+ All Categories
Home > Documents > vOLEI - Atacul

vOLEI - Atacul

Date post: 13-Jun-2015
Category:
Upload: adriana-mateescu
View: 3,875 times
Download: 17 times
Share this document with a friend
Description:
TEHNICA VOLEI ATACUL
of 53 /53
Atacul Prezentarea generala a sedintei Tema: Invatarea loviturii de atac. Motive: Pentru a face un pas înainte in ceea ce priveşte tehnica si tactica in volei. Stabilirea de legături intre acţiunea ce trebuie invatata – atacul – si unele aspecte deja invatate. Context: Antrenamente la CSS Piteşti, fete de 12-13ani. Obiectivul sedintei Pentru antrenor: Sa supravegheze permanent exersarea. Sa prevină formarea unor greşeli de tehnica . Sa folosească mijloace utile pentru pregătirea tinerilor jucători.
Transcript
Page 1: vOLEI - Atacul

Atacul

Prezentarea generala a sedintei

Tema:Invatarea loviturii de atac.

Motive:Pentru a face un pas înainte in ceea ce priveşte tehnica si tactica in volei.Stabilirea de legături intre acţiunea ce trebuie invatata – atacul – si unele aspecte deja invatate.

Context:Antrenamente la CSS Piteşti, fete de 12-13ani.

Obiectivul sedintei

Pentru antrenor:Sa supravegheze permanent exersarea.Sa prevină formarea unor greşeli de tehnica .Sa folosească mijloace utile pentru pregătirea tinerilor jucători.

Pentru jucători:Sa-si insuseasca corect tehnica de execuţie pentru lovitura atacului.Sa repete cat mai mult procedeul de lovire a mingii , in special cu accent pe aspectele mai importante din execuţie: elanul, punctul cel mai înalt de lovire la atac.

Atacul

Page 2: vOLEI - Atacul

Prezentarea generala a sedintei

Tema:Acomodarea cu lovitura de atac.

Motive:Pentru a iniţia tinerii jucători in miscarile specifice atacului si pentru dezvoltarea „simţului mingii”.

Context: Antrenamente la CSS Piteşti, fete de 12 –13ani.

Obiectivul sedintei

Pentru antrenor: Sa le explice – demonstreze tehnica de execuţie cu sublinierea momentelor mai importante.Sa-si transmită cunostintele tehnico-tactice elementare copiilor, in mod organizat, metodic.Sa-i obisnuiasca cu miscarile specifice si cu obiectul de joc, mingea. Sa-i iniţieze in tehnica elementara, prin insusirea procedeelor tehnico-tactice, care duc la o practica rapida a jocului. Sa aplice aceste procedee in cadrul jocului de volei.

Pentru jucători:Sa se adapteze noilor cerinţe si reguli.Sa nu-si formeze deprinderi gresite.Fiind elementul tehnic cu cea mai mare eficacitate si atractivitate in volei tinerii jucători doresc sa-si insuseasca cat mai repede cunostintele tehnico-tactice ale acestui element pentru a putea trece la combinaţii tactice mai complexe.

Page 3: vOLEI - Atacul

Atacul

Prezentarea generala a sedintei

Tema:Consolidarea loviturii de atac.

Motive:Asigurarea constantei si ritmicitatii loviturii de atac.

Context:Antrenamente la CSS Piteşti, junioare 2.

Obiectivul sedintei

Pentru antrenor:Sa consolideze întâi baza deprinderii, apoi detaliile.Paralel cu consolidarea loviturii de atac, sa perfecţioneze si celelalte elemente tehnico-tactice invatate.Va urmări consolidarea loviturii de atac potrivit cu zona specializării.

Pentru jucători:Sa-si automatizeze ultimul pas al elanului si bătaia – simultana succesivaSa stabilească legături intre lovitura de atac si unele aspecte cunoscute.Concentrarea intensitatii atenţiei pe aspectul declanşator al acţiunii corecte sau al eficientei, in cazul nostru bătaie energica in sol la desprindere.Sa exerseze lovitura de atac cu segmentul neîndemânatic

Page 4: vOLEI - Atacul

Atacul

Prezentarea generala a sedintei

Tema:Perfecţionarea loviturii de atac.

Motive:Pentru a se ameliora calitatea si precizia loviturii de atac.

Context:Antrenamente la CSS Piteşti, junioare 2, in vederea pregătirii pentru competiţie.

Obiectivul sedintei

Pentru antrenor:

Sa exerseze lovitura de atac in condiţii apropiate de joc.Sa imbunatateasca inlantuirea primire-atac.Sa folosească un volum foarte mare de repetări in ceea ce priveşte atacul.

