+ All Categories
Home > Documents > Studiu de Caz Monografie 2009

Studiu de Caz Monografie 2009

Date post: 03-Jul-2015
Category:
Upload: alex-ghetu
View: 379 times
Download: 1 times
Share this document with a friend
40
UNIVERSITATEA SPIRU HARET FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL SPECIALIZAREA CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE PRACTICA DE SPECIALITATE
Transcript
Page 1: Studiu de Caz Monografie 2009

UNIVERSITATEA SPIRU HARET

FACULTATEA DE MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL

SPECIALIZAREA CONTABILITATE SI INFORMATICA DE GESTIUNE

PRACTICA DE SPECIALITATE

COORDONATOR : STUDENTLect.univ.drd. Chivu Ramona Ghetu Alexandru Cristian

- 2009 -

Page 2: Studiu de Caz Monografie 2009

CAP.I ABORDARI PRACTICE PRIVIND CHELTUIELILE SI VENITURILE

1.1. PREZENTAREA SOCIETATII S.C. HORIA SI DANI S.R.L. Societatea comerciala S.C. HORIA si DANI S.R.L., este persoana juridica romana, cu sediul

in Giurgiu, jud.Giurgiu infiintata in baza Legii 31/1991 republicata, avand ca obiect principal de activitate conform clasa CAEN: 1413 Fabricare articole de imbracaminte (exclusiv lenjerie de corp).

S.C. HORIA SI DANI S.R.L. isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile din Romania si cu statutul sau.

Din punct de vedere juridic societatea este corespunzator organizata si are relatii comerciale normale.

Activitatea sa comerciala se desfasoara pe baza de contracte si comenzi.Utilitatile necesare sectoarelor tehnologice componente sunt asigurate din sistemul national.Activitatea de transport se asigura cu ajutorul mijloacelor de transport proprii cu personal

calificat.S.C. HORIA SI DANI S.R.L. are un capital social in suma de 800 RON care se divide in 80

de parti sociale egale, fiecare cu o valoare nominala de 10 RON.Componente structural - organizatorice:

Organul suprem de decizie, ales al S.C. HORIA SI DANI S.R.L. este Administratorul unic care are principalele atributii:1.Aproba bilantul si repartizarea beneficiului net intre asociati;2.Decide cu privire la:

majorarea sau reducerea capitalului social;modificarea statutului;asocierea cu alte societati; angajarea de personal necesar ;

Activitatea S.C. HORIA SI DANI S.R.L. este asigurata de catre administratorul unic, un contabil sef si 8 muncitori calificati.

Sediul social si sectia de productie sunt amplasate la parterul si etajul 1 al unui bloc de locuinte.

Societatea detine un spatiu de productie si un spatiu de depozitare, nu detine spatiu propriu in vederea comercializarii si desfacerii produselor proprii.

Principalii furnizori. S.C. HORIA SI DANI S.R.L. se aprovizioneaza cu materii prime de pe piata interna.Aceasta are in vedere urmatoarele: calitatea si pretul acestora precum si distanta pana la

principalii furnizori. Aprovizionarea este realizata descentralizat avand la baza mai multe oferte si alegandu-se in

final furnizorul care corespunde cel mai bine situatiei la acel moment dat.Principalii clienti.Desfacerea produselor finite ale S.C. HORIA SI DANI S.R.L. , este realizata pe baza de

comanda direct unitatilor economice

1.2. PREZENTAREA SITUATIILOR FINANCIARE

Exercitiul financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie, exceptie reprezentand primul an de incepere a activitatii cand exercitiul financiar incepe la data infiintarii societatii.

Situatiile financiare sunt documente oficiale folosite pentru finalizarea incheierii exercitiului financiar.Pe baza acestor documente se asigura prezentarea unei imagini fidele, clare si complete a patrimoniului, a situatiei financiare cat si a rezultatului obtinut.

De regula, situatiile financiare sunt alcatuite din: bilant, contul de profit si pierdere, situatia modificarilor pozitiei financiare, note explicative, alte situatii si anexe suplimentare care sunt parte integranta a situatiilor financiare.

2

Page 3: Studiu de Caz Monografie 2009

Nu sunt incluse intre acestea urmatoarele documente: rapoartele directorilor, declaratiile presedintelui, discutiile si analizele conducerii si multe alte documente asemanatoare care pot fi intocmite la incheierea unui exercitiu financiar.

Intocmirea situatiilor financiare se realizeaza cu scopul ca acestea sa raspunda necesitatilor comune ale majoritatii utilizatorilor.Aceasta se datoreaza faptului ca aproape toti utilizatorii iau decizii economice pentru:a).a hotara cand sa cumpere, sa pastreze sau sa vanda o investitie de capital;b). a evalua raspunderea sau gestionarea manageriala;c). a evalua capacitatea intreprinderii de a plati si de a oferi beneficii angajatilor sai;d). a evalua garantiile pentru creditele acordate intreprinderii;e). a determina politicile de impozitare;f). a determina profitul si dividendele ce se pot distribui;g). a elabora si a utiliza date statistice despre venitul national;h). a reglementa activitatea intreprinderilor;

Situatiile financiare sunt de regula intocmite conform unui model contabil bazat pe costul istoric recuperabil si conceptul de mentinere a nivelului capitalului financiar nominal.

Alte modele si concepte ar putea fi mai adecvate pentru a satisface obiectivul de furnizare a informatiei care sa fie utila la luarea deciziilor economice dar pana in prezent nu exista un consens pentru aceasta modificare.Cadrul general a fost creat astfel incat sa poata fi aplicat unei serii de modele contabile si de concepte privind capitalul si mentinerea nivelului capitalului.

Utilizatorii si necesitatile de informare ale acestora Obiectivul situatiilor financiare este de a furniza informatii despre pozitia financiara,

performantele si modificarile pozitiei financiare a intreprinderii care sunt utile unei sfere largi de utilizatori in luarea deciziilor economice. Situatiile financiare elaborate in acest scop satisfac necesitatile comune ale majoritatii utilizatorilor.Totusi situatiile financiare nu ofera toate informatiile de care utilizatorii au nevoie pentru luarea deciziilor economice.

Situatiile financiare prezinta de asemenea rezultatele administrarii intreprinderii de catre conducatori inclusiv modul de gestionare de catre acestia a resurselor incredintate. Acei utilizatori care doresc sa evalueze modul de administrare sau responsabilitatea conducerii, fac acest lucru pentru a putea lua decizii economice, aceste decizii pot viza de exemplu optiunea de a pastra sau de a vinde investitia in intreprinderea respectiva sau inlocuirea ori reconfirmarea conducerii.

