Home >Documents >Boli Chirurgicale

Boli Chirurgicale

Date post:29-Jan-2016
Category:
View:69 times
Download:5 times
Share this document with a friend
Description:
FMV Iasi
Transcript:

Capitolul 1

Capitolul 1. INSTRUMENTARUL CHIRURGICAL

1. Instrumente pentru incizia (secionarea) esuturilor

1.1. Instrumente pentru incizia (secionarea) simpl a esuturilor

Bisturiul este compus din lam i mner. Dup forma lamei se distinge: bisturiul drept sau ascuit (folosit cu predilecie n puncii i debridri), bisturiul curb sau convex (care se folosete n efectuarea inciziilor lungi). Dac la unele tipuri de bisturie, lama face corp comun cu mnerul, la alte tipuri, lama se poate schimba, fiind destinat unei utilizri unice. La rndul lor, lamele au dimensiuni i forme variate, n raport cu destinaia lor. Astfel, unele sunt mai late, cu vrful semioval i se folosesc pentru incizii cutanate, altele, mai ngroate, cu vrful ascuit, folosite pentru incizia unor orificii sau traiecte fistuloase scurte, altele, cu vrful ndoit etc.

Montarea lamei la mner se face cu ajutorul unei pense Pean: se prinde poriunea lat, la nivelul muchiei i se fixeaz n locaul de pe mner, prin alunecare dinainte spre napoi. Scoaterea lamei se face prin prinderea ei cu pensa la nivelul opus vrfului, ridicarea din locaul respectiv i alunecarea n sens invers.

Bisturiul electric se folosete pentru secionarea esuturilor. Partea activ (lama subire din metal sau bucla din fir subire) se introduce ntr-un mner prevzut cu un ntreruptor, care se continu cu un conductor montat la un transformator, ce se alimenteaz de la reeaua electric i care transform curentul electric de la 220 V la 6 V i 7,5 A. Datorit rezistenelor electrice, intensitatea curentului poate fi variabil, servind la electroseciune sau la electrocoagulare.

Tenotomul este un instrument asemntor bisturiului, de care se deosebete prin lama mai lung i vrful butonat. Tenotomul poate fi drept sau curb i se folosete la secionarea tendoanelor. Att tenotomul, ct i bisturiul, pot avea lama detaabil.

Foarfeca chirurgical. Dup direcia braelor exist foarfeci drepte, curbe i cudate, fiecare dintre acestea putnd avea vrfurile ascuite sau boante. Foarfeca chirurgical se folosete la incizia esuturilor, excizia esuturilor bolnave i a tumorilor etc.

Foaia de jales are un mner i o lam curbat pe lat. Poate fi simpl, cnd lama are o singur margine ascuit (n acest caz este pentru mna dreapt sau stng) sau dubl, cnd are ambele margini ascuite. Se folosete n operaii pe copit i ongloane.

Decolatorul de periost poate fi drept (model Farabeuf), curb (la stnga sau la dreapta), n T, canelat, cudat i respectiv decolatorul curb pentru coast.

Fierstrul chirurgical se prezint sub urmtoarele forme: fierstrul lam (prevzut cu mner sau cadru metalic), fierstrul n form de lan i fierstrul de srm (Gigli, Olivecrona). Fierstraiele chirurgicale sunt ntrebuinate n operaii pe coarne i n osteotomii.

Trepanul este un fierstru circular, cu ajutorul cruia se extrage din compacta oaselor late o rondel, pentru a se deschide cavitatea sinusurilor sau cavitile nazale. Piesa sa principal este coroana (fierstrul circular), n mijlocul creia se afl o tij cu vrf piramidal (acest vrf fixeaz instrumentul n locul de elecie al trepanaiei). Exist trepan manual i trepan electric.

1.2. Instrumente pentru secionare i strivire

Majoritatea acestor instrumente sunt reprezentate de pensele de castrare, care fac hemostaza la nchiderea braelor, prin strivirea cordonului. Pensele de castrare (Reimers, Verboczy, Haussman, Burdizzo, Serra, Hetzel, ecrasorul Chassaignac) au dou brae articulate, prevzute la extremitatea distal cu ramuri pentru strivirea cordonului.

Secionarea cordonului se realizeaz fie prin marginea extern, tioas, a braelor, fie printr-un cuit situat deasupra (exclusiv n cazul pensei Reimers). Pensele de castrare se aplic pe cordon n aa fel ca urubul aflat pe articulaia braelor s rmn n afar, astfel ca forcipresura s se produc n partea intern, iar secionarea, n partea extern a cordonului.

Pensa Burdizzo efectueaz strivirea cordonului testicular prin traversul pielii. Se ntrebuineaz pentru castrarea nesngeroas a taurilor i a berbecilor i are forma unui clete cu extremitile distale neascuite, boante. Braele sunt dublu articulate pentru a asigura stabilitatea poziiei care i se d. Unele pense Burdizzo prezint stopcordon, adic un dispozitiv care mpiedic alunecarea cordonului testicular dintre brae n timpul strivirii lui.

Ecrasorul Chassaignac produce o secionare lent, prin strngerea unei anse n form de lan. Lanul ecrasorului este adpostit ntr-o teac metalic i poate fi strns printr-un resort sau prin micri de pendulare ale mnerului, aflat la extremitatea proximal a instrumentului. Ecrasorul prezint avantajul c lanul su poate fi condus n profunzimea cavitii abdominale, ns pe timpul folosirii trebuie controlat dac nu s-au angajat poriuni de viscere n ans. Se folosete n ovariectomie la iap i vac, precum i n operaia de criptorhidie la animalele mari.

