Home >Documents >Seka Gprs Bus Manual Instalare

Seka Gprs Bus Manual Instalare

Date post:23-Oct-2015
Category:
View:178 times
Download:4 times
Share this document with a friend
Transcript:
 • SEKA GPRS BUS - Modul GPRS BUS rev.8

  Revizie manual: v.13 Februarie 2011

  Rezumat: Documentul de faa descrie instalarea si utilizarea modulului SEKA GPRS de monitorizare a sistemelor de alarm, versiunea BUS.

  Cuprins:

  1 Descriere general 2 Diagram modul rev. 8.x 3 Terminale modul 4 Porturi de intrare i ieire 4.1 Porturi de intrare 4.2 Porturi de ieire 5 Programarea tipului de central n modul 5.1 Intrarea n modul de programare tip central 5.2 Ieirea din modul de programare 6 Conectarea la centralele de alarm 6.1 DSC - seria New Classic (PC585, PC1565, PC5010), Power864 (PC5020) i DSCNew Power (PC1616, PC1832, PC1864 6.2 DSC - seria Maxsys (PC4020) 6.3 Paradox - seria Esprit (728+, 728ULT, 738ULT) 6.4 Paradox - seria Spectra (1728, 1738) 6.5 Paradox - seria Digiplex (EVO48, EVO192), Spectra SP (SP5500, SP6000), Esprit E55 6.6 Paradox - seria Magellan 6xxx 6.7 Bentel - seria KYO (KYO4, KYO8, KYO32) 7 LED-uri modul rev. 8.x 8 Observaii adiionale 9 Specicaii 10 Activare configurare SIM2 , service - depanare 10.1 Modul de funcionare a comunicatorului BUS rev.8 cu SIM 2 activ 10.2 Modaliti de identificare i interpretare a problemelor pe BUS rev.8

  1

 • SEKA GPRS BUS rev. 8.x

  1. Descriere general

  Sistemul Seka-GPRS este dezvoltat pentru a realiza o transmisie a mesajelor de alarm de la centralele antiefracie spre dispecerat rapid, sigur i cu costuri sczute, utiliznd reeaua GSM. Transmisia se efectueaz prin protocol PPP conform standardelor internaionale avnd ca mediu de transmisie reele GSM. Protocolul codificat i bidirecional asi- gur integritatea i securitatea datelor transmise precum i verificarea recepiei acestora de ctre dispecerat. n acelai timp, se poate realiza un test periodic la orice interval de timp, specificat n minute, precum i interogri on-line. Instalarea sistemului se realizeaz usor, fr a fi nevoie de programarea comunica- torului centralei, dar n acelai timp transmitnd cele mai complete informaii ce pot fi furnizate dispeceratului, mai multe dect ce se transmite pe linia telefonic. Astfel, interconectarea se realizeaz fie pe magistralele de date ale sistemului, fie pe ieirile seriale dedicate pentru raportarea evenimentelor. n cazul tipic, timpul de transmisie a evenimentelor este de circa 1,2 secunde.

  2. Diagram modul rev. 8.x

  2

 • 3

 • 3. Terminale modul

  Terminal / Jumper

  +12V

  GND

  Y

  G

  FVD

  GND P1 - P6

  Alimentare 10 15 Vcc

  Mas

  Magistral Yellow Magistral Green

  Tensiune de cuplare pentru diodele protectoare ale PGM-urilor

  Mas PGM-uri Intrri/ ieiri programabile (PGM-uri)

  Descriere

  4. Porturi de intrare i ieire

  Modulul este dotat cu 6 porturi programabile pentru intrri/ieiri. Att activarea ct i dezactivarea oricrui port de intrare este transmis la dis- pecerat. Porturile care sunt definite de tip ieire pot fi activate/dezactivate din dispeceratul SEKA. Semnalele de intrare trebuie s fie active pe o durat de cel puin 500 de milisecunde ( 0,5 secunde) pentru a fi acceptate de ctre modul. Orice semnal cu o durat mai mic este ignorat, pentru a evita vrfuri de tensiune accidentale respectiv interferene pe fir.

  4.1 Porturi de intrare

  Pentru modulele rev. 8, definirea porturilor se efectueaz doar din software-ul de dispecerat SEKA, nemai fiind nevoie de intervenie pe modulul fizic. Conectarea la port se efectueaz conform figurii 2, folosind contacte "dry".

  Fig. 2 - diagram conectare port intrare modul

  4.2 Porturi de ieire

  Conectarea la port se efectueaz conform figurii 3, folosind un releu n cazul n care curentul absorbit este mai mare de 25mA. Ieirea este de tip "open-collector", se comut la mas n cazul activrii. n cazul folosirii elementelor inductive (de exemplu relee), datorit tensiunilor auto- induse trebuie montate diode anti-paralel sau se conecteaz tensiunea pozitiv de alimentare a consumatorului la borna FVD, conform schemei de conectare:

  4

 • Fig. 3 - diagram conectare port ieire modul

  5. Programarea tipului de central n modul

  Pentru o mai bun gestiune a modulelor, Seka-GPRS este compatibil cu majoritatea centralelor de uz curent fr a fi nevoie de a comanda un procesor sau o versiune pentru un anumit tip de central. Alegerea tipului de central se efectueaz cu ajutorul terminalelor P5 i P6.