Utilizatorii de situatii financiare includ investitorii prezenti si potentiali, personalul angajat, creditorii, furnizorii si alti creditori comerciali, clientii, guvernul si institutiile acestuia precum si publicul.Acestia folosesc situatiile financiare pentru a-si satisface o parte din diversele lor necesitati de informatii astfel:

a). investitorii. - Ofertantii de capital si consultantii lor sunt preocupati de riscul inerent tranzactiilor si de beneficiul adus de investitiile lor. Ei au nevoie de informatii pentru a decide daca ar trebui sa cumpere, sa pastreze sau sa vanda.Actionarii sunt interesati si de informatiile care permit sa evalueze capacitatea intreprinderii de a plati dividende.

b). angajatii.- Personalul angajat si grupurile lor reprezentative ( sindicatele ), sunt interesate de informatii privind stabilitatea si profitabilitatea intreprinderilor lor.Acestia sunt interesati si de informatiile care le permit sa evalueze capacitatea intreprinderii de a oferi remuneratii, pensii si alte avantaje precum si oportunitati profesionale.

c).creditorii financiari.- Creditorii financiari sunt interesati de informatiile care le permit sa determine daca imprumuturile acordate si dobanzile aferente vor fi rambursate la scadenta..

d). furnizorii si alti creditori comerciali.- Furnizorii si alti creditori comerciali sunt interesati de informatiile care le permit sa determine daca sumele datorate vor fi platite la scadenta.Creditorii comerciali, sunt probabil interesati de o intreprindere pe o perioada mai scurta

3

Page 4: Studiu de Caz Monografie 2009

decat creditorii numai daca nu sunt dependenti de continuarea activitatii intreprinderii ca principal client.

e). clientii.- Clientii sunt interesati de informatiile despre continuitatea activitatii unei intreprinderi in special atunci cand au o colaborare pe termen lung cu intreprinderea respectiva sau sunt dependenti de ea.

f). guvernul si institutiile sale.- Acestia, sunt interesati de alocarea resurselor si implicit de activitatea intreprinderilor.Ei, solicita informatii si pentru a reglementa activitatea intreprinderilor, pentru a determina politica fiscala si ca baza pentru calculul venitului national si al altor indicatori statistici similari.

g). publicul. - Acestia, sunt interesati de alocarea resurselor si implicit de activitatea intreprinderilor.Ei, solicita informatii si pentru a reglementa activitatea intreprinderilor, pentru a determina politica fiscala si ca baza pentru calculul venitului national si al altor indicatori statistici similari.

Responsabilitatea principala de a intocmi si de a prezenta situatiile financiare ale intreprinderii revine conducerii acesteia.

Managerii intreprinderilor sunt interesati si de informatiile cuprinse in situatiile financiare chiar daca au acces la informatii financiare si de gestiune suplimentare care ajuta la infaptuirea proceselor de planificare, de luarea deciziilor si de control.

Conducerea are capacitatea de a determina forma si continutul unor astfel de informatii suplimentare pentru a satisface propriile necesitati.

Aceste situatii financiare publicate se bazeaza pe informatiile utilizate de conducere despre pozitia financiara, rezultatele si modificarile pozitiei financiare a intreprinderii.

Conform IAS 1,,Prezentarea situatiilor financiare’’reprezinta un set complet de situatii financiare anuale care cuprinde urmatoarele documente:

bilantul; contul de profit si pierdere;o situatie care sa reflecte, dupa caz:toate modificarile capitalului propriumodificarile capitalului propriu, altele decat cele care rezulta din tranzactiile de capital cu

proprietarii si distribuirile catre proprietari;situatia fluxurilor de trezorerie (numerar);politicile contabile si notele explicative.

Intocmirea situatiilor financiare reprezinta un proces complex care are la baza intocmirea mai multor lucrari, dintre care unele au un caracter preliminar iar altele se refera la completarea propriu zisa a bilantului.

Lucrarile preliminare mai sunt cunoscute sub denumirea de lucrari de inchidere a exercitiului si au urmatoarea componenta :

1.intocmirea balantei conturilor inainte de inventariere2.inventarierea generala a activelor si datoriilor3.contabilitatea operatiilor de regularizare cu privire la :diferentele de inventar, amortizari,

provizioane pentru deprecieri, provizioane pentru riscuri si cheltuieli, diferente de curs valutar, delimitarea in timp a veniturilor si cheltuielilor.

4.intocmirea balantei conturilor dupa inventariere5.determinarea rezultatului exercitiului si distribuirea profitului sau finantarea pierderii.6.redactarea bilantului contabil.Prezentarea informatiilor trebuie sa tina seama, in principal de : prezentarea fidela a pozitiei

financiare, a performantei financiare si a fluxurilor de numerar.Prezentarea informatiilor trebuie facuta astfel incat sa nu creeze confuzii sau sa induca in

eroare, informatiile sa poata fi intelese fara eforturi de orice cititor, economist sau nu.

4

Page 5: Studiu de Caz Monografie 2009

IAS 1 indica de altfel (fara a obliga) si posibilitatea de a fi prezentat un raport al conducerii cu privire la performantele financiare si a pozitiei financiare a intreprinderii cat si asupra riscurilor majore si a incertitudinilor de activitate.IAS 15-,,Contabilizarea inflatiei’’ permite conducerii unei intreprinderi prezentarea de informatii in afara bilantului cu referire asupra protectiei mediului atunci cand acesta cosidera ca sunt necersare.

1.3. CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE INSTRUMENT DE COLECTARE A CHELTUIELILOR SI VENITURILOR

Contul de Profit si Pierdere este un document situatie care este cunoscut si sub denumirea de Cont de rezultate.

In cadrul sistemului contabil din Romania, Contul de Profit si Pierdere are la baza clasificarea cheltuielilor si veniturilor dupa natura lor, precum si profitul sau pierderea pentru fiecare grupa de activitati (rezultat din exploatare, rezultat financiar si rezultat extraordinar) si pe total (rezultat brut, impozit pe profit si rezultat net).

Pentru toate elementele prezentate , contul de profit si pierdere contine atat date din exercitiul financiar curent cat si din cel incheiat anterior.

Forma de prezentare a structurilor in cadrul conturilor este aceea de lista.Contul de profit si pierdere reprezinta o recapitulatie a veniturilor si cheltuielilor dupa cum

urmeaza : Venituri din exploatare

Cheltuieli din exploatare REZULTATUL ACTIVITATII DE EXPLOATARE Venituri financiare Cheltuieli financiareREZULTATUL ACTIVITATII FINANCIARE Venituri exceptionaleCheltuieli exceptionaleREZULTATUL ACTIVITATII EXCEPTIONALE Venituri totale Cheltuieli totaleREZULTATUL BRUT AL EXERCITIULUI Impozit pe profitREZULTATUL NET AL EXERCITIULUI Contul de profit si pierdere sau contul de rezultate este intocmit pe baza conturilor de gestiune,

organizate de asa maniera incat sa permita calculul soldurilor de gestiune si a rezultatului. Contul de profit si pierdere are rolul de a asigura o analiza a modului in care s-a ajuns la rezultatul exercitiului incheiat.