1.3. Instrumente pentru raclarea i ndeprtarea esuturilor

Lingura Volkmann prezint la una sau la ambele extremiti cte o escavaie cu margini tioase i rezistente. Se folosete la raclarea esuturilor moi, a celor mortificate din focarele septice, precum i a esuturilor osoase necrozate, ramolite.

Reneta se ntrebuineaz n operaii pe copit, ongloane i coarne. Se compune din mner i o lam tioas, ndoit la vrf sub form de bucl. Reneta simpl poate fi pentru mna dreapt sau stng, dup orientarea prii tioase, iar cea dubl are ambele margini tioase.

Chiureta n ans are o ans distal complet, cu o margine ascuit i un mner. Se folosete la raclarea esuturilor dure, cu modificri patologice.

Cuitul Buss este asemntor chiuretei n ans. Prezint o ntrerupere a buclei la locul de unire cu tija mnerului i servete ndeosebi la raclarea esuturilor dure mortificate.

Dalta, dreapt sau curb, este utilizat la ndeprtarea eschilelor osoase.

Cauterul se prezint sub trei forme: ascuit (conic), olivar i n form de secure.

Termocauterul Paquelin funcioneaz cu benzin i este compus din urmtoarele piese: rezervor pentru benzin, dispozitiv de insuflare i vaporizare, ace de platin de diferite forme i o lamp cu alcool. Acul de platin se nclzete pn la incandescen n flacra de alcool, dup care se menine incandescent prin arderea vaporilor de benzin insuflai din rezervor.

Autocauterul (zoocauterul Dechery) funcioneaz cu eter.

Cauterul electric are anse de platin n form de cuit, sfer i bucl, care se aduc la incandescen cu ajutorul curentului electric.

Cauterele sunt folosite n unele forme cronice de boal, pentru acutizarea proceselor, n afeciuni cronice ale membrelor, articulaiilor, precum i n hemostaz i deschiderea abceselor.

2. Instrumente pentru hemostaz

Pensele hemostatice acioneaz prin forcipresur, dup aplicare pe extremitile vaselor secionate. Cele mai utilizate n chirurgie sunt: pensa Pean (are vrful rotunjit i mai multe renuri pe feele interne ale extremitilor distale), pensa Kocher (este prevzut la extremitatea distal cu dini, ambele pense hemostatice pot fi curbe sau drepte), pensa Sthal (similar agrafei Schadel de fixat cmpuri, dar cu extremitile libere n form de cioc de ra).

3. Instrumente pentru fixarea i protecia esuturilor

Pensa anatomic este format din dou brae unite la un capt i care la extremitatea liber sunt prevzute cu renuri tranversale. Pensa se ine n mna stng n poziia tocului de scris i servete pentru fixarea vaselor, nervilor, viscerelor etc., dar i la efectuarea suturilor.

Pensa chirurgical este prevzut cu dini de oarece la extremitile distale.

Deprttoarele servesc la ndeprtarea marginilor rnii, cu scopul de a explora i seciona straturile anatomice profunde.

Deprttorul simplu (Farabeuf) are forma unei lame ndoite la capete i protejeaz pielea, straturile musculare, peritoneul etc., dup ce sunt secionate.

Deprttorul cu gheare se ntrebuineaz la nivelul esuturilor indurate.

Deprttorul automat (Williams), folosit n hiovertebrotomie etc., este prevzut cu un dispozitiv de fixare la distane variabile, prin strngerea braelor pe o cremalier.

Deprttorul Cosset permite reglarea distanei dintre cele dou deprttoare care l compun, prin intermediul unui dispozitiv constituit dintr-o tij fixat la unul din brae, pe care alunec cellalt bra, solidar cu un cursor.

Blefarostatul este un deprttor special pentru pleoape.

Agrafele servesc la fixarea cmpurilor n jurul plgii, pentru a proteja rana mpotriva infeciei: agrafa Schadel (are un profil asemntor cifrei opt i funcioneaz ca un resort, se mai numete impropriu pens crbu), agrafa Backhaus (este asemntoare cu o pens hemostatic de dimensiuni mici, ns prezint gheare la extremitatea distal).

4. Instrumente pentru sutur

Acele chirurgicale servesc la executarea suturii diferitelor esuturi i pot fi drepte (ac cojocresc), curbe sau semicurbe. Acele chirurgicale traumatice au vrful ascuit, de form conic sau cu muchii, iar pentru ncrcarea firului la extremitatea opus prezint un orificiu, ca la acele obinuite sau o fant. Acele chirurgicale atraumatice au firul fixat direct la ac.

Acul Hagedorn este turtit lateral i are form curb. Este de diferite dimensiuni i poate fi cu vrful ascuit sau rotunjit (ac atraumatic).

Acul Mooij are vrful turtit lateral, cu o fant pe marginea inferioar, n timp ce cealalt extremitate este ndoit sub forma unui inel, pentru fixarea acului n mn. Acest ac se ntrebuineaz mai ales la sutura pielii.

Acul Gerlach are extremitatea proximal turtit de sus n jos, cu un orificiu pentru introducerea firului. Extremitatea opus servete drept mner. Este un ac rezistent, folosit n special pentru sutura pielii la bovine.

Acul Reverdin este un ac mecanic, reprezentnd o combinaie ntre ac i portac. Vrful acului este turtit de sus n jos i are pe marginea stng un orificiu pentru introducerea firului. Orificiul se deschide i se nchide cu ajutorul unei lame acionate pr

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended