+ All Categories
Home > Documents > 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Date post: 22-Dec-2015
Category:
Upload: alex-nedelcu
View: 191 times
Download: 34 times
Share this document with a friend
162
Transcript
Page 1: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit
Page 2: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Frumuseţea nu se demodează niciodată! Un chip plăcut şi îngrijit poate face adevărate minuni în viaţă. Cu ajutorul acestui curs, veţi reuşi să fiţi mereu frumoasă pentru dumneavoastră şi pentru cei dragi! De asemenea, vă veţi putea transforma hobby-ul într-o activitate plăcută, care vă poate aduce venituri suplimentare sau chiar o alternativă profesională!

Nici una dintre cele trei componente ale cosmeticii - terapie, ingrijire- mentinere, infrumusetare - nu poate fi neglijata. Fiecare varsta are avatarurile sale. In plus, ceea ce este natural are nevoie de a fi pus in valoare sau de a fi corectat. A fi frumoasa si sanatoasa inseamna a sti care sunt mijloacele cele mai eficiente prin intermediul carora puteti atinge acest deziderat. Tratamentele prezentate vizeaza atat noile tehnici cosmetice, cat si retetele cosmetice traditionale. Veti invata sa le folositi in asa fel incat sa devina parte integranta a existentei dumneavoastra si, in acelasi timp, veti fi de ajutor celor din jur, in calitate de specialist in cosmetica. Impresia pe care o faceti celorlalti, prin felul in care aratati, este cheia succesului dumneavoastra. Avand mai multa grija de imaginea dumneavoastra, se schimba si modul in care va auto apreciati. Printr-un "look" potrivit veti dobandi o mai mare incredere in dumneavoastra.Aceasta incredere in sine va determina un mod de percepere diferit din partea celorlalti, categoric favorabil. Acordarea catorva minute zilnic pentru infrumusetare reprezinta, de fapt, atat de mult pentru succesul dumneavoastra!

NORME GENERALE DE PROTECŢIA MUNCII ŞI IGIENĂ

Normele de protecţia muncii şi cele de igienă sunt importante pentru ca asigură integritatea clientei şi cosmeticienei. 

►Înainte de orice manevră executată pe faţa clientei cosmeticiana trebuie să spele şi să se dezinfecteze pe mâini.

►Lenjeria utilizată trebuie spălată şi sterilizată. 

►Înainte de folosire aparatele se dezinfectează cu spirt. 

►În timpul muncii cu ceară se respectă normele specifice de protecţia muncii şi cele igienice. Nu se utilizează prizele cu mâna udă .

►Nu se fumează în cabinetul cosmetic.

►Este indicat ca cosmeticiana s-ă nu fumeze pe parcursul programului pentru ca mâinile pot avea miros de tutun.

►Fiecare capitol are măsuri specifice de igienă şi protecţia muncii care trebuie respectate.

Page 3: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Modulul 1

Arta infrumusetarii de ieri si de azi

Istoria frumusetii din Antichitate pana in zilele noastre

Frumusetea a reprezentat din totdeauna cel mai de pret dar al fiecarei persoane.

Stiinta care se ocupa de arta îngrijiri fetei si corpului, de înfrumusetarea fetei si a corpului cu ajutorul unor preparate si tratamente speciale este numita cosmetologie sau cosmetica.

Cosmetica are ca obiectiv îngrijirea estetica a fetei si corpului, poate determina îmbunatatirea starii fiziologice, îmbunatatirea tonusului vital.

Estetic, ideea de frumusete a capatat o importanta deosebita în zilele noastre, influentându-ne direct stilul de viata si conceptiile. De aceea cerem sfaturile unei cosmeticiene de încredere, care sa ne ajute sa "mascam" defectele si sa ne punem în valoare trasaturile frumoase.

Din cele mai vechi timpuri si pâna astazi, pastrarea tineretii si a frumusetii a fost unul dintre cele mai fascinante visuri ale omului.

Înca din epoca primitiva, au fost folosite tehnici de înfrumusetare si întretinere a corpului. Arta înfrumusetarii s-a dezvoltat în cadrul diverselor culturi, în primul rând ca element component al ritualurilor magice. Preotii si vrajitorii foloseau machiaje speciale, rituale, menite sa le accentueze importanta si care sa îi distinga de oamenii de rând.

Un alt exemplu ar putea fi acela al evreilor, care foloseau uleiuri sacre în timpul serviciilor religioase din temple sau în timpul încoronarii regilor, pentru a câstiga bunavointa zeilor.

Una dintre cele mai vechi profesii din lume a fost vindecarea bolilor cu ajutorul plantelor medicinale, iar cel mai vechi document care atesta aceasta preocupare este papirusul din Abbas, care dateaza din secolul al XVI-lea î. Ch.

Acest papirus cuprinde câteva sute de retete pentru leacuri si substante folosite pentru întretinere si înfrumusetare. Printre altele, se gaseste aici reteta unui produs antirid, care are la baza seul de oaie, seminte de pin, ulei de susan, lapte de capra si ceara de albine.

Înca din antichitate, oamenii au început sa caute mijloace pentru a îndeparta celulele moarte ale pielii si a înlatura efectele suprapigmentarii.

Curatarea si hidratarea tenului în conditiile climei calde si uscate din Orient constituiau elementele de baza ale igienei.

Page 4: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

În Israel, unul din fructele cele mai des folosite în cosmetica era rodia, urmata de lavanda si frunzele de scortisoara, despre care se spunea ca remediau orice problema a tenului.

Sursa celor mai multe si mai valoroase materii prime folosite în cosmetica în aceasta perioada era Marea Moarta. În Egiptul Antic, erau folosite produse speciale pentru spalarea corpului, amestecuri de argila si cenusa pentru îndepartarea grasimii si catifelarea pielii.

În ceea ce priveste Orientul Îndepartat, este cunoscut faptul ca multe dintre plantele si tehnicile de înfrumusetare folosite în EUROPA au fost aduse de negustori din Japonia, China, India sau Persia.

De exemplu, celebrele bai japoneze sunt cu câteva secole mai vechi decât termele romane. Din China si India au venit numeroase balsamuri, extracte vegetale sau esente, ca ambra sau chiparosul. Moscul si apa de trandafiri provin din Persia, iar de la istetii chinezi avem lacul de unghii, de par sau rimelul. Vechii greci cunosteau si foloseau pudra de fata, rujul si unguentele pentru îndepartarea parului nedorit. Lor le datoram însa masajul si folosirea exercitiilor fizice pentru mentinerea unui corp sanatos si frumos.

Cuvântul "cosmetica" deriva din greaca antica, în care el are întelesuri multiple: kosmeticos este un adjectiv care se refera la podoaba; kosmetike este arta de a-si face toaleta, arta înfrumusetarii.

În Evul Mediu, din cauza interdictiilor impuse de Biserica, frumusetea fizica si-a pierdut importanta, astfel încât si cosmetica a regresat în aceasta perioada.

În timpul Renasterii, se produce un fenomen foarte interesant: se revine la cultul frumosului, dar se pierde orice interes pentru igiena elementara a corpului, spalarea zilnica a fost înlocuita cu folosirea mastilor hranitoare, în timp ce semnele de varsat de vânt sau eczemele erau acoperite cu alunite artificiale.

La sfârsitul secolului al XIX-lea, oamenii au devenit iar preocupati deigiena. A revenit si preocuparea pentru cosmetica si înfrumusetare.

Preparatele cosmetice, mai ales cele pentru îngrijirea parului, se obtineau în farmacii si în frizerii. Prepararea lor era mai ales o arta casnica sau cel mult de domeniul artizanatului, practicata în întreprinderi individuale.

La fiecare popor, pe lânga aceste influente din afara, se practica si o serie de procedee cosmetice, traditionale. Astfel si la populatia noastra de la tara exista anumite obiceiuri si traditii cosmetice în privinta prepararii si folosirii unor alifii, rumeneli, ape de fata etc. În secolul XXI - ÎNFRUMUSEŢAREA- nu mai constitue un lux, ea reprezinta un progres social de o reala importanta.

Frumusetea naturala, durabila, se obtine prin cumpatare, o completa disciplina acordata conditiilor vietii, îngrijirii igienice rationale, tratamentului medical sau chirurgical pentru imperfectiunile fetei si a corpului.

Page 5: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Înainte de primul Razboi Mondial, îmbunatatirea calitatii produselor cosmetice, dar si prezentarea lor simplificata, a dus la o mai buna primire a lor si la o crestere a cererii. Industria cosmetica a fost astfel directionata spre stadiul ei actual. Ca stiinta organizata, la un nivel superior, stiinta cosmeticii, cosmetologia dateaza din 1895, când a fost predata pentru prima oara la o scoala superioara folosirea preparatelor cosmetice pentru îngrijirea pielii si a parului. Ulterior, studiul ei s-a extins rapid, în special dupa 1922, în nenumarate scoli oficiale si particulare, dar si în învatamântul universitar tehnic si medical.

Cosmetologia moderna trateaza, modeleaza si înfrumuseteaza, asigurând frumusetea corpului omenesc si în special a pielii.

Importanta cosmeticii

Frumusetea a reprezentat din totdeauna cel mai de pret dar al fiecarei persoane.

Cosmetica are ca obiectiv ingrijirea estetica a fetei si corpului, poate determina imbunatatirea starii fiziologice, imbunatatirea tonusului vital.

Estetic, ideea de frumusete a capatat o importanta deosebita in zilele noastre, influentandu-ne direct stilul de viata si conceptiile. De aceea cerem sfaturile unei cosmeticiene de incredere, care sa ne ajute sa "mascam" defectele si sa ne punem in valoare trasaturile frumoase.

Din cele mai vechi timpuri si pana astazi, pastrarea tineretii si a frumusetii a fost unul dintre cele mai fascinante visuri ale omului.

Cosmeticele natural sunt acum la mare cautare, deoarece sunt realizate fara parabeni, conservanti sintetici, sulfati, produse animaliere sau ingrediente care ar putea dauna sanatatii tale. Motto-ul acestor produse este bazat pe conceptia ca natura ne ofera tot ce avem nevoie pentru un ten sanatos si frumos, nu avem nevoie de ingredient produse intr-un laborator. Marile companii producatoare atentioneaza din ce in ce mai mult clientela sa fie informata cu privire la ceea ce cumpara si utilizeaza. Cumparatoarele de produse cosmetice sunt acum constiente de ingredientele cremelor si lotiunilor preferate si de efectele pe care acestea le vor avea asupra pielii si sanatatii in general.

Cosmeticele organice minerale sunt realizate din extracte din plante crescute organic, fara ingrasaminte chimice, substante naturale si pigmenti minerali. Acum putem alege in cunostinta de cauza si dintr-o mare varietate de cosmetice: produse de ingrijire, produse wellness, produse de machiaj, parfumuri bio - parfumuri de puls, care sunt concentrate si se aplica foarte moderat pe piele in zonele unde pulsul este la suprafata. Putem gasi in magazine si hidrosoli, adica apa condensata produsa in timpul distilarii la abur a plantelor. Pot fi folositi atat pentru producerea cosmeticelor naturale cat si in ingrijirea zilnica facial si cea a parului.

Cabinetul cosmetic

Cabinetul cosmetic indiferent de mărimea lui trebuie prin ambianţa pe care o creează să asigure relaxarea clientei şi nu în ultimul rând să asigure condiţii plăcute de lucru cosmenticienei.

Page 6: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Cabinetele pot fi individuale sau combinate cu saloane de coafură şi îngrijire corporală. În primul rând ambianţa coloristică a cabinetului trebuie să placă privirii ,să fie o culoare neutră care să nu influenţeze în nici un fel starea psihică, pentru că persoanele care intră în cabinet aduc stări psihice diferite. În concordanţă cu culorile pereţilor şi utilităţilor se armonizează lenjeria protectoare a clientei, a cosmeticienei şi a fotoliului cosmetic. Mobilierul trebuie s-ă fie funcţional, aranjat ergonomic în aşa fel încât să se evite deplasările inutile care ar putea deranja clienta şi consumă timp.

În cabinet trebuie să existe cel puţin un fotoliu cosmetic cu părţile terminale rabatabile, măsuţă pe rotile pentru ustensile şi materiale, o măsuţă cu rotile pentru aparate ,un pat de epilat,o masă pentru ustensilele de epilat, un fotoliu pentru machiaj şi o măsuţă pentru produsele şi ustensilele de machiaj. De asemenea în cabinet sunt necesare dulapuri pentru păstrarea lenjeriei şi a îmbrăcămiţii clientei şi cosmeticienei. Cabinetul trebuie să fie dotat cu instalaţii sanitare corespunzătoare care să permită menţinerea condiţiilor de igienă; trebuie să se asigure o încalzire corespunzătoare dar şi o ventilare bună , prin ferestre sau aer condiţionat. Iluminarea este importanta, ea trebuie să fie şi naturală dar şi artificială. În camera de epilat trebuie să existe şi o hotă. Pentru creerea senzaţiei de spaţiu se folosesc oglinzi mari de perete. Atmosfera în cabinetul cosmetic trebuie să fie caldă şi prietenoasă, care să readucă clienta în acest spaţiu.

Un cabinet cosmetic trebuie sa contina urmatoarele ustensile:

-Casolela pentru tampoane de vata si tifon (pentru demachiere si extragerea comedoanelor). - Casolete pentru servetele moi de hartie.

-Sticlute cu dop rodat pentru: alcool, solutii dezinfectante, solutii si pentru diverse uleiuri si detergenti.-Borcanase cu dop rodat pentru diverse substante: caolin, zeamil, calciu carbonic, magneziu carbonic, sulfamida, creme pentru masaj, creme antirid, creme cu vitamine, tarate de grau, miere.-2 tavite renale de marime potrivita. -Boluri pentru vopsit gene si sprancene.

-2-3 cristalizatoare. -Menzuri emailate si patentule.

-Pensule pentru mastile cosmetice.-2 mojare cu pistil (mare + mic).

-O cutie de plastic cu: foarfece, pensula, pensete, spatule, lingurite. -Truse de machiaj.

Page 7: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Aparatele electrice folosite în cadrul unui cabinet cosmetic sunt următoarele:

-vapofor;

- vapozon;

-electroderm;

-galvanoderm;

-lampă de ultraviolete;

-lupe simple, luminoase și fluorescente;

-perie rotativă;

-decantor pentru ceară;

-aparat pentru ceara de unică folosinţă.

Mobilierul, produsele, ustensilele, aparatele electrice necesare unui cabinet cosmetic trebuie aranjate cu gust, păstrate într-o ordine perfectă și o curăţenie exemplară.

Rolul cosmeticienei

Cosmeticiana profesionista, bine pregatita cu cunostinte teoretice si practice, va putea face un tratament de calitate si eficient pacientei sale daca va tine seama de anumite conditii si anume:1. Pentru un tratament folositor si de calitate, grija primordiala este de a stabili calitatea tenului, ce are de tratat.2. Succesiunea diferitelor miscari de masaj ce se fac intr-un cabinet cosmetic depinde de natura tenului, iar tehnica de lucru este strans legata de varsta si starea psihica a pacientului.3. Pentru masajul facial, se vor folosi, dupa caz, creme grase sau uscate, pudre alunecoase, iar aburii calzi pot fi folositi atat pentru tenul gras, cat si pentru tenul uscat sau deshidratat.4. Miscarile de masaj sa fie legate intre ele, executate de jos in sus, iar mainile sa nu paraseasca fata pacientului.5. De asemenea, calitatea miscarilor cosmetice variaza si ele cu natura tenului, fiind nevoie dupa caz, fie de masti astringente sau emoiiente, fie de masti grase, sau cu substante biologice sau medicamentoase.6. Mainile sa fie fara podoabe, dezinfectate si unghiile taiate scurt iar cosmeticianul sa posede cunostinte de anatomie si fiziologia muschilor pielosi.7. Desigur, amanuntele, finetea lucrului, ca si rapiditatea gradata a miscarilor se insusesc pe parcurs din practica, dar de o practica bazata pe cunostinte teoretice si stiintifice, iar mainile si degetele trebuie sa fie extrem de mobile, masajul si gimnastica lor fiind absolut necesare din cand in cand.8. Fiind vorba de o meserie eminamente curata, atat prin scopul, cat si prin mijloacele folosite,

Page 8: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

cosmeticianul autorizat este obligat sa respecte regulile de igiena personala, acordand o grija primordiala tinutei sale exterioare: fata, maini, pieptanatura si mai ales unghiilor (scurte si foarte curate), iar halatul si restul imbracamintei sa fie de o curatenie exemplara.9. Mai are nevoie de o mana usoara, cu o piele moale si fina, pentru a nu leza si impresiona neplacut pielea clientei cu care ne in contact. Daca natura nu a fost suficient de darnica, va cauta sa le ingrijeasca in mod deosebit, folosind creme emoliente, masaj si gimnastica.10. Pentru a-si atrage clientela, cosmeticianul trebuie sa fie: politicos, manierat, calm, prevenitor, afabil, oi, sa nu intretina conversatii inutile cu pacientul care sa-l oboseasca sau sa-l plictiseasca si sa se concentreze permanent asupra lucrului pe care il are de facut.11. Trebuie sa aiba insusiri psihice si intelectuale fiind si o meserie de constiinta si care necesita cunostinte multiple.12. inainte de inceperea masajului propriu-zis este necesar sa se inceapa cu cateva miscari de masaj pentru relaxare: cercal, pe umeri, brate ca si pe o parte si alta a coloanei vertebrale (pe muschii spatelui) atat pentru faza de pregatire si incalzire a pacientei, cat si pentru ca energiile tale sa circule armonios, alungand oboseala, indispozitia si chiar unele dureri de moment.Un masaj facial bine executat, o masca proaspata si bine preparata, redau fragezimea, mentin tonusul muscular si elasticitatea pielii. De asemenea, tehnica fardarii constituie o arta, care evidentiaza trasaturile frumoase, sau corecteaza anumite imperfectiuni ale fetei.Preintampinarea ridurilor timpurii sau intarzierea celor cuvenite varstei, ca si a altor aspecte neplacute ale batranetii, sunt factori primordiali, care ridica moralul, redau buna dispozitie si increderea in noi.De asemenea, un par ingrijit, sanatos si matasos si o coafura adecvata completeaza infatisarea, marcand o eleganta in plus.Pentru femeia moderna a zilelor noastre, educatia in ingrijirea igieno-cosmetica a devenit un imperativ categoric, insemnand o infatisare mai placuta, sanatate si farmec - ingrijire ce trebuie inceputa de la pubertate (daca este cazul) si continuata constient si cu regularitate in tot timpul vietii.

Relatia cu clientii

Receptia (primirea) este punctul în care clientul îsi începe relatiile sale cu personajul salonului.

Ca receptionist, cosmeticiana poate ajuta relatiile cu clientii fiind RELAXATA, PRIETENOASA, CONCRETA si PRACTICA.

Obligatiile de receptionist:

- salutati (întâmpinati) clientul politicos curtenitor si amabil;

- îngrijiti clientul promot si util;

- când clientul are un sfat sau o informatie - cosmeticiana trebuie sa-l dea corect, exact si eficient;

Page 9: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

- asigura-te ca noii clienti, cunosc numele salonului, adresa si numarul de telefon (pentru a putea face reclama salonului);

- sa poti da în orice moment informatii despre timpul lor si durata necesara;

- fii atenta atunci când faci programarile si mai ales cu îndeplinirea la timp a lucrarilor solicitate;

- gaseste-ti timp sa confirmi primirea fiecarui client si asigura-l ca va fi bine îngrijit;

- frizerul trebuie sa dea sfaturi clientului;

- cosmeticiana trebuie sa acorde timp pentru consultarea clientului înainte de a începerea, pentru a evita orice neântelegere oricât de ocupati ar fi, trebuie sa stea calm si negrabit-aceasta o va ajuta sa evite greselile;

- creaza o impresie, direct începând cu propria aparitie, printr-o prezenta cu bun gust îmbracata si o ingrijire atractiva;

- fii de ajutor si amabil cu orice persoana care soseste în salon fara programare prealabila.

Grija pentru client

Grija pentru client este esentiala în succesul dumneavoastra ca si cosmetician. Este o parte importanta în tot ceea ce faceti pentru clientul dumneavoastra în salon si implica preocupare pentru client si o adevarata dorinta de a satisface toate necesitatile acesteia.

Facând aceasta, veti ridica standardele dumneavoastra profesionale spre care tindeti.

Ca multe alte lucruri, o buna grija pentru client trebuie învatata si aceasta cere studiu individual.

În acest capitol se vor prezenta urmatoarele:

- comunicarea dintre dumneavoastra si client;

- interpretarea nevoilor clientului;

- luarea deciziei si alegerea în cunostiinta de cauza atunci când anumite servicii trebuie sau nu aplicate.

CE SE ÎNŢELEGE PRIN GRIJA FAŢĂ DE CLIENT ?

Grija pentru o client înseamna exact ceea ce spune: grija pentru clientul dumneavoastra "UMBLATUL" dupa el, asigurându-se ca el se simte comfortabil satisfacut de serviciu si îngrijit (asistat) în siguranta. Aceasta începe în momentul intrarii clientului în salon si continua pâna când îl paraseste.

Page 10: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Ajutorul acordat clientului pentru a se descurca acasa, cu tenul lui este o parte din grija pentru client. Astfel puneti experienta dumneavoastra la dispozitia clientului, pentru a va asigura ca atunci când pleaca el va fi cu adevarat fericita de modul în care arata tenul sau.

Pentru ca grija fata de client sa fie efectiva, un consult initial este esential. Aceasta se aplica atât la clientii existenti cât si la cele noi.

CONSULTAŢIA

Consultatia este o întâlnire în care sfaturile se primesc si se dau, consta într-o discutie cu clientul, ascultarea acesteia, astfel ca frizerul sa poata stabili nevoile clientului si un itinerar negociat al actiunilor ulterioare.

Cosmeticianul (profesionist) stie deja o multime de lucruri despre par în general, dar clientul este mai familiarizat cu tenul lui si cu modul în care acesta se comporta. De aceea trebuie ca si cosmeticianul sa asculte ceea ce clientul îi impune si sa intuiasca ce are aceasta în minte, vis a vis de serviciul solicitat. Se poate întâmpla ca aceasta sa cera un serviciu care nu va conduce la rezultate satisfacatoare si acest lucru trebuie luat în considerare.

Serviciul se va începe numai dupa ce s-a stabilit corect ceea ce se cere, obtinând acordul clientului si confirmarea faptului ca cererile ei sunt urmarea dorintelor personale.

CONSULTAŢIA INCLUDE:

- determinarea exacta a ceea ce clientul vrea înainte si în timpul aplicarii serviciului de tundere;

- întrebari si observatii pentru a determina serviciile si produsele cerute;

- încercarea, unde este necesar, pentru asigurarea practicii în siguranta si "bunastarea clientului".

Modulul 2

Frumusetea incepe cu o piele sanatoasa

Structura pielii

Pielea (cutis) constituie un înveliș neîntrerupt care se continuă la nivelul marilor orificii (gură, nas, etc.) cu o semimucoasă (parțial keratinizată) și care, în interiorul cavităților respective, devine o mucoasă propriu-zisă. Pielea reprezintă o suprafață receptorie extrem de vastă, care asigură o sensibilitate diversă, protejează corpul de leziuni mecanice și microorganisme, participă la secretarea unor produse finale ale metabolismului și îndeplinește de asemenea un important rol de termoregulație, execută funcțiile de respirație, conține rezerve energetice, leagă mediul înconjurător cu tot organismul.

Page 11: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Suprafața pielii nu e uniformă, pe ea fiind prezente orificii, cute și proeminențe.

Orificiile sunt de 2 tipuri: unele sunt mari, conducând în cavitățile naturale (gură, nas etc.) iar altele sunt mici, de-abia vizibile cu ochiul liber, dar bine vizibile cu lupa. Ultimele răspund fie foliculilor piloși (din acestea răsar fire de păr), fie glandelor sudoripare ecrine (porii). Toate orificiile, dar mai ales cele mari, precum și cele foliculare, sunt intens populate de microbi, fenomen ce explică frecvența mare a foliculitelor. Orificiile foliculare reprezintă totodată și locul unde absorbția percutanată a apei, electroliților, medicamentelor (unguente, creme etc.) și altor substanțe, este maximă.

Cutele pielii sunt de 2 feluri: congenitale (sau structurale) și funcționale, ultimele apărând odată cu îmbătrânirea și scăderea elasticității.

Cutele structurale sunt fie cute mari (plica axilară, inghinală etc.), fie microcute.

Cutele mari au unele particularități fiziopatologice ca: umiditatea mai mare față de restul pielii, un pH alcalin sau neutru, pilozitate mai accentuată. Datorită acestor caractere, ele pot prezenta unele îmbolnăviri specifice ca: micoze, fisuri, intetrigo etc.

Cutele mici sau microcutele sunt prezente pe toată suprafața pielii reunind orificiile porilor; ele determină astfel mici suprafețe romboidale, care constituie expresia unei elasticități normale. Aceste microcute dispar la nivelul cicatricelor, în stările de atrofie epidermică sau de scleroză dermică (sclerodermice). La nivelul palmelor și plantelor microcutele sunt așezate în linii arcuate dispuse paralel, realizând amprentele, cu caractere transmisibile ereditar, importante pentru identificarea juridică a individului. Crestele dintre cute, dispuse de asemenea în linii paralele, prezintă pe ele orificiile porilor sudoripari.

Cutele funcționale se constituie ca urmare a scăderii elasticității cutanate și a contracțiilor musculare (riduri).

Culoarea pielii depinde de:

cantitatea de pigment melanic care conferă nuanțe de la pielea albă (lipsa pigmentului), până la cea neagră (excesul de melanină). Cantitatea de melanină este determinată genetic, dar variațiile culorii pielii, după latitudinea geografică (de la pol la ecuator), arată și o adaptare. Melanina variază între anumite limite și în funcție de expunerea la razele ultraviolete.

gradul de vascularizație capilară determină nuanța roz-roșie. Vascularizația mai abundentă a feții produce și anumite particularități morbide regionale: bolile congestive ale feții sunt mai numeroase. Culoarea pielii depinde și de cantitatea de hemoglobină (paloarea în anemii). Pielea copiilor mici este bogat vascularizată și mai subțire, motiv pentru care e roză.

grosimea pielii influențează culoarea ei: pielea copiilor mici e mai subțire și e roză, pielea de pe palme și plante are o culoare gălbuie datorită stratului cornos (keratinei) mai ales în condiții de hiperkeratoză. Abundența keratohialinei (strat granulos) conferă pielii o culoare albă.

Page 12: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Mucoasele sunt mai subțiri decât epidermul; keratina, keratohialina și melanina, în mod normal, la acest nivel, lipsesc, astfel că ele sunt transparente, permițând să se perceapă vascularizația din profunzime, de unde culoarea lor roșie.

În stările leucoplazice (leucos=alb) apare keratina și keratohialina și suprafețele morbide devin albe și mai rugoase.

Pigmentogeneza copiilor sub 1 an este deficitară și acomodarea lor la razele solare e deficitară, la ei apărând mai ușor arsurile actinice, după expuneri la soare sau raze ultraviolete.

Suprafața pielii, la un om matur și talie mijlocie, e de 1,5-1,8 m2. Greutatea ei totală corespunde la circa 20% (în medie 14-16 kg), din care circa 15% reprezintă hipodermul (cu variații largi în raport cu corpolența), circa 5% de derm și sub 1% de epiderm.

Grosimea pielii variază după regiuni: e subțire pe față, frunte, genitale, este mai groasă pe toracele anterior, abdomen și marile pliuri. Grosimea crește la spate și pe suprefețele extensorice ale membrelor, cea mai groasă e la palme și tălpi. Dintre straturile pielii epidermul e cel mai subțire (între 0,03 și 1 mm), dermul este mai gros (are între 0,5-0,8 mm la față, 2 mm pe torace și 2,5), iar hipodermul are variații mari regionale.

Elasticitatea pielii se datorează, în primul rând sistemului fibrilar dermic și mai ales fibrelor elastice. Datorită lor pielea e depresibilă. La elasticitatea ei contribuie și paniculul adipos, ai cărui lobuli grăsoși, înveliți într-un țesut conjunctivo-elastic, funcționează ca niște mingi minuscule de cauciuc ce se deprimă la apăsare, după care însă revin la forma anterioară. Elasticitatea scade cu vârsta și dispare în stările edematoase sau de scleroză cutanată. Datorită elasticității, plăgile devin mai mari decât suprafața secționată, iar excizatele de piele (grefele) mai mici decât suprafața prelevată.

Mobilitatea pielii este variabilă: față de planurile profunde este ușor mobilizabilă la față, torace, membre, penis și puțin mobilizabilă la nivelul palmelor, tălpilor, pe pavilioanele urechilor și pe aripile nazale. Ea scade în procesele de scleroză (cicatrici, scleroze secundare, sclerodermii esențiale).

Structura microscopică

Pielea este constituită din 3 învelișuri: epidermul de origine ectodermică, dermul și hipodermul (stratul celular subcutanat) de origine mezodermică (mezenchimală).

Page 13: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Epiderma

Epiderma este alcătuit dintr-un epiteliu stratificat și pavimentos, cornificat, celulele sale fiind în permanență regenerare. El este lipsit de vase sangvine, nutriția celulelor are loc prin difuzarea limfei interstițiale din derm, prin intermediul membranei bazale și prin spațiile înguste (de cca 10 milimicroni), care separă între ele celulele vitale ale acestui strat. Epidermul este un protector mecanic contra pierderilor de apă din straturile profunde ale pielii și împiedică pătrunderea microbilor în ele. Celulele epidermului se împart, după origine, aspect microscopic și funcții, în două linii distincte: keratinocitele, care constituie marea majoritate a masei celulare și melanocitele mult mai puțin numeroase.

Keratinocitele provin din celulele stratului bazal, care se divid permanent, celulele fiice fiind împinse spre suprafață. Se realizează astfel o mișcare celulară lentă-ascendentă, în cursul căreia ele se încarcă progresiv cu keratină. Melanocitele elaborează pigmentul melanic, care, eliberat din ele, este stocat atât în celulele epidermice (mai ales în stratul bazal) cât și în macrofagele dermice, care astfel devin melanofore. Embriologic, ele provin din creasta neurală sub forma de metaboliști care în cursul primelor luni de viață fetală migrează spre unele regiuni din sistemul nervos central (tuber cinereum, locus niger etc.), în peritoneu și în piele. În piele se așează între celulele bazale.

Stratul bazal

Stratul bazal (sau generator) este cel mai profund, fiind în contact cu membrana bazală. Celulele sale au un nucleu mare situat apical. La polul apical sunt dispuse granule de melanină, care are un rol fotoprotector, ferind acizii nucleici (mai ales ADN) de razele ultraviolete, cu acțiune inhibantă asupra acestora. Între celulele bazale se găsesc melanocitele și corpusculii senzoriali Merkel-Ranvier.

Stratul spinos

Stratul spinos este situat imediat deasupra celui bazal, din care provine. În mod normal, el este alcătuit din 6-15 rânduri de celule poliedrice, care pe măsură ce urcă spre suprafață devin tot mai turtite. Ele sunt mai acidofile decât cele bazale, dar sunt intens vitale, acest strat fiind sediul unor transformări importante în eczemă sau în metaplazii, și în alte numeroase afecțiuni. Celulele sunt separate prin spații înguste de cca 10 milimicroni, prin care circulă limfa interstițială nutritivă, rare celule limfocitare și se găsesc terminații nervoase amielinice. Aceste spații reunite constituie "sistemul lacunar epidermic" în care coeziunea celulară e menținută prin punți intercelulare. Citoplasma celulelor se caracterizează pe lângă formațiunile obișnuite, prin filamente dispuse în mănunchiuri, numite tonofibrile. Ele au un rol important în sinteza keratinei (precursori).

Page 14: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Stratul granulos

Stratul granulos este situat deasupra celui precedent, fiind compus din 1-5 rânduri de celule turtite. Caracteristica lor e abundența granulațiilor citoplasmatice de keratohialină. Formează o barieră care împiedică pierderea apei. Această barieră este însă penetrată de gaze, lipide, vitamine, enzime, hormoni sexuali, radiații, glucoză, dar și de substanțe nocive (ex. nicotina).

Stratul lucid

Stratul lucid numit și stratul cornos bazal e format din celule bogate în glicogen, eleidină și grăsimi. Prezența glicogenului atestă existența unor procese vitale necesare etapelor finale în sinteza keratinei. Acest strat este ultimul strat vital al epidermului, care împreună cu stratul cornos profund constituie așa-numita "bariera epidermică" (barieră față de apă, substanțele chimice și microorganisme).

Stratul cornos

Stratul cornos este cel mai superficial. El este alcătuit din două straturi: stratul cornos profund sau conjunct și cel superficial sau disjunct numit și exfoliator. În cel profund celulele cornoase sunt alipite, în cel superficial celulele au conexiuni laxe, desprinzându-se la suprafață. Celulele cornoase normale au formă de solzi, nucleul este dispărut ca și organitele celulare, iar celula apare ca un sac format dintr-un înveliș de keratină și un conținut bogat în grăsimi osmiofile (lipoide de colesterol). Deasupra stratului cornos și amestecat cu celulele stratului disjunct, se găsește un strat funcțional (fiziologic) rezultat din prelingerea secreției sudoripare și sebacee, și din debriurile celulelor cornoase și a substanței intercelulare. Acest strat numit filmul sau mantaua (pelicula) lipo-proteică acidă a pielii (pH=4,5-5,5), conferă o protecție față de microorganisme și față de substanțele chimice. Pe suprafața pielii și între celulele stratului disjunct, se găsesc microorganisme din flora saprofită. Numărul acestor germeni scade treptat spre profunzime, ei fiind opriți la nivelul stratului conjunct.

Dermul

Dermul constituie scheletul nerezistent conjunctivo-fibros al pielii. El este separat (și totodată reunit) de hipodrema prin membrana bazală.

Membrana bazală

Membrana bazală este alcătuită dintr-o împletire de fibre epidermice și dermice. Ea îndeplinește o funcție de filtru selectiv, pentru substanțele provenite din derm și care servesc la

Page 15: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

nutriția epidermului, dar constituie și a doua „barieră" pentru substanțele ce ar putea pătrunde din epiderm.

Straturile

Dermul este compus din două straturi. Stratul superficial subepidermic cuprinde papilele dermice și o zonă subțire situată sub ele. El este denumit strat subpapilar și se caracterizează prin elemente fibrilare gracile, elemente celulare mai numeroase, substanța fundamentală mai abundentă și o vascularizație și inervație bogată (plexuri subpapilare). Stratul profund numit dermul propriu-zis sau corionul este mult mai gros, este mult mai rezistent și e compus preponderent din fibre colagenice, elastice și reticulare.

Celulele

Celulele sunt prezentate de fibroblaști, fibrociți, histocite, mastocite, limfocite și plasmocite cu specificul lor funcțional.

Substanța fundamentală

Substanța fundamentală afară de mucopolizaharide acide e bogată în apă, conține săruri (mai ales sodiu și calciu), proteine, glicoproteine și lipoproteine, glucoză (care la acest nivel are o concentrație identică cu cea din plasmă, în timp ce în epiderm este redusă la 1/3).

Hipodermul

Hipodermul este stratul care separă pielea de straturile subiacente. El este alcătuit din lobuli de celule grase (lipocite) conținând trigliceride, cu rol de rezervă nutritivă și de izolator termic și mecanic. Acești lobuli sunt separați prin septe conjunctive, în care se găsesc vase și nervi. O structură tegumentară mai deosebită este linia apocrină. Ea se întinde de la axilă, în regiunea mamelonară și coboară convergent lateral spre perineu. Este alcătuită din aglomerări celulare clare ce, structural, se apropie de celulele glandulare mamare. În această accepțiune glanda mamară poate fi privită ca o glandă apocrină enormă cu o structură corelată cu funcția sa secretorie. Între modalitatea secretorie a glandei mamare și glandele apocrine sunt relații apropiate, în sensul că:

celulele secretă un conținut bogat de proteine;

tipul celular secretor se caracterizează prin „decapitarea" polului secretor al celulelor glandulare.

Functiile pielii

funcția de apărare, împiedică pătrunderea unor agenți patogeni în organism (bacterii, substanțe toxice, radiații)

funcția termoregulatoare la menținerea unei temperaturi constante a corpului, pentru evitarea supraîncălzirii reduce temperatura prin exaporarea evaporarea apei din sudoare, la o

Page 16: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

temperatură scăzută pentru reducerea pierderii temperaturii corporale, firele de păr prin Musculus arrector pili se zbârlesc pielea având aspectul de piele de gâscă.

funcția de apărare față de razele ultraviolete la animale această funcție e realizată de blană sau pene, la om stratul cornos stratum corneum absoarbe și reflectă cam 50% din radiații, absorbirea radiațiilor se realizează prin pigmentul din piele melanină producând bronzarea pielii, la o expunere extremă la aceste radiații se poate produce cancerul de piele.

pielea ca rezervor de celule embrionare această funcție este folosită de chirurgie în transplanturi.

funcția imunologică a pielii este realizată de celulele Langerhans din piele.

funcția de organ de simț este una din funcțiile de comunicare a pielii cu mediul înconjurător, aceasta fiind îndeplinit de receptorii:

de durere (fiind până la 200/cm2),

de presiune (corpusculii Vater-Pacini),

termoreceptorii (corpusculii Krause),

receptorii la întindere (corpusculii Ruffini),

receptorii tactili sunt mai deși la buze, degete, limbă, sfârcul mamelei, organele genitale externe (corpusculii Meissner și celulele Merkel).

Tipurile de piele

Tipul de piele determinat genetic, ca o amprenta care nu se modifica, clasificat in:

Ten uscat - cu deficit de lipide ( alipic)

Ten gras - cu exces de lipide

Ten mixt - cu exces de lipide pe zona T

Ten normal – asupra caruia nu voi insista intrucat situatiile sunt extrem de rare.