Pentru jucători:Sa fie supuşi unor eforturi asemănătoare situaţiilor din joc.Sa stapanesca tehnica, astfel încât in situaţii critice sa nu se piardă si sa dea dovada de putere de concentrare, tarie psihica, ieşind cu bine din faza respectiva.

Tema: lovitura de atacObiectiv: acomodare

Page 5: vOLEI - Atacul

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: individual: aruncarea mingii in sus, săritura si prinderea ei cu braţele întinse deasupra capului, in momentul cel mai înalt al săriturii.

Dozare: 15-20 repetări.

Variante: V1 acelaşi exerciţiu cu lovirea mingii din săritura la perete.V2 aruncarea mingii de volei pe traiectorii, distante si unghiuri diferite, prinderea ei cu braţele întinse deasupra capului, precedata de elan si săritura.Greşeli si metodica corectării.

Greşeli : - săritura este executata cu întârziere, ceea ce împiedica prinderea mingii la un punct cat mai înalt. - bătaie concomitenta pe ambele

picioare.

Metodica corectării: -se vor efectua sărituri cu desprindere de pe ambele picioare fara minge.- invatarea descompusa a elanului cu accent pe ultima sa parte.

Indicaţii metodice.In timpul săriturii de pe loc se urmareste rularea pe călcâie-vârf si o desprindere energica.Prinderea mingii se face in punctul cel mai înalt cu braţele întinse din articulaţia cotului.Elanul pentru prinderea mingii după ce a fost aruncata se face din 2-3 paşi pe direcţia mingii; elanul va fi accelerat, ultimul pas mare, iar primul mic; piciorul stâng se asaza pe călcai, după care se aduce dreptul si împreuna se rulează pe călcai-vârf, efectuându-se bătaia si săritura.Program de pregătire fizica specifica:

- desprindere pe verticala, de pe 2 picioare fara elan;- săritura pe verticala cu elan de 2-3 paşi;

Reprezentare grafica

Page 6: vOLEI - Atacul

- sărituri la coarda;- exerciţii de tip streching.

Tema: lovitura de atacObiectiv: acomodare

Page 7: vOLEI - Atacul

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt dispuşi pe şiruri in zonele 1-5-6, de o parte si de alta a plasei, lângă plasa pe zonele 2-3-4, va fi cate un jucător ajutător cu rol de susţinere a mingii pe fileu in vederea loviturii de atac.Jucătorii executa deplasare cu pas adăugat pana la linia de 3m, simulează preluarea de jos cu ambele mâini, după care deplasare cu un elan de 1-3 paşi spre plasa si atac la mingea sustinuta.

Dozare: 15-20 repetări.

Variante: acelaşi exerciţiu, dar după atac efectuează un plonjon si deplasare la coada şirului.

Greseli si metodica corectării.

Greseli: - lovitura de atac se executa cu braţul îndoit din cauza fortei si vitezei reduse a musculaturii braţului, iar palma nu actioneaza corespunzător;

- forta insuficienta la lovire.

Metodica corectării: - exerciţii de forta pentru braţe, aruncări in viteza cu mingi medicinale mici .

- pentru întărirea musculaturii palmei se fac strângeri consecutive ( 5-6 ) cu o minge de tenis, urmate de aruncări rapide in podea;

- pentru mărirea forţei loviturii de atac se utilizează exerciţii de forta pentru trunchi si umăr, exerciţii de forta cu extensia dinaintea loviturii propriu-zise si arcuirii trunchiului in momentul ei.

Indicaţii metodiceIn timpul atacului se accentuează lovire intr-un punct cat mai sus.In timpul lovirii mingii umărul se încordează, cotul se întinde, palma executa mişcarea de „biciuire” foarte repede si relaxat.

Reprezentare grafica

Page 8: vOLEI - Atacul

Program de pregătire specifica:- aşezat , cate 2 fata in fata: aruncarea mingii medicinale;- flotări;- strângerea consecutiva in palma unei mingi de tenis( 10)- exerciţii de tip streching.

Tema: lovitura de atacObiectiv: acomodare

Efectiv: 10-12 jucători

Page 9: vOLEI - Atacul

Descriere: jucatorii dispuşi pe şiruri in spaţiul zonelor 2-3-4 de o parte si de alta a fileului, vor efectua aruncarea mingii de volei deasupra fileului si prinderea ei cu braţele întinse deasupra capului.

Dozare: 10 repetări.

Variante: V1 imitarea loviturii de atac la plasa, cu elan de 1-2 paşi.V2 plasarea mingii in terenul advers.

Greseli si metodica corectării.

