+ All Categories
Home > Documents > 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Date post: 12-Dec-2014
Category:
Upload: johny-belleci
View: 109 times
Download: 6 times
Share this document with a friend
89
GLANDELE SUPRARENALE GLANDELE SUPRARENALE
Transcript
Page 1: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

GLANDELE SUPRARENALEGLANDELE SUPRARENALE

Page 2: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ANATOMIEANATOMIE -Sunt localizate retroperitoneal,la polul Sunt localizate retroperitoneal,la polul superior si median al rinichiului;superior si median al rinichiului;-Au 4 grame, dimensiuni de Au 4 grame, dimensiuni de 4-6cm/2-3cm/1cm;4-6cm/2-3cm/1cm;-SR dreapta are forma triunghiulara,SR SR dreapta are forma triunghiulara,SR stanga are forma semilunara;stanga are forma semilunara;-Sunt formate din 2 componente:Sunt formate din 2 componente: - cortexul adrenal=CSR-9/10 din - cortexul adrenal=CSR-9/10 din greutatea SRgreutatea SR - medulara adrenala=MSR. - medulara adrenala=MSR.

Page 3: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 4: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HistologieHistologieCapsulaZona glomerulosa

Zona fasciculata

Zona reticularis

Medulosuprarenala

Vena centrală

Page 5: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

EMBRIOLOGIEEMBRIOLOGIE

CSR – origine mezodermala din celulele CSR – origine mezodermala din celulele mezenchimale ce marginesc cavitatea mezenchimale ce marginesc cavitatea celomica;celomica;

- se formeaza la sfarsitul lunii a-2-a a.p.- se formeaza la sfarsitul lunii a-2-a a.p. MSR – origine neuroectodermala din creasta MSR – origine neuroectodermala din creasta

neurala.neurala. In trimestrul 2 de sarcina CSR i se descriu 2 In trimestrul 2 de sarcina CSR i se descriu 2

zone – definitiva si fetala .zone – definitiva si fetala . Factori implicati in dezvoltarea SR: Factori implicati in dezvoltarea SR:

SF1,ACTH,IGF2,GIP,gena DAX1SF1,ACTH,IGF2,GIP,gena DAX1

Page 6: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

VASCULARIZATIEVASCULARIZATIE

ARTERIALA – ramuri din artera aorta, ARTERIALA – ramuri din artera aorta, frenica inferioara, renala, ovariana si frenica inferioara, renala, ovariana si spermatica interna stanga.spermatica interna stanga.

VENOASA – vena SR dreapta VENOASA – vena SR dreapta vena cava vena cava inferioara.inferioara.

- vena SR stanga - vena SR stanga vena renala vena renala stanga.stanga.

Page 7: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INERVATIEINERVATIE

Fibre simpatice preganglionare din plexul Fibre simpatice preganglionare din plexul toracic inferior si lombar superior;toracic inferior si lombar superior;

Fibre parasimpatice din ramul celiac al Fibre parasimpatice din ramul celiac al trunchiului vagal posterior.trunchiului vagal posterior.

Se formeaza un plex nervos medial de Se formeaza un plex nervos medial de SR, ce patrunde in fiecare glanda odata SR, ce patrunde in fiecare glanda odata cu arteriolele, traverseaza cortexul si se cu arteriolele, traverseaza cortexul si se termina in medulara.termina in medulara.

Page 8: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HISTOLOGIEHISTOLOGIE

ZONA GLOMERULARAZONA GLOMERULARA- reprezinta 15% din cortexul adrenal;- reprezinta 15% din cortexul adrenal;- contine cuiburi de celule sferice sau in contine cuiburi de celule sferice sau in

forma forma de U ;de U ;- celule mici, raport citoplasma/nucleu mic,cu celule mici, raport citoplasma/nucleu mic,cu

incluzii de lipide in cantitate moderata;incluzii de lipide in cantitate moderata;- este penetrata de prelungiri ale zonei - este penetrata de prelungiri ale zonei

fasciculate, ce ajung pana la capsula;fasciculate, ce ajung pana la capsula;- secreta mineralocorticoizi – aldosteron.- secreta mineralocorticoizi – aldosteron.

Page 9: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HISTOLOGIEHISTOLOGIE

ZONA FASCICULATAZONA FASCICULATA

- constituie 75% din corticala;- constituie 75% din corticala;

- celule mari, cu raport citoplasma/nucleu - celule mari, cu raport citoplasma/nucleu mare,citoplasma clara,cu numeroase mare,citoplasma clara,cu numeroase incluzii lipidice;incluzii lipidice;

- celulele sunt dispuse in cordoane radiale, celulele sunt dispuse in cordoane radiale, separate de trabecule fine fibrovasculare;separate de trabecule fine fibrovasculare;

- secreta glucocorticoizi-cortizol si secreta glucocorticoizi-cortizol si androgeni-DHEAS ,androstendion.androgeni-DHEAS ,androstendion.

Page 10: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HISTOLOGIEHISTOLOGIE

ZONA RETICULATAZONA RETICULATA

- Este net demarcata de zona fasciculata si Este net demarcata de zona fasciculata si medulara;medulara;

- Celulele sunt sarace in grasimi, cu raport Celulele sunt sarace in grasimi, cu raport citoplasma/nucleu intermediar, numeroase citoplasma/nucleu intermediar, numeroase granule de lipofuscina;granule de lipofuscina;

- Secreta -androgeni- DHEAS si androstendionSecreta -androgeni- DHEAS si androstendion

-cantitati mici glucocorticoizi.-cantitati mici glucocorticoizi.