Rezultatul exercitiului se defalca in:rezultat curent, rezultat exceptional, impozit pe profit. 1.Veniturile si cheltuielile exercitiului.a)Veniturile;In categoria veniturilor se includ atat sumele cat si valorile incasate sau de incasat in nume

propriu din activitatile curente cat si castigurile din alte surse.Activitatile curente sunt orice activitati desfasurate de o persoana juridica ca urmare a

obiectului sau de activitate.Elementele extraordinare sunt veniturile sau cheltuielile rezultate din evenimente sau

tranzactii care sunt clar diferite de activitatile curente .Veniturile din exploatare sunt veniturile din activitati curente si se pot regasi sub diferite

denumiri cum ar fi: vanzari, comisioane, dobanzi, dividende.Contabilitatea veniturilor se tine pe categorii de venituri in functie de natura lor:a) venituri din exploatareb) venituri financiare

5

Page 6: Studiu de Caz Monografie 2009

c) venituri extraordinareb).CheltuielileCheltuielile reprezinta valorile platite sau de platit. Contabilitatea cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor astfel:a)cheltuieli de exploatareb)cheltuieli financiarec)cheltuieli extraordinareRezultatele financiare sintetizeaza eficienta cu care s-a desfasurat intreaga activitate

economica a unitatii patrimoniale.Rezultatul financiar are doua forme: profit(beneficiu) sau pierdere.Profitul este rezultatul pozitiv, reprezinta sursa de finantare proprie a activelor create ca

excedent al vaniturilor fata de cheltuieli.

Profitul, ca forma a rezultatelor financiare exprima masa venitului net si se determina ca diferenta intre veniturile si cheltuielile unei perioade detimp, un exercitiu financiar.

La modul concret profitul sau pierderea se determina lunar prin inchiderea conturilor de cheltuieli si venituri prin contul 121,,Rezultatul exercitiului financiar”.

In structura rezultatului financiar sunt cuprinse urmatoarele elemente: rezultatul curent, rezultatul exceptional si impozitul pe profit.

Rezultatul curent reprezinta diferenta dintre veniturile din operatiunile curente, respectiv,diferentele dintre veniturile din exploatare si financiare si cheltuielile de exploatare si financiare.

Rezultatul exceptional reprezinta diferenta dintre veniturile si cheltuielile exceptionale, obtinute ca urmare a unor operatii efectuate de unitatea patrimoniala care nu sunt legate de activitatea normala, curenta a acesteia.

Rezultatul exercitiului reprezinta soldul final al contului de profit si pierdere supus repartizarii.

Repartizarea profitului se face pe destinatiile prevazute de lege si se inregistreaza in contabilitate astfel: pentru constituirea fondului de participare a salariatilor la profit, constituirea rezervelor, constituirea fondului de dezvoltare, remunerarea salariatilor sub forma de dividende, constituirea altor fonduri si varsaminte la bugetul de stat sub forma profitului net.

Acoperirea pierderilor, cand rezultatul este negativ se face prin utilizarea rezervelor, daca au fost constituite rezerve in acest scop, sau prin diminuarea sursei proprii permanente, respectiv, capitalul social.

Pierderea, sau rezultatul negativ, exprima marimea bunurilor consumate in activitatea intreprinderii care nu a putut fi acoperita din veniturile proprii.

1.4.CONTABILITATEA PRIMARA

Orice operatie economico -financiara care se refera la existenta si miscarea elementelor patrimoniale ale intreprinderii, pentru a putea fi inregistrate in conturi, trebuie consemnate in primul rand in documente care sa ateste realizarea ei.

Inregistrarea operatiilor economico – financiare in conturi se realizeaza numai dupa ce acestea au avut loc, iar conform Legii Contabilitatii 82/1991 republicata, una dintre cerintele de baza este fundamentarea si justificarea datelor sale pe baza de documente.In efectuarea lucrarilor ei, contabilitatea respecta in mod obligatoriu doua principii :,,nici o operatie economico-financiara fara document’’ si ,,nici o inregistrare contabila fara document’’.

Documentele au o importanta deosebita in asigurarea mersului normal al lucrarilor de contabilitate, deoarece acestea stau la baza verificarii legalitatii si justetei operatiilor economice, controlul gestionar asupra mijloacelor materiale si banesti, respectarea disciplinei contractuale,

6

Page 7: Studiu de Caz Monografie 2009

contribuind astfel la intarirea responsabilitatii asupra administratiei patrimoniului ce apartine unei intreprinderi.

Documentele sunt acte scrise si cuprind o serie de informatii obligatorii de baza care se intocmesc la locul si in momentul infaptuirii operatiilor economice precum si a unor evenimente generate de necesitati organizatorice si administrative (exemplu: actele necesare pentru angajarea si incadrarea personalului, contractele economice si altele).

Documentele de evidenta au o aplicabilitate generala in toate operatiile legate de lucrarile de contabilitate.Acestea reflecta toate operatiile legate de existenta si miscarea mijloacelor, proceselor si surselor economice in cadrul activitatii de exploatare din intreprindere.

Un document de evidenta contine doua feluri de elemente si anume :elemente comune si elemente specifice.

Elementele comune tuturor operatiilor economice sunt, de regula, imprimate.Acestea sunt: denumirea unitatii emitente si adresa sau compartimentul care l-a intocmit; data

intocmirii documentului si efectuarii operatiei; explicarea operatiei; baza legala; datele cantitative si valorice; semnaturile persoanelor responsabile de intocmirea documentului.

Elementele specifice sunt cele care difera si care se completeaza in functie de natura operatiei economice sau financiare.Acestea asigura explicarea, detalierea operatiilor consemnate.

Intocmirea si prelucrarea documentelor se poate face manual sau cu mijloace tehnice.

Clasificarea documentelor In functie de trasaturile caracteristice ale acestora, documentele de evidenta se clasifica dupa

mai multe criterii si anume : a).Dupa natura operatiilor pe care le reflecta :

- documente privind activele circulante materiale : Nota de receptie si constatare de diferente, Bonul de predare –transfer, restituire ; Bonul de consum, Fisa limita de consum s.a.

- documente privind disponibilitatile banesti : Chitanta, Dispozitia de plata –incasare, s.a.- documente privind salariile si alte drepturi cuvenite angajatilor : Statul da salarii, Lista de avans

chenzinal, Decontul de cheltuieli, Ordinul de deplasare s.a.- documente privind vanzarile : Factura, Dispozitia de livrare, Avizul de insotire a marfurilor.

b).Dupa locul de intocmire documentele se impart in : documente interne si documente externe.

