+ All Categories
Home > Documents > Caiet de Practica 2013 2014

Caiet de Practica 2013 2014

Date post: 24-Sep-2015
Category:
Upload: alupei-bijja
View: 564 times
Download: 64 times
Share this document with a friend
Description:
caiet practica
35
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA din BRAȘOV CAIETUL DE PRACTICĂ AL STUDENTULUI CAIET DE PRACTICĂ CAIET DE PRACTICĂ CAIET DE PRACTICĂ CAIET DE PRACTICĂ CAIET DE PRACTICĂ CAIET DE
Transcript

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA din BRAOVCAIETUL DE PRACTIC AL STUDENTULUI

CAIET DE PRACTIC

CAIET DE PRACTIC CAIET DE PRACTIC CAIET DE PRACTIC CAIET DE PRACTIC CAIET DE PRACTIC

MINISTERUL EDUCAIEI NAIONALE

Universitatea Transilvania din Braov

www.unitbv.ro

CAIET DE PRACTIC

Anul universitar 2013 - 2014

FIA DE IDENTIFICARE

Student Simo Lorant

Facultatea Inginerie mecanica

Programul de studii Autovehicule rutiere

AnulII

Perioada stagiului de07.07.2014 25.07.2014practic

Responsabil de practic

Director de departament

Instituia gazd

Coordonator de practic

din partea instituiei gazd

8

C U P R I N S

Pag.

1. Prevederi generale4

2. Plan de nvmnt (extras)8

3. Fia disciplinei de practic9

4. Activitatea studentului practicant10

Descrierea instituiei gazd10

Activiti zilnice11

5. Activitatea coordonatorului de practic16

Fia de monitorizare16

Analiza global a activitii de practic a studentului18

Anexe19

1 . P RE V ED ERI G E NE R A L E

(extras din Regulament privind cadrul general de organizare i desfurare a practicii studenilor pentru ciclul de licen elaborat de Biroul de Relaii cu Mediul Economic i Socio-Cultural - BRME al Universitii Transilvania din Braov)

1.1 Organizarea i desfurarea stagiului de practic

1.Activitatea de practic se desfoar n baza fiei disciplinei de practic, elaborat la nivelul departamentului, de ctre responsabilul de practic pentru fiecare program de studiu.

2.Studenii au posibilitatea s opteze ntre trei modaliti de efectuare a practicii:a. Stagiul de practic organizat de universitate prin BRME/facultate/departament, care faciliteaz obinerea unor locuri de practic pentru studeni i public informaiile pe pagina web a universitii la adresa http://www.unitbv.ro. n funcie de solicitrile universitii, facultile au obligaia de a asigura practica studenilor n universitate, la acele programe de studii care corespund necesitilor universitii. n aceste cazuri universitatea poate asigura logistica i documentele necesare. Studenii au obligaia de a se prezenta pentru locurile oferite de universitate /facultate i doar n cazurile n care nu se pot asigura suficiente locuri, s se orienteze spre variantele b. i c.b. Stagiul de practic propus de student, caz n care identificarea locului de desfurare a practicii este obligaia studentului, fiind o provocare i un mijloc de pregtire pentru gsirea unui loc de munc dup absolvire.c. Stagiul de practic propus de asociaiile studeneti, responsabile de facilitarea gsirii stagiilor de practic internaionale conforme cu fia disciplinei de practic i promovarea lor n rndul studenilor prin canale de comunicare online i offline.

3.Pentru efectuarea practicii n instituii gazd propuse de studeni, dup gsirea locului de practic, studentul nainteaz o cerere ctre secretariatul departamentului coordonator, indiferent de modalitile de practic alese.

4.Analiza i validarea locurilor de practic se realizeaz de ctre responsabilul de practic.

5.Informaiile centralizate pe baza cererilor aprobate, cu privire la locul i perioada de desfurare a stagiilor de practic, sunt transmise la responsabilul de practic de la nivelul facultii. Acesta va realiza o baz de date cu informaii referitoare la practica studenilor din facultate, pe care o va transmite la BRME.