Page 11: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HORMONOLOGIEHORMONOLOGIE

- Structura de baza a hormonilor steroizi Structura de baza a hormonilor steroizi este nucleul este nucleul ciclopentanoperhidrofenantrenicciclopentanoperhidrofenantrenic..

- Glucocorticoizii si mineralocorticoizii au un Glucocorticoizii si mineralocorticoizii au un nucleu cu 21 de atomi de carbon = nucleu cu 21 de atomi de carbon = pregnanpregnan..

- Androgenii au la baza un nucleu de 19 Androgenii au la baza un nucleu de 19 atomi de carbon = atomi de carbon = androstanandrostan..

- Estrogenii au un nucleu cu 18 atomi de Estrogenii au un nucleu cu 18 atomi de carbon numit = carbon numit = estranestran..

Page 12: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 13: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 14: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INHIBITORI AI INHIBITORI AI STEROIDOGENEZEISTEROIDOGENEZEI

ADRENOCORTICOLITICE – Mitotanul=o,pDDD;ADRENOCORTICOLITICE – Mitotanul=o,pDDD; INHIBITORI ENZIMATICI :INHIBITORI ENZIMATICI :

- Aminoglutetimid-inhiba 20,22 desmolaza;- Aminoglutetimid-inhiba 20,22 desmolaza;

- Metyrapon(Metopyron)-inhiba 11- Metyrapon(Metopyron)-inhiba 11ββhidroxilazahidroxilaza

- Ketoconazol-inhiba complexul citocrom P450- Ketoconazol-inhiba complexul citocrom P450 BLOCANTI AI RECPTORULUI :BLOCANTI AI RECPTORULUI :

- Mifepriston-blocant de receptor cortizolic si - Mifepriston-blocant de receptor cortizolic si progesteronic.progesteronic.

Page 15: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

TRANSPORTUL PLASMATICTRANSPORTUL PLASMATIC

COCORRTIZOLUL – legat de CBG si albumina si liber;TIZOLUL – legat de CBG si albumina si liber; ALDOSTERONUL-CBG-20%, albumina-40% ,ALDOSTERONUL-CBG-20%, albumina-40% ,

restul in forma libera;restul in forma libera; DHEA,DHEAS,androstendion – albumine-90%,DHEA,DHEAS,androstendion – albumine-90%,

si 3% de SHBG.si 3% de SHBG.

CBG se sintetizeaza hepatic, este stimulata de CBG se sintetizeaza hepatic, este stimulata de estrogeni,iar in ciroza,sdr. nefrotic si estrogeni,iar in ciroza,sdr. nefrotic si tireotoxicoza sinteza de CBG scade.tireotoxicoza sinteza de CBG scade.

SHBG este stimulata de hormonii tiroidieni si SHBG este stimulata de hormonii tiroidieni si inhibata de insulina si androgeni.inhibata de insulina si androgeni.

Page 16: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

METABOLISMUL METABOLISMUL HORMONILOR CSRHORMONILOR CSR

Page 17: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 18: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Cortisol

11 Hydroxysteroid Dehydrogenase 1

Cortison

11 Hydroxysteroid Dehydrogenase 2

Page 19: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ALDOSTERONULALDOSTERONUL

Reducerea dublei legaturi C4-C5 sub Reducerea dublei legaturi C4-C5 sub actiunea 5actiunea 5ββ--reductazeireductazeitetrahidroaldosteron;tetrahidroaldosteron;

Conjugarea cu acid glucuronic la nivel Conjugarea cu acid glucuronic la nivel renal;renal;

Clearence-ul este redus in ciroza Clearence-ul este redus in ciroza hepatica, insuficienta cardiaca si ascita.hepatica, insuficienta cardiaca si ascita.

Page 20: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ANDROGENII ADRENALIANDROGENII ADRENALI

DHEA DHEA androstendion androstendion androsteron si androsteron si etiocolanolon etiocolanolon androstandiol si androstandiol si etiocolandiol.etiocolandiol.

TESTOSTERONUL TESTOSTERONUL DHT sub actiunea DHT sub actiunea

55ααreductazei reductazei 3 3αα androstandiol. androstandiol.

Metabolitii aldosteronului sunt conjugati Metabolitii aldosteronului sunt conjugati cu acid glucuronic sau sulfuric in pozitia cu acid glucuronic sau sulfuric in pozitia 33αα..

Page 21: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTIUNILE HORMONILOR ACTIUNILE HORMONILOR STEROIZISTEROIZI

CORTIZOLULCORTIZOLUL

- traverseaza membrana celulara prin - traverseaza membrana celulara prin difuziune pasiva si se leaga de receptori difuziune pasiva si se leaga de receptori citosolici specifici.citosolici specifici.

- complexul patrunde in nucleu , se - complexul patrunde in nucleu , se leaga de un domeniu specific al AND si leaga de un domeniu specific al AND si actioneaza ca reglator al procesului de actioneaza ca reglator al procesului de transcriptie genica.transcriptie genica.

Page 22: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 23: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

METABOLISMUL GLUCIDICMETABOLISMUL GLUCIDIC

- Cresc depozitele hepatice de glicogen prin Cresc depozitele hepatice de glicogen prin stimularea glicogen-sintetazei si supresia stimularea glicogen-sintetazei si supresia glicogen-fosforilazei.glicogen-fosforilazei.