Tipul de piele influentat de stilul de viata( varsta, sanatate generala, factori de mediu) clasificat in :

Ten sensibil

Ten deshidratat

Ten matur

Tipul de piele determinat de tulburari de ordin vascular sau pigmentar.

Page 17: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Eritroza faciala si Cuperoza

Ten cu imperfectiuni pigmentare

Puteti verifica ce tip de piele aveti folosind testul oglinzii. Luati o oglinda si apasa-ti-o pe pometi, pe barbie, nas si frunte. Daca nu raman urme de grasime pe oglinda inseamna ca aveti tenul normal sau uscat, daca raman urme pe oglinda in toate locurile unde ati apasat-o aveti tenul gras iar daca raman urme doar in zona T (barbie, nas si frunte) aveti tenul mixt.

Pielea normala

Este perfect echilibrata, usor stralucitoare, fara puncte negre, nu este sensibila, se intalneste la persoanele tinere cu o sanatate foarte buna si mai putin la persoanele adulte.Se recomanda folosirea apei caldute sau rece, pentru ca apa fierbinte dilata porii, apa de ploaie sau apa fiarta si racita, decoctul de nalba si infuziile de albastrele si musetel. Apa calcaroasa sau bogata in clor trebuie evitata, de asemenea nu trebuie abuzat de sapun (maxim de 2 ori pe saptamana) iar obrazul nu trebuie frecat puternic cu prosopul.

Pielea uscata

Este fina, transparenta, intinsa, cu tendinta spre cuperoza si riduri, lipsita de vitalitate, sensibila in special iarna cand pot aparea pete rosii din loc in loc, sensibila la alcool, glicerina, etc., fragila, de doua feluri: deshidratata (lipsita de apa) sau alipica (lipsita de grasime). Pielea poate fi in realitate normala sau seboreica avand aspect de piele uscata datorita apei calcaroase, a unui sapun de calitate inferioara sau datorita folosirii unor produse cosmetice contraindicate.

Cauze: vantul, climatul uscat, caldura prea mare,etc. sau de natura interna: functionarea defectuoasa a ficatului si a intestinului, dereglari endocrine (mai ales a tiroidei), secretiei insuficienta a glandelor sebacee, tulburari nervoase sau ale circulatiei sangvine, etc.

Se recomanda: untul de cacao, uleiul de parafina, creme cu continut mare de apa, mastile de morcovi, banane, parafina, amidon, de galbenus de ou, de caolin , suc de fructe, de castraveti sau morcovi, mierea de albine, laptisorul de matca, produsele lactate, pulverizari cu decoct de plante calmante, baia de aburi folosind infuzii din flori de musetel, tei sau salvie, taratele de grau combinate cu lactate, flori de tei, flori de portocali, produse continand vitamina A, imbunatatirea alimentatiei cu alimente grase.

Pielea grasa

Este lucioasa, lipsita de suplete, unsuroasa (in special in zona T), prezinta porii dilatati datorita cantitatii sporite de sebum, neingrijita capata cu timpul o culoare galbuie, granuloasa, prezinta puncte negre, are aspectul unei coji de portocala, caracteristica persoanelor brunete, posibilitate crescuta de aparitie a acneei, se rideaza mai greu dar este lipsita de fragezime datorita efortului la care sunt supuse glandele debacee, pastreaza greu machiajul.

Page 18: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Cauze: caldura, umiditatea, alimentatia prea bogata in grasimi si condimente, dereglari a glandelor endocrine, a sistemului nervos sau digestiv, sau datorita ingrijirii necorespunzatoare, folosirii unor produse cosmetice contraindicate.

Se recomanda: masca de fructe de sezon, pentru demachiere sucurile de fructe proaspete (lamai, portocale), lunar se pot face vaporizari, lotiuni preparate din flori de tei sau de portocali, mastile pe baza de capsuni, piersici, caise, mere, pere, smochine, mastile astringente sau absorbante continand carbonat de calciu sau magneziu, caolin, tarate, albus de ou, drojdie de bere, faina de porumb etc. Dupa inlaturarea mastilor cu apa calda se vor aplica comprese reci.

Pielea mixta

Fruntea, nasul si barbia prezinta caracteristicile pielii grase, in timp ce pleoapele, arcadele sprancenelor, obraji si gatul prezinta caraterisiticile pielii ucate, este intalnita cel mai frecvent la persoanele intre 15-25 de ani.

Cauze: poluarea atmosferica, dereglari ale ficatului, abuzul de bauturi alcoolice, zahar, mezeluri.

Se recomanda: ingrijirea se realizeaza in functie de caracteristicile fiecarei zone a fetei (vezi recomandarile pentru pielea uscata si pentru cea grasa). De asemenea sunt recomandate pulverizarile cu ape minerale

Modificarile externe ale pielii

Pielea este influențată de factori externi, care deasemenea pot provoca apariția eczemelor. Printre altele ar trebui mentionate: clima (căldura, frigul, aerul uscat sau umed) și diverse substanțe din mediul înconjurător cu care pielea ajunge în contact.

Deosebim diverse substanțe puternic iritante (alergene), adică substanțe care pot declanșa alergii.

Informații suplimentare gasești în capitolele respective.

Şi din exterior pielea noastră este supusă permanent unor influenţe.

Acestea pot fi de termen lung, cum ar fi anotimpurile, sau scurt, de exemplu contactul cu cu substanţe nocive sau care usucă pielea (apă, substanţe chimice cum ar fi detergenţii) ,având ca urmare apariţia eczemelor.

În funcție de intensitatea cu care o substanță poate irita pielea, diferențiem eczema subtoxică cumultivă de eczema acută toxică

Eczema cumulativ-subtoxică (Eczema de contact iritantă)

Page 19: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

În cazul eczemei de contact iritante cauza nu o reprezintă o alergie sau o predispoziţie. Eczema apare după contactul pielii cu diverse substanţe agresive. Dacă doza şi timpul expunerii sunt destul de mari, poate apărea la oricine.

Subtoxic în acest caz înseamnă că substanţa nu este puternic iritantă (toxică), ci doar uşor iritantă (subtoxică), cumulativ înseamnă că apariţia eczemei este cauzată de contactul repetat.

Cei mai importanţi alergeni în cazul eczemei cumulativ-subtoxice sunt apa, săpunul, şampoanele, acizii, solvenţii. O iritare mecanică a pielii, de exemplu frecatul poate amplivica efectul.

Persoanele afectate în special sunt acelea care sunt des în contact cu substanţe iritante, de exemplu în casă, în domeniul medical sau la frizer.

Deoarece eczemele de multe ori nu pot fi clasificate după aspect, poate fi necesar un test pentru eventuala depistare a unei alergii. În plus se poate determina rezistenţa pielii printr-un test specific, în decursul căruia se aplică o substanţă slab iritantă pe piele.

Eczema acută toxică

Aşa numita eczemă acută toxică poate apărea dacă pielea ajunge în contact cu anumite substanţe toxice.

Exemple de substanțe extrem de iritante (deci toxice) ar fi chimicalele, bazele,acizii sau soluții diluate. Eczema e numită ACUTĂ, deoarece substanţele respective provoacă o reacţie nociva.

Deteriorarea pielii

O data cu tehnologia de azi si progresele facute de stiinta medicala ce au prelungit speranta de viata, se cere o mare mare disciplina si intelegere pentru ingrijirea peilii impotriva imbatranirii. Regimurile serioase de ingrijire a pielii includ produse de demachiere, creme, lotiuni, crema de ochi si produse de protectie solara.

Semne precoce de deteriorare si riduri la nivelul pielii sunt vizibile de la varsta de 20 de ani. Pielea din jurul ochilor este cea mai predispusa la imbatranire prematura, prezentand semne de imbatranire prin riduri, asa numitele riduri laba gastii si pierderea elasticitatii. Scaderea rapida in greutate poate provoca aparitia ridurilor prin reducerea volumului de celule de grasime care se afla in compartimentele fetei.

Injectiile cu botox sunt utilizate pentru diminuarea si imbunatatirea aspectului ridurilor faciale. Produs de bacterie, botox-ul este o substanta care are capacitatea de a paraliza acesti muschi, si, astfel reduce sau atenua ridurile. Retinoizii sunt, de asemenea, demonstrati clinic ca reduc

Page 20: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

aspectul ridurilor fine, si pot stimula fermitatea pielii prin producerea de colagen. Cand vitamina C este distribuita corespunzator in celulele pielii, exista o buna sansa de a reduce ridurile si de a imbunatati textura pielii. In plus, utilizarea regulata a cojii de castravete si a lotiunilor previne cosurile, punctele negre, ridurile, si uscarea fetei. Demachiantele sunt, de asemenea, un produs esential de ingrijire a pielii, deoarece ajuta la eliminarea murdariei, machiajului si a celulelor moarte de pe piele. De departe, cel mai important produs de ingrijire a pielii existent pentru prevenirea ridurilor si a cancerului de piele este crema de protectie solara, dar pe care cei mai multi oameni nu o utilizeaza in mod corect.

Factorii care accelereaza imbatranirea pielii

Pielea imbatraneste din cauze endogene (interne organismului) si din cauze exogene (externe). Imbatranim din cauza ceasului biologic care regleaza durata vietii, iar in ADN se afla codul care determina evolutia intregii noastre existente.

Dintre factorii endogeni ai imbatranirii, cel mai important este bagajul genetic pe care fiecare dintre noi il poseda inca de la nastere. Alti factori ai imbatranirii care ataca pielea din interior sunt: carentele alimentare, clima rece si substantele nocive din mediul inconjurator. De asemenea, putem adauga nerespectarea ritmurilor biologice si stresul.

Erorile de alimentatie O alimentatie incorecta pe timp indelungat afecteaza intotdeauna pielea. Una dintre primele consecinte ale alimentatiei incorecte este deshidratarea pielii insotita de alterarea filmului hidrolipidic, care face ca pielea sa fie uscata, lipsita de tonus si mai putin elastica. Deshidratarea se manifesta la nivelul epidermului, dar mai ales al dermului, care isi pierde elasticitatea si unde se formeaza depresiuni ce vor favoriza formarea viitoarelor riduri.

Lipsa fructelor si a legumelor - un aport scazut de vitamine, mai ales a acelora care au un rol important in protectia impotriva radicalilor liberi (vitaminele A, C, E si betacarotenul) si de minerale (seleniu, zinc si cupru) provoaca imbatranirea;

Consumul excesiv de proteine animale - un aport excesiv de proteine animale, acre nu este compensat de o cantitate adecvata de fructe si legume, afecteaza pielea, din cauza aciditatii tesuturilor. Este nociv excesul de grasimi, mai ales animale, dar si absenta lor, care face pielea sa fie aspra si predispusa la imbatranirea prematura;

Aportul scazut de fibre - determina incetinirea procesului de eliminare a reziduurilor intestinale, fapt ce conduce la meteorism (acumulare de gaz in intestin, care se traduce prin cresterea in volum a abdomenului) si la depozitarea toxinelor in reteaua conjunctiva;

Abuzul de alcool - duce la deteriorarea pielii, prin vasodilatatia cutanata pana la predispozitia la imbatranirea prematura a pielii.

Problemele intestinale In primele segmente ale tubului digestiv, in special in intestinul subtire, au loc descompunerea

Page 21: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

si absorbtia alimentelor. Dupa aceea, reziduurile alimentare sunt impinse spre colon pentru a fi eliminate. Transformarile nocive ale reziduurilor intestinale sunt determinate de o serie de bacterii care se gasesc in mod normal in colon, insa in cantitati foarte mici si sunt putin active. Aceste bacterii se inmultesc si devin active in momentul in care printre reziduurile rezultate in urma digestie apar elemente nedigerate si cand reziduurile raman in colon mai mult decat ar trebui. In aceste cazuri au loc transformari nocive: putrefactia alimentelor proteice (carne, peste) si fermentarea alimentelor pe baza de amidon (paine, paste fainoase). Patrunderea continua in circulatie a toxinelor intestinale este una dintre principalele cauze ale imbatranirii pielii, care devine opaca si ale carei componente fundamentale se deterioreaza.

Tutunul Pielea fumatorilor inraiti este uscata, lipsita de energie, de elasticitate si predispusa la riduri. Imbatranirea prematura este legata nu doar de nicotina, dar si de efectele negative, directe sau indirecte, provocate de alte componente ale tutunului (hidrocarburile, gudronul, aldehidele, cetonele, fenolii, acidul cianhidric, oxidul de azot), toate aceste elemente fiind nocive pentu intregul organism. Nicotina, responsabila de dependenta de tutun, provoaca constrictie la nivelul microcirculatiei cutanate, fapt care face ca pielea sa-si piarda tonusul si vitalitatea. Caracteristice fumatorilor sunt pungile de sub ochi si obrajii cazuti; ridurile sunt concentrate in jurul gurii si la colturile ochilor, cea mai mare parte fiind determinate de contractia buzelor pentru a aspira fumul si de mijirea ochilor pentru a-i proteja de fum.

Expunerea excesiva la soare Efectele pozitive ale razelor soarelui asupra organismului sunt numeroase si incontestabile: activeaza energiile psiho-fizice, activeaza procesele biochimice celulare, stimuleaza hipofiza si glandele suprarenale, iar la nivel cutanat favorizeaza sinteza vitaminei D si producerea de melanina si regleaza secretia sebacee. Expunerea la radiatiile solare poate provoca insa si eriteme, imbatranirea prematura a pielii si, in unele cazuri, tumori. Responsabile de toate acestea sunt razele ultraviolete (UVC, UVB, UVA), care au efecte diferite in functie de lungimea lor de unda.

Expunerea directa la soare face ca la nivelul pielii sa ajunga toate cele trei tipuri de radiatii; in centrele de infrumusetare se utilizeaza numai raze UVA, care reduc riscurile eritemelor, arsurilor si inflamatiilor corneei si ale conjunctivitei, desi nu sunt complet lipsite de efecte nocive. Manifestarile imbatranirii provocate de expunerea la razele UVA sunt de doua tipuri:

imediate si temporare, apar ca urmare a deshidratarii si dispar daca aplicam imediat pe piele produse hidratante;

tardive si constau in ingrosarea pielii in anumite zone, scaderea elasticitatii si pierderea fermitatii pielii.

Page 22: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Bronzarea artificiala Adesea, pentru a stabili modul si durata expunerii, nu e nevoie sa ne adresam unui specialist, dar numai o examinare fotobiologica atenta poate furniza informatii absolut sigure. Fototipul 1 - are pielea foarte alba, ochii de culoare deschisa, parul blond; pielea se arde usor din cauza cantitatii mici de melanina si nu se bronzeaza; Fototipul 2 - are pielea deschisa la culoare, parul roscat-inchis; piela se arde usor si se bronzeaza putin; Fototipul 3 - are o piele nu foarte deschisa si par castaniu; se arde si se bronzeaza moderat; Fototipul 4 - are pielea smeada, par si ochi inchisi la culoare; pielea se bronzeaza destul de rapid si se arde rar; Fototipul 5 - are parul negru si pielea inchisa la culoare; cantitatea mare de melanina protejeaza pielea de efectele nocive ale radiatiilor solare; pielea se bronzeaza usor; Fototipul 6 - corespunde reprezentantilor rasei negre, care nu au nevoie de protectie solara. Pentru a intelege mai bine diferentele dintre diferitele fototipuri, mentionam ca fototipul 1 poate rezista la soare fara protectie 10 minute, fototipul 2 - 20 de minute, fototipul 3 - 30 de minute, iar fototipul 4 - 40 de minute.

Utilizarea inadecvata a produselor cosmetice Nu trebuie sa uitam, ca orice produs care este aplicat si ramane mult timp pe piele o impiedica sa respire, deoarece astupa porii. Utilizarea inteligenta si moderata a produselor destinate pielii permite ca aceasta sa se mentina tanara si sanatoasa.

Clima rece Frigul provoaca scaderea hidratarii stratului cornos, cauzata de diminuarea factorului natural de hidratare (FNH), care o regleaza, si scaderea secretiei sebacee si a transpiratiei, cu efecte negative asupra filmului hidrolipidic. In plus, clima rece provoaca vasoconstrictie, reducand astfel irigarea, oxigenarea si hranirea pielii. Si hainele din fibre naturale - in, bumbac, lana - daca sunt impregnate cu coloranti, balsam de rufe sau detergenti care nu au fost eliminati prin clatire, au o actiune negativa asupra pielii.

Substantele nocive din mediul inconjurator O cantitate deloc neglijabila de elemente toxice este absorbita de epiderm, provocand daune locale si generale; in plus, stratul de substante depozitate pe piele astupa porii, impiedicand respiratia pielii, care isi pierde vitalitatea. La toate acestea se adauga lipsa luminii, tipica anotimpurilor reci, frigul, slaba ionizare negativa a aerului. La fel de periculoasa este si cantitatea de ioni pozitivi prezenti in mediile incarcate cu sarcini electrostatice produse de televizoare, calculatoare, telefoane mobile si aparate electrocasnice. Pielea este afectata de toti acesti factori; starea ei proasta se manifesta prin colorit stins, cenusiu, lipsa tonusului si imbatranirea prematura.

Alterarile echilibrului psiho-fizic Intrucat pielea reflecta starea metabolica si psiho-functionala a organismului, pentru ca ea sa fie sanatoasa trebuie sa avem grija de echilibrul dintre corpul si psihicul nostru. Nerespectarea ritmurilor biologice, in special a alternantei somn-veghe, dar si stresul indelungat si atitudinile mentale negative afecteaza pielea.

Page 23: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Daca timpul dedicat somnului este redus, pielea are un aspect mai putin proaspat, iar daca aceasta situatie se prelungeste in timp, apar pungi sub ochi si pleoapele isi pierd fermitatea. Pentru piele este nociv si somnul indus de medicamente, care incetineste procesul de regenerare celulara. Si mai nocive sunt interventiile pentru prelungirea artificiala a starii de veghe: abuzul de cafea, ceai, bauturi pe baza de cola si amfetamine.

Influenta stresului Prin intermediul sistemului neurovegetativ simpatic, stresul stimuleaza glandele suprarenale. Rezultatul este secretia de adrenalina (un hormon care are functia de mediator chimic al transmisiei nervoase a sistemului simpatic), avand drept consecinta activarea sistemelor de aparare ale organismului. In acest caz, in zonele corpului care trebuie aparate circulatia sangelui si oxigenarea se intensifica, in timp ce in celelalte zone (inclusiv la nivel cutanat) se reduc. Daca starea de stres continua, capacitatea de regenerare a pielii scade. Ca urmare, pielea este mai expusa actiunii negative a radicalilor liberi, care provoaza imbatranirea ei prematura.

Modulul 3

O pata oarecare sau o boala de piele?

Dermatoze provocate de agenti mecanici, fizici, chimici

Dermatoze provocate de agenti fizici

Pielea normala, prin structura sa, este capabila sa suporte fara a fi lezata, excitatiile fizice si chimice externe pana la o anumita intensitate. Dupa aceste excitatii sunt prea intense, organismul reactioneaz in mod diferit, in raport cu natura excitantului. Reactiile la agentii fizici si chimici externi se limiteaza in general la locul de actiune al agentului respectiv.

-Agentii mecanici care actioneaza cu o intensitate redusa produc leziuni care intereseaza numai epidermul si se vindeca fara cicatrice. Astfel de leziuni sunt eroziunile, exulceratiile, excoriatiile consecutive scarpinatului provocate de bolile pruriginoase. Cand agentul traumatic respectiv actioneaza mai intens, leziunile intereseaza dermul si hipodermul, dand aspectul de plaga, contuzie, hematom.

-Presiunea intermintenta, repetata timp indelungat, produce inflamatie, pigmentarea pielii si ca un proces de adaptare fiziologica se produce hiperkeratoza, care poate fi de doua feluri:

a)Calusul este o leziune hiperkeratozica galbuie sau bruna, mai intinsa in suprafata, discret proeminenta, ale carei margini se continua pe nesimtite cu epidermul normal. Nu sunt

Page 24: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

dureroase decat unele leziuni plantare, indeosebi cand sunt insotite de fisuri. Localizarea cea mai frecventa este la nivelul picioarelor si se datoreaza presiunii exercitate in mers.

b)Clavusul (batatura) este o leziune hiperkeratozica rotunda, bine delimitata, cu diametru variind intre5-10mm, dureroasa. Batatura este proeminenta, dar se si infunda in dermul subiacent, iritand nervii cutanati si producand durere spontana si mai ales la presiune. Epidermul hiperkeratozic este deseori translucid si foarte dur, avand consistenta unghiei.

Presiunea permanenta poate produce necroza prin ischemie (escara care se produce la bolnavii imobilizati). Dermatoze provocate de agenti chimici

Pielea este dotata cu o rezistenta destul de marcata fata de agentii chimici. Exista insa substante care in anumite concentratii produc in mod constant inflamatii cutanate sau necroza. Alaturi de aceste substante toxice exista altele fata de care organismul nu reactioneaza decat dupa un prealabil contact sensibilizant. Agentii chimici care sunt toxici numai pentru pielea indivizilor sensibilizati prin contacte repetate, poarta numele de alergene. Reactia cutanata fata de diverse alergene nu depinde atat de natura acestora, cat de starea de hipersensibilitate in care se afla individul respectiv. Pielea acestor indivizi reactioneaza la contactul cu doze mici de alergen, prin inflamatie de tipul exemei. Acesta este mecanismul de producere al multor eczeme profesionale. Initial, la locul de contact al substantei chimice cu pielea sensibilizata ia nastere o dermita de iritatie caracterizata prin eritem, edem, si bule, ca mai tarziu, pe masura ce sensibilitatea creste, sa se produca eruptia eczematiforma eritemato-veziculoasa, care depaseste suprafata de contact.

Dermatita eczematiforma chimica, ca orice eczema de cauza externa, este capabila sa produca reactii secundare la distanta, de tipul eczematidelor.

Pielea tinerilor si batranilor este mai putin rezistenta la agentii chimici iritanti. Pielea uscata este mai susceptibila decat cea grasa.

Pielea cu reactivitate normala raspunde de obicei la iritatiile chimice printr-o reactie inflamatoare, numita dermita de iritatie chimica, al carei tip este dermita produsa de substantele vezicante. Exista indivizi care fac dermite de contact in prezenta unor substante in general bine tolerate de altii. In aceste cazuri intervine susceptibilitatea individuala legata probabil de o stare de ensibilizare speciala.

Dermita de iritatie chimica este cea mai simpla reactie a pielii fata de un agent chimic. La locul contactului se produce o reactie eritemato-edematoasa acuta, care se acopera cu vezicule sau bule, prin spargerea carora iau nastere exulceratii zemuinde si cruste. Leziunile sunt strict limitate la regiunea in care s-a produs contactul cu substanta iritanta.

Dermatoze provocate de insecte.

Page 25: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Pediculoza este provocata de paduchi, paraziti care fac parte din clasa insectelor. Se deosebesc trei varietati de paduchi, dupa forma si dimensiunile lor, dupa felul leziunilor pe care le provoaca si dupa localizari. Astfel se pot intalni pediculoza capului, dediculoza corpului si cea localizata in regiunile paroase.

Printre alte insecte provocatoare de eruptii cutanate se mentioneaza puricele, plosnita sau paduchele de lemn, tantarii.

Albinele si viespile produc la locul intepaturii o durere accentuata, urmata de o roseata si o tumefiere a regiunii. Cand intepaturile au fost numeroase, durerea este mai vie, tumefactia si mai pronuntata, totul fiind insotit de fenomene generale grave, a febra, dispnee, astenie si uneori chiar moarte.

Omizile provoaca si ele pe pielea omului eruptii cutanate pruriginoase, de tip eritematos si veziculos, care se pot generaliza. Leziunile sunt mai mult lineare, datorate drumului parcurs de insecta, care isi depune, prin perii sai, veninul iritant al glandelor sale subcuticulare. Leziunile se vindeca de obicei spontan.

Scabia sau raia este o dermatoza provocata de parazitul numit acarul scabiei. In general infectia pleaca de la femela, care isi depune oualele in grosimea stratului cornos. In acest scop, gaureste epidermul cu ciocul sau si se introduce in el, unde isi sapa incetul cu incetul o galerie, din care nemaiputand iesi, moare in cele din urma la extremitatea acestui sant, nu inainte de a depune ouale, care in cateva zile se transforma in larve. Acestea ies prin niste mici orificii si se raspandesc pe suprafata pielii, unde dupa alte cateva zile se transforma in nimfe. In tot acest timp nimfele, masculii si femelele se raspandesc pe tot corpul, inteapa tegumentele pentru a se hrani si dau nastere la o serie de alte leziuni. Tratamentul acestor leziuni se face cu pomezi antiparazitare continand sulf, carbonat de calciu, vaselina.

Capusele sunt acarieni mai mari pana la 4mm lungime, care ataca toate animalele si oamenii care traiesc mai mult in paduri. Prin intepaturile larvelor sau adultilor, acesti paraziti provoaca omului o serie de leziuni pruriginoase, care pot duce la complicatii. Deoarece cand parazitul inteapa ramane infipt in piele, este indicat a nu-l smulge cu violenta, pentru ca poate da nastere la supuratii cutanate. Cateva picaturi de benzina sau petrol aplicate pe el sunt suficiente pentru a-l indeparta apoi cu usurinta.

Paianjenii pot provoca si ei prin intepaturile lor, mai ales nocturne, dupa o incubatie de 24 ore, leziuni inflamatoare si dureroase, in mijocul carora apar flictene cu un exsudat rosiatic-violaceu, care lasa apoi dupa ele ulceratii ce se vindeca prin cicatrice. In formele mai grave, intalnite mai des in tarile tropicale, leziunile cutanate se pot necroza si extinde, insotindu-se de febra ridicata si alte forme generale grave care pot duce uneori chiar la moarte. Tratamentul consta in deschiderea si dezinfectarea flictenei, cu aplicari ulterioare de pansamente umede antiseptice.

Sorpionii, prin intepaturile lor in piele, provoaca si ei, cu ajutorul unui ac, de-a lungul caruia se scurge veninul, o leziune papuloasa, de coloratie violacee, pe suprafata careia apare o flictena

Page 26: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

inconjurata de o zona inflamatoare accentuata. Uneori leziunea cutanata este insotita de fenomene nervoase generale sub forma de crize convulsive. Tratamentul consta in extragerea acului cu o pensa, deschiderea si dezinfectarea flictenei, urmata de pansamente umede antiseptice.

Dermatoze cu etiologie necunoscuta

Tratamentul dermatologic constituie una din cele mai importante probleme, care intereseaza atat pacientul cat si medicul dermatolog, deoarece ambii sunt interesati in a vindeca dermatoza in timpul cel mai scurt si de a preveni eventualele recidive.

Tratamentul dermatozelor produse de factori etiologici cunoscuti nu ar trebui sa intampine dificultati, deoarece se cunosc multe substante care permit tratamenul cauzal.

In cazurile dermatozelor de etiologie necunoscuta se intalnesc numeroase esecuri datorita neintelegerii faptelor patologice in ansamblul lor, neglijarii descoperirii legaturilor care exista intre organism si dermatoza respectiva si in special necunoasterii influentei pe care o are sistemul nervos in toate manifestarile morbide ale pielii si superficialitatii cu care se trateza aceasta problema importanta.

Dermatologie estetica

Dermatologia estetică este acea latură a dermatologiei care oferă soluții diverse pentru problemele de îmbătrânire ale pielii, menținerea aspectului sănătos, dar și proceduri neinvazive pentru tratarea unor boli de piele care își găsesc rezolvarea cu ajutorul medicinii estetice. Practic, specialistul în dermatologie estetică este înalt calificat în domeniul procedurilor estetice, cum ar fi: peelingul chimic, dermabraziunea, lasere medicale, lumina intens pulsată, radiofrecvența, undele de șoc, fillere, tratamente cu toxină botulinică sau diverse intervenții chirurgicale asupra pielii.

Dermatologia estetică a evoluat foarte mult în ultimii ani, iar tehnologia de ultimă oră ne ajută să venim în întâmpinarea tuturor solicitărilor, oferind soluția cea mai potrivită, personalizată pentru fiecare situație în parte. Dacă înainte procedurile erau destul de invazive, iar rezultatele, deși bune, nu confereau în final acel aspect de natural, acum avem cam tot ce ne trebuie pentru ca pacienții noștri să plece de la cabinet cu un aspect natural, fără cicatrici. S-au făcut progrese mari în domeniul laserelor și în general în domeniul tehnologiilor neinvazive, care ne ajută să rezolvăm chiar și probleme grave.

Aș putea spune că cel mai frecvent solicitate în ultima vreme sunt tratamentele de înfrumusețare și întinerire pe bază de toxină botulinică și tratamentele de umplere cu acid hialuronic, modelările de volume faciale, tratamentul cearcănelor, precum și procedurile de rejuvenare, cum ar fi tratamentele laser și radiofrecvența subablativă.

Problemele estetice cu care se confruntă femeile sunt nenumărate, inamicul numărul unu fiind, fără drept de apel, celulita. Urmează apoi vergeturile, ridurile și în general tonifierea și

Page 27: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

rejuvenarea pielii, pe care orice femeie și-o dorește. Dacă acum câțiva ani tendința generală era de înfrumusețare, uneori de moment, acum femeile sunt mai conștiente că frumusețea înseamnă un aspect natural care trebuie întreținut pe termen lung. Eu am o experiență de peste 16 ani în dermatologie și am paciente pe care le-am preluat acum 8-10 ani care arată neschimbate și acum, deoarece am stabilit împreună programe personalizate de întreținere care au dat rezultate.

Indiferent de vârstă, tabieturi sau statut social, fiecare dintre noi ne confruntam frecvent cu cel puțin una dintre problemele specifice fiecărei vârste: riduri, vergeturi, acnee, celulită, cicatrici, căderea parului, și lista poate continua. Pentru că nu există o “rețetă” universal valabilă, încercăm de fiecare dată să găsim, individual, cea mai bună soluție pentru rezolvarea lor.

Şi la acest capitol intervin tot felul de întrebări: Unde să merg? Care este cel mai bun medic? Ce procedură este mai bine să folosesc, astfel încât să nu simt durere sau disconfort? Care este tehnologia care îmi poate rezolva problema într-un mod delicat și rapid? etc. De aceea, conceptul clinicii noastre înseamnă în primul rând soluții integrate într-un sigur loc, 16 ani de experiență certificată în dermatologie, tratamente fără durere pre și postintervenții, aparatură de ultimă oră obținută în pre-selling, siguranța actului medical, profesionalism, delicatețe și cei mai buni specialiști în medicina estetică. Soluțiile sunt neinvazive și au la bază tratamente și proceduri ce tratează probleme și redau aspectul frumos și sănătos al pielii, păstrând în același timp un aspect natural, care nu trădează vizita într-un cabinet dermatologic. Ca tehnologie mai specială aș aminti eMax – platformă unică în România -, soluția completă pentru o gamă de boli și probleme ale pielii.

Avantajul major al acestei platforme este faptul că, în funcție de diagnosticul fiecărui pacient, putem aborda într-o singură ședință mai multe aspecte ale problemei, salvând timp și având rezultate mult mai rapide. De exemplu, pentru zona feței, avem opțiunea eMax Triniti, care înseamnă 3 pași într-o singură ședință: ștergerea, petelor, tonifiere, rejuvenare dar și

Page 28: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

tratamentul de întinerire prin ablație fracționată. Tot cu eMax putem trata acneea cu rezultate excelente, putem îndepărta părul nedorit prin epilare definitivă. De asemenea, eMax este singurul laser aprobat de FDA pentru tratarea ridurilor.

Folosim tehnologii de ultimă oră, în așa fel încât să oferim soluții individualizate pentru absolut fiecare tip de problemă. Printre cele mai importante aș aminti FotoFinder, care este „state of the art” în diagnosticul tumorilor cutanate, Velasmooth PRO – singurul tratament împotriva celulitei aprobat de FDA, laserul pulsat Vbeam Perfecta, care tratează eficient orice leziune vasculară a pielii, tratamentele Intraceuticals și Meder - sisteme revoluționare noninvazive destinate ridurilor, care suplimentează tradiționalele tratamente mai invazive cu substanțe active precum Botox, acid hialuronic.

În final aș putea spune despre dermatologia estetică faptul că este o ramură inovativă, delicată, curată și spectaculoasă, care ne permite să facem oamenii fericiți. Mai fac și acum dermatologie pură și chirurgie dermatologică. 7 ani am lucrat în spitale publice,10 ani în clinici private, iar acum încerc să îmbin dermatologia cu medicina estetică. Sunt convinsă că dermatologul cunoaște cel mai bine pielea și transformările ei, că acesta poate găsi cele mai bune soluții.

Bolile glandelor sudoripare

Glanda sudorala

glanda exocrina anexa a epidermului, care secreta sudoarea.

- glandele sudorale apocrine sunt prezente in regiunea anala si genitala, precum si in axile. Ele sunt intotdeauna in legatura cu un folicul pilos, unde se imbina cu canalul lor excretor. Sudoarea apocrina vascoasa si cu un miros specific, are un rol putin cunoscut la specia umana- Glandele sudorale exocrine, mult mai numeroase decat cele apocrine, predomina in palme si pe suprafetele plantare Ele poseda un canal excretor care se deschide la suprafata pielii printr-o deschizatura -porul. Sudoarea eccrina, bogata in apa si in clorura de sodiu (sare), participa la reglarea temperaturii corpului: atunci cand temperatura exterioara tinde sa creasca, sistemul nervos vegetativ comanda secretia de sudoare, a carei evaporare face sa se piarda caldura.

Patologie - Hiperhidroza este o secretie prea abundenta de sudoare, constituind uneori chiar un handicap social si profesional. Ea se trateaza prin aplicarea locala de produse antiperspirante (saruri de aluminiu), prin electroliza (curent electric), chiar prin ablatia chirurgicala de glande sudoripare.Hidrosadenita este un mic abces al unei glande sudoripare, care se trateaza cu antibioterapie sau ablatie chirurgicala.

