Home >Documents >Um Se Configureazƒ Corect

Um Se Configureazƒ Corect

Date post:09-Sep-2015
Category:
View:226 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Description:
-
Transcript:

um se configureaz corect / optimizeaz routerul wireless Wi-Fi10 octombrie 2014513Majoritatea dintre noi folosim acas o conexiuneWi-Fi(wireless), dar puini tim cum se configureaz corect i optimizeaz routerul wireless. mi place s fiu pe nelesul tuturor, aa c explicaiile oferite n continuare vor fi, sau, cel puin, voi ncerca s fie, ct mai simple posibil pentru a nu bga n cea pe nimeni.Wireless Local Area Network WLAN

Wireless Local Area NetworksauWLAN, dup cum o spune iWikipedia,aici, este o reea local de calculatoare,frfir, realizat de cele mai multe ori prin tehnologie radioWi-Fi.WirelesssauFr Fir, nseamn acelai lucru. Aadar, wireless nu este tehnologia ci termenul cu care ne referim la o conexiune fr cabluri la mijloc, stabilit prin infrarou sau unde radio (ex: Bluetooth, Wi-Fi, WiMAX, etc.).Echipamentele wireless

Cele mai rspndite echipamente wireless utilizate sunt routerele wirelesscu tehnologie Wi-Fi, iar n cele ce urmeaz vom vedea cum putem configura corect un astfel de echipament folosit acas, pentru a evita obstacolele i interferenele cu alte dispozitive Wireless n scopul obinerii unei comunicri optime ntre acesta i calculator, tablet, smartphone sau Smart TV, precum i modalitile n care le putem proteja mpotriva atacurilor i cracker-ilor.

Chiar dac interfaa Web de configurarea a routerelor wireless difer de la un model la altul, opiunile despre care vom vorbi n continuare poart aceeai denumire. Dac nu suntei familiarizai cu interfaa Web a routerului i nici nu ai accesat una similar pn acum, nainte de a ncerca s punei n aplicare sfaturile din acest tutorial, citii cu ateniemanualul routerului wireless!

Interfaa Web de configurare a routerului wireless

Pentru exemplificare voi folosi interfaa Web a routerulD-Link DIR-600, apropo, un router pe care l recomand i foarte bun la raportul calitate/pre dar opiunile de configurare ar trebui s fie asemntoare n cazul n care folosii alt model, inclusiv dac vorbim de alt fabricant. Oricum, revenind la ce am spus mai devreme, dac nu v descurcai, deschidei manualul routerului saudescrcaiunul n format PDF de pe site-ul fabricantului.Primul pas ce trebuie fcut pentru a configura routerul este s-i accesm interfaa Web. Majoritatea routerelor pot fi accesate la adresa IP 192.168.1.1 sau, n cazul echipamentelor D-Link, prin192.168.0.1. 192.168.0.30. 192.168.0.50. Dac niciuna dintre aceste adrese IP nu afieaz interfaa Web a routerului, de pe un calculator cu Windows conectat la router, apsai simultan tasteleWindowsiR, apoi, n caseta ce se va deschide scrieiCMDi apsai tastaEnter. n fereastra ce se va deschide scriei comanda ipconfig (ncercuitcu albastru n captura de mai jos)i apsaiEnter:

Ceea ce ne intereseaz pe noi este adresa IP afiat n dreptul Default Gateway (ncercuit cu rou). Aceasta este adresa IP a routerului pe care va trebui s o accesm prin intermediul Internet Browser-ului; n cazul meu,192.168.0.1:

Numele de utilizator i parola ce trebuiesc folosite pentru autentificare le gsii, bineneles, n manualul routerului sau pe site-ul fabricantul. De regul, acestea suntadmini1234,adminiadmin,1234iadmin,1234i1234,adminfr parol sau1234fr parol.Securitatea reelei Wi-Fi a routerului wireless

Am vorbit despre i am demonstrat de multe ori, n seminarii, evenimente specifice, ntlniri cu clienii i articole, uurina cu care poate fi penetrat o reea wireless Wi-Fi, de ctre oricine, dac se dispune de software-ul necesar, un laptop sau smartphone i cteva informaii preluate de pe Internet. Nu sunt un expert n securitate IT, de altfel, pe cartea mea de vizit la compania pentru care am lucrat ani buni n Madrid n ciuda protestelor mele deoarece niciodat nu m-am considerat demn pe deplin de titlul primit scria Expert software. Cu asta vreau s subliniezdoar coricine, da, am spusoricine, poate afla parola unei reele wireless Wi-Fi dac vrea s fac acest lucru i dac-l ducecporuls urmeze nite instruciuni simple (cea mai recent dovada o avei i n cadrul tutorialului pe care l-am publicat n urm cu ceva timp i n care explicamcum poate fi aflat parola reelelor wireless Wi-Fi, din Windows).Aadar, chiar dac nu este posibil configurarea reelei wireless Wi-Fi astfel nct aceasta s fie invulnerabil, e bine s-i acordm atenia cuvenit acestei aciuni pentru a mpiedica, prin toate resursele disponibile, penetrarea ei de ctreatacatori. Iat ce avem de fcut.n interfaa Web a routerului cutm modului de configurare manual a proprietilor reelei Wireless. n cazul meu, acesta se afl nSetupWireless Settings:

n proprietile reelei, n modulul de securizare, alegem tipul de criptareWPAsau, dac este disponibil, peWPA2 PersonalTKIP/AESPSK. Categoric, vomintroduceo nou parol, de preferin format din cifre i cuvinte, uor de reinut dar greu de ghicit de ctre atacatori. De exemplu, pentru crearea parolei putem folosi prenumele, data noastr de natere i ultimele trei cifre ale numrului de telefon, pe care le amestecm. Parola, n cazul meu, format dincristian,1984i768, ar fic1R9i8s4T7i6a8n. Rezultatul, dup cum vedei, este o parol foarte bun, greu de ghicit i n acelai timp neexistent n dincionare.

