+ All Categories
Home > Documents > ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23...

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23...

Date post: 06-Mar-2020
Category:
Upload: others
View: 11 times
Download: 0 times
Share this document with a friend
17
ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016 2
Transcript
Page 1: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

2

Page 2: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

3

DUMITRU GROSEI

Dumitru GROSEI s-a născut pe 8.11.1969, în satul Marinici, R. Moldova. Între anii 1992-94, a studiat Dreptul la Universitatea din Iași. În toamna anului 1994 fost admis la UNATC București, la facultatea regie de film și tv, pe care a absolvit-o în anul 1999. Are o bogată experiență profesională în domeniul management-ului cultural: între anii 1990-92, a lucrat la Direcția pentru problemele Tineretului și Sport, a Primăriei mun. Chișinău, unde a participat la organizarea mai multor activități culturale notabile, printre care se numără și Festivalul Internațional ROCK INDEPENDENT. A fost cofondator și administrator al Uniunii Tinerilor Scriitori din Moldova “Leonard Tuchilatu”. In anul 1993, fondează pe lânga Casa studenților din Iași, Teatrul de Tineret SOL, unde montează piesa lui Eugen Ionescu LA CANTATRICE CHAUVE. În anul 1995, este angajat ca asitent de regie al celebrului regizor francez Bertrand Tavernier, la filmul CAPITAINE CONAN. Iar între anii 1996-99, este șef de reprezentanță și administrator al Companiei Olandeze CMA – Computer Musical Archives, unde a elaborat și condus Campania promoțională al unui produs de muzică clasică, pentru Europa Occidentală. În anul 2001 fondează în București Compania de producție cinematografică și multimedia TRUE MEDIA COMUNICATION, unde realizează spoturi publicitare, clipuri muzicale, filme de ficțiune și documentare. În toamna anului 2002, decide să se retragă din cinematografie și se stabilește cu traiul în Franța, mai întâi la Paris, apoi în Corsica.

Între anii 1995-2002, a realizat mai multe filme de ficțiune (scurt metraj) și documentare, cu care a participat la festivaluri internaționale de film, unde a câștigat și niște premii. Amintim aici doar: EINE KLEINE NACHTGESCHICHTE (1997), VOILA (1999), STAROVERII (2002). În anul 2013, decide să se reîntoarcă în cinematografie și realizează împreună cu casa de producție ROVA FILM (Romania), filmul de scurt metraj CADOUL. În prezent, Dumitru Grosei este fondatorul și președintele Asociației Cineaștilor Independenți din R. Moldova ALTERNATIVE CINEMA, cu care are mai multe activități în domeniul cinematografiei, iar în paralel lucrează și la elaborarea unor proiecte de film personale. În vara lui 2014, în cadrul Laboratorului ALTERNATIVE CINEMA a ținut la Chișinău un masterclass în regie, imagine și actorie de film, rezultat cu un film de scurt metraj (ECOURI), inspirat din creația lui John Cassavetes. Din augus 2016, este numit în funcția de director al ANF Moldova. Vorbește fluent limbile română, rusă, franceză și italiană.

Page 3: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

4

MARIAN CRIȘANRegizor/scenarist/producător film

Născut pe 8 septembrie 1976, la Salonta, Bihor. Absolvent al Liceul Teoretic Salonta în anul 1993. Licențiat în Regie de Film și TV, la UNATC București în 1999. Scrie și regizează scenariile scurtmetrajelor: LA MULTI ANI! (2005), AMATORUL (2007) și MEGATRON (2008). Ultimul, MEGATRON, câștigă Palm D’or pentru cel mai bun scurt metraj la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția 61, în 2008.

În anul 2010 prezintă primul său film de lung metraj, MORGEN, la ediția 63, a Festivalului de Film de la Locarno, unde câstigă Premiul Special al Juriului și Premiul Ecumenic. Tot cu MORGEN câstigă la ediția 51 a Festivalului Internațional de Film de la Thessaloniki, Premiul pentru cel mai bun Regizor și Premiul FIPRESCI. La Festivalul Go East Film Wiesbaden, câștigă Premiul pentru cel mai bun Regizor.

În anul 2012 are premiera mondială al doilea său film de lung metraj, ROCKER, în secțiuena NEW DIRECTORS din cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, ediția 60.

În 2015, al treilea lungmetraj, ORIZONT, regizat de Marian Crișan, are premiera internatională în cadrul Festivalului de categoria A FIAPF, TALLIN BLACK NIGHTS IFF, ediția 19, în competiția oficială.

