+ All Categories
Home > Documents > Curs 6 Igiena Oro 2010

Curs 6 Igiena Oro 2010

Date post: 27-Jun-2015
Category:
Upload: sora13
View: 221 times
Download: 9 times
Share this document with a friend
107
CONTROLUL PL CONTROLUL PL Ă Ă CII CII BACTERIENE BACTERIENE
Transcript
Page 1: Curs 6 Igiena Oro 2010

CONTROLUL PLCONTROLUL PLĂĂCII CII BACTERIENEBACTERIENE

Page 2: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periajul dentar. Istoric. Periajul dentar. Istoric.

Periajul dentar este factorul de Periajul dentar este factorul de auto-auto-control mecanic al plăcii bacterienecontrol mecanic al plăcii bacteriene cel cel mai larg răspândit în lume. mai larg răspândit în lume.

Istoricul şi evoluţia periuţelor de dinţi este Istoricul şi evoluţia periuţelor de dinţi este legată de cea a scobitorilor, folosite de legată de cea a scobitorilor, folosite de babilonieni, înainte de anul 3 500 î.e.n.babilonieni, înainte de anul 3 500 î.e.n.

Page 3: Curs 6 Igiena Oro 2010

HESI RE – primul dentist cunoscut

TEXTE : dureri de dinţi, pulpite, eroziuni, gingivite

3000 îH : pastă de dinţi : pământ şi vin

Papirus (muzeu Viena) sec.IV îH : pudră + saliva = pasta Pudră : sare (1 drachma), mentă (2dr.), floare uscată de iris (1dr), 20 boabe piper 1 dr. = 1/100 uncie (28,3 gr.)

• Morminte egiptene – scobitori (pene de pasăre, spini animal, spini copac)

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 4: Curs 6 Igiena Oro 2010

“O femeie comună, scundă, cu dinţi stricaţi şi nas osos” ( 2002 - Harper’s Bazaar)

Cosmetice – Marea Moartă .-sare şi nămol

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 5: Curs 6 Igiena Oro 2010

Prima referire la beţişoarele de lemn a fost Prima referire la beţişoarele de lemn a fost descoperită în descoperită în literatura chineză din jurul literatura chineză din jurul anilor 1 600 î.e.nanilor 1 600 î.e.n. Scobitorile aveau forma . Scobitorile aveau forma şi dimensiunea unui creion, având două şi dimensiunea unui creion, având două capete, unul lăţit, ca o periuţă şi celelalt capete, unul lăţit, ca o periuţă şi celelalt asemănător scobitorilor.asemănător scobitorilor.

Scobitorile sunt regăsite şi în Scobitorile sunt regăsite şi în scrierile scrierile greceştigreceşti (în perioada anilor (în perioada anilor 200 î.e.n.), 200 î.e.n.), precum şi în literatura romană (anii 20-100 precum şi în literatura romană (anii 20-100 e.n.).e.n.).

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 6: Curs 6 Igiena Oro 2010

RITUALURI RELIGIOASE

IMPLANTĂRI DE PIETRE PREŢIOASE : TURQUOISE , JAD

PRIMELE TRANSPLANTURI DENTARE

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 7: Curs 6 Igiena Oro 2010

•Lapte de capră pentru respiraţie dulce

•Cenuşă de capete de şoareci, iepuri şi lupi, copite de bou şi capră arse pentru gingii

•Oase de lup – colier – protecţie contra durerilor de dinţi

•Spălarea dinţilor cu sânge de broască ţestoasă de trei ori pe an

•Clătirea gurii cu vin alb şi urină umană

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 8: Curs 6 Igiena Oro 2010

HIPPOCRATES - caria dentară - predispoziţie

PUDRA DENTIFRICE : piatră ponce, talc, alabastru pudră de coral, rugină de fier

Curăţirea dinţilor cu ajutorul degetelor

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 9: Curs 6 Igiena Oro 2010

ETRUSCII – experţi în dentistica restaurativă (coroane de aur, punţi)

ROMANII – igiena orală : paste : oase, coji de ouă, scoici, miere

- prima pastă de dinţi şi soluţie de clătire a gurii pe bază de urină umană (din Portugalia) - amoniac

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 10: Curs 6 Igiena Oro 2010

SIWAK (MISWAK)SIWAK (MISWAK)Lemn de "Arak" (Savador Perisca )

“Rugăciunea celui care foloseşte Miswak este de 70 de ori mai puternică decât a celui care nu foloseşte”“Patru lucruri provin din practicile Profeţilor : Circumcizia, Parfumul,Miswak şi Căsătoria” (Ahmad şi Tirmidhi)

Poetul şi matematicianul Poetul şi matematicianul Omar KhayamOmar Khayam (1025-1123 (1025-1123 e.n.) obişnuia să-şi cureţe dinţii cu o scobitoare de aur, e.n.) obişnuia să-şi cureţe dinţii cu o scobitoare de aur, atunci când studia probleme de metafizică.atunci când studia probleme de metafizică.

•În În Orientul MijlociuOrientul Mijlociu, baghetele din , baghetele din lemn de lemn de Salvadora PersicaSalvadora Persica erau erau folosite pentru curăţarea dinţilor şi a folosite pentru curăţarea dinţilor şi a gingiilor înainte de începutul ritualului gingiilor înainte de începutul ritualului rugăciunilor şi studierii învăţăturilor rugăciunilor şi studierii învăţăturilor lui Mohammed.lui Mohammed.•În prezent încă se mai folosesc, sub În prezent încă se mai folosesc, sub diverse denumiri: diverse denumiri: miswak sau siwak în miswak sau siwak în Orientul Mijlociu, musaki, în Africa.Orientul Mijlociu, musaki, în Africa.

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 11: Curs 6 Igiena Oro 2010

“...gura să fie spălată cu vin în care a fiert mesteacăn sau mentă. Iar gingiile trebuie să fie bine frecate cu o pânză aspră până când sângerează. Iar ei trebuie să mânânce măghiran şi mentă, până când acestea sunt bine mestecate.Iar el trebuie să frece bine dinţii cu ierburi mestecate la fel şi gingiile.... El trebuie să bea în fiecare seară vin în care a fiert scorţişoară sau seminţe sau quibibis (fructe de Piperaceae, Piper cubeba)...După fiecare masă el trebuiesă-şi spele bine gura şi să frece bine gingiile şi dinţii astfel încât resturi impure să nu rămână între dinţi..”

Gilbert Anglicus (Anglia)

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 12: Curs 6 Igiena Oro 2010

Sec XVSec XV Italianul Giovani D'arcolaniItalianul Giovani D'arcolani (1423-1484) (1423-1484)

este primul care stabileşte este primul care stabileşte zece reguli de zece reguli de curăţare a dinţilorcurăţare a dinţilor şi anume: ,,dinţii trebuie şi anume: ,,dinţii trebuie curăţaţi după fiecare masă, de resturile curăţaţi după fiecare masă, de resturile alimentare; pentru acest scop se vor folosi alimentare; pentru acest scop se vor folosi aşchii subţiri de lemn, rotunjite şi lăţite la aşchii subţiri de lemn, rotunjite şi lăţite la vârf, din lemn de chiparos, de aloe, pin şi vârf, din lemn de chiparos, de aloe, pin şi de alte esenţe de lemn moale; nu vor fi de alte esenţe de lemn moale; nu vor fi ţinute printre dinţi mult timp; aveţi grijă să ţinute printre dinţi mult timp; aveţi grijă să le folosiţi astfel încât să nu lezaţi gingia şi le folosiţi astfel încât să nu lezaţi gingia şi să nu mobilizaţi dinţii".să nu mobilizaţi dinţii".

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 13: Curs 6 Igiena Oro 2010

CeCeaa mai veche periuţă europeană mai veche periuţă europeană descoperită – arheologi descoperită – arheologi germanigermani

250 ani250 ani 10 cm lungime10 cm lungime Os de animalOs de animal

Apariţia Apariţia adevăratelor periuţe de dinţi este semnalată în China adevăratelor periuţe de dinţi este semnalată în China anilor 1600 e.nanilor 1600 e.n. În enciclopedia Chineză din 1609 este ilustrată prima . În enciclopedia Chineză din 1609 este ilustrată prima periuţă de dinţi.periuţă de dinţi.

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 14: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric. În În EuropaEuropa, prima periuţă a fost folosită în , prima periuţă a fost folosită în

16401640, fiind descrisă de Solingen în Germania , fiind descrisă de Solingen în Germania anului 1676.anului 1676.

În În Anglia,Anglia, periuţele de dinţi apar începând cu periuţele de dinţi apar începând cu anul anul 17801780. Acestea erau periuţe dure . Acestea erau periuţe dure asemănătore celor care se foloseau şi în asemănătore celor care se foloseau şi în 1900. 1900. Producerea industrialăProducerea industrială a periuţelor de a periuţelor de dinţi începe în dinţi începe în Anglia,Anglia, în anul în anul 18451845, de către , de către Addis & Son. După aproximativ două decenii Addis & Son. După aproximativ două decenii începe producţia periuţelor de dinţi cu începe producţia periuţelor de dinţi cu ajutorul maşinilor.ajutorul maşinilor.

Page 15: Curs 6 Igiena Oro 2010

FRANŢA – 1795Mâner argint auritPeri de cal

British Museum

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 16: Curs 6 Igiena Oro 2010

1780 FRECAREA DINŢILOR- PUDRE DIN PĂINE PRĂJITĂ

REŢETĂ : - sânge de dragon - scorţişoară - piatră acră arsă

PERIUŢA DENTARĂ – Thomas Jefferson (sf. Sec. XVIII)

Mâner os oval pe secţiune, uşor curbat

ScScobitorile primitive erau confecţionate din lemn, pentru obitorile primitive erau confecţionate din lemn, pentru ca începând cu sec. 13 până în sec. 17 ele să devină obiecte ca începând cu sec. 13 până în sec. 17 ele să devină obiecte de podoabă, frumos ornamentate, din metale şi pietre de podoabă, frumos ornamentate, din metale şi pietre preţioase.preţioase.