Page 29: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Modulul 4

Artificiile infrumusetarii: produsele cosmetic

Dictionar de ingrediente cosmetice

In cosmetice putem gasi o foarte mare varietate de tipuri de ingrediente, fiecare dintre ele avand un anumit rol in compozitia produsului. In continuare o sa va prezentam cateva dintre substantele cele mai des intalnite in produsele cosmetice - denumirile substantelor sunt in limba engleza, asa cum apar ele pe listele INCI:- Acetone (acetona) – solvent folosit mai ales in solutiile pentru indepartarea lacului de unghii (asa cum stie toata lumea) si de asemenea in lotiunile tonice; poate irita si usca pielea (in functie de concentratia in care e prezent);

- Acetylated Lanolin Alcohol (alcool lanolinic) – alcool care nu usuca pielea, ci dimpotriva o catifeleaza; este de asemenea antiiritant si antialergic, dar poate bloca porii, mai ales la persoanele predispuse, si poate provoca astfel eruptii de puncte negre si alte imperfectiuni;- Acrylates Copolymer – ingredient folosit pentru diminuarea excesului de sebum;- Alcohol SD-40/ SD Alcohol 40/ Alcohol SDA-40 - alcool cosmetic purificat, care se evaporeaza instantaneu, lasand substantele active sa patrunda in piele; poate avea si proprietati antibacteriene, si este mai putin iritant decat alcoolul etilic (ethyl alcohol);- Algae/Seaweed Extract (extract de alge marine) – substanta emolienta, cu presupuse proprietati antioxidante;- Allantoin (alantoina) – o subtanta extrasa din plante, cu proprietati calmante si antiiritante pentru piele;- Alpha Hydroxy Acids (AHA) – grup de substante active extrase in general din acizi de fructe (acidul citric, extras din lamai; acidul glicolic, extras din sfecla de zahar; acidul lactic, extras din lapte; acidul malic, extras din mere), care ajuta la exfolierea pielii, in concentratii mari (peste 6-8 %), si la hidratarea ei, in concentratii mai mici; de asemenea, favorizeaza patrunderea in piele a altor ingrediente; sunt foarte folositi in produsele depigmentante, antirid, si antiacneice, dar pot fi iritanti pentru piele, si sunt fotosensibilizanti (cresc sensibilitatea pielii fata de radiatiile solare) ;- Alpha Lipoic Acid (acid alfa-lipoic) – substanta antioxidanta;- Ascorbic Acid/ L-ascorbic acid – vitamina C, este folosita in cosmetica drept antioxidant, si in concentratii mari ajuta la regenerarea pielii, la corectarea petelor pigmentare si la sinteza colagenului;- Ascorbyl Palmitate – substanta conservanta si antioxidanta;- Beeswax – ceara care hraneste pielea si actioneaza ca o bariera in calea factorilor nocivi din mediu;- Benzoyl Peroxide – substanta activa antibacteriana, folosita in produsele antiacneice; poate usca si irita pielea;- Beta Hydroxy Acid (BHA) – acid salicilic: este folosit pentru exfolierea pielii si in tratamentul

Page 30: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

acneei si al punctelor negre;- Boric Acid (acid boric) – acid conservant si antiseptic, dar potential iritant;- Camphor (camfor) – substanta astringenta, folosita impotriva iritatiilor;- Carbomer (934, 940, 941, 980, 981) – substante stabilizante si texturizante;- Carmine (carmin) – pigment rosu, potential iritant;- Ceramides (ceramide) – substante hidratante;- Ceteareth/ cetearyl/ stearyl/ cetyl

Collagen (colagen) – substanta folosita pentru hidratarea pielii (atentie insa, colagenul topic nu poate inlocui colagenul continut in derma, deoarece nu poate patrunde atat de adanc in piele);- Cyclomethicone/ Dimethicone – tipuri de silicon care dau o textura placuta produselor cosmetice fara a bloca porii;- EDTA - conservant care poate provoca dermatite de contact;- Elastin (elastina) – substanta hidratanta, care, la fel ca si colagenul topic, nu poate patrunde in derma;- Glycerin (glicerina) – hidrateaza pielea si o protejeaza;- Glycine – amino-acid vital pentru sinteza colagenului;- Grape Seed Extract – extract din seminte de struguri, un antioxidant foarte puternic;- Green Tea Extract – extract de ceai verde, un antioxidant foarte eficient;- Hyaluronic/ Cyclic Acid/ Sodium Hyaluronate (acid hialuronic) – substanta foarte hidratanta, poate retine de 1000 de ori mai multa apa fata de propria greutate; ajuta de asemenea alte ingrediente sa patrunda in piele;- Isopropyl Alcohol – substanta cu proprietati antibacteriene, poate usca pielea;- Isopropyl Palmitate/ Isostearate/ Myristate – substante emoliente, comedogene (blocheaza porii);- Kaolin – argila folosita in pudre si masti pentru indepartarea excesului de sebum;- Lanolin (lanolina) – grasime extrasa din lana de oaie, folosita ca emolient; poate fi iritanta si comedogena;- Octyl Methoxycinnamate – substanta folosita ca ecran solar chimic; poate provoca dermatite de contact la persoanele predispuse;- Octyl Palmitate – substanta hidratanta non-grasa;- Oxybenzone – ecran solar chimic;- Panthenol – vitamina B5, substanþã umectanta, ajuta si la vindecarea ranilor;- Parabens– conservanti foarte utilizati in industria cosmetica;- Petrolatum – substanta hidratanta si emolienta, neiritanta, dar potential oclusiva pentru pori;- Poly Hydroxy Acid (PHA) – substante asemanatoare acizilor de fructe, dar mai putin iritante;- Propylene Glycol – substanta hidratanta, potential iritanta;- Retinol – substanta derivata din vitamina A, liposolubila, folosita in tratamentele antirid; Retinyl Palmitate – derivat al vitaminei A, mai stabil decat retinolul si mai putin iritant; Retinyl Palmitate Polypeptide – forma de vitamina A hidrosolubila;- Silk Powder/ Proteins – substante folosite pentru hidratarea si hranirea pielii;- Sodium Bicarbonate (bicarbonat de sodiu) – substanta care neutralizeaza acizii, si astfel le

Page 31: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

diminueaza potentialul iritant;- Sodium Laurel Sulfate – detergent, potential iritant, dar necancerigen;- Stearic Acid (acid stearic) – acid gras folosit mai ales la producerea sapunurilor; potential iritant;- Sulfur (sulf) – substanta antibacteriana folosita in produsele antiacneice;- Titanium Dioxide – ecran solar fizic, protejeaza fata de radiatiile UVA si UVB;- Triclosan – conservant si antiseptic;- Vitamina A – hidrateaza pielea, reduce aparenta porilor, curata porii si reduce ridurile fine; este fotosensibilizanta si nu trebuie sa fie folosita de femeile gravide sau de cele care alapteaza;- Vitamina C – stimuleaza sinteza colagenului; este un antioxidant foarte puternic;- Vitamina D – regleaza procesul de refacere si reinnoire a celulelor;- Vitamina E (Tocopherol) – antioxidant, hidratant, ajuta pielea sa se apere de radiatiile ultraviolete.Asa cum se poate vedea din aceasta lista, unele substante sunt folositoare tuturor tipurilor de piele, si au multiple valente benefice, pe cand alte substante pot fi iritante sau pot bloca porii, provocand eruptii de puncte negre sau episoade acneice. Putem sti astfel ce ingrediente ar trebui sa fie continute in produsul pe care il dorim, sau de ce substante trebuie sa ne ferim (de exemplu, tenurile mixte/grase trebuie sa se fereasca de substante derivate din lanolina, de isopropili, uleiuri etc

Ingrediente cosmetice ce trebuie evitate

1. Imidazolidinyl urea si diazolidinyl urea - sunt cele mai frecvente substante conservante folosite, dupa parabeni (compusi sintetici inclusi in aproape toate categoriile de produse cosmetice). Academia Americana de Dermatologie le-a etichetat drept principala cauza care determina aparitia dermatitei. Aceste doua substante sunt cunoscute si sub denumirea: Germall II (diazolidinyl urea) si Germall 115 (imidazolidinyl urea). Niciuna dintre ele nu are un efect antifungic si este necesara combinarea lor cu alte substante conservante. Aceste substante chimice sunt toxice pentru organism.2. Methyl/propyl/butyl/ethyl paraben - sunt conservantii cei mai utilizati in industria cosmetica. Folositi pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor si pentru a prelungi valabilitatea produsului cosmetic, acestia sunt toxici. Studiile efectuate au aratat ca pe langa reactiile alergice si iritatii ale pielii, acesti parabeni se intalnesc in tesuturile tumorale ale femeilor care se confrunta cu cancerul mamar. Asadar, absorbtia lor in organism si acumularea in timp pot cauza cancer.3. Uleiul mineral si derivatele sale (parafina si alte petrochimicale) sunt produse sintetice ale petrolului procesat chimic. Ele, de obicei, pot insuma 10% din produsul cosmetic si sunt considerabil folosite pentru pretul lor scazut, o mare stabilitate si o usoara integrare in orice formula. Cand sunt folosite in cosmetice, ele blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. (Sursa: Korres) Este folosit in foarte multe produse (Uleiurile pentru bebelusi contin 100% ulei mineral!).4. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) - substanta sintetica folosita in majoritatea sampoanelor,

Page 32: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

spumantelor de baie si sapunurilor. Cauzeaza iritatii ale ochilor, ale pielii, caderea parului si alte reactii alergice. Este adesea "deghizata" intr-o substanta pseudo-naturala, prin explicatia ca "provine din nuca de cocos". Interactionand cu alte substante formeaza nitrati, care sunt recunoscuti ca si substante cancerigene. 5. Propylene Glycol - este un element standard pentru majoritatea extraselor din plante. Este sintetic si a fost legat, in mod repetat, de un numar mare de alergii si reactii toxice. (Sursa: Korres).6. Talcul - numeroase studii stiintifice au descoperit ca o aplicare frecventa a pudrei de talc in zona genitala este asociata cu o crestere a riscului de aparitie a cancerului ovarian. 7. Lanolina - emolient obtinut din lana oilor. Este folosita in compozitia rujurilor si a cremelor si poate provoca forme grave de acnee. De obicei, lanolina folosita in industria cosmetica este contaminata cu pesticide si insecticide. 8. Stearalkonium Chloride - substanta chimica folosita ca si ingredient in balsamul de par si in diferite creme. Este toxica si cauzeaza reactii alergice. Se sustine ca ar avea proprietati de hidratare si este mult mai ieftin si usor de folosit in compozitia balsamurilor de par decat proteinele si extractele din plante (care intr-adevar aduc beneficii pentru sanatatea parului). 9. Parfumurile sintetice - pot avea peste 200 de ingrediente in compozitia lor. Bineinteles ca nu ai cum sa afli care anume sunt acestea, din moment ce pe eticheta este precizat un simplu cuvant "Parfum/Fragrance". Cateva dintre problemele pe care le cauzeaza aceste parfumuri sunt: migrenele, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violenta, voma. 10. Vopselele sintetice - sunt folosite cu scopul de a "infrumuseta" aspectul compozitiei. Trebuie evitate cu orice pret. Le poti recunoaste deoarece sunt inscriptionate pe eticheta ca si FD$C sau D$C urmate de o culoare si un numar. De exemplu: FD$C Red No. 6 / D$C Green No. 6. Aceste vopsele sintetice sunt considerate a fi cancerigene. Daca pe produsul pe care tocmai intentionezi sa-l cumperi vezi inscriptionat acest lucru, mai bine renunta la el!

Compusi periculosi din preparatele cosmetice

Parabenii sunt compusi sintetici pe care ii intalnim in aproape toate categoriile de produse cosmetice de tipul deodorantelor/ antiperspitantelor, cremelor si lotiunilor de corp, sampoanelor, gelurilor de dus, cremelor pentru maini, fata, corp, rujurilor si parfumurilor. Pe seama parabenilor se pune una dintre bolile devastatoare pentru femei - cancerul de san -, deoarece acestia pot reactiona negativ cu tesuturile din profunzime. Acumularea parabenilor poate duce chiar la modificari la nivelul celulelor si la transformari maligne ale acestora. Cu alte cuvinte, acele produse pe care le folosim ca sa ne ingrijim sau ca sa ne infrumusetam ne pot crea probleme de sanatate. Este un paradox ca noi folosim produsele ca sa fim mai curati, mai sanatosi, iar in final ne alegem cu tot felul de ponoase. De la stadiul simplu al dermatitelor, al alergiilor, atat de raspandite la aceasta ora, se poate ajunge la forme de cancer puse pe baza unor ingrediente din aceste produse. Din pacate, astazi nimic nu mai e natural, sau aproape nimic. Nu putem sa mergem in magazine cu o lista a substantelor toxice continute de cosmetice si sa "verificami care dintre produse nu le contin. Un astfel de exercitiu ne va duce la constatarea ca majoritatea produselor de igiena si de ingrijire au in compozitie "parabenii.

Page 33: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Desigur ca ne alertam la auzul unor astfel de informatii si daca incercam sa schimbam ceva in modul nostru de viata vom vedea ca ne va fi foarte greu. Oferta produselor naturale nu este atat de bogata pe cat am dori si faptul ca pe un produs scrie "naturali sau "fara conservantii nu ne da garantia ca este si adevarat. Sau chiar daca o parte din ingredientele acestor produse "declaratei naturale sunt cu adevarat naturale, cealalta parte poate sa fie constituita din produsi sintetici. Alaturi de parabeni, specialistii au mai dat o lista a altor ingrediente mai mult sau mai putin nocive, intalnite in produsele de igiena si de ingrijire: imidazolidinyl ureea, diazolidinyl ureea, ethyl paraben, sodium lauryl sulfat, lanolina, parfumurile sintetice, vopselele sintetice etc. Este greu sa schimbam sensul evolutiilor inregistrate pe piata produselor. Si, chiar daca am dori sa ne "convertimi la produsele naturale, tot ne-ar fi greu. Am umbla prin farmacii sau magazine specializate, dar probabil tot n-am gasi decat cu mari eforturi produse naturale 100%. Sa ne ferim, atat cat putem, de folosirea excesiva a produselor de ingrijire corporala bazate doar pe ingrediente chimice sau artificiale. Sa ne gasim produse care, macar in parte, contin ingrediente naturale sau organice. Sa le evitam pe cele care au in compozitie "parabenii. Poate doar asa producatorii lor, prin lipsa de solicitare a produsului respectiv de pe piata, vor cauta inlocuitori pentru ingredientele nocive organismului uman.

Modulul 5

Ingrijirea tenului - primul pas spre o impresie pozitiva

Clasificarea tenului in functie de diversele tulburari metabolice

Cea mai frecventă și cunoscută clasificare a tenului este: ten normal, ten uscat, ten gras și ten mixt.

Însă o clasificare mai complexă ar fi:

În funcție de metabolismul lipidelor:- ten uscat- ten gras (ten gras uleios, ten gras asfixic, ten gras acneic)

În funcție de metabolismul apei:- ten hidratat- ten deshidratat- ten hiperhidratat

În funcție de metabolismul proteinelor și glucidelor:- ten pletoric- ten cașectic

Page 34: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

În funcție de metabolismul vârstei:- tenul copilului- tenul de la pubertate- tenul adultului- tenul senil

În funcție de ordin vascular:- eritroză- cuperoză- acneea rozacee

Tenul normal – este rar întâlnit și de obicei apare la tineri, și la oamenii sănătoși. Pielea este mată, elastică, netedă, fără riduri și puncte negre. Are o hidratare optimă, secreție de sebum echilibrată și nu are zone uscate sau grase.Tenul uscat – pielea este fină, ofilită, palidă. Acest tip de ten nu produce sebum. Pielea se descuamează, se ridează ușor și nu are pori vizibili.Tenul gras – se întâlnește la tineri, în perioada de pubertate, precum și la persoanele corpolente. Acest tip de ten produce sebum în exces, are porii deschiși și încărcați, comedoane și puncte negre (tenul gras asfixic). Pielea lucește, se ridează mai greu (tenul gras uleios). Suprafața pielii are reacție alcalină, ceea ce duce la pierderea proprietăți de protecție, ca urmare în piele încep să pătrundă microbi care generează procese inflamatorii și astfel apare acneea (tenul acneic).Tenul mixt – este cel mai des întâlnit. În ea se îmbină caracteristicile celorlate tipuri de ten. De obicei zona T (frunte, nas, bărbie) este mai grasă; obrajii și zona din jurul ochilor fiind uscate.

Tenul nostru evoluează în timp în funcție de alimentație, schimbările hormonale, medicamente, produsele cosmetice folosite necorespunzător, predispoziții genetice, etc. Un rol important în evoluție îl au și factorii externi: soarele, frigul, vântul, umiditatea, gerul, etc. Dar și factorii interni: stresul, grijile zilnice, etc.Tenul nostru evoluează și în funcție de anotimp: iarna tinde să devină mai uscată, ea are nevoie de hrănire și protecție contra frigului și a vântului, în timp ce vara tenul are nevoie de protecție solară și de creme hidrantante, ușoare.

Un alt factor important în evoluția pielii este soarele, care totodată este și cel mai temul dușman al pielii, deoarece creează radicalii liberi, care duc la distrugerea colagenului și elastinei din piele. Expunerile prelungite la soare pot duce la apariția cancerului de piele.Valoarea PH-ului poate contribui la diferite probleme ale pielii (acneea); de aceea trebuie să fie păstrată în limitele normale cu ajutorul diferitelor soluții sau creme ajutătoare. PH- ul măsoară aciditatea pielii și trebuie să se situeze între valorile 4.5 – 5.5. Cu cât PH –ul e mai mare, cu atât aciditatea este mai mare și poate omorâ pe lângă bacterii și microbii “dăunători” chiar și microorganismele ”bune”.

Diferentieri de ten

Page 35: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Pielea, ca si celelalte organe, sufera in decursul vietii o serie de modificari ale starii sale morfo-functionale.Aceste modificari sunt accentuate si de faptul ca, fiind un organ extern, este supusa actiunii diversilor factori fizici si chimici.Procesul de degenerare este mai accentuat si mai evident la nivelul regiunilor descoperite.Cercetand modificarile care le sufera pielea in diferitele etape ale Vietii s-a constatat ca activitatea fiziologica a acestui organ creste pana in jurul varstei de 25 de ani. Intre 25 si 40 de ani, functiile se stabilizeaza, pentru ca dupa aceasta varsta sa inceapa diminuarea lor, care duce treptat la stadiul de senescenta

Examenul cosmetic si fisa cosmetica

Examenul cosmetic este o etapă premergătoare tratamentului cosmetic. Prinrealizarea lui căutăm să obţinem o serie de informaţii care să ne ajute să punem corectdiagnosticul de ten. Este foarte important cât de corect este acest examen deoarece deaceasta depinde alegerea procedeelor şi produselor ce vor fi folosite în timpultratamentului. Dacă alegerea este greşită efectele tratamentului pot să fie negative. Examinarea începe încă de la intrarea clientei în cabinet, pe faţa nedemachiată, la lumină natuarlă. Observaţiile făcute ne ajută să facem anumite recomandări la sfârşitul tratamentului legate de machiaj, corecturi ale liniei sprâncenelor, respectarea liniei modei în îmbrăcăminte sau coafură, alimentaţie, regim de viaţă. Examenul cosmetic se desfăşoară în mai multe etape.

Examinarea vizuală

după demachiere şi completarea ei. La eacest examen vomobserva tipul morfologic al feţei: oval, rotund, pătrat, triunghi, diamant. Studiul ridurilor: de expresie la tenul normal, liniare -superficiale sau în reţea la tenuluscat deshidratat, cute, piluri datorate vârstei. Examinarea culorii pielii: alb-rozată caracteristică tenului normal, sau o culoare modificată din cauza unor imperfecţiuni ale pielii. Imperfecţiunile pot fi de natură pigmetară, vasculară sau altă natură. Dintre imperfecţiunile de natură pigmentară putem recunoaşte: efelidele (pistruii), nevii celulari de culoarea pielii, roz sau galbeni şi uneori sunt acoperiţi defire de păr, cloasma gravidică, melanoza Riehl ce se regăseşte în special la tenurilesenile, vitiligo este o afecţiune ce se manifestă prin lipsa de pigmenţi pe regiuni binedeterminate. Imperfecţiuni de natură vasculară putem observa diferite forme de angioame. Imperfecţiuni de altă natură putem observa: puncte de millium sau puncte decolesterol, hipertricoza, cicatricile inclusiv cele rămase în urma extragerilor decomedoane, xantelasma este localizată în regiunea pleoapelor sub forma unor pete galbene. Prin examinare vizuală putem observa şi aspectul pielii şi al porilor: piele lucioasă cu pori dilataţi asemănători cojii de portocală la tenul gras uleios, piele mată cu pori mici, asemănători firului de păr la tenul uscat, pori închistaţi cu comedoane şi piele cenuşie la tenul gras asfixic şi pori mari, chisturi, pustule acneice şi o piele roşietică latenul acneic.

Legat de aceste observaţii vizuale la palpare vom face următoarele constatări: La trecerea degetelor pe suprafaţa pielii vom putea constata gradul de fineţe alacesteia. La tenurile normale pielea este fină iar la celelalte tipuri de tenuri aspectul pielii este modificat fie din

Page 36: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

cauza uscăciunii fie din cauza comedoanelor sau a pustulelor şi chisturilor. La palpare vom simţi elesticitatea, aderenţa şi tonusul muscular, aspecte care sunt determinate de calitatea fibrelor elestice şi musculare din derm. La tenurile normaleacestea vor fi normale pe când la tenul uscat vor fi diminuate în funcţie de vârstă, iar la tenurile grase vor fi apropiate de normal. Tenurile uscate pierd mai repedetonicitatea şi elesticitatea din cauza suporului plastic al pielii care este extrem desubţire la aceste tenuri. În schimb la tenurile grase elasticitatea şi tonicitatea muşchilor se menţine într-o condiţie bună un timp mai îndelungat datorită suportului plastic binereprezentat. Aceste aspecte ne sunt deja anticipate de la examenul vizual adică: latenurile uscate unde apar riduri vom fi siguri că elasticitatea şi aderenţa suntdiminuate tocmai pentru că ridurile sunt generate de o diminuare a acestora. Latenurile grase unde suportul plastic este prezent, muşchii îşi păstrează elesticitatea un timp mai îndelungat. Prinzând pielea la nivelul pleoapei inferioare vom constata că se formează o cută care persistă la tenurile uscate şi atunci vom şti că avem o cantitate de apă insuficientă în piele sau cuta îşi revine rapid la normal şi în acest caz ştim că avem o cantitate de apăsuficientă în ţesuturi. Pentru a şti dacă pielea va reacţiona negativ la extragerea comedoanelor putem trasa olinie pe frunte cu capătul pensetei, dacă linia se colorează repede şi intens înseamnă că pielea este sensibilă şi manevrele făcute în timpul tratamentului nu trebuie să aibă intensitate prea mare. Există mai multe aparate cu care se poate face examinarea pielii dintre acestea celemai folosite sunt lupele, lampa Wood şi Ph –metru.

Examinarea cu lupa urmăreşte o apreciere mai exactă a aspectelor tenului.

Examinarea cu lampa Wood care este o lampă cu oxid de nichel care emite radiaţii ultraviolete, pune în evidenţă mai multe tipuri de fluorescenţe:

-albicioasă la tenul gras

-violacee la tenul normal-intunecată la tenul uscat

-slabă la tenul deshidratat

Examenul cu Ph-metru:

stabileşte valoarea Ph-ului care se situează între 0-14. Între0şi 7 pH-ul este acid, iar între 7 şi 14 pH-ul este alcalin. Se consideră valoarea normală a pH-ului situată între 4,5 şi 6,5. Ţinând seama de aceste valori la un ten uscatse va pune în evidenţă un pH acid, sub 7, iar la un ten gras vom găsi un pH alcalin, peste 7. Valoarea pH-ului este extrem de importantă pentru că ea ne dă relaţii despre sensibilitatea tenului la factorii microbieni. Cu cât pH-ul este mai alcalin cu atât predispoziţia tenului spre infecţii este mai mare. De aceea în timpul tratamentului trebuie să aplicăm produse şi procedee care să reducă valoarea pH-ului aducând-ospre zona de aciditate.

La final este stabilit diagnosticul de ten şi sunt trecute primele observaţii despre schema detratament propusă, precum şi sfaturile pentru îngrijirile pentru acasă.

Page 37: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

NUMELE :

VÂRSTA :

PROFESIA:

ALERGII :

RETUŞURI DE PROPUS:

Ten normal uscat gras uleios asfixicacneic

Riduri

Aspectulmorfologic

Aspectul pielii

Coloraţia

Imperfecţiuni inestetice

Granulaţia

Elasticitatea

Aderenţa

Turgor 

Tonus

Sensibilitate

Ph

Diagnostic

Interval detratament

Îngrijiri pentru acasă

Schema de tratament

Modulul 6

Calea spre un ten frumos: tratamentul cosmetic

Page 38: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Generalitati

Procesul de curatire, hranire, hidratare, tonifiere

Tonusul este starea fiziologica normala de contractie a muschilor. Datorita oboselii, varstei sau a unor tulburari interne, se poate instala atonia musculara. Pielea isi pierde aspectul ferm, intins, devine flasca.Tonusul diminuat (atonia musculara) este frecvent intilnita la tenurile senile, ca urmare a varstei inaintate, cand procesele chimice de la nivelul muschilor sunt diminuate, si la temurile casectice (consecinta a tulburarilor interne).

Tonifierea si revitalizarea tesuturilor se pot realiza prin tratamente cosmetice efectuate la cabinet si ingrijiri rationale aplicate la domiciliu.In cadrul tratamentului cosmetic se vor folosi toate procedeele mecanice, fizice, chimice, menite sa stimuleze fibrele elastice si musculare si procesele metabolice celulare, precum si cele de regenerare a pielii.

Mijloace de realizare a tonifierii

Mijloace mecanice

Masajul manual: folosind miscarile energice; ciupit, palmuit, tapetat, arpegii, efectuate cu rapiditate, dar fara intensitate, se produce o stimulare a fibrelor elastice si musculare, o activare a circulatiei sanguine si limfatice, o revitalizare a tesuturilor (obtinuta printr-o mai buna hranire a lor datorita afluxului sanguin).

Mijloace fizicePulverizarile reci, realizate cu Vaporelul. Folosind jetul filiform, lichidele sunt proiectate cu presiune, produc o lovire a pielii, stimuland fibrele elastice si musculare.

Pulverizarile se fac cu infuzii tonice, menta, rozmarin, lotiuni tonice, (de portocale), sucuri de fructe (capsuni, struguri albi, apa minerala).

Pulverizarile cu Carbatomul. Particulele de lichid (acid carbonic) fiind proiectate pe piele cu presiune actioneaza asupra fibrelor musculare, si elastice, stimulandu-le.

Scanteierile cu electrodul plat al Electrodermului peste o compresa umezita sau prin deplasarea lui la o mica distanta de piele. Scanteierile ce se produc actioneaza asupra fibrelor musculare si elastice. Ozonul produs in timpul descarcarilor electrice (scanteierilor) inlesneste procesele metabolice celulare, contribuind la refacerea si revitalizarea tesuturilor.

Masajul cu ventuza de pertrissage a Sebaspirului face o gimnastica musculara, stimuland tonusul fibrelor musculare actioneaza circulatia sanguina. Hiperemia ce urmeaza masajului inseamna un aflux marit de sange la nivelul pielii, bogat in substante nutritive si oxigen, precum si intensificarea schimburilor intercelulare.

Page 39: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Folosirea curentilor interferentiali ai Estetodinului. Datorita contractiilor ritmate se produce o gimnastica musculara si vasculara.

Pulverizarile calde cu vapori ozonizati folosind Vapozonul timp de 10 min peste crema de masaj sau mastile hranitoare, cu substante biologic active, se usureaza patrunderea acestora in piele.Vaporii ozonizati imbunatatesc respiratia cutanata, intensificand si procesele de oxigenare si de regenerare celulara, de la nivelul pielii si al muschilor.

IonizarileSe realizeaza cu fructe sau sucuri de fructe, cu actiune tonifianta: portocale, struguri albi.Folosirea vibratoruluiVibratiile produse de motorul vibratorului sunt transmise pielii prin piesele anexe. Actioneaza asupra fibrelor elastice si musculare, stimulind starea lor de contractie.Mijloace chimiceCuprind produsele active incorporate in creme, masti, infuzii lo-tiuni tonice, astfel:Vitaminele uleioase (A, E, F), incorporate in creme, patrund in piele si participa la procesele metabolice din piele, la refacerea si revitalizarea ei.

Extractele de fructe, algele marine, preparate din polen, laptisor de matca, extractele embrionare, introduse in creme si masti, furnizeaza pielii oligoelementele, aminoacizii necesari in desfasurarea proceselor metabolice celulare; materiile necesare pentru constituirea membranelor protoplasmatice, a fibrelor musculare, elastice.

Lotiunile tonice, esentele aromatice au o actiune chimica stimu¬lanta asupra fibrelor musculare si nervoase din piele.Procedeul clachetelorEste un procedeu folosit atat pentru hidratare, cat si pentru tonifiere (claquette inseamna plesnitoare).Folosind acest procedeu se actioneaza prin lovire asupra pielii (efect mecanic de stimulare a fibrelor musculare).Se confectioneaza din vata sau flanela dreptunghiuri de 5—6 cm. Se inmoaie in infuzii tonice (menta, rozmarin, salcim, alun) sau in apa minerala.Se aplica loviri ritmice pe regiunea geniana si in regiunea submentoniera, de jos in sus. Nu se apropie prea mult de ochi.Metoda se practica in completarea masajului la tenurile deshidratate, atone, anemice (cu o circulatie incetinita) sau la sfarsitul tratamentului.Prin actiunea mecanica de stimulare a fibrelor elastice si musculare si cea chimica (a solutiilor folosite) se reda pielii un aspect frumos.Procedeul clachetelor contribuie la o activare a circulatiei sanguine (vasoconstrictie urmata de vasodilatatie datorita actiunii mecanice la lovire). Afluxul de sange ce inunda fata dupa acest tratament, usureaza schimburile nutritive si revitalizeaza tesuturile.

Importanta rehidratarii in tratamentul cosmetic

Page 40: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Apa si grasimile constituie suportul plastic al pielii. Ele asigura aspectul intins, neted, catifelat al pielii. Deshidratarea se instaleaza ca urmare a unor tulburari in metabolismul apei, determinate de varsta, boala, stare de oboseala, sau actiunea prelungata a factorilor fizico-chimici.Este suficienta o mica modificare a echilibrului fiziologic, pentru ca proportia de apa sa se schimbe si sa determine modificari in aspectul epidermului.

Deshidratarea insoteste foarte frecvent un ten alipic, lipsit de grasimile protectoare ce asigura pielii impermeabilitate si impiedica evaporarea apei din straturile superficiale. Ea se intalneste frecvent insa si la tenurile grase, care au fost tratate cu solutii puternice degresante sau lotiuni alcoolizate sau tenurile grase cu seboree (datorita hidrofobiei sebumului).

Deshidratarea profunda afecteaza dermul si hipodermul. Se caracterizeaza printr-o cantitate scazuta de apa in spatiile celulare si intercelulare. Celulele sunt lipsite de turgescenta. Aspectul pielii este modificat; deshidratarea profunda constituie una din cauzele imbatranirii pielii.Prin procesul de rehidratare se urmareste folosirea in cadrul tratamentelor cosmetice a tuturor procedeelor menite sa restabileasca echilibrul hidric al pielii, sa redea aspectul frumos, tanar tenului.

Mijloace mecanice, fizice, chimice de rehidratare

Mijloace mecaniceMasajul manual este efectuat la tenurile uscate, alipiee, cu creme grase hidratate ce contin lanolina. Lanolina este o substanta ce inglobeaza o mare cantitate de apa, pe care o cedeaza apoi tesuturilor in timpul manevrelor de masaj.La tenurile grase, rehidratarea se obtine in timpul masajului, folosind creme saponante si infuzii de plante, in care se inmoaie permanent mana.

Mijloace fizice

Masajul cu peria rotativa: se obtine o inmuiere a stratului cornos, o indepartare a celulelor moarte de la suprafata pielii; se inlatura obstacolul din calea patrunderii lichidelor si a substantelor hidrofile;

Scanteierile cu electrodermul plat facial, peste comprese umezite in infuzii, apa minerala, peste creme grase’, masti hranitoare, usureaza patrunderea apei in tesutul cutanat.

Ionizarile cu sucuri de fructe sau fructe zemoase fac ca, prin fenomenul de electrosmoza sa fie introdusa in piele o cantitate apreciabila de apa si vitamine. Rezultate bune se obtin prin ionizarile fixe cu sucuri de fructe, miere;

Pulverizarile reci cu vaporelul sau folosind dusul difuz; se folosesc infuzii, ape minerale, lichidele dispersate in particule foarte fine au o putere mai mare de patrundere in piele;

Pulverizarile cu apa carbogazoasa sunt efectuate cu Carbatomul; datorita presiunii si dispersarii in particule fine a lichidului, este usurata patrunderea lui in tesutul cutanat;

Page 41: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Vaporizarile calde cu Vapozoriul, folosindu-l peste creme grase, in timpul masajului, peste masti, grase sau emoliente (apa este vehiculata spre straturile profunde ale pielii odata cu substantele nutritive absorbite in piele).

Vaporizarea indelungata si cu intensitate slaba la Vapofor asigura o slaba hidratare.

Mijloace chimiceMijloacele chimice cuprand cremele si mastile hidratante.Cremele cu lanolina restabilesc echilibrul hidric in straturile superficiale ale pielii.Mastile hidratante sunt cele preparate din sucuri de fructe, alge marine sau cu apa de mare. Ele furnizeaza pielii cantitati suficiente de apa (produc imbibarea stratului cornos) sau prin sarurile ce le contin impun retinerea apei la nivelul celular.

SUBSTANTE BIOLOGICE HRANITOARE

Pentru prepararea produselor cosmetice, de igiena, sunt folosite diferite materii prime naturale (vegetale, animale), anorganice, organice, sau anumite substante de sinteza.

Acestea actioneaza la suprafata sau in profunzimea pielii, stimuland functiile acesteia si imbunatatind aspectul estetic al tenurilor.

Vitaminele

Denumite si „catalizatori biochimici”, sunt substante organice necesare pentru desfasurarea proceselor vitale ale organismului. Acesta nu le poate sintetiza singur.Sunt introduse in organism prin alimentatie, iar la nivelul pielii prin produse cosmetice.Lipsa vitaminelor in organism (carenta) produce tulburari importante.

Vitaminele se impart in liposolubile (A, D, E, F) si hidrosolubile (B, O, PP).In tratamentele cosmetice se folosesc in special cele liposolubile, care strabat mai usor barierele pielii.Vitamana A intervine in procesul de regenerare celulara si a parului. Cremele ce contin aceasta vitamana dau un aspect neted, catifelat pielii.Vitamana E (frecventa in uleiul de germeni de porumb) activeaza circulatia sanguina, formarea celulelor; are o actiune fotoprotectoare.Vitamana F este considerata ca un biocatalizator al metabolismului substantelor grase. Prin folosirea ei se combate fenomenul de cadere a parului, formarea matretii, uscarea si ridarea pielii.Vitamana D se gaseste in galbenus, drojdie. Combate formarea matretii, congestionarea pielii si amelioreaza starea de seboree.Fitohormonii

Sunt folositi la prepararea unor substante cosmetice (fitocosmeticele). Ele exercita asupra pielii o actiune eudermica, accelereaza diviziunea celulara, imbunatatesc circulatia sanguina, stimuleaza elasticitatea si tonusul muscular.

Page 42: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

AminoaciziiSunt compusi organici ce intra in compozitia proteinelor. Aminoacizii folositi in cosmetica sunt obtinuti prin hidroliza anumitor proteine.Cisteina, triptofanul, valina si metionina sunt frecvent folosite la prepararea produselor cosmetice.

Cisteina intra in compozitia parului, se foloseste in lotiunile aplicate in regiunea paroasaa capului.

Metionina furnizeaza sulful necesar pielii: in procesul de cheratinizare.Cremele cu aminoacizi sunt indicate tenurilor atone, aplicate pentru revitalizarea tesuturilor, pentru restabilirea mantalei acide.

OligoelementeleIn cantitati mici, au rol de catalizatori ai proceselor metabolice si de transportori de energie. Intra in compozitia unor enzime. In cosmetica se aplica indirect prin folosirea unor extracte de tesuturi, laptisor de matca.Pot fi metale (Fe, Mg, Zn, Cu, Ni) sau nemetale (I, F, Br).

Extractele placentareFolosirea lor a fost propusa de profesorul sovietic Filatov.Se prepara sub forma de solutii apoase, alcoolice sau uleioase, conditionate in fiole inchise. Pot fi incorporate in creme, emulsii, care permit patrunderea lor prin stratul Cornos al epidermului pana la nivelul stratului germinativ.Extractul de placenta se poate obtine si prin liofilizare (uscarea in vid inaintat si racire). Pentru folosire este dizolvat in apa.Contine : hormoni, enzime, vitamine.

Algele marineDin unele alge verzi sau brune se prepara extracte alginate. Acestea contin importante cantitati de vitamine A, C, glucide, substante, albuminoide, iod, fier, ealciu. Se folosesc incorporate in creme, masti cosmetice si lotiuni, da tenurile fanate, atone, deshidratate. Au efect emolient, rehidratant si nutritiv.

Extractele de tesut conjunctivSe folosesc incorporate in creme. Mentin integritatea si tineretea tesutului conjunctiv.Uleiurile animaleSunt usor asimilate de piele. Se incorporeaza in creme sau emulsii. Previn uscarea pielii si imbatranirea ei.

Uleiurile vegetale Se incorporeaza in creme, emulsii, uleiuri de par. In cosmetica se folosesc: uleiul de avogadro, migdale dulci, masline, germeni de porumb.

Page 43: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Prin continutul bogat in vitamine, acizii grasi esentiali au o mare valoare, stimuland procesele biologice de la nivelul pielii.

PolenulAre un continut ridicat de vitamine si aminoacizi. Este folosit incorporat in creme, masti.

NamolurileDatorita continutului in peloizi, se produce la nivelul pielii o crestere a activitatii enzimatice, o imbogatire a tesuturilor in substante nutritive, o intensificare a schimburilor metabolice ale proceselor imunologice.Produsele cosmetice cu Pelobiol, prin actiunea lor biostimulatoare, imbunatatesc starea de elasticitate a pielii, echilibreaza secretia seboreica, stimuleaza tonusul muscular.

Apa de mareDatorita continutului ridicat in saruri minerale se foloseste incorporata in produsele cosmetice necesare pentru mentinerea proceselor vitale, pentru reglarea presiunii osmotice si a schimburilor intercelulare. Este folosita si in tratamentul barbiei duble.

MIJLOACE MECANICE, FIZICE, CHIMICE DE REALIZARE A HRANIRII

Mijloace mecanice:

Masajul manual efectuat asupra pielii folosind miscarile energice executate cu o anumita rapiditate inlesnesc absorbtia produselor aplicate pe piele datorita faptului ca produc:

o golire a folieulului de surplusul de sebum;

provoaca o activare a circulatiei sanguine, locale;

indeparteaza minusculele bule de aer situate in porii sebosudorali.

Mijloace fizice:

agentii termici: radiatii infrarosii, comprese calde, vaporii ionizati si ozonizati, scanteierile cu electrodul aparatului de inalta frecventa, aplicate peste creme grase nutritive sau masti grase; vor favoriza patrunderea substantelor in piele;

pulverizarea solutiilor sau uleiurilor sub forma unor particule fin dispersate si cu o oarecare intensitate fac ca acestea sa patrunda cu usurinta in piele;

ionizarile cu fructe proaspete, datorita disocierii in ioni a sucurilor de fructe, acestia patrunzand mai usor pana in straturile profunde ale pielii.

Mijloace chimice:

Page 44: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

aplicarea mastilor calde de parafina peste o crema grasa hranitoare usureaza absorbtia substantelor nutritive sub actiunea caldurii degajate de aceasta;

impachetarile cu uleiuri calde constituie un mijloc de hranire a pielii;

aplicarea produselor grase, vitaminizate.

Asimilatia cornoasaAceasta asimilatie reprezinta combinarea directa a unor produse cu cheratina, care formeaza stratul cornos al epidermului.Cheratina, sulbstanta principala a stratului cornos, este o scleroproteina. Se poate combina cu unele substante care o mentin intr-o oarecare stare de umiditate, facand-o sa absoarba grasimi sau constituenti grasi hidrofili. Produsele cosmetice care contin astfel de substante patrund in celulele aplatizate si se contopesc cu lipidele naturale. Ele dau stratului cornos o oarecare turgescenta. Beneficiaza de aceasta asimilare pielea fina, uscata, sensibila la intemperii.Un astfel de exemplu il constituie preparatele care bronzeaza. Aceste preparate nu sunt colorate si nici nu favorizeaza pigmentogeneza, ci sunt substante ce se combina cu acizii aminati ai cheratinei, formand o coloratie bruna care rezista la spalat. Coloratia dispare dupa cateva zile, pe masura ce se produce eliminarea fiziologica a celulelor cornoase moarte.

Aspectul stratului cornos si a stratului descuamant joaca un rol foarte important din punct de vedere estetic.Stratul cornos, este constituit din celule cheratinizate, aplatizate, deshidratate, legate intre ele prin substante grase. Privite cu lupa se vad asperitatile celulelor in curs de descuamare. La palpare, pielea este rugoasa.

Pentru a reda aspectul neted, catifelat al pielii, se recurge la hidratarea pielii. Majoritatea produselor cosmetice moderne actioneaza prin umflarea epidermului, ceea ce da pielii ofilite sau aspre o aparenta supla si intinsa.Apa continuta in aceste produse, activ legata de substantele hidratante sau de lipidele hidrofile, imbiba cu usurinta stratul cornos, dand rezultatul estetic dorit.