Greşeli:-bătaie concomitenta pe ambele

picioare înlocuind astfel ultimul pas si rotarea braţelor;

-poziţia greşita a braţelor.

Metodica corectării:- executarea unui număr cat mai mare de desprinderi la diferite semnale

auditive sau vizuale;- se va exersa lucrul braţelor fara efectuarea săriturii, prin avântarea

energica dinapoi –înainte -sus.

Indicaţii metodice.Frânarea corpului pe orizontala e data de aşezarea piciorului stâng pe călcai înaintea bătăii, iar aceasta bătaie transforma forta de deplasare orizontala intr-un verticala.

Program de pregătire fizica specifica:- desprindere pe verticala fara elan;- săritura pe verticala cu elan de 2-3 paşi;- sărituri la coarda;

Reprezentare grafica

Page 10: vOLEI - Atacul

- exerciţii de tip streching.

Tema: lovitura de atacObiectiv: acomodare

Efectiv: 10-12jucatori

Page 11: vOLEI - Atacul

Descriere: elevii dispuşi in şiruri cu fata la plasa pe zonele 2-4 in ambele terenuri si fiecare elev din fata şirurilor are cate o minge, executa pasa de sus cu ambele mâini, deplasare spre plasa cu elan de 1-3 paşi , săritura si simularea loviturii de atac, accentuându-se lucrul braţelor, si apoi deplasare la spatele şirului

Dozare: 10-15repetari.

Variante: V1 acelaşi exerciţiu dar cu plasarea mingii stânga-dreapta.V2 acelaşi exerciţiu, dar cu deplasare in zona 3 si simulare blocaj, după care retragere la şirul propriu.

Greseli si metodica corectării.

Greseli: - lipsa creşterii treptate si corecte a vitezei lucrului braţelor la desprindere, urmata de încetinirea ulterioara a acestora după desprindere.

Metodica corectării:- executarea elanului cu braţele in ritmul necesar, la început de pe loc,

fara săritura, apoi de pe loc cu săritura, iar după aceea cu elan. - Pentru insusirea deprinderii se recomanda o oarecare apropiere a

coatelor de corp in momentul bătăii.

Indicaţii metodice. Se accentuează lucrul braţelor si zborul in timpul săriturii pentru atac.Zborul va fi insotit de o uşoara extensie a trunchiului, braţele se ridica sus, braţul stâng pana la nivelul capului, iar braţul care trebuie sa lovească va depasi planul umerilor înapoi, îndoindu-se din cot cu palma spre spate.Program de pregătire fizica specifica:

- sărituri ca mingea; - sărituri cu extensia trunchiului;- sărituri in lungime de pe loc, accent pe elanul braţelor;

Reprezentare grafica

Page 12: vOLEI - Atacul

- exerciţii de tip streching.

Tema: lovitura de atacObiectiv: acomodare

Page 13: vOLEI - Atacul

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt dispuşi pe perechi in linie pe 2 rânduri la distante si intervale corespunzătoare pe lungimea terenului, vor executa aruncări cu mingea de oina sau de tenis in sol din stand. Cel care va primi mingea o va întâmpina cu un elan de 2-3 paşi .

Dozare: 15-20 repetări.

Variante: V2 acelaşi exerciţiu dar din săritura;V2 aruncare la perete sau peste plasa de volei.

Greseli si metodica corectării.

Greseli : - mărimea necorespunzătoare a celor 2 paşi.

Metodica corectării: - exersarea elanului peste 2 linii paralele trasate pe sol;

Indicaţii metodice.Elanul pentru prinderea mingii după ce a fost aruncata se face din 2-3 paşi pe direcţia mingii.Elanul va fi accelerat, ultimul pas mare, iar primul mic.

Program de pregătire fizica specifica:- pase in 2 cu mingea medicinala;- flotări;- desprinderi pe verticala cu elan;- exerciţii de tip streching.

Tema: lovitura de atacObiectiv: invatare

Reprezentare grafica

Page 14: vOLEI - Atacul

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt asezati cate 2, fata in fata, cu piciorul stâng înainte pe latul terenului si, lovesc mingea cu o mana de la unul la altul.

Dozare: 25-30 repetări x 3 serii.

Variante:V1 mingea ricoşata după o lovitura puternica din sol poate fi lovita din săritura. Se antrenează astfel găsirea momentului propice de lovire a mingii din săritura.V2 acelaşi exerciţiu, dar după fiecare lovitura simulează preluarea de jos cu 2 mâini.

Greseli si metodica corectării.

Greseli: - lovitura se executa cu braţul îndoit;

- palma nu actioneaza corespunzător.

