpost necesar este de 4-6 m2/cap, mnjii fiind grupai pe loturi de 10-15 indivizi.

  • n acest scop, adposturile se compartimenteaz prin perei de scndur (sau crmid) ntregi, sau prin desprituri nalte de 1,3-1,4 m. Deschiderea compartimentelor trebuie s corespund cu un padoc ce s asigure minimum 10-12 m2/mnz, iar uile adposturilor se vor menine deschise toat ziua pn la venirea frigului, oblignd tineretul s stea ct mai mult n aer liber.

  • ngrijiri corporale. n vederea meninerii active a funciilor fiziologice ale pielii, pansajul se execut obligatoriu de dou ori pe zi. Acesta se execut numai cu omoiog de paie i perie, fr folosirea esalei. Controlul i corectarea copitelor se face lunar, iar examenul i curirea acestora se face zilnic, aciunea avnd i rolul de a obinui mnzul cu ridicarea membrelor. Curenia adpostului i schimbarea aternutului se execut zilnic.

  • Micarea. Iarna, mnjii se scot zilnic 2-3 ore n padoc pentru a face micare, iar n zilele frumoase de la finele toamnei i nceputul primverii, se vor lsa n padoc cea mai mare parte din zi. Plimbarea se poate efectua i n culoarele de micare, n cte dou reprize a cte 30 minute, unde se poart n alur alternant de pas i de trap uor (de exemplu: 10 minute pas, 5 minute trap, 15 minute la pas n funcie de oboseal).

  • Herghelia Rueu tineret

  • Alimentaia. Avnd n vedere ritmul susinut de cretere ce trebuie asigurat n aceast perioad, nevoile reale de consum ale mnjilor se stabilesc lunar pe baz de cntriri. La 100 kg viu se apreciaz ca necesare, n medie cte 2,5 U.N. i 120 g P.D./U.N.; 18-20 g calciu; 8-10 g fosfor; 7 g sare i 20 mg caroten.Normele de hran se stabilesc difereniat dup ras i masa corporal. Furajele recomandate pe sortimente sunt urmtoarele:

  • - fibroasele reprezentate prin fn de lucern sau amestec de graminee i leguminoase (35-50% leguminoase) se administreaz zilnic pn la 8 kg sau la discreie, avnd rol n dezvoltarea aparatului digestiv, iar pentru ntrirea liniei spinrii se distribuie pe jos;- dintre suculente, se recomand morcovii, n cantitate de 2,5 kg, chiar pn la 6 kg, apoi sfecl furajer 4-6 kg sau 5-10 kg de siloz.- concentratele se administreaz sub form de amestec n cantiti de 3-5 kg, formate din 70% ovz, 20% uruial de mazre i 10% tre, sau 60% ovz i cte 20% mazre i tre; de 23 ori pe sptmn trele nlocuindu-se cu semine de in uruite;

  • O raie pentru un mnz de 200 kg poate s fie format din 2,5 kg fn de leguminoase, 2,0 kg fn natural, 1,7 kg ovz; 0,5 kg porumb i 0,5 kg roturi (sau tre), 3 kg morcovi i 0,014 kg sare.Raia zilnic se administreaz n trei tainuri, n urmtoarea ordine: fibroase, suculente, ap i apoi concentratele. Furajele concentrate se administreaz n tainul de diminea i sear, iar cele fibroase la fiecare tain, din care cel de sear este cel mai voluminos (40%). Adpatul se asigur prin adptori automate sau la gleat de trei ori pe zi.

  • TEHNOLOGIA DE CRETERE A TINERETULUI CABALIN DE LA VIRSTA DE UN AN LA CEA DE DRESAJn preajma vrstei de un an, mnjii nrcai de ambele sexe nu se mai pot ntreine amestecai ntr-un adpost comun, din cauza apariiei i manifestrii instinctului genezic. Este momentul separrii pe sexe i trimiterea lor la seciile de tineret, operaiune care normal se face cu cel puin o lun naintea sezonului de primvar, timp necesar obinuirii tineretului cu noile condiii.

  • Herghelia Dor Mrunt - tineret

  • De fapt, separarea pe sexe se recomand s se fac nc de la vrsta de nou luni, criteriu de care trebuie s se in seama nc de la organizarea pe loturi a mnjilor nrcai.Vrsta de meninere la aceast categorie de tineret variaz n funcie de ras. Mnjii din rasele Pur snge englez i Trpa se menin n herghelii pn la vrsta de 18 luni, cnd se trimit la hipodrom pentru dresur i antrenament special, n urma crora particip la probele de calificare.

  • La celelalte rase, mnjii se menin n secia de tineret a hergheliei pn la vrsta de 2 1/2 ani, cnd se trec n secia tineretului cabalin pentru dresur i antrenament, unde la 3 1/2 ani sunt supui probelor finale de calificare, iar la 4 ani se livreaz n funcie de destinaie. Pn n anul 1953, mnjii erau trecui la secia pentru dresaj i antrenament la vrsta de 3 1/2 ani, ns datorit mbuntirii n timp a nivelului de cretere a ritmului de dezvoltare, la vrsta de 2 1/2 ani tineretul realizeaz la principalele dimensiuni de mas valori foarte apropiate de ale adulilor.

  • Adposturile. De la vrsta de un an tineretul se adpostete separat pe sexe, n secii diferite: secia pentru armsrui sau tineret mascul i secia pentru iepoare sau tineret femel (de la un an la vrsta de dresur). n cazurile cnd herghelia nu dispune de secii separate, tineretul din aceast categorie se poate crete ntr-o singur secie, ns n adposturi separate. Prin amenajri interioare, adposturile trebuie compartimentate astfel nct s permit lotizarea tineretului pe structuri de vrsta.

  • Meninerea la un loc a tineretului de vrste diferite este neraional, deoarece stnjenete desfurarea normal a tehnologiei de cretere (stabilirea i administrarea difereniat a raiilor) i impieteaz dinamica de cretere a acestuia.n perioada de stabulaie tineretul se ntreine liber n adposturi de tip hal, ale cror caracteristici de amenajare interioare i de microclimat sunt identice cu adposturile destinate iepelor de reproducie.Dimensionarea adposturilor este n funcie de necesitile hergheliei, calculndu-se o suprafa de 6-8 m2 pentru tineretul n vrsta de 1-2 ani i 8-10 m2 pentru cel de peste doi ani.

  • Legarea la iesle se face numai pe durata administrrii nutreurilor concentrate, efectuarea pansajului i examenul copitei.n perioada de var tineretul se ntreine cea mai mare parte din zi la pune, care trebuie s fie prevzut cu locuri de odihn i cu umbrare, sau n tabere de var. n absena taberelor de var, tineretul se readuce zilnic pentru nnoptare n secie, unde pe timp frumos se menine n padocuri, iar pe timp nefavorabil n adposturi, ale cror ui se menin permanent deschise.

  • ngrijirile corporale. Pansajul se execut zilnic numai n perioada de stabulaie (iarna), vara acesta fiind lsat pe seama factorilor naturali i se rezum doar la ndeprtarea impuritilor ce stnjenesc animalul. Controlul i toaletarea copitelor se face obinuit la intervalul de 1-11/2 luni i de cte ori este nevoie n cazul corectrii unor defecte de cretere ale copitei. Copitele albe, cele cu cornul subire i puin rezistent, se pot proteja prin aplicarea unor potcoave uoare i slab btute, prinse n 2-3 caiele mici.

  • Micarea. La aceast categorie de vrsta, micarea este la fel de necesar ca i hrana. Pentru a favoriza dezvoltarea aparatului locomotor este necesar s se efectueze exerciii metodice i progresive, respectnd i aplicnd principiile gimnasticii funcionale specifice. n acest sens este nevoie de unele amenajri cum sunt: padocuri, culoare de micare, manej nchis i pist de alergare.

  • Culoarul de micare reprezint un amenajament de form circular sau cel mai frecvent eliptic, mprejmuit cu gard de lemn sau de srm nalt de 1,6-1,7 m, cu lungimea pistei de 400-800 m i o lime de 8-12 m. n mod obinuit, prin intermediul unor culoare secundare mobile, adposturile sunt legate direct cu culoarele de micare. Micarea se face n cte dou reprize zilnice a cte 45-50 minute la tineretul ntre 1-2 ani i a cte o or la cel peste doi ani.

  • Exerciiile se execut pe categorii de vrst, n loturi de pn la 30 capete, dimineaa ntr-un sens i seara n sens opus, iar efortul crete progresiv cu vrsta. Un asemenea program de micare ar putea fi urmtorul:

    alurala vrsta de 1 11/2 ani la vrsta de 23 anpas10 minute 10 minutetrap23 km cu 7 minute/km 5 6 km cu 6 minute/kmpas15 minute 15 minute

    Dup fiecare repriz de micare, obligatoriu se execut buumarea i nlturarea impuritilor care pot produce jen.

  • Alimentaia. Pentru tineretul din categoria animalelor de munc se face n funcie de masa corporal i de ritmul de cretere preconizat. Pentru tineretul cabalin din herghelii, normele de furajare sunt difereniate pe categorii de rase. n principiu, normele de furajare prevd pentru 100 kg mas vie un necesar de 2-2,5 U.N. cu 90 g P.D./U.N.; 10-14 g Ca; 8 g P; 7 g sare i 20 mg caroten.Deoarece obinuit ftrile au loc primvara, tineretul cabalin din aceast categorie se bucur de dou sezoane de var i unul de iarn.

  • Dintre nutreurile folosite i administrate n alimentaia acestei categorii de tineret amintim:- nutreurile fibroase, reprezentate de fnuri naturale i cultivate, n care cel de leguminoase s constituie 50% din raie; se administreaz n cantiti de pn la 10 kg iarna i 1-3 kg n perioada de var;- nutreuri grosiere, dup vrsta de doi ani, formate din paie de ovz pn la 2-3 kg;- suculente, reprezentate de morcovi 2-5 kg, sfecl 4-6 kg sau siloz 8-10 kg;- concentrate pn la 5-6 kg, formate din amestecuri n care prioritar este ovzul (60-70%);

  • - nutreul verde, care reprezint furajul de baz n perioada de var se poate consuma ntre 15-35 kg, n funcie de vrst.Raiile i structura acestora variaz n funcie de masa corporal individual, de starea de ntreinere, de sezon i de sortimentele furajere de care se dispune. Orientativ, pentru calcularea unei raii se poate considera ca necesare, la 100 kg viu, n perioada de iarn, urmtoarele cantiti de nutreuri pe sortimente: 2 kg fn, din care 50% leguminoase, 1,1 kg amestec de concentrate, 1 kg rdcinoase sau 2-2,5 kg siloz i 0,5 kg grosiere (paie);

  • n perioada de var: 0,5-0,7 kg fn, 0,3-0,5 kg concentrate i 5-7 kg mas verde.Raiile stabilite se administreaz n trei tainuri, n ordinea i proporia amintit la categoria de vrst anterioar. n lipsa adptorilor automate, adparea se face de trei ori pe zi.


Recommended