- Stimuleaza gluconeogeneza hepatica prin Stimuleaza gluconeogeneza hepatica prin cresterea activitatii glucozo-6 fosfatazei si cresterea activitatii glucozo-6 fosfatazei si PEPCK din AA, lactat si glicerol.PEPCK din AA, lactat si glicerol.

- Scad utilizarea periferica a glucozeiScad utilizarea periferica a glucozei- Cresc absorbtia intestinala a glucozei.Cresc absorbtia intestinala a glucozei.- Stimuleaza secretia pancreatica de Stimuleaza secretia pancreatica de

insulina,dar cresc rezistenta receptorilor la insulina,dar cresc rezistenta receptorilor la insulina.insulina.

Page 24: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

METABOLISMUL LIPIDICMETABOLISMUL LIPIDIC

- Stimuleaza lipoliza atat direct cat si Stimuleaza lipoliza atat direct cat si indirect prin actiunea permisiva pentru indirect prin actiunea permisiva pentru catecolamine, GH si glucagon.catecolamine, GH si glucagon.

- Excesul cronic de glucocorticoizi Excesul cronic de glucocorticoizi determina redistributia tesutului adipos determina redistributia tesutului adipos facio-tronculara datorita numarului si facio-tronculara datorita numarului si sensibilitatii receptorilor insulinici la acest sensibilitatii receptorilor insulinici la acest nivel.nivel.

- Cresc eliberarea de acizi grasi Cresc eliberarea de acizi grasi liberiliberitendinta la cetoza.tendinta la cetoza.

Page 25: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

METABOLISMUL PROTEICMETABOLISMUL PROTEIC

- La nivel hepatic stimuleaza sinteza La nivel hepatic stimuleaza sinteza proteica.proteica.

- Inhiba sinteza proteica si stimuleaza Inhiba sinteza proteica si stimuleaza catabolismul la nivel :catabolismul la nivel :

- muscular- muscularmiopatia cortizonica;miopatia cortizonica;

- tegument- tegumentvergeturi rosii-violacei;vergeturi rosii-violacei;

- os- ososteoporoza;osteoporoza;

- vascular- vascularsindrom hemoragiparsindrom hemoragipar

Page 26: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

OSUL SI METABOLISMUL OSUL SI METABOLISMUL CALCIULUICALCIULUI

- Excesul cronic determina osteopenie si - Excesul cronic determina osteopenie si osteoporoza.osteoporoza.

- - Inhiba functia osteoblastelor Inhiba functia osteoblastelor apoptoza apoptoza osteoblastelor osteoblastelor si scad formarea de os si scad formarea de os nounouscade osteocalcina.scade osteocalcina.

- Supreseaza sinteza de IGF1, stimuleaza Supreseaza sinteza de IGF1, stimuleaza osteolizaosteolizacreste hidroxiprolina urinara.creste hidroxiprolina urinara.

- Scade absorbtia intestinala a calciului si Scade absorbtia intestinala a calciului si reabsorbtia renala a calciului si reabsorbtia renala a calciului si fosforuluifosforuluihiperparatiroidism secundarhiperparatiroidism secundar

- Creste secretia de PTH prin actiune directa.Creste secretia de PTH prin actiune directa.

Page 27: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

RASPUNSUL IMUN SI RASPUNSUL IMUN SI INFLAMATORINFLAMATOR

- Actiuni imunosupresoare si antiinflamatorii.Actiuni imunosupresoare si antiinflamatorii.- Rol antialergic, antiproliferativ, Rol antialergic, antiproliferativ,

anticicatrizant,anticicatrizant,antisclerogen.antisclerogen.- Scad numarul de limfocite periferice (Ly Scad numarul de limfocite periferice (Ly

T),scad activarea si proliferarea de LyB si T),scad activarea si proliferarea de LyB si producerea de Igproducerea de Igscade imunitatea umorala scade imunitatea umorala si celulara.si celulara.

- Induc neutrofilie si eozinopenie.Induc neutrofilie si eozinopenie.- Scad aportul la locul inflamatiei de celule si Scad aportul la locul inflamatiei de celule si

factori proflogistici.factori proflogistici.

Page 28: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

SISTEMUL CARDIO-SISTEMUL CARDIO-VASCULARVASCULAR

- In exces determina HTA prin efecte In exces determina HTA prin efecte mineralcorticoid-like si independente :mineralcorticoid-like si independente :

-scad producerea de substante -scad producerea de substante vasodilatatoarevasodilatatoare

-cresc reactivitatea vasculara prin -cresc reactivitatea vasculara prin stimularea retentiei de calciu;stimularea retentiei de calciu;

-cresc raspunsul presor la angiotensina II -cresc raspunsul presor la angiotensina II si NE ;si NE ;

- cresc sinteza de prorenina;- cresc sinteza de prorenina; - cresc sinteza de factor natriuretic atrial.- cresc sinteza de factor natriuretic atrial.

Page 29: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

SISTEMUL NERVOS CENTRALSISTEMUL NERVOS CENTRAL

EXCESUL - stare de bine, euforie,insomnii EXCESUL - stare de bine, euforie,insomnii de trezire, scaderea duratei somnului de trezire, scaderea duratei somnului REM, cresterea apetitului, tulburari REM, cresterea apetitului, tulburari psihice cu tendinta la depresie. psihice cu tendinta la depresie.