Metodica corectării: - întinderea incompleta a braţului in momentul lovirii este cauzata de

forta si viteza redusa a musculaturii braţului, de aceea se vor efectua exerciţii de forta pentru braţe, aruncări in viteza cu mingi medicinale mici sau alte obiecte, atac in viteza mare la mingea suspendata.

- pentru întărirea musculaturii palmei se fac strângeri consecutive cu o minge de tenis, urmate de aruncări rapide in podea si de lovirea mingii de volei.

Indicaţii metodice.Pentru ca exerciţiul sa aibă continuitate, este bine ca mingea sa atingă solul nu la jumătatea distantei dintre ei, ci mai aproape de cel care primeşte mingea.Palma in momentul lovirii , trebuie sa fie cu degetele uşor întredeschise si moi, imprimând mingii o mişcare de biciuire.

Reprezentare grafica

Page 15: vOLEI - Atacul

Program de pregătire fizica specifica:- cate 2 fata in fata: aruncări cu mingea medicinala;- flotări;- tracţiuni in braţe din atârnat;- exerciţii de tip streching.

Tema: lovitura de atacObiectiv: invatare

Reprezentare grafica

Page 16: vOLEI - Atacul

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt asezati cate 2, fata in fata, cu piciorul stâng înainte pe latul terenului, la o distanta de 3 m, si efectuează atac cu intensitate medie, exact in aparator, care ia o poziţia respectiva si executa o preluare înalta, apoi ataca precis, iar celalalt se apăra.

Dozare: 50 repetari x 3 serii.

Variante: V1 acelaşi exerciţiu, dar atac din preluarea partenerului.V2 acelaşi exerciţiu, dar după fiecare atac plonjon stânga sau dreapta, timp in care partenerul efectuează pase de control.

Greseli si metodica corectării.

Greseli: -braţele nu lucrează corect; -imprecizia

atacului către partener.Metodica corectării: - se exersează lucrul braţelor, prin avântarea energica dinapoi –înainte -sus;

-lovituri de atac la perete cu accent pe mişcarea de „biciuire” realizata din palma.

Indicaţii metodice.Se urmareste lucrul braţelor.Antrenorul va face corectări permanent.

Program de pregătire fizica specifica:- sărituri in lungime de pe loc cu accent pe elanul braţelor;- flotări din culcat înainte;- aruncarea mingii medicinale de 2kg. de la umăr;- exerciţii de tip streching.

Tema: lovitura de atacObiectiv: invatare

Page 17: vOLEI - Atacul

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: A si B se afla la 2-3m distanta de perete, unul cu mingea, iar celalalt cu fata spre perete se pregateste de atac. A arunca mingea in sus si puţin înaintea lui B, cu un pas elan, sare si ataca in perete. Prinde mingea si o arunca lui A, care efectuează acelaşi lucru.

Dozare: 20-25 atacuri fiecare.

Variante: V1 acelaşi exerciţiu, dar atacul se executa din săritura.V2,executantul isi arunca singur mingea, atac la perete ,lăsarea mingii sa atingă solul si continuarea atacului.

Greseli si metodic corectării.

Greseli: - contactul cu solul;

Metodica corectării: - imitarea loviturii de atac din poziţia stand cu accent pe rularea calcai-varf.

Indicaţii metodice.Se urmareste rularea pe călcai- vârf si o desprindere energica.Piciorul stâng se aseaza pe călcai, după care se aduce dreptul si împreuna se rulează pe călcai- vârf, efectuându-se bătaia si săritura.

Program de pregătire fizica specifica:- desprindere pe verticala cu elan de 2-3 paşi;- săritura in lungime de pe loc fara elan cu accent pe lucrul braţelor;- flotări cu sprijin pe banca de gimnastica;- exerciţii de tip streching.

Reprezentare grafica

A

B

A

B

Page 18: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: invatare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt asezati in zonele 2 si 4 de o parte si de alta a plasei. Cei din terenul A au mingii si efectuează lovitura de atac pe direcţia elanului din minge autoridicata înalta sau medie, retragere cu spatele pana la linia de 3 m , venire la plasa si efectuarea unui blocaj la mingea venita din terenul B, care au recuperat mingea din terenul A, transmisa prin „self” atac.

Dozare: 20 atacuri fiecare.

Variante: V1 acelaşi exerciţiu, dar după „self” atac, jucătorii efectuează plonjon stânga sau dreapta, după care se duc la coada şirului propriu.V2 acelaşi exerciţiu, dar după „self” atac, executanţii efectuează o dublare a atacului imaginara, prin fandare simpla.

Greseli si metodica corectării.

Greseli: - elanul se executa cu o accelerare neuniforma.- aşezarea incorecta a labelor picioarelor pe sol in momentul bătăii.