Page 4: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

5

IONUŢ MAREŞ

Născut în 1985, Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film. Între 2004 și 2008 a studiat Jurnalism-Engleză la Universitatea de Vest din Timișoara. A absolvit apoi un master în Jurnalism Tematic la Facultatea de Jurnalism și Ştiințele Comunicării (FJSC) a Universității din București, cu o lucrare care analiza relația dintre presa culturală și apariția Noului Cinema Românesc. Din 2013 deține rubrica de cronică de film a cotidianului online de cultură Ziarul Metropolis, editat de Teatrul Metropolis din București. A mai contribuit cu texte despre cinema în reviste precum Orizont sau Tribuna, dar și pe blogul Marele Ecran. De asemenea, este selecționerul competiției festivalului de film european Ceau, Cinema! de la Timișoara. În 2015 s-a numărat printre cei 10 finaliști ai concursului „Fii critic la Cannes!”, organizat de Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N. În 2016 a fost membru al juriului de nominalizări al Premiilor Gopo. A realizat de asemenea un studiu critic, în curs de apariție la Editura Liternet, despre filmul „Oslo, 31 august”, în cadrul programului „Éducation à l'image” organizat de Societatea Culturală NexT.

Page 5: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

6

Cuvânt înainteDe la marile festivaluri, la Chișinău

A doua ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău propune șapte dintre cele mai provocatoare și de succes producții românești ale ultimului an, la care se adaugă proiecția unui clasic incontestabil, discuții cu regizori și actori și două masterclass-uri care au toate premisele să devină evenimente de neuitat.În primul rând, filmele noi. Şapte la număr, toate trecute prin mari festivaluri și în bună măsură semnificative pentru cinematografia momentului, și asta pentru că autorii lor reprezintă mai multe etape din ceea ce este numit Noul Cinema Românesc (NCR).

Considerat de critică cel mai important autor al Noului Val, Cristi Puiu își va prezenta la Chișinău cel mai recent film, extrem de așteptatul „Sieranevada”, inclus în Competiția din acest an a Festivalului de la Cannes și propus să reprezinte România la Oscar. Regizorul va participa la o discuție cu spectatorii după proiecție și va susține de asemenea un masterclass. Producătoarea Anca Puiu va împărtăși la rândul său publicului din experiența sa profesională în cadrul unui seminar despre producția de film.

După succesul de festival, de critică și de public cu „Aferim!” în 2015, Radu Jude revine, după doar un an, cu un nou lungmetraj, radicalul și inclasabilul „Inimi cicatrizate”, inspirat din scrierile lui M. Blecher. Câștigător al Premiului Special al Juriului la Locarno, „Inimi cicatrizate” va fi proiectat în cadrul galei de închidere a ediției din acest an a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău, în prezența tânărului actor din rolul principal, Lucian Teodor Rus, aflat la debut.

Publicul va putea de asemenea să vadă noua realizare a lui Cătălin Mitulescu, atipicul „Dincolo de calea ferată”, selectat în Competiție la Karlovy Vary, unde a primit un trofeu special. Dar și „Ilegitim”, inconfortabilul film independent cu care Adrian Sitaru a câștigat la începutul anului un premiu în secțiunea Forum a Berlinalei. Nu lipsesc nici debuturile. Regizat de Catrinel Dănăiață, „Dublu” este o încercare stilistică ușor diferită de realismul Noului Cinema. Inclus în 2015 în Competiția Festivalului de la Sarajevo, „Acasă la tata” este o dramedie puternică realizată de Andrei Cohn, care va fi prezent la proiecție, alături de interpretul din rolul principal, Alexandru Papadopol, unul dintre actorii emblematici ai Noului Val.

Nu este uitată, bineînțeles, nici cinematografia română de altădată. De altfel, vrem să facem o tradiție din omagierea unor filme-cult, pe care să le punem într-un dialog viu cu operele prezentului, într-un efort de sincronizare artistică. Prin urmare, spectatorii vor putea vedea unul dintre cele mai mari filme românești, clasicul „La Moara cu noroc” (1955), regizat de Victor Iliu.

„La Moara cu noroc” va fi prezentat în tandem cu noul film al regizorului Marian Crișan, thrillerul „Orizont”, care se inspiră deopotrivă din nuvela „Moara cu noroc” de Ioan Slavici și din pelicula lui Victor Iliu. La discuțiile cu publicul de după proiecția „Orizont” vor lua parte regizorul Marian Crișan și actorul din rolul principal, András Hatházi.