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 17: Curs 6 Igiena Oro 2010

IGIENA ORALĂ – curăţare şi respiraţie proaspătă

Pudre (paste în contact cu saliva) – cărbuneCăpşune: soluţia “naturală” de prevenire a tartrului şi halitozeiIngrediente : plante, miere, scoici, talc, şoareci, capete de iepure, ficat de şopârlă1824 - Peabody (dentist) – săpun în pasta de dinţi1850 – John Harris – creta în pasta de dinţi1855- Almanahul fermierilor –

Reţetă:smirnă (pudră), miere, un strop de

înţelepciune (seara pe dinţii umezi) Reţetă : os de sepie, cremă de piatră, lac, ulei de trifoi1873 – producţie de masă – pastă parfumată în borcane1892 – dr. W. Sheffield (Connecticut) – pasta în tub:“Crema Dentifrice”1896- Colgate - pasta de dinţi ambalată în tub

Agenţii emulsifianţi (Sodium Lauryl Sulphat, Sodium Ricinoleat) înlocuiesc săpunul

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 18: Curs 6 Igiena Oro 2010

Necesitatea curăţirii dinţilor este bine Necesitatea curăţirii dinţilor este bine precizată în cadrul recomandărilor de precizată în cadrul recomandărilor de folosire a periuţelor. Astfel, în folosire a periuţelor. Astfel, în 18431843, , Gariot,Gariot, recomandă: „femeile, recomandă: „femeile, deoarece au grijă să-şi îngrijească deoarece au grijă să-şi îngrijească dantura, au nevoie de periuţe moi; dantura, au nevoie de periuţe moi; bărbaţii, deoarece îşi spală rar dinţii, bărbaţii, deoarece îşi spală rar dinţii, vor folosi periuţe aspre (dure)".vor folosi periuţe aspre (dure)".

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 19: Curs 6 Igiena Oro 2010

(Spital Public de boli mintale - America de Nord)

- mâner de os rotunjit; 4 rânduri de gauri pentru peri

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 20: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 21: Curs 6 Igiena Oro 2010

PERIUŢA FRANCISC I

PERIUŢĂ CU MÂNER DE ARGINT

PERIUŢĂ DIN FILDEŞ1930-1940

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 22: Curs 6 Igiena Oro 2010

1955 - Prima reclamă TV

PASTA DE DINŢI Gibbs SR

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 23: Curs 6 Igiena Oro 2010

ARMATA IMPERIALĂ JAPONEZĂINFANTERIE - SEC.XIX-XX

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Page 24: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periajul dentar. Istoric.Periajul dentar. Istoric.

Anul Anul 19381938 înseamnă apariţia periuţelor cu înseamnă apariţia periuţelor cu păr sinteticpăr sintetic (nylon). (nylon). Armata AmericanăArmata Americană, în cel de al doilea război , în cel de al doilea război mondial, a fost prima care şi-a înzestrat soldaţii cu mondial, a fost prima care şi-a înzestrat soldaţii cu periuţe de dinţi. Ca urmare a cererii crescute de periuţe de dinţi. Ca urmare a cererii crescute de periuţe, piaţa a fost invadată în scurt timp de periuţele periuţe, piaţa a fost invadată în scurt timp de periuţele din material sintetic. din material sintetic.

Periuţele electricePeriuţele electrice îşi fac apariţia în anul îşi fac apariţia în anul 19611961 produse produse de Squibb Company din New York. de Squibb Company din New York.

Page 25: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţa dentară Periuţa dentară

Capul periuţeiCapul periuţei prezintă următoarele prezintă următoarele caracteristicicaracteristici::• conţine conţine elementul activelementul activ (perii periuţei dentare) (perii periuţei dentare)

şi are şi are dimensiuni variabiledimensiuni variabile, în funcţie de , în funcţie de numărul de peri dispuşi, de mărimea arcadelor numărul de peri dispuşi, de mărimea arcadelor dentare;dentare;

• forma trebuie să fie rotunjităforma trebuie să fie rotunjită, iar , iar mărimea mărimea corespunzătoare arcadelor dentare;corespunzătoare arcadelor dentare;

• marginile vor fi rotunjitemarginile vor fi rotunjite pentru a nu leza pentru a nu leza ţesuturile moi.ţesuturile moi.

Page 26: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţa dentarăPeriuţa dentară

Mânerul periuţeiMânerul periuţei • trebuie să fie suficient de trebuie să fie suficient de robustrobust pentru o pentru o

priză stabilă;priză stabilă;• va fi va fi elasticelastic pentru a transmite atenuat forţa pentru a transmite atenuat forţa

imprimată în cursul periajului;imprimată în cursul periajului;• forma forma va fi astfel realizată încât să permită o va fi astfel realizată încât să permită o

priză şi o manevrare facilăpriză şi o manevrare facilă pentru a putea pentru a putea ajunge în spaţiile distale;ajunge în spaţiile distale;

• unii preferă mânerul unii preferă mânerul drept drept pentru a cunoaşte pentru a cunoaşte exact poziţia perilor, alţii mânerul exact poziţia perilor, alţii mânerul cudat cudat pentru un acces mai uşor la nivelul feţelor pentru un acces mai uşor la nivelul feţelor linguale ale incisivilor şi la feţele distale ale linguale ale incisivilor şi la feţele distale ale molarilor.molarilor.

Page 27: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţa dentarăPeriuţa dentară Perii periuţeiPerii periuţei sunt dispuşi în sunt dispuşi în smocurismocuri,, pe pe

mai multe rândurimai multe rânduri,, la nivelul capului la nivelul capului periuţei dentare (există şi periuţe cu un periuţei dentare (există şi periuţe cu un singur smoc de peri - periuţele unismoc);singur smoc de peri - periuţele unismoc);

numărul lor variază, în mod obişnuit numărul lor variază, în mod obişnuit existând existând 3 rânduri cu câte 6 smocuri şi un 3 rânduri cu câte 6 smocuri şi un total de 80-86 de peri;total de 80-86 de peri;

iniţial au fost din iniţial au fost din păr natural (de porcpăr natural (de porc), iar ), iar din 1938, datorită cererei mari de periuţe, din 1938, datorită cererei mari de periuţe, au fost înlocuiţi cu au fost înlocuiţi cu firele sinteticefirele sintetice (din (din nylon).nylon).

Page 28: Curs 6 Igiena Oro 2010

AvantajeleAvantajele utilizării utilizării firelor sinteticefirelor sintetice în în locul celor naturale sunt:locul celor naturale sunt:

gradul de gradul de supleţe este uniformsupleţe este uniform şi poate fi şi poate fi variat, în funcţie de necesităţi;variat, în funcţie de necesităţi;

capetele firelor pot fi capetele firelor pot fi perfect rotunjiteperfect rotunjite;; sunt sunt uşor de sterilizatuşor de sterilizat;; sunt mai sunt mai rezistenterezistente decât cele cu peri decât cele cu peri

naturali. naturali. Firele din periuţe sunt Firele din periuţe sunt standardizatestandardizate prin prin

următorii parametri: diametrul firului, următorii parametri: diametrul firului, lungimea lui şi indicele de supleţe lungimea lui şi indicele de supleţe (rigiditate).(rigiditate).

Page 29: Curs 6 Igiena Oro 2010

La Conferinţa Europeană despre Controlul Mecanic al Plăcii din 1998 La Conferinţa Europeană despre Controlul Mecanic al Plăcii din 1998 au fost consemnate atributele esenţiale ale unei periuţe obişnuite:au fost consemnate atributele esenţiale ale unei periuţe obişnuite:

dimensiunea mâneruluidimensiunea mânerului să fie corelată cu să fie corelată cu vârsta şi dexteritatea utilizatorului;vârsta şi dexteritatea utilizatorului;

dimensiunea capuluidimensiunea capului să fie apropiată de să fie apropiată de dimensiunea cavităţii orale a utilizatorului;dimensiunea cavităţii orale a utilizatorului;

filamentele de nylonfilamentele de nylon sau de poliester să fie sau de poliester să fie rotunjite la capete şi să nu aibă diametrul rotunjite la capete şi să nu aibă diametrul mai mare de 0.009 inches;mai mare de 0.009 inches;

configuraţie cu periconfiguraţie cu peri moi conform standard- moi conform standard-ului internaului internaţionalţional (ISO); (ISO);

modele de peri care pot îndepărta placa din modele de peri care pot îndepărta placa din spaţiile aproximale şi de la nivelul marginii spaţiile aproximale şi de la nivelul marginii gingivale.gingivale.

Page 30: Curs 6 Igiena Oro 2010

Alegerea periuţei dentare Alegerea periuţei dentare depinde de:depinde de:

vârsta pacientului;vârsta pacientului; existenţa şi gradul inflamaţiei gingivale;existenţa şi gradul inflamaţiei gingivale; tipul gingiei: fină, fragilă, fibroasă, rezistentă;tipul gingiei: fină, fragilă, fibroasă, rezistentă; prezenţa şi gradul recesiunilor parodontale;prezenţa şi gradul recesiunilor parodontale; sensibilitatea dentară sau dentinară;sensibilitatea dentară sau dentinară; nivelul joncţiunii smalţ-cement;nivelul joncţiunii smalţ-cement; spaţiile interdentare;spaţiile interdentare; malpoziţiile dentare, existenţa restaurărilor conjuncte sau a malpoziţiile dentare, existenţa restaurărilor conjuncte sau a

obturaţiilor coronare;obturaţiilor coronare; incidenţa cariei şi a parodontopatiilor;incidenţa cariei şi a parodontopatiilor; forma arcadelor;forma arcadelor; metoda de periaj dentar practicată;metoda de periaj dentar practicată; dexteritatea şi preferinţele pacientului.dexteritatea şi preferinţele pacientului.