Metodica corectării: - pentru corectarea acestei greşeli se folosesc următoarele exerciţii: executarea elanului in afara fileului, la început ara minge, apoi cu minge ţinuta sau suspendata, individual, la numărătoare, accentuându-se tonalitatea atunci cand dorim accelerarea elanului.- tălpile nu sunt aşezate la distanta corespunzătoare, pentru aceasta se va repeta desprinderea , punându-se accent pe aşezarea corecta a tălpilor.

Reprezentare grafica

Page 19: vOLEI - Atacul

Indicaţii metodice.O importanta deosebita se va acorda programării in lecţie a exerciţiilor de atenţie si a vitezei de reacţie. Distanta optima intre tălpi trebuie sa fie de o talpa. Pentru aceasta se pot face semne cu creta pe locul tălpilor in momentul bătăii.

Program de pregătire fizica specifica:- fandări laterale;- sărituri pe verticala din ghemuit in ghemuit;- sărituri peste banca de gimnastica;- exerciţii de tip streching.

Page 20: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: invatare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt grupaţi pe şiruri in zona 4, de o parte si de alta a fileului, lângă plasa un jucător sau antrenorul care arunca mingea cu traiectorie înalta, medie sau întinsa in vederea efectuării loviturii de atac din minge aruncata. Deplasare spre mingea aruncat cu elan de 1-3 paşi, săritura, lovirea mingii si deplasare la spatele şirului.

Dozare: 20-25 atacuri.

Variante: V1 acelaşi exerciţiu, dar după lovirea mingii deplasare la şirul din terenul opus.V2 acelaşi exerciţiu, dar din ridicare dinspre partea braţului neîndemânatic.

Greseli si metodica corectării.

Greseli: - elanul este terminat cu piciorul care corespunde braţului de lovire.- aterizarea nu este amortizata.

Metodica corectării: - foarte utile sunt execuţiile fara minge, chiar in timpul încălzirii, săriturile cu elan pe obstacol sau la minge suspendata.- sarturi de pe banca de gimnastica cu accent pe amortizarea aterizarii.

Indicaţii metodice.Se urmareste execuţia corecta a elanului, elanul sa nu se termine pe piciorul care corespunde braţului de lovire ,pentru dreptaci ultimul pas este pe piciorul drept, pentru stângaci ultimul pas este pe piciorul stâng.Mingea va fi aruncata ceva mai departe de plasa pentru ca executantul in timpul săriturii si lovirii sa nu atingă plasa.

Reprezentare grafica

A

R

R

R

Page 21: vOLEI - Atacul

După lovirea mingii aterizarea va fi amortizata prin acţiunea de îndoire a picioarelor din articulaţiile genunchilor si gleznelor.

Program de pregătire fizica specifica:- sărituri la coarda;- flotări din culcat înainte;- ridicarea simultana a trunchiului si picioarelor;- exerciţii de tip streching.

Page 22: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: consolidare

Efectiv: 10-12 jucatori.

Descriere: jucătorii sunt dispuşi in coloana in zona 4. Jucătorul 4 trimite mingea lui 3 si se deplasează la plasa unde executa lovitura de atac din pasa medie sau scurta, primita de la 3, după care se retrage la linia de atac prin pas adăugat lateral si apoi efectuează o preluare dintr-o alta minge aruncata de 3 ( dublare in apărare ).

Dozare: 20 repetări.

Variante: V1 jucătorul după ce a atacat se retrage de la plasa, cu spatele, pentru a vedea desfasurare exerciţiului si schimba direcţia, îndreptându-se spre plasa din nou si executa o săritura la blocaj.V2 jucătorul după ce a atacat efectuează plonjon stânga sau dreapta, după care se retrage la spatele şirului propriu.

Greseli si metodica corectării:

Greseli: - elanul este început cu viteza si se termina lent;

- ducerea insuficienta si cu întârziere a umerilor spre spate in faza de zbor.

Metodica corectării: - se va executa elanul in afara fileului, la început far minge, apoi cu mingea ţinuta sau suspendata, individual.

- de asemenea semnalele sonore ale profesorului ca „si”, „hai” au o mare importanta pentru momentul începerii elanului corect.

- Se vor folosi sarturi cu semnal la executarea extensiei trunchiului, concomitent cu ducerea braţelor înapoi, uşor îndoite din cot.

Reprezentare grafica

Page 23: vOLEI - Atacul

Indicaţii metodice.Se recomanda ca jucătorii sa pornească elanul numai in momentul când mingea pleacă din mana ridicătorului. Plecarea prea devreme, determina încetinirea elanului sau frânarea completa a lui.Se recomanda de asemenea ca in timpul elanului braţului, cotul sa nu fie dus prea lateral, iar ridicarea lui sa se facă pana la nivelul frunţii.