INSUFICIENTA( boala ADDISON) – INSUFICIENTA( boala ADDISON) – negativism, iritabilitate, apatie, cresterea negativism, iritabilitate, apatie, cresterea sensibilitatii la stimuli senzoriali, sensibilitatii la stimuli senzoriali, anorexie.anorexie.

Page 30: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

CRESTEREA SI CRESTEREA SI DEZVOLTAREADEZVOLTAREA

- In exces inhiba cresterea liniara a copiilor prin :In exces inhiba cresterea liniara a copiilor prin :

- supresia productiei hipofizare de GH;- supresia productiei hipofizare de GH;

- efecte inhibitorii directe asupra osului si - efecte inhibitorii directe asupra osului si cartilajului;cartilajului;

- inducerea de inhibitori plasmatici ai IGF1;- inducerea de inhibitori plasmatici ai IGF1;- Stimuleaza sinteza de surfactant pulmonar;Stimuleaza sinteza de surfactant pulmonar;- Inductie enzimatica la nivel hepatic si intestinal;Inductie enzimatica la nivel hepatic si intestinal;- Induc PNMT in MSR;Induc PNMT in MSR;- Inductie enzimatica la nivelul Inductie enzimatica la nivelul

placenteiplacenteiestrogeni.estrogeni.

Page 31: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INTERACTIUNI CU ALTI INTERACTIUNI CU ALTI HORMONIHORMONI

- Inhiba secretia de ACTH si CRH;Inhiba secretia de ACTH si CRH;- Inhiba prin feed-back negativ nespecific Inhiba prin feed-back negativ nespecific

secretia de GH, TSH, LH, FSH;secretia de GH, TSH, LH, FSH;- Scad eliberarea de ADH;Scad eliberarea de ADH;- Cresc eliberarea de insulina;Cresc eliberarea de insulina;- Stimuleaza sinteza de epinefrina;Stimuleaza sinteza de epinefrina;- Actiune permisiva pentru angiotensina II ;Actiune permisiva pentru angiotensina II ;- Creste secretia de PTH;Creste secretia de PTH;- Creste activitatea renala de 1Creste activitatea renala de 1ααhidroxilaza.hidroxilaza.

Page 32: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ALDOSTERONULALDOSTERONUL

Page 33: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

FIZIOPATOLOGIEFIZIOPATOLOGIE ALDOSTERONUL in exces induce :ALDOSTERONUL in exces induce :

-retentie de Na si apa prin actiune la -retentie de Na si apa prin actiune la nivelul tubului renal distal;nivelul tubului renal distal;

- creste eliminarea de K- creste eliminarea de Khipopotasemie;hipopotasemie;

- creste eliminarea urinara de ioni de H si - creste eliminarea urinara de ioni de H si creste sinteza de amoniac in creste sinteza de amoniac in rinichirinichialcaloza;alcaloza;

- creste eliminarea urinara de magneziu;- creste eliminarea urinara de magneziu;

- supresia sistemului renina - supresia sistemului renina angiotensina.angiotensina.

Page 34: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 35: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Hipertensiunea Hipertensiunea mineralocorticoidamineralocorticoidaSistemul renina - aldosteron

Angiotensinogen

Angiotensina I (inactiva)

Angiotensina II

Aldosteron

Creste presiunea de perfuzie

Retentie de sodiu si apa

Vasoconstrictie sete

Flux sanguin renal scazut

RINICHIAparat juxtaglomerular

Renina

K+ crescut

TA scazuta

Sinus carotidian

Na scazut

Page 36: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Controlul eliberarii de Controlul eliberarii de AldosteronAldosteron

CORTEX ADRENAL

AngiotensinogenRenina

Angiotensina I

Angiotensina II

Aldosteron

ACTH

K+

ECV K+

TA

Δ Na+

Macula Densa

Activarea SNS

ACE

Page 37: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HTA + hK-mie

Activitatea reninei plasmaticeActivitatea reninei plasmaticeAldosteron plasmaticAldosteron plasmatic

A>15ng/dl A>15ng/dl ARP<1ng/ml/oraARP<1ng/ml/ora

HiperaldosteronismHiperaldosteronism primarprimar

A crescutA crescut ARP crescutaARP crescuta

Hiperaldosteronism Hiperaldosteronism secundarsecundar

A scazutA scazut ARP scazutaARP scazuta

Hiperplazie SRHiperplazie SRDeficit de 11Deficit de 11ββHSDHSD

Page 38: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HORMONII ANDROGENIHORMONII ANDROGENI

- Stimuleaza adrenarha = dezvoltarea Stimuleaza adrenarha = dezvoltarea pilozitatii pubiene si axilare.pilozitatii pubiene si axilare.

- Au rol anabolizant proteic, stimuleaza Au rol anabolizant proteic, stimuleaza osteogeneza si dezvoltarea masei osoase osteogeneza si dezvoltarea masei osoase si musculare.si musculare.

- In doze mici stimuleaza dezvoltarea In doze mici stimuleaza dezvoltarea cartilajelor de crestere si ,in doze mari, o cartilajelor de crestere si ,in doze mari, o inhiba.inhiba.

Page 39: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

REGLAREA SECRETIEI DE REGLAREA SECRETIEI DE GLUCOCORTICOIZIGLUCOCORTICOIZI

Axa hipotalamo-hipofizara : CRH-AVP-Axa hipotalamo-hipofizara : CRH-AVP-ACTH;ACTH;

Feed-back-ul negativ exercitat de cortizol Feed-back-ul negativ exercitat de cortizol la nivel hipotalamo-hipofizar;la nivel hipotalamo-hipofizar;

Ritmul circadian;Ritmul circadian;

Stress-ul.Stress-ul.