Page 31: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţele dentare folosite în prezent au Periuţele dentare folosite în prezent au următoarele dimensiuni:următoarele dimensiuni:

lungimea totală – 150-200 mmlungimea totală – 150-200 mm lungimea capului - 25-30 mmlungimea capului - 25-30 mm lăţimea capului – 8-12 mmlăţimea capului – 8-12 mm suprafaţa activă - 18-30mm2/6-10mm2suprafaţa activă - 18-30mm2/6-10mm2 diametrul firelor - 0,15-0,35mmdiametrul firelor - 0,15-0,35mm, , lungimea lungimea

firelor - 10-12,5 mmfirelor - 10-12,5 mm, , nr.de smocuri: 6-12 nr.de smocuri: 6-12 (pe lungime), 2-5 (pe lăţime).(pe lungime), 2-5 (pe lăţime).

Page 32: Curs 6 Igiena Oro 2010

1. Pentru vârsta4 – 24 luni

Page 33: Curs 6 Igiena Oro 2010

2. Pentru vârsta 2 – 4 ani

Page 34: Curs 6 Igiena Oro 2010

3.3. Pentru vârsta 5 – 7 aniPentru vârsta 5 – 7 ani

“Power Rangers” “Princess”

Page 35: Curs 6 Igiena Oro 2010

4.4. Pentru vârsta mai mare de Pentru vârsta mai mare de

8 ani8 ani

Page 36: Curs 6 Igiena Oro 2010
Page 37: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţe de dinţi pentru adulţi

Page 38: Curs 6 Igiena Oro 2010

Diametrul Diametrul firuluifirului

Lungimea Lungimea firelorfirelor

Indice deIndice desupleţesupleţe

Caracterizarea Caracterizarea perieiperiei

Indicaţii de folosireIndicaţii de folosire

0,12 mm0,12 mm0,17 mm0,17 mm

8 mm la copii8 mm la copii10-12.5 mm10-12.5 mm

1 sau 31 sau 3 extrasuplă suplăextrasuplă suplă-copii-copii-pacienţi cu afecţiuni sau -pacienţi cu afecţiuni sau

cu eroziuni dentarecu eroziuni dentare

0,30 mm0,30 mm idemidem 55 moale (medie)moale (medie)-pacienţi cu parodonţiu -pacienţi cu parodonţiu

normalnormal

0,35 mm0,35 mm idemidem 7 sau 97 sau 9dură sau extra-dură sau extra-

durădură-în prezent sunt mai -în prezent sunt mai

puţin recomandate.puţin recomandate.

Caracteristicile periuţelor în funcţie Caracteristicile periuţelor în funcţie de diametrul firelorde diametrul firelor

Page 39: Curs 6 Igiena Oro 2010

TIPUL DE PERIUŢĂTIPUL DE PERIUŢĂ ARIA DE ARIA DE PĂTRUNDERE PĂTRUNDERE

(mm(mm22))

CURAŢIREACURAŢIREAEFECTIVĂ (mmEFECTIVĂ (mm22))

Oral-B Cross ActionOral-B Cross Action 93.8093.80 89.3989.39

Oral –B AdvantageOral –B Advantage 71.3571.35 64.4564.45

Oral – B IndicatorOral – B Indicator 54.3054.30 82.4382.43

Aquafresh Flex Direct Aquafresh Flex Direct Multi ActionMulti Action

81.7681.76 57.7257.72

Aquafresh Flex TipAquafresh Flex Tip 82.7782.77 74.7574.75

Blend a Med ProfesionalBlend a Med Profesional 79.4779.47 80.8480.84

Colgate WaveColgate Wave 61.8761.87 45.8745.87

Colgate TotalColgate Total 65.8565.85 59.4559.45

Crest ExtenderCrest Extender 65.1065.10 75.8175.81

Jordan Active TipJordan Active Tip 58.5358.53 74.0974.09

Eficienţa periuţelor de dinţiEficienţa periuţelor de dinţi

Page 40: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţa electrică, Periuţa electrică, ultrasonicăultrasonică

Page 41: Curs 6 Igiena Oro 2010

Avantajele periuţei electriceAvantajele periuţei electrice reduc şi previn formarea PB şi a reduc şi previn formarea PB şi a

tartrului;tartrului; realizează un realizează un masaj gingivalmasaj gingival

eficient, îmbunătăţind circulaţia eficient, îmbunătăţind circulaţia sanguină şi a mucoasei sanguină şi a mucoasei gingivale;gingivale;

uşurinţă în utilizareuşurinţă în utilizare, fără efort , fără efort din partea subiecţilor;din partea subiecţilor;

dozarea presiunii şi a mişcărilordozarea presiunii şi a mişcărilor se realizează se realizează uniformuniform, fără a , fără a necesita o atenţie sporită din necesita o atenţie sporită din partea utilizatorului.partea utilizatorului.

Page 42: Curs 6 Igiena Oro 2010

Alte tipuri de periuţeAlte tipuri de periuţe Periuţele dentare cu USPeriuţele dentare cu US

• prezintă la nivelul capului un micromotor cu US care permite angajarea prezintă la nivelul capului un micromotor cu US care permite angajarea perilor în spaţii mai greu accesibile;perilor în spaţii mai greu accesibile;

• prezintă şi un sistem de iluminare ce permite observarea acţiunii de prezintă şi un sistem de iluminare ce permite observarea acţiunii de periaj.periaj.

Periuţele cu polarizarePeriuţele cu polarizare• au fost introduse de japonezi;au fost introduse de japonezi;• acţionează prin depolarizarea suprafeţei dentare şi modifică aderenţa acţionează prin depolarizarea suprafeţei dentare şi modifică aderenţa

plăcii bacteriene pentru câteva ore;plăcii bacteriene pentru câteva ore;• alimentarea electrică se face de la un captator solar.alimentarea electrică se face de la un captator solar.

Periuţa „alert”Periuţa „alert”• cu senzori de avertizare în cazul realizării unor presiuni gingivale cu senzori de avertizare în cazul realizării unor presiuni gingivale

exagerate ;exagerate ;• se recomandă pacienţilor cu risc parodontal.se recomandă pacienţilor cu risc parodontal.

Periuţa „INTERPLAKPeriuţa „INTERPLAK""• este alcătuită din 5 smocuri aranjate pe două rânduri, inegale ca este alcătuită din 5 smocuri aranjate pe două rânduri, inegale ca

lungime şi decalate, pentru ameliorarea periajului din spaţiile lungime şi decalate, pentru ameliorarea periajului din spaţiile interdentare;interdentare;

• fiecare smoc este pus în mişcare de mişcarea asincronă a smocului fiecare smoc este pus în mişcare de mişcarea asincronă a smocului vecin, o tură şi jumătate, cu 4200 mişcări pe minut;vecin, o tură şi jumătate, cu 4200 mişcări pe minut;

• firele periuţei sunt suple;firele periuţei sunt suple;• este alimentată de un micromotor electric din mânerul periuţei.este alimentată de un micromotor electric din mânerul periuţei.

Page 43: Curs 6 Igiena Oro 2010

Alte tipuri de periuţeAlte tipuri de periuţe

Periuţele interdentarePeriuţele interdentare• sunt din ce în ce mai des recomandate pentru îndepărtarea sunt din ce în ce mai des recomandate pentru îndepărtarea

plăcii bacteriene de la nivelul spaţiilor proximale;plăcii bacteriene de la nivelul spaţiilor proximale;• au forma periilor pentru au forma periilor pentru spălarea sticlelorspălarea sticlelor (bottle neck (bottle neck

brush) şi sunt disponibile în diverse mărimi, adaptabile brush) şi sunt disponibile în diverse mărimi, adaptabile dimensiunilor variate ale spaţiilor- interdentare;dimensiunilor variate ale spaţiilor- interdentare;

• sunt indicate şi pentru igienizarea furcaţiilor.sunt indicate şi pentru igienizarea furcaţiilor. Periuţele „uni-smocPeriuţele „uni-smoc""

• sunt indicate în zonele dificil de igienizat cu alte mijloace;sunt indicate în zonele dificil de igienizat cu alte mijloace;• în cazul feţelor orale ale arcadelor cu incongruenţe dentare în cazul feţelor orale ale arcadelor cu incongruenţe dentare

cu înghesuire; la nivelul feţelor distale ale ultimilor molari, cu înghesuire; la nivelul feţelor distale ale ultimilor molari, în zonele de furcaţie etc.în zonele de furcaţie etc.

Page 44: Curs 6 Igiena Oro 2010

Alte tipuri de periuţeAlte tipuri de periuţe „„Wedge rub"Wedge rub"

• este un manşon de cauciuc, cu trei tipuri de reliefuri, ce pot acţiona la este un manşon de cauciuc, cu trei tipuri de reliefuri, ce pot acţiona la nivel interdentar, dentar şi gingival;nivel interdentar, dentar şi gingival;

• se aplică pe dse aplică pe degetul arătător, realizând un masaj foarte eficient la egetul arătător, realizând un masaj foarte eficient la nivelul parodonţiului de înveliş, prevenind pioreea alveolară;nivelul parodonţiului de înveliş, prevenind pioreea alveolară;

Periuţele dentare muzicalePeriuţele dentare muzicale• sunt periuţe electrice;sunt periuţe electrice;• au fost produse în scopul atragerii copiilor şi deprinderii acestora cu au fost produse în scopul atragerii copiilor şi deprinderii acestora cu

periajul dentar după fiecare masă;periajul dentar după fiecare masă;• există şi periuţe ce emit diferite mirosuri şi gusturi, tot pentru copii.există şi periuţe ce emit diferite mirosuri şi gusturi, tot pentru copii.