Program de pregătire fizica specifica:- fandat, schimbarea picioarelor prin săritura;- genuflexiuni – pe ambele picioare, cu desprinderi uşoare- - pe un picior- culcat facial- extensia pronunţata a trunchiului, cu ridicarea

concomitenta a braţelor si picioarelor de pe sol;- exerciţii de tip streching.

Page 24: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: consolidare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt grupaţi pe şiruri cu fata spre plasa in zonele 2 si 4 , fiecare jucător are cate o minge de volei, in zona 3 se afla un ridicător. Prin alternanta jucătorii transmit mingea la ridicător care pasează fie in Z2, fie in Z4, in funcţie de unde i-a fost transmis balonul, urmează lovitura de atac pe direcţie (drept) din ridicare medie sau înalta.

Dozare: 20-25 atacuri.

Variante: V1 atac si pe alta direcţie (întors);V2 acelaşi exerciţiu, dar după atac jucătorii vor efectua plonjon lateral.

Greseli si metodica corectării.

Greseli:- lovitura de atac se executa cu braţul

îndoit;- executantul ataca cu ochii inchisi.

Metodica corectării:- braţul nu este întins in momentul loviturii datorita forţei si vitezei

reduse a musculaturii braţului, pentru aceasta se utilizează exerciţii de forta pentru braţe.

- Exerciţii la mingea suspendata sau ţinuta cu accent pe vizualizarea mingii.

Indicaţii metodice.Se urmareste lovirea corecta a mingii si efectuarea plonjonului lateral.In momentul lovirii braţul trebuie întins, umărul încordat si palma sprijinita pe minge, actionand foarte rapid.

Reprezentare grafica

Page 25: vOLEI - Atacul

Program de pregătire fizica specifica:- aruncări in viteza cu mingi medicinale mici;- flotări din culcat înainte;- fandări laterale;- exerciţii de tip streching.

Page 26: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: consolidare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt asezati pe un sir in zona 4, in zona 3 se afla doi ridicători. Se ataca din pasa cu traiectorie medie sau scurta pe culoar.

Dozare: 15-20 atacuri.

Variante: V1 jucătorii ataca pe alta direcţie (întors) din ridicare înalta.V2 jucătorii efectuează atac pe direcţia elanului din ridicare dinspre partea braţului neîndemânatic.

Greseli si metodica corectării.

Greşeli: - viteza mica a elanului.

-     întârzierea loviturii, din cauza neatenţiei.

Metodica corectării:- exerciţii de viteza, de deplasare combinate cu exerciţii de atenţie.

Indicaţii metodice.

In timpul atacului pe culoar jucătorii vor executa lovirea si elanul perpendicular pe plasa.La mingile ridicate in apropierea plasei, lovirea se face printr-o mişcare rapida din articulaţia pumnului, după care braţul se retrage rapid, evitându-se atingerea plasei.Cei doi ridicători actioneaza la minge pe rând.

Program de pregătire fizica specifica:- deplasări laterale (3m) la semnal vizual sau auditiv, atingând solul cu

Reprezentare grafica

Page 27: vOLEI - Atacul

mana;- sprijin ghemuit: întinderea picioarelor înapoi prin săritura, ridicare si

genuflexiune;- exerciţii de tip streching.

Page 28: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: consolidare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt asezati in terenul A pe şiruri in zonele 2 si 4, in zona 3 se afla un ridicător, in terenul B se gaseste antrenorul care lansează o minge primului jucător din Z2 sau Z4, care va prelua spre R. Acesta va pasa in Z2 sau Z4 , depinde de unde a venit mingea, si atac pe direcţie (drept) din ridicare medie sau întinsa. Jucătorul care a atacat se retrage la coada şirului propriu.

Dozare: 20 repetări.

Variante: V1 R pasează in Z2 daca a primit mingea din Z4.V2 atac întors din ridicare scurta sau medie.

Greseli si metodica corectării.

Greseli: - bătaie concomitenta pe ambele picioare

înlocuind astfel ultimul pas si rotarea braţelor.

Metodica corectării: - executarea unui număr cat mai mare de desprinderi la diferite semnale auditive sau vizuale.

Indicaţii metodice.Se urmareste lovirea corecta a mingii si precizia preluării.Braţul trebuie sa lovească mingea in punctul maxim al săriturii.

Reprezentare grafica

A

A

Page 29: vOLEI - Atacul

Program de pregătire fizica specifica:- sărituri la coarda;- echere;- deplasări spre înainte (4m) cu atingerea solului; - exerciţii de tip streching.