Page 40: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 41: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 42: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

REGLAREA SECRETIEI DE REGLAREA SECRETIEI DE GLUCOCORTICOIZIGLUCOCORTICOIZI

Axa hipotalamo-hipofizara : CRH-AVP-Axa hipotalamo-hipofizara : CRH-AVP-ACTH;ACTH;

Feed-back-ul negativ exercitat de cortizol Feed-back-ul negativ exercitat de cortizol la nivel hipotalamo-hipofizar;la nivel hipotalamo-hipofizar;

Ritmul circadian;Ritmul circadian;

Stress-ul.Stress-ul.

Page 43: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

REGLAREA SECRETIEI DE REGLAREA SECRETIEI DE MINERALOCORTICOIZIMINERALOCORTICOIZI

Sistemul renina – angiotensina.Sistemul renina – angiotensina.

Ionul de K.Ionul de K.

In masura mai mica intervin : ionul de In masura mai mica intervin : ionul de Na, vasopresina, agonistii Na, vasopresina, agonistii ββ-adrenergici, -adrenergici, agonistii dopaminergici, FNA, etcagonistii dopaminergici, FNA, etc

Page 44: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 45: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

REGLAREA SECRETIEI DE REGLAREA SECRETIEI DE ANDROGENI ADRENALIANDROGENI ADRENALI

ACTH – stimuleaza secretia de androgeni ACTH – stimuleaza secretia de androgeni adrenali.adrenali.

DHEA si androstendionul au acelasi ritm DHEA si androstendionul au acelasi ritm circadian ca si cortizolul, iar DHEAS circadian ca si cortizolul, iar DHEAS datorita timpului de injumatatire mai lung datorita timpului de injumatatire mai lung nu are ritm de secretie.nu are ritm de secretie.

Page 46: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII CSRINVESTIGATII CSR

Page 47: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

1.CORTIZOLUL PLASMATIC1.CORTIZOLUL PLASMATIC- Valori normale – 5-25- Valori normale – 5-25µg/dl dimineata;µg/dl dimineata; - 3-10µg/dl la ora 16.- 3-10µg/dl la ora 16.- Ritmul circadian- 2/3 se secreta Ritmul circadian- 2/3 se secreta

dimineatadimineata - 1/3 dupa amiaza.- 1/3 dupa amiaza.- Valori patologice – ICSR – valori scazuteValori patologice – ICSR – valori scazute - sdr. adreno-genital-valori- sdr. adreno-genital-valori scazute sau normale in functie de deficit.scazute sau normale in functie de deficit. - sdr./boala Cushing- - sdr./boala Cushing-

valori crescute.valori crescute.

Page 48: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

2. 2. CORTIZOLUL SALIVARCORTIZOLUL SALIVAR- Este util in evaluarea secretiei de cortizol la Este util in evaluarea secretiei de cortizol la

pacientii ambulatori.pacientii ambulatori.3. 3. CORTIZOLUL LIBER URINARCORTIZOLUL LIBER URINAR- Reprezinta 1% din secretia zilnica de Reprezinta 1% din secretia zilnica de

cortizol.cortizol.- Este un index util in apreciarea secretiei/24 Este un index util in apreciarea secretiei/24

ore.ore.- Este indicator sensibil al hipercortizolismului Este indicator sensibil al hipercortizolismului

endogen, creste dupa depasirea capacitatii endogen, creste dupa depasirea capacitatii de legare a CBG( >25de legare a CBG( >25µg/dl).µg/dl).

Page 49: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

4. 4. 17HIDROXICORTICOSTEROIZII(17OHCS)17HIDROXICORTICOSTEROIZII(17OHCS)

= produsii de metabolism urinari ai = produsii de metabolism urinari ai glucocorticoizilor.glucocorticoizilor.

- Valori normale: 3,5-5,5mg/24ore- la Valori normale: 3,5-5,5mg/24ore- la femeie;femeie;

5,5-7 mg/24ore- la barbat.5,5-7 mg/24ore- la barbat.- se exprima pe gram de creatinina se exprima pe gram de creatinina

urinara.urinara.

Page 50: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

5. 5. PRECURSORII CORTIZOLULUIPRECURSORII CORTIZOLULUI- 11-DEOXICORTIZOL – valori<111-DEOXICORTIZOL – valori<1µg/dl la ora 8.µg/dl la ora 8.- 17OH-PROGESTERON – util in diagnosticul 17OH-PROGESTERON – util in diagnosticul deficitului de 21-hidroxilaza,inainte si dupa deficitului de 21-hidroxilaza,inainte si dupa

ACTH.ACTH. - valori normale:- valori normale:-barbati:60-300ng/dl;-barbati:60-300ng/dl;-femeie:20-100ng/dl – faza foliculara-femeie:20-100ng/dl – faza foliculara 50-350ng/dl – faza luteala50-350ng/dl – faza luteala >600ng/dl – la sfarsitul sarcinii.>600ng/dl – la sfarsitul sarcinii.