6.Prezentarea studentului la locul de practic se face n baza unei adrese eliberate de Decanatul Facultii, ctre instituia gazd . n prima zi de practic, studentul va prezenta instituiei gazd urmtoarele documente:a. Adresa eliberat de Decanat att pe suport de hrtie ct i n format electronic, transmis de ctre responsabilul cu practica pe program de studii,

b. CV-ul n limba romn, iar la instituiile gazd care solicit i pe cel n limba englez, c. Copie dup cartea de identitate,d. Fia disciplinei de practic,

e. Modelul certificatului ce urmeaz s fie completat de instituia gazd la finalul stagiului de practic (conform modelului din Anexa 5).Studenii au obligaia de a se prezenta la locul de practic n perioada stabilit, i trebuie s respecte regulamentul de ordine interioar impus de conducerea instituiei gazd, s respecte normele de securitate i sntate n munc, precum i cele pentru situaii de urgen, impuse la locul de munc de ctre instituia gazd, s-i nsueasc cunotinele cerute prin fia disciplinei de practic i s elaboreze proiectul de practic.

7.Reglementarea activitii de practic ntre student i instituia gazd rmne la latitudinea instituiei gazd. Studentul i asum ntreaga rspundere pentru respectarea normelor de organizare i de protecie a muncii specifice unitii gazd, pe toat durata desfurrii practicii. n cazul apariiei unor dispute ntre studentul practicant i instituia gazd, acetia pot apela la facultatea de care aparine studentul, prin BRME, ca s acioneze ca mediator, dar prile nu vor implica facultatea n nici un alt mod n desfurarea contractului de practic ncheiat ntre ele.

8.Definirea cerinelor cu privire la locul de practic:n cadrul stagiului de practic, studenii sunt obligai s rezolve o tem, un proiect, cu relevan pentru domeniul de licen pe care l urmeaz;

a. Activitile desfurate trebuie s asigure aplicarea n practic a cunotinelor teoretice dobndite n cadrul activitilor didactice i s fie utile pentru domeniul de licen n care studenii se pregtesc.b. Instituia gazd trebuie s numeasc o persoan responsabil pentru activitatea de practic a studenilor care s i asiste pe tot parcursul perioadei de efectuare a practicii;c. Rezultatele proiectului de practic elaborat de student pot fi utilizate de ctre instituia gazd la care s-a desfurat practica;d. Contribuia financiar a instituiei gazd fa de student (dac aceasta dorete) poate reprezenta o form de responsabilizare a ambelor pri cu privire la activitatea de practic desfurat.

e. n cazul stagiilor de practic oferite de asociaiile studeneti din universitate, fia disciplinei de practic va fi revizuit mpreun cu coordonatorul de practic, astfel nct aceste cerine s fie ndeplinite.

9.La finalul desfurrii stagiului de practic, studentul va prezenta proiectul de practic, care va conine urmtoarele elemente:a. Numele i prenumele, facultatea, domeniul de licen, anul de studii;b. Denumirea instituiei gazd, perioada desfurrii stagiului de practic, numrul total de ore efectuate;c. Coordonatorul de practic desemnat n instituia gazd;d. Fia disciplinei de practic;e. Activitile desfurate, aspecte profesionale specifice;f.Recomandri privind mbuntirea activitii n instituia gazd;g. Alte elemente solicitate de ctre departamentul coordonator.

Instituia gazd evalueaz proiectul printr-un calificativ (foarte bine/bine/satisfctor/ nesatisfctor) i valideaz stagiul de practic prin eliberarea unui certificat care s confirme efectuarea practicii.

1.2 Recunoaterea i evaluarea stagiului de practic

1.Recunoaterea stagiului de practic se realizeaz prin acordarea punctelor de credit prevzute n planul de nvmnt. Numrul punctelor de credit alocate practicii se stabilete prin planul de nvmnt.

2.Evaluarea competenelor dobndite de student n stagiul de practic se face prin colocviu, de ctre o Comisie de evaluare a practicii ce poate cuprinde i reprezentani ai organizaiilor n care se desfoar practica.