Periuţele J. NAWARAPeriuţele J. NAWARA• sunt periuţe acţionate manual, cu peri inegali, dispuşi în formă de sunt periuţe acţionate manual, cu peri inegali, dispuşi în formă de

piramidă;piramidă;• eficiente pentru igienizarea spaţiilor interdentare şi a suprafeţelor eficiente pentru igienizarea spaţiilor interdentare şi a suprafeţelor

ocluzale;ocluzale; Periuţa Butler G.U.MPeriuţa Butler G.U.M..

• noutatea constă şi în aceea că extremitatea perilor este texturizată şi noutatea constă şi în aceea că extremitatea perilor este texturizată şi ascuţită până la un diametru de 0,05 mm.ascuţită până la un diametru de 0,05 mm.

Page 45: Curs 6 Igiena Oro 2010

Tehnici de periajTehnici de periaj

Page 46: Curs 6 Igiena Oro 2010

Tehnica BassTehnica Bass

Caracteristici:Caracteristici: tehnică tehnică crevicularăcreviculară - realizează curăţarea şanţurilor - realizează curăţarea şanţurilor

gingivale; gingivale; realizează realizează protecţia feţei vestibulare a caninului,protecţia feţei vestibulare a caninului,

evitând apariţia recesiunii gingivale;evitând apariţia recesiunii gingivale; se realizează pe se realizează pe grupe dentare (secvenţialăgrupe dentare (secvenţială);); realizează realizează curăţarea feţei distale a ultimului molar;curăţarea feţei distale a ultimului molar; este o este o tehnică mixtă, gingivo-dentarătehnică mixtă, gingivo-dentară (îndepărtează (îndepărtează

placa bacteriană de la nivelul dinţilor şi stimulează placa bacteriană de la nivelul dinţilor şi stimulează circulaţia sanguină la nivel gingival);circulaţia sanguină la nivel gingival);

metoda foloseşte metoda foloseşte mişcările vibratoriimişcările vibratorii..

Page 47: Curs 6 Igiena Oro 2010
Page 48: Curs 6 Igiena Oro 2010

Secventializarea miscarilor in Secventializarea miscarilor in tehnica BASStehnica BASS

Page 49: Curs 6 Igiena Oro 2010

Modul de aplicare a periutei in Modul de aplicare a periutei in tehnica BASS tehnica BASS

Page 50: Curs 6 Igiena Oro 2010

Greşeli Greşeli în tehnica Bassîn tehnica Bass

aplicarea aplicarea periuţei oblicperiuţei oblic faţă de planul de ocluzie → faţă de planul de ocluzie → aceasta conduce la apariţia leziunilor parodontale aceasta conduce la apariţia leziunilor parodontale şi neîndepărtarea plăcii bacteriene în totalitateşi neîndepărtarea plăcii bacteriene în totalitate

aplicarea aplicarea periuţei doar pe parodonţiu de învelişperiuţei doar pe parodonţiu de înveliş → → nu se îndepărtează placa bacterianănu se îndepărtează placa bacteriană

aplicarea periuţei aplicarea periuţei numai pe dintenumai pe dinte fără a cuprinde fără a cuprinde şi treimea cervicală → nu se îndepărtează placa şi treimea cervicală → nu se îndepărtează placa bacteriană din sulcus şi din treimea cervicală a bacteriană din sulcus şi din treimea cervicală a dintelui aplicarea periuţei direct pe dintelui aplicarea periuţei direct pe canin canin → se → se produce recesiune gingivalăproduce recesiune gingivală

Page 51: Curs 6 Igiena Oro 2010

Greşeli în tehnica Bass – Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea periuţei oblic faţă de poziţionarea periuţei oblic faţă de

planul de ocluzie.planul de ocluzie.

INCORECT CORECT

Page 52: Curs 6 Igiena Oro 2010

Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea periuţei numai pe parodonţiu sau numai periuţei numai pe parodonţiu sau numai

pe dinte.pe dinte.

INCORECT CORECT INCORECT CORECT

Page 53: Curs 6 Igiena Oro 2010

Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea periuţei numai pe dinte.periuţei numai pe dinte.

INCORECT CORECT

Page 54: Curs 6 Igiena Oro 2010

Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea Greşeli în tehnica Bass – poziţionarea CORECTA a periuţei CORECTA a periuţei

direct pe canin.direct pe canin.

Page 55: Curs 6 Igiena Oro 2010

TEHNICA DE PERIAJ TEHNICA DE PERIAJ CHARTERSCHARTERS

peria se va plasa pe faţă vestibulară peria se va plasa pe faţă vestibulară sau orală a dinţilor, paralel cu planul sau orală a dinţilor, paralel cu planul de ocluzie, în unghi de 45° faţă de de ocluzie, în unghi de 45° faţă de acesta, cu perii îndreptaţi spre acesta, cu perii îndreptaţi spre marginea liberă a dintelui marginea liberă a dintelui (invers (invers faţă tehnica Bass);faţă tehnica Bass);

mişcările periuţei sunt în faţă şi în mişcările periuţei sunt în faţă şi în spate printr-o mişcare de vibraţie;spate printr-o mişcare de vibraţie;

Page 56: Curs 6 Igiena Oro 2010

Tehnica de periaj Charters.Tehnica de periaj Charters.

Page 57: Curs 6 Igiena Oro 2010

Caracteristicile Caracteristicile metodeimetodei

tehnică de tehnică de igienizare a spaţiilor igienizare a spaţiilor proximale;proximale;

se acţionează se acţionează tot pe grupe de dinţitot pe grupe de dinţi;; tehnică mixtă gingivo-dentarătehnică mixtă gingivo-dentară;; este considerată o este considerată o tehnică rotativ-tehnică rotativ-

vibratorie. vibratorie.

Page 58: Curs 6 Igiena Oro 2010

TEHNICA DE PERIAJ TEHNICA DE PERIAJ STILLMAN STILLMAN

TEHNICATEHNICA periuţa se va aşeza periuţa se va aşeza orizontalorizontal, cu capetele perilor pe gingie , cu capetele perilor pe gingie

şi pe zona cervicală a dinţilor;şi pe zona cervicală a dinţilor; perii sunt plasaţi oblic spre apical la nivelul gingieiperii sunt plasaţi oblic spre apical la nivelul gingiei şi se şi se

exercită o anumităexercită o anumită presiune presiune până la o înălbire vizibilă a până la o înălbire vizibilă a mucoasei gingivale;mucoasei gingivale;

se va asocia şi o se va asocia şi o mişcare vibratoriemişcare vibratorie, fără mişcarea perilor de , fără mişcarea perilor de pe loc;pe loc;

se va se va decomprimadecomprima zona pentru a permite reumplerea cu zona pentru a permite reumplerea cu sânge a vaselor;sânge a vaselor;

se va se va repeta de câteva ori acest procedeurepeta de câteva ori acest procedeu, acţionând pe , acţionând pe grupe de dinţi la maxilar şi la mandibulă, vestibularşi oral;grupe de dinţi la maxilar şi la mandibulă, vestibularşi oral;

feţele feţele ocluzale vor fi igienizate prin mişcări orizontaleocluzale vor fi igienizate prin mişcări orizontale antero-posterioare.antero-posterioare.

Page 59: Curs 6 Igiena Oro 2010

TEHNICA STILLMANTEHNICA STILLMAN

Dezavantajele metodei:Dezavantajele metodei: efectulefectul de curăţare al suprafeţelor de curăţare al suprafeţelor

dentare este dentare este redus;redus; poate determina apariţia poate determina apariţia leziunilor leziunilor

gingivalegingivale în cazul aplicării unei în cazul aplicării unei presiuni mari sau al utilizării unor presiuni mari sau al utilizării unor periuţe cu peri rigizi.periuţe cu peri rigizi.

Page 60: Curs 6 Igiena Oro 2010

TEHNICA DE PERIAJ STILLMAN TEHNICA DE PERIAJ STILLMAN MODIFICATĂ MODIFICATĂ

periuţa soft-medium se plasează pe periuţa soft-medium se plasează pe gingia ataşatăgingia ataşată, în unghi , în unghi de 450 faţă de axul longitudinal al dinţilor, exercitând o de 450 faţă de axul longitudinal al dinţilor, exercitând o presiune uşoară până la ischemiepresiune uşoară până la ischemie, dar trebuie avut grijă să , dar trebuie avut grijă să nu se lezeze ţesuturile moi;nu se lezeze ţesuturile moi;

se începe o se începe o mişcare verticală în zig-zagmişcare verticală în zig-zag pe toată suprafaţa pe toată suprafaţa dintelui ;dintelui ;

se repetă de se repetă de 5-10 ori mişcările5-10 ori mişcările decrise anterior pe fiecare decrise anterior pe fiecare grup de dinţigrup de dinţi, după care se trece la grupul următor;, după care se trece la grupul următor;

suprafeţele suprafeţele ocluzale se periază ca în tehnica Bassocluzale se periază ca în tehnica Bass: periuţa : periuţa se aşează perpendicular pe suprafaţa ocuzală, se realizează se aşează perpendicular pe suprafaţa ocuzală, se realizează uşoară presiune, astfel încât perii să pătrundă în şanţuri şi uşoară presiune, astfel încât perii să pătrundă în şanţuri şi gropiţe, apoi se efectuează mişcări antero-poaterioare.gropiţe, apoi se efectuează mişcări antero-poaterioare.

tehnica Stillman modificată este tehnica Stillman modificată este mult mai eficientămult mai eficientă în în îndepărtarea plăcii bacteriene decât tehnica Stillman îndepărtarea plăcii bacteriene decât tehnica Stillman propriu-zisă, care realiza mai mult o stimulare a circulaţiei propriu-zisă, care realiza mai mult o stimulare a circulaţiei parodonţiului marginal decât îndepărtarea plăcii bacteriene;parodonţiului marginal decât îndepărtarea plăcii bacteriene;

Page 61: Curs 6 Igiena Oro 2010

TEHNICA STILLMAN TEHNICA STILLMAN MODIFICATAMODIFICATA

Page 62: Curs 6 Igiena Oro 2010

TEHNICA DE PERIAJ CIRCULAR TEHNICA DE PERIAJ CIRCULAR ((FONES)FONES)

este singura metodă ce se realizează cu este singura metodă ce se realizează cu arcadele dentare arcadele dentare în ocluzie;în ocluzie;

perii se vor plasa perii se vor plasa perpendicular pe feţele vestibulareperpendicular pe feţele vestibulare, iar , iar mânerul periuţei va fi paralel cu planul de ocluziemânerul periuţei va fi paralel cu planul de ocluzie;;

mişcările imprimate vor fi largi, circularemişcările imprimate vor fi largi, circulare şi vor cuprinde şi vor cuprinde elementele gingivo-dentare de la fundul de sac maxilar la elementele gingivo-dentare de la fundul de sac maxilar la cel mandibular;cel mandibular;

igienizează igienizează corespunzător spaţiile proximale şi gingivo-corespunzător spaţiile proximale şi gingivo-dentare.dentare.