După cum vedeţi – un adevărat ospăţ cinematografic. Haideţi la film!

/ Ionuţ MAREŞ

Page 6: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

7

ACASĂ LA TATA (2015) /91 min.

Regie: Andrei COHN

Scenariu: Mimi BRĂNESCUImagine: Andrei BUTICĂDistribuţie: Alexandru PAPADOPOL, Ioana FLORA,

Andi VASLUIANU, Mirela OPRIŞOR,

Florin ZAMFIRESCU, Nataşa RAAB,

Sorin COCIŞ

Robert este un scriitor tânăr care trece printr-o criză. Se întoarce în satul în care s-a născut, prima dată după trei ani de la moartea mamei sale. Nici înainte nu își vizita părinţii prea des și asta se reflectă în relaţia distantă pe care o are cu tatăl lui. Ajuns acasă, îi întâlnește pe doi dintre foștii colegi de clasă: pe Petrică - prietenul cel mai bun din copilărie, acum însurat și cu copii - și pe Paula - iubita lui din adoles-cenţă. În 24 de ore rescrie toate relaţiile: cu tatăl, cu prietenul cel mai bun, cu prima iubire, cu trecutul.

Prezentat în 2015 în cadrul competiţiei Festivalului de Film de la Sarajevo, „Acasă la tata” este debutul în lungmetraj al lui Andrei Cohn. Regizorul a mai realizat anterior câteva scurtmetraje, dintre care s-au remarcat „Înainte şi după” (2009) şi „Fotografii de familie” (2012).

Page 7: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

8

DINCOLO DE CALEA FERATĂ (2016) /88 min.

Regie: Cătălin MITULESCUScenariu: Cătălin MITULESCUImagine: Liviu MARGHIDANDistribuţie: Alexandru POTOCEAN, Ada CONDEESCU

Adrian se întoarce din Italia după o absenţă de un an și își găsește soţia total schimbată. Cei doi petrec o noapte în care încearcă să se regăsească. Distanţa a creat neîncredere și confuzie între ei, însă Adri-an speră la posibilitatea unui nou început. Muzica răsună dincolo de calea ferată și toţi prietenii petrec la o nuntă în cartier. Nicicând noaptea nu a fost mai lungă.

Cătălin MITULESCU a câştigat în 2004 un Palme d’Or cu scurtmetrajul „Trafic”. Debutul în lungmetraj, în 2006, a fost de asemenea un succes - filmul „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” a avut premiera în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, unde actriţa Dorotheea PETRE a primit un premiu de interpretare. În aceeaşi secţiune a Cannes-ului a fost inclus şi cel de-al doilea lungmetraj al său, „Loverboy” (2011). „Dincolo de calea ferată” a fost selectat în acest an în competiţia Festivalului de la Karlovy Vary, unde a obţinut o menţiune specială.

Page 8: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

9

DUBLU (2016) /101 min.

Regie: Catrinel DĂNĂIAŢĂ Scenariu: Alexandra AXINTE, Andreea BORŢUN,

Catrinel DĂNĂIAŢĂ

Imagine: Pătru PĂUNESCUDistribuţie: Bogdan DUMITRACHE, Maria DINULESCU,

Corina MOISE, Andrei MATEIU

„Dublu” spune povestea lui George, un arhitect aproape de succes cu o relaţie aproape eșuată și o viaţă aproape sufocantă. Când viaţa e un continuu deadline, devii prizonierul propriei existenţe.

„Dublu” este debutul regizoarei Catrinel DĂNĂIAŢĂ. Filmul a fost prezentat la Festivalul de la Karlovy Vary, în competiția „East of the West”, secțiune dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea film. În cadrul acestei secţiuni sunt selectate producții din Europa Centrală și de Est, Balcani, Grecia, Turcia, dar și din țări ale fostului bloc sovietic.

Page 9: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

10

INIMI CICATRIZATE (2016) /141 min.