3.Comisia de evaluare a practicii se numete la nivelul departamentului coordonator, la nceputul fiecrui an universitar.

4. Programarea colocviilor se face de ctre departamentul care coordoneaz activitatea de practic.

5. Stagiul de practic va fi recunoscut n cadrul colocviului de practic numai dac sunt ndeplinite urmtoarele condiii:a. exist o convenie de practic ncheiat ntre facultate i instituia gazd;b. studentul a lucrat ntr-un domeniu direct legat de domeniul su de licen, folosind i dobndind cunotine tehnice relevante pentru practicarea profesiei pentru care se pregtete, avnd ca referin fia disciplinei de practic, sau ntr-un domeniu adiacent, n cadrul cruia i-a pus n practic cunotinele teoretice dobndite (n cazul stagiilor internaionale derulate de asociaiile studeneti din universitate).c. proiectul de practic a fost verificat i contrasemnat de ctre coordonatorul depractic desemnat de instituia gazd;

d. proiectul de practic a fost validat de ctre instituia gazd, prin eliberarea unui certificat care s confirme efectuarea stagiului de practic. Certificatul de practic trebuie s cuprind informaiile prevzute n modelul din Anexa 5.

6.Evaluarea se realizeaz n baza urmtoarelor elemente:a. Analiza proiectului de practic prezentat de ctre student; relevana activitilor desfurate n formarea profesional, n raport cu fia disciplinei de practic; deprinderile i cunotinele dobndite, calificativul obinut la evaluarea n instituia gazd.b. Evaluarea modului de susinere a raportului de practic n faa comisiei de evaluare (se recomand elaborarea de prezentri profesionale, tip Powerpoint);c. Prezentarea certificatului de practic eliberat de ctre instituia gazd.

2 . P L A N D E NV M NT ( E X T R A S )

AnCodificare DisciplinaDenumireNumar Ore CursNumar Ore SeminarNumar Ore LaboratorNumar Ore ProiectNumar Credite

IIEconomie1,01,00,00,03,0

IIMetode numerice2,00,02,00,03,0

IIMecanica fluidelor i masini hidraulice2,00,02,00,04,0

IIDesen tehnic i infografic II2,00,02,00,04,0

IIMecanica II3,02,01,00,06,0

IIRezistena materialelor II3,01,01,00,05,0

IIMecanisme3,00,01,01,05,0

IIRezistenta materialelor I2,02,02,00,06,0

IIMatematici speciale si statistica matematica2,02,00,00,04,0

IIOrgane de masini I2,00,01,01,04,0

IIControl dimensional2,00,01,00,03,0

IIElectronica aplicata2,00,01,00,04,0

IILimba engleza 31,01,00,00,03,0

IILimba engleza 41,01,00,00,02,0

IILimba franceza 41,01,00,00,02,0

IILimba franceza 31,01,00,00,03,0

IILimba germana 31,01,00,00,03,0

IILimba germana 41,01,00,00,02,0

IIEducatie fizica 40,00,00,00,01,0

IIEducatie fizica 30,01,00,00,01,0

IIPractica tehnologica 90 ore0,00,00,00,04,0

3 . F I A D I S C I P L I N E I D E P R A CT I C

4 . AC T I V I T AT E A S T UD E N TUL UI P R A CT I CA N T

4. 1 D ESC R IER EA I N ST IT U I EI G A Z D

4. 2 A C TI V I T I Z IL N IC E

Ziua 1Ziua 2Ziua 3

Data07.07.201408.07.201409.07.2014

Interval orar8:00 16:008:00 16:008:00 16:00

LocaiaAteliereAteliereAteliere

Activiti- luare la cunostin protecia muncii

- luarea la cunostin perocolele incendilor-msuri PSI- familiarizarea utilizarii sculelor

- asistarea la inlocuirea pieselor unui Volkswagen Polo:Filtru ulei, filtru aer, filtru polen, filtru combustibil, cablu frn de mn.- asistarea la inlocuirea pieselor unui VW Touran:Buc bra, Radiator apa, amortizor faa, rulment sarcin, tampon sarcin.