Ridurile - cauze, clasificare, profilaxie

RIDURILE

Cu vârsta pielea îşi pierde din elasticitate şi nu mai poate reveni la poziţia iniţială rămânând pliatăceea ce are drept urmare apariţia ridurilor. Ridurile pot fi împărţite :

a)riduri de plisare ( încreţire) cum sunt ridurile de la nas, buze, frunte

b)riduri de lăsare ( supărare, prăbuşire ) ca laba gâştei, a comisurilor bucale, a pleoapelor inferioare,obrajilor, gâtului, bărbiei, care se pot ameliora prin tratament. Ridurile apar de obicei într-o anumită ordine :

cele verticale şi orizontale ale frunţii

Page 45: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

ridurile de la ochi

cutele care pornesc de la nas spre comisura buzelor Cu înaintarea în vârstă se ridează pleoapele şi deasupra buzei superioare , apar riduri verticale. Cutoate că apariţia ridurilor este de obicei rezultatul vârstei şi persoanele tinere pot suferi de această problemă, mai ales cei cu pielea sensibilă, uscată. Ridurile fine se pot transforma în adevărate riduridacă nu se iau măsuri de protejare, hrănire şi tonifiere a pielii.Cauze :

contractarea exagerată, repetată a muşchilor feţei

expunerea neraţională la soare care determină deshidratarea pielii, uscarea şi descoamarea ei,astfel devenind mai aspră şi lipsită de supleţe

lumina prea puternică, care face ca ochii să se strângă, cu timpul apărând laba gâştii

slăbirea rapidă

cititul l a lumină slabă

factori meteorologici - vânt, frig, căldură, umiditate, variaţii de temperatură, poluare atmosferică

lipsa dinţilor modifică enorm fizionomia prin retracţia buzelor şi înfundarea obrajilor

modul defectuos de viaţă - consum de noxe, insomnia

lipsa de îngrijire sau o îngrijire prost înţeleasă a tenului - machiajul neadecvat. Cele mai frecvente riduri sunt: verticale şi orizontale ale frunţii, laba gâştii, de o parte şi de alta acomisurilor labiale. Ridurile pot fi superficiale sau de expresie şi profunde de bătrâneţe. Pentru tratamentul preventiv şi curativ al ridurilor se recomandă masajul, gimnastică facială şi alte tratamente cosmetice adecvate prin vibromasaj, presoterapie sau alte terapii. Se acţionează pe pielea unsă şi hidratată utilizând creme bine hidratate cu extracte de plante şi substanţe biologice: lecitină, colesterol, alge, nămol, vitamine, produse tisulare, hormoni. Loţiuni antirid, creme, măşti antirid. Peelingul: este o metodă care poate fi folosită înainte de arecurge la lifting. Constă în descuamarea p ie l i i , cu metode f i z ice sau ch imice provocând formarea unui nou ţesut cutanat . Pr in peel ing se excită în acelaşi timp celulele profunde ale pielii - se stimulează astfel formarea de colagen nou. Epidermul astfel este foarte întins , ridurile se atenuează iar cele mai puţin profunde dispar pentru oanumită perioadă. Peelingul nu este eficient la persoanele cu riduri în reţea, adânc săpate în piele. Dacă nici peelingul nu dă rezultate se recurge la chirurgia estetică. În general, liftingul dă rezultate excelente obţinându-se un aspect tineresc, dar după câţiva ani muşchii încep să se relaxeze, ceea ce impune o nouă operaţie.

Modulul 7

Page 46: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Actiunile terapeutice ale tratamentului cosmetic

Cosmetice naturale - o data pe saptamana este suficient

Daca pielea este uscata, sensibila si ai impresia ca te strange, atunci trebuie sa stii ca filmul hidrolipidic care iti protejeaza pielea este alterat de poluare sau datorita modului de viata agresiv al organismului: fumatul, mese putin echilibrate, stresul etc. O situatie des intalnita si care agraveaza situatia este folosirea unor cosmetice care nu sunt adecvate tipului nostru de ten. Nu ne vom satura niciodata sa repetam: prea multa ingrijire nu face decat sa agreseze pielea. O masca naturala nu trebuie folosita decat o data pe saptamana, ba chiar la 15 zile. Timpul cat trebuie tinuta masca pe fata nu trebuie sa depaseasca 10 minute si nu uitati ca masca nu trebuie pastrata pentru o alta utilizare. Evitati conturul ochilor si buzelor, spalati cu apa calduta si apoi aplicati un ulei vegetal sau o crema hidratanta bio.

Acelasi lucru trebuie facut si in cazul gomajului. Daca aceasta etapa doreste sa elibereze pielea de celulele moarte si sa usureze puterea de patrundere a activilor continuti in masca, ea nu este indispensabila decat daca pielea o cere. Daca nu aveti timp sa realizati o masca, puteti sa optati pentru una din mastile naturale gata facute. Cu toate acestea, cele pregatite acasa prezinta multe avantaje: ele lasa libera imaginatia si permit sa se realizeze o ingrjire 100% naturala si putin costisitoare.

Produsele de infrumusetare - trebuie sa fie delicate si totusi eficiente, cu cat mai putine toxine si, de ce nu, ieftine, doar asa devin accesibile pentru majoritatea dintre noi.

Cosmetice naturale preparate in casa

Avantajele cosmeticelor naturale constau in faptul ca nu contin produsi toxici aditionali, conservanti, sunt proaspete, ieftine si cu adevarat eficiente. Din pacate insa, necontinand conservati, trebuie folosite doar atunci cand sunt preparate, nu se recomanda pastrarea lor un timp indelungat decat in anumite cazuri.

Argila - de baza datorita sarurilor sale minerale

Acest "pamant" se distinge prin capacitatea sa de absorbtie si puterea sa de penetrare. Pe de o parte absoarbe impuritatile si toxinele, pe de alta incarca pielea cu minerale. Bineinteles, exista mai multe tipuri de argila. Cea verde este destinata tenurilor grase sau cu probleme. Cea galbena este foarte buna pentru toate tipurile de ten. Cat despre argila roz, adica un amestec de argila rosie si alba, ea este foarte blanda si recomandata tenului sensibil.

Iaurtul

Este unul dintre cele mai importante ingrediente nutritive pentru organism. Nu demult s-a demonstrat ca iaurtul este benefic pentru ingrijirea pielii. Care sunt proprietatile sale benefice in tratamente si cum veti folosi iaurtul in retetele cosmetice? Vom cauta un raspuns cat mai detaliat.

Page 47: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Tratament cu iaurt?

In mare parte, toata lumea cunoaste avantajele consumului de iaurt.

Iaurtul este un element bun pentru sistemul imunitar si in acelasi timp, cel mai bun aliment natural. Gratie continutului mare de bacterii vii, benefice pentru organism, iaurtul poate fi aplicat pe piele, nu numai consumat. In plus, multe tipuri de iaurt contin probiotice, niste micro-organisme vii care ajuta la mentinerea unui sistem echilibrat si sanatos. Studiile efectuate in ultima perioada au aratat ca femeile care consuma regulat iaurt, sunt mai putin expuse infectiilor. De asemenea, substantele active din iaurt reduc riscul aparitiei cancerului de colon, diminueaza dezvoltarea hipertensiunii arteriale si previne osteoporoza.

Ce beneficii are iaurtul asupra pielii?

Cercetarile realizate in ultima perioada arata ca putin iaurt aplicat pe piele are rolul de a curata si hidrata. Iaurtul poate fi utilizat pe orice tip de ten. Fiind bogat in acid lactic, iaurtul este benefic si in cazul pielii mature.

Uleiuri vegetale - o putere protectoare

Uleiurile esentiale vegetale reconstituie filmul hidrolipidic. Penetrand atat derma, cat si epiderma, acizii lor grasi esentiali actioneaza in profunzime. Toate uleiurile vegetale pretioase - trandafir, mosc, migdala dulce, arganier - pot intra in compozitia unei masti. Daca preferati ceva simplu, folositi uneiul de masline din bucataria dvs. Trebuie totusi sa aveti grija sa fie facut prin presare la rece.

Mierea si aloe vera - hrana pentru piele

Este hidratanta, hranitoare, antibacteriana, antibiotic. Mierea poate fi inlocuita cu success de catre aloe vera, cu calitati asemanatoare mierii de albine.

Masca faciala cu iaurt si drojdie de bere - cosmetice naturale

Daca aveti tenul gras incercati urmatoarea reteta, cu o lingurita de drojdie de bere si iaurt. Drojdia de bere se amesteca cu iaurtul (suficient) pana cand se formeaza o pasta. Intindeti pe fata si pe gat si lasati aproximativ 20 minute. Clatiti cu apa rece.

Masca pentru tenul gras - cosmetice naturale

Tenul cu exces seboreic are nevoie de hidratare apoasa (nu grasa), de curatare si de substante care regleaza ritmul secretant al glandelor de la nivelul pielii. De aceea va propunem o masca delicata pentru care aveti nevoie de un albus de ou, o lingura de miere, doi castraveti si zeama de la o lamaie. Albusul de ou se bate bine pana devine o spuma. Castravetii se curata de coaja si se piseaza bine, iar lamaia se stoarce. Mai apoi se pun peste albusul de ou crema castravetii

Page 48: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

pisati cu tot cu zeama, se adauga zeama de lamaie, lingura de miere si se amesteca foarte bine pana cand continutul devine omogen. Apoi se intinde pe fata masand timp de 5 minute si se lasa masca sa actioneze timp de jumatate de ora, stergandu-se apoi cu un prosop umed. Se recomanda sa nu intindeti masca in zona ochilor.

Gomaj cu lapte si orez - cosmetice naturale

Pentru tonifierea si intinerirea pielii va recomandam o masca pe care o obtineti simplu, din orez si lapte. Se macina fin, la rasnita, trei linguri de orez (sau mai mult, daca doriti sa aveti gata facut) si se ia din praful obtinut o lingura care se amesteca cu o lingura de lapte. Cele doua ingrediente sunt amestecate pana cand continutul devine omogen si se aplica pe gat masand usor timp de 10 minute. Nu se va mentine crema mai mult de 15 minute (cu tot cu timpul masajului). Orezul catifeleaza pielea si ii confera o stralucire deosebita.

Concentrate in activi nutritivi, purificatoare sau de netezire, mastile ofera o stralucire incomparabila. Relaxata si frumoasa, pielea se rasfata. De aceea trebuie sa ne gasim mereu macar 10 minute pentru a-i arata cat de mult o iubim. In cazul unui ten gras, de culoare pamantie si cu pori foarte mari se foloseste o masca pe baza de rosii: pe locurile cu pori se aplica bucatele de rosie si se tin cateva minute.

Masca purificatoare - cosmetice naturale

Ingrediente: 1 lingurita de argila verde, 2 lingurite de branza alba, 1 lingurita de suc de portocale. Asupra tenului gras, palid actioneaza foarte bine masca din morcov. Se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu o cantitate mica de talc si se intinde pe fata.

O alta masca recomandata pentru tratarea tenului gras este urmatoarea: se da pe razatoare un morcov, se amesteca cu un albus de ou batut spuma, apoi se adauga faina pana se obtine o pasta omogena; se intinde pe fata si pe gat pentru 20 de minute. PH-ul otetului de cidru, cu proprietati astringente este foarte asemanator cu cel al pielii, ceea ce face din acesta un produs de infrumusetare foarte eficient si putin costisitor. Este excelent pentru tenul gras si cu probleme. Folosindu-se impotriva acneei juvenile sau cosurilor, el previne aparitia comedoanelor. In plus, prin inchiderea porilor, otetul de cidru contribuie, datorita actiunii sale antioxidante, la mentinerea unui ten tanar cat mai mult timp.

O alta calitate a otetului de cidru este indepartarea oricarei urme de sapun si anularea reziduurilor de calcar si clor continute de apa, care provoaca senzatii neplacute de mancarime si de asprime a tenului. Este suficient sa lasati sa curga apa calduta in chiuveta si sa adaugati o lingurita sau doua de otet de cidru parfumat dupa preferinte. Oricine poate sa obtina otetul cosmetic plecand de la un otet obisnuit de cidru, diluat cu apa si aromatizat cu plante sau cu esente de flori. Otetul se poate compara din punct de vedere financiar si calitativ cu toate cremele sau mastile lifting, al caror pret este piperat. Trebuie doar sa-l utilizati ca orice produs, dupa modul urmator: pe o piele perfect curata aplicati otetul de cidru nediluat, iar apoi puteti

Page 49: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

sa aplicati machiajul. Iata doua retete care pot foarte bine sa completeze sau sa inlocuiasca gama de produse cosmetice

Crema hidratanta - cosmetice naturale

- 45 ml (3 linguri mari) ulei de masline, 45 ml ulei de germeni de griu, 45 ml ulei de turnesol, 45 ml otet de cidru, 4 galbenusuri de ou.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Amestecati uleiurile, bateti galbenusurile de ou, iar apoi adaugati uleiurile amestecand usor. Incorporati si otetul de cidru si amestecati. Compozitia se pune intr-un mic borcan care se pastreaza in frigider. Utilizati aceasta crema pentru hidratarea pielii.

Masca pentru calmarea tenului sensibil - cosmetice naturale

- 60 ml (4 linguri) de faina de ovaz- 15 ml (1 lingura) de otet de cidru- 45 ml (3 linguri) de apa. Diluati otetul de cidru in apa, apoi amestecati cu faina astfel incat sa obtineti o pasta consistenta (daca este nevoie puteti sa mai adaugati putina faina). Se aplica uniform pe fata si se lasa pana se usuca. Spalati apoi cu apa calda. Tonifiati apoi cu otet de cidru. Otetul de cidru utilizat pentru cosmetice nu trebuie sa contina mai mult de 4,5 la suta acid acetic. Nu trebuie sa fie filtrat si nici pasteurizat si trebuie sa aiba o culoare deschisa aurie si limpede. O buna alternativa la cosmeticele care contin substante sintetice sunt produsele pregatite acasa, din ingrediente naturale usor de procurat si bine tolerate de organism.

Va prezentam in continuare cateva idei simple pentru astfel de produse. Pornind de la acestea veti putea apoi sa va creati propriile retete.

Tratament pentru hidratare - cosmetice naturale

- o cana de iaurt, o lingura de miere, o lingura de polen, o lingura de ulei de in. Amestecati toate ingredientele bine. Intindeti pe fata, gat si decolteu. Dupa 20 minute clatiti cu apa calduta. Continutul ramas depozitati-l in frigider. Pasta este suficienta pentru a se utiliza de 2-3 ori. Repetati procedeul zilnic sau de 2-3 ori pe saptamana.

Curatator cu iaurt si capsuni - cosmetice naturale

Ingrediente: un sfert cana de iaurt, 2-3 capsuni coapte. Zdobiti capsunile si amestecati-le cu iaurtul. Intindeti pasta obtinuta pe fata si pe gat. Clatiti cu apa rece, dupa 20 minute. Bateti spuma un albus de ou, adaugati doua linguri de suc de castravete proaspat stors si amestecati bine. Este o masca foarte indicata pentru pielea ofilita cu pori mari. Iata si o reteta foarte veche pentru pielea grasa: luati cativa castraveti mici, curatati-i si taiati-i marunt; puneti castravetii taiati intr-un pahar (pe jumatate), apoi umpleti paharul cu alcool, acoperiti-l cu ceva si puneti-l la soare. Dupa 12 zile strecurati continutul si frectionati-va fata in fiecare zi cu lichidul obtinut. Pentru tenul gras se poate prepara o lotiune din 80 ml apa de hamamelis si 20 ml tinctura de salvie in care s-au dizolvat 4 picaturi de ulei de rozmarin. Iar pentru tenul uscat si sensibil este recomandata o lotiune din 90 ml apa de trandafiri sau de portocal si 10ml tinctura de galbenele.

Page 50: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Acestea, de asemenea, sunt cantitati suficiente pentru mai multe utilizari si e recomandabil ca, intre timp, sa fie pastrate in frigider.

Ingrijirea mainilor cu iaurt

Se combina sucul unei lamai cu o jumatate de cana de iaurt. Puneti cateva ore la frigider si apoi aplicati prin masaj pe maini si unghii. Clatiti si uscati mainile. Pentru a avea mainile fine si suple, utilizati acest tratament o data pe saptamana. Pentru orice tip de ten este indicata o masca din rosii si branza de vaci: se amesteca doua lingurite de branza proaspata, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, o rosie taiata bucatele; pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute; se spala cu apa calduta, apoi se limpezeste cu apa rece. Tot pentru orice tip de ten este indicata o masca de legume combinate: se curata de coaja un castravete, apoi se aplica pe fata si pe gat pentru 3-5 minute; dupa aceasta procedura pe fata se aplica un morcov dat pe razatoare amestecat cu un galbenus de ou (procedura dureaza 20 de minute); masca se spala cu apa calduta, iar apoi cu apa rece.

O masca din morcov ras improspateaza foarte mult tenul. Pe fata curata se pune un strat subtire de morcov si se lasa pentru 20 de minute. Pielea este hidratata si catifelata si de urmatoarea masca: un morcov ras se amesteca cu o lingura de lapte si se aplica pe fata. Fata se curata foarte bine cu suc de morcov.

Urmatoarea masca se potriveste pentru orice tip de piele: doua linguri de branza de vaci, o lingura de lapte, o lingurita de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe razatoare, putin patrunjel. Pasta obtinuta se intinde pe fata pentru 15-20 de minute, apoi se inlatura cu apa calda; dupa aceasta procedura se limpezeste fata cu apa rece. Se dau pe razatoare trei morcovi, se adauga o lingura de piure de cartofi proaspat pregatit, o jumatate de galbenus de ou; se amesteca bine si se intinde pe fata intr-un strat egal; este o masca foarte indicata pentru redarea prospetimii tenului.

Lapte demachiant - cosmetice naturale

Laptele de migdale este un demachiant potrivit pentru toate tipurile de ten. Acesta se poate prepara din 50 g migdale dulci, 200 ml apa de trandafiri sau de portocal, 1 g pulbere din radacina de angelica. Migdalele se piseaza turnand cate putina apa de trandafiri, se adauga radacina de angelica si se amesteca bine totul. Pentru tenul uscat se poate prepara un demachiant special din 100 ml apa de trandafiri sau de portocal incalzita putin (maxim 30oC) pentru a putea dizolva in ea o lingura de miere si 20 g lapte praf; se adauga 20 ml ulei de migdale dulci si 20 ml ulei de avocado; se pastreaza la frigider. Cantitatile sunt suficiente pentru mai multe utilizari, de aceea e bine ca aceste creme naturale sa fie pastrate la frigider, de preferinta in recipiente din sticla.

O data pe saptamana se poate realiza un tratament pentru curatarea pielii si indepartarea celulelor moarte. Acesta consta in masarea blanda a pielii (dupa ce a fost umezita in prealabil cu apa) cu malai, cu tarate de grau ori cu un amestec din: un pahar malai, o jumatate de pahar

Page 51: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

faina de grau, un pahar lapte praf. Amestecul este suficient pentru mai multe utilizari, intre timp pastrandu-se intr-o cutie inchisa ermetic. Dupa masaj, pielea se clateste cu apa din belsug. Tot saptamanal se pot face bai de aburi si se pot aplica masti din fructe, smantana, miere, drojdie de bere, fiecare contribuind in modul sau specific la intretinerea frumusetii si prospetimii tenului.

Dupa demachiere este binevenita o lotiune pentru fata. O astfel de lotiune poate fi preparata simplu, din 50 ml apa de trandafiri sau de portocal, o jumatate de lingurita de miere, 50 ml apa de hamamelis si 10 picaturi tinctura de musetel. Se dizolva mierea in apa de trandafiri si apa de hamamelis putin incalzite, se adauga tinctura de musetel, se pune amestecul intr-un recipient din sticla de culoare inchisa si se agita. Una dintre cele mai vechi retete de

crema pentru fata a fost inventata de catre greci si se compunea din ceara de albine, ulei si apa.O astfel de crema, dar mai imbogatita, poate fi preparata din: o lingura ceara de albine, 150ml ulei presat la rece (poate fi de porumb, de masline, de susan), o lingura gel de aloe vera, doua linguri unt clarificat, cateva picaturi de ulei volatil (musetel, lavanda, portocal sau un altul, dupa preferinte). Ceara de albine se topeste in putina apa fierbinte, apoi se adauga treptat untul clarificat, gelul de aloe vera (care in prealabil a fost amestecat impreuna cu uleiul) si uleiul volatil. Se pot adauga si cateva picaturi de ulei de migdale pentru efectul antirid al acestuia. Se amesteca continuu pana cand crema se raceste, apoi se pune intr-un vas de portelan in care se pastreaza la frigider. Din 20-30 picaturi de ulei de migdale amestecate in 20g unt clarificat se poate prepara o crema foarte eficienta contra ridurilor fine din jurul ochilor; si aceasta se pastreaza in conditii mai bune la frigider.

Masca impotriva oboselii - cosmetice naturale

Ingrediente: 2 linguri de faina de ovaz, 1 lingurita de apa de flori de portocalm, 1 lingurita de miere, 2 picaturi de ulei essential de portocala, lapte proaspat.

Masca anti-oboseala - cosmetice naturale

O compozitie de argila alba, hidratanta si purifianta, uleiuri esentiale anti-batranete, ulei de migdala dulce, de albastrita. In cazul porilor foarte mari este bine sa va puneti pe fata bucatele de rosie sau sa inmuiati o bucata de pinza in suc de rosii, apoi sa va acoperiti fata cu ea pentru 15-20 de minute.

TEN MATUR

Masca tonifianta de zmeura

(zmeura contine vitaminele A, C si pectine, ingredient avand darul sa improspateze pielea obosita). Pielea flasca, obosita isi va recapata clar fermitatea cu ajutorul acestei masti. Se

Page 52: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

zdrobesc 100g de zmeura proaspata si se amesteca cu 20 g de tarate de migdale, 20 g de miere si 1 galbenus. Se intinde pasta pe fata, gat si decolteu si se lasa minimum 30 de minute sa actioneze. Se clateste cu apa calduta.

1. Masca cu iaurt si citrice

- o cana de iaurt, o lingurita suc de lamaie, o lungurita de portocale. Se amesteca toate ingredientele si se aplica direct pe fata si pe gat. Dupa aproximativ 20 minute clatiti cu apa rece.

2. Masca cu iaurt si dovleac

- un sfert de cana iaurt, un sfert de cana dovleac (dat pe razatoare), o lingurita de miere. Ametecati toate ingredientele pana cand se formeaza o pasta. Intindeti pe fata si pe gat, iar dupa 20 de minute clatiti cu apa rece.

3. Exfoliant facial cu iaurt si ceai verde

- un pliculet de ceai verde, iaurt, cateva picaturi de ulei esential (de care doriti). Desfaceti pliculetul de ceai si puneti-l intr-un recipient. Adaugati iaurt si amestecati pana cand se obtine o pasta. Adaugati cateva picaturi de ulei si apoi aplicati pe fata si pe gat, cu miscari circulare. Dupa 10 minute clatiti cu apa rece.

4. Lotiune cu iaurt

- doua lingurite de iaurt, doua lingurite de zahar, o jumatate de cana de lapte caldut. Toate ingredientele se amesteca bine. Lotiunea obtinuta se aplica pe piele, masand usor. Se poate aplica pe zonele care vreti sa fie catifelate si netede; fata, gat, maini, bust sau picioare. Dupa aproximativ 10 minute, clatiti cu apa claduta. Castravetii contin zahar, vitamine, saruri minerale care contribuie la imbunatatirea asimilarii produselor albuminice si a digestiei. In medicina populara, castravetii proaspeti si sucul din ei se folosesc in cazul afectiunilor stomacale, ale ficatului si ale rinichilor. Pentru protejarea tenului, a pielii de pe maini si gat, castravetii sunt folositi si in cosmetica populara.

Masca pe baza de castraveti insanatoseste pielea, o catifeleaza, face sa dispara porii, albeste pielea; este recomandata in cazul tenului obosit si vestejit, cu pori mari si cosuri. Atunci cand curatati un castravete, lasati pe coaja mai mult miez; puneti-va aceasta coaja pe fata. Daca intre momentul in care ati curatat castravetele si momentul in care folositi coaja in scopuri cosmetice au trecut cateva ore, nu va temeti sa puneti coaja la frigider; proprietatile sale extraordinare se vor mentine. Dati pe razatoare un castravete, pasta obtinuta puneti-o pe o bucata de panza si acoperiti-va cu ea fata pentru cateva minute.

TENUL USCAT

Va puteti masa pielea fetei cu o bucata de castravete proaspat, iar dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece. Pentru tenul uscat, una dintre cele mai folosite masti faciale

Page 53: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

preparate in casa se obtine din gelatina cosmetica, o lamaie sau portocala si un ou. Obtii masca perfecta pentru redarea stralucirii si elasticitatii tenului tau, stimuland producerea de colagen.

Gelatina se aseaza pe foc, intr-un vas, impreuna cu sucul de la o lamaie sau portocala. Dupa ce s-a omogenizat, ia vasul de pe foc si amesteca pana se raceste, fara a se intari. Adauga si galbenusul unui ou si masca ta este gata. Se aplica pe fata si decolteu si se lasa 20 de minute sa actioneze.

Masca din miere si avocado

Se amesteca fructul de avocado pisat cu miere si se adauga pe fata seara, inainte de culcare. Dupa 20 de minute se indeparteaza cu apa rece si esti gata de inca o saptamana la serviciu. In topul celor mai la indemana si comune masti faciale se afla si cea cu miere simpla, pentru ca produsul poliflor sau cel de salcam este bogat in vitamine si minerale si ajuta la indepartarea acneei sau a semnelor inestetice, hranind in profunzime pielea. Tot pentru pielea uscata se foloseste foarte mult masca faciala de grefa si miere. Se amesteca energic pana se obtine o pasta omogena si se aplica pe fata. Dupa 25 de minute poti clati fata si vei repeta tratamentul de trei ori pe saptamana, pentru ca tenul tau sa fie complet hidratat.

Iaurtul este un alt ingredient care poate fi folosit ca masca faciala. Se recomanda cu preponderenta persoanelor care au tenul uscat, se exfoliaza, iar punctele negre nu le dau pace. Se aplica de trei ori pe saptamana, pe fata si decolteu si se indeparteaza dupa 20 de minute. Apa in care ai adaugat bicarbonat de sodiu poate fi si ea o masca de fata eficienta. Daca nu vei astepta sa se dizolve intreg bicarbonatul, vei obtine o masca abraziva cu care iti vei curata fata in fiecare seara pentru indepartarea celulelor moarte. Tot pentru pielea sensibila a fetei si decolteului, poti prepara o crema din iaurt, ulei de masline, putina sare si tarate. Vei obtine o masca abraziva care va indeparta celulele moarte si iti va hrani pielea in profunzime.

Tratament cu iaurt pentru tenul uscat

Ingrediente: iaurt, miere, ulei de masline, lemn de santal, turmeric/sofron indian. Se amesteca toate ingredientele bine si se intinde pe ten, lasand un sfert de ora. Clatiti cu multa apa.

Masca pentru piele uscata - cosmetice naturale

-1 lingura de smantana proaspata, 1 lingura de miere, 1 lingura de piersica strivita, 1 lingurita de ulei de sambure de caisa, 3 picaturi de ulei esential de trandafir.

Masca pentru piele foarte uscata sau iritata - cosmetice naturale

-2 linguri cu miere lichida, 1 albus de ou batut spuma, 100 gr de faina de ovaz, apa florala de tei- Pentru tenul uscat este recomandata de asemenea o masca din rosii: se amesteca o rosie data

Page 54: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

pe razatoare cu o cantitate mica de amidon pana se obtine o pasta, apoi se adauga citeva picaturi de ulei vegetal. Masca se intinde pe fata pentru 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta.

Ingrijirea pielii cu iaurt si argila

- un albus- o lingurita de iaurt- o lingura de argila (ALBA)- o lingura de miere. Ingredientele toate se amesteca pana cand se formeaza o pasta. Se aplica pe ten. Rezulatul: ten curatat, tonifiant si hidratat.

Masca cu iaurt, morcovi, piersici si castraveti

- 3/4 cana iaurt, un morcov, o jumatate de piersica, o jumatate de castravete. Puneti toate ingredientele intr-un blender. Pasta obtinuta se aplica pe piele pentru 10 minute. Clatiti cu multa apa. Veti simti pielea hidratata si catifelata. Daca pielea este putin prea uscata si crapata, puteti pregati laptele de castravete: cateva bucatele de castravete se pun in lapte si se lasa intr-un loc racoros 24 de ore. Dimineata se unge fata cu acest lapte. Atunci cind s-a uscat se spala cu apa rece. Sucul de castravete catifeleaza pielea si ii reda elasticitatea pierduta. O lingura de suc de castravete se amesteca cu o lingura de ulei de migdale si se unge cu acest amestec fata; dupa o jumatate de ora va puteti spala cu apa rece.

Pentru tenul uscat este indicata o crema hidratanta cu castravete: se dizolva la baie de aburi 15 grame de ceara de albine, se adauga treptat in ea 60 de grame de ulei de migdale si un castravete curatat si dat pe razatoare. Se acopera vasul si se lasa la baie de aburi o ora; se amesteca din cand in cand; se lasa sa se raceasca, apoi se agita bine vasul; se intinde crema pe fata si pe git pentru o jumatate de ora, asemenea unei masti.

Pentru pielea uscata este recomandata o masca pe baza de castravete: doi castraveti proaspeti se dau pe razatoare, se adauga faina de ovaz pana se obtine o pasta, iar in cazul pielii foarte sensibile se adauga si smantana proaspata. Masca se aplica pe fata pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon inmuiat in apa la temperatura camerei. Pentru pielea uscata puteti folosi urmatoarea reteta: o lingurita de suc de morcov se amesteca cu o lingurita de branza de vaci proaspata si o lingurita de smantana; masca se aplica pentru 20 de minute si se spala cu apa calduta. In cazul pielii palide si ofilite se pregateste o masca cu castravete: se amesteca o lingura de miere cu un castravete dat pe razatoare; se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se spala cu un decoct din petale de trandafir.

Pentru pielea palida, cu o culoare stearsa este indicata o masca cu morcov, care trebuie aplicata de doua-trei ori pe saptamana, timp de o luna; dupa aceasta perioada pielea va capata o culoare vie ca si cum v-ati fi bronzat. Pentru aceasta, morcovul se da pe razatoare, se pune pe o bucata de tifon si aplica pe fata pentru 15-20 de minute; dupa aceasta procedura pielea se spala cu apa calduta. Persoanelor care transpira foarte mult li se recomanda sa isi maseze de cateva ori fata cu o bucata de castravete proaspat. In cazul pielii care transpira foarte repede este indicata o masca din morcov proaspat: se dau pe razatoare doi morcovi, se adauga un

Page 55: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

galbenus crud si cateva picaturi de ulei vegetal. Se aplica masca pentru 20-25 de minute, apoi se inlatura cu un tampon de vata si se spala fata cu aparece. Un mijloc foarte indicat impotriva petelor rosii de pe fata este morcovul ras; peste un morcov se adauga o lingura de smantana proaspata. Amestecul se aplica pe fata pentru o jumatate de ora, dupa care se spala cu apa la temperatura camerei. Pistruii pot fi indepartati sau facuti mai putin vizibili daca de cateva ori pe zi se spala fata cu suc proaspat de castravete, dar si cu tinctura de hrean in otet. Daca din cauza soarelui va apar pete pigmentate, pistrui, frectionati-va seara fata cu o bucata de castravete, apoi ungeti-va cu iaurt. In afara de aceasta, sucul de castravete improspateaza pielea, iar iaurtul si laptele proaspat pastreaza pielea catifelata. Pentru catifelarea pielii este recomandata o masca cu mar si morcov; aceasta netezeste ridurile, iar fata isi recapata prospetimea.

Masca anticuperoza - cosmetice naturale

2 albusuri de ou batute spuma, o jumatate de castravete ras, 2 linguri de drojdie, apa

Pentru un par stralucitor , prepara in casa o masca din putina miere in care ai adaugat ulei de masline. Se aplica pe toata lungimea parului si se indeparteaza dupa 30 de minute. Poti obtine o alta masca de intretinere a parului tau din miere, ou si ulei de masline. Se aplica dupa ce te-ai spalat cu sampon, se maseaza scalpul timp de cinci minute si se indeparteaza la dus complet. Masca poate fi aplicata de doua ori pe saptamana pentru a-ti hrani parul in profunzime.

Balsamul preparat in casa se obtine din maioneza proaspata, putin ulei de masline si trei galbenusuri de ou. Se amesteca pana obtii o pasta omogena si se aplica pe intreg scalpul, insistand pe zona varfurilor. Mentine zona calduroasa cu un prosop pe care il pastrezi timp de 20 de minute in cap. Se indeparteaza cu sampon si apa calda si se aplica de doua ori pe saptamana. Este balsamul perfect pentru firul de par despicat, deteriorat si lipsit de stralucire. Pe locurile unde se formeaza mai repede ridurile, in jurul gurii, se pot pune bucatele de castravete congelat.

Masca antirid - cosmetice naturale

-1 lingura de ulei de fruct de arganier (arbore din Africa de Sud) sau luminita (oenothera biennis), 1 lingura de faina integrala de grau, 1 lingura de pulpa de avocado, 2 picaturi de ulei esential de morcov, 2 picaturi de ulei essential de ylang-ylang

Pentru cearcane, ochi umflati sau rosii, poti aplica fie felii de castravete pe fiecare ochi, dupa care astepti 20 de minute sa actioneze in profunzime, fie mar proaspat. Poti opta insa pentru pliculete de ceai de musetel, la o temperatura suportabila, pe care le folosesti in acelasi mod.

Remedii naturale pentru ochi impotriva celor mai frecvente probleme in ingrijirea ochiilor

Page 56: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Exista solutii naturale care sunt usor de pregatit, folosind plantele ca si ingrediente. Pentru ochii obositi se recomanda comprese cu ceai de musetel : 2 plicuri de ceai, jumatate de cana de apa rece. Dupa inmuierea pliculetelor in apa, se aplica direct pe pleoape.

Ridurile si cearcanele tradeaza varsta si stresul zilnic? Incearca vechea reteta de la bunica cu ceai de albastrele sau castravete. Tamponarile zilnice, la ceas de seara, te scapa de riduri si iti netezesc pielea

Conturul ochilor

Lasarea pielii si a muschilor din jurul ochilor sunt fenomene normale cand atingi varsta de 30 de ani. Pentru a nu recurge la chirurgie cosmetica, puteti reduce imperfectiunile din jurul ochilor cu o serie de exercitii simple si eficiente:

Exercitii pentru intretinerea muschilor din jurul ochiilor

Se prinde cu degetele zona din exteriorul sprancenelor si se trage pielea usor spre partea din fata, exercitand o presiune usoara. Cand ochiul este pe jumatate inchis si cand simti ca vibreaza usor, lasa pielea sa- si revina la normal. Fa aceasta miscare de 20 de ori de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Ulei pentru a calma ridurile din jurul ochilor:

- 20 ml de ulei de soia, 20 ml de ulei de migdale, 10 ml de ulei de avocado. Se amesteca uleiurile. Pune picaturi din amestec pe degete si fa un masaj usor in jurul ochilor

Feniculul amelioreaza conjunctivita.

- Se trece prin razatoare un fenicul proaspat si se trece prin razatoare un cartof. Se amesteca feniculul si cartoful, apoi se aranjeaza pe un tifon si se pune amestecul pe ochi pentru cel putin 10 minute.

Se mai poate aplica...

dischete de vata inmuiate in musetel rece, albastrea, nalba sau apa termala, timp de cateva minute

o felie de castravete

un cartof crud dat prin razatoare, fara coaja se amesteca cu firmituri de paine inmuiate in lapte. Compozitia se aplica in jurul ochilor si se lasa timp de cel putin un sfert de ora.

Pentru pungile de sub ochi se foloseste infuzie din frunze de alun: frunze de alun, 2 cesti de apa fiarta. Se pun frunzele in apa clocotita si se lasa timp de 15 minute si apoi se lasa la racit in frigider. Cand sunt aproape inghetate, se aplica in jurul ochilor ca si cum ai tine o punga cu gheata

Gene rare. Lotiune cu ulei de ricin si rom

Page 57: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

- 30 ml de ulei de ricin, 10 ml de rom. Se amesteca ingredientele pana cand ati creat un amestec omogen. Aplicati amestecul pe gene cu ajutorul unei periute de dinti sau cu un tampon de vata, avand grija sa nu intre in ochi. Se repeta in fiecare noapte timp de 15 zile.

Stimularea cresterii genelor. Crema de ulei de ricin:

- 1 lingurita de ulei de ricin, 1 gram de acid galic, 12 grame de unt de cacao. Se fierbe o oala de apa. Se topesc ingredientele intr-o baie de apa. Atunci cand amestecul devine cremos, se ia de pe foc si se lasa la racit. Aplicati crema in fiecare noapte pe gene, avand grija sa nu intre in ochi.

Revigorarea sprancenelor. Lotiune din lemn de nuc

- aproximativ 7 frunze de nuc, 2 pahare de apa, 4 picaturi de sulfat de chinina. Se fierbe o oala de apa, apoi se prepara o infuzie cu frunze de nuc. Cand amestecul este caldut, adaugati sulfat de chinina. Aplicati pe sprancene, cu ajutorul unei periute in fiecare zi, timp de 15 zile

Igiena gurii si a dintilor - cosmetice naturale

Pentru aceasta putem prepara in casa un praf pentru dinti din 40 g coaja de portocala netratata lasata la uscat pana a doua zi si amestecata apoi cu 30 g frunze de menta pulbere si cu 10g sare de mare. Se mai poate prepara o pasta de dinti naturala din pulpa de la o lamaie amestecata cu o lingurita frunze de salvie maruntite, o lingurita pulbere din radacina de stanjenel, o jumatate lingurita ulei de scortisoara si putina apa distilata, atat cat sa se formeze o pasta groasa. Ambele se pastreaza in recipiente cu capac. Ca apa de gura poate fi folosita tinctura de arnica (in proportie de cateva picaturi la un pahar cu apa), aceasta avand efect antiinflamator.