Page 51: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

5. 5. DEHIDROEPIANDROSTERON (DHEAS)DEHIDROEPIANDROSTERON (DHEAS)- Este principalul androgen CSR.Este principalul androgen CSR.- Valori normale – DHEA:2-9Valori normale – DHEA:2-9µg/dl;µg/dl; - DHEAS:0,75-3,7µg/dl la barbat- DHEAS:0,75-3,7µg/dl la barbat 1,1-4,7µg/dl la femeie1,1-4,7µg/dl la femeie- Valori crescute - boala/sdr.Cushing , carcinom Valori crescute - boala/sdr.Cushing , carcinom

adrenal, sdr. adreno-genital congenital.adrenal, sdr. adreno-genital congenital.- Valori scazute – insuficienta CSR, deficit de Valori scazute – insuficienta CSR, deficit de

1717ααhidroxilaza.hidroxilaza.

Page 52: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

7. ANDROSTENDIONUL7. ANDROSTENDIONUL- Valori normale : 1,6-2ng/ml la femeie;Valori normale : 1,6-2ng/ml la femeie;

0,9-1,4ng/ml la barbat.0,9-1,4ng/ml la barbat.

8. 17 CETOSTEROIZII URINARI ( 17CS )8. 17 CETOSTEROIZII URINARI ( 17CS )

- Valori normale : 8-10mg/24ore la femeie;- Valori normale : 8-10mg/24ore la femeie;

10-15mg/24ore la barbat.10-15mg/24ore la barbat.

- Sprijina dozarea 17OHCS in evaluarea - Sprijina dozarea 17OHCS in evaluarea functiei CSR.functiei CSR.

Page 53: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

9. ALDOSTERONUL PLASMATIC9. ALDOSTERONUL PLASMATIC- Valori normale : 1,3-30ng/dl;Valori normale : 1,3-30ng/dl;- Valorile cresc spre limita superioara in Valorile cresc spre limita superioara in

ortostatism , restrictie de sare , diureza ortostatism , restrictie de sare , diureza sodica.sodica.

- Valori scazute – in insuficienta CSR primara, Valori scazute – in insuficienta CSR primara, deficit de 21 hidroxilaza,11deficit de 21 hidroxilaza,11ββhidroxilaza.hidroxilaza.

- Valori normale – insuficienta CSR secundara.Valori normale – insuficienta CSR secundara.- Valori crescute – hiperaldosteronism primar.Valori crescute – hiperaldosteronism primar.

Page 54: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

10. ALDOSTERONUL GLUCURONID10. ALDOSTERONUL GLUCURONID

11. ACTIVITATEA PLASMATICA A RENINEI11. ACTIVITATEA PLASMATICA A RENINEI- Valori normale – 1-6ng/ml/ora.Valori normale – 1-6ng/ml/ora.- Valori scazute – sdr.Cushing, deficit de Valori scazute – sdr.Cushing, deficit de

1111ββhidroxilaza.hidroxilaza.- Valori crescute – ICSR primara,deficit de Valori crescute – ICSR primara,deficit de

21hidroxilaza.21hidroxilaza.

Page 55: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII BAZALEINVESTIGATII BAZALE

12. ACTH-ul PLASMATIC12. ACTH-ul PLASMATIC- Valori normale : 10-60pg/ml la ora 8Valori normale : 10-60pg/ml la ora 8

<20pg/ml la ora 16.<20pg/ml la ora 16.- Interpretarea ACTH se face in asociere cu Interpretarea ACTH se face in asociere cu

nivelul plasmatic al cortizolului.nivelul plasmatic al cortizolului.

Page 56: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTH matinal ACTH matinal crescut crescut

++

cortizol matinal cortizol matinal scazutscazut

== ? ?

Page 57: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Insuficienta CSR Insuficienta CSR primaraprimara

Page 58: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTH matinal ACTH matinal scazutscazut

+ +

cortizol matinal cortizol matinal scazutscazut = = ? ?

Page 59: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Insuficienta CSR Insuficienta CSR hipotalamo-hipofizarahipotalamo-hipofizara

Page 60: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTH matinal si vesperal ACTH matinal si vesperal crescut crescut

+ +

cortizol crescut cortizol crescut

= =

? ?

Page 61: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Boala CushingBoala Cushing

Page 62: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTH mult crescut ACTH mult crescut

+ +

cortizol crescut cortizol crescut

= =

? ?

Page 63: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTH ectopicACTH ectopic

Page 64: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTH supresat ACTH supresat

+ +

cortizol crescut cortizol crescut

= =

? ?

Page 65: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Sindrom CushingSindrom Cushing

Page 66: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

TESTE DINAMICETESTE DINAMICE

1.TESTUL DE STIMULARE CU ACTH1.TESTUL DE STIMULARE CU ACTH- Util in diagnosticul diferential al ICSR primare Util in diagnosticul diferential al ICSR primare

si secundare.si secundare.- 1 mg i.m. Synacten (ACTH 1-24=Cosyntropin 1 mg i.m. Synacten (ACTH 1-24=Cosyntropin

))- Raspuns normal-cresterea de2-3 ori a Raspuns normal-cresterea de2-3 ori a

valorilor bazale de cortizol, 17OHCS si 17 CS.valorilor bazale de cortizol, 17OHCS si 17 CS.- Raspuns negativ – ICSR primara.Raspuns negativ – ICSR primara.- Raspuns pozitiv – ICSR secundara.Raspuns pozitiv – ICSR secundara.

