Home >Documents >Turismul in Moldova

Turismul in Moldova

Date post:03-Apr-2018
Category:
View:220 times
Download:0 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  1/13

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  2/13

  Turismul inMoldova

  In Moldova ntotdeauna exista posibilitatea de a mbina plcerea cu

  utilul. Avei la dispoziie: turism rural; excursii n locurile pitoreti i de

  importan istoric; tururi de vin n cele mai mari orae subterane dinEuropa: Miletii Mici, Cricova, Cojuna; festivalul anual al Vinului in

  Moldova - luna octombrie; excursii la muzee, la biserici etc. Pemeleagurile Moldovei putem intilni o varietate de manastiri, in caresufletul poate sa mediteze asupra vietii, in care depui o marturie vie acredintei. Manastirile fiind situate in cele mai divine locuri ale Moldovei,unde te poti resimti din nou in sinul copilariei.

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  3/13

  ManastirileMoldovei

  Rezervatiile

  naturale

  Atractii Turistice

  VinurileMoldovei

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  4/13

  MNASTIRI

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  5/13

  MANASTIREA HNCU

  Manastirea Hncu a fost construita pe locul schitului de calugarie n anul 1678 de ctre marele stolnic Mihail Hncu ladorinta uneia dintre fiicele sale, care s-a clugrit cu numele Parascheva. Pina n sec. XVII schitul purta numele de Viadica.Din cauza nvlirilor ttarilor, maicile au fost nevoite sa plece n alta parte, lsnd schitul prsit pe la mijlocul veacului alXVIII-lea. Dupa venirea n Basarabia a otii rusesti sub comanda feldmarealului Rumeanev, n anii 1770-1772, urmasiifamiliei Hncu l-au rugat pe ieromonahul Varlaam de la mnstirea Vrzresti sa se ocupe de schitul prsit. Acesta,impreuna cu un grup de monahi, a adus n ordine gospodaria, a repart chiliile si, n scurt timp, manastirea a devinit locuintde monahi.In 1817 la manastirea Hncu toti calugarii erau moldoveni, calugrii i sfinii de episcopii Huilor i de mitropoliii Moldovei,avnd legturi strnse cu schiturile si mnstirile din Moldova i muntele Athos. In mnstire se aflau i trei monahi rui,fugii de curentul liberal al imprtesei Ecaterina a II-a. Crile de slujb i manuscrisele erau n limba romna.Biserica, n 1817, era de lemn, ingrdit, lipit cu lut i vruit. Acoperiul bisericii era din indril. Avea i o clopotni, careera lipit de biseric. Biserica avea catapeteasma din lemn cu flori spte i poleite cu aur. In interior pereii bisericii erauimpodobii cu multe icoane frumoase, din care 8 icoane mari, pictate pe scnduri de lemn i poleite cu aur.

  Hncu era prima aezare monahal din Basarabia, unde prin anii 1820-1822 s-a introdus viata de obte.Atat viaa monahal a schitului, ct si gospodaria de obte, s-au dezvoltat mult pe vremea stareului Dosoftei, bulgar deobrie. Din vremea lui, anume de la 1836, schitul este considerat mnstire. In locul bisericii de lemn, el zidete n 1835 unade piatr cu hramul Sfnta Cuvioasa Parascheva, iar n 1841 nalt o alt biseric de piatr cu hramul Adormirea MaiciiDonmului, ridic corpuri de chilii pentru monahi, aduce ap n mnstire i face o mulime de mbuntiri gospodreti.Pe la sf. sec. XIX mnstirea era cunoscut sub numele de Hncu-Parascheva.Pmnturile, averea i edificiile mnstirii au fost naionalizate n 1944, iar n 1956 mnstirea a fost nchisa i clugrii aufost alungati.In anul 1978, ansamblul monastic a fost repartizat Institutului de Medicina din Chisinau, care a deschis aici un sanatoriu deT.B.C. i o staiune de odihn pentru studeni si angajai. Biserica de var Sfanta Cuvioasa Parascheva a fost transformatan

  club.In 1990, mnstirea Hncu a fost reinfiinat ca loca de clugri. Nu se cunoate nimic despre activitatea clugrilor n ceidoi ani ct au stat aici. In 1992 obstea de clugri a fost desfiinat.In primvara anului 1992 la Hncu a fost nfiinat mnstirea de clugrie. La 10 septembrie 1992 a fost nceputareconstrucia mnstirii. In anul 1993 au fost finisate lucrarile de reparaie a bisericii de iarna Adormirea Maicii Domnului,care este ncadrata intr-un corp al stareiei, zidit n 1841. Tot atunci, ea a fost pictat, provizoriu, i sfinit. In 1998interiorul bisericii a fost repictat.Biserica de vara Sfanta Cuvioasa Parascheva , construit n anul 1835 a fost reparat abia n 1996.In mnstire s-au pstrat trei construcii vechi, zidite n 1841, n care dup o reparaie capital locuiesc clugarie i surori.De la sf. sec. XX apa mineral a izvorului din curtea mnstirii este captat, mbuteliat i comercializat sub marca

  camercial Mnstirea Hncu". Se consider c aceasta are proprieti curative.

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  6/13

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  7/13

  MANASTIREA CAPRIANA

  La circa 40 km nord-vest de Chiinu, ntr-un pitoresc cadru natural conferit de Codrii Moldovei, se afluna dintre cele mai vechi Mnstiri ale noastre Cpriana (1420). Istoria descrie c temeliile acestuisfnt aezmnt de linite i rugciune a fost o poian din preajma izvoarelor rului Vnv din codriiseculari ai Lpunei, numit "poiana lui Chiprian".