Documentele interne sunt acelea care se intocmesc in cadrul intreprinderii atat pentru operatiile economice cat si pentru operatiile financiare referitoare la activitatea acesteia.

Unele dintre acestea raman in cadrul intreprinderii (Bonul de consum, Bonul de transfer) iar altele circula in afara intreprinderii (facturile intocmite pentru produsele livrate, lucrarile si serviciile prestate, Dispozitiile de plata, Cecurile).

Documentele externe sunt acelea care s-au intocmit in alte unitati sau institutii, dar care circula in cadrul intreprinderii.

Aceste documente reflecta relatiile intreprinderii cu terte persoane fizice sau juridice (Factura primita de la furnizori, Extrasul de cont primit de la banca).

c).Dupa modul de intocmire acestea pot fi : documente primare si documente centralizatoare. Documentele primare sunt cele in care se consemneaza pentru prima data operatiile economice sau financiare (Bonul de consum …).

Documentele centralizatoare cumuleaza si grupeaza datele din documentele primare, care cuprind operatii de acelasi fel (Centralizatorul consumurilor de materiale, centralizatorul vanzarilor,..)

d). Dupa regimul de tiparire si utilizare documentele se impart in: documente cu regim special, documente fara regim special.

Documentele cu regim special sunt acelea pentru care exista dispozitii legale cu privire la modul de completare, circulatie si pastrare (Cecurile de numerar, Cecurile de virament, Factura, Chitanta, Avizul de insotire a marfurilor).

7

Page 8: Studiu de Caz Monografie 2009

CAP.2 STUDIU DE CAZ

INREGISTRAREA DATELOR CONTABILE AFERENTE LUNII DECEMBRIE IN :

CONTABILITATEA FINANCIARA SI CONTABILITATEA DE GESTIUNE

I.Colectarea si inregistrarea in contabilitatea financiara a cheltuielilor si veniturilor la

30.06.2009

1.Colectarea si gruparea dupa natura lor a cheltuielilor si veniturilor.

a) cheltuieli

cheltuieli privind materiile prime 22.183

cheltuieli privind materialele auxiliare 8.851

cheltuieli privind piesele de schimb 627

cheltuieli privind materialele consumabile 1.746,50

cheltuieli privind ob. de inventar 1.920

cheltuieli privind materialele nestocabile 679

cheltuieli privind energia si apa 3.580

cheltuieli privind chiriile 1.038

cheltuieli reclama si publicitate 164

chltuieli telecomunicatii 929

cheltuieli cu comisioanele bancare 254

cheltuieli cu serviciile executate de terti 886

cheltuieli cu alte impozite si taxe 418

cheltuieli cu salariile 6.712,75

cheltuieli cu accesorii salarii 2.122,44

cheltuieli cu amenzi si penalitati 3.479

cheltuieli cu amortizarea imobilizarilor corporale 996

cheltuieli cu impozitul pe profit 767,09

b).venituri

venituri din vanzarea produselor finite 54.300

venituri din dobanzi bancare 122

8

Page 9: Studiu de Caz Monografie 2009

2.Inregistrarea in contabilitatea financiara a cheltuielilor colectate

Unitatea NOTA DE CONTABILITATE

Nr.Document1

DataSC HORIA SI DANI SRL Ziua Luna AnulGIURGIU 30 06 2009Nrcrt Explicatii

Simbolul conturilor SumaDebitor Creditor

1. Inreg.cheltuieli cu materiile prime 601 301 22.1832. Inreg. cheltuieli cu mat. auxiliare 602.1 302.1 8.8513. Inreg cheltuieli cu piesele de schimb 602.4 302.4 6274. Inreg.cheltuieli alte mat. Consumab. 602.8 3028 1.746,505. Inreg. Chelt. Privind ob. de inventar 603 303 1.920

6. Inreg chelt. privind mat. nestocabile 604 401 6797. Inreg chelt. privind energia si apa 605 401 3.5808. Inreg chelt.privind chiriile 612 401 1.0389. Inreg cheltuieli reclama si publicitate 623.2 401 164

10. Inreg cheltuieli telecomunicatii 626 401 92911. Inreg cheltuieli cu comisioane bancare 627 5121 25412. Inreg.cheltuieli servicii executate terti 628 401 88613. Inreg cheltuieli cu alte impozite si taxe 635 446 41814. Inreg cheltuieli cu salariile 641 421 6.712,7515. Inreg cheltuieli accesorii salarii 645 431 2.122,4416. Inreg cheltuieli cu amenzi si penalitati 6581 448.1 3.47917. Inreg cheltuieli amortizare imobilizari 6811 2813 996

Intocmit, Verificat, TOTAL 56.585,69

3.Inregistrarea in contabilitatea financiara a veniturilor colectate

Unitatea NOTA DE CONTABILITATE

Nr.Document

2

DataSC HORIA SI DANI SRL Ziua Luna AnulGIURGIU

30 06 2009Nrcrt Explicatii

Simbolul conturilor SumaDebitor Creditor

1. Inreg. Venituri din vanz. Prod. finite 4111 701 54.3002. Inreg. Venituri din dobanzi bancare 5121 766 122Intocmit, Verificat, TOTAL 54.422

9

Page 10: Studiu de Caz Monografie 2009

4. Inchiderea conturilor de cheltuieli

Unitatea NOTA DE CONTABILITATE

Nr.Document

3

DataSC HORIA SI DANI SRL Ziua Luna AnulGIURGIU

30 06 2009Nrcrt Explicatii

Simbolul conturilor SumaDebitor Creditor

1. Inchiderea conturilor de cheltuieli 121 % 56.585,69601 22.183602.1 8.851602.4 627602.8 1.746,50603 1.920604 679605 3.580612 1.038623.2 164626 929627 254628 886635 418641 6.712,75645 2.122,44658.1 3.479681.1 996