Page 67: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

TESTE DINAMICETESTE DINAMICE

2. TESTUL DE STIMULARE A ACTH CU CRH2. TESTUL DE STIMULARE A ACTH CU CRH- 11µg/Kg corp i.v.µg/Kg corp i.v.- Raspuns normal –creste ACTH de 2-4 ori , Raspuns normal –creste ACTH de 2-4 ori ,

cortizolul cu 20 % fata de valoarea de baza.cortizolul cu 20 % fata de valoarea de baza.- Raspuns crescut – boala Cushing.Raspuns crescut – boala Cushing.- Raspuns scazut – hipopituitarism primarRaspuns scazut – hipopituitarism primar

- tratament cu glucocorticoizi.- tratament cu glucocorticoizi.

- Raspuns absent – sindrom Cushing.- Raspuns absent – sindrom Cushing.

Page 68: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

TESTE DINAMICETESTE DINAMICE

3.STIMULAREA ACTH CU VASOPRESINA3.STIMULAREA ACTH CU VASOPRESINA- Raspuns normal – cresterea >35% a Raspuns normal – cresterea >35% a

ACTH,ACTH,

- cresterea >20% a - cresterea >20% a cortizolului.cortizolului.

- Raspuns pozitiv – boala Cushing.Raspuns pozitiv – boala Cushing.- Raspuns negativ – ACTH ectopic.Raspuns negativ – ACTH ectopic.

4. TEST COMBINAT CRH + LVP/AVP.4. TEST COMBINAT CRH + LVP/AVP.

Page 69: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

TESTE DINAMICETESTE DINAMICE

5. TESTUL CU METYRAPON5. TESTUL CU METYRAPON- Apreciaza rezervele secretorii de ACTH.Apreciaza rezervele secretorii de ACTH.- 30mg/Kg corp la ora 24.30mg/Kg corp la ora 24.- Raspuns normal – la ora 8- creste :Raspuns normal – la ora 8- creste :

- 11-deoxicortizolul 7-22- 11-deoxicortizolul 7-22µg/dlµg/dl

- ACTH > - ACTH > 100100pg/ml.pg/ml.- Raspuns scazut – ICSR primara.Raspuns scazut – ICSR primara.- Raspuns pozitiv – boala Cushing.Raspuns pozitiv – boala Cushing.

Page 70: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

TESTE DINAMICETESTE DINAMICE

6. TESTUL HIPOGLICEMIEI INSULIN INDUSE6. TESTUL HIPOGLICEMIEI INSULIN INDUSE- Testeaza integritatea axului H-H-CSR si Testeaza integritatea axului H-H-CSR si

capacitatea de a raspunde la stress.capacitatea de a raspunde la stress.- 0,15 UI/Kgcorp Insulina.0,15 UI/Kgcorp Insulina.- raspuns normal – glicemie<35mg/dl;raspuns normal – glicemie<35mg/dl; - ACTH > 100pg/ml- ACTH > 100pg/ml - cortizol >20- cortizol >20µg/dl.µg/dl.- Raspuns anormal – hipopituitarism, ICSR - Raspuns anormal – hipopituitarism, ICSR

primara, tratament cu glucocorticoizi.primara, tratament cu glucocorticoizi.

Page 71: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

TESTE DINAMICETESTE DINAMICE

7. TESTUL DE SUPRESIE CU DEXAMETAZONA7. TESTUL DE SUPRESIE CU DEXAMETAZONA# # DXM over-nightDXM over-night - 1mg la ora 23-24. - 1mg la ora 23-24.-raspuns normal-cortizol<5-raspuns normal-cortizol<5µg/dl,ACTH<10pg/mlµg/dl,ACTH<10pg/ml . .# # DXM 2mgDXM 2mg×2 zile×2 zile-raspuns normal – reducerea cortizolului,17OHCS,-raspuns normal – reducerea cortizolului,17OHCS,17CS cu 50% fata de valoarea bazala.17CS cu 50% fata de valoarea bazala.-raspuns pozitiv : hipercorticismul reactiv.-raspuns pozitiv : hipercorticismul reactiv.# # DXM 8mg×2 zileDXM 8mg×2 zile-raspuns pozitiv : boala Cushing.-raspuns pozitiv : boala Cushing.-raspuns negativ : sdr. Cushing, ACTH ectopic.-raspuns negativ : sdr. Cushing, ACTH ectopic.

Page 72: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII IMAGISTICEINVESTIGATII IMAGISTICE

- ECOGRAFIE SUPRARENALAECOGRAFIE SUPRARENALA- SCINTIGRAMA CU IOD-COLESTEROLSCINTIGRAMA CU IOD-COLESTEROL- CT HIPOTALAMO-HIPOFIZARCT HIPOTALAMO-HIPOFIZAR- CT SUPRARENALECT SUPRARENALE- SCINTIGRAMA CU OCTREOTID – pentru SCINTIGRAMA CU OCTREOTID – pentru

tumori ectopicetumori ectopice

Page 73: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

MEDULOSUPRARENALAMEDULOSUPRARENALA

Page 74: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Structura microscopicaStructura microscopica

Feocromocitele sunt celule columnare, Feocromocitele sunt celule columnare, ovoide aranjate in gramada sau in siruri ovoide aranjate in gramada sau in siruri in jurul vaselor sanguine.in jurul vaselor sanguine.

Au granule care apar intunecate cand Au granule care apar intunecate cand sunt colorate cu acid cromic, datorita sunt colorate cu acid cromic, datorita oxidarii E si NE in melanina.oxidarii E si NE in melanina.

Contin vezicule cu catecolamine.Contin vezicule cu catecolamine.