Page 30: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: consolidare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt asezati in zonele 2-3-4 in terenul A, in terenul B se afla antrenorul sau un jucător ajutător care va plasa sau servi uşor. Jucătorul din zona 4 efectuează preluare cu doua mâini de jos, transmite mingea la partener pe zona 3, acesta ridica pentru atac pe zona 4 unde se efectuează lovitura de atac plasata in linia a – II – a .

Dozare: 10 atacuri fiecare.

Varianta: ridicătorul daca va primi mingea din Z4 va pasa in Z2.

Greseli si metodica corectării.

Greseli:- efectuarea prea mare a primului pas,

care nu permite avântarea pe cel de-al 2-lea si nici aşezarea lui corecta.

Metodica corectării:- exersarea elanului peste 2 linii paralele trasate pe sol;- efectuarea elenului la minge prinsa la scara fixa.

Indicaţii metodice.

In executarea loviturii de atac plasate, lovirea va fi scurta cu braţul îndoit din articulaţia cotului.In timpul atacului se urmareste zona de plasare a mingii, respectiv spaţiul precizat din linia a –II –a .Jucătorii care nu lucrează vor recupera mingile, pentru o mai buna desfasurare a exerciţiului.

Reprezentare grafica

A

A

Page 31: vOLEI - Atacul

Program de pregătire fizica specifica:- desprindere pe verticala cu atingerea unui punct desenat pe perete;- împingeri pe un picior sprijinit pe scara fixa;- sarturi peste obstacole;- exerciţii de tip streching.

Page 32: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: perfecţionare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: executanţii sunt asezati in sir pe zonele 4 si pe zonele 3 cate un ridicător : pasa , elan de 1-3 paşi si lovitura de atac întoarsa, după care jucătorul se întoarce si imita dublarea atacului.Dozare: 15-20 atacuri.

Variante: jucătorul după atac efectuează plonjon stânga sau dreapta.V2 după atac, jucătorul din spate vine si imita dublarea atacului.

Greseli si metodica corectării.Greseli:

- ducerea insuficienta si cu întârziere a umerilor spre spate in faza de zbor.

Metodica corectării: - se vor folosi sărituri cu semnal la executarea extensiei trunchiului, concomitent cu ducerea braţelor

înapoi, uşor îndoite din cot.

Indicaţii metodice.In timpul loviturii de atac întoarse in faza de zbor, corpul se întoarce pe direcţia de atac care este opusa elanului pentru atac.De asemenea se lasă mingea sa depaseasca braţul de atac.Se insista pe execuţia corecta in timpul efectuării atacului întors in raport cu posibilitatile jucătorului.

Program de pregătire fizica specifica:- aşezat: ridicări de trunchi cu răsucire;- genuflexiuni;

Reprezentare grafica

Page 33: vOLEI - Atacul

- sărituri la un punct desenat pe perete;Tema: lovitura de atacObiectiv: perfecţionare

Efectiv: 10-12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt asezati in sir in zona 3, de o parte si de alta a fileului, in Z2-3 se afla cate un ridicător: se executa atac „urcare” pe diagonala si atac urcare-întors.

Dozare: 10’

Varianta: jucătorul după ce a atacat efectuează blocaj la cel care ataca din ternul advers, după care se deplasează la coada şirului propriu.

Greseli si metodica corectării.

Greseli:- lovitura de atac se executa cu

braţul îndoit;- lovitura de atac nu se executa

suficient de repede.

Metodica corectării: - exerciţii de forta pentru braţe, aruncări in viteza cu mingi medicinale mici sau alte obiecte;

- atac in viteza mare la minge suspendata.

Indicaţii metodice.Pasa in urcare sa fie scurta, iar lovitura de atac executata repede pentru a surprinde apărarea adversa.Săritura sa fie executata înaintea primirii paseiPasa in urcare va avea o traiectorie mica.

Program de pregătire fizica specifica:- flotări din culcat înainte;

Reprezentare grafica

R R

R

R

Page 34: vOLEI - Atacul

- cate 2: aruncarea mingii medicinale cu o mana din dreptul umărului;- deplasări spre înainte la semnal vizual sau auditiv, se urmareste timpul

de reacţie.

Page 35: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: perfecţionare

Efectiv: 12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt dispuşi 6 la 6 , in condiţii de joc. Jucătorul 4 preia din serviciu si trimite pe zona 3 unde se ridica scurt pe zona 2, care ataca pe culoar, iar jucătorii 4 si 3 vor efectua dublarea atacului;

Dozare: 10’

Varianta: jucătorul din zona 3 preia din serviciul advers, trimite pe zona 2, acesta trimite lung pentru atac pe zona 4 unde se efectuează atac plasat in linia a –II –a .