Dezavantaje:Dezavantaje: este teste traumatizantă raumatizantă pentru zona coletului, antrenând leziuni pentru zona coletului, antrenând leziuni

la nivel gingival şi dentar (recesiuni gingivale şi abraziunea la nivel gingival şi dentar (recesiuni gingivale şi abraziunea ţesuturilor dentare).ţesuturilor dentare).

Indicaţii:Indicaţii: numai pentru numai pentru colectivităţile de copii.colectivităţile de copii.

Page 63: Curs 6 Igiena Oro 2010

Pastele de dinţiPastele de dinţi

Compoziţia pastelor de dinţi:Compoziţia pastelor de dinţi:• Agenţi abrazivi;Agenţi abrazivi;• Fluidifianţi;Fluidifianţi;• Agenţi Detergenţi;Agenţi Detergenţi;• aromatizanţi şi îndulcitori;aromatizanţi şi îndulcitori;• Coloranţi;Coloranţi;• Conservanţi şi agenţi anticorozivi;Conservanţi şi agenţi anticorozivi;• Substanţe antiplacă;Substanţe antiplacă;• Substanţe care cresc rezistenţa smalţului (fluoruri);Substanţe care cresc rezistenţa smalţului (fluoruri);• Substanţe desensibilizante;Substanţe desensibilizante;• Substanţe cu efect de albire;Substanţe cu efect de albire;• Substanţe antialergice şi de epitelizare;Substanţe antialergice şi de epitelizare;• Enzime;Enzime;• Substanţe transportatoare de calciu;Substanţe transportatoare de calciu;• Substanţe naturale.Substanţe naturale.

Page 64: Curs 6 Igiena Oro 2010

Detergenţii Detergenţii sunt sunt agenţi tensioactiviagenţi tensioactivi care reduc tensiunea care reduc tensiunea

superficială, penetrând şi dizolvând depozitele superficială, penetrând şi dizolvând depozitele care se formează pe suprafaţa dintelui şi care se formează pe suprafaţa dintelui şi facilitează dispersareafacilitează dispersarea agenţilor activi din agenţilor activi din componenţa pastelor de dinţi. componenţa pastelor de dinţi.

Principalii detergenţi din compoziţia pastelor de Principalii detergenţi din compoziţia pastelor de dinţi sunt:dinţi sunt:• lauryl sodium sulfat,lauryl sodium sulfat, cel mai adesea compatibil şi folosit cel mai adesea compatibil şi folosit

împreună cu fluorurile;împreună cu fluorurile;• N - lauryl sodium sarcosinat (GardolN - lauryl sodium sarcosinat (Gardol), cu acţiune ), cu acţiune

antibacteriană;antibacteriană;• cocomonogliceride sodium sulfanatcocomonogliceride sodium sulfanat (acizi graşi din uleiul (acizi graşi din uleiul

de nucă de cocos).de nucă de cocos).

Page 65: Curs 6 Igiena Oro 2010

Agenţi abraziviAgenţi abrazivi

bicarbonat de sodiu;bicarbonat de sodiu; carbonat de sodiu;carbonat de sodiu; benzoat de sodiu;benzoat de sodiu; fosfat de sodiu;fosfat de sodiu; fosfat de calciu;fosfat de calciu; metafosfat de sodiu;metafosfat de sodiu; hidroxid de aluminiu şi lactat de aluminiu;hidroxid de aluminiu şi lactat de aluminiu; alumine;alumine; silicaţi: xerogel şi aerogel de siliciu.silicaţi: xerogel şi aerogel de siliciu.

Page 66: Curs 6 Igiena Oro 2010

Fluidifianţi –Fluidifianţi – sunt agenţi care sunt agenţi care evită solidificarea pastelor de evită solidificarea pastelor de dinţi. dinţi. • Glicerina, sorbitol, xilitol;Glicerina, sorbitol, xilitol;

AromatizanţiAromatizanţi• Mentă, mentol, eucalipt, Mentă, mentol, eucalipt,

fructe;fructe; Îndulcitori Îndulcitori ::

• Zaharoză, zaharină, xilitol, Zaharoză, zaharină, xilitol, ciclamat;ciclamat;

Conservanţi şi agenţi Conservanţi şi agenţi anticorozivi:anticorozivi:• silicat de sodiu;silicat de sodiu;• formaldehida;formaldehida;• benzoaţi;benzoaţi;• diclorfenol;diclorfenol;• hidroxibenzoaţi.hidroxibenzoaţi.

Substanţe antiplacă Substanţe antiplacă • Agenţii acţionează prin Agenţii acţionează prin

inhibarea formarea inhibarea formarea matricii plăcii matricii plăcii bacteriene.bacteriene.

• Cele mai folosite Cele mai folosite substanţe sunt:substanţe sunt:

• clorhexidina clorhexidina (digluconat);(digluconat);

• triclosanul;triclosanul;• sanguinarina;sanguinarina;• hexetidina;hexetidina;• citratul de zinc;citratul de zinc;• fluoruri;fluoruri;• uleiuri esenţiale;uleiuri esenţiale;• lauryl sodium sulfat lauryl sodium sulfat

(substanţă tensioactivă (substanţă tensioactivă cu efect antiplacă):cu efect antiplacă):

Page 67: Curs 6 Igiena Oro 2010

Substanţe care cresc Substanţe care cresc rezistenţa smalţului: rezistenţa smalţului: fluorurile.fluorurile.• fluorura sodică;fluorura sodică;• fluorură de staniu;fluorură de staniu;• monofluorfosfatul de sodiu;monofluorfosfatul de sodiu;• fluorurile aminate.fluorurile aminate.

Substanţe Substanţe desensibilizantedesensibilizante• nitratul de potasiu;nitratul de potasiu;• clorura de stronţiu;clorura de stronţiu;• fluorurile;fluorurile;• citratul sodic dibazic;citratul sodic dibazic;• oxalatul de fier;oxalatul de fier;• lactatul de aluminiu.lactatul de aluminiu.

Substanţe naturaleSubstanţe naturale• ulei de ricin, extractul vegetal ulei de ricin, extractul vegetal

din Rhem Palmatum, mentă, din Rhem Palmatum, mentă, mir;, muşeţel;, esenţă de mir;, muşeţel;, esenţă de sovârv,sovârv, trifoi;, cimbru. trifoi;, cimbru.

Substanţe de albireSubstanţe de albire• peroxidul de carbamidă;peroxidul de carbamidă;• bicarbonatul de sodiu bicarbonatul de sodiu

pulverizat;pulverizat; Substanţe antialergice Substanţe antialergice

şi de epitelizareşi de epitelizare• Alantoina, aldioxa;Alantoina, aldioxa;• provitamina provitamina

B5(dexopentanol);B5(dexopentanol);• vitamina P, E, acidul vitamina P, E, acidul

hialuronic;hialuronic; EnzimeEnzime

• glucozoxidaza;glucozoxidaza;• amiloglucozoxidaza;amiloglucozoxidaza;• lactoperoxidaza;lactoperoxidaza;• glucolactoperoxidaza.glucolactoperoxidaza.

Page 68: Curs 6 Igiena Oro 2010

Mijloace speciale şi Mijloace speciale şi adjuvante periajului dentaradjuvante periajului dentar

Firul de mătaseFirul de mătase - se indică în acele cazuri - se indică în acele cazuri în care papila a ocupat tot spaţiul de sub în care papila a ocupat tot spaţiul de sub punctul de contact. Astfel periajul nu mai punctul de contact. Astfel periajul nu mai este eficient şi trebuie suplimentat cu este eficient şi trebuie suplimentat cu utilizarea firului sau a altor sisteme.utilizarea firului sau a altor sisteme.

Page 69: Curs 6 Igiena Oro 2010

FlossingFlossing

Page 70: Curs 6 Igiena Oro 2010
Page 71: Curs 6 Igiena Oro 2010

Scobitorile Scobitorile

Recomandate unde Recomandate unde există există recesiunea recesiunea papilelorpapilelor, acţionând ca , acţionând ca înlocuitoare ale firului înlocuitoare ale firului de matăse. de matăse.

Utilizarea brutală Utilizarea brutală poate produce poate produce leziunileziuni la nivelul parodonţiului la nivelul parodonţiului marginal.marginal.