Balsam de buze

-doua lingurite de ceara de albine se topesc pe baie de aburi, apoi se amesteca cu o lingurita de apa de trandafiri, o lingurita de ulei de samburi de struguri si doua lingurite de ulei de migdale dulci. Se lasa sa se raceasca si se pastreaza intr-o cutiuta cu capac.

Retete pentru ingrijirea si mentinerea frumusetii naturale a parului

Parul normal poate fi ingrijit cu succes cu ajutorul unui sampon preparat dintr-o lingurita de fulgi de sapun natural (se obtin foarte simplu dand pe razatoarea mica sapunul respectiv), 100 ml de apa, uleiuri esentiale sau extracte de plante. Modul de preparare este urmatorul: se pune apa la fiert, iar cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se adauga fulgii de sapun amestecand pana la dizolvarea acestora. Dupa racire se adauga 2-3 picaturi din uleiul esential ori extractul de plante preferat. Cantitatea este suficienta pentru o spalare.

O reteta mai elaborata pote fi obtinuta din: 8 linguri flori de musetel uscate (ori salvie in cazul parului inchis la culoare), o lingura menta uscata, 2 linguri rozmarin, 600 ml apa distilata, 60 g fulgi de sapun natural, 3 picaturi ulei de eucalipt sau menta, 2 linguri alcool. Se prepara astfel:

Page 58: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

din apa si plante se face un decoct, care se lasa inca 30 minute acoperit, dupa care se strecoara presand bine plantele. Se incalzeste din nou si se adauga fulgii de sapun amestecand pana la dizolvarea lor. Dupa racire se adauga alcoolul amestecat cu uleiul volatil, se toarna intr-un recipient inchis ermetic si se mai tine 3-4 zile la temperatura camerei, inainte de prima utilizare, apoi se pastreaza in acelasi recipient.

Un sampon purificator poate fi obtinut din 100 ml apa distilata, 20 g radacina de tataneasa tocata, 2 galbenusuri, 20 ml alcool de 50%. Din radacina de tataneasa se prepara un macerat (timp de 3-6 ore), dupa care se infierbanta, se strecoara si se adauga galbenusurile si alcoolul. Se aplica in doua reprize pe parul ud, se maseaza pielea capului si se clateste parul de fiecare data.

Pentru parul uscat si deteriorat este potrivit un sampon cu galbenus de ou si miere, preparat in modul urmator: se amesteca bine cu telul un albus, doua galbenusuri, o lingurita de miere, o lingura ulei de masline presat la rece si sucul de la o lamaie. Se aplica pe parul ud si se maseaza, dupa care se lasa sa actioneze putin si apoi se clateste parul cu apa din abundenta.

O data pe luna se poate aplica acestui tip de par o cura nutritiva din: 50 ml ulei de migdale, 30 ml ulei de floarea-soarelui, 30 ml ulei de nuca, 30 ml ulei de ricin, 5 ml ulei de trandafir. Acestea se amesteca si se lasa la rece timp de doua zile. Se aplica prin masare pe par, se infasoara capul intr-un prosop si se lasa uleiurile sa actioneze peste noapte. A doua zi se spala si se clateste cu multa apa. Din 100 ml apa, o lingura de plante uscate (de exemplu musetel pentru blonde sau coaja de nuca pentru brunete) si 6 linguri de suc de lamaie sau otet de fructe se poate prepara o lotiune pentru clatirea parului dupa spalare in modul urmator: din apa si plante se prepara o infuzie in care, dupa 10 minute, se adauga sucul de lamaie sau otetul. Se aplica pe parul ud fara a se mai clati dupa aceea.

Pentru parul gras si subtire este foarte eficient masajul cu macerat din urmatoarele plante (cate o lingurita din fiecare): rozmarin, musetel (sau cimbru), urzici (sau coada-calului). Se poate adauga si o lingura de otet de fructe. Mai mult, daca vei combina

uleiul de masline cu putina lamaie si un ou vei obtine masca de par perfecta pentru indepartarea impuritatilor si grasimii in exces

Un fixativ natural poate fi preparat din 250 ml de apa in care se adauga o lingurita de miere, putin otet si cateva picaturi de ulei aromat. Se aplica in locul lotiunii pentru clatire.

Idei pentru ingrijirea corpului - cosmetice naturale

Sapun nutritiv:

Se prepara dintr-un sapun obisnuit de toaleta dat pe razatoarea mica si dizolvat in 300 ml de ceai tare din flori de tei amestecat cu 4 linguri de suc de grapefruit, ambele incalzite. Se mai inglobeaza 5 picaturi de ulei de micsunea si 4 linguri de fulgi fini de ovaz. Cand ajunge o masa

Page 59: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

pastoasa se pune in forme, se acopera cu o panza uscata, se lasa sa stea 2-3 saptamani intr-un loc uscat si cald, dupa care pot fi scoase din forme si impachetate.

Deodorant natural

Ingrediente: 1g mentol se dizolva in 30 ml alcool de 90˚. Se incalzesc 50 ml apa de trandafir in care se dizolva 1g piatra acra. Se amesteca cele doua solutii si se agita energic. Se pastreaza intr-un recipient din sticla bine inchis pentru a evita evaporarea. Un alt deodorant natural mai delicat poate fi constituit din cateva picaturi de ulei esential (lavanda, menta, busuioc,etc.) adaugate intr-o lingurita de apa, amestec cu care se tamponeaza apoi pielea. Se foloseste imediat.

Ulei pentru corp

Se amesteca bine si se pastreaza apoi intr-o sticla de culoare inchisa 50 ml ulei de susan, 25 ml ulei de ricin, 10 ml ulei de germeni de grau si cateva picaturi de ulei volatil.

Ulei pentru plaja

Ingrediente: 250 ml ulei de masline presat la rece, 10 picaturi tinctura de iod si sucul de la o lamaie se amesteca si se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare. Se agita inainte de utilizare.

Ulei de masaj anticelulitic

Ingrediente: un pumn de frunze proaspete de iedera se lasa la macerat timp de doua saptamani in 200 ml ulei de germeni de grau, apoi se strecoara presand bine plantele si se adauga doua picaturi de ulei eteric de rozmarin. Se pastreaza intr-un recipient din sticla si se aplica zilnic dupa dus prin miscari energice de masaj.

Parfum

Daca vrem un parfum fara riscuri, putem sa alegem unul cu uleiuri esentiale, dar fara alcool.

Atunci cand tratamentele cosmetice costisitoare nu ofera rezultate, cele mai la indemana solutii pentru problemele tale sunt retetele bunicii, care ofera rezultate imediate si sunt usor de urmat. Moda veche a tratamentelor cosmetice nu a apus. Dintii sunt ingalbeniti si te dor atunci cand mananci o simpla inghetata sau o ciocolata? Vechea reteta de curatare si intretinere a danturii prin periajul zilnic cu sare inca mai ofera rezultatele asteptate.

Ceaiul de menta este ideal pentru dantura ta. De trei ori pe zi, dupa fiecare masa, iti poti peria dintii cu ceaiul de menta, iar gargara va indeparta respiratia urat mirositoare si impuritatile de la nivelul gurii.

Tenul tau lipsit de vitalitate va fi rasfatat de trandafirii din gradina bunicii. Poti prepara masti faciale din petalele de trandafir in care ai adaugat putina miere, iar pielea isi va recapata aspectul sanatos. Nu uita de migdalele sau scortisoara din bucatarie, care au rol dezinfectant si te scapa de infectiile pielii. Adauga sucul obtinut din petalele de trandafir in crema ta de corp si

Page 60: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

rasfata-te cu un masaj relaxant. Tensiunea va disparea pe loc, iar pielea va fi catifelata, va avea un miros placut si te vei simti mai bine cu tine in fiecare zi.

Lamaia face minuni pentru ten. Prepara masca ta de par sau faciala, dupa reteta bunicii, din oua, miere si lamaie si vei renunta la tratamentele costisitoare si ineficiente.

Castravetii sunt remediul perfect pentru cearcanele acumulate in timpul saptamanii. Rasfata-te cu o baie fiebinte in care ai adaugat petale de trandafiri, dupa care poti aplica pe ochi felii de castravete proaspat. Nu uita de nucile din gradina, pentru ingrijirea parului si colorarea lui in nuante naturale si stralucitoare. Prepara un ceai din coji de nuca si spala parul de trei ori pe saptamana.Vei anula programarea la salonul cosmetic pentru ca, in numai cateva saptamani, vei avea culoarea dorita la par, iar acesta va fi sanatos si intarit.

Buze senzuale, retete mereu actuale - cosmetice naturale

Nu renunta la retetele vechi de ingrijire zilnica. Dupa baia obisnuita si mastile de corp, mastile de fata din trandafiri, lamaie sau miere, pastreaza putin extract natural si pentru prepararea balsamului protector de buze. Ai nevoie de glicerina, sucul lasat de petalele de trandafir, putina menta si balsamul tau de buze este gata. Dupa ce l-ai lasat cateva ore la frigider, aplica pe buze dimineata si seara si vei avea buzele moi si senzuale la care ai visat.

Frumusete prin metoda naturista - cosmetice naturale

Spala-te cu apa rece pe fata in fiecare dimineata si seara. Actioneaza precum un tonic facial, iar pielea ta va redeveni neteda si isi va capata aspectul rozaliu si sanatos. Aplica saptamanal o masca faciala obtinuta din fructe. O banana, un mar sau lamaia fac minuni tenului cu probleme. Iti hranesc pielea in profunzime si vei spune adio punctelor negre si tenului imbacsit. Adauga in apa de baie cateva picaturi de ulei de masline. Iti catifeleaza pielea si nici nu va mai fi nevoie sa folosesti crema zilnica de corp.

Uleiul de masline este remediul perfect pentru tratarea alergiilor si eczemelor. Aplica pe zona afectata in fiecare dimineata si seara si vei observa efectele dupa doar cateva zile.

Vitamina E este foarte importanta pentru tenul tau, dar si pentru sanatatea ochilor. Tocmai de aceea nu evita sa consumi varza, spanac sau morcovi. Spala dintii, macar o data pe zi, cu suc de lamaie si sare. Sanatatea orala este foarte importanta pentru frumusetea ta, deci nu uita sa iti ingrijesti delicat dintii si sa reduci consumul de cafea, principalul motiv al dintilor ingalbeniti si al excesului de tartru. Nu uita de micile tale sedinte de aromaterapie din fiecare seara. Uleiurile esentiale de levantica, musetel, trandafiri nu pot lipsi din trusa ta cosmetica.

Diluate in putina apa, uleiurile esentiale sunt perfecte pentru o relaxare completa si un somn linistit.

Page 61: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Ridurile. Cauze si tratamente antirid

Sub pielea obrazului se gasesc numerosi muschi mici, denumiti muschii mimicii sau muschii pielosi. Ultima denumire se datoreaza faptului ca unul din cele doua capete ale acestora este fixat de piele. Prin contractia lor se formeaza o cuta, orientata perpendicular pe directia tractiunii. D u p a i n c e t a r e a c o n t r a c t i e i p i e l e a r e v i n e l a p o z i t i a i n i t i a l a d a t o r i t a e l a s t i c i t a t i i p r o p r i i s i a tendoanelor muschiului. Contractia acestor muschi, sub influenta sistemului nervos, permite si exteriorizarea starilor psihice: veselie, tristete, suparare etc. Cu varsta, pielea isi pierde din elasticitate si nu mai poate reveni la pozitia initiala, ramanand pliata, ceea ce are drept urmare aparitia ridurilor.

Ridurile pot fi impartite in:

> riduri de plisare (incretire)- cum sunt pliurile de la nas la buze, pliurile gatului si ale fruntii

> riduri de lasare- cum sunt ridurile "laba gastii" - care se pot ameliora prin tratament. Nu trebuie omis ca un rid adanc, indiferent de cauza care l-a generat, poate fi atenuat, dar nu inlaturat definitiv. De aceea, in acest caz mai mult ca in altele, masurile de prevenire se impun neaparat, ele costituind cel mai important tratament al ridurilor.

Prevenirea formarii ridurilor trebuie sa inceapa din adolescenta, mai ales daca pielea este sensibila, deshidratata, uscata, deoarece numai in felul acesta aparitia lor va fi intarziata cat mai mult posibil.Toti dorim sa ne conservam aspectul tineresc dar pentru aceasta nu trebuie sa comitem greseli ca, de pilda, aplicarea unor tratamente necorespunzatoare.

Teama de a imbatrani prea repede, teama de riduri, devine pentru unele femei o obsesie chiar daca primul rid pe care-l observam nu este decat un rid de expresie. Produsele folosite joaca un rol important, de aceea cu riscul de a ne repeta, insistam asupra faptului ca nu orice produs ni se potriveste chiar daca este de cea mai buna calitate. Alegerea acestora trebuie facuta in functie de caracteristicile tenului fiecaruia, tinand seama ca, printer altele, un produs destinat unui ten gras poate cauza multe neajunsuri unui ten uscat.

Cauze care contribue la aparitia ridurilor

Cauzele care pot genera aparitia ridurilor sunt multiple. Vom trece in revista cateva pe care le consideram mai importante si pe care este bine sa incercam sa le evitam.

1. Contractarea exagerata, inutila, repetata a muschilor fetei duce in timp la formarea ridurilor. Unele persoane nu pot discuta fara sa increteasca fruntea, sa se incrunte, sa clipeasca etc., ele fiind expuse la formarea precoce a ridurilor. Ridurile produse prin contracturile excesive ale muschilor fetei, deci prin exagerarea mimicii poarta denumirea de riduri de expresie.

2. Expunerile indelungate la soare fac ca pielea sa se deshidrateze, sa se usuce, sa se cojeasca, devenind aspra si lipsita de suplete, ceea ce favorizeaza aparitia ridurilor. Helioterapia

Page 62: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

prezinta avantaje numai atunci cand este facuta rational, in mod treptat, fara a depasi un anumit timp de expunere, incepand de la cateva minute si ajungand la maximum 2 ore. Din pacate, multe persoane, din dorinta de a se bronza rapid, uita aceste recomandari si isi expun obrazul neprotejat la soare toata ziua, fara pauze.

3. Lumina prea puternica face ca ochii sa se stranga, ceea ce duce cu timpul la formarea unor cute ("laba gastii"). Prevenirea lor se realizeaza usor, daca purtam ochelari de soare cu lentile de buna calitate. Din acelasi motiv, persoanele mioape sau presbite nu trebuie sa neglijeze folosirea ochelarilor de vedere prescrisi de medicul oftalmolog.

4. Curele de slabire ; daca slabirea are loc intr-un timp scurt, ea este urmata de aparitia ridurilor. Aceasta se explica prin faptul ca grasimea reprezinta un dublu suport, plastic si estetic, pentru piele, ea dand fetei si corpului rotunjimile estetice caracteristice mai ales sexului feminin. Daca grasimea subcutanata dispare in urma unei slabiri excesive, dispare si suportul care mentine netezirea pielii.

Deosebit de important este faptul ca grasimea incepe sa dispara mai intai tocmai a c o l o u n d e prezenta este mai necesara. Adica la nivelul fetei, gatului si mai tarziu in rest. Daca totusi din motive de obezitate suntem nevoiti sa ne micsoram greutatea, aceasta o vom face treptat, sub controlul medical, deoarece pielea lipsita in mod rapid si nerational de suportul ei, grasimea, se va deplasa formand cute intocmai ca o manusa prea larga, ceea ce ii imprima un aspect batrancios.

5. Tulburarile nervoase ale glandelor cu secretie interna si ale tubului digestiv pot cauza aparitia precoce a ridurilor. Se stie ca intre corp si starea sufleteasca exista o stransa legatura interdependenta.

6. Stilul de viata neechilibrat. Consumul exagerat de bauturi alcoolice, cafea si tutun, insomnia, nerespectarea orelor absolut necesare pentru odihna, excesele de tot felul si in general o viata neglijenta duc la formarea cearcanelor, apoi la aparitia ridurilor pe pleoape, care dau figurii un apect obosit, cutele din jurul ochilor devenind din ce in ce mai adanci.

7. Lipsa de ingrijire sau o ingrijire prost inteleasa a tenului. Persoanele cu un ten uscat se rideaza de timpuriu din pricina lipsei stratului protector de sebum. Folosirea pe un ten uscat a produselor cosmetice destinate ingrijirii tenului gras duce implicit la formarea ridurilor. De aceea, daca avem tenul uscat, vom evita sa folosim pentru ingrijirea lui sapunul, apa calda, demachiantele care contin alcool, lotiunile astringente, glicerina si lotiunile degresante.

Machiajul poate duce la aparitia ridurilor?

Daca este de buna calitate si adecvat pielii respective, machiajul are in afara scopului estetic si un rol protector al pielii, contribuind la intarzierea aparitiei ridurilor. Desigur, abuzul de cosmetice poate duce printre altele la pierderea tonicitatii tesuturilor si la consecintele acestei pierderi. Este deci foarte important ca pielea sa respire in timpul noptii, o curatire riguroasa inainte de culcare fiind astfel imperios necesara.

Page 63: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Tratamente naturiste contra ridurilor

In primul rand trebuie conservata tonicitatea pielii. In acest scop se va lotiona obrazul dimineata si seara cu solutii tonice sau se va pulveriza cu ape florale ori cu apa minerala. Pleoapele si regiunea din jurul gurii vor fi masate cu creme hranitoare, iar pielea va fi protejata impotriva intemperiilor cu creme ecran.

Lotiuni antirid:

• suc de lamaie, un varf de cutit acid benzoic si 10 g nux vomica;

• apa de roze 100 ml, sulfat de aluminiu 2 g, laptele de migdale 25 g;

• 20 de petale de mac salbatic se infuzeaza in 250 ml apa clocotita timp de 15 min.Se strecoara.

Creme antirid:

• ceara alba 15 g, suc din bulb de crin 30 g, miere de albine 7 g, apa de roze 6 ml. Se topesc pe baia de apa, se tritureaza pana la racire;

• vitamina A o fiola, vitamina E 30% o fiola, vitamina F 30 picaturi, crema grasa 50 g.

Masti antirid:

Mastile sunt extrem de indicate pentru atenuarea ridurilor. Unele actioneaza datorita substantelor nutritive pe care le contin, altele datorita substantelor astringente, altele prin netezirea pielii.

• 50 g miere de albine cu laptisor de matca se amesteca cu sucul unei jumatati de lamaie;

• 1 g alaun amestecat cu 25 g ulei de masline si caolin;

• 2 linguri faina de secara, cu ulei de masline si laptisor de matca.

• Tatarasca mentine aspectul proaspat al pielii. Se pun 2 lingurite de radacina tocata de tatarasca in 1/4 l apa rece, se dau intr-un clocot, se lasa sa fiarba 15 minute. Se adauga 1 lingura dedecoct ca masca de fata.

• O alta reteta de hidratare a pielii este urmatoarea: se rad 3 cartofi cruzi curatati de coaja si se aplica pe fata curatata. Dupa 20 de minute se clateste fata.

Vitamina E asociata cu Vitamina C respinge radicalii liberi si impiedica astfel imbatranirea prematura. Incercati sa va asigurati necesarul prin alimente, punand de exemplu in salate uleiuri de plante presate la rece.

Compresa cu limba-mielului

Aceasta compresa, pentru care puteti sa folositi si coada-calului, invioreaza pielea obosita si vesteda. Se pun la fiert 2 l de apa si apoi se oparesc cu ea 2 pumni de frunze de limba-mielului

Page 64: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

care se lasa apoi la infuzat. Se strecoara, se imbiba o bucata de tifon fin in infuzie si se aplica pe fata si pe gat timp de 5-10 minute.

Ulei de fata nutritiv pentru pielea matura

Uleiul de germeni de grau, bogat in vitamina E actioneaza, asemeni unui antioxidant natural, eficient impotriva imbatranirii. Si uleiurile eterice stimuleaza refacerea celulelor. Astfel, se amesteca bine 50 ml ulei de migdale dulci, 1 lingurita ulei de germeni de grau, 15 picaturi ulei de levantica, 10 picaturi ulei de tamaie si 3 picaturi ulei de flori de portocal. Se pun intr-o sticluta inchisa la culoare si se maseaza fata cu uleiul seara, dupa curatarea temeinica a tenului. Se aplica si pe gat si pe pe decolteu.

Lapte demachiant cu castravete

Laptele de castravete improspateaza si tonifica pielea matura, eliberand-o de impuritatile zilei si pregatind-o pentru restul ingrijirilor. Se rade ½ castravete pe razatoarea fina si se stoarce zeama intr-o pansa. Se pune zeama peste care se adauga 40 ml de apa de trandafir si 30 ml de glicerina intr-o sticla inchisa la culoare, se agita bine si se pastreaza la rece. Se va folosi in decursul unei saptamani.

Crema de castane si migdale

Castana are in cosmetica o indelungata traditie; inca din Antichitate i se recunostea actiunea tonifianta asupra pielii. Se face un piure din 100 g de castane decojite (se bate cu mixerul sau se rad). Se inglobeaza in piureul de castane 50 ml de ulei de jojoba, se adauga 50 ml de apa de hamamelis, 1 lingura de zeama de lamaie proaspat stoarsa. Se amesteca totul cu 150 g baza de crema si se pastreaza intr-un vas de portelan, apoi se foloseste seara dupa curatarea tenului.

Masca de galbenus

Din cremele bunicii facute in casa se pot prepara tratamente nutritive excelente pentru tenul matur. Galbenusul este recunoscut pentru proprietatile sale cosmetice. Se amesteca 1 galbenus cu putina zeama de lamaie si se adauga niste crema simpla, apoi se amesteca bine pana se obtine o pasta moale. Aceasta se intinde cu ajutorul unei pensule intr-un strat de grosimea unui deget pe fata, gat si decolteu. Dupa 30 de minute se indeparteaza cu o panza umeda, nu se spala cu apa.

Lotiune de fata cu hamei

Acest tonifiant actioneaza ca o cura de intinerire. Hameiul si-a dovedit eficacitatea in produsele de ingrijire a pielii flasce, obosite. Se fierb 200 ml apa distilata cu 30 g inflorescente de hamei, la fosc mijlociu. Dupa 15 minute se acopera si se lasa la racit. Apoi se trece printr-o sita fina, presand bine plantele. Se introduc intr-o sticla inchisa la culoare peste care se adauga 40 ml de apa de trandafir si 30 ml alcool de 50%, se agita bine si se pastreaza la rece. Dupa curatarea fetei se toarna pe o bucata de vata umezita si se aplica pe piele.

Page 65: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Frumusetea nu este o chestiune de varsta. Ridurile de expresie de pilda confera fetei mai multa expresivitate, dandu-i o putere de atractie aparte. Cu o ingrijire adecvata putem sa avem un aspect placut si plin de vitalitate la orice varsta. Ingredientele pentru aceste produse pot fi cumparate din magazine Plafar, din magazine naturiste sau din raioanele naturiste ale supermarket-urilor, la preturi accesibile.

Cateva sfaturi:

- ceara e bine sa fie achizitionata direct de la producatorii apicoli pentru a fi cat mai curata, fara adaosuri (nu se foloseste ceara care se gaseste in magazine, gata preparata de exemplu pentru epilat, aceasta contine si alte ingrediente in afara de ceara);

- cumparati migdale neprajite, lapte praf fara zahar, apa de trandafiri care contine doar compusi naturali (e bine sa cititi etichetele inainte de a cumpara);

- gelul de aloe vera se obtine cel mai simplu din frunzele proaspete ale plantei respective, al caror miez se rade cu o lingura de lemn dupa ce frunza a fost despartita in doua pe lungime (in concluzie, e folositor un ghiveci cu o planta de aloe printre celelalte plante de apartament, ea se regenereaza repede si putem folosi din frunzele ei din cand in cand);

Imbatranirea este un proces natural care trebuie acceptat ca atare. Anii isi pun amprenta in egala masura in interior, cat si pe pielea noastra. Se formeaza cute si riduri, pielea si muschii isi pierd tonusul. Anumiti factori pot accelera acest proces, cum ar fi expunerile exagerate la soare, neglijarea ingrijirilor acordate pielii, un mod de viata nesanatos cu prea putin somn si miscare si cu prea mult alcool si tutun. Pielea matura, ridata, are in orice caz mai multa ingrijire decat cea tanara.

Tratamentele cosmetice bazate pe substante naturale nu sunt capabile sa stearga definitiv ridurile, asa cum nici produsele scumpe nu o pot face, desi adesea reclama ne promite marea cu sarea. Ele pot insa diminua ridurile existente, pot incetini procesul de formare a ridurilor si pot da fermitate fetei. Cele mai bune servicii ni le fac cremele nutritive de noapte, care vin in sprijinul procesului natural de regenerare a pielii, dandu-i un plus de energie. Adesea ele contin uleiuri de plante bogate in acizi grasi esentiali, care confera pielii elasticitate.

Compresa cu ulei pentru gat - cosmetice naturale

O compresa cu ulei in jurul gatului aplicata o data pe saptamana regenereaza si revigoreaza pielea flasca si ridata. Puteti alege dintre urmatoarele uleiuri: ulei de germeni de grau, ulei de migdale, de avocado, de floarea-soarelui sau ulei de radacina de brusture. Se pun 3 linguri din oricare dintre uleiurile de mai sus si se amesteca cu 3 linguri de miere. Se incalzesc usor si se intind pe pielea gatului cu o pensula. Se acopera cu un prosop umed si se lasa sa actioneze o ora. Nu se spala.

Pielea flasca, obosita isi va capata fermitatea cu ajutorul acestei masti. Ingrediente: 100 g zmeura proaspata, 20 g tarate de migdale, 20 g miere si 1 galbenus. Se zdrobesc fructele si se

Page 66: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

amesteca bine cu restul de ingrediente. Se intinde pasta pe fata, gat si decolteu si se lasa minimum 30 de minute sa actioneze. Se clateste cu apa calduta.

Compresa cu limba-mielului sau coada-calului - cosmetice naturale

Aceasta compresa invioreaza pielea obosita si vesteda. Ingrediente: 2 l apa, 2 pumni frunze de limba-mielului sau coada-calului si 1 bucata de tifon fin. Se pune apa la fiert, se oparesc frunzele si se lasa 10 minute la infuzat. Se strecoara, se imbiba tifonul in infuzie si se aplica timp de 5-10 minute.

Remediu din petale de trandafir - cosmetice naturale

Petalele contin acid citric, flavonoide, fructoza, acid malic, sucroza, tanin, vitaminele A, B3, C (5 boboci de trandafir contin mai multa vitamina C decat o lamaie), D, E, P, calciu, fosfor, fier, ulei volatil, geraniol, citronelol, quercitina, coloranti antocianici, cianina. Taninul are proprietati astringente si hemostatice. Datorita continutului de grasimi saturate sitrigliceride, regleaza tensiunea arteriala.

Demachiant simplu si eficient

Umple o sticla cu petale de trandafir. Toarna deasupra ulei de masline (presat la rece) si lasa amestecul la macerat, cel putin doua saptamani, agitand sticla zilnic. In faza urmatoare, sticla, inchisa cu dop, se pune sa fiarba 20 de minute pe baie de aburi. Petalele trebuie sa fie sanatoase si proaspete. Prin substantele active pe care le contine, uleiul de trandafir dezinfecteaza pielea si o apara de agentii externi daunatori, cum ar fi poluarea. Foloseste acest ulei ca demachiant si vei constata efecte miraculoase asupra tenului tau, care devine catifelat si neted.

O lotiune tonica pentru tenul tau - cosmetice naturale

Ia doi pumni de petale de trandafiri, acopera-i cu 250 ml apa si lasa-i la macerat de seara pana a doua zi dimineata (vasul sa fie acoperit). Opareste, separat, alti doi pumni de petale de trandafiri, cu 250 ml apa clocotita. Lasa infuzia pana se raceste. Strecoara si amesteca cu apa strecurata de la macerat. Tamponeaza-ti fata, zilnic, dupa demachiere, cu aceasta lotiune si vei constata efectul calmant si revigorant asupra tenului tau. Este un tratament eficace impotriva acneei. Amestecul astfel preparat se poate pastra la frigider si se poate folosi 2-3 zile.

Cosmetice naturale pentru unghii

Incalzeste putin ulei de masline, apoi picura in el cativa stropi de suc natural de lamaie, si inmoaie-ti unghiile in acest amestec, aproximativ 10 minute. Pe langa senzatia reconfortanta, vei constata, in scurt timp, efecte benefice asupra tonifierii unghiilor, care devin puternice, pregatite pentru manichiura pe care ti-o doresti.

Ouale, un remediu eficace

Page 67: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Simbol stravechi al creatiei, fertilitatii si al regenerarii periodice, dovezile arheologice atesta faptul ca oul a fost folosit in alimentatie inca din perioada Neoliticului. Cercetarile moderne au evidentiat faptul ca galbenusul de ou este o bogata sursa de vitamine: A, D, E, K, B1, B2, B6, B9, B12, aminoacizi esentiali, minerale: calciu, fier, magneziu, potasiu,fosfor, sodiu, zinc, proteine, acizi grasi saturati si nesaturati. Este cea mai bogata sursa de luteina, substanta care protejeaza vederea si previne cataracta. De asemenea, protejeaza inima, creierul, pielea si lupta impotriva cancerului. Persoanele care consuma multa luteina isi pastreaza plamanii mai tineri si lupta impotriva artritei.

Ouale sunt si cea mai buna sursa de lecitina, un compus foarte important pentru unele procese metabolice, precum si pentru constructia membranelor celulare. Ouale sunt folosite, de asemenea, in cosmetica, datorita continutului bogat in vitamina E, cu efect antioxidant, dar si al celorlalti compusi enumerati.

Invata sa prepari o crema pentru tenul tau

Amestecati bine o ceasca de miere, una de pojghita subtire de lapte de capra si 2 lingurite de gel de aloe vera. Aplicati pe fata dimineata si seara cu un tampon. Amestecul se poate pastra la frigider pana la 3 saptamani. Veti constata efectele miraculoase asupra tenului, care capata suplete si stralucire.

Regina a obtinut exclusivitate pentru producerea cosmeticelor naturale, produselor farmaceutice si extractelor de la Marea Moarta, dupa ce Marc Antoniu a cucerit zona de dragul ei. Caravanele sale de camile strabateau desertul Sinai pentru a aduce extractele minerale si namolul din Marea Moarta. Ea este o curiozitate si un dar al naturii. De-a lungul istoriei, locul a fost renumit pentru valoarea sarii, mineralelor si a climei speciale in tratarea unor afectiuni. In Marea Moarta se gasesc 26 de minerale, printre care magneziu, calciu, brom si potasiu. Comparativ cu 3% continut in saruri ale apei marii obisnuite, apa Marii Moarte contine 32% saruri si minerale, acesta fiind si motivul pentru care plutim in apa Marii Moarte. Din aceste minerale, combinate cu uleiuri aromatice presate la rece, namol si alte ingrediente naturale, au fost manufacturate primele produse cosmetice naturale si de ingrijire corporala (sapunuri, creme uleiuri, masti), care au facut celebra frumusetea femeilor din Levant si Egipt.

Creme exfoliante naturale - cosmetice naturale

Amestecati, in parti egale, miere, carbonat de sodiu cristalizat, saruri de la Marea Moarta. Pentru o autentica aroma antica, adaugati uleiuri esentiale de tamaie sau mir, deoarece acestea erau foarte pretuite de vechii egipteni. Cu pasta astfel obtinuta, masati-va trupul. Lasati cateva minute sa actioneze, apoi spalati-va. Veti constata efectele minunate de curatire si exfoliere, precum si de catifelare a pielii.

Tenul obosit se improspateaza cu ceai de tei si menta.

Florile de tei sunt folosite in scopuri terapeutice. Acestea sunt utilizate atat in medicina stiintifica, cat si in cea populara. Florile de tei au o larga aplicare si in cosmetica.

Page 68: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Pentru pielea uscata este foarte recomandata spalarea cu infuzie rece din flori de tei. Pentru a improspata un ten obosit, aplicati-va comprese: pregatiti un ceai din flori de tei si menta, strecurati-l si mai puneti-l cateva minute la foc. Turnati ceaiul intr-o cana mai mare. Alaturi de aceasta puneti o cana cu apa rece si pregatiti doua bucati de panza. Umeziti prima bucata de panza in ceaiul fierbinte si puneti-o pe fata 2 minute, apoi schimbati-o cu a doua bucata de panza, udata cu apa rece. Schimbati compresele de doua-trei ori, ultima compresa rece tineti-o 5 minute.

Un mijloc foarte eficient pentru a avea un ten tanar si frumos este infuzia din flori de tei. Aceasta se pregateste foarte usor: intr-un pahar de apa fierbinte se pune o mana de flori de tei, se acopera paharul si se lasa la infuzat 15 minute, iar dupa aceea se adauga un sfert de lingurita de miere. Udati-va bine fata si gatul cu aceasta infuzie, apoi asteptati 10 minute. Restul de infuzie puneti-l intr-un loc racoros, iar in ziua urmatoare repetati aceasta procedura (inainte de a folosi infuzia agitati-o). Pentru pielea uscata va puteti pregati singure o lotiune: o lingurita de miere se amesteca cu infuzie din flori de tei (o lingura si jumatate de flori de tei la un pahar de apa fierbinte); spalati-va pe fata cu aceasta lotiune in loc de apa.

Tenul ofilit se revigoreaza cu lotiune de tei si marar. Daca pielea fetei a devenit ofilita, sunt foarte indicate compresele fierbinti din flori de tei, hamei si menta. O lingura din amestecul de plante se pune intr-un pahar cu apa fierbinte, se lasa la infuzat, apoi se strecoara. In infuzia fierbinte se inmoaie o bucata de panza, se stoarce usor, apoi se pune pe fata. Daca s-a racit, incalziti din nou infuzia si puneti o alta compresa. Repetati acest lucru timp de 5-8 minute. Compresele cu infuzie de flori de tei si musetel improspateaza pielea daca sunt alternate cu comprese cu apa rece. Ultima compresa rece trebuie tinuta 5 minute. Atentie, daca vasele sangvine sunt vizibile compresele respective sunt contraindicate.

Pentru intretinerea tenului uscat se poate folosi o masca din flori de tei uscate; masca se pune dupa ce v-ati spalat cu apa calduta. Pentru pielea ofilita, cu tendinte de aparitie a ridurilor este recomandata urmatoarea lotiune: se amesteca o lingura de flori de tei cu aceeasi cantitate de frunze de marar, apoi o lingura din acest amestec se pune in doua pahare cu apa fierbinte, se lasa la infuzat si se strecoara; se spala fata cu aceasta infuzie dimineata si seara. Pentru tenul gras, cu pori, puteti pregati in casa o lotiune din flori de tei, coada-soricelului si coada-calului. O lingura din amestecul de plante uscate se pune in doua pahare de apa fierbinte, se lasa la infuzat doua ore, apoi se strecoara; se spala fata dimineata si seara.

Bai cu plante impotriva seboreei - cosmetice naturale

In cazul seboreei, al cosurilor va poate ajuta o baie cu plante: 25 de grame de flori de tei, 50 de grame de menta, 25 de grame de levantica, 50 de grame de cimbru, 25 de grame de seminte de ienupar, 25 de grame de sunatoare, 25 de grame de flori de musetel se pun intr-un saculet, se adauga 2 litri de apa si se fierb la foc mare, dupa care se mai lasa o jumatate de ora la foc mic. Decoctul se toarna in baie. In cazul pielii foarte uscate se poate adauga in baie un decoct gros din flori de tei, seminte de in si flori de musetel (cate 100 de grame din fiecare planta).

Page 69: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Pentru orice tip de piele se poate folosi o masca revigoranta: o lingura de flori de tei se pun in 100 de mililitri de apa fierbinte; se fierb la foc mic pana la obtinerea unui decoct gros; pe tenul gras masca se pune intr-un strat gros, pe tenul uscat si normal, de asemenea intr-un strat gros, dar dupa ce s-a racit. Durata mastii este de 15-20 de minute, apoi este inlaturata cu un tampon uscat. Dupa aceea se spala fata cu apa rece, iar pe pielea uscata si normala se aplica o crema hidratanta. Este bine daca dupa ce v-ati spalat parul va limpeziti cu o infuzie de flori de tei si menta (doua linguri de plante se pun intr-un pahar de apa fierbinte).

Caderea parului este stopata de folosirea decoctului de tei: opt linguri de flori de tei se pun intr-o jumatate de litru de apa si se fierb 20 de minute, se lasa sa se raceasca, apoi se strecoara; decoctul obtinut se foloseste pentru spalarea parului. In caz de arsuri se foloseste de asemenea decoctul din flori de tei: patru linguri de planta se pun intr-o jumatate de litru de apa si se fierb la foc mic 10 minute.

Radacini de brusture si obligeana impotriva caderii parului - cosmetice naturale

In scopuri terapeutice sunt folosite radacinile de brusture atat de catre medicina stiintifica, cat si de catre cea populara. Brusturele este foarte utilizat si in cosmetica populara. Decoctul dintr-un amestec de plante este foarte recomandat impotriva matretii, pielii grase a capului, mancarimilor, firul de par se intareste, nu mai cade si creste mult mai frumos. Cu decoctul fierbinte se maseaza pielea capului de doua-trei ori pe saptamana sau se limpezeste parul dupa ce v-ati spalat. Se amesteca o parte radacina de brusture si o parte radacina de obligeana; sase linguri din acest amestec se pun intr-un litru de apa si se fierb 10 minute. Se poate folosi si urmatorul decoct: o parte radacina de brusture si o parte scoarta de salcie; patru linguri din acest amestec se pun intr-un litru de apa si se fierb 10 minute.