Regie: Radu JUDEScenariu : Radu JUDE, după scrierile lui M. BLECHERImagine: Marius PANDURUDistribuţie: Lucian Teodor RUS, Ivana MLADENOVIC,

Ilinca HĂRNUŢ, Şerban PAVLU,

Alexandru DABIJA, Marius DAMIAN

Acţiunea din filmul „Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Câștigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Locarno, „Inimi cicatrizate” este al patrulea lungmetraj al lui Radu Jude. Şi vine la doar un an după succesul de festival, public și critică al filmului „Aferim!”, recompensat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin în 2015. Radu Jude a debutat în lungmetraj în 2009, cu „Cea mai fericită fată din lume”, urmat de „Toată lumea din familia noastră” (2012). El este de asemenea autorul scurtmetrajelor „Lampa cu căciulă” (2007), „Alexandra” (2007), „O umbră de nor” (2013) și „Trece și prin perete” (2014) și al mediumetrajului independent „Film pentru prieteni” (2011). În prezent lucrează la documentar dedicat colecției de fotografii de Costică Acsinte.

Page 10: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

11

ILEGITIM (2016) /88 min.

Regie: Adrian SITARUScenariu: Alina GRIGORE, Adrian SITARUImagine: Adrian SILIȘTEANU, Alexandru Lorian TIMOȘCADistribuţie: Adrian TITIENI, Alina GRIGORE, Robi URS,

Bogdan ALBULESCU

„Ilegitim”, unul dintre cele mai provocatoare filme românești din ultimii ani, spune povestea a doi fraţi (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă. Un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunţuri. O familie în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

„Ilegitim” este primul din cele două lungmetraje lansate în 2016 în festivaluri de Adrian Sitaru, unul dintre cei mai prolifici regizori ai Noului Cinema Românesc, autor și al multor scurtmetraje (aproximativ douăzeci). El a debutat în lungmetraj în 2008 cu „Pescuit sportiv”, câștigător al premiului special al juriului și al premiului de interpretare (pentru actrițele Maria Dinulescu și Ioana Flora) la Festivalul de la Salonic. A urmat, în 2011, „Din dragoste cu cele mai bune intenții”, laureat al premiul pentru regie și al premiului pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Festivalul de la Locarno. În 2012 Adrian Sitaru a lansat un nou lungmetraj, „Domestic”. „Ilegitim” este al patrulea său film, câștigător al premiului CICAE (Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă) în secțiunea Forum a ediției din acest an a Berlinalei. Regizorul a mai terminat între timp un alt lungmetraj, „Fixeur”, care a fost prezentat recent la Festivalul de la Toronto și va fi lansat în ianuarie în cinematografele din România.

Page 11: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

12

ORIZONT (2015) /93 min.

Regie: Marian CRIŞANScenariu: Marian CRIŞANImagine: Oleg MUTUDistribuţie: András HATHÁZI, Rodica LAZĂR,

Bogdan ZSOLT, Valeriu ANDRIUŢĂ,

Emilian OPREA

„Orizont” spune povestea lui Lucian (András Hatházi) şi a Andrei (Rodica Lazăr) – soţ şi soţie, care, încercând să îşi găsească „norocul”, preiau în administrare o cabană pierdută undeva în Munţii Apuse-ni. Lucrurile par să meargă bine până când Lucian realizează că tot ce se întâmplă pe munte şi la cabană e controlat de Zoli (Bogdan Zsolt), un cap al mafiei tăierilor ilegale de păduri.

Unul dintre reprezentanţii celui de-al doilea val de regizori din Noul Cinema Românesc, Marian CRIŞAN a câştigat în 2008 premiul Palme d'Or pentru scurtmetraj la Festivalul de la Cannes, cu „Megatron”. „Morgen” (2010), debutul său în lungmetraj, i-a adus un Premiu Special al Juriului la Locarno şi trei tro-

fee importante la Salonic: cel mai bun regizor, cel mai bun actor (András Hatházi şi Yilmaz Yalcin, ex aequo) şi FIPRESCI. În 2012 realiza al doilea lungmetraj, drama „Rocker”, prezentat la San Sebastian. Cu un scenariu inspirat din nuvela „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici, thrillerul „Orizont”, al treilea său film, a avut premiera mondială în toamna lui 2015 la Tallinn Black Nights Film Festival. De asemenea, Marian CRIŞAN a regizat recent miniseria „Valea Mută”, produsă de HBO.

Page 12: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

13

SIERANEVADA (2016) /173 min.