Intocmit, Verificat, TOTAL 56.585,69

5. Inchiderea conturilor de venituriUnitatea NOTA DE

CONTABILITATENr.Document

4

DataSC HORIA SI DANI SRL Ziua Luna AnulGIURGIU

30 06 2009Nrcrt Explicatii

Simbolul conturilor SumaDebitor Credito

r1. Inchiderea conturilor de venituri % 121 54.422

701 54.300766 122

Intocmit, Verificat, TOTAL 54.422

6.Impozitarea rezultatului brut

10

Page 11: Studiu de Caz Monografie 2009

(Venituri + Cheltuieli nedeductibile) – Cheltuieli deductibile = Rezultatul brut

Rezultatul brut x Cota unica de impozitare = Impozitul aferent

Venituri totale = 54.422

Cheltuieli nedeductibile = 3.479

Venituri brute = 57.901

Cheltuieli deductibile = 53.106,69

Rezultatul brut = 4.794,31

Calcularea impozitului pe profit : 4.794,31 x 16% = 767,09

7.Inregistrarea in contabilitatea financiara a impozitului pe profit

Unitatea NOTA DE CONTABILITATE

Nr.Document

5

DataSC HORIA SI DANI SRL Ziua Luna AnulGIURGIU

30 06 2009Nrcrt Explicatii

Simbolul conturilor SumaDebitor Creditor

1. Inregistrarea impozitului pe profit 691 441 767,09

2 Inchiderea contului de cheltuieli 121 691 767,09

3. Plata impozitului pe profit 441 5121 767,09

Intocmit, Verificat, TOTAL 2.301,27

II.Inregistrarea cheltuielilor in contabilitatea de gestiune

Raportarea productiei finite realizate la sfarsitul perioadei.

11

Page 12: Studiu de Caz Monografie 2009

RAPORT DE PRODUCTIE

La 30.06.2009

Nr.Crt Denumirea produsului finit realizat Cantitate

1 Basma pentru femei 150

2 Sorturi protectie 200

3 Halate dama 300

4 Halate barbati 275

5 Pantalon salopeta 200

6 Bluza salopeta 200

Nota:Productia raportata reprezinta cantitatile contractate conform comenzilor existente la

inceputul perioadei pentru fiecare produs in parte.

Calculul costurilor unitare pentru fiecare produs in parte realizat este urmatorulpentru:

Bugetul costului unitar al produsului ,,BASMA PENTRU FEMEI,,

Nrcrt Articole de calculatie

U.M. Norma de consum

Pret unitar Valoare

A Materii prime si materiale1. Material m 0,50 7,50 3,752. Ata m 2,00 0,03 0,063. Eticheta buc 1 0,50 0,504. Punga polietilena buc 1 0,20 0,20

A Total cheltuieli materiale 4,51Nrcrt Articol de calculatie

U.M. Numar de ore

Tarif de salarizare

( lei/ora)

Valoare

1. Salarii directe h 0,15 4,43 0,662. Accesorii salarii directe 0,21B Total cheltuieli salariale directe 0,87

C Total cheltuieli directe (A + B) 5,38

Cheltuieli indirecte de productie 1,31

Total cost de productie 6,69

Cheltuieli generale de administratie 0,60

Cost complet de productie 7,29

Realizat 150 bucati12

Page 13: Studiu de Caz Monografie 2009

Bugetul costului unitar al produsului ,, SORT PROTECTIE ’’

Nrcrt Articole de calculatie

U.M Norma de consum

Pret unitar Valoare

A Materii prime si materiale1. Material m 1,00 10,00 10,002. Ata m 3,00 0,03 0,093 Eticheta buc 1 0,50 0,504 Punga polietilena buc 1 0,20 0,20

A Total cheltuieli materiale 10,79Nrcrt Articol de calculatie

U.M Numar de ore

Tarif de salarizare

( lei/ora)

Valoare

1 Salarii directe h 0,25 4,43 1,112 Accesorii salarii directe 0,35B Total cheltuieli salariale directe 1,46

C Total cheltuieli directe (A + B) 12,25

Cheltuieli indirecte de productie 2,98

Total cost de productie 15,23

Cheltuieli generale de administratie 1,36

Cost complet de productie 16,59

Realizat = 200 bucati

13

Page 14: Studiu de Caz Monografie 2009

Bugetul costului unitar al produsului ,, HALAT DAMA’’

Nrcrt Articole de calculatie

U.M Norma de consum

Pret unitar Valoare

A Materii prime si materiale1. Material m 2,00 13,50 27,002. Ata m 15,00 0,03 0,453 Nasturi buc 9 0,25 2,254 Eticheta buc 1 0,50 0,505 Punga polietilena buc 1 0,20 0,206A Total cheltuieli materiale 30,40Nrcrt Articol de calculatie

U.M Numar de ore

Tarif de salarizare

( lei/ora)

Valoare

1 Salarii directe h 0,40 4,43 1,772 Accesorii salarii directe 0,56B Total cheltuieli salariale directe 2,33

C Total cheltuieli directe (A + B) 32,73

Cheltuieli indirecte de productie 7,96

Total cost de productie 40,69

Cheltuieli generale de administratie 3,64

Cost complet de productie 44,33

Realizat = 300 bucati

14

Page 15: Studiu de Caz Monografie 2009

Bugetul costului unitar al produsului ,, HALAT BARBATI’’

Nrcrt Articole de calculatie

U.M Norma de consum

Pret unitar Valoare

A Materii prime si materiale1. Material m 2,00 13,50 27,002. Ata m 15,00 0,25 2,253 Nasturi buc 9 0,03 0,454 Eticheta buc 1 0,50 0,505 Punga polietilena buc 1 0,20 0,20

A Total cheltuieli materiale 30,40Nrcrt Articol de calculatie

U.M Numar de ore

Tarif de salarizare

( lei/ora)

Valoare

1 Salarii directe h 0,40 4,43 1,772 Accesorii salarii directe 0,56B Total cheltuieli salariale directe 2,33

C Total cheltuieli directe (A + B) 32,73

Cheltuieli indirecte de productie 7,96

Total cost de productie 40,69

Cheltuieli generale de administratie 3,64

Cost complet de productie 44,33

Realizat = 275 bucati

15

Page 16: Studiu de Caz Monografie 2009

Bugetul costului unitar al produsului ,, PANTALON SALOPETA’’

Nrcrt Articole de calculatie

U.M Norma de consum

Pret unitar Valoare

A Materii prime si materiale1. Material m 1,25 15,00 18,752. Ata m 10,00 0,03 0,303 Nasturi buc 5 0,25 1,254 Siret aparator m 1,20 0,15 0,185 Eticheta buc 1 0,50 0,506 Punga polietilena buc 1 0,20 0,20

A Total cheltuieli materiale 21,18Nrcrt Articol de calculatie

U.M Numar de ore

Tarif de salarizare

( lei/ora)

Valoare

1 Salarii directe h 2,00 4,43 8,862 Accesorii salarii directe 2,80B Total cheltuieli salariale directe 11,66

C Total cheltuieli directe (A + B) 32,84

Cheltuieli indirecte de productie 7,99

Total cost de productie 40,83

Cheltuieli generale de administratie 3,65

Cost complet de productie 44,48

Realizat = 200 bucati

16

Page 17: Studiu de Caz Monografie 2009

Bugetul costului unitar al produsului ,, BLUZA SALOPETA’’