Echipament utilizat- elevator auto i sculele de mn- elevator auto, sculele de mn i pres

Competene exersate- competenta de studiere- utilazare sculelor la nlocuirea pieselor- nvarea mecanismului de rulare al autovehiculului

Observaii personale (experien dobndit, atitudini/ valori, consideraii etice etc.)- legii securitii muncii trebuie aplicata i respectata- utilizarea sculelor folosite pentru reparatia autovehiculelor

- la schimbarea filtrelor de ulei se recomanda si schimbarea uleiului- se face resetare pentru urmtorul schimb de ulei- la schimbarea de radiator este recomandat schimbarea termostatului

A C T IV IT I Z IL N IC E

Ziua 4Ziua 5Ziua 6

Data10.07.201411.07.201414.07.2014

Interval orar8:00 16:008:00 16:008:00 16:00

LocaiaAteliereAteliereAteliere

Activiti- asistarea la inlocuirea piesei unui Volvo XC70:Cutie viteze automat.- asistarea la inlocuirea pieselor unui Skoda Octavia:Chit protecia amortizare spate, cilindru frn spate, buc bra 4 buc.- asistarea la inlocuirea pieselor unui Skoda Octavia:Filtru aer, filtru ulei, cilindru frn spate, sonda lambda.

Echipament utilizat- elevator auto i sculele de mn- elevator auto, sculele de mn i pres- elevator auto, sculele de mn i pres

Competene exersate- lucru n echipa- lucru n echipa- lucru n echipa

Observaii personale (experien dobndit, atitudini/ valori, consideraii etice etc.)- pentru schimbarea cutiei de viteze automat este nevoie de o cunotin superioara- la demontarea amortizoarelor s acord mare tenie la fixarea arcurilor- folosire numai unei prese originale- dup schimbarea filtrului de ulei, uleiului motor i filtrului de aer aer se face resetarea pentru urmtorul schimb de ulei- la schimbarea cilindrului frn se schimb si garniturile

A C T IV IT I Z IL N IC E

Ziua 7Ziua 8Ziua 9

Data15.07.201416.07.201417.07.2014

Interval orar8:00 16:008:00 16:008:00 16:00

LocaiaAteliereAteliereAteliere

Activiti- asistarea la inlocuirea pieselor unui Toyota Avensis:Chit ambreaj volant, filtru aer, filtru ulei, filtru polen, filtru combustibil, furtun frn- asistarea la inlocuirea pieselor unui Mercedes E250:Filtru ulei, filtru aer, filtru polen, frn spate + sensor.- asistarea la inlocuirea piesei unui Skoda Octavia:Turbo.

Echipament utilizat- elevator auto i sculele de mn- elevator auto i sculele de mn- elevator auto i sculele de mn

Competene exersate- lucru n echipa- lucru n echipa- lucru n echipa

Observaii personale (experien dobndit, atitudini/ valori, consideraii etice etc.)- la masinile japoneze se folosesc suruburi de alte dimensiuni fa de cele europene- am nvat cum funcioneaz ambreajul- am primit explicatii la modul cum functioneaza senzorul i ce rol are- la montare unei turbo suflante noi se verific presiunea uleiului din conducta de ulei, se cura totul i se schimb uleiul uzat

A C T IV IT I Z IL N IC E

Ziua 10Ziua 11Ziua 12

Data18.07.201421.07.201422.07.2014

Interval orar8:00 16:008:00 16:008:00 16:00

LocaiaAteliereAteliereAteliere

Activiti- asistarea la inlocuirea pieselor unui VW Golf:Disc frn fa, buc bra fa, amortizor spate, curea transmisie, chit distribuie, pomb de ap.- asistarea la inlocuirea piesei unui Skoda Octavia: Rulment spate.i unei Skoda Fabia:Bilet antiruliu.- asistarea la inlocuirea pieselor unui VW Golf:Piston frn spate, disc frn spate, plcua frn spate, disc frn fa, placua frn fa, buc bra fa, filtru ulei, filtru polen, filtru aer.