Daca aveti parul foarte rar, faceti din cand in cand cate o masca hranitoare pentru par: amestecati o lingura de ulei de brusture, un galbenus de ou proaspat, o lingurita de miere, doua lingurite de suc de ceapa si doua lingurite de sapun lichid sau sampon. Intindeti-va acest amestec pe pielea capului, acoperiti-va parul cu o bucata de staniol sau cu un celofan, apoi puneti-va un prosop gros; dupa doua ore spalati-va pe cap. Impotriva matretei si caderii parului se folosesc sub forma de decoct scoarta de salcie si radacina de brusture (in parti egale); decoctul este recomandat pentru spalarea parului. Afectiunile cutanate se trateaza cu infuzie de brusture.

Pentru intarirea firului de par trebuie sa va spalati de doua ori pe saptamana cu un decoct din radacina de brusture. In acelasi scop se foloseste infuzia din radacina de brusture in ulei de migdale sau de masline. Impotriva caderii parului, pentru intarirea firului de par si impotriva mancarimilor este recomandat decoctul din radacini de brusture (cu decoctul va puteti masa radacina parului sau va puteti limpezi parul dupa spalare). Pentru pregatirea decoctului aveti nevoie de 10-20 de grame de radacini uscate de brusture, care se fierb intr-un pahar cu apa 10-15 minute la foc mic, apoi se lasa la infuzat si se strecoara. In cazul afectiunilor cutanate, al eruptiilor, cosurilor si furunculilor se foloseste radacina de brusture sub forma de infuzie cu care se pun comprese.

Page 70: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Potrivit unei serii de cercetari efectuate in strainatate, ceaiul verde se consuma de mii de ani si a fost descoperit in China. Inca de atunci, poporul chinez avea mare incredere in proprietatile curative ale acestei bauturi si nu s-a inselat. Astazi, este considerat un adevarat izvor natural de sanatate si frumusete. Despre ceaiul verde e binecunoscut faptul ca este foarte bogat in antioxidanti puternici, intr-o proportie pe care nu o mai regasim in alte ceaiuri. Acesti compusi si-au dovedit eficienta in combaterea radicalilor liberi, prezenti in mod normal in organism, si care sunt multiplicati ca urmare a actiunii unor factori nocivi externi, precum fumul de tigara, radiatiile ultraviolete sau poluarea. Consumul regulat si frecvent de ceai verde previne acest pericol (sau, cel putin, diminueaza consecintele) si, de asemenea, reduce riscul imbatranirii premature a pielii.

Un alt sector unde ceaiul verde si-a demonstrat din plin eficienta il constituie regimurile de slabire si mentinerea siluetei, in general. Nu numai ca iti confera multa energie, dar si reduce pofta de mancare, stimuleaza metabolismul, favorizand arderea mai rapida a grasimilor. Principala deosebire dintre oricare alt produs de slabit si ceaiul verde consta in faptul ca acesta din urma nu provoaca accelerarea pulsului. In aceste conditii, nu ar trebui sa ne miram ca este bautura preferata a multor actrite si manechine.

Efectele ceaiului verde asupra frumusetii tale

Mai multe studii clinice au pus in evidenta faptul ca, indiferent de modul in care il folosesti (bei sau aplici comprese), ceaiul verde are efecte extraordinare pentru frumusetea ta. Ca un prim exemplu, frunzele reprezinta un excelent exfoliant natural, conferindu-i pielii tale mai multa stralucire. Daca stai putin si reflectezi, este logic: foarte multe produse cosmetice naturale, lotiuni, creme si geluri sunt bogate in antioxidanti sau contin vitaminele A, C ori E. Nu este de mirare ca, dupa ce s-a evidentiat importanta ceaiului verde ca antioxidant natural, acesta a inceput sa fie folosit tot mai frecvent in cadrul ritualurilor de ingrijire a pielii. Si cand te gandesti ca este foarte simplu: nu ai nevoie decat de concentrat de ceai verde pe care fie il poti prepara acasa, fie il gasesti in magazine, sub forma de capsule.

Lotiune tonica - cosmetice naturale

Cu minimum de efort, poti prepara in casa o lotiune tonica, de pilda. O mana de frunze de ceai verde sunt puse intr-un bol cu apa minerala, la temperatura camerei si lasate sa actioneze cel putin o ora. Ulterior, lichidul este strecurat si se poate folosi imediat. Este bine sa-ti pregatesti cantitati mici, pentru ca este de preferat ca aceasta infuzie tonica sa fie, de fiecare data, proaspata. In cazul in care iti mai ramane, pune-o in sticle curate si pastreaz-o la frigider pana la urmatoarea intrebuintare. Lotiunea poate fi utilizata atat pentru improspatarea tenului (in acest caz, este bine sa o pastrezi intr-un flacon dotat cu pulverizator) sau, imbiband dischete de bumbac, pentru comprese, in cazul ochilor umflati sau incercanati. De asemenea, are proprietati antiseptice, motiv pentru care se pot folosi comprese pentru a trata eczeme usoare, taieturi superficiale sau arsuri solare (in acest ultim caz, compresele vor fi lasate sa actioneze 15 minute). Totodata, acest gen de comprese pot face adevarate minuni pentru ten, in cazul

Page 71: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

punctelor negre si al cosurilor. Se recomanda tamponarea zonelor afectate de patru ori pe zi si nu este necesara clatirea.

Masca revigoranta

Iata un produs cosmetic natural usor de preparat, potrivit pentru orice tip de ten si care va elimina impuritatile acumulate pana in profunzimea tenului, lasand pielea fina, stralucitoare si matasoasa. Se prepara in felul urmator: amesteca trei linguri de maioneza cu o lingurita de frunze de ceai verde, maruntite. Aplica produsul pe tenul demachiat in prealabil, evitand zona delicata a ochilor si lasa masca sa actioneze un interval de 20 de minute. Ulterior, clateste-te cu apa calduta si maseaza-te usor cu o crema.

Cosmeticele naturale cu ceai verde presupun protectie ultravioleta, extract de antioxidanti si 84 de minerale. Antioxidantii incetinesc procesele de imbatranire a pielii. Ne apara de radiatiile nocive. Curata delicat pielea, in timp ce o catifeleaza. Folosirea sistematica a produselor mentine nivelul hidric natural al pielii. Din momentul in care ne nastem, pielea noastra si totodata corpul nostru, incepe sa imbatraneasca. Pielea, in special pielea fetei, este cea mai expusa influentelor mediului extern, de aceea trebuie sa avem mare grija de ea. Totodata, pielea este organul cel mai mare al organismului nostru, un scut elastic care ne apara de deshidratare, care cu un sistem de reglare a temperaturii protejeaza tesuturile sensibile. Pielea este un organ important format din trei straturi: derma, epiderma si tesutul subcutanat. Deci pentru a o proteja, trebuie sa-i oferim o ingrijire adecvata. Imbatranirea pielii este formata din doua parti, cea biologica si imbatranirea secundara.

Imbatranirea naturala (biologica) este, mai mult sau mai putin, inevitabila, se modifica o data cu varsta, sexul, etc. Imbatranirea secundara este influentata de mediul extern, substantele poluante, radiatiile solare, vantul si temperatura scazuta. Prin folosirea cosmeticelor naturale cu ceai verde putem incetini acest proces sicontracara efectele nocive. Moartea celulelor cutanate vechi este o parte a procesului deregenerare a pielii. Stratul superior al pielii, la un moment dat, oboseste si moare. Poate este surprinzator, dar zilnic mor in jur de 500 de milioane de celule cutanate. Procesul de regenerare necesita timp, in jur de 24-28 de zile.

Flavonoidele sunt antioxidanti care apara organismul de radicalii liberi nocivi, de radiatiile UV, precum si de alte procese de oxidare care ataca celulele. Odata cu trecerea timpului, metabolismul celulelor este mai lent si celulele noi necesita din ce in ce mai mult timp ca sa ajunga la suprafata. Din aceasta cauza, pielea isi pierde umiditatea naturala, stralucirea si treptat se subtiaza. Pe langa acestea, efectele nocive ale mediului extern - razele UV, poluarea, stresul, conservantii, etc. - favorizeaza producerea radicalilor liberi care slabesc colagenul raspunzator de tineretea si elasticitatea pielii, motiv pentru care celulele cutanate imbatranesc mai repede.

Page 72: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Anticearcan cu ceai verde - cosmetice naturale

Se iau doua pliculete de ceai verde si se oparesc in foarte putina apa, cat sa aiba pentru inmuiere. Se tin doar cateva secunde in apa clocotita. Apoi se iau repede si se baga la congelator. Se prepara apoi o solutie din cateva picaturi de vitamina A (2-3 picaturi) si o fiola de vitamina E in care stoarceti aproximativ 10 picaturi de lamaie. Amestecati bine (se va amesteca greu lamaia cu textura uleioasa a vitaminelor) si cu un disc de vata aplicati continutul in jurul ochilor si pe pleoape, masand timp de 2-3 minute (cu ochii inchisi si masaj foarte fin fara a face presiune pe globul ocular). Apoi se scot din concegator pliculetele reci de ceai verde si se aplica pe ochii inchisi, mentinandu-le pana se incalzesc

Masca pentru ten gras

Este deosebit de eficienta daca este aplicata o data, de doua ori pe saptamana, in tot sezonul capsunilor, acesta fiind si ingredientul principal. Pentru o masca iti trebuie patru capsuni coapte, un albus de ou, o lingurita de suc de lamaie si o lingurita cu miere. Bate albusul spuma si adauga capsunile strivite in prealabil cu furculita, cu tot cu sucul pe care il lasa. Amesteca mierea cu sucul de lamaie si combina cele doua amestecuri. Aplica masca pe fata, dar evita zona ochilor. Lasa masca sa actioneze circa 20 de minute. Clateste-te din abundenta cu apa. Masca se prepara chiar inainte de a se folosi si nu se pastreaza. O poti folosi si pe zona umerilor sau pe spate daca ai pielea grasa. Capsunile sunt renumite pentru proprietatile lor revitalizante si antirid, iar albusul de ou are proprietatea de a curata si de inchide porii. Atentie! Masca nu este recomandata persoanelor care au alergie la capsuni.

Lapte demachiant pentru ten sesibil

Este un preparat care poate fi pastrat pe parcursul a trei-patru zile, la figider, intr-un recipient inchis ermetic. Ai nevoie de o cana cu fulgi de ovaz (simpli, fara nici un fel de alte adaosuri), o cana cu apa plata, doua lingurite cu ulei de germeni de grau (se gaseste ca atare in magazinele naturiste sau sub forma de capsule cu ulei), o lingura cu smantana grasa. Intr-un vas, pune apa pe foc. Cand colocoteste, adauga fulgii de ovaz si lasa-i sa fiarba la foc foarte mic, 10 minute. Daca se ingroasa prea tare, mai picura putina apa plata calda. Dupa ce au fiert, lasa sa se raceasca, apoi strecoara compozitia printr-un tifon. In sucul obtinut, adauga o lingura de smantana grasa si uleiul de germeni de grau. Agita bine si pastreaza lotiunea la frigider. Foloseste laptele demachiant dimineata si seara, dupa ce ai agitat bine flaconul. Fulgii de ovaz nu provoaca nici un fel de reactii alergice si refac epiderma iritata sau fragila. Uleiul de germeni de grau este foarte bogat in vitamina E.

Exfoliant hidratant

Folosit constat, iti garanteaza o piele de bebelus, fina si hidratata. Este recomandat a fi folosit de doua ori pe saptamana. Cantitatile sunt pentru patru-sase utilizari si poate fi pastrat la temperatura din baie, intr-un borcan inchis.

Page 73: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Ingrediente: trei linguri zahar brun, trei linguri pudra de migdale (pe care o prepari in casa, macinand migdale crude in masina de cafea), 40 picaturi ulei de seminte de struguri (il gasesti fie in supermarket, fie la plafar), 20 picaturi de ulei de migdale dulci (de la plafar), 15 picaturi ulei de trandafir. Preparare: amesteca pudra de migdale cu zaharul, apoi rastoarna amestecul intr-un borcan. Adauga uleiurile toate si amesteca. Maseaza-ti pielea uda, cu miscari circulare, cu amestecul de zahar si migdale imbibat in uleiuri. Daca in borcan ramane amestec de uleiuri, nu ezita sa mai adugi o lingura de zahar.

Masca regeneranta pentru par

Poluarea, soarele puternic, chimicalele din sampoane, solutiile pentru vopsit, toate iti agreseaza parul. Ii poti reda stralucirea si vitalitatea cu aceasta masca.

Ingrediente: un ou, cinci picaturi ulei de rozmarin, o lingura cu gel de aloe (se gaseste la plafar), o lingura de miere, o lingura de ulei de masline (sau ulei de ricin).

Preparare: amesteca toate ingredientele, mai putin oul si gelul de aloe. Adauga o lingura - doua de apa si pune totul la fiert in bain-marie. Lasa amestecul in apa care fierbe, nu mai mult de doua-trei minute. Da deoparte, lasa sa se raceasca si adauga oul batut ca pentru omleta in care ai adaugat gelul de aloe. Amesteca bine si intinde pe parul curat si ud. Pastreaza masca pe par, doua-trei ore, sub o folie de plastic (ca sa mentina parul ud), apoi clateste-te si bucura-te de rezultate.

Exfoliant cu zahar brun

Amesteca in palma o cantitate mica de zahar brun cu ulei de masline. Dupa ce s-a format o pasta, maseaza pe intreaga fata si pe decolteu. Curata buzele crapate masandu-le cu un amestec de zahar brun cu miere. Clateste-te cu apa calduta.

Masca cu avocado si miere

Avocado si mierea sunt doua produse naturale foarte hidratante. Avantajul pe care ti-l ofera fructul de avocado este acela ca iti hraneste pielea cu microuleiuri si acizi grasi, fara a lasa totusi urme grase la suprafata. Este o masca ideala pentru ten matur, cu piele uscata si riduri, potrivit. Foloseste o jumatate dintr-un avocado bine copt si un sfert de ceasca cu miere. Aplica masca pe fata si las-o sa actioneze timp de 10 minute, apoi clateste cu apa calduta.

Masca cu banana si vitamina E

O masca intens hidratanta, imbogatita cu un element indispensabil pielii - vitamina E. Ai nevoie de o banana medie sau mare, bine coapta, si de patru capsule de vitamina E. Vitamina E ajuta la repararea leziunilor minore, in timp ce banana iti energizeaza pielea prin continutul sau bogat in vitamine si minerale. Piseaza foarte bine banana, pana ce obtii o pasta. Spage capsulele de vitamina E si scurge continutul peste pasta de banana. Aplica masca pe fata, evitand zona ochilor. Dupa 10 minute, clateste-te cu apa calduta si usuca-te prin tamponare cu servetele curate.

Page 74: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Masca cu iaurt si castravete

Masca cu iaurt si castravete iti ofera prospetimea la care visezi in zilele firbinti de vara. Ai nevoie de o jumatate de castravete si o lingura cu iaurt. Adauga castravetele si iaurtul intr-un blender si lasa-le pana ce se formeaza un amestec omogen. Aplica pe fata si lasa sa actioneze timp de 15, 20 de minute. Clateste-te cu apa rece si sterge-te cu un servetel uscat. Pentru un plus de prospetime si racoare, foloseste iaurt direct de la frigider sau chiar de la congelator. Temperaturile scazute accelereaza circulatia sanguina la nivel local, ceea ce are ca efect o mai buna oxigenare a tenului si, prin urmare, o piele mai sanatoasa.

Masca cu lamaie si rosie

Daca ai tenul gras, aceast tip de masca este exact ce iti trebuie. Acizii din rosie si lamaie actioneaza la nivelul pielii, degresand-o si eliberand porii. De asemenea, este o solutie foarte buna pentru atenuarea pistruilor si petelor. Acizii din lamaie au un efect asemanator unui peeling chimic delicat, indepartand celulele moarte de la suprafata pielii. Ai nevoie de o rosie bine coapta, o lingurita cu zeama de lamaie si o lingurita cu faina de ovaz (gasesti faina de ovaz in magazinele pentru produse naturiste). Amesteca toate ingredientele intr-un blender. Aplica pasta pe fata si lasa sa actioneze timp de 15 minute.

Masca cu argila

Argila este utilizata pentru purificarea interna, dar si externa. Pentru tenul tau, poti face o masca purificatoare din pudra de argila, amestecata cu apa minerala, miere, sucuri sau piureuri. Pasta obtinuta ar trebui sa fie suficient de groasa incat sa o poti aplica fara probleme pe fata si decolteu. Aplica masca pe fata, evitand zona ochilor, si las-o sa se usuce timp de 20 de minute. Foloseste aceasta masca cel putin o data pe saptamana.

Nu toate mastile cosmetice se potrivesc tuturor tipurilor de ten. Unele tipuri de ten necesita o atentie speciala. De asemenea, daca folosim o masca necorespunazatoare tenului nostru, putem risca sa il deterioram mai mult.

Masti pentru ten gras

Acestea ar trebui sa aiba in special actiune absorbanta si astringenta, mai rar degresanta.

Masca din albus de ou

Cea mai obisnuita masca pentru tenul gras este cea de albus de ou batut spuma, la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie sau de alte citrice. Indepartarea albusului se face cu un disc demachiant fara insa a freca. Aceasta masca pote fi folosita si in cazul unui tratament de moment cand dorim ca ridurile sa fie cat mai putin vizibile.

O alta varianta a acestei masti o constituie amestecarea unui albus de ou cu o pasta moale facuta din 2 linguri de zeama de lamaie sau de zeama de portocale, diluate cu 2

Page 75: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

linguri de apa la care se adauga 1 lingura de glicerina si apoi caolin. Albusul batut spuma se mai poate amesteca cu 1 lingura de suc de capsuni, 1 lingura lapte proaspat si un varf de cutit cu bicarbonate de sodiu.

Pentru a mari capacitatea de curatire a unei astfel de masti se poate adauga la un albus de ou batut spuma 2 lingurite de malai.

O substanta cu o larga intrebuintare folosita la prepararea mastilor destinate oricarui tip de ten-datorita atat proprietatilor sale sicative, emoliente, calmante, cat si datorita faptului ca impreuna cu apa (sau orice alta solutie apoasa) formeaza o pasta uniforma care se intinde cu usurinta este caolinul. Caolinul se amesteca cu orice suc de fructe sau infuzie din plante pana la obtinerea unei paste omogene, care sa nu curga de pe fata.

In cazul tenurilor grase se poate amesteca cu suc de rosii, indicat tenurilor seboreice cu puncte negre. Sucul de la cateva tomate se amesteca cu 1 lingura de glicerina si caolin.

Masca facuta din capsuni sau fragi zdrobiti, la care se pot adauga si cateva picaturi de zeama de lamiae, hidrateaza si revitalizeaza pielea. Gutuia data prin razatoare este puternic astringenta.

Masca de drojdie de bere

Este o masca recomandata pentru tenul gras si pentru tenul normal, cu porii deschisi. Se prepara frecand 25-30 g de drojdie de bere proaspata cu putina apa calduta, sau cu infuzie din flori de musetel. Se poate adauga si o lingurita de miere. Aceasta masca se mai poate prepara si astfel: 25-30 g drojdie de bere se amesteca cu 4 linguri de apa, cu o lingura de glicerina si caolin pana la obtinerea unei paste omogene.

Masca pentru ten uscat

Masca din galbenus de ou este cea mai frecvent folosita si usor de preparat datorita procentului crescut de lecitina, colesterol si vitamina A, care hraneste pielea si ii da suplete. La un galbenus de ou se adauga ulei de masline, de germeni de porumb sau de floarea soarelui, astfel incat masca sa nu stranga. Se mai poate adauga 1 lingurita de miere de albine si uneori chiar cateva picaturi de zeama de lamaie.

Masca cu caolin

Caolinul se poate amesteca cu miere, cu crema grasa si cu foarte multe fructe : pepene galben, caise (au proprietati antiinflamatoare), piersici (proprietati hidratante si revitalizante), struguri albi, banane. Pentru tenurile uscate si deshidratate se recomanda si sucurile de legume cu infuzii de plante: sucul de morcovi sau morcovi rasi, datorita continutului lor in vitamina A sunt mult folositi. Ei se pot amesteca numai cu caolin sau se mai pot dilua cu infuzie de tei sau cu caimac proaspat ; sucul de castraveti sau castraveti dati prin razatoare amestecati cu caolin si putin ulei de floarea soarelui ; Pentru tenurile cuperozice sunt foarte indicate infuziile de laptuca, felii de cartofi proaspeti sau sucul de castraveti.

Page 76: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Uleiurile de floarea soarelui, de masline, de migdale pot fi folosite caldute, direct pe fata sau sub forma de comprese. Deasupra se poate aplica o folie de plastic. Ele se pot amesteca cu tarate, cu amidon sau cu malai. Malaiul cu produse lactate- caimacul, iaurtul, smantana se pot folosi amestecate cu morcovi, cu caolin sau cu sucuri de fructe - un mar taiat felii se fierbe in putin lapte pana se obtine o pasta ( acizii din mar produc coagularea laptelui) pe care o aplicam pe obraz direct sau in doua bucati de tifon sub forma unei cataplasme; laptele praf se poate amesteca cu miere de albine si cu infuzie de musetel sau de coada soricelului pana la obtinerea unei paste omogene ;

Mastile cu tarate au efecte emoliente, anticongestive. O masca de tarate de grau poate contine: tarate de grau: 15 g, caolin: 10 g, miere de albine: 5 g, apa sau infuzie din plante pana se obtine o pasta omogena. Taratele se mai pot amesteca cu lapte sau crema.

Infuziile din plante pot fi din musetel, tei, coada-soricelului, nalba. Mentionam ca in cazul radacinii de nalba se prepara un macerat la rece astfel: peste 1 lingurita de radacina de nalba se adauga un pahar cu apa (este bine ca sa fie apa fiarta si racita) si se lasa 30 de min. Dupa aceea se filtreaza printr-o bucata de tifon. Radacina de nalba nu se fierbe, deoarece principiile active se distrug. In general, pentru a mari efectul nutritiv al unei masti, se poate folosi laptisor de matca in concentratie de aproximativ 1%. Acesta se incorporeaza in galbenus de ou sau in crema.

Masti pentru tenul acneic

Se dizolva 0,50 g ihtiol in 15 ml de apa, apoi se adauga 25 g de caolin, se amesteca 25 g drojdie de bere proaspata cu o lingura de glicerina si cu caolin pana se formeaza pasta. Se taie portocala in felii care se aplica pe portiunile atinse de acnee; 1 lingura drojdie de bere se amesteca cu 1 lingura ceai de musetel si 10 picaturi de vitamina F;

Masti pentru tenul ridat

1. Se amesteca 1 galbenus de ou cu 1 lingurita ulei de masline, apoi se adauga 0,10 g laptisor de matca si 2 ml vitamina A uleioasa, 1 lingura lapte caldut, 1 galbenus de ou, un varf de cutit de polen. Se topesc pe baie de apa 10 g ceara de albine si 10 g miere, se iau de pe foc, se amesteca pana la racire dupa care se adauga 10 ml suc de ceapa si suc de crin,100 g de fragi, capsuni sau piersici se storc printr-un tifon, se lotioneaza fata cu aceasta zeama sau se frictioneaza fata direct cu fructul, sau se amesteca cu 1 lingura de caolin;

2. la 50 ml suc de castraveti se adauga caolin pana la obtinerea unei paste care se intinde apoi pe fata.

3. 2 linguri de caolin se amesteca cu decoct de patrunjel si se lotioneaza fata.

4. 1 lingura de suc de castraveti se amesteca cu o lingurita de smantana, 1 albus de ou batut spuma si 10 ml de benzoe (smirna) si se lotioneaza fata.

Masca pentru ten cuperozic

Page 77: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

- se amesteca 1 lingurita de miere de albine cu 10 picaturi de zeama de lamaie si 5 picaturi de ulei de migdale;

Masca pentru ten cu porii dilatati

- se curata 6 prune de coaja (dupa ce le-am oparit), se scot samburii, se strivesc si se amesteca cu 6 picaturi de ulei de masline si 1 lingura de suc de lamaie. Se incalzeste o lingurita de miere de albine si se amesteca cu sucul unei lamai.

- se fierbe un pumn de albastrele, se lasa sa se raceasca apoi se amesteca cu 2 linguri de caolin;

Masca pentru ten pistruiat, patat

- 1 lingurita de smantana se amesteca cu 1 lingurita de apa oxigenata si cu caolin;

Masti pentru ten asfixic

-1 albus de ou de bate spuma sau se amesteca cu 1 lingurita de malai

-1 albus de ou batut spuma se amesteca cu 1 lingura de tarate de grau si cu zeama unei jumatati de lamai.

Masti pentru ten cu puncte negre

- Se taie o rosie bine coapta in rondele care se aplica pe fata

- Gelatina 5 g, infuzie de plante 50 ml, miere de albine 10 g, glicerina 10 g (gelatina se dizolva la cald in infuzia de plante);

Tenul mixt este frecvent intalnit. El reprezinta o secretie grasa pe nas, barbie, frunte (zona T), restul portiunilor fiind uscate. In ingrijirile zilnice trebuie tinut seama de aceasta caracteristica pentru a aplica produse specifice fiecarei regiuni.

Curatirea se face cu o crema sau cu lapte demachiant, apoi se sterge obrazul cu un tampon de vata imbibat cu o lotiune din plante (tei, nalba, musetel) sau cu o lotiune tonica. Dupa demachiere si aplicarea lotiunii se recomanda folosirea unei creme de noapte. Dimineata, se aplica crema de zi, care va servi atat pentru protectia pielii, cat si ca suport pentru pudra, fond de ten etc.

Pentru ingrijirea zilnica a fetei, dermatologii recomanda ca prosopul sa fie shimbat la doua zile, aceasta protejeaza obrazul de actiunea diferitilor microbi. De asemenea, se recomanda ca obrazul sa nu fie sters puternic cu prosopul, ci numai prin apasari usoare. Aplicarea de masti si masaj nu trebuie sa lipseasca din ingrijirea oricarui tip de piele. Barbia, aripile nasului, zonele dintre sprancene, sunt zone care in general sunt grase.

In fiecare seara, pentru prevenirea formarii ridurilor din jurul ochilor este necesar sa se aplice pe aceste portiuni o crema grasa, pe baza de lanolina sau colesterol. Este bine ca ochii sa se

Page 78: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

stearga zilnic cu o infuzie de flori de albastrele sau musetel. In general, pentru ingijirea unui ten mixt este bine sa nu se foloseasca crema in exces pe zonele grase.

Acneea

Seboreea, secretia exagerata de sebum este una din cauzele principale care poate duce la aparitia acneei. Sebumul este secretat de glandele sebacee si da elasticitate, impermeabilitate si catifelare. Hipersecretia de sebum determina aparitia unor simptome suparatoare si inestetice. Pielea devine lucioasa, grasa, cu porii dilatati, punctele negre se transforma in cosuri. Acneea apare, de obicei, in perioada pubertatii, legata fiind de starile fiziologice in care se instaleaza un nou echilibru hormonal, la ambele sexe.

Care sunt cauzele care favorizeaza aparitia acneei?

Pe langa cele deja enumerate, mentionam:

>> predispozitia genetica, mostenirea unui ten seboreic; factorul hormonal, respectiv dezechilibrul in raportul dintre androgeni si estrogeni;

>> flora microbiana, alcatuita din bacili existenti totdeauna in comedoane si pustule. Bacili elibereaza o enzima- esteraza- care pune in libertate acizii grasi liberi din trigliceridele care intra in compozitia sebumului. Acizii liberi, proveniti din sebum, irita foliculii pilosebacei si determina aparitia hiperkeratozei si a proceselor inflamatorii din acnee;

>> tulburarile nervoase, starile emotionale, surmenajul, lipsa de miscare in aer curat, de somn; Toate acestea predispun la congestia faciala. La persoanele mai in varsta, eruptia acneica este frecventa datorita tulburarilor ciclului menstrual, a afectiunilor hipotiroidiene, tulburarilor suprarenale sau ale sistemului nervos vegetativ.

Lipsa igienei alimentare, gastroenteritele rebele, afectiunile ficatului sau ale cailor biliare sunt de asemenea cauze determinante. In astfel de cazuri, afectiunea nu se limiteaza numai la regiunea fetei ci, in egala masura, cuprinde spatele, decolteul, umerii. Pentru stabilirea cauzelor aparitiei acneei, daca prezinta aspecte de durata, determinate de tulburari organice si in care tratamentele cosmetice nu le pot suplini pe cele medicale, prezentarea la medic este absolut necesara.

Tratamentul intern este prescris de medic, in functie de starea generala a pacientului si de cauzele care au determinat aparitia acestei afectiuni. Medicul va indica si regimul alimentar, care are un rol foarte important in sprijinirea tratamentului. In general, in cazul acestei afectiuni vor fi consumate alimente proaspete, la ore regulate si asigurand o masticatie perfecta a lor. Contraindicante sunt: condimentele, mancarurile grase, branzeturile fermentate etc.

Tratamentul extern incepe prin asigurarea riguroasa a igienei locale. Asepsia pielii trebuie facuta prin spalarea regiunii respective cu sapun si prin folosirea de lotiuni antiseptice si dezinfectante; sunt indicate si produse calmante in cazul in care pielea este iritata. Pentru a

Page 79: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

evita extinderea infectiei, mainile vor fi perfect curate. Pielea afectata de acnee trebuie spalata de cateva ori pe zi cu apa calda si sapun special, pentru a inmuia si a usura evacuarea excesului de sebum si puroi.

Diferitele forme de acnee

Acneea poate aparea si la alte varste decat aceea a pubertatii si sub diferite forme:

1. Acneea vulgara (acneea polimorfa juvenila)

- datorita perturbarilor hormonale, hipersecretia glandelor sebacee, secretia de sebum se usuca pe piele, se amesteca cu celulele moarte si astupa orificiul foliculului. Ea debuteaza prin aparitia comedoanelor, mici puncte negricioase, alcatuite dintr-un dop de sebum si celule cornoase, care au keratina oxidata, care apoi se transforma in cosuri.

2. Acneea rozacee

- este specifica persoanelor mai in varsta, care au suferit de seboreea fetei. De obicei ea apare la femeile intre 40-50 de ani, in perioada de premenopauza. Se instaleaza mai mult pe pometi, pe frunte, nas si barbie. Acneea rozacee se deosebeste de cea vulgara prin faptul ca nu apar comedoane. Evolutia ei cunoaste urmatoarele faze: aparitia de roseata difuza (eritroza), etapa trecatoare si recidivanta: aparitia de roseata permanenta, stadiul de complicatii cu cuperoza, avand aspectul unei fine arborizatii vasculare.

3. Acneea medicamentoasa si profesionala

- apare la nivelul regiunilor care au venit in contact cu anumite substante chimice (hidrocarburi, uleiuri si vaseline tehnice) sau medicamentoase (oleum cadini, ioduri, bromuri, cortizon, etc)

4. Acneea conglobata

- apare in special la barbatii maturi, pe fata, axile, ceafa, trunchi, fese. Are o evolutie de mai multi ani, cu consecinte inestetice. Cauza: chisturile sebacee de diferite marimi si supuratiile care se deschid prin orificii mici, de multe ori la distanta de focar.

5. Acneea pustulosa

- s e f o r m e a z a d e o b i c e i i n j u r u l c o m e d o a n e l o r , u n d e a r e l o c o r e a c t i e congestiva urmata de aparitia unor papule rosii (ridicaturi), in centrul carora se dezvolta puroi si pustule.

6. Acneea necrotica

- poate aparea la barbati in jur de 30-40 de ani, pe frunte, la marginea parului si pe tample. Se prezinta sub forma unor papule foliculare, care au in centru o pustula, dupa care apare o crusta bruna sau brun-negricioasa, inconjurata de un inel inflamator.

Page 80: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

7. Acneea cheloidiana

- apare la barbati intre 40-50 de ani, in special la cei grasi sau obezi. Se localizeaza la nivelul cefei. Barbatilor in varsta, care in decursul anilor au suferit de acnee (in special cea rozacee) poate sa le apara rinofima (acneea hipertrofica), care se localizeaza la nivelul nasului. Acesta capata o culoare rosie-violacee. Porii si vasele capilare se dilata foarte mult.

Tenul uscat

Tenul uscat este fin, fragil, subtire, iritabil si se descuameaza usor. Uneori se observa si riduri fine.

Daca o foita de hartie se trece peste fata, este privita in zare si nu se observa pe ea pete grase, inseamna ca tenul este uscat. Distingem doua categorii de tenuri uscate:

> tenul uscat din lipsa de grasime

> ten alipic

> tenul uscat din lipsa de apa

> ten deshidratat

Tenul uscat se mai poate recunoaste si prin faptul ca este foarte sensibil la frig (iarna observam aparitia de pete rosietice din loc in loc) la vant, soare, sapun, lotiuni concentrate in alcool, crème pe baza de glicerina.

Factori care pot determina uscarea tenului

Factorii interni:

- predispozitie congenitala, respectiv un numar redus de glande sebacee sau o secretie insuficienta a acestora;

- tulburari endocrine, mai ales tiroidiene;

- tulburari nevoase;

- tulburari ale circulatiei sanguine;

Factori externi:

- influente ale factorilor de mediu;

- produse cosmetice folosite necorespunzator;

Este bine sa cunoastem faptul ca de multe ori noi insine contribuim la uscaciunea pielii fie prin folosirea abuziva de sapun si apa dura care usuca si irita pielea, fie prin lipsa de ingrijire, fie prin

Page 81: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

exces de produse cosmetice necorespunzatoare. De asemenea, curele de slabire prin care privam organismul de lichide pot face ca pielea sa se deshidrateze. Curatirea obrazului in cazul tenului uscat se face numai cu o crema grasa sau cu lapte demachiant.

Curatirea cu untul de cacao

Se trec pe fata bucati de unt de cacao, acestea topindu-se la temperatura pielii. Untul de cacao i n g l o b e a z a c u u s u r i n t a i m p u r i t a t i l e s i f a r d u l . P r i n i n d e p a r t a r e f a t a r a m a n e c u r a t a , s u p l a s i catifelata. Dupa curatire se recomanda o lotiune pentru ten uscat, de exemplu, o infuzie de tei, nalba, musetel sau o lotiune tonica, nealcoolizata. In locul lotiunilor putem efectua si pulverizari cu apa minerala sau infuzii de plante.

Sunt contraindicate sapunurile, apa calda sau calcaroasa, cremele pe baza de stearati. Seara, dupa curatirea si stergerea obrazului cu o lotiune, se va aplica o crema grasa nutritiva pe baza de lanolina (persoanale care prezinta sensibilitate fata de lanolina, vor renunta la folosirea cremelor avand ca baza aceasta substanta).

Si pentru tenul uscat se recomanda masaje usoare si aplicarea de masti. Masajele se pot efectua cu o crema semigrasa in care se adauga sucuri de castraveti, morcov, lamaie. O data la 3 saptamani se recomanda baia de aburi timp de 10 min, cu apa in care s-au adaugatflori de musetel sau salvie, iar o data pe saptamana aplicarea de masti hidratante cu sucuri de fructe, plante, caimac, smantana, galbenus de ou etc. La 2-3 zile se indica aplicarea de comprese caldute imbibate cu infuzii de plante, dupa care se va unge fata cu o crema hidratanta.

Pentru ingrijirea naturista a tenului uscat mai trebuie sa stim ca:

- laptisorul de matca, mierea de albine incorporate in crema sau sub forma de lotiuni, masti etc. constitue, de asemenea, remedii pretioase pentru mentinerea pieleii suple si proaspete;

- produsele lactate ca smantana, laptele, caimacul, iaurtul pot fi folosite in ingrjirea tenului uscat, deoarece in afara de calitatile lor emoliente maresc aciditatea pielii;

- este bine sa ne stergem fata de 2 ori pe zi cu un disc demachiant imbibat cu lapte;

Tipuri de ten:

Tenul deshidratat

Tulburarile de hidratare pot determina modificari ale tenului. Pielea contine aprox. 70% apa, din care 10-20% in stratul cornos; aceasta apa provine din ingerarea alimentelor care contin apa si din reactiile care au loc in organism, reactii reglate de sistemul nervos si de glandele endocrine. Dupa continutul in apa se deosebesc urmatoarele tipuri de ten:

1. Normal hidratat

2. Hiperhidratat

Page 82: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

3. Deshidratat .

Tenul normal hidratat

- pielea este fina, ferma, fara riduri si cu o elasticitate normala. Se intalneste in special la copii si la persoanele cu stare de sanatate perfecta si care a c o r d a obrazului ingrijiri corespunzatoare.

Tenul hiperhidratat

- cand tenul este hiperhidratat, fata apare cu trasaturi umflate, deformate, cu edeme si pungi sub ochi. Se intalneste la persoanele cu afectiuni cardiovasculare sau renale datorita retinerii apei in tesuturi. In aceste cazuri se va recurge la medicul specialist pentru tratarea cauzelor interne. Va fi ingrijit dupa indicatiile date la piela alipica. Se recomada aplicarea zilnica de comprese caldute cu apa sarata pana la saturatie si masaje usoare care sa favorizeze eliminarea apei.

Tenul deshidratat

- este intalnit frecvent la persoanele in varsta, atunci cand eliminarea apei este mai mare decat absorbtia ei de catre organism. Cauza deshidratarii tenului poate fi datorita:

> tulburarilor nervoase, surmenajului fizic;

> lipsei unor vitamine, in special A si F ;

> influentei factorilor externi- fizici sau chimici (expunerea obrazului neprotejat la vant, zapada, soare sau caldura, abuzului de sapun, lotiuni demachiante pe baza de alcool).

Deshidratarea mai poate interveni in timpul unor anumite boli insotite de febra, diaree etc., ca o consecinta a unei ingrijiri cosmetice defectuoase sau in timpul curelor de slabire irationale.Tenul deshidratat se trateaza ca orice ten uscat, adaugandu-i-se prin cremele folosite, un aport sporit de apa.