Page 72: Curs 6 Igiena Oro 2010

Stimulatoarele sau conurile Stimulatoarele sau conurile interdentareinterdentare

sunt dispozitive din sunt dispozitive din lemn, cauciuc sau material plasticlemn, cauciuc sau material plastic, care se , care se montează pe mânere speciale sau la capătul liber al periuţei de montează pe mânere speciale sau la capătul liber al periuţei de dinţi într-un spaţiu creat special;dinţi într-un spaţiu creat special;

se prezintă sub se prezintă sub forme şi dimensiuni variateforme şi dimensiuni variate care permit adaptarea care permit adaptarea în spaţiile interproximale;în spaţiile interproximale;

indicaţia de utilizare este în cazul indicaţia de utilizare este în cazul recesiunii papilelor interdentarerecesiunii papilelor interdentare sau pentru igienizarea sau pentru igienizarea zonelor de furcaţiezonelor de furcaţie dezgolite; dezgolite;

aplicarea conului se face în aplicarea conului se face în unghi de 45° faţă de axul dinteluiunghi de 45° faţă de axul dintelui, , latura inferioară sprijinindu-se pe gingie, iar cele laterale pe feţele latura inferioară sprijinindu-se pe gingie, iar cele laterale pe feţele proximale ale dinţilor;proximale ale dinţilor;

realizează igienizarea spaţiului interdentar şi stimularea circulaţiei realizează igienizarea spaţiului interdentar şi stimularea circulaţiei la nivel gingival;la nivel gingival;

se fac aproximativ se fac aproximativ 10 mişcări de rotaţie strânse, atât vestibular, 10 mişcări de rotaţie strânse, atât vestibular, cât şi oral;cât şi oral;

Page 73: Curs 6 Igiena Oro 2010

Masajul gingival

Masatul gingiilor in mod regulat are un efect benefic, prin stimularea circuitul sangvin si oxigenarea tesutului gingiilor

Impreuna cu o igiena corespunzatoare poate preveni afectiunile parodontale (periodontita, gingivita), si evident alte probleme de sanatate care s-ar putea datora infectiilor parodontale.

Instrumentul de masat gingiile poate functiona si ca aplicator uniform de gel pentru sanatatea gingiilor.

Page 74: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţele interdentarePeriuţele interdentare sunt utilizate pentru igienizarea sunt utilizate pentru igienizarea spaţiilor interdentare, mai ales la pacienţii cu probleme spaţiilor interdentare, mai ales la pacienţii cu probleme

parodontale, care permit inserţia periuţei interdentareparodontale, care permit inserţia periuţei interdentare

Page 75: Curs 6 Igiena Oro 2010

Periuţele uni-smocPeriuţele uni-smoc - - incongruenţă dento-alveolară incongruenţă dento-alveolară cu înghesuire, pentru igienizarea fiecărei suprafeţe dentare cu înghesuire, pentru igienizarea fiecărei suprafeţe dentare

Page 76: Curs 6 Igiena Oro 2010

Duşurile bucaleDuşurile bucale AAcţionează prin:cţionează prin:

• stimularea stimularea troficităţii tisulare; troficităţii tisulare; • reducerea gradului de inflamaţiereducerea gradului de inflamaţie gingivală; gingivală; • creşterea gradului de cheratinizarecreşterea gradului de cheratinizare a mucoasei orale; a mucoasei orale;• reducerea sau anularea haleneireducerea sau anularea halenei şi crearea unei stări de şi crearea unei stări de

confort.confort. SoluţiileSoluţiile recomandate pentru duşurile bucale recomandate pentru duşurile bucale

sunt:sunt:• soluţia izotonică de NaCl;soluţia izotonică de NaCl;• soluţia hipertonică de NaCl (soluţie apoasă de 2%) - cu soluţia hipertonică de NaCl (soluţie apoasă de 2%) - cu

efect decongestionant;efect decongestionant;• soluţie de bicarbonat de sodiu (2g la 100 cm3 de apă);soluţie de bicarbonat de sodiu (2g la 100 cm3 de apă);• soluţie de digluconat de clorhexidină 0,2%;soluţie de digluconat de clorhexidină 0,2%;• soluţie listerină, etc.soluţie listerină, etc.

Page 77: Curs 6 Igiena Oro 2010

Igienizarea limbiiIgienizarea limbii

SUA – 1980 oţel

•Egiptul antic•Imperiul Roman•India - Kama Sutra, Ayurveda – acum 5000 ani•China – medicina tradiţională : limba – oglinda “energiei vieţii” - argint•Europa sec. XVIII-XIX – nobili, argint

Page 78: Curs 6 Igiena Oro 2010

Igienizarea Igienizarea limbiilimbii

Page 79: Curs 6 Igiena Oro 2010

Igienizarea Igienizarea limbiilimbii

“Don't clean your tongue without a tongue gel - it's like brushing your teeth without toothpaste!”

Page 80: Curs 6 Igiena Oro 2010

Controlul chimic al plăcii Controlul chimic al plăcii bacterienebacteriene

Page 81: Curs 6 Igiena Oro 2010

Obiectivele controlului chimic al plăcii Obiectivele controlului chimic al plăcii bacterienebacteriene

prevenirea formării plăcii bacteriene;prevenirea formării plăcii bacteriene; reducerea ratei de formare a plăcii bacteriene; reducerea ratei de formare a plăcii bacteriene; controlul formării plăcii bacteriene;controlul formării plăcii bacteriene; reducerea, inhibarea sau îndepărtarea plăcii reducerea, inhibarea sau îndepărtarea plăcii

bacteriene existente;bacteriene existente; alterarea compoziţiei florei microbiene a plăcii;alterarea compoziţiei florei microbiene a plăcii; exercitarea efectelor bactericide sau exercitarea efectelor bactericide sau

bacteriostatice asupra florei microbiene implicate bacteriostatice asupra florei microbiene implicate în caria dentară şi parodontopatie;în caria dentară şi parodontopatie;

modificarea energiei de suprafaţă a dintelui cu modificarea energiei de suprafaţă a dintelui cu reducerea aderenţei plăcii bacteriene;reducerea aderenţei plăcii bacteriene;

inhibarea factorilor de virulenţă.inhibarea factorilor de virulenţă.

Page 82: Curs 6 Igiena Oro 2010

Factorii care influenţează efectele agenţilor Factorii care influenţează efectele agenţilor utilizaţi pentru controlul chimic al plăcii utilizaţi pentru controlul chimic al plăcii

bacteriene.bacteriene. SubstantivitateaSubstantivitatea

• abilitatea unui agent de a fi abilitatea unui agent de a fi adsorbit de adsorbit de suprafaţa tisulară şi de a fi apoi eliberat în suprafaţa tisulară şi de a fi apoi eliberat în timptimp, furnizând astfel doza corespunzătoare , furnizând astfel doza corespunzătoare din ingredientul activ principal existent în din ingredientul activ principal existent în agentul respectiv. agentul respectiv.

• agentul realizează o agentul realizează o activitate susţinută,activitate susţinută, împiedicând bacteriile să colonizeze împiedicând bacteriile să colonizeze suprafeţele dentare. suprafeţele dentare.

• efectul unui agent utilizat pentru controlul efectul unui agent utilizat pentru controlul chimic al plăcii bacteriene este de obicei strâns chimic al plăcii bacteriene este de obicei strâns legat de legat de concentraţiaconcentraţia sa. sa.

Page 83: Curs 6 Igiena Oro 2010

PenetrabilitateaPenetrabilitatea• Penetrabilitatea Penetrabilitatea se referă la capacitatea unui se referă la capacitatea unui

agent de a agent de a pătrunde cât mai profundpătrunde cât mai profund la nivelul la nivelul matricei plăcii bacteriene deja formate.matricei plăcii bacteriene deja formate.

SelectivitateaSelectivitatea • SelectivitateaSelectivitatea se referă la capacitatea agentului se referă la capacitatea agentului

de a de a influenţa bacteriile specificeinfluenţa bacteriile specifice existente în existente în cadrul unei populaţii bacteriene mixte.cadrul unei populaţii bacteriene mixte.

SolubilitateaSolubilitatea• Un agent antiplacă trebuie să fie Un agent antiplacă trebuie să fie solubilizat în solubilizat în

propriul vehiculpropriul vehicul, pentru a permite eliberarea , pentru a permite eliberarea rapidă în mediul oral, mai ales atunci când rapidă în mediul oral, mai ales atunci când timpul de aplicare este limitat.timpul de aplicare este limitat.

Eliberarea ţintităEliberarea ţintită creşte eficacitatea agentului creşte eficacitatea agentului

Page 84: Curs 6 Igiena Oro 2010

Efectele antiplacăEfectele antiplacă agenţii chimici pot agenţii chimici pot împiedica formarea plăciiîmpiedica formarea plăcii

bacteriene prin unul sau mai multe din bacteriene prin unul sau mai multe din următoarele mecanisme: următoarele mecanisme: • inhibarea colonizării bacteriene,inhibarea colonizării bacteriene, • inhibarea creşterii şi metabolismului bacterianinhibarea creşterii şi metabolismului bacterian, , • distrugerea plăcii maturedistrugerea plăcii mature, , • modificarea biochimiei şi ecologiei plăcii bacterienemodificarea biochimiei şi ecologiei plăcii bacteriene..• se ataşează la membrana bacteriană şi interfereazăse ataşează la membrana bacteriană şi interferează cu cu

funcţiile normale ale acesteia, cum este funcţia de funcţiile normale ale acesteia, cum este funcţia de transporttransport producproducândând tulburarea metabolismului tulburarea metabolismului bacterian ducbacterian ducândând la moartea bacteriei. la moartea bacteriei.

Page 85: Curs 6 Igiena Oro 2010

VehiculeleVehiculele Apele de gurApele de gurăă Gelurile Gelurile Pastele de dinţiPastele de dinţi Gumele de mestecat şi tableteleGumele de mestecat şi tabletele IrigatiileIrigatiile Lacurile şi dispozitivele de eliberare lentă Lacurile şi dispozitivele de eliberare lentă

controlatăcontrolată• lacurile cu CHX şi CHX-timol care sunt foarte lacurile cu CHX şi CHX-timol care sunt foarte

eficiente în reducerea numărului de eficiente în reducerea numărului de Streptococc Streptococc mutansmutans şi a formării plăcii bacteriene. şi a formării plăcii bacteriene.