  5.1 Intrarea n modul de programare tip central

  Pentru modulele rev. 8, intrarea n modul de programare se efectueaz prin alimen- tarea modulului cu terminalele P5 i P6 conectate ntre ele. Dup cteva secunde de la alimentarea modulului se ntrerupe conexiunea dintre terminalele P5 i P6. Modulul se va afla n modul de programare tip central, unde LED-ul rou D20 din grupa de leduri CTRL va ncepe s plpie un impuls pe secund, iar LED-ul verde D17 va ncepe s plpie n "trenuri", cu o pauz ceva mai lung ntre fiecare grup de impulsuri, cu un numr de impulsuri egal cu corespondentul centralei conform tabelei de mai jos:

  Urmrii doar LED-ul verde D17 i impulsurile date de acesta pentru programarea tipului de central !!!

  Dac modulul nu este setat pentru centrala corespunztoare, se incrementeaz numrul corespunztor de impulsuri conectnd ntre ele pentru scurt timp terminalele P5 i P6. Practic de fiecare dat cnd vei repune trapul ntre terminalele P5 i P6 pentru un interval scurt de timp, modulul va trece la un prag superior de impulsuri. Dac tipul de central selectat ajunge la ultimul numr i anume 10 impulsuri se conecteaz terminalele nc o dat, astfel trecnduse napoi la 1 impuls.

  5

 • 5.2 Ieirea din modul de programare

  Pentru a iei din modul de programare, dup incrementarea numrului de impulsuri corespunztor centralei pe care urmeaz a fi instalat se ntrerupe alimentarea modulului, se ateapt 5-10 secunde i se realimenteaz (fr trapul dintre terminalele P5 i P6). n acest moment, modulul este pregtit s decodeze evenimente de la centrala pentru care a fost programat.

  6. Conectarea la centralele de alarm

  Se recomand insistent ca modulul s fie conectat la central doar dup setarea/programarea pe tipul corect de central (a se vedea mai sus), n caz contrar existnd posibilitatea ca modulul s transmit mesaje necodificabile pn cnd se alege tipul corect de central.

  6.1 DSC seria New Classic (PC585), Power864 i DSC New Power (PC1616, PC1832, PC1864)

  Nu este nevoie s efectuai alte programri la centrala de alarm,dect s facei conexiunile conform schemei precum urmeaz :

  Nu uitai s alocai 2 impulsuri dac conectai modulul BUS pe centralele DSC seria Power i New Power !!!

  6.2 DSC - seria Maxsys (PC4020)

  La central se urmresc paii din manualul de instalare pentru nrolarea unui modul PC44XX serial. Cnd se cere crearea tamperului pe modul, se alimenteaz modulul.

  Ulterior se definete funcionalitatea modulului ca fiind "DataLink" in seciunea System Area PC44XX Opions Module Options - se selecteaz modulul nrolat ex: PC44XX RS232 01 Module Function - DataLink .

  Modulul nu este compatibil cu centrale Maxsys care nu permit denirea funcionalitii "DataLink" (de exemplu PC4010). Dac vei conecta modulul la o asemenea cen- tral, la dispecerat se vor transmite evenimente nedecodabile.

  6

 • 6.3 Paradox - seria Esprit (728+, 728ULT, 738ULT)

  Pentru modulul rev. 8 conectarea la aceste centrale se efectueaz conform figurii de mai sus. Pin-ul de ieire serial de pe central se identific conform figurii de mai sus. Nu este nevoie de alte programri la centrala de alarm.

  Nu conectai modulul pe magistrala de tastatur a centralelor Paradox!

  Modulul se conecteaz pe ieirea serial a acestor centrale. Dac vei conecta modulul pe magistrala de tastatur a centralelor Paradox, la dispecerat se vor transmite evenimente nedecodabile, i este foarte probabil s blocai tastatura centralei.

  Pentru centrale Paradox recomandm alimentarea modulului de pe acumulatorul centralei i nu direct de pe central, datorit faptului c unele centrale Paradox nu pot furniza sucient curent pentru operarea corect a terminalului GSM. n acest caz, borna +12V de pe modul BUS se conecteaz la borna corespunztoare acumulatorului centralei.

  6.4 Paradox - seria Spectra (1728, 1738)

  Pentru modulul rev. 8 conectarea la aceste centrale se efectueaz conform figurii de mai sus. Pin-ul de ieire serial de pe central se identic conform figurii de mai sus. Nu este nevoie de alte programri la centrala de alarm.

  Pentru centrale Spectra se recomand insistent definirea a cel puin unei partiii, n caz contrar existnd riscul ca anumite evenimente de armare / dezarmare s fie transmise eronat de ctre central.

  Nu conectai modulul pe magistrala de tastatur a centralelor Paradox!

  7

 • Modulul se conecteaz pe ieirea serial a acestor centrale. Dac vei conecta modulul pe magistrala de tastatur a centralelor Paradox, la dispecerat se vor transmite evenimente nedecodabile, i este foarte probabil s bloca i tastatura centralei.

  Pentru centrale Paradox recomandm alimentarea modulului de pe acumulatorul centralei i nu direct de pe central, datorit faptului c unele centrale Paradox nu pot furniza sucient curent pentru operarea corect a terminalului GSM. n acest caz, borna +12V de pe modul BUS se conecteaz la borna corespunztoare acumulatorului centralei.

  6.5 Paradox - seria Digiplex (EVO48, EVO192), Spectra SP (SP5500, SP6000), Esprit E55

  Conectarea la aceste centrale se efectueaz conform figurii de mai sus. Pin-ul de ieire serial de pe central se identic conform figurii de mai sus. Nu este nevoie de alte programri la centrala de alarm.

  Nu conectai modulul pe magistrala de tastatur a centralelor Paradox!

  Modulul se conecteaz pe ieirea serial a acestor centrale. Dac vei conecta modulul pe magistrala

Embed Size (px)
Recommended