Home >Documents >Referat Parte Practica - Bazele Asig Calitatii

Referat Parte Practica - Bazele Asig Calitatii

Date post:18-Feb-2016
Category:
View:21 times
Download:2 times
Share this document with a friend
Description:
Referat bazele asigurarii calitatii in industria alimentara
Transcript:
 • STUDIU DE CAZ INSTRUMENTE ALE CALITII N SCOP CORECTIV FOLOSIREA

  DIAGRAMEI CAUZE EFECT A LUI ISHIKAWA

 • 2

  CUPRINS

  1. CUNOTINE TEORETICE DE BAZ I INFORMAII NECESARE ............................... 3

  1.2. Elemente generale privind instrumentele calitii ................................................................ 3

  1.2. Diagrama cauze efect a lui Ishikawa .............................................................................. 7

  2. SCOPUL SI OBIECTIVELE TEMEI DE LABORATOR ....................................................... 12

  3. IPOTEZE DE LUCRU ALE TEMEI DE LABORATOR........................................................13

  4. MODUL DE DESFASURARE A LUCRARILOR DE LABORATOR ................................... 14

  5. BIBLIOGRAFIE I SURSE DE INFORMARE RECOMANDATE.....................................16

  ANEXA 1. FORMULAR PENTRU STABLIREA CONDIIILOR DE ANALIZ A CALITII PRIN UTILIZAREA METODEI CAUZE EFECT A LUI ISHIKAWA .................................................................................................................... 17

  ANEXA 2. FORMULAR PENTRU IDENTIFICAREA I ANALIZA CAUZELOR PRINCIPALE I SECUNDARE ALE EFECTULUI STUDIAT N VEDEREA MBUNTIRII CALITII .............................................................. 18

  ANEXA 3. DIAGRAMA ISHIKAWA (METODA CELOR 7M) PENTRU

  IDENTIFICAREA I ANALIZA CAUZELOR PRINCIPALE I SECUNDARE N VEDEREA OBINERII UNUI EFECT ASUPRA CALITII ......................... 19

 • 3

  1. CUNOTINE TEORETICE DE BAZ I INFORMAII NECESARE

  1.2. Elemente generale privind instrumentele calitii

  Pentru ca deciziile luate de manageri s fie corecte i s conduc la succesul organizaiei respective, n dezvoltarea i perfecionarea activitilor, este absolut necesar ca acestea s se bazeze pe informaii corecte, reale, primite la timp, sintetizate, analizate i nsoite de propunerile i recomandrile ce se impun.

  Informaiile necesare managerilor n luarea deciziilor se refer, n special, la:

  cerinele clienilor;

  poziia pe pia a produselor proprii, n raport cu cea a produselor concurenilor;

  posibilitile de ndeplinire a cerinelor clienilor, n cadrul organizaiei;

  obiectivele i prediciile strategiei proprii a organizaiei i ale concurenilor. Informaiile necesare referitoare la cerinele clienilor se pot obine prin

  utilizarea metodelor de analiz a pieelor, prin efectuarea de banchmarking i prin alte metode i proceduri.

  Informaiile necesare referitoare la posibilitile de ndeplinire a cerinelor clienilor, n cadrul organizaiei, se pot obine prin msurarea caracteristicilor proceselor i produselor i prelucrarea rezultatelor obinute.

  n categoria larg i atotcuprinztoare a informaiilor sunt cuprinse, n general, i datele de msurare a mrimilor fizice, a parametrilor i caracteristicilor tehnice i economice ale produselor i proceselor.

  Datele de msurare reprezint ns o categorie distinct de informaii, deoarece obinerea lor necesit specialiti, cunotine generale, cunotine de specialitate adecvate, tehnici, aparatur de msuare, precum i instrumente de prelucrare a rezultatelor primare ale msurtorilor.

  Informaiile necesare n managementul calitii se refer, n special, la controlul calitii, adic la definirea i msurarea caracteristicilor produselor.

  Arta conducerii sau managementul unei organizaii care cuprinde ca i component fundamental managementul calitii, utilizeaz informaiile i datele de msurare privind controlul calitii, ceea ce este un element fundamental al conducerii.

  Pentru ca informaiile i datele de msurare s poat fi utilizate eficient i n consens de ctre manageri, sunt necesare cunotine de baz, privind tehnicile de colectare a informaiilor, de prelucrare statistic a acestora, instrumente statistice generale i specializate pentru utilizarea informaiilor privind calitatea, instrumente

 • 4

  ale calitii, instrumente ale calitii specifice proiectrii i lansrii de produse noi, precum i instrumente ale calitii specifice proceselor tehnologice.

  Prin instrument al calitii trebuie s nelegem o metod, un procedeu, o procedur sau oricare alt mijloc definit de colectare, prelucrare, comparare cu prevederile reglementrilor legale sau contractuale, cu recomandrile standardelor sau orice fel de documentaie de referin, de verificare sau de conformitate, acceptat ntre productor sau prestatorul de serviciu i client.

  Pe baza informaiilor prelucrate i a recomandrilor pe care le fac persoanele sau serviciile de specialitate din organizaie, managerul general i ceilali manageri i bazeaz, formuleaz i iau deciziile privind asigurarea calitii.