Echipament utilizat- elevator auto, sculele de mn i pres- elevator auto i sculele de mn- elevator auto i sculele de mn

Competene exersate- lucru n echipa- lucru n echipa- lucru n echipa

Observaii personale (experien dobndit, atitudini/ valori, consideraii etice etc.)- unele piese erau greu de dezmembrat din cauza ca erau ruginite- la schimbarea distributiei se folosesc scule speciale i de blocare care difera la fiecare marc i tip-frana era foarte ruginita se a luat mult timp pana a fost curata- majoritatea automobilelor aveau defectiuni la mecanismul de rulare- la montarea discului de frn nou se schimb i plcu de frn

A C T IV IT I Z IL N IC E

Ziua 13Ziua 14Ziua 15

Data23.07.201424.07.201425.07.2014

Interval orar8:00 16:008:00 16:008:00 16:00

LocaiaAteliereAteliereAteliere

Activiti- asistarea la inlocuirea pieselor unui Ford Focus:Buc bra 2 buc, tampon balansare mijloc, rulment roata fa dreapta- am schimbat (fara ajutor) protectia de amortizare al masinei meleam schimbat cu ajutorul colegilor chitul de distributie i curea transmisie al mainei mele

Echipament utilizat- elevator auto, sculele de mn i pres-elevator auto i sculele de mn-elevator auto i sculele de mn

Competene exersate- lucru n echipa- lucru - lucru n echipa

Observaii personale (experien dobndit, atitudini/ valori, consideraii etice etc.)- tamponul balansare de mijloc dac este uzat poate provoca multe defeciune tehnice- am ajuns la stadiul sa ma descurc singur la efectuarea de schimbari minore de piese- dupa terminare a fost verificat de maistru- dat fiind faptul ca am mai facut aceasta activitate de schimbare de chit, s-a observat o mbuntire n efectuarea acestui service

5. AC T I V I T A TE A C OOR D ON A T OR UL U I D E P R A CT I C

5. 1 F I D E M O N I T O R I Z AR E

Pe baza activitii de monitorizare zilnic a studentului, coordonatorul de practic evalueaz abilitile / competenele studentului, bifnd csua corespunztoare

A B IL IT I/ C O M P ET EN EnceptorMediuAvansat

ABILITI SPECIFICE

nelege secvenialitatea unei sarcini

Demonstreaz deprinderi de documentare

Seraporteazcorespunztorlacunotinele teoretice/ aplic cunotinele teoretice

Selecteaziutilizeazinstrumenteadecvate(mecanice, electrice, electronice, etc.)

Face msurtori i calcule

Noteaz i nregistreaz corespunztor date tehnice

Utilizeaz corespunztor scheme i planuri grafice

Utilizeazcorespunztortehniciitehnologii specifice

Descrie funciile i caracteristicele de siguran aleechipamentelor

Asambleaz manual produse/ echipamente

Asambleazmechanic(electric)produse/echipamente

Elaboreaz/ proiecteaz produse, subsisteme sau procese

Testeaz produse/ procese/ subsisteme

ABILITI GENERALE

Cunoate activitile i produsele principale ale companiei

Comunic adecvat cu colegii, angajaii, tutorele

Comunic adecvat cu clienii (cnd este cazul)

Demonstreaz capaciti de reflexie i autoanaliz

Demonstreaz conduite etice

Se raporteaz adecvat la cultura organizaional ila contextul mai larg al ntreprinderilor

Analizeazexperieneledenvareile relaioneaz cu oportunitile de carier

Numele i prenumele coordonatorului de practic:

Data, semntura

5. 2A N AL I Z AG L O B AL AA C T IV I T IID EP R A CT I CAST UD EN T UL UI

Coordonatorul de practic evalueaz performana studentului din timpul practicii, realizndo analiz global pentru:

Calitatea muncii studentului pe perioada practicii (competene conforme cu fia disciplinei):

Capacitatea de comunicare i lucru n echip:

Capacitateade nvare, autoreglare i independen:

Not propus

Numele i prenumele coordonatorului de practic:

Data, semntura

A NE X E

Anexa 1

N REGI ST RA T C U N R . ________ __ DI N _ ______ _____

CONVENIE DE PRACTIC

pentru anul universitar 201 /201

ntreUNIVERSITATEA TRANSILVANIADIN BRAOV

FACULTATEA

Decan(nume, adres, telefon, fax, e-mail)

Persoan de contact

(nume, adres, telefon, fax, e-mail)

i,

(denumire companie)

Director instituie gazd(nume, adres, telefon, fax, e-mail)

Persoan de contact

(nume, adres, telefon, fax, e-mail)

Prile menionate mai sus sunt de acord s coopereze pentru realizarea activitii de practic a studenilor.Compania partener se oblig:s asigure locuri de practic, convenite de comun acord ca numr;s organizeze activitile de supraveghere i asisten pentru studeni, inclusiv realizarea instructajului de securitate i sntate n munc, precum i instructaj pentru situaii de urgen;s asigure desfurarea practicii conform planului de lucru stabilit n prealabil de ambele pri;Universitatea se oblig:s asigure procesul de selecie al studenilor;s organizeze evaluarea final a activitii de practic;s disemineze rezultatele practicii studenilor, cu acordul companiei partenere.Evaluarea activitii de practic se va realiza att de ctre universitate ct i de ctre companie, pe baza fiei disciplinei de practic, anex la prezenta convenie.

P R A C T ICA S T U D E N IL O R

Nr.crt.FacultateaDomeniul de licen/ Program de studiuAnul de studiuNumr studeniPerioada

Semnturi ale reprezentanilor autorizai:

Universitatea Transilvaniadin Braov

Facultatea: Decan:Semntur i tampil:Denumirea companiei:

Biroul de relaii cu mediul economic:Director general / Administrator:

Semntur i tampil:

Anexa 2

Nr. din _

C T R E ,

Facultatea de

Departamentul _

Subsemnatul _,student(a)laFacultateade

, programul de studiu _, anul de studiu

_, grupa _, telefon _, e-mail , v rog s aprobai efectuarea stagiului de practic la instituia/compania _, din localitatea _ cu domeniul de activitate _.Coordonatele persoanei de contact din cadrul instituiei/companiei sunt (numele i prenumele/ adresa/ numrul de telefon/ e-mail)

_.

Student,

Anexa 3

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAOV

FACULTATEA

Nr. din _

C T R E ,

_.

Prin prezenta v rugm s acceptai ca studentul(a)

din anul

_ de la Facultatea de

dumneavoastr.

s efectueze practica n instituia/compania

Pe perioada stagiului de practic, studentul va realiza un proiect, conform Fiei disciplinei de practic anexate.

Durata practicii este de

cu _ ore/zi (total

ore), conform planului de

nvmnt la programul de studiu _.

Confirmarea ndeplinirii sarcinilor asumate de ctre student pentru aceast perioad se face prin eliberarea unui certificat tip, anexate.V mulumim pentru colaborare.

DECAN,SECRETAR,

_

Anexa 4

Certificatul se elibereaz pe un format purtnd antetul instituiei gazd

_

(Instituia/ Compania)

Nr. din _

CERTIFICAT DE PRACTIC

Studentul(a) , Facultatea de , programul de studiu _, anul _, grupa _, a efectuat practica n instituia/compania noastr n perioada _, cu ore/zi, n total ore.

Practica a fost coordonat de ctre o persoana desemnat din cadrul instituiei/companiei: Numele i prenumele:

Funcia:

Tel/ Fax/ E-mail: .

Studentul(a) a realizat proiectul cu tema

_,evaluatcu

calificativul (foarte bine/bine/satisfctor/nesatisfctor) .

Proiectulconineelementede(mareinteres/interes/frinteres)

instituia/compania noastr.

pentru

Alte comentarii .

DIRECTOR,COORDONATOR PRACTIC,


Recommended