Greseli si metodica corectării.

Greseli:- elanul este început cu viteza si se

termina lent.

Metodica corectării:- se fixează un semn pe sol, de unde

începe elanul ;- elevii trebuie obisnuiti sa pornească numai in momentul in care

mingea pleacă din mana ridicătorului.

Indicaţii metodice.

Înainte de lovire, ridicătorul se va orienta cu fata spre tragator.Prin ridicare scurta mingea trebuie transmisa la o zona apropiata 3-4 sau 2-3.Prin ridicare lunga jucătorul va transmite mingea la o zona depărtata 6-4, 5-2 sau 4-2.Se va accentua exersarea ridicării si atacului din linia întâi.

Reprezentare grafica 1

6

5

2

3

4

4 3 2

6

5 1

Page 36: vOLEI - Atacul

Lovitura de atac se va efectua cu scopul plasării mingii in linia a –II –a in spatii si zone dinainte precizate.

Program de pregătire fizica specifica:- flotări cu desprindere de pe sol si lovirea palmelor;- împingeri pe un picior sprijinit pe scara fixa;- sărituri peste banca de gimnastica ;- exerciţii de tip streching.

Page 37: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: perfecţionare

Efectiv: 12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt dispuşi in formaţii de joc 6 la 6. jucătorul din zona 3 preia din serviciul advers cu ambele mâini de jos, trimitand pe zona 2, acesta ridica lung pe zona 4, unde se efectuează atacul, iar ceilalţi jucători din linia întâi simulează lovitura de atac.

Dozare: 10’

Varianta: jucătorul 3 preia din serviciul advers cu doua mâini de jos, trimite spre zona 2, acesta ridica scurt in zona 3, unde se efectuează atacul, iar jucătorii din Z2 si Z4 simulează lovitura de atac.

Greseli si metodica corectării:

Greseli:- forta insuficienta de lovire.

Metodica corectării:- la lovitura de atac se produc 2 explozii, prima in momentul

desprinderii, in care este solicitat trenul inferior, iar a –2 –a in momentul lovirii mingii, unde actioneaza trenul superior. Pentru mărirea forţei loviturii de atac, vom utiliza exerciţii de forta pentru trunchi si umăr, exerciţii de forta cu extensia dinaintea loviturii propriu-zise si arcuirii trunchiului in momentul ei.

Indicaţii metodice.

Reprezentare grafica

Page 38: vOLEI - Atacul

Deplasarea pentru executarea atacului simultan se face foarte rapid, iar săriturile la plasa vor fi insotite de simulări – fente inelatoare – privind lovirea mingii.Se va face o rotaţie după terminarea atacului.

Program de pregătire fizica specifica:- aruncări cu mingea medicinala mica din săritura;- aşezat cu picioarele îndoite, mâinile la ceafa: ridicarea trunchiului in

extensie si menţinere 10’’.- Din culcat pe spate, se ridica picioarele întinse la verticala;- Exerciţii de tip streching.

Page 39: vOLEI - Atacul

Tema: lovitura de atacObiectiv: perfecţionare

Efectiv: 12 jucători.

Descriere: jucătorii sunt dispuşi 6 la 6, de o parte si de alta a terenului de joc. Jucătorul 4 preia cu ambele mâini de jos din serviciu, transmite pasa pe zona 3, ridicare scurta înainte de pe zona 3 pe zona 4 si atac prin procedeul drept.

Dozare: 10-15’

Varianta: jucătorul 4 preia cu ambele mâini de jos din serviciu, transmite mingea pe zona 3, ridicare pe spate de pe zona 3 pe zona 2 si atac prin procedeul drept.

Greseli si metodica corectării.

Greseli:- lipsa coordonării acţiunii braţelor cu

cea a picioarelor;- întârzierea loviturii din cauza

neatenţiei.Metodica corectării:- se vor folosi sarturi de pe loc si cu elan pe diferite obstacole;

genuflexiuni cu elan de braţe care vor trebui sa atingă repere aşezate înapoia jucătorului.

- Sarturi la mingea suspendata la semnale auditive sau vizuale.

Indicaţii metodice.Atacantul va lovi mingea in punctul cel mai înalt atins de minge in urcare.După finalizarea fiecărei faze de atac se va face o rotaţie.

Reprezentare grafica

Page 40: vOLEI - Atacul

Program de pregătire fizica specifica:- sarturi de pe loc pe diferite obstacole;- genuflexiuni cu elan de braţe;- sarturi cu elan pe diferite obstacole;


Recommended