Page 75: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

HORMONOLOGIAHORMONOLOGIA

HORMONI CATECOLAMINICIHORMONI CATECOLAMINICI

- Epinefrina (E)- Epinefrina (E)

- Norepinefrina(NE)- Norepinefrina(NE)

- Dopamina (DA)- Dopamina (DA) SEROTONINASEROTONINA PEPTIDE BIOLOGIC ACTIVE – PEPTIDE BIOLOGIC ACTIVE –

adrenomedulina,adrenomedulina,

cromogranina, neuropeptidul Y, ACTH,etccromogranina, neuropeptidul Y, ACTH,etc

Page 76: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 77: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

STOCARESTOCARE

In granule dense care contin In granule dense care contin catecolamine si ATP in raport 4:1, calciu, catecolamine si ATP in raport 4:1, calciu, magneziu, cromogranine, magneziu, cromogranine, adrenomedulina, enkefalina,etc.adrenomedulina, enkefalina,etc.

Pe fata interna a membranei se afla Pe fata interna a membranei se afla dopamindopaminββ-hidroxilaza si ATP-aze.-hidroxilaza si ATP-aze.

Peptidele derivate din Peptidele derivate din cromogranine cromogranine moduleaza eliberarea catecolaminelor.moduleaza eliberarea catecolaminelor.

Page 78: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

SECRETIASECRETIA

Este crescuta in exercitiu, chirurgie, Este crescuta in exercitiu, chirurgie, angina pectorala, infarct miocardic, angina pectorala, infarct miocardic, hemoragii, anestezie, anoxie, hemoragii, anestezie, anoxie, hipoglicemie,etc.hipoglicemie,etc.

Este mediata de eliberarea de Acetilcolina Este mediata de eliberarea de Acetilcolina din terminatiile din terminatiile preganglionarepreganglionaredepolarizarea membranei depolarizarea membranei axonale axonale influx de Cainflux de Caeliberarea prin eliberarea prin exocitoza a continutului veziculelor.exocitoza a continutului veziculelor.

Page 79: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

METABOLISMUL METABOLISMUL HORMONILOR MSRHORMONILOR MSR

Page 80: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 81: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

FIZIOLOGIA FIZIOLOGIA CATECOLAMINELORCATECOLAMINELOR

Page 82: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE
Page 83: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTIUNEA PE RECEPTORII ACTIUNEA PE RECEPTORII αα11

VASOCONSTRICTIE IN ANUMITE TERITORIIVASOCONSTRICTIE IN ANUMITE TERITORII STIMULEAZA MUSCULATURA NETEDA STIMULEAZA MUSCULATURA NETEDA

GENITO-URINARAGENITO-URINARA MIDRIAZAMIDRIAZA

Page 84: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTIUNEA PE RECEPTORII ACTIUNEA PE RECEPTORII αα22

PROMOVEAZA AGREGABILITATEA PROMOVEAZA AGREGABILITATEA PLACHETARAPLACHETARA

RELAXEAZA MUSCULATURA GASTRO-RELAXEAZA MUSCULATURA GASTRO-INTESTINALAINTESTINALA

SCAD LIPOLIZA IN ADIPOCITSCAD LIPOLIZA IN ADIPOCIT INHIBA SECRETIA DE RENINA SI INSULINAINHIBA SECRETIA DE RENINA SI INSULINA

Page 85: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTIUNEA PE RECEPTORII ACTIUNEA PE RECEPTORII ββ11

STIMULARE CARDIACASTIMULARE CARDIACA LIPOLIZALIPOLIZA STIMULARE CENTRALA CU ANXIETATESTIMULARE CENTRALA CU ANXIETATE

Page 86: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTIUNEA PE RECEPTORII ACTIUNEA PE RECEPTORII ββ22

BRONHODILATATIEBRONHODILATATIE RELAXEAZA MUSCULATURA NETEDA RELAXEAZA MUSCULATURA NETEDA

GASTRO-INTESTINALA SI GENITO-GASTRO-INTESTINALA SI GENITO-URINARAURINARA

CRESC SECRETIA DE INSULINA SI RENINACRESC SECRETIA DE INSULINA SI RENINA CRESC GLUCONEOGENEZA SI CRESC GLUCONEOGENEZA SI

GLICOGENOLIZAGLICOGENOLIZA

Page 87: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

ACTIUNEA PE RECEPTORII ACTIUNEA PE RECEPTORII ββ33

TERMOGENEZATERMOGENEZA LIPOLIZALIPOLIZA

Page 88: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

INVESTIGATII PARACLINICEINVESTIGATII PARACLINICE

DOZAREA CATECOLAMINELOR PLASMATICEDOZAREA CATECOLAMINELOR PLASMATICE - NE = 100-300ng/l- NE = 100-300ng/l - E = 20-50 ng/l- E = 20-50 ng/l DOZAREA METABOLITILOR URINARIDOZAREA METABOLITILOR URINARI - MN si NMN = 200-900- MN si NMN = 200-900µg/24hµg/24h - AVM = 1-7 ng/24h- AVM = 1-7 ng/24h TESTE DE STIMULARE – tiramina, histaminaTESTE DE STIMULARE – tiramina, histamina TESTE DE INHIBITIE – fentolamina, clonidinaTESTE DE INHIBITIE – fentolamina, clonidina TESTE IMAGISTICE – TESTE IMAGISTICE –

ecografie,CT,scintigrama.ecografie,CT,scintigrama.

Page 89: 128378742-GLANDELE-SUPRARENALE

Recommended