  Lcaul pe vremea Muatinilor, a avut statut de Mnstire domneasc (1429), bucurndu-se de grija iatenia sporit a domnitorilor Alexandru cel Bun, tefan cel Mare i Alexandru Lpuneanu; a fostreedina de var a Mitropolitului Moldovei; aici au streit Chiprian, considerat printre primii poei aiMoldovei i crturarul Eftimie.

  La nceput Mnstirea a fost din lemn i doar mai trziu, n 1545, a fost edificat biserica de var

  Adormirea Maicii Domnului; complexul include i biserica de iarn "Sfntul Nicolae" (1840), iar n1905 se construietebiserica Sfntul Gheorghe. Lcaul a avut cea mai mare bibliotecmnstireasc din Moldova daruri de pre ale domnitorilor. Fiind nchis i pngrit n perioadasovietic, Mnstirea a fost prima care s-a redeschis, n 1989, i n scurt timp devine unul dinsimbolurile Renaterii Naionale.

  Aici este nmormntat mitropolitul Gavriil Bnulescu-Bodoni - I mitropolit al Basarabiei, deschiztor deci spre carte religioas i ntemeietorul I seminar teologic..

  Lucrrile de renovare de ultim or a complexului faciliteaz motivaia de atracie turistic. Stilul devia monahal rezervat, tradiia buctriei multiseculare, condiii de nivel nalt pentru organizareaconferinelor, ambiana artistic a peisajului i lacului din preajm, sunt doar cteva repere pentru un

  ndemn la drumeie. Mnstirea este deschis pentru vizitare n fiecare zi. Din obiectivele de interes turistic din aceast

  zon mai pot fi vizitate rezervaia peisagistic Cpriana- Scoreni, Stejarul lui tefan cel Mare i ceamai veche rezervaie din Moldova Codrii.

  Traversnd secole de istorie Mnstirea Cpriana reprezint i astzi un pilon i simbol al credinei iculturii naionale. Serviciile divine organizate aici sunt inta circuitului religios

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  8/13

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  9/13

  MANASTIREA SAHARNA

  Manastirea Saharna, in intregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi asezaminte monahale din cuprinsul Bisericii Ortodoxedin Republica Moldova. Ansamblul monastic este compus din doua manastiri: una rupestra, Bunavestire, si alta terestra, SfantaTreime.

  Istoria manastirii rupestre se cunoaste foarte putin, nestiindu-se data precisa a intemeierii si cine sunt intemeietorii. Nici chiarcercetatorii din domeniu n-au ajuns inca la o parere unanima privind perioada intemeierii acestei chinovii.

  Manastirea terestra, fiind o ctitorie calugareasca, a fost intemeiata in anul 1776 de catre Schimonahul Vartolomeu Ciungu (1739-1798). Cate ceva despre viata staretului Vartolomeu aflam din inscriptia, ce insotea portretul lui, descoperit in trapeza manastiriiSfanta Treime de catre inginerul-arhitect Nicolae Tiganco.

  Iata aceasta inscriptie: "in 1739 in ziua 23 a lunii decembrie a avut loc nasterea trupeasca, a numitului Vasile, din parintele preot

  Teodor si maica Pelagheia. In anul 1760 in ziua de doua a lunii mai in orasul Savran gubernia Podoliei, fiind logodit si mergand lalogodnica sa pentru a se casatori, Vasile fusese pe neasteptate ranit cu un glont in mana stanga, iar la an 1766, a lunii mai aparasit patria sa si a venit in Moldova. An 1776 in luna martie ziua 25 a intrat in Saharna. Nu era nimic, era acolo un loc pustiu, acladit biserica, chilii, ograda si altele".

  Exista unele momente, care ne permit sa presupunem ca pana a incepe constructia noii manastiri, Vartolomeu cu o micacomunitate de calugari traisera in manastirea din stanca. Insa viata in acel loc era foarte anevoioasa si parintele Vartolomeuhotaraste constructia unei manastiri terestre, care ar fi fost si aproape de caile de comunicare din localitatile apropiate, siasezata intr-un loc unde linistea calugarilor nu avea sa fie tulburata.

  Era destul de dificil sa gasesti un asemenea loc si dupa cum spune traditia ca se cuvenea unui bun calugar si crestin, inainte deinceperea lucrarilor, Vartolomeu traieste 40 de zile de post si rugaciune, pentru a milostivi pe Dumnezeu si sfintii, ca sa fie ajutatin alegerea cat mai reusita a unui loc pentru constructia manastirii.

  Legenda spune, ca in ultima zi de rugaciune, el a avut o revelatie. I s-a aratat Preasfanta Fecioara Maria, Nascatoarea deDumnezeu, care era inconjurata de foc ceresc si i-a aratat locul, unde, dupa voia Celui Preainalt, trebuia sa construiasca locasulmonahal inchinat Sfintei Treimi.

  Acest loc era colina de la poalele celor trei dealuri. Minunea a avut loc pe stanca cu numele Grimidon si, ca dovada a alegeriidivine, Maica Domnului a lasat incrustata in piatra urma piciorului Ei. Aceasta urma se poate vedea si astazi in capela, ce esteconstruita in cinstea acestui fapt pe stanca Grimidon.

 • 7/29/2019 Turismul in Moldova

  10/13

  Parintele Vartolomeu a inceput constructia manastirii si a chivernisit-o pana in anul 1798, cand la conducerea ansambluluichinovial i-a urmat Egumenul Paisie.Prima atestare documentara este din 24 ianuarie 1495, cand Stefan cel Mare intareste prin uric imparteala intre urmasii lui SimaRugina, print

Click here to load reader

Embed Size (px)
Recommended