Nrcrt Articole de calculatie

U.M Norma de consum

Pret unitar Valoare

A Materii prime si materiale1. Material m 2,50 15,00 37,502. Ata m 15,00 0,03 0,453 Nasturi buc 10 0,25 2,504 Eticheta buc 1 0,50 0,505 Punga polietilena buc 1 0,20 0,20

A Total cheltuieli materiale 41,15Nrcrt Articol de calculatie

U.M Numar de ore

Tarif de salarizare

( lei/ora)

Valoare

1 Salarii directe h 2,00 4,43 8,862 Accesorii salarii directe 2,80B Total cheltuieli salariale directe 11,66

C Total cheltuieli directe (A + B) 52,81

Cheltuieli indirecte de productie 12,84

Total cost de productie 65,65

Cheltuieli generale de administratie 5,88

Cost complet de productie 71,53

Realizat = 200 bucati

17

Page 18: Studiu de Caz Monografie 2009

Etapa I

Colectarea cheltuielilor pe destinatii

Situatia centralizatoare de consum al materiilor prime si al materialelor de confectionat pentru:Comanda ,, BASMA PENTRU FEMEI ,,

Materia primaUM Norme

de consum

Pret unitar

Nr.Buc

Valoare

1 Material m 0,50 7,50 150 562,502 Ata m 2,00 0,03 150 9,003 Eticheta buc 1 0,50 150 75,004 Punga polietilena buc 1 0,20 150 30,00

Total cheltuieli materiale 676,50Cheltuieli salarii directe 99,00Accesorii salarii directe 31,50Total cheltuieli salarii directe 130,50Total cheltuieli directe 807,00Cheltuieli indirecte de productie 196,28Total cost de productie 1.003,28Chelt. generale de administratie 89,83Cost complet de productie 1.093,11

Situatia centralizatoare de consum al materiilor prime si al materialelor de confectionat pentru:Comanda ,, SORT PROTECTIE,,

Materia primaUM Norme de

consumPret unitar Nr.

Buc.Valoare

1 Material m 1,00 10,00 200 2.000,002 Ata m 3,00 0,03 200 18,003 Eticheta buc 1 0,50 200 100,004 Punga polietilena buc 1 0,20 200 40,00Total cheltuieli materiale 2.158,00Cheltuieli salarii directe 222,00Accesorii salarii directe 70,00Total cheltuieli salarii directe 352,00Total cheltuieli directe 2.450,00Cheltuieli indirecte de productie 595,89Total cost de productie 3.045,89Chelt. generale de administratie 272,70Cost complet de productie 3.318,59

Situatia centralizatoare de consum al materiilor prime si al materialelor de confectionat pentru:Comanda ,, HALAT DAMA,,

Materia primaUM Norme

de consum

Pret unitar

Nr.Buc

Valoare

1 Material m 2,00 13,50 300 8.100,002 Ata m 15,00 0,03 300 135,003 Nasturi buc 9 0,25 300 675,00

18

Page 19: Studiu de Caz Monografie 2009

4 Eticheta buc 1 0,50 300 150,005 Punga polietilena buc 1 0,20 300 60,00Total cheltuieli materiale .120,00Cheltuieli salarii directe 531,00Accesorii salarii directe 168,00Total cheltuieli salarii directe 699,00Total cheltuieli directe 9.819,00Cheltuieli indirecte de productie .388,19Total cost de productie 1.207,19Chelt. generale de administratie 1.092,93Cost complet de productie 13.300,12

Situatia centralizatoare de consum al materiilor prime si al materialelor de confectionat pentru:Comanda ,,HALAT BARBATI,,

Materia primaUM Norme de

consumPret

unitar NrBuc.

Valoare

1 Material m 2,00 13,50 275 7.4252 Ata m 15,00 0,03 275 123,753 Nasturi buc 9 0,25 275 618,754 Eticheta buc 1 0,50 275 137,505 Punga polietilena buc 1 0,20 275 55,00Total cheltuieli materiale 8.360Cheltuieli salarii directe 486,75Accesorii salarii directe 154,00Total cheltuieli salarii directe 640,75Total cheltuieli directe 9.000,75Cheltuieli indirecte de productie 2.189,18Total cost de productie 11.189,93Chelt. generale de administratie 1.001,85Cost complet de productie 12.191,78

Situatia centralizatoare de consum al materiilor prime si al materialelor de confectionat pentru:Comanda ,,PANTALON SALOPETA,,

Materia primaUM Norme

de consum

Pret unitar

Nr

Buc.

Valoare

1 Material m 1,25 15,00 200 3.750,002 Ata m 10,00 0,03 200 60,003 Nasturi buc 5 0,25 200 250,004 Siret aparator m 1,20 0,15 200 36,005 Eticheta buc 1 0,50 200 100,006 Punga polietilena buc 1 0,20 200 40,00Total cheltuieli materiale 4.236,00Cheltuieli salarii directe 1.772,00Accesorii salarii directe 560,00Total cheltuieli salarii directe 2.332,00Total cheltuieli directe 6.568,00Cheltuieli indirecte de productie 1.597,48Total cost de productie 8.165,48Chelt. generale de administratie 731,07Cost complet de productie 8.896,55

19

Page 20: Studiu de Caz Monografie 2009

Situatia centralizatoare de consum al materiilor prime si al materialelor de confectionat pentru:Comanda ,BLUZA SALOPETA‘’

Materia primaUM Norme

de consum

Pret unitar

Nr

Buc.

Valoare

1 Material m 2,50 15,00 200 7.500,002 Ata m 15,00 0,03 200 90,003 Nasturi buc 10 0,25 200 500,004 Eticheta buc 1 0,50 200 100,005 Punga polietilena buc 1 0,20 200 40,00Total cheltuieli materiale 8.230,00Cheltuieli salarii directe 1.772,00Accesorii salarii directe 560,0Total cheltuieli salarii directe 2.332,00Total cheltuieli directe 10.562,00Cheltuieli indirecte de productie 2.568,92TOTAL cost de productie 13.130,92Chelt. generale de administratie 1175,62Cost complet de productie 14306,54

ETAPA I

Colectarea cheltuielilor pe destinatii si transpunerea acestora in contabilitatea de gestiune.