• Dispozitiv Dispozitiv Perio-chip în pungile parodontale Perio-chip în pungile parodontale inflamateinflamate

Page 86: Curs 6 Igiena Oro 2010

Clasificarea agenţilor antiplacăClasificarea agenţilor antiplacă

Agenţi cationici;Agenţi cationici; Agenţi anionici;Agenţi anionici; Agenţi neionici;Agenţi neionici; Alţi agenţi;Alţi agenţi; Combinaţii de agenţi.Combinaţii de agenţi.

Page 87: Curs 6 Igiena Oro 2010

INDICAŢII DE FOLOSIRE A AGENŢILORINDICAŢII DE FOLOSIRE A AGENŢILORANTIPLACĂ PE TERMEN SCURTANTIPLACĂ PE TERMEN SCURT

înainte sau după intervenţiile chirurgicale;înainte sau după intervenţiile chirurgicale;în caz de limitare temporară a igienei bucale (imobilizări posttraumatice);în caz de limitare temporară a igienei bucale (imobilizări posttraumatice);în caz de infecţii grave ale cavităţii orale (gingivita ulceronecrotică);în caz de infecţii grave ale cavităţii orale (gingivita ulceronecrotică);în cursul tratamentului parodontal;în cursul tratamentului parodontal;la pacienţii cu hipersensibilitate la nivelul coletului;la pacienţii cu hipersensibilitate la nivelul coletului;reducerea dirijată a numărului de germeni care colonizează cavitatea bucală.reducerea dirijată a numărului de germeni care colonizează cavitatea bucală.

INDICAŢII DE FOLOSIRE A AGENŢILORINDICAŢII DE FOLOSIRE A AGENŢILORANTIPLACĂ PE TERMEN MAI LUNGANTIPLACĂ PE TERMEN MAI LUNG

în caz de igienă buco-dentară deficitară (carie, gingivită, parodontopatie);în caz de igienă buco-dentară deficitară (carie, gingivită, parodontopatie);în timpul sarcinii (hiperemie, reflex de vomă în timpul periajului dentar);în timpul sarcinii (hiperemie, reflex de vomă în timpul periajului dentar);în cursul tratamentelor ortodontice;în cursul tratamentelor ortodontice;la persoanele cu invaliditate şi handicap motor;la persoanele cu invaliditate şi handicap motor;în cazul unor maladii sistemice;în cazul unor maladii sistemice;în cazul pierderii dexterităţii (persoane în vârstă) ;în cazul pierderii dexterităţii (persoane în vârstă) ;la pacienţii cu hipersensibilitate.la pacienţii cu hipersensibilitate.

Page 88: Curs 6 Igiena Oro 2010

Agenţii cationiciAgenţii cationici pot pot interacţiona atât cu bacteriile gram-pozitive cât interacţiona atât cu bacteriile gram-pozitive cât

şi cu cele gram-negatşi cu cele gram-negative; ive; au potenţialul de a au potenţialul de a interfera cu funcţia membranei interfera cu funcţia membranei

bacteriene, cu adeziunea bacteriană şi cu bacteriene, cu adeziunea bacteriană şi cu metabolismul glucidicmetabolismul glucidic;;

sunt atraşi de componenta negativă a peretelui sunt atraşi de componenta negativă a peretelui bacterian. bacterian.

bbacteriile gram pozitive sunt mai senzitive datorită acteriile gram pozitive sunt mai senzitive datorită încărcăturii negative mai mari a peretelui bacterian. încărcăturii negative mai mari a peretelui bacterian. (a(acesta este şi motivul pentru care cesta este şi motivul pentru care Streptococcus Streptococcus mutansmutans (bacterie gram pozitivă) este senzitivă la (bacterie gram pozitivă) este senzitivă la agenţii cationiciagenţii cationici))..

Page 89: Curs 6 Igiena Oro 2010

Principalii agenţi cationiciPrincipalii agenţi cationici

Biguanidine:Biguanidine: clorhexidina clorhexidina (CHX) şi (CHX) şi alexidina;alexidina;

Compuşi cuaternari de amoniuCompuşi cuaternari de amoniu: : clorura de cetilpiridinium, clorura de clorura de cetilpiridinium, clorura de benzalconium benzalconium

Sărurile metaliceSărurile metalice: Cu2+, Sn2+, Zn2+,: Cu2+, Sn2+, Zn2+, PirimidinePirimidine:: hexetidina hexetidina

(hexahidropiridină),(hexahidropiridină), Extracte naturaleExtracte naturale: sanguinarina.: sanguinarina.

Page 90: Curs 6 Igiena Oro 2010

Biguanide - Biguanide - Clorhexidina Clorhexidina

Clorhexidina a fost descoperită în Clorhexidina a fost descoperită în 19561956 de Davies de Davies care a observat spectrul larg bactericid şi care a observat spectrul larg bactericid şi bacteriostatic al acestui compus. bacteriostatic al acestui compus.

Utilizată sub diferite forme de prezentare: Utilizată sub diferite forme de prezentare: soluţii soluţii de clătire, geluri, spray-uri.de clătire, geluri, spray-uri.

spectru larg antibacterianspectru larg antibacterian, cu , cu toxicitate micătoxicitate mică şi cu şi cu mare mare afinitate pentru mucoaseafinitate pentru mucoase

Clorhexidina Clorhexidina în concentraţie mică este în concentraţie mică este bacteriostatică, în timp ce în concentraţie mare bacteriostatică, în timp ce în concentraţie mare este bactericidăeste bactericidă (nivelul la care se manifestă (nivelul la care se manifestă efectul bacteriostatic sau bactericid variază şi în efectul bacteriostatic sau bactericid variază şi în funcţie de speciile bacteriene).funcţie de speciile bacteriene).

Page 91: Curs 6 Igiena Oro 2010

Creşterea concentraţiei de clorhexidină Creşterea concentraţiei de clorhexidină determină determină modificări progresive grave ale modificări progresive grave ale membranei citoplasmaticemembranei citoplasmatice care duc în final la care duc în final la distrugerea ei, coagularea şi precipitarea distrugerea ei, coagularea şi precipitarea citoplasmei urmată de formarea complexelor citoplasmei urmată de formarea complexelor fosfatice. Această fază este ireversibilă pentru fosfatice. Această fază este ireversibilă pentru celula bacteriană. celula bacteriană.

Diferenţa privind modul de acţiune al Diferenţa privind modul de acţiune al clorhexidinei asupra membranei externe şi clorhexidinei asupra membranei externe şi interne bacteriene ar putea sugera un grad de interne bacteriene ar putea sugera un grad de specificitate.specificitate.

Page 92: Curs 6 Igiena Oro 2010

Activitatea îndelungată antiplacă este datorată Activitatea îndelungată antiplacă este datorată proprietăţii de substantivitate, sau de persistenţă a proprietăţii de substantivitate, sau de persistenţă a clorhexidinei în cavitatea orală după aplicare.clorhexidinei în cavitatea orală după aplicare.

La un pH fiziologic, clorhexidina se poate lega şi de La un pH fiziologic, clorhexidina se poate lega şi de alte substraturi de la nivelul cavităţii orale, cum ar fi alte substraturi de la nivelul cavităţii orale, cum ar fi dinţii, mucoasa bucală, pelicula dobândită şi salivadinţii, mucoasa bucală, pelicula dobândită şi saliva..

După o clătire cu clorhexidină, După o clătire cu clorhexidină, saliva manifestă saliva manifestă activitate antibacteriană timp de peste 5 oreactivitate antibacteriană timp de peste 5 ore, în , în timp ce persistenţa acesteia la nivelul cavităţii timp ce persistenţa acesteia la nivelul cavităţii bucale determină micşorarea numărului de bacterii bucale determină micşorarea numărului de bacterii pe o perioadă de aproximativ pe o perioadă de aproximativ 12 ore.12 ore.

Page 93: Curs 6 Igiena Oro 2010

Mecanisme de inhibare a plăcii bacteriene date de Mecanisme de inhibare a plăcii bacteriene date de clorhexidina eliberată de la nivelul mucoasei clorhexidina eliberată de la nivelul mucoasei

bucale:bucale:

influenţarea formării peliculei dobînditeinfluenţarea formării peliculei dobîndite prin prin blocarea grupărilor acide de la nivelul blocarea grupărilor acide de la nivelul glicoproteinelor salivare, conducînd la reducerea glicoproteinelor salivare, conducînd la reducerea adsorbţiei acestora la suprafeţele dentare;adsorbţiei acestora la suprafeţele dentare;

împiedicarea procesului de adeziune bacterianăîmpiedicarea procesului de adeziune bacteriană prin legarea de peretele bacterian, în doze prin legarea de peretele bacterian, în doze bacteriostaticebacteriostatice (creşterea bacteriană este (creşterea bacteriană este împiedicată prin efectul bacteriostatic de împiedicată prin efectul bacteriostatic de suprafaţă)suprafaţă);;

împiedicarea formării plăcii bacteriene în doze împiedicarea formării plăcii bacteriene în doze bactericide prin precipitarea citoplasmei celulei bactericide prin precipitarea citoplasmei celulei bacteriene.bacteriene.