Scenariu şi Regie: Cristi PUIUImagine: Barbu BĂLĂȘOIUDistribuție: Mimi BRĂNESCU, Dana DOGARU,

Ana CIONTEA, Tatiana IEKEL,

Judith STATE, Marin GRIGORE, Rolando MATSANGOS, Simona GHIŢĂ, Cătălina MOGA, Ilona BREZOIANU,

Sorin MEDELENI, Bogdan DUMITRACHE,

Ioana CRĂCIUNESCU, Marian RÂLEA, Valer DELLAKEZA,

Andi VASLUIANU, Eugenia BOSÂNCEANU

Acţiunea din „Sieranevada” are loc la trei zile de la atentatul din redacţia săptămânalului parizian Charlie Hebdo și la patruzeci de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă, însoţit de tânăra lui soţie, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor.

Cristi Puiu a debutat în 2001 cu „Marfa și banii”, care a avut premiera în secțiunea Quinzaine des Réalisa-

teurs a Festivalului de la Cannes şi care a dat startul neoficial al Noului Val din cinematografia română. În 2004 a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Berlin, cu „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea”. În 2005 a obţinut trofeul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, cu „Moartea domnului Lăzărescu”. În aceeaşi secţiune a Cannes-ului a participat în 2010 cu „Au-

rora”, iar 2014 a avut un scurtmetraj inclus în filmul colectiv internațional „Podurile din Sarajevo”, prezentat într-o proiecție specială. „Sieranevada” a avut premiera mondială în Competiţia Oficială a ediţiei din acest an a Festivalului de la Cannes şi este propunerea României la Premiile Oscar.

Page 13: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

14

LA MOARA CU NOROC (1956) /108 min.

Regie: Victor ILIUScenariu: Alexandru STRUŢEANU, Titus POPOVICIImagine: Ovidiu GOLOGAN

Distribuţie: Constantin CODRESCU, Ioana BULCĂ,

Geo BARTON, Colea RĂUTU

Sfârşit de secol XIX. Mânat de dorinţa înavuţirii, cizmarul Ghiţă renunţă la meserie şi, împreună cu soţia sa Ana, arendează un han izolat la o răscruce de drumuri, în apropiere de Arad. Nu peste mult timp, Ghiţă devine omul lui Lică Sămădăul, un personaj certat cu legea. Această cârdăşie distruge viaţa hangiului şi a familiei sale. Ecranizare a nuvelei „Moara cu noroc” a lui Ioan Slavici.

Victor ILIU (1912-1968) a fost unul dintre întemeitorii cinematografiei române moderne. La sfârşitul anilor `30 a lucrat ca jurnalist şi critic de film. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a fost asistent de imagine la câteva ducu-

mentare, iar ulterior a realizat reportaje. După ce urmează o specializare la Moscova, „e numit, în 1950, la Bucureşti, profesor de regie şi rector al proaspătului creat Institut de Artă Cinematografică” (Tudor Caranfil). Primele sale filme, realizate în co-regie, sunt marcate fie de schematismul realismului socialist - „În sat la noi” (1951, în colabora-

re cu Jean Georgescu), „Mitrea Cocor” (1952, în colaborare cu Marietta Sadova) –, fie de teatralism - „O scrisoare pierdută” (1953, în colaborare cu Sică Alexandrescu). Însă adevărata sa vocaţie de cineast avea să fie confirmată de primul film ca regizor unic, „La moara cu noroc” (1956), devenit un reper. „La Moara cu noroc” s-a aflat chiar în Competiţia Festivalului de la Cannes în 1957. Victor Iliu avea să mai regizeze un singur film, extrem de interesantul „Comoara din Vadul Vechi” (1964), înaintea morţii sale, la doar 56 de ani, din cauza unei boli necruţătoare.

Page 14: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

15

MASTERCLASS:

ANCA PUIU Tema :

Coproducțiile de film în EuropaSubiecte în dezbatere:

1. Rolul decisiv al coproducțiilor în industria de film europeană: avantaje și dezavantaje; 2. Oportunități de finanțare; 3. Studiu de caz: SIERANEVADA.

Moderator :

Valentina IUSUPHODJAEV

Dacă astăzi în întreagă lume filmul pornește de la un producător, atunci filmul în Europa prinde viață și ajunge pe marele ecrane, în mare parte și datorită coproducțiilor. Realizarea unui film este un proces costisitor și destul de dificil, în special pentru companiile mici – un specific al industriei cinematografice europene. De cele mai multe ori, realizarea unui proiect de film este una fezabilă doar prin cumularea eforturilor comune în termeni de diverse resurse: financiare, creative, tehnice, de minimizare a riscurilor etc. În lipsa unor finanțări autosuficiente la nivel național, mai ales în țările din Europa de Est, doar sinergiile mai pot garanta atât realizatorului, cât și spectatorului, un produs de o înaltă calitate tehnică și artistică.