1.Inregistrarea cheltuielilor cu consumul de materii prime, materiale:

. % = 901 32.780,50 921.01 ,,Basma pentru femei ’’ = 676,50

921.02 ,,Sort protectie’’ = 2.158,00921.03 ,,Halate dama’’ = 9.120,00921.04 ,,Halate barbati’’ = 8.360,00921.05 ,, Pantalon salopeta’’ = 4.236,00921.06 ,,Bluza salopeta’’ = 8.230,00

2. Inregistrarea cheltuielilor cu salariile directe aferente comenzilor:Nr crt

Produsul UM Cantitate x Tarif Nr ore

Valoare

1 Basma pentru femei buc 150 x 4,43 0,15 99,002 Sort protectie buc 200 x 4,43 0,25 222,003 Halate dama buc 300 x 4,43 0,40 531,004 Halate barbati buc 275 x 4,43 0,40 486,755 Pantalon salopeta buc 200 x 4,43 2,00 1.772,006 Bluza salopeta buc 200 x 4,43 2,00 1.772,00

Total 4.882,75

20

Page 21: Studiu de Caz Monografie 2009

. % = 901 4.882,75 921.01 ,,Basma pentru femei ’’ = 99,00

921.02 ,,Sort protectie’’ = 222,00921.03 ,,Halate dama’’ = 531,00921.04 ,,Halate barbati’’ = 486,75921.05 ,, Pantalon salopeta’’ = 1.772,00921.06 ,,Bluza salopeta’’ = 1.772,00

3. Inregistrarea cheltuielilor cu accesoriile la salariile directe:

. % = 901 1.543,50 921.01 ,,Basma pentru femei ’’ = 31,50

921.02 ,,Sort protectie’’ = 70,00921.03 ,,Halate dama’’ = 168,00921.04 ,,Halate barbati’’ = 154,00921.05 ,, Pantalon salopeta’’ = 560,00921.06 ,,Bluza salopeta’’ = 560,00

Total cheltuieli directe 39.206,75

4. Inregistrarea cheltuielilor cu salariile indirecte 923 = 901 1.830,00

5. Inregistrarea cheltuielilor cu accesoriile la salariile indirecte 923 = 901 578,94

6.Inregistrarea cheltuielilor cu piesele de schimb aferente sectiei de productie: 923 = 901 627,00

7. Inregistrarea cheltuielilor cu amortizarea instalatiilor tehnice: 923 = 901 996,00

8. Inregistrarea cheltuielilor cu chiria 923 = 901 1.038,00

9.Inregistrarea cheltuielilor cu utilitatile 923 = 901 3.580,00

10.Inregistrarea cheltuielilor cu servicii executate de terti 923 = 901 886,00

Total cheltuieli indirecte 9.535,9411. Inregistrarea cheltuielilor cu rechizitele de birou,

924 = 901 679,00

12. Inregistrarea cheltuielilor cu comisioanele bancare 924 = 901 254,00

13. Inregistrarea cheltuielilor cu telefonul 924 = 901 929,00

21

Page 22: Studiu de Caz Monografie 2009

13. Inregistrarea cheltuielilor de reclama si publicitate 924 = 901 164,00

13. Inregistrarea cheltuielilor privind obiectele de inventar 924 = 901 1.920,00

14. Inregistrarea cheltuielilor cu alte impozite si taxe 924 = 901 418,00

Total cheltuieli generale 4.364,00

Etapa a II- a

Repartizarea cheltuielilor indirecte de productie

Nota: Baza de repartizare folosita in antecalculatie pentru toate produsele fabricate o reprezinta

suma cheltuielilor directe (materiile prime, salariile directe, inclusiv contributia la asigurarile sociale si fondul de somaj).

In cadrul unitatii analizate, repartizarea cheltuielilor indirecte se face prin raportarea cheltuielilor indirecte de productie asupra cheltuielilor directe totale (salariilor directe si accesoriilor la salariile directe, plus cheltuieli materiale aferente).

Cheltuieli indirecte de productie ale sectiei Denumirea elementelor de cheltuieli ValoareSalarii indirecte 1.830,00Accesorii la salariile indirecte 578,94Piese de intretinere 627,00Amortizare instalatii tehnice 996,00Cheltuieli chirie 1.038,00Utilitati 3.580,00Servicii executate de terti 886,00TOTAL cheltuieli indirecte de productie 9.535,94

15.Repartizarea cheltuielilor indirecte ale sectiei asupra comenzilor existente.

K 923 = Cheltuieli indirecte de repartizat x 100 Total cheltuieli directe aferente comenzilor

K 923 = 9.535,94 x 100 ; K 923 = 24,32218 % 39.206,75

22

Page 23: Studiu de Caz Monografie 2009

% = 923 9.535,94 921.01 ,,Basma pentru femei’’ = 196,28

921.02 ,, Sort protectie ’’ = 595,89921.03 ,,Halate dama’’ = 2.388,19921.04 ,, Halat barbati’’ = 2.189,18921.05 ,,Pantalon salopeta’’ = 1.597,48921.06 ,,Bluza salopeta’’ = 2.568,92

Etapa a III- a

Repartizarea cheltuielilor generale de administratie

Nota:Repartizarea cheltuielilor generale de administratie pe produse se va face in functie de costurile de productie aferente fiecarei comenzi.

Cheltuieli generale de administratieDenumirea elementelor de cheltuieli Valoare

Comisioane bancare 254,00Rechizite de birou, 679,00Chelt telefon 929,00OB.Inventar 1.920,00Reclama si publicitate 164,00Alte impozite si taxe 418,00

TOTAL cheltuieli generale de administratie 4.364,00

K 924 = …cheltuieli generale.x 100 ; Cost de productie

K 924 = 4.364,00 x 100 ; K 924 = 8,9531 % 48.742,65

Inregistrarea repartizarii cheltuielilor generale de administratie asupra comenzilor:% = 924 4.364,00

921.01 ,,Basma pentru femei’’ = 89,83 921.02 ,, Sort protectie ’’ = 272,70921.03 ,,Halate dama’’ = 1.092,93921.04 ,, Halat barbati’’ = 1.001,85921.05 ,,Pantalon salopeta’’ = 731,07921.06 ,,Bluza salopeta’’ = 1.175,62

Etapa a IV – a

Inregistrarea productiei finite la cost antecalculat

Inregistrarea produselor obtinute la cost antecalculat 931.01,,Basma pentru femei’ = 902.01 ,,Basma pentru femei’’ 1.093,11 931.02,, Sort protectie ’’ = 902.02 ,,Sort protectie ’’ 3.318,59 931.03 ,,Halate dama’’ = 902.03 ,,Halate dama’’ 13.300,12 931.04 ,, Halat barbati’’ = 902.04 ,,Halat barbati’’ 12.191,78 931.05,,Pantalon salopeta’’ = 902.05 ,,Pantalon salopeta’’ 8.896,55 931.06 ,,Bluza salopeta’’ = 902.06 ,,Bluza salopeta’’ 14.306,54

23

Page 24: Studiu de Caz Monografie 2009

Etapa a V-a

Inregistrarea productiei finite la cost efectiv

18 Inregistrarea decontarii costurilor efective aferente productiei finite:

902.01 ,,Basma pentru femei’ = 921.01 ,,Basma pentru femei’ 1.093,11 902.02 ,, Sort protectie ’’ = 921.02 ,,Sort protectie ’’ 3.318,59 902.03,,Halate dama’’ = 921.03,,Halat dama’’ 13.300,12 902.04,, Halat barbati’’ = 921.04,,Halat barbati’’ 12.191,78 902.05,,Pantalon salopeta’’ = 921.05 ,,Pantalon salopeta’’ 8.896,55 902.06,,Bluza salopeta’’ = 921.06 ,,Bluza salopeta’’ 14.306,54

Etapa a VI-aInregistrarea diferentelor de pret

Nu sunt diferente de pret in aceasta situatie analizata.