Tenul pletoric

- pielea este grasa, cu aspect carnos, fiind congestionata permanent sau se congestioneaza la cel mai mic efort, are porii dilati si o pilozitate crescuta. Acest tip de ten este intalnit in cazul unor tulburari in metabolismul proteinelor sau al glucidelor. Se impune consultarea medicului, precum si un regim alimentar adecvat, denumirea insasi de pletoric indicand surplus.

Tratamentul tenului pletoric este asemanator celui gras; referindu-se la un proces de curatire profunda si complexa, urmare a depunerii mari de protide si glucide la nivel cutanat. In functie de natura si caracteristicile tenului, cosmeticiana va aplica tratamentul corespunzator; in orice caz sunt necesare una sau doua sedinte lunare de tratament cosmetic.

Page 83: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Persoanele cu un astfel de ten vor urma indicatiile date pentru tenul gras. O atentie deosebita se va acorda alimentatiei, evitand excesul de proteine, grasimi si dulciuri. Prin exercitii fizice si sport, care produc transpiratie abundenta, vom asigura o eliminare crescuta a toxinelor din organism.

Tenul casectic

- acest tip de ten il intalnim in cazul in care functiile pielii sunt diminuate, chiar atrofiate, hranirea pielii fiind insuficienta. Pielea apare subtire, uscata, lipsita de elasticitate, palida, cu aspect de pergament.

Tratamentul va urmari hranirea si tonifierea pielii. Sunt indicate una sau doua sedinte pe luna la cosmeticiana, care aplicand un tratament adecvat va ajuta la restabilirea metabolismului defectuos. Seara, obrazul va fi curatat cu lapte demachiant pentru ten uscat, iar hidratarea si tonifierea pielii va fi asigurata cu o infuzie tonica; se vor face masaje zilnice cu o crema grasa hidratanta, continand si substante active sau cu pulpe de fructe (piersici, capsuni, portocale). Dimineata, obrazul va fi ingrijit dupa metodele indicate la tenul uscat.

Este recomandabil un masaj zilnic cu creme vitaminizate.

Tenul senil

- exista d i f e r e n t e f o a r t e m a r i a s u p r a m o m e n t u l u i c a n d i n c e p s a a p a r a f e n o m e n e l e d e imbatranire ale pielii, deoarece intervin tot felul de factori ca: ereditatea, anumite boli, diferite tulburari functionale ale gladelor cu secretie interna, abuzul de farduri, tratamente cosmetic necorespunzatoare. La unele persoane, aceste semne nedorite incep sa apara foarte de timpuriu, debutand printr-o uscaciune excesiva a pielii, prin aparitia ridurilor, formarea barbiei duble, edeme in special la ochi etc. Se pot lua masuri preventive ca acest proces sa fie intarziat si incetinit, activand circulatia sanguina, hranind tesuturile pentru a le pastra cat mai mult elesticitatea si tonicitatea.

Tratarea acestui tip de ten urmareste intarzierea instalarii definitive a semnelor sensibilitatii si diminuarea celor aparute, ceea ce se poate realiza printr-o imbunatatire a circulatiei sanguine, o hidratare, revitalizare si tonifiere a tesutului cutanat. Este necesar tratamentul efectuat de cosmeticiana.

Seara, demachierea se va face numai cu lapte demachiant fara a folosi apa si sapunul. Apoi se va sterge fata cu o infuzie de plante sau se va efectua o pulverizare, dupa care se va aplica o crema antirid. Dimineata se recomanda, de asemenea, comprese cu infuzie tonica si masaj al fetei cu pulpa de fructe care favorizeaza hranirea si hidratarea pielii, apoi aplicarea unei creme hidratante; machiajul va fi discret pentru a nu se scoate in evidenta ridurile.

Page 84: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Tenul ridat

- in afara de faptul ca acest fenomen apare odata cu inaintarea in varsta, mai sunt si cause care favorizeaza aparitia ridurilor, ca de exemplu: influenta agentilor atmosferici, expunerile prelungite la soare, insuficienta odihnei si respectiv a somnului, excesul de tutun, cafea, bauturi alcoolice, curele drastice de slabire, abuzul de farduri sau de preparate cosmetice, abuzul de sapun, lotiuni concentrate in alcool, glicerina.

Lipsa de control a expresivitatii determina asa-numitele "cute de expresie". Persoanele cu tenul uscat au o predispozitie speciala pentru riduri. P e l a n g a r e g i m u l a l i m e n t a r r a t i o n a l , e x e r c i t i i l e i n a e r l i b e r , e x e r c i t i i l e d e r e s p i r a t i e , s e recomanda aceleasi ingrijiri ca cele pentru tenul uscat sau senil.

Prevenirea, aparitia si tratarea cuperozei

Ce este si cum apare?

Este o imperfectiune estetica a pielii, de origine vasculara. Apare pe fata, datorita unei dilatari permanente a vaselor sanguine superficiale, circulatia sanguina nefiind bine echilibrata; astfel, dilatarea si contractarea vaselor sanguine se efectueaza anormal.

Cuperoza poate aparea la toate tipurile de ten

Copiii nu fac cuperoza, ea apare de obicei dupa pubertate si indeosebi intre 30-50 de ani si dispare apoi, cu varsta. Cele mai afectate de cuperoza sunt femeile. Roseata spontana, denumita medical eritroza, caracteristica in special persoanelor emotive, constitue mai mult o predispozitie a persoanelor respective. In schimb, aceasta roseata se poate instala pe o perioada mai lunga, datorita unor cauze observate prin experienta, dar neelucidate stiintific. Cert este insa ca exista metode de vindecare si de prevenire.

Fenomenul a fost observat ca apare dupa o masa abundenta, cand contractiile stomacului determina o dilatare a vaselor sanguine ale pielii. Acest aspect nu constitue o cauza majora a aparitiei cuperozei, dar indruma pe cei predispusi a o contracta sa aiba grija unei bune igiene alimentare, unei bune masticatii si respectarea de mici pauze intre felurile de mancare. Cuperoza, aceasta dilatare a capilarelor superficiale, apare pe piele ca o retea, afectand indeosebi pometii, aripile nasului si fruntea.

Prevenirea si tratarea cuperozei

- evitarea schimbarilor bruste de temperatura, caldura prea mare sau frig prea puternic. La frig, ca si la soare, se impune protejarea obrazului cu creme sau lotiuni continand substante ecran;

- evitarea alimentelor prea condimentate si a bauturilor excitante;

Page 85: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

- in conditiile de expunere la soare, mai ales cand cuperoza este deja instalata, soarele poate sa accentueze aceasta afectiune.

Tratament :

- dimineata, fata va fi spalata cu apa, fara a folosi sapunul sau vreo lotiune alcoolizata;

- seara, dupa demachiere, se va face tamponarea obrazului cu lotiuni tonice, reconfortante dar nealcoolizate;

- se va aplica crema si se va efectua masajul prin ciupituri. Pielea se prinde intre degetul aratator si degetul mare;

- la plaja se vor folosi cremele ecran, iar dupa plaja pielea va fi curatata cu lapte demachiant, aplicand apoi o crema grasa harnitoare sau o masca hidratanta; Tratamentele medicale urmaresc restabilirea echilibrului intre contractarea si dilatarea vaselor. In tratament este folosita zapada carbonica; in formele de cuperoza usoara sau pentru a preveni

aparitia cuperozei, se va trece rapid pe fata un cub de gheata. Desigur ca medicul va stabili si alta medicatie in functie de starea fiziologica generala a pacientului.

Pistruii (Efelidele)

Nu reprezinta o boala sau simptomul unei boli, constitue insa o problema pentru cei care ii au; sunt un semn al tineretii, caci se raresc spre varsta de 40 de ani si sunt aproape absenti la batrani. Prezenta pistruilor are un caracter familial si ereditar, ei datorandu-se unor tulburari congenitale. Apar in general de la varsta de 5 ani la copii si adolescentii blonzi si roscati, mai rar la persoanele brunete; pot aparea uneori si la persoanele anemice, limfatice.

Se localizeaza pe regiunile descoperite: frunte, pometi, nas, mai rar pe gat, antebrate, umeri, iar uneori dupa varsta de 50 ani pe dosul mainilor. Se prezinta ca pete mici, rotunde, de culoare bruna sau mai deschisa, au marimea unei gamalii de ac, ajungand pana la marimea unui bob de linte. Lumina soarelui favorizeaza aparitia pistruilor si chiar o accentueaza indeosebi primavara si vara.

Tratament

Incercarile unor persoane de a lua medicamente la intamplare, care sa determine disparitia lor, nu ar fi cele mai indicate, date fiind consecintele ce le pot avea asupra organismului. Tratamentul lor are mai mult caracter cosmetic, fiind ajutat de o alimentatie cu cruditati, fructe proaspete ce contin cantitati mai mari de vitamina C si PP. Aplicarea de masuri preventive este absolut necesara, ele constand in purtarea de palarii cu boruri si aplicarea de creme sau lotiuni continand substante protectoare si substante care albesc fata.

Page 86: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Tratamentul propriu-zis, consta in aplicarea seara a unor masti continand iaurt, lapte acidulat,lamaie sau drojdie de bere, in amestec cu apa oxigenata. Dimineata, obrazul va fi spalat cu apa in care am adaugat otet (1 lingura la 1 litru de apa); se aplica apoi o crema ecran. In indicarea tratamentului trebuie tinut seama de natura tenului si de sensibilitatea acestuia. Cremele sau lotiunile pentru albire nu se vor aplica in jurul ochilor. In cursul tratamentului se vor folosi creme nutritive, in special in jurul ochilor.

Tenurilor uscate le sunt indicate cremele, iar celor grase lotiunile. Lotiunile si cremele contra pistruilor sunt uneori iritante, in special acelea pe baza de saruri de bismut sau mercur( vor fi folosite numai cu avizul specialistului). Un rezultat bun se poate obtine prin

peeling, care realizeaza o descuamare a pielii.

Remedii naturiste pentru cearcane

Putine lucruri ne tradeaza dupa o noapte nedormita, dar nu atat de mult ca pungile de sub ochi sau cearcanele. Pielea din jurul ochilor este foarte fina, astfel incat se pot vedea, uneori, vasele capilare ce dau zonei o nuanta albastruie, maro sau violacee, in functie de tipul de ten. In cazul persoanelor cu t e n u l i n c h i s , c e s - a u e x p u s f o a r t e m u l t l a r a z e l e U V , s a u a c e l o r c a r e s u f e r a d e s c h i m b a r i hormonale, cearcanele tind sa fie maro. La cele cu tenul de culoare medie, cearcanele sunt de tenta verzuie si in cazul tipurilor de ten alb, se manifesta printr-o nuanta de violet. Aceasta " u m b r a " d e s u b o c h i e s t e v i z i b i l a a t u n c i c a n d s u n t e m o b o s i t i , d a t o r i t a f a p t u l u i c a

oboseala perturba fluxul sangvin si venele se umfla.

In timp, si stratul de grasime din zona ochilor scade, o data cu trecerea anilor, cearcanele devind mai proeminente. In multe cazuri, aparitia cearcanelor este un semn ca ar trebui sa ne odihnim mai mult (minim 7/8ore), dar poate reflecta, de asemenea, un regim alimentar nesanatos (beti multa apa si nu faceti abuz de alimentele sarate, tutun, alcool sau cafeina), o stare de stres, schimbari hormonale, alergii, sau ca in cele mai multe dintre cazuri, mostenirea genetica a acestora.

Desi cauzele aparitiei cearcanelor sunt numeroase, putem sa le clasificam pe 3 categorii, in functie de originea lor. Vorbim despre :

- cearcane de origine apoasa, cand aspectul lor este cauzat de retentia de lichide (circuit limfatic deficitar) in aceasta zona, formand pungi inestetice

- cearcane produse de acumularea de grasime sub ochi

- c e r c a n e l e d e o r i g i n e g e n e t i c a , s u n t c e l e m a i d i f i c i l e d e e l i m i n a t d a t o r i t a p r e d i s p o z i t i e i . Cearcanele sunt o problema cu care se confrunta femeile si barbatii, dar si copiii. In acest ultim caz, ele pot fi ereditare, dar si cauzate de oboseala, congestie nazala, sinuzita, adenoide, alergii si astm. Inainte de a va grabi sa camuflati cearcanele cu un

Page 87: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

machiaj corector, ar trebui sa va ganditi la un tratament care sa faciliteze ameliorarea sau eliminarea acestora.

Ca in orice problema inestetica putem gasi cale de atac in utilizarea cremelor cosmetice pentru conturul ochilor, special concepute pentru cearcane si pungile de sub ochi, pe care le puteti folosi atat ziua, cat si pe parcursul noptii. Masati zona cu indicele si degetul mijlociu printr-o miscare circulara. Va recomandam cremele pentru conturul ochilor ce contin vitamina K, deoarece ajuta la stimularea circulatiei. Cu toate ca, dupa cum stiti, uneori, remediile naturiste sunt mult mai eficiente . Primul pas pentru a reduce pungile de sub ochi si cearcanele temporare, este de decongestionare a zonei prin activarea microcirculatiei.

Remedii naturiste anticearcane

1. Saculeti de ceai de musetel

Comprese de relaxare, cu doi saculeti de ceai de musetel, care trebuie infuzati intr-o cana cu apa fierbinte. Se scot si se pun in frigider. Cand se racesc se aplica peste pleoape, timp de 20 minute. Musetelul are proprietati sedative si antiinflamatoare, deci este foarte eficient pentru pleoapele umflate si pungile de sub ochi.

2. Felii de cartof

Spalati un cartof de marime medie, decojiti-l si taiati cateva felii subtiri de marimea ochilor. Aplicati-le peste pleoapele inchise, timp de 10 minute. Aceast "ritual" se repeta de 3 ori pe saptamana, cel putin, pentru a obtine rezultate. Dupa fiecare aplicare, spalati zona bine. Pentru a hidrata conturul ochilor, feliile de cartof pot fi introduse in smantana sau ulei de masline.

3. Felii reci de castravete

Puneti jumatate de castravete verde in frigider. Atunci cand se raceste, taiati doua felii si aplicati-le peste ochii inchisi, timp de 10 minute. Castravetele rece, ajuta la estomparea cu usurinta a cearcanelor, reduce pungile si reimprospateaza textura pielii din jurul ochilor.

4. Felii de castravete si lapte

O alta varianta a acestui remediu anticearcane, este de a pune feliile de castravete in 500 ml lapte rece. Scurgeti-le putin si puneti-le peste ochi, cel putin 10 minute.

5. Ulei de migdale dulci

Tamponati ulei pe doua discuri demachiante (tifon), acoperiti-va pleoapele cu acestea, timp de 30 de minute. Apoi indepartati delicat, uleiul ramas, cu alte discuri demachiante. Uleiul de migdale dulci, ajuta la relaxarea zonei si scade inflamarea capilarelor.

Page 88: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

6. Pasta de mar copt

Coaceti un mar mediu, apoi pasati-l pana devine pasta. Se pune in frigider pentru 10 minute. Aplicati cate putin pe fiecare pleoapa, timp de cateva minute.

7. Comprese cu gheata

Aplicati timp de 5 minute, comprese cu gheta peste pleoape. Sunt foarte recomandate in cazurile d e cearcane rosiatice, deoarece stimuleaza circulatia si contracta vasele de sange, facilitand disparitia lor.

8. Lingurite in congelator

Introduceti doua lingurite in congelator. Atunci cand acestea s-au racit, puneti-le peste pleoapele inchise, timp de 3 minute.

9. Crema decongestionanta

Aveti nevoie de 50 de grame lanolina, pe care o puneti intr-un vas pe baie de aburi. Se amesteca cu o lingura de lemn si cand lanolina s-a topit, se adauga 25 de grame de ulei de germeni de grau. Puneti lichidul intr-un vas etas si adaugati 30 picaturi de esenta de caise. Se amesteca si se aplica pe zona cearcanelor, prin miscari circulare, fara sa deschideti pleoapele.

10. Crema de rosii si lamaie

Pentru a va pregati acest amestec aveti nevoie de o lingurita de suc de rosii proaspete, la care se adauga o lingurita suc delamaie si o lingurita de faina. Omogenizand aceste ingrediente, veti obtine un aluat moale, care ar trebui sa fie aplicat o data pe zi, pe conturul ochilor, lasand sa actioneze timp de aprox. 10 minute. Indepartati delicat aluatul inainte de a se usca complet, apoi clatiti zona cu apa rece. Vitaminele A, C si fierul din rosii, combinate cu proprietatile lamaii, faciliteaza disparitia cearcanelor dupa cateva zile de tratament.

11. Masca de cartofi si castravete

Coaceti un castravete si un cartof, apoi pasati pana se formeaza o pasta. Aplicati in jurul ochilor, lasati timp de cateva minute apoi indepartati cu apa. Utilizarea acestor 2 ingrediente este eficace in cazul pleoapelor umflate si a pungilor de sub ochi.

12. Crema de morcov si felii de castravete

Se rade o jumatate de morcov la care se adauga 2 linguri de ulei de masline. Odata ce s-a format o crema, lasati la macerat cateva minute. Apoi, se aplica preparatul pe conturul ochilor si peste se pune o felie proaspata de castravete. Se lasa timp de 30 de minute, apoi se curata cu un disc demachiant(tifon) inmuiat in apa rece.

Page 89: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

13. Masca pe baza de oua si glicerina

Se amesteca in parti egale, un albus de ou batut cu glicerina lichida. Se aplica in jurul ochilor lasand sa actioneze pentru cateva minute (pana se usuca). Indepartati cu apa calda.

14. Comprese cu miere

Diluati in apa calda o lingurita de miere. Imbibati un tifon in acest preparat, apoi aplicati sub forma de comprese, peste pleoape, timp de aprox. 10 minute. In cele din urma, se indeparteaza cu apa rece.

Ingrijirea ochilor

Ochii reprezinta una din partile cele mai vulnerabile ale corpului. Semnele imbatranirii, oboseala accentuata, toata isi fac simtita prezenta in mod vadit in zona ochilor. Sa invatam, sa ii ingrijim prin metode naturiste!

Telina (Apium graveolens)

Sucul de telina este folosit in unele afectiuni oftalmologice fie prin picaturi aplicate pe pleoape, fie prin tamponari usoare ale pleoapelor.

Albastrele-vinetele (Centaurea cyanus)

In cazul ochilor obositi, al cearcanelor, al pleoapelor ridate, se vor aplica zilnic comprese sau cataplasme cu infuzie de flori de albastrele (1 lingura de flori la 2 pahare cu apa), a v a n d proprietati calmante si tonifiante.

Teiul (Tilia tomentosa-Teiul argintiu alb, Tilia cordata-Tei rosu, Tilia platyphyllas-Teiul mare)

Page 90: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Are actiune calmanta, decongestiva, se foloseste sub forma de decoct (10 g la 1 pahar cu apa); se poate folosi in comprese care se mentin pe pleoape timp de 15 min, in cazul cearcanelor si al pleoapelor iritate.

Trandafirul (Rosa centifolia)

Dezinfectant, decongestiv. Folosit in iritatii oculare; infuzie 5%, sub forma de comprese si spalaturi oculare.

Asmatuiul (Anthriscus cerefolium)

Folosit contra inflamatiilor pleoapelor si a blefaritelor.

Musetel (Matricaria chamomilla)

Pentru ochii iritati si inflamatii ale pleoapelor se recomanda tampoane cu infuzie de musetel.

Vita de vie

Folosita sub forma de infuzie 5 % pentru spaltul ochilor obositi.

Cartoful (Solanum tuberosum)

Pentru combaterea edemelor pleoapelor se pot face aplicatii locale cu pasta de cartofi.

Rosmarin (Rosmarinum officinalis)

Frunzele de rosmarin macerate in apa de trandafir se folosesc contra inflamatiei pleoapelor.

Modulul 8

Sa ne destindem cu un masaj

Masaju l este o combinaţ ie de mişcăr i ş i pres iuni executate pe d iverse reg iuni a le corpului, fie manual, fie cu diferite aparate, în scop igienic, terapeutic sau estetic.

Efectele masajului facial sunt:

activează circulaţia sangvină şi limfatică

ajută la menţinerea supleţei şi elasticităţii corpului şi pielii

stimulează funcţiile glandelor sebacee şi sudoripare

împiedică şi îndepărtează depunerile de grăsime

Page 91: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

măreşte tonicitatea muşchilor pieloşi

măreşte circulaţia cutanată asigurând absorbţia de oxigen

influenţează favorabil sistemul nervos şi relaxează întregul organism.

Reguli de aplicare ale masajului facial:

masajul se efectuează pe o piele sănătoasă, fără afecţiuni derma tologice

legea de bază a masajului este ca mâna esteticienei să nu părăsească suprafaţa de masaj şi să adere bine, iar mişcările de bază ale masajului să fie legate între ele prin mişcări delegătură , păstrându-se continuitatea mişcărilor

mişcările de masaj vor fi executate într-o anumită ordine şi direcţie şi anume se începe şise încheie cu mişcări mângâietoare, iar mişcările e n e r g i c e v o r a l t e r n a c u m i ş c ă r i mângâietoare

mişcările de masaj trebuie adecvate regiunii unde se execută

masajul nu se va execut a brutal pentru a nu deplasa pielea de pe planurile profunde, chiar şi mişcările profunde trebuie să aibă o intensitate moderată

masajul se va executa pe o piele perfect demachiată şi sănătoasă cu produse adecvatetipului de ten

durata masajului este în f uncţie de calitatea tenului şi de vârstă

în timpul masajului mâinile esteticienei vor fi perfect curate

masajul se execută la pacienta aflată în decubit dorsal, într-o poziţie comodă şi relaxată cuo lumină difuză, o muzică plăcută şi discretă

în timpul masajului esteticiana nu va purta bijuterii deoarece acestea pot determina leziunişi pot îngreuna masajul.

DESCRIEREA MASAJULUI FACIAL PE REGIUNI

1.Mişcarea de netezire - se execută cu faţa palmară a degetelor, de la o regiune temporală la alta şi din regiunea sprâncenoasă către zona de implantare a părului. Se începe din partea dreaptă, revenirea se face întocmai, mâinile lucrând alternativ. Mişcarea are o intensitatemai mare în regiunea intersprâncenoasă.

2.Mişcarea în zig-zag - se execută astfel : mediul ambelor mâini execută o netezire înzig-zag, de la o tâmplă la cealaltă, pe toată suprafaţa frunţii. Mişcarea începe din parteadreaptă, iar revenirea se face întocmai, insistând în regiunea intersprâncenoasă, degetelelucrând alternativ.

Page 92: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

3.Mişcarea în cercule ţe - se execută cu mediul ambelor mâini, care execută o netezire încerculeţe, de la o tâmplă spre cealaltă, pe toată suprafaţa frunţii. Mişcarea începe din partea dreaptă, revenirea se face întocmai mâinile lucrând simultan.

4.Mişcarea în foarfece pe frunte - se efectuează cu indexul şi mediul ambelor mâini, care execută o netezire în foarfece de la o tâmplă la cealaltă, mâinile lucrând simultan.

5.Mişcarea în zig-zag în foarfece - se execută cu indexul şi mediul mâinii stângi, care sunt îndepărtate, dar mediul mâinii drepte execută o netezire în zig-zag, în foarfecele mâiniistângi. Mişcarea începe de la tâmpla dreaptă iar revenirea se face prin netezire.

6.Vibra ţia punctat ă - se realizează cu mâinile în aceaşi poziţie ca la mişcarea anterioară,numai că mediul mâinii drepte execută o vibraţie punctată.

7.Vibra ţia plană - se realizează susţinând cu mâna stângă muşchiul orbicular al ochiului lanivelul tâmplei stângi, în timp ce faţa palmară a mâinii drepte execută o vibraţie plană dela tâmpla stângă către cea dreaptă şi pe toată suprafaţa frunţii. Mâinile se schimbă şi se execută mişcarea şi în direcţie inversă.

M I S C A R I L E D E M A S A J D I N R E G I U N E A O C H I L O R

1.Mi şcarea în cercule ţe la fiecare ochi - se realizează cu mediul mâinii stângi care susţinemuşchiu l orb icu lar a l ochiu lu i drept în unghiu l intern. Mediu l mâin i i drepte execută cerculeţe iar când trece prin unghiul intern, mediul mâinii stângi se ridică pentru a lăsa liberă trecerea mediului mâinii drepte. Printr-o mişcare de alunecare mediul mâinii dreptetrece prin unghiul extern al ochiului stâng iar susţinerea în unghiul intern este făcută demediul mâinii stângi şi mişcarea se execută întocmai ca la celălalt ochi.

2.Netezirea pleoapei urmată de pianotat - se realizează cu indexul şi mediul ambelor mâini,care execută o mişcare de netezire de-a lungul pleoapelor, din unghiul intern către cel extern al ochilor, ce se continuă cu un pianotat pe sub ochi.Mâinile lucrează simultan.

3.Foarfecele spr â ncenei - se realizează cu indexul şi mediul ambelor mâini care cuprinds prânceana în foarfece.Mâinile lucrează simultan.

4.

Frămân atul sprâncenei - se realizează cu indexul şi mediul ambelor mâini , care execută o rulare uşoară către police, a ţesutului din regiunea sprâncenoasă, din unghiul intern către cel extern, de unde mişcarea se continuă cu o netezire cu mediul pe sub ochi, până înunghiul intern. Mâinile lucrează simultan.

5.Pianotatul - se realizează cu toate degetele ambelor mâini, care execută un pianotat în jurul ochilor din exterior către interior. Mâinile lucrează simultan.

Page 93: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

6.Netezirea în spiral ă - se face cu mediul ambelor mâini care execută o netezire în spirală înformă de opt, în unghiul extern al ochilor. Mâinile lucrează simultan.

7.Netezirea urmată de vibraţie - se realizează cu faţa palmară a ambelor mâini, care execută o netezire în regiunea ochilor, din unghiul intern către cel extern, urmată de o vibraţie plană pe aceeaşi direcţie.

MIŞCĂRILE DE MASAJ DIN REGIUNEA NASULUI

1.Cercule ţe pe aripioarele nazale - executate cu mediul, pornind din regiunea ochilor, secoboară cu mediul ambelor mâini până la aripioarele nazale unde se execută cerculeţe dinafară înăuntru. Apoi degetele medii ale ambelor mâini urcă într-o mişcare de netezire de o parte şi de alta a nasului, a unghiului intern a ochilor, de-a lungul arcadei sprâncenoase,unghiul extern al ochilor şi revine la aripioarele nazale de unde se reia mişcarea. Mâinilelucrează simultan.

2.Netezirea în zig-zag pe muchia nasului - se execută cu mediul ambelor mâini, mişcarea continuându-se şi în regiunea intersprâncenoasă. Mâinile lucrează simultan.

3.Foarfecele simplu al nasului - se realizează cu indexul şi mediul ambelor mâini, carecuprind nasul de o parte şi de alta a aripioarelor nazale. Se execută o netezire de-a lungulnasului până în regiunea intersprâncenoasă, unde degetele se unesc şi continuă mişcarea până la locul de implantare al părului. Mâinile lucrează alternativ.

4.Foarfecele combinat al nasului - se realizează prin aceleaşi mişcări ca cele anterioare, însă din regiunea intersprâncenoasă , mâinile alunecă de o parte şi de alta a frunţii, până înregiunea temporală.

MIŞCĂRILE DE MASAJ DIN REGIUNEA BUCAL Ă , MENTONIER Ă ŞI SUBMENTONIER Ă

1.Foarfecele buzelor - se execută cu indexul şi mediul ambelor mâini, care cuprind buzele şiexecută o netezire până la comisura lor, unde degetele se unesc şi continuă mişcarea pânăla ureche. Mâin i le lucrează a l ternat iv . Această mişcare se deosebeşte de netez i rea în foarfece de la mişcările de effleurage, prin faptul că se execută cu o intensitate mai mare,iar mâinile lucrează alternativ.

2.Foarfecele băr biei - se execută cu indexul şi mediul ambelor mâini, cuprinzând bărbia.Mâinile lucrează alternativ.

3.Arpegiul - se execută cu mâinile lucrând alternativ în regiunea submentonieră.

4.Cercule ţe cu policele pe bărbie - sunt mişcări care se efectuează cu indexul, mediul şiinelarul fixate în regiunea submentonieră, în timp ce policele execută cerculeţe din afară înăuntru pe bărbie. Apoi policele urcă pe şanţul nazogenian până la aripioarele nazale, de unde mişcarea este continuată de mediu de-a lungul nasului, unghiului intern al ochilor,de-a lungul arcadei

Page 94: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

sprâncenoase, regiunea temporală, laturile feţei, până la bărbie, deunde se reia mişcarea. Mâinile lucrează simultan.

5.Pianotatul pe şanţul nazogenian - se efectuează cu cu toate degetele ambelor mâini, de la mandibulă până la aripioarele nazale unde se execută o uşoară presiune cu mediul. Mâinile lucrează simultan.

6. Netezirea în spiral ă pe şanţul nazogenian - se realizează cu ambele mâini în spirală de lamandibulă până la aripioarele nazale şi invers. Mâinile lucrează simultan.

MIŞCĂRLE DE MASAJ DIN REGIUNEA GENIANĂ

1.Fricţionatul - se execută pe direcţie circulară şi liniară, mâinile lucrând simultan.

2.Ciupitul - este o mişcare ce se execută întâi pe o hemifaţă şi apoi pe cealaltă. Mâinilelucrează alternativ.

3.P ălmuitul - mişcarea începe din regiunea submentonieră, de la o ureche la alta şi apoi spreregiunea geniană. Mâinile lucrează alternativ şi execută mişcarea întâi pe o hemifaţă şiapoi pe cealaltă.

4.Frământatul - constă în rularea pielii şi ţesutului subcutanat. Se lucrează pe rând cele două hemifeţe.

5.Pianotatul - se execută cu toate degetele, pe direcţie circulară, mâinile lucrând simultan.

6.Tapotatu l - se efectuează cu faţa pa lmară a ambelor mâin i , care lucrează s imultan ş i execută loviri uşoare în regiunea geniană, pe direcţie circulară.

7.Arpegiul - este o mişcare de netezire cu intensitate, executată cu degetele ce se deschidrând pe rând în evantai.Mişcarea poate fi adaptată cu succes şi în regiunea decolteului.

MIŞCĂRILE DE ÎNCHEIERE ALE MASAJULUI.

Scopul acestor mişcări este de relaxare şi calmare. Se vor executa mişcări de effleurage şivibratorii. Presiunile executate cu mediul ambelor mâini în unghiul intern al ochilor, fosa temporală, regiunea preauriculară, baza aripioarelor nazale, comisurile bucale au efect relaxant.Produse folosite la masaj pentru tenul uscat şi normal, deshidratat pe fond uscat, senil pefond uscat se foloseşte o cremă grasă pe bază de lanolină.Pentru tenul gras asfixic şi uleios, deshidratat pe fond gras, se foloseşte o cremă pe bază destearină, infuzie sau apă minerală şi uleiuri vegetale de măsline sau germeni de porumb.

DIFERENŢIEREA MIŞCĂRILOR DE MASAJ

Se face după următoarele criterii:

1.Tipul şi calitatea pielii

Page 95: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

a)tenul normal - va beneficia de mişcări de effleurage, uşoare într-un ritm moderat fără o intensitate prea mare şi cu o durată scurtă aprox. 10 minute.

b)tenul uscat sau deshidratat - va beneficia de mişcări de effleurage rapide, pentru activareacirculaţiei sangvine şi limfatice. Mişcările vor alterna cu cele energice de intensitate moderată. Durata masajului aprox. 15 minute.

c)tenul gras cu porii dilataţi - va beneficia de mişcări energice de profunzime pentru eliminarea sebumului din foliculii pilosebacei şi împrăştierea depozitelor adipoase.În alternanţă cu aceste mişcări se vor folosi mişcări de effleurage pentru calmare. Durata masajului 15-20 minute.

d)tenul acneic - nu va beneficia de masajul facial obişnuit ci de masajul a sec al lui Jaquet,folosind un produs medicamentos( saprosan, sulf, pudră sulfamidată ).

e)tenul palid - va beneficia de mişcări de effleurage rapide şi mişcări energice. Mişcările seîncep de la decolteu spre frunte.

2.Vârsta

a)la persoanele tinere - 10 min.

b)la persoanele adulte - 15-20 min.

c)la persoanele în vârstă - minimum 20 min.

3.Starea psihică

a)dacă pacienta este calmă - masajul va fi adecvat vârstei şi calităţii tenului

b)dacă pacienta este nervoasă, agitată - I se va asigura relaxarea prin effleurage prelungit, presiuni în fosa temporală şi în regiunea cervicală, vibraţii. Se vor evita mişcările energice.

c)dacă pacienta este contractată - mişcările se execută ca în situaţia anterioară numai căeffleurageul va avea intensitate mai mare.

d)dacă pacienta este obosită, surmanată, plictisită, tristă, absentă şedinţa de tratament vaîncepe cu un masaj de relaxare.

Masajele speciale

1-Masajul a sec al lui Jaquet(masajul pe uscat)

Se execută fără cremă, pe pielea uscată sau cu un produs medicamentos (saprosan, pudrăsulfamidată, sulf).

Este indicat tenurilor asfixice, acneice pentru efectele de îndepărtare a deşeurilor cutanate, reg lare a secreţ ie i sebosudora le , act ivarea c i rcu laţ ie i sangv ine, îmbunătăţ i rea respiraţ ie i cutanate şi tenurilor cuperozice pentru reglementarea circulaţiei

Page 96: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

sangvine, stimularea fibrelor elastice din derm şi a elasticităţii pereţilor capilarelor.Masajul se execută după curăţarea tenului, mişcările de bază fiind ciupituri superficiale şi profunde

a.Ciupiturile superficiale se efectuează cu indexul şi policele ambelor mâini în regiuneageniană pe direcţii verticale sau oblice.

b.Ciupiturile profunde se execută cu toate degetele numai în regiunea geniană pe direcţieverticală şi circulară. Se prinde pielea şi ţesutul subcutanat între cele patru degete şi policeşi se rulează spre police.În reg iunea f runţ i i ş i mentoniere se execută pres iuni între ce le patru degete a le ambelor mâini.

2-Masajul decongestiv-este indicat tenurilor congestive şi cuperozice caracterizate printr-uneritem difuz generalizat şi prezenţa telangiectaziilor.Scopul aplicării masajului este activarea circulaţiei de întoarcere, drenarea sângelui cestagnează în capilarele dilatate şi restabilirea circulaţiei încetinite.Mişcările de bază sunt cele de netezire şi vibratorii. Mişcările de netezire sunt cele dinmasajul facial obişnuit, cu direcţie schimbată, efectuate în sensul circulaţiei venoase.Mişcările de masaj încep de la frunte spre decolteu.

a)În regiunea frunţii şi a ochilor mişcările de masaj sunt aceleaşi ca la masajul facial.

b)În regiunea nasului se execută cerculeţe cu mediul ambelor mâini pe aripile nasului fărăalunecare pe muchia nasului şi foarfecele combinat.

c)În regiunea mentonieră - cerculeţe cu policele ambelor mâini efectuate dinăuntru în afară, netezirea pe muşchiul orbicular al buzelor până la comisuri.

d)În regiunea geniană se efectuează fricţionat şi mişcări de netezire cu presiune mai mare îndirecţia circulaţiei venoase. Nu se fac mişcări energice -ciupit, pălmuit, frământat.

e)În regiunea gâtului se efectuează neteziri pe diferite direcţii cum ar fi: muşchiul SCM, regiunile laterale ale gâtului, regiunea cervicală. Mişcările vibratorii -nu au direcţie de întoarcere - o mână rămâne în punctul final al mişcăriiiar cealaltă trece la poziţia de plecare, astfel păstrîndu-se contractul cu pielea clientei.Mişcăr i le v ibrator i i se efectuează pe anumite d i recţ i i cum ar f i : muşchi i d in reg iunea submandibulară, muşchii SCM, muşchii gâtului, muşchi maseteri, muşchii vârfului bărbiei,muşchii orbiculari ai buzelor, muşchii nasului, zigomatici, ochilor, frunţii.

3. Masajul de întreţinere a mâinilor

- are drept scop activarea circulaţiei sangvine şilimfatice şi menţinerea catifelării pielii şi supleţei articulaţiilor. Masajul se efectuează cu creme grase, vitaminizate, bine hidratate. Mâinile clientei vor fi spălate în prealabil şi nu vor avea bijuterii.Mişcările de bază sunt:

a-neteziri pe laturile externe şi interne ale mâinilor executate cu policele pe faţa dorsală amâinilor iar cu restul degetelor pe faţa palmară a mâinii de-a lungul palmei depăşind

Page 97: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

puţinarticulaţia pumnului.Mişcarea nu are direcţie de întoarcere şi se reia numai de la vârfuldegetelor.

b- presiuni circulare cu indexul, mijlocul şi inelarul mâinii drepte pe faţa dorsală în timp cecu mâna stângă se susţine mâna clientei.

c- netezire pe faţa palmară-mâna clintei este sprijinită în cot cu antebraţul vertical, cosmeticiana susţine mâna clientei din dreptul articulaţiei pumnului. Degetele clientei sunt uşor depărtate. Cosmeticiana execută o netezire ce porneşte din vârful degetelor prin întrepătrunderea degetelor cosmeticienei şi degetele clientei. La nivelul palmei degetele cosmeticienei se unesc şi continuă mişcarea până se depăşeşte puţin articulaţia pumnului. Mişcarea nu are direcţie de revenire.

d- netezirea fiecărui deget- se efectuează cu indexul, mediul şi inelarul care execută netezireade la vârful degetelor până la baza lor şi invers.

e- mişcarea pentru supleţea articulaţiei degetelor-cosmeticiana îşi va fixa mâna perpendicular cu faţa palmară pe vârful degetelor clientei. Cu ajutorul mâinii cosmeticienei se va închidemâna clientei în pumn căutând să se îndoaie fiecare falangă în parte. La sfârşitul mişcăriimâna clientei este închisă în pumn iar mâna cosmeticienei va acoperi complet pumnulclientei. Apoi se va reveni la poziţia iniţială prin desfacerea pumnului cu ajutorul mâiniicosmeticienei.

f- mişcarea pentru supleţea articulaţiei pumnului-se vor executa mişcări de rotaţie dinarticulaţia pumnului într-un sens şi în celălalt. Mişcările de masaj se execută mai întâi la omână şi apoi la cealaltă.