E și cazul multor filme de succes românești, care definesc fenomenul cinematografic de răsunet mondial, numit - Noul Cinema Românesc. Aceste filme pe care le așteptăm, le îndrăgim și cu care ne mândrim, încercăm să le aducem și în Moldova, la evenimentul anual: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIŞINĂU, ajuns la a II-a ediție. În acest context, propunem cineaștilor și cinefililor moldoveni, o întâlnire cu Anca PUIU - producator de top în industria cinematografică românească recentă. Anca Puiu a fost, în 2013, selectată în programul Producers on the Move din cadrul Festivalului de la Cannes, cu un portofoliu relevant în domeniul coproducțiilor de film, iar SIERANEVADA, în regia lui Cristi PUIU - este, îndeosebi, rodul acelei sinergii menționate mai sus. Împreună cu ea vom discuta despre rolul decisiv al coproducțiilor în industria de film europeană, despre avantaje și dezavantaje, despre oportunități de finanțare și despre ”facerea” filmului SIERANEVADA.

Page 15: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

16

MASTERCLASS:

CRISTI PUIU Tema :

Cineastul ca martorModerator :

Ionuț MAREȘ

”Singura poziție pe care poate s-o dețină în mod legitim artistul este cea de martor” - afirma recent regizorul Cristi Puiu într-un interviu pentru revista România literară. Ideea apare exprimată, mai mult sau mai puțin în aceleași cuvinte, și în alte câteva din numeroasele interviuri acordate, odată cu apariția filmului SIERANEVADA, de cel considerat de critică a fi cel mai important autor al așanumitului Nou Cinema Românesc (NCR). Este o convingere artistică ce subîntinde și reiese din toate filmele sale, de la MARFA ŞI BANII, debutul de acum fix 15 ani care dădea startul Noului Val și până la SIERANEVADA, trecând prin MOARTEA DOMNULUI LĂZĂRESCU și AURORA.

A doua ediție evenimentului cinematografic Zilelele Filmului Românesc la Chișinău, propune publicului o întâlnire-eveniment cu Cristi Puiu. O discuție deschisă și sinceră despre arta cinematografică și rostul ei.

Page 16: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

17

/ Echipa

OrganizatoriMarian CRIŞAN Dumitru GROSEI

Coordonator Andreea TANASE

Asistent tehnicCristian MADAN

GraficianDragos POPA

PR managerLia CIUTAC

Texte catalog/ModeratorIonuț MAREŞ

Moderator masterclass producțieValentina IUSUPHODJAEV

Prezentator Dana CIOBANU

Operatori / fotografiIon BĂLANAndrei POGURSCHINicolae POJOGANicolae NEGARĂ

ScenografieIlie LUPUTatiana NOVAC

/ OrganizatoriALTERNATIVE CINEMAROVA FILM

/ SponsoriNISPORENITONI URSACHISAL PANRAQUETTELUCRU MANUAL MOLDOVAODEONPRINT CAROHERO Pictures

/ Cu sprijinulCNC ROMANIAINSTITUTUL CULTURAL ROMÂNUNIUNEA CINEAŞTILOR DIN ROMÂNIA

/ Parteneri media TVR MoldovaPro TV ChișinăuRadio ChișinăuRadio PlaiZiarul Timpul de DimineațăMoldova.orgEa.mdUnimedia

/ ParteneriCNC MOLDOVAMOLDOVA FILMARHIVA NAȚIONALĂ DE FILME

ŞtiripozitiveZugoDeschideDiezAgora

VoluntariAna HERȚAIonela BEJENARUVera STÂNCADan BOZU

Radu BUGA

Lena CĂRĂUŞ

Stela BOICOIon POPAOlesea VETRILĂIgor BABIAC Felicia PLĂMĂDEALĂ

Mulțumiri specialeAnca MITRANLaurentiu DAMIANValeriu MATEIValerian SAVADragos TUREABogdan CONSTANTINARGATU’Valeriu JEREGHIDiana DICUSARÎ

Page 17: ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 ...alternative-cinema.com/wp-content/uploads/2016/10/Catalog-ZFR2016_web.pdf · ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU,

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIȘINĂU, Ediția a II-a, 20-23 Octombrie 2016

18


Recommended