Etapa a VII-a

Inchiderea conturilor la sfarsitul perioadei de gestiune

19.Interfata cost productie:

901 = % 53.106,69 931.01,,Basma pentru femei’ 1.093,11 931.02,, Sort protectie ’’ 3.318,59

931.03,,Halate dama’’ 13.300,12931.04,, Halat barbati’’ 12.191,78931.05,,Pantalon salopeta’’ 8.896,55931.06,,Bluza salopeta’’ 14.306,50

Nota:

Pentru determinarea costului unitar efectiv s-a apelat la procedeul diviziunii simple care consta in raportarea cheltuielilor totale aferente fiecarei comenzi la cantitatea de produse obtinute.

Situatia conturilor de gestiune la sfarsitul perioadei este redata in Anexa nr.2

24

Page 25: Studiu de Caz Monografie 2009

2.3 ANALIZA CHELTUIELILOR SI VENITURILOR CU AJUTORUL CONTULUI DE PROFIT SI PIERDERE

Situatia cheltuielilor si veniturilor aferente perioadei 2006-2008 este redata in anexa: CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE.

Analiza de structura a cheltuielilor in perioada 2006 - 2008

Nr.crt.

CHELTUIELI TOTALE,din care:

2006 2007 2008% % %

24.514 100,00 68.630 100,00 115.597 100,00

1. Cheltuieli de exploatare 24.514 100,00 68.630 100,00 115.597 100,001.1 - cheltuieli materiale 13.461 54,90 37.972 55,33 57.055 49,36

- cheltuieli energie si apa 1500 6,13 2.750 4,01 5.101 4,42- cheltuieli cu personalul 7.850 32,02 12.062 17,57 21.575 18,66- cheltuieli cu serv. executate de terti, taxe si impozite

1.345 5,49 15.800 23,02 30.870 26,70

- cheltuieli cu amortizarile 358 1,46 46 0,07 996 0,862. Cheltuieli financiare 0 - 0 - 0 -3. Cheltuieli extraordinare 0 - 0 - 0 -

Analizand datele privind structura cheltuielilor in perioada 2006 – 2008 se observa urmatoarele :

-In total cheltuieli, cheltuielile de exploatare au o pondere de 100% neexistand in perioada analizata cheltuieli financiare si cheltuieli extraordinare.

-Din totalul cheltuielilor de exploatare cea mai mare pondere o detin cheltuielile materiale( cu materii prime, materiale consumabile s.a.) – 54,90% in anul 2006, 55,33% in 2007 pentru ca in 2008 sa fie 49,36%.

-Se observa o usoara crestere in anul 2007 fata de anul 2006 pentru ca in anul 2008 sa scada cu 5,97 procente.-In ceea ce priveste cheltuielile cu serviciile executate de terti, taxe si impozite se observa o crestere de la un an la altul astfel: in anul 2007 fata de anul 2006 au crescut cu 17,53% iar in anul 2007 fata de anul 2006 ponderea a devenit 26,70% avand o crestere de 3,68%.

-Cheltuielile cu personalul in anul 2006 au fost in pondere de 32,02 in total cheltuieli, pentru ca in anul 2007 ponderea acestora in total cheltuieli de exploatare sa fie de 17,57% iar anul 2008 – 18,66%.

-Cheltuielile cu amortizarea a cunoscut o scadere in anul 2007 fata de anul 2005 de la 1,46% la 0,07% pentru ca in anul 2008 sa aiba o pondere de 0,86%.

-Cheltuielile cu energia si apa au cea mai mare pondere in total cheltuieli in anul 2006 – 6,13% dupa care inregistreaza in anul 2007 o pondere mai scazuta - 4,01%, crescand usor in 2008 pana la 4,42%.

25

Page 26: Studiu de Caz Monografie 2009

In perioada studiata cheltuielile totale au crescut continuu, in anul 2007 fata de 2006 volumul lor fiind aproape triplu, iar in anul 2008 fata de anul 2007 au crescut de 1,68 ori.

Analiza de structura a veniturilor in perioada 2006-2008

Nr.crt.

VENITURI TOTALE

2006 2007 2008Lei % Lei % Lei %

1. TOTAL, din care:

26.470 100,00 56.404 100,00 108.760 100,00

1.1. Venituri din exploatare

26.470 100,00 56.402 99,99 108.755 99,99

1.2. Venituri financiare

- - 2 0,01 5 0,01

Analizand rezultatele patrimoniale ale exercitiilor financiare 2006, 2007 si 2008 observam ca societatea a relizat venituri in proportie de aproape 100% din activitatea de exploatare, ponderea veniturilor financiare fiind nesemnificativa – 0,01 % atat in anul 2007 cat si in anul 2008.

In anul 2006 volumul veniturilor totale s-a dublat fata de 2006, ajungand la 56.404 Ron, iar in anul 2008 se observa de asemenea o crestere aproape dubla fata de anul 2007 – 108.760 .

Evolutia cifrei de afaceri in perioada 2006-2008

Denumirea indicatorului

Realizari in perioada de raportare

Diferente+/-

Diferente%

2006 2007 2008 2007-2006 2008-2007 2007/2006 2008/2007Cifra de afaceri neta, din care :

26.470 27.826 69.282 1.356 41.456 5,12 148,98

Productia vanduta 26.470 27.826 69.282 1.356 41.456 5,12 148,98Venituri din vanzarea marfurilor

- - - - - - -

Venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri nete

- - - - - - -

In perioada analizata se observa cresterea cifrei de afaceri nete de la un an la altul astfel:-in cifre absolute in anul 2007 fata de anul 2006 a crescut cu 1.356 lei iar ca pondere cu 5,12%;-in anul 2008 fata de anul 2007 cresterea cifrei de afaceri nete a fost substantiala in suma

absoluta de 41.456 lei iar ca pondere cresterea a fost de 148,98%.Cifra de afaceri neta se realizeaza in cadrul societatii analizate prin vanzarea produselor finite.

26


Recommended