Page 94: Curs 6 Igiena Oro 2010

S-a demonstrat că S-a demonstrat că 3 clătiri pe zi cu 0,12%3 clătiri pe zi cu 0,12% reprezintă reprezintă efectul antibacterian maximefectul antibacterian maxim, asemănător , asemănător cu cel obţinut prin periaj mecanic cu cel obţinut prin periaj mecanic

Lang (1982) conchide că aplicarea zilnică a Lang (1982) conchide că aplicarea zilnică a clorhexidinei, în concentraţie de clorhexidinei, în concentraţie de 0,1% sau 0,2%0,1% sau 0,2% prin prin clătire orală, reduce semnificativ formarea plăcii clătire orală, reduce semnificativ formarea plăcii bacteriene şi gingivitei bacteriene şi gingivitei

CHX este utilizată cu succes, dacă se administrează CHX este utilizată cu succes, dacă se administrează în în tratamente de, pentru 2-3 săptămânitratamente de, pentru 2-3 săptămâni, urmate de , urmate de pauze, individual, sub formă de clătiri orale şi pauze, individual, sub formă de clătiri orale şi geluri, fie profesional sub formă de irigaţii, lacuri şi geluri, fie profesional sub formă de irigaţii, lacuri şi dispozitive de eliberare lentă controlată.dispozitive de eliberare lentă controlată.

Page 95: Curs 6 Igiena Oro 2010

Dezavantajele Dezavantajele folosirii clorhexidinei, folosirii clorhexidinei, • colorarea brunăcolorarea brună a dinţilor şi a limbii a dinţilor şi a limbii

după câteva săptămâni de utilizare, în după câteva săptămâni de utilizare, în special sub formă de clătiri oralespecial sub formă de clătiri orale

Page 96: Curs 6 Igiena Oro 2010

Colorarea dinţilor după folosirea îndelungată a

clorhexidinei.

Colorarea limbii după folosirea îndelungată a

clorhexidinei.

Page 97: Curs 6 Igiena Oro 2010

Agenţii anioniciAgenţii anionici

Fluorul Fluorul 19401940 Lauryl-sulfatul de sodiuLauryl-sulfatul de sodiu ((fiind un fiind un

denaturant proteic poate determina denaturant proteic poate determina în unele cazuri descuamarea în unele cazuri descuamarea mucoaseimucoasei))

Page 98: Curs 6 Igiena Oro 2010

Agenţii neioniciAgenţii neionici

ListerinaListerina• este o combinaţie de este o combinaţie de fenol, timol şi eucaliptolfenol, timol şi eucaliptol..• Apele de gurăApele de gură cu Listerină sunt utilizate de cu Listerină sunt utilizate de

peste 100 de ani de milioane de consumatori, peste 100 de ani de milioane de consumatori, în special în S.U.A. în special în S.U.A.

• Efectul asupra plăcii bacteriene şi a Efectul asupra plăcii bacteriene şi a gingivitelor, deşi foarte mult studiat, este mai gingivitelor, deşi foarte mult studiat, este mai redusredus decât cel al CHX . decât cel al CHX .

• Listerina are un Listerina are un gust puternicgust puternic datorită datorită alcoolului din compoziţie, motiv pentru care nu alcoolului din compoziţie, motiv pentru care nu este indicată a fi folosită de persoanele cu este indicată a fi folosită de persoanele cu hiposialie.hiposialie.

Page 99: Curs 6 Igiena Oro 2010

Agenti neioniciAgenti neionici

TRICLOSANULTRICLOSANUL

Page 100: Curs 6 Igiena Oro 2010

Agenţii neioniciAgenţii neionici Triclosanul Triclosanul

• Triclosanul este un Triclosanul este un agent antibacterian non agent antibacterian non cationiccationic( 2.4.4-tricloro-2-hidroxifenil eter) cu spectru ( 2.4.4-tricloro-2-hidroxifenil eter) cu spectru larg care actioneaza asupra bacteriile Gram + dar si larg care actioneaza asupra bacteriile Gram + dar si Gram - la nivelul membranei citoplasmatice 1970Gram - la nivelul membranei citoplasmatice 1970

• Triclosanul intra in compozitia produselor de igiena cum Triclosanul intra in compozitia produselor de igiena cum ar fi: ar fi: sapunuri, deodorante ,paste de dinti, ape de gurasapunuri, deodorante ,paste de dinti, ape de gura

• Acţiunea triclosanului este îmbunătăţită prin Acţiunea triclosanului este îmbunătăţită prin combinarea acestuia cu un copolimercombinarea acestuia cu un copolimer (polivinilmetil eter (polivinilmetil eter şi acid maleic), cunoscut sub denumirea comercială de şi acid maleic), cunoscut sub denumirea comercială de Gantrez.Gantrez.1997.1997. Această combinaţie face ca triclosanul să Această combinaţie face ca triclosanul să fie ceva mai eficient decât listerina.fie ceva mai eficient decât listerina.

Page 101: Curs 6 Igiena Oro 2010

• Eficienţa este guvernată de concentraţie Eficienţa este guvernată de concentraţie şi de şi de substantivitate.substantivitate. Pentru preparatul Pentru preparatul Gantrez,Gantrez, o concentraţie de 0,3% triclosan o concentraţie de 0,3% triclosan şi 0,25% copolimer din apele de gură îi şi 0,25% copolimer din apele de gură îi conferă un modest efect antiplacă, în timp conferă un modest efect antiplacă, în timp ce o concentraţie de 0,3% triclosan cu 2% ce o concentraţie de 0,3% triclosan cu 2% copolimer din copolimer din pastele de dinţipastele de dinţi are un efect are un efect moderat antiplacă.moderat antiplacă.

• Triclosanul reduce descuamarea mucoasei Triclosanul reduce descuamarea mucoasei dată de lauryl-sulfatul de sodiu .dată de lauryl-sulfatul de sodiu .

Page 102: Curs 6 Igiena Oro 2010

Triclosan -copolimerTriclosan -copolimer

au rol de bariera si in au rol de bariera si in inhibarea cresterii cristaline a inhibarea cresterii cristaline a placii bacterieneplacii bacteriene

au efecte benefice auspra formarii, compozitiei si au efecte benefice auspra formarii, compozitiei si evolutiei biofilmului oral prin evolutiei biofilmului oral prin retentia unor derivati retentia unor derivati fenolici si non-fenolicifenolici si non-fenolici

protejeaza smaltulprotejeaza smaltul impotriva variatiilor pH-ului impotriva variatiilor pH-ului salivarsalivar

Copolimerul stabilizeaza triclosanul, creste Copolimerul stabilizeaza triclosanul, creste absorbtia acestuia la suprafetele bucale,in saliva si absorbtia acestuia la suprafetele bucale,in saliva si in placa dentarain placa dentara

favorizeaza efectul remanent al triclosanului prin favorizeaza efectul remanent al triclosanului prin ameliorarea difuziunii agentului activ.ameliorarea difuziunii agentului activ.

Page 103: Curs 6 Igiena Oro 2010

Triclosan / copolimer si placa bacterianaTriclosan / copolimer si placa bacteriana

Triclosanul are efect Triclosanul are efect bacteriostaticbacteriostatic la o la o concentratie scazuta (0,1% pana la 0,5%) concentratie scazuta (0,1% pana la 0,5%) si effect si effect bactericidbactericid la concetratii mai la concetratii mai ridicate ( de 1 pana la 2%).ridicate ( de 1 pana la 2%).

Actioneaza asupra Actioneaza asupra bacteriilor Gram pozitiv, bacteriilor Gram pozitiv, virusilor si drojdiilor dar si asupra virusilor si drojdiilor dar si asupra bacteriilor Gram negativebacteriilor Gram negative (P. gingivalis, (P. gingivalis, F,nucleatum, F,nucleatum, A.Actinomycetemcomitans,T.forsythia)A.Actinomycetemcomitans,T.forsythia)

Page 104: Curs 6 Igiena Oro 2010

atunci cand se asociaza si atunci cand se asociaza si copolimerul copolimerul PVM/MA (Colgate Total)care faciliteaza PVM/MA (Colgate Total)care faciliteaza penetrarea triclosanului la matricea penetrarea triclosanului la matricea biofilmului ,agentul antibacterian are o biofilmului ,agentul antibacterian are o actiune remanentaactiune remanenta ( intre 6-12 ore ). ( intre 6-12 ore ).

Moduri de actiune :Moduri de actiune : -- inhiba formarea placii bacterieneinhiba formarea placii bacteriene

(Yang si Sreenivasan,2005)(Yang si Sreenivasan,2005) reduce placa bacteriana deja formatareduce placa bacteriana deja formata

(Arweiller si colab.2002,Fine si cola.2006)(Arweiller si colab.2002,Fine si cola.2006)

Page 105: Curs 6 Igiena Oro 2010

Tratamentul hipersensibilitatii Tratamentul hipersensibilitatii dentinaredentinare

TTehnologia ehnologia Pro-ArginPro-Argin cu arginin cu argininaa foloseste foloseste o o combinatie speciala de combinatie speciala de arginina si un compus arginina si un compus insolubil de calciu. insolubil de calciu.

Moleculele de arginina ajuta la formarea unui Moleculele de arginina ajuta la formarea unui strat mineral bogat in calciustrat mineral bogat in calciu pe suprafata dintilor pe suprafata dintilor care sigileaza canaliculele si blocheaza care sigileaza canaliculele si blocheaza transmiterea stimulilor care activeaza terminatiile transmiterea stimulilor care activeaza terminatiile nervoase,provocand durerea. nervoase,provocand durerea.

Page 106: Curs 6 Igiena Oro 2010

Avantajele tehnologiei Pro-ArginAvantajele tehnologiei Pro-Argin

CalmeazaCalmeaza imediat sensibilitatea dupa imediat sensibilitatea dupa o singura aplicareo singura aplicare

Indepartarea Indepartarea de duratade durata a cauzei a cauzei durerii si discomfortuluidurerii si discomfortului

Aplicare Aplicare rapida si facila(rapida si facila( aplicare cu o aplicare cu o cupa sau periuta de profilaxie )cupa sau periuta de profilaxie )

Tehnologia este unica si se bazeaza Tehnologia este unica si se bazeaza pe un proces natural de obturare a pe un proces natural de obturare a canaliculelor dentinarecanaliculelor dentinare

Page 107: Curs 6 Igiena Oro 2010

Va multumim!!!!Va multumim!!!!


Recommended