  La nivelul managementului oricrei organizaii care are implementat un sistem al calitii trebuie s existe o concepie i o viziune coerente, precum i un sistem concret de colectare, prelucrare i utilizare a informaiilor i datelor de msurare pe care s se fundamenteze activitatea decizional. n acest sens, n fig. 1 este redat schema general a unui sistem de colectare, prelucrare i utilizare a informaiilor, strict necesar n luarea deciziilor de ctre manageri.

  Cunoaterea condiiilor generale

  privind procesul i produsul

  Actualizarea permanent i

  analiza necesitilor de msurare

  Stabilirea responsabilitilor

  Existena unui Sistem al Calitii

  implementat n organizaie sau n

  departamentul respectiv

  SISTEM DE

  MSURARE

  Procese de

  msurare

  Planificarea

  msurrii

  Obinerea de date de msurare

  Centralizare i stocare date

  Decizii automate i comenzi

  tehnice n timp real asupra

  proceselor de producie

  Aciunile de

  msurareAnaliza i prelucrarea

  datelor de msurare

  Formularea de con-

  cluzii i recomandri

  ctre manageri

  Comunicarea deciziilor

  Acionarea pentru

  mbuntire

  Acionare n organizaie i

  pe pia

  Reluarea

  ciclului

  Luarea de

  decizii de

  ctre manageri

  Fig. 1. Reprezentarea modului de obinere a datelor de msurare i utilizarea acestora.

  Prin definiie, statistica este tiina care se ocup cu achiziia, clasificarea, prelucrarea, analiza i interpretarea datelor i evenimentelor, utiliznd pentru aceasta metodele i procedurile matematice din teoria mulimilor.

 • 5

  Cu alte cuvinte, statistica are ca obiect de studiu mulimi de date sau evenimente, denumite populaii statistice.

  Cum o mare parte dintre informaiile necesare i utilizate n managementul calitii o reprezint datele de msurare, rezult c statistica reprezint un instrument general valoros i util n domeniul calitii. Acest lucru este cu att mai adevrat, cu ct se tie c msurrile sunt nsoite, n orice caz i n orice situaie de erori de msurare care, datorit numrului mare de factori care le determin apariia, reprezint evenimente probabilistice, adic evenimente aleatoare. n acest fel, oricare dat de msurare reprezint un element aleatoriu n mulimea datelor de msurare considerat sau analizat, mulime care este o populaie statistic.

  Teoria mulimilor, teoria probabilitilor, statistica matematic i statistica general sunt tiine, care necesit o anumit pregtire specializat, pentru cei care trebuie s le utilizeze. Aceast condiie nu poate fi ndeplinit de ctre toi angajaii unei organizaii, dei n problema calitii trebuie s se implice toi salariaii de la managerul general i managerii diferitelor departamente sau colective, pn la cei cu o instruire i o calificare mai sczute.

  Pentru a face posibil participarea tuturor angajailor la controlul i asigurarea calitii produselor i proceselor cu utilizarea necesar a metodelor i procedurilor din statistic, acestea au fost simplificate i adaptate la scopul concret de control i asigurare a calitii. n acest mod exist metode i procedee denumite instrumente ale calitii, accesibile marii majoriti a angajailor unei organizaii.

  Datele de msurare se obin n urma operaiilor de msurare a unei mrimi fizice sau a unei caracteristici a unui produs (temperatur, presiune, mrime geometric, rezistena la rupere a unui material, coninutul de protein ntr-un produs alimentar etc.).

  Operaia de msurare se realizeaz cu ajutorul unui mijloc sau aparat de msurare i const n evaluarea unei mrimi fizice, dup raportul acesteia cu o mrime de acelai fel considerat ca unitate de referin.

  Exist dou mari categorii de instrumente ale calitii i anume:

  instrumente ale calitii utilizate n scop corectiv;

  instrumente ale calitii utilizate n scop preventiv. Principalele instrumente ale calitii utilizate n scop corectiv sunt urmtoarele:

  Formulare de colectare a datelor;

  Grafice generale;

  Histograme;

  Diagrame;

  Diagrame multiple;

  Diagrama cauze efect a lui Ishikawa;

  Diagrama efect frecven a lui Pareto;

  Grafice de control statistic al proceselor;

 • 6

  Metoda demeritelor;

  Diagrama de corelaie;

  Metoda Fielor de control al calitii. Principalele instrumente ale calitii utilizate n scop preventiv sunt

  urmtoarele:

  Diagrame de tip matrice;

  Diagrame de tip arbore;

  Diagrame PERT;

  Diagrame de afinitate;

  Diagrame de tip arbore de decizii. Din alt punct de vedere privite i anume acela al complexitii lor,

  instrumentele calitii se pot clasifica n dou categorii:

  metode sau instrumente simple;

  metode sau instrumente complexe, care au i un pronunat caracter integrator privind calitatea.

  Din prima categorie fac parte marea majoritate a instrumentelor calitii deja prezentate, att cele cu caracter corectiv ct i cele cu caracter preventiv.

  Instrumentele complexe sau integratoare aferente celei de a doua categorii sunt

  metode sistema