Dup introducerea noii parole, salvmmodificrileapsnd butonul aferent acestei aciuni. Categoric, toate dispozitivele conectate la routerul wireless, vor pierde conexiunea cu acesta i, bineneles, pentru a le reconecta va fi suficient s introducem parola nou.Pentru a nu uita noua parol, o putem scrie pe eticheta din spatele sau dedesubtul routerului.Canalul de transmisie Wi-Fi

Routerele wireless comunic cu adaptorul wireless al calculatorului i al celorlalte dispozitive prin unde radio. Ambele adaptoare, att al routerului ct i al dispozitivului conectat, emit i recepioneaz date prin intermediul acestor unde, pe un anumit canal. Pentru o comunicare ct mai bun este recomandat setarea routerului pe un canal care s nu coincid cu cel utilizat de alte routere wireless aflate n mprejurimi.Majoritatea routerelor au fost preconfigurate s transmit pe canalul 6 i din aceast cauz, adesea, se producinterferenecare nu aduc nimic bun comunicrii. Aadar, pentru o conexiune wireless optim, vom seta routerul s emit i recepioneze date prin canalul cel mai liber. Bun, dar acum m vei ntreba cum descoperim care este canalul n care transmit cele mai puine routere aflate n apropierea noastr. Ei bine, vom avea nevoie de o aplicaie. Aplicaia cu care lucrez de ceva timp se numeteinSSIDeri este disponibil att pentruAndroidct i pentruWindowsiMac OS X.Dup cum putei vedea n captura de mai jos a programului,reeauarouterului meu wireless,cristianls.ro, este setat pe canalul 11. Dar pe canalul 11 mai comunic i routerele wireless ale unor vecini,identificatecu SSID-ulAct99iMars:

Pentru a evita interfereneprodusentre routerul meu i cele ale vecinilor, vom alege un canal liber n locul n care m aflu. n cazul de fa pot alege ntre2,3,6,7,8,9,10,12,13. Eu voi alege13deoarece este unul dintre cele mai puin folosite. Aadar, dup ce am aflat canalul n care transmit routerele vecinilor, ne rentoarcem n interfaa Web a routerului, la configurarea manual a reelei wireless i alegem canalul liber sau, dac nu este posibil, cel n care transmit cele mai puine routere wireless:

Bineneles, salvm modificrile, ateptm apoi confirmm cu ajutorul programuluiinSSIDeraplicarea lor:

Dup confirmarea modificrii canalului wireless, n interfaa routerului, la setrile avansate ale reelei Wi-Fi, vom alege cel mai rapid standard compatibil cu calculatorul i celelalte dispozitive conectate.Configurarea standardului Wi-Fi

n general, routerele wireless permit utilizarea canalelor802.11n,802.11gi802.11bsau toate la un loc, n modulMixed. Eu prefer802.11ndar, n cazul n care unul dintre echipamentele conectate la router nu este compatibil cu acest standard, bineneles, alegei-l pe cel compatibil cu toate.

Amplasarea routerului wireless

Puine persoane dau importan amplasrii routerului wireless n locuin i din aceast cauz majoritatea ntmpin probleme de performan ale conexiunii. E recomandabil ca ntre router i celelalte dispozitive conectate s existe ct mai puine obstacole (perei, acvarii, obiecte metalice, etc.), i acesta s se afle ct mai departe de cuptorul cu microunde. De asemenea, n preajma routerului se va evita folosirea conexiunilor bluetooth. Dac avei un mouse bluetooth, chiar dac pare o tmpenie, renunai la acesta n schimbul unuia wireless sau cu fir i, bineneles, activai adaptoarele bluetooth al laptopului, smartphone-ului i tabletei, doar atunci cnd avei nevoie de ele.De asemenea, este recomandat plasarea routerului ntr-un loc ct mai degajat, de regul la jumtatea nlimii ferestrelor dac v vei conecta la reeaua wireless din afara locuinei.Tutorial instalare router wirelessAuthor: XtraVagAnT - -16FEBInainte de toate va recomand sa va luati unRouter Wireles de calitate.De ceva vreme mai toti cunoscutii mei s-au dotat culaptopurisi cu totii au aceeasi problema. Conectarea lainternet acasa, in conditiile in care mai au uncalculator desktopdeja pe care au internet.Ca lucrurile sa fie cat mai simple le-am recomandat tuturor o solutie ieftina, eficienta si eleganta. Unrouter wireless.Asa incat am ajuns deja sa nu le mai stiu numarulrouterelor wirelessinstalate pe la amici sau chiar si pe la firma.Pentru a impaca si capra si varza am optat pentruroutere wirelessD-Link DI-524care sunt extrem de usor de instalat, configurat si asigura o stabilitate a conexiunii de invidiat.Acasa am unul de cca 8 luni si nu a primit decat 2 reset-uri si asta din cauza fluctuatiilor de curent.

Ca sa vin in ajutorul celor ce sunt interesati de montarea unui astfel derouter wirelessam scris acest tutorial in cativa pasi simpli si usor de asimilat si de catre cei fara veleitati tehnice iesite din comun.Intai de toate deschidem pachetul cu routerulin care ar trebui sa gasim urmatoarele componente: manual de instructiuni, CD cu software, un patch-cord de cca 1m (adica un cablu de retea scurt),routerul wirelessprop

Embed Size (px)
Recommended