4. Masajul de întreţinere al picioarelor

- are o deosebită importanţă pentru menţinereasupleţei articulaţiilor şi împrospătarea, relaxarea picioarelor obosite.Mişcăr i le de bază fo los i te sunt : netez i rea gambei (pe ambele feţe anter ioare ş i dorsa le) , netezirea labei piciorului, presiuni circulare, netezirea feţei plantare a piciorului, mişcări pentru supleţea articulaţiei degetelor, mişcări pentru supleţea articulaţiei gleznei.

5.Masajul de întreţinere a părului şi a pielii capului

Se efectuează în două etape : a-masajul manual subsaturaţie b-masajul manual simplu Masajul manual subsaturaţie - se face cu ajutorul electodermului cu electrodul cilindric, cu spirală metalică în interior. Clienta stă pe scaun şi ţine în mână electrodul cu spirală metalică în interior al electrodermului,în timp ce cosmeticiana stă în spatele clientei şi execută masaju lmanual. Se vor produce scînteieri între mâna cosmeticienei şi pielea capului clientei cu rol stimulator.Masajul manual simplu se execută cu pulpele degetelor care execută deplasarea pielii capului pe planul osos pe direcţia dute-vino pe regiunile: frontală, occipitală, temporo -parietală.

Page 98: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Modulul 9

Cu masca, fara masca

Măştile cosmetice sunt amestecuri de substanţe simple sau complexe, care aplicate pe piele produc efecte estetice. În cosmetica modernă, aplicarea măştilor reprezintă o metodă eficace de tratament, cu condiţia ca ele să fie preparate corect, aplicate cu regularitate şiadecvate tipului de ten.

Condţiile pe care trebuie să le îndeplineasc ă o masc ă sunt:

să fie inofensivă, să nu conţină substanţe vătămătoare, toxice, alergizante

să formeze o pastă moale, fără grunji, fără miros neplăcut

să se întindă uniform pe piele, să formeze un strat aderent, să se usuce repede

să fie uşor de aplicat şi de îndepărtat, fără a produce iritaţii, durere

substanţele de bază să permită o bună acţiune a substanţelor active din mască

să aibă o temperatură suportabilă, să nu producă arsuri atunci când se folosesc calde

masca trebuie să fie aplicată adecvat tipului de piele, iar pentru tenurile mixte se vor folosimăşti combinate, după caracteristicile fiecărei regiuni

masca se aplică pe pielea curată, cu porii debarasaţi de comedoane, celule descuamate,surplus de sebum

aplicarea măştilor se face cu o pensulă moale, nu prea lată, pe faţă, gât şi decolteu / nu seaplică masca pe sprâncene, ochi şi buze

pe pleoape se vor aplica comprese îmbibate în infuzie de muşeţel, albăstrele sau în uleiurivegetale

înmuierea măşt i lor se face pr in pulver izăr i cu vaporelu l sau cu comprese îmbibate în infuzii , apă minerală, decocturi de plante

îndepărtarea măştilor trebuie făcută uşor, fără presiune, pentru a nu irita pielea, cu bucăţide tifon înmuiate în apă călduţă

după îndepărtarea măştii, se face o pulverizare tonifiantă cu jetul filiform al vaporelului.Picăturile se păstrează pe faţă timp de 1-2 minute, apoi se îndepărtează cu şerveţele moi dehârtie şi se aplică o cremă de zi protectoare

Efectele măştilor

Page 99: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Acestea sunt variate, în funcţie de substanţele care intră în compoziţia lor. Efectele pot fi decurăţare, de calmare şi decongestionare, de tonifiere, de albire şi descoamare, de activare aglandelor sebacee şi sudoripare, de hidratare, de închidere a porilor.Pentru a mări efectul măştilor se pot folosi anumite metode de activare a lor:

Scânteierile cu electrodul plat facial pentru măşti grase sau emolientetimp de 3-4 min.Peste mască se aplică o compresă umezită în infuzii, ape minerale, tonifiante. Datorităscânte ier i lor substanţe le grase sunt absorbi te mai uşor în p ie le . Se obţ ine o mai bună hrănire, hidratare şi tonifiere a ţesutului cutanat.

b) iradierile cu ultraviolete, folosindu-se lampa de UV sau Solux timp de câteva minute.Radiaţiile calorice şi ultraviolete produc o hiperemie locală datorită vasodilataţiei, uşurândastfel absorbţia substanţelor din mască şi distribuirea lor la toate celulele. Se realizează omai bună hrănire şi o stimulare a procesului de regenerare celulară

c) şedinţele la vapozon timp de 10 min. Prin proiectarea vaporilor calzi peste o mascăemolientă sau grasă, aplicată pe faţă, gât şi decolte, se asigură o hidratare a pielii şi oabsorbţie a substanţelor active din mască în straturile profunde ale pielii. Furnizând oxigenîn stare activă se îmbunătăţeşte respiraţia cutanată, se stimulează procesele metabolicecelulare

d) pulverizările reci cu vaporelul, folosindu-se jetul filiform, accentuează efectul tonifiant almăştilor peste care se efectuează. Efectul tonifiant se datorează presiunii particulelor proiectate asupra pielii. Ele acţionează asupra fibrelor elastice din derm

e )aplicarea elecrozilor introduşi în saci de spontex ai estetodinului peste măşti emoliente,h i d r a t a n t e , c u m i e r e , p o l e n , p r o p o l i s r e a l i z e a z ă o h i d r a t a r e a p i e l i i ş i o a c t i v a r e a proceselor metabolice celulare.

Clasificarea m ăş tilor

1.Clasificarea măştilor după scopul urmărit Pr in ap l icarea măşt i lor se urmăresc două scopur i : unul prevent iv ş i a l tu l curat iv . În scop preventiv se folosesc măştile destinate prevenirii formării ridurilor, menţinerii catifelării pielii, a tonicitaţii muşchilor. În scop curativ se folosesc măştile calmante, decongestionante, medicamentoase.În funcţie de substanţele care se folosesc la prepararea măştilor, acestea au efecte variateasupra tenului, astfel:

a)măştile astringente, sicative sunt indicate în cazul tenurilor grase, cu pori dilataţi, cuhipersecreţie sebacee şi transpiraţie abundentă. Au rolul de a absorbi surplusul de sebum şitoxine, de a produce o tensiune locală, menită să închidă porii, netezind pielea. Acestemăşti trebuie să conţină următoarele substanţe: caolin, carbonat de Ca, carbonat de Mg, amestecate cu diverse sucuri de fructe( castraveţi, roşii, vişine) sau infuzii cu rol astringent. Sau : albuş de ou + zeamă de lămâie / iaurt + zahăr / drojdie de bere + picăturide lămâie

b) măştile emoliente se aplică tenurilor uscate, deshidratate ce prezintă descuamareaaccentuată a stratului cornos. În compoziţia lor intră făinurile vegetale ( de

Page 100: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

porumb, grâu,orez, in, migdale ). Acestea se amestecă cu uleiuri vegetale şi infuzii sau sucuri de plante. Efecte emoliente au şi :

merele fierte în lapte, aplicate sub formă de pastă pe faţă

banane tăiate rondele sau zdrobite şi amestecate cu lapte praf ( banana opărită)

geluri obţinute din făină vegetală, extracte aromate din plante la care se adaugă ulei vegetal. Se prepară pe baia de apă. Se amestecă făina cu infuzia, apoi se adaugă uleiulvegetal, agitându-se bine compoziţia până la încorporarea totală a uleiului.

c)măştile nutritive sunt acelea care conţin în compoziţia lor substanţe grase, hrănitoare, biologic active. Măştile sunt folosite cu scopul de a hrăni, a stimula procesul de regenerarecelulară, de a revitaliza ţesutul cutanat. Se recomandă tenurilor alipice, senile, uscate,următoarele combinaţii de măşti:

gălbenuş de ou + miere + câteva picături de vitamina A sau ulei vegetal ( de măsline,germene de porumb)

morcov ras amestecat cu caimac de lapte

smântână amestecată cu zeamil şi suc de fructe

pulpă de fructe ( fragi, căpşuni, caise ) amestecată cu smântână

brânză de vaci + miere

d)măştile cu acţiune tonică, stimulatoare sunt utilizate la tenurile cu elasticitate scăzută, cutendinţă vizibilă de ridare, cu aspect flasc. Acţiunea stimulatoare a acestor măşti se obţine

10g glicerină20g ulei de parafinăSe topesc toate într-un vas, pe baia de apă, până ajung la punctul de fierbere. Se lasă să serăcească până la punctul unde se poate suporta de piele. Masca de parafină are proprietateacă aplicată chiar la o temperatură de 50 grade Celsius este suportată de piele fără a producearsuri, în timp ce apa şi uleiurile la aceeaşi temperatură produc grave arsuri de piele.Aplicarea m ăş tii înainte de a aplica parafina pe faţă, se testează temperatura ei pe dosulmâinii. Când temperatura este bine tolerată de piele, masca se aplică prin pensulări repetate, peste un strat de cremă grasă bine hidratată şi vitaminizată. Pensula cu care se aplică parafinatrebuie să fie lată, moale şi uscată ( umedă ar produce arsuri). Masca se păstrează pe faţă 15-20min. Clienta va sta cu faţa relaxată pentru a nu provoca fisuri în mască, altfel masca nuar mai reprezenta un strat izolator perfect, şi efectul nu ar mai fi acelaşi. Îndepărtarea măştii. Când masca este bine preparată se scoate dintr-o singură bucată, nu se sfărâmă. După

Page 101: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

îndepărtarea măştii se constată că apare o piele umedă- datorită apei rezultatedin transpiraţia ce nu s-a evaporat şi uşor rozată datorită activării circulaţiei sangvine periferice. Masca de parafină este indicată tenurilor foarte uscate şi deshidratate care prezintădescoamări. Nu se recomandă aplicarea prea fracventă a măştii, deoarece căldura degajatăslăbeşte tonusul muscular. Se foloseşte de două ori pe an, toamna şi primăvara, la tenurilerespective, atunci când ele au fost expuse timp îndelungat acţiunii soarelui puternic, vântuluisau frigului.După îndepărtarea măştii de parafină, în cazul unei congestionări accentuate, se aplicăcomprese reci cu infuzii calmante. Aceste comprese vor avea şi o acţiune tonifiantă asupra pielii şi a muşchilor pieloşi.

Î mpachetările faciale

Pot fi calde şi reci.Împachetările faciale sau cataplasmele se aplică, de obicei, calde şi au ca scop înmuierea şihrănirea ţesutului cutanat ( la tenurile deshidratate şi cu descoamări ). Reci, se aplică sub formă de comprese în scopul de a hidrata şi tonifia pielea.Î mpachet ă rile faciale calde se efectuează cu uleiuri calde ca: ulei de măsline, de germeni de porumb, de migdale, de avocado sau unt de cacao. Se procedează în felul următor: se ia o bucată de flanel sau tifon de mărimea figurii, se taie orificii speciale pentru ochi şi gură. Se înmoaie acest flanel în uleiul încălzit pe baia de apă la temperatura suportabilă de piele şi seaplică pe faţă, gât şi decolteu.Peste această bucată de flanel se aplică un material plasticizolator, pentru a menţine un timp cât mai îndelungat căldura compresiei. Aceste compresii pot fi înmuiate şi în infuzii calde adecvate, când se urmăreşte doar efectul de calmare ş i înmuiere a pielii.Efectele împachetărilor calde - înmuierea stratului cornos, hrănirea ţesutului cutanat. Pentru amări efectul acestor împachetări se pot face peste compresele îmbibate în ulei, iradieri culampa Solux care ridică temperatura locală, produc vasodilataţie, măresc puterea de absorbţiea pielii. Împachetările faciale reci se realizează prin comprese umezite în infuzii tonice, apeminerale, apă de mare la temperatura ambiantă. Prin folosirea lor se realizează hidratarea şi tonifierea ţesutului cutanat şi ale muşchilor pieloşi. Sunt indicate tenurilor uscate, deshidratate superficial, tenurilor caşectice, tenurilor senile.Substan ţele folosite în m ăş ti pot fi de origine animală, vegetală, minerală. Dintre substanţelede origine animală cel mai des sunt folosite ouăle, laptele şi produsele lactate.În categoria substanţelor de origine vegetală sunt incluse făinurile vegetale(de grâu, secară, porumb, in, castane comestibile, migdale dulci), uleiurile vegetale ( de măsline, de germeni

de porumb, de arahide) şi plantele medicinale ( muşeţelul, teiul, nalba, menta,hammamelisul, albăstrelele, cimbrul, levănţica, sunătoarea, etc). Cele mai frecvente substanţe de origine minerală ce intră în compoziţia măştilor sunt: caolinul, carbonatul de magneziu, carbonatul de calciu, oxidul de zinc, talcul, nămolurile.

Page 102: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

» Modulul 10: Machiajul - magia frumusetii • si machiajul are istoria lui • trusa si fisa de machiaj • studiul morfologic al fetei • tehnica machiajului • armonia culorilor» Modulul 11: Initiere in tainele unei arte • clasificarea machiajului • machiajul corector • machiajul semipermanent

Modulul 12

Un "nu" hotarat parului corporal nedorit

Epilatul: generalitati; metode de epilat; epilatul pe regiuni; epilatul definitiv

Firele de păr care acoperă corpul sunt fine şi de culoare deschisă şi pot treceneobservate. Din păcate de cele mai multe ori însă firele de păr cresc dezordonat, lungi şi intenscolorate şi atuinci putem vorbi despre hipertricoză.

Hipertricoza este o imperfecţiune datorată unui dezechilibru hormonal minor care se rezolvă prin epilare. Epilarea se poate realiza în mai multe moduri.

Epilarea chimică

Se execută cu creme epilatoare. Acestea sunt extrem de comode pentru epilatul se poate realiza şi acasă, nu necesită cunoştinţe tehnice deosebite şi nu doare. Are totuşi un mare dezavantaj: părul creşte repede şi de cele mai multe ori mai des şi mai viguros decât înainte pentru că părul nu este smuls din straturile profuinde ale pielii ci este măcinat de substanţa chimică la suprafaţa pielii. Epilatoarele chimice se găsesc sub formă de cremă. Ele se aplică pe piele cu degetele protejate de o mănuşă sau cu un aplicator special. Se lasă să acţioneze exact cât sunt indicaţiile din prospect după care se îndepărtează cu o spatulă de plastic prin răzuire. Apoi se spală suprafaţa cu apă călduţă şi se neutrlizează cu acid acetic sau citric diluat. Nu se spală cu săpun. Este bine să se respecte indicaţiile din prospect pentru ca să nu apară reacţii alergice la contactul prelungit al cremei cu pielea. În timpul lucrului poate apărea un miros specific deal hidrogenul sulfurat care nu trebuie să sperie.

Epilarea electrică

Se poate face folosind diferite tipuri de aparate. Aparatele de epilat din generaţia nouă sunt fie cu discuri, fie cu spire. Ele realizează însă acelaşi efect. Metoda are avantajul că se poate utiliza acasă, este comodă şi extrem de rapidă, nu necesită deplasarea şi programarea la un cabinet cosmetic. Dar prezintă şi un mare dezavantaj : firul de păr nu este smuls ci retezat de la suprafaţa pielii şi de aceea metoda este comparabilă cu rasul (părul creşte repede, mai mult şi

Page 103: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

mai des) şi nu în ultimul rând este o metodă extrem de dureroasă ( inghinal,axial). Epilaţia electrică cu electrocauter este executată de obicei în cabinetele dermato-cosmetice. Este o metodă radicală în sensul că firele îndepărtate nu se mai refac. Aparatul este prevăzut cu un ac electric, lung şi subţire cu care se intră pe lângă firul de păr până la bulb. Aici impulsul electric distruge bulbul şi rădăcina iar firul de păr nu se mai reface. Operaţiunea se face sub anestezie locală. Este o operaţiune cu rezultate bune, dezavantajul fiind durata mare în timp deoarece la o şedinţă nu se pot extrage mai mult de 10 fire după care trebuie lăsat un timp de cicatrizare pentru piele de aprox. 3 săptămâni. De asemenea reuşita este dependentă de dexteritatea celui care o practică, ca acesta să intre perfect în bulbul firului de păr alfel se realizează o stimulare şi firele se îndesesc.

Epilaţia cu laser

Una din aplicaţiile cele mai frecvente ale laserului este în epilarea definitivă a părului în exces din anumite părţi ale corpului. Începerea tratamentului se face după un prealabil examen ecografic care pune, sau nu, în evidenţă existenţa unei deficienţe ovariene. De regulă acestea sunt responsabile de excesul de pilozitate. Atunci când se constată vreo deficienţă trebuie tratată întâi aceasta şi apoi se începe epilarea cu laser. Raza laser merge de-a lungul firului de păr,în pori, până la nivelul rădăcinii, la bulb. Impulsul de joasă frecvenţă distruge rădăcina firului de păr care se extrage apoi uşor cu penseta. Avantajul laserului faţă de electrocauter este că, cu laserul se pot extrage aproximativ 100 fire într-o şedinţă din care 80 nu se mai refac. Durata tratamentului este în funcţie de numărulde fire. Dezavantajul metodei este preţul deocamdată prea ridicat al şedinţelor de tratament.

Epilaţia mecanică

Epilaţia mecanică se realizează cu amestec ceară- colofoniu. Amestecul se poate prepara în cabinetul cosmetic din 1 kg colofoniu şi 250 g ceară de albine, amestec care se poatere folosi după fierbere. De asemenea epialţia mecanică se poate realiza cu amestec ceară- colofoniu de unică folosinţă, gata preparată. Este cea mai indicată metodă de epilat deoarece firul de păr este smuls din rădăcină şi timpul lui de refacere este mai lung, de asemenea prin epilări sistematice cantitatea de fire sereduce.

Măsuri de precauţie la prepararea amestecului ceară-colofoniu

Pentru a se evita accidentele în cabinetul cosmetic în momentul preparării amestecului trebuie să se respecte anumite cerinţe: în timpul preparării amestecul se supraveghează pentru că colofoniul este inflamabil- vasele cu care se lucrează trebuie să aibă dispozitive de prindere solide pentru a evita accidentele-nu se lucrează cu amestecul plin de păr - amestecul se fierbe, se strecoară şi a p o i s e refoloseşte-temperatura amestecului se testează înainte de aplicare-după epilare se dezinfectează cu loţiune dezinfectantă sau spirt în funcţie d e regiunea epilată-amestecul nu se răceşte rapid sau prin amestecare pentru că intră aer care îl poatezaharisi-înainte de epilare se studiază zona pentru ca să nu existe dermatite decontact, foliculite sau alte afecţiuni ale pielii care să interzică epilarea. Pentru încălzirea şi strecurarea amestecului se

Page 104: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

foloseşte un decantor cu două compartimente. În primul compartiment se pun componentele sau fâşiile după ce s-a epilat , acestea se încălzesc la punct de fierbere după care curge printr-o sită în al doilea compartiment unde este curată şi bună de epilat. Aparatul este dotat cu un termostat care menţine amestecul la o temperatură optimă de epilat.

Pentru epilarea cu ceară de unică folosinţă amestecul ceară-colofoniu este cumpărat gata preparat şi astfel se elimină riscurile de la preparare. În rest măsurile de precauţie sunt identice cu cele ale epilatului cu amestec preparat în cabinet.

Amestecul de unică folosinţă se găseşte în flacoane de diferite mărimi în funcţie de zona care este epilată. Pentru a încălzi amestecul se introduc flacoanele într-un aparat care este dotat cu un termostat şi care le menţine la o temperatură bună de epilat.

Epilaţia pe regiuni

Epilarea picioarelor

Înainte de începerea epilatului se studiază sensul de creştere a firelor de păr şi se observă dacă nu există vreo afecţiune dermatologică care ar putea împiedica epilaţia. Cu o paletă de lemn se aplică fâşia de ceară, de 4-5 cm lăţime, în sensul de creştere a firelor de păr. Este important ca fâşia să aibă margini laterale şi terminală pentru a f i îndepărtată mai uşor. Dacă se epilează numai gambele fâşia se aplică numai de la genunchi în jos, iar dacă se epilează şi coapsele fâşia se aplică de la încheietura de sus a piciorului până la gleznă.Fâşia se scoate în sens invers aplicării, o mână susţine muşchiul la partea terminală a fâşiei şi cu cealaltă mână se scoate fâşia. De obicei părul nu se îndepărtează complet după prima aplicare aşa încât se aplică o a doua fâşie. Pe genunchi se aplică o fâşie separată de formă circulară care se scoate tot în sens circular. Pe partea dorsală a piciorului, pe coapsă de regulă sunt 2-3 sensuri de creştere. Pentru a îndepărta firele din această zonă este important să se aplice fâşii pe fiecare sens în parte. Regiunea inghinală este epilată la sfârşit când temperatura amestecului a mai scăzut pentru că regiunea este sensibilă. Fâşia se aplică respectând strict sensul de creştere şi se scoate în sens invers. Deoarece este o zonă sensibilă la infecţii se respectă cu stricteţe normele de igienă. La final piciorul se dezinfectează cu spirt, se aplică un gel calmant iar în regiunea inghinală se poate aplica o pudră sulfamidată sau saprosan. Atenţie se acordă persoanelor care au varice ,la acestea se aplică amestecul mai rece, presiune la aplicarea şi la îndepărtarea fâşiei trebuie să fie mai mică. Clienta este sfătuită să nu stea la soare după epilat pentru că pielea este sensibilă şi riscul arsurilor este mare.

Epilaţia braţelor

Pentru epilaţia braţelor se studiază sensul de creştere a firelor de păr şi se observa pielea să nu existe dermatite care să împiedice epilarea. Fâşiile de ceară se aplică în sensul de creştere a firelor de păr şi extrag în sens invers. Pe cot şi pe umăr se aplică fâşii circulare. Deoarece pe mâini există mai multe sensuri de creştere este important să se respecte aceste sensuri la

Page 105: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

aplicarea fâşiilor pentru a se obţineun epilat de bună calitate. Uneori părul poate coborâ şi pe faţa dorsală a mâinii şi de aceea se aplică o fâşie şi aici. Dezinfecţia se face cu spirt după care se aplică un gel calmant.

Epilaţia axilelor

Zona axilelor este extrem de sensibilă la infecţiile microbiene şi de asemenea reprezintă o zonă de activitate ganglionară, de aceea este necesară respectarea normelor deigienă. De asemenea este interzisă epilarea dacă se constată inflamarea ganglionilor, dacă este perioadă de sarcină sau alăptare când activitatea hormonală este mai intensă. Se studiază sensul de creştere a firelor de păr şi dacă zona nu prezintă şi alte dermatite care ar putea împiedică epilarea. Fâşia se aplică în sensul de creştere şi se scoate în sens invers.În timpul lucrului atenţie se acordă intensităţii de lucru care nu trebuie să fie prea mare, ceara trebuie să aibă o temperatură mai scăzută decât la epilarea pe regiunile mai mari. Dezinfecţia se face cu spirt, se completeză dezinfecţia cu Electrodermul, se aplică un gel calmant sau soprosan. După epilat nu se aplică deodorante de nici un fel şi nu spală axila cu săpun.

Epilaţia feţei

În regiunea feţei cele mai solicitate părţi sunt: buza superioară, bărbia, zona preauriculară şi mai rar pomeţii sau fruntea. Pentru epilarea acestor regiuni se aplică tehnica generală de epilat. Fiind zone sensibilela acţiunea factorilor microbieni este necesar să se respecte regulile de igienă. Înainte de epilatfaţa se demachiază, se loţionează pentru a îndepărta surplusul de grăsime şi se tamponează pentru a fi uscată. Se testează temperatura amestecului după carte se aplică fâşiile cu o paletă mică, în sensul de creştere a firelor de păr. La îndepărtarea fâşiei se susţine muşchiul înapropierea zonei terminale a fâşiei şi cu cealaltă mână se scoate fâşia. Pentru faţă se foloseşte un amestec preparat într-un vas mai mic care se utilizează numai în această regiune. Dezinfecţia se face cu loţiune dezinfectantă, în completare cu Electrodermul după carese aplică un unguent medicamentos. Machiajul se poate realiza după ce faţa s-a calmat. Epilaţia cu amestec de unică folosinţă are aceeaşi tehnică. Modul de întindere a fâşiilor este însă diferit din cauza formei de prezentare a amestecului. După încălzire batonul cu ceară se aplică la locul de începere a fâşiei, se presează uşor cu degetele şi în acelaşi timp se deplasează batonul pe sensul de creştere a firelor de păr, întinzând astfel fâşia. Când încă fâşia este caldă, se aplică peste ea o hârtie specială, se presează pe întreaga suprafaţă a fâşiei şi apoi cu ajutorul ei se îndepărtează şi fâşia aplicată. Aplicarea se repetă de câte ori este nevoie până la îndepărtarea completă a părului. Mărimea hârtiei este diferită, în funcţie de zona epilată la fel ca şi mărimea batonului de ceară. Dezavantajul la aplicarea fâşiilor este că batoanele nu pot forma marginea laterală uşor îngroşată şi în urma fâşiei rămân urme care de multe ori se curăţă greu.

Page 106: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Pensatul

Generalitati:

Tipuri de sprancene; corectarile estetice ale sprancenelor; corectarile diferitelor tipuri de sprancene; corectarile sprancenelor in raport cu tipul de fata

Prin pensare:a)Sprancenele ascendente trebuie pensate in asa fel incat sa li se pastreze forma si linia, chiar sa se accentueze, caci aceasta forma intinereste si da un aspect vesel si optimist fetei.

b)Sprancenele orizontale se corecteaza in doua feluri:—fie ca li se da o forma ascutita, prin pensarea in zona centrala si inferioara a sprancenei;—fie ca se da o forma usor ascendenta, atunci cand sprancenele sunt mai groase si se pot pensa la partea inferioara si varful sprancenei. Linia ascendenta schimba aspectul dur si aspru initial al privirii.

c)Sprancene descendente care imbatranesc si accentueaza varsta persoanei, dandu-i un aspect pesimist, trist.Se corecteaza spre sprancenele orizontale, epilandu-le putin din lungime, pentru a le ridica.

Regula generala de corectare a sprancenelor este urmatoarea:

La sprancenele ascendente se pastreaza forma naturala.

Sprancenele orizontale se corecteaza spre o forma ascendenta.

Sprancenele descendente se corecteaza spre o forma orizontala.

Corectarea sprancenelor in raport cu tipul de fata

1.Tipul de fata rotundSprancenele la un astfel de tip de fata nu trebuie rotunjite, deoarece ar accentua aspectul de luna plina al fetei.Li se da o forma usor ascendenta, pensandu-se din zona superioara a corpului sprancenei si scurtandu-le putin din lungime(la varful sprancenei).

2.Tipul de fata patratPentru acest tip de fata, care este, de obicei, inzestrata cu sprancene groase, orizontale, care aspresc privirea, este necesara subtierea sprancenelor.Se penseaza din grosime sprancenele, dandu-le o forma usor arcuita, urmandu-se forma arcadei sprancenoase, in felul acesta fata respectiva pierde din aspectul aspru, sever al privirii si capata o expresie mult mai calda.

3.Tipul de fata triunghiular cu varful in susDe obicei, sprancenele la un asemenea tip de fata sunt foarte apropiate de nas si au punctul cel mai arcuit spre interiorul fetei.

Page 107: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Ele trebuie pensate in asa fel incat sa le mareasca distanta dintre sprancene, iar punctul cel mai arcuit al sprancenei sa fie adus in dreptul pometilor.Daca sprancenele sunt scurte, se va completa lungimea lor, la varf, desenandu-se cu creionul cateva fire.

4.Tipul de fata triunghiulara cu varful in josDaca relieful formelor fetei este pronuntat (partile osoase ale fetei sunt evidente), sprancenele se penseaza spre o linie orizontala, pentru a da fetei o expresie de calm si liniste.Daca trasaturile fetei sunt domoale (conturul osos nu este foarte reliefat), sprancenele se penseaza in asa fel incat sa se accentueze si mai mult forma triunghiulara a fetei, deci sprancenele sa aiba o forma usor ascendenta.

5.Tipul de fata lungSi la acest tip de fata, sprancenele sunt, de oibicei, foarte apropiate. Se penseaza sprancenele la baza pentru a le indeparta. La acest tip de fata, sprancenele nu se vor subtia, arcui sau scurta prea mult pentru ca ar contura aspectul lung al fetei.

6.Tipul de fata diamantSprancenele la acest tip de fata sunt, in general, apropiate cu punctul cel mai arcuit inspre interiorul fetei si sunt scurte.Corectarea consta in epilarea sprancenelor la baza, marindu-se distanta intre ele, iar punctul arcuit trebuie deplasat spre centrul pometilor. In acest caz se vor pensa din partea superioara a sprancenei.Pentru lungimea sprancenelor se vor trasa la varful lor, cateva fire cu creionul dermatograf.

Vopsitul genelor si al sprancenelor

Generalitati

Acest procedeu face parte din cosmetica decorativa, avand un rol estetic de infrumusetare.Prin vopsit se realizeaza o coloratie mai intensa a genelor si a sprancenelor, ceea ce ajuta la accentuarea expresivitatii ochilor si a privirii. Este mai indicat decait rimelul care necesita un timp mai indelungat zilnic, este incomod, da un aspect artificial, poate irita.

In cazul sprancenelor, desenarea este anevoioasa, cere multa rabdare si dexteritate si trebuie facuta zilnic. De aceea, este recomandat vopsitul atat la gene cat si la sprancene, pentru ca ofera o coloratie naturala, placuta si dureaza 2—3 saptamani.

Inainte de aplicarea vopselii se iau anumite masuri, si anume:

se alege culoarea vopselei (negru, negru-allbastrui, maro) in functie de preferinta persoanei respective si de aspectul estetic; in general, sprancenele se vor colora intr-o nuanta mai deschisa pentru a nu aspri figura, a nu imbatrani si a nu da un aspect neplacut;

Page 108: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

vopsitul genelor se face inainte de pensatul sprancenelor pentru a nu se irita pielea;

nu se vor vopsi genele in caz de afectiuni Oculare (ochi iritati, conjunctivita, blefarita) sau dermatoze ale pleoapelor;

nu se vor vopsi in caz de alergie la vopsele;

se vor folosi cantitati necesare de perhidrol si apa pentru a se evita accidentele oculare prin arsuri;

se vor folosi numai vopsele speciale pentru ochi si nicidecum cele pentru par sau Ursol, care ar putea produce iritatii si inflamatii oculare;

inainte de aplicarea vopselei, regiunea respectiva va fi bine curatata prin demachiere, si apoi de orice urma de grasime, pentru a nu impiedica fixarea vopselei si o coloratie uniforma;

Vopseaua se aplica in cantitate necesara si pe toata lungimea genelor;

in tub, vopseaua trebuie sa aiba o culoare deschisa (gri-albicios), pentru a fi proaspata si buna de folosit; daca culoarea este neagra sau roscata, inseamna ca s-a oxidat si nu mai poate fi folosita.

Vopseaua se prezinta sub trei forme:

vopsea pasta;

vopsea praf;

vopsea lichida.

Modul de preparare este diferit, in functie de consistenta vopselei.

Vopseaua pastaEste cea mai indicata, deoarece necesita un timp scurt de preparare, se fixeaza bine si dureaza timp suficient, nu pateaza pielea.

Modul de preparareIntr-un recipient special de sticla, plastic sau portelan se pune aproximativ 1 g de vopsea (cantitatea este in functie de suprafata de vopsit), 3—4 picaturi perhidrol si 2—4 picaturi apa. Se amesteca bine cu un betisor de lemn sau plastic; trebuie sa aiba consistenta unei paste.Vopseaua se prepara in momentul aplicarii, altfel se oxideaza si nu mai da coloratia necesara.

Vopsea prafModul de preparareSe iau doua varfuri de penseta de vopsea praf la care se adauga 10—15 picaturi de apa calda pentru dizolvare, apoi 5 picaturi de perhidrol si faina sau zeamil pentru a-i da consistenta unei

Page 109: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

paste.Nu este recomandabil deoarece necesita un timp mai indelungat de pregatire, trebuie bine amestecat pentru uniformizare, coloreaza in negru intens, deci nu este indicat pentru sprancene si pateaza pielea.

Vopseaua lichidaSe vor folosi 20 de picaturi de vopsea, la care se adauga 3—4 picaturi de perhidrol, 3—4 picaturi de apa si faina sau zeamil pentru a-i da consistenta unei paste.Daca este proaspat preparata, nu lasa reziduuri, deci trebuie folosita imediat.Si aceasta vopsea necesita un timp anume pentru preparare, trebuie bine amestecata pentru omogenizare si dureaza un timp scurt.

Pregatirea persoanei si a materialului necesar

Pozitia persoanei si pregatirea ei sunt aceleasi ca la vopsitul genelor. Deoarece vopsitul se efectueaza inainte de pensat, se va fixa bine forma sprancenei dupa pensat si pe aceasta forma se va aplica vopseaua. Daca nu se poate face acest lucru cu precizie, se vor trasa doua linii cu creionul dermatograf, ce vor incadra spranceana in forma ce va fi data dupa pensat. In interiorul acestor linii se aplica vopseaua.Se aplica crema de o parte si de alta a sprancenei, iar daca parul este rar si foarte fin, se aplica crema si pe spranceana.Se va folosi vopsea maro sau, daca clienta prefera neaparat negru, se va aplica si se va indeparta imediat pentru a nu se obtine o coloratie intensa.

Aplicarea vopseleiVopseaua este pregatita intr-un recipient special si se aplica cu un betisor de-a lungul sprancenei, pe directia de crestere a firelor de par.Timpul de pastrare a vopselei, in functie de coloritul acesteia si de intensitatea vopsitului, este de 3—5—7 minute.

Indepartarea vopseleiSe va sterge intai spranceana cu un tampon de vata uscat din regiunea intersprancenoasa catre unghiul extern al ochiului, deci in directia de crestere a firelor de par, pana cand acesta, ramane curat.Apoi, dupa indepartarea ei completa, se va sterge regiunea sprancenoasa, pe toate directiile, cu un tampon de vata umezit, stors si sapunit, prin miscari circulare si liniare, usoare, fara a o irita. Se va indeparta bine sapunul cu un tampon de vata curat, umezit si stors.Daca se pateaza pielea, aceasta se va sterge cu un tampon de vata umezit, sapunit si imbibat in carbonat de calciu. Stergerea cu carbonat de calciu se face usor, fara a irita pielea. Apoi se curata regiunea cu un tampon de vata umezit si stors.Daca regiunea este iritata, se aplica comprese cu musetel si apoi o crema grasa.

Page 110: 1 Suport de Curs-cosmetica Revizuit

Pregatirea persoanei a materialului necesar

Pentru vopsit, persoana trebuie sa stea intr-o pozitie relaxata, culcata pe fotoliul cosmetic.Se va izola parul cu o fasa elastica si in jurul gatului se va pune o baveta pentru a nu pata hainele.Se vor demachia bine genele si pleoapele pentru a se indeparta orice urma de fard si se va sterge bine pentru a indeparta urmele de grasime, care ar impiedica fixarea vopselei.Se confectioneaza doua tampoane dreptunghiulare de vata (asemanatoare ca la demachierea ochilor), se umezesc si pe o latura se ung cu crema. Se fixeaza aceste tampoane (cu partea cu crema pe piele pentru a se evita pastrarea ei) sub cilii pleoapei inferioare si privirea va fi in sus. Apoi se inchid ochii si se intind mai bine tampoanele de vata.

Aplicarea vopseleiVopseaua se prepara intr-un recipient special dupa tehnica cunoscuta. Cu un betisor special(sau scobitoare) se aplica vopseaua pe toata lungimea genelor, de la radacina spre varf. Se va aplica o cantitate suficienta de vopsea si se vor cuprinde toate firele de par.Cu un alt betisor se va aplica crema grasa pe pleoapa superioara, in apropiere de marginea genelor, pentru a nu se pata pielea.Timpul de pastrare a vopselei pe gene este de 15—20 min si se va folosi vopsea de culoare neagra sau neagra-albastruie.

Indepartarea vopseleiSe vor sterge intai genele de la radacina spre varf cu un tampon de vata umezit si bine stors pentru a indeparta intreaga cantitate de vopsea. Apoi, alternativ se vor sterge genele, cu un tampon de vata umezit bine si unul uscat, de-a lungul pleoapei, din unghiul intern catre cel extern.Dupa operatii repetate de stergere, cand tamponul de vata ramane curat, se deschide ochiul, se indeparteaza pleoapa inferioara usor si se vor sterge cilii de la acest nivel de-a lungul pleoapei.In caz ca ochiul este usor iritat, se vor pune picaturi (cu efect calmant, vasoconstrictor).Se va aplica crema grasa in jurul ochilor pentru calmarea si gresarea regiunii, degresata prin spalare.In caz de iritare mai accentuata se aplica comprese de musetel sau acid boric.

Pentru a avea gene lungi si lucioase acestea trebuie ingrijite. In scopul stimularii cresterii, acestea se vor peria cu o periuta speciala inmuiata in urmatorul amestec : acid galic 2 g, ulei de ricin 10 g, vaselina pura 20 g. Periajul se va face seara, dupa demachiere, de la radacina spre varf.Se poate folosi numai uleiul de ricin simplu care stimuleaza cres¬terea si in lungime, si in desime, dind un luciu placut.Dupa fiecare folosire, periuta se va spala cu apa si sapun.


Recommended