Home >Documents >Tratamentul Chirurgical Al Anomaliilor Si Deformatiilor Dento-maxilare

Tratamentul Chirurgical Al Anomaliilor Si Deformatiilor Dento-maxilare

Date post:29-Sep-2015
Category:
View:55 times
Download:1 times
Share this document with a friend
Description:
Tratamentul chirurgical al anomaliilor si deformatiilor dento-maxilare.pptx
Transcript:

Tratamentul chirurgical al anomaliilor si deformatiilor dento-maxilare

Tratamentul chirurgical al anomaliilor si deformatiilor dento-maxilareSocolova Aliona Grupa 3404Anomaliile dento-maxilare.Date generale Deformaii ale maxilarelor i anomalii de ocluzie const 2.2 23,7%. Dup datele lui Sucaciov V.A. deformaiile de maxilare ocup 4,45% din populaie dintre care: prognatia inferioar ocup 0,47-32%, prognatia superioar 1,7-2% retrognatia superioar 1,6-2% ocluzie deschis 1-13,5%. Anomalii ocluzionale ocup 15,5%, ocluzie adnc 27,6%.Etiopatogenia anomaliilor dento-maxilareFactorii etiologici:EreditateaFactorii prenatali:Traume;Dieta materna;Metabolismul matern;Factorii postnatali:Accidente la nastere;Paralizie cerebrala;Accidente A.T.M.Tulburari endocrine si de metabolism; boli infectioase;Deficiente nutritionale;Presiuni anormale:Obiceiuri vicioase;Functii perturbate.Clasificarea anomaliilor dento-maxilare:In plan sagital: Prognatismul mandibular;Retrognatismul mandibular;Retrognatismul maxilar(pseudoprognatia);Endognatia maxilarului;Proalveolia superioara;Retroalveolia superioara;In plan vertical:Ocluzia deschisa;Infragnatia anterioara;Infragnatia maxilarului;Infraalveolia superioara;Supraalveolia superioara;In plan transversal:Laterognatia mandibulara;Anomalii de contur ale mandibulei;Anomalii dentare izolate:Dinti supranumerari;Ectopie dentara;Entopie dentara.

Ocluzia deschisaSemne clinice:Exobucal dezvoltare exagerata a etajului inferior, fanta bucala deschisa, santul labio-mentonier sters, menton proeminent.Endobucal- inocluzie in plan vertical, numai in regiunea frontala sau in regiunea frontala si laterala.Tratamentul chirurgical:In infragnatie totala, sunt indicate interventii pe unghiul mandibular, osteotomiile fiind curbe, triunghiulare si trapezoidale. Aceste tehnici, insa pot scurta ramul mandibular, iar in timpul blocajului intermaxilar pot aparea decalaje intre suprafetele osoase, ceea ce va intarzia consolidarea.Din aceasta cauza, se prefera osteotomiile, unde dupa deplasarea fragmentelor , raman suprafete mari de contact(Cadwell-Letterman, Obwergesser, Stutevill, Thoma, Limberg etc.)

Infragnatia anterioaraSemne clinice:Exobucal dezvoltare exagerata a etajului inferior, fanta bucala deschisa, santul labio-mentonier sters, menton proeminent.Endobucal- inocluzie in plan vertical, numai in regiunea frontala.Tratamentul chirurgical:Se efectueaza osteotomii verticale (BlaiR) ale corpului mandibular, la limita distala a zonei de inocluzie de o parte si de alta, si ridicarea fragmentului osos in rapoarte de ocluzie normala, fie prin osteotomii in "V, Y", trapezoidale. Pentru a nu intrerupe continuitatea bazilarei mandibulei si a scurta in acest fel timpul de imobilizare, Kole sectioneaza numai procesul alveolar in forma de "U", lasand bazilara integra, iar fragmentul detasat il ridica in rapoarte normale de ocluzie. In diastazisul ramas subapical se introduce un grefon recoltat din proeminenta mentoniera, atunci cand aceasta este exagerata, sau un grefon osos iliac sau costal.

Supraalveolie superioara( ocluzie adanca)Semne clinice:Exobucal- Se caracterizeaza prin facies cu santurile labiogeniene si labiomentoniere accentuate; buzele sunt eversate, etajul inferior al fetei micsorat.Endobucal - ocluzia este adanca, acoperita sau in acoperis, cu rapoarte de ocluzie distalizate. Antropologic, baza apicala alveolara este micsorataTratamentul chirurgical: Tratamentul chirurgical consta in osteotomia blocului incisiv si intruzia acestuia. Tehnic se procedeaza ca in tratamentul infraalveoliei cu deosebirea ca blocul frontal trebuie intrudat. Pentru a facilita acest lucru se rezeca o portiune de os supraapical de marimea supraocluziei frontale, apoi se imobilizeaza.

Laterognatia mandibularaSemne clinice:Se caracterizeaza prin nedezvoltarea unei parti din baza osoasa a mandibulei, sau prin dezvoltarea acesteia in exces.Exobucal -deviatia mentonului de partea unde exista un deficit de crestere. Turtirea fetei externe a mandibulei, unde nu exista tulburari de crestere, duce deseori la confuzii, partea sanatoasa, turtita, dand falsa impresie de asimetrie.Endobucal - Se observa o deviere a liniei interincisive de partea hipoplazica. Molarii si premolarii sunt deviati vestibular de partea bolnava si lungual de partea indemna. Ocluzia este modificata in plan transversal si sagital, in functie de gradul hipoplaziei hemimandibulare respective.12

Laterognatie mandibulara. Tratamentul chirurgicalIn laterognatia prin exces de dezvoltare unilaterala se practica scurtarea segmentului hipertrofiat. Hipertrofia condiliana beneficiaza de condilectomie (DufourmenteL). In cazurile in care laterognatia se datoreste unei hipertrofii unilaterale a ramului mandibular a unghiului sau a corpului mandibulei, interventiile se practica pe segmentele respective si consta in osteotomii sau ostectomii asemanatoare celor folosite in prognatismul mandibular. In laterognatia prin deficit de dezvoltare se poate practica alungirea mandibulei in functie de sediul initial al leziunii. Ginestet si Merville practica osteotomia cu transplant osos pe corpul mandibular afectat si rotatie prin osteotomia ramului mandibular opus.

MULTUMESC PENTRU ATENTIE!

of 15/15
Tratamentul chirurgical al anomaliilor si deformatiilor dento- maxilare Socolova Aliona Grupa 3404
Embed Size (px)
Recommended