+ All Categories
Home > Documents > Suport de Curs Contracte Comerciale Internationale Ctu 2014

Suport de Curs Contracte Comerciale Internationale Ctu 2014

Date post: 15-Oct-2015
Category:
Upload: g-dragos-cosmin
View: 76 times
Download: 5 times
Share this document with a friend
Description:
dreptul afacerilor

of 70

Transcript
  • 1

    Contracte comerciale internaionale

    Suport de curs Master Dreptul afacerilor

    Sem. II, 2014

    Conf. Univ. Dr. Carmen Tamara Ungureanu

    1. Noiuni introductive. Contractul comercial internaional. Faza pregtitoare a contractelor de comer internaional.

    2. Legea aplicabil contractului comercial internaional. Norme conflictuale. Norme materiale uniforme. Lex mercatoria.. Principiile UNIDROIT.

    3. Coninutul contractelor de comer internaional. Faza contractual a operaiunilor de comer internaional. Clauzele obinuite n contractele de comer internaional.

    4. Contracte comerciale utilizate n comerul internaional.

    1. Noiuni introductive. Contractul comercial internaional. Faza pregtitoare a contractelor de comer internaional.

    Contractele de comer internaional sunt foarte diverse, ncepnd cu comerul de mrfuri clasic i mergnd pn la operaiuni complexe de construcii de infrastructuri, comer de servicii, .a.

    Atunci cnd un operator de comer internaional decide s vnd produse, s ofere servicii sau s fac alte operaiuni pe o anumit pia, el trebuie s se informeze, mai nti, n legtur cu normele aplicabile accesului la piaa respectiv. Apoi trebuie s cunoasc normele aplicabile contractelor pe care urmrete s le ncheie, att n ceea ce privete formarea acestora, ct i referitor la legea aplicabil contractelor. n cele din urm trebuie s caute finanare pentru operaiunea avut n vedere.

    Accesul la pia. Normele referitoare la accesul la pia sunt, fie pozitive, care permit unui operator de comer internaional s intre pe o anumit pia, fie negative, care restricioneaz accesul la o anumit pia. De exemplu, accesul la piaa juridic, pe un anumit teritoriu a avocailor strini. n Uniunea European

  • 2

    (n continuare, UE) au fost adoptate dou directive (77/249/CEE i 98/5/CE), care conin reguli uniforme minimale pentru prestarea de servicii juridice a avocailor n spaiul UE.

    ntr-o accepiune larg, reglementarea accesului la pia conine ansamblul de drepturi i obligaii al strinilor, pe teritoriul unui anumit stat, altfel spus, condiia juridic a strinilor. Intr n acest domeniu reglementarea schimburilor, dreptul vamal, dreptul concurenei, dreptul mediului, controlul exporturilor, etc.

    Accesul la pia este reglementat prin reguli aparinnd dreptului internaional, dreptului regional i dreptului naional.

    Faza pregtitoare a contractelor de comer internaional. Formarea unui contract internaional este de multe ori de lung durat i

    de o anumit complexitate, comparativ cu aceea a unui contract intern. Acest lucru se datoreaz cauzelor economice pe care le implic un contract internaional, dar i diferenelor de cultur a partenerilor viitori, cultur juridic i nu numai. De exemplu, n diferite culturi, da sau nu nu au aceeai semnificaie. Da, poate nsemna c operatorul de comer internaional a neles propunerea, dar c nu i-a exprimat acordul sau nu nc; nu, poate avea semnificaia unui nu temporar, valabil ntr-un anumit moment i nu un nu definitiv. Un bun negociator trebuie s fie narmat i cu cunotine din cultura partenerului.

    a. Instrumentele din faza precontractual. Exist o serie de documente de care prile se pot folosi n faza

    precontractual, precum scrisoarea de intenie, acordul de principiu, angajamentul de onoare, oferta de negociere, oferta de contractare, contractul-cadru, condiiile generale contractuale, .a. Legea aplicabil acestor documente este stabilit prin Regulamentul Roma II (art. 12 culpa in contrahendo: (1) Legea aplicabil obligaiilor necontractuale care decurg din nelegerile la care se ajunge nainte de semnarea unui contract, indiferent dac respectivul contract a fost efectiv semnat sau nu, este legea aplicabil contractului n cauz sau legea care ar fi fost aplicabil contractului dac acesta ar fi fost ncheiat. (2) Dac legea aplicabil nu poate fi stabilit n temeiul alineatului (1), atunci legea aplicabil este: (a) legea statului n care s-a produs prejudiciul, indiferent n ce ar are loc faptul cauzator de prejudicii i indiferent de ara sau rile n care se manifest efectele indirecte ale respectivului fapt; sau (b) n cazul n care prile i au reedina obinuit n aceeai ar n momentul producerii faptului cauzator de prejudicii, se aplic legea respectivei ri; sau (c) n cazul n care reiese clar, din toate circumstanele referitoare la caz, c obligaia necontractual rezultat din nelegerile la care se ajunge nainte de semnarea unui contract are

  • 3

    n mod vdit mai mult legtur cu o alt ar dect cea prevzut la literele (a) i (b), se aplic legea acelei alte ri..).

    Documentele precontractuale se folosesc, de regul, n contracte complexe, cum este cazul contractului joint venture, contractului de concesiune, de construcii de infrastructur, etc. Pentru contractele simple, cum este contractul de vnzare, n faza precontractual se analizeaz oferta i acceptarea ofertei. n cazul contractelor simple, poate s apar o lupt de forme, n sensul c fiecare parte propune anumite condiii generale contractuale, care sunt condiii standard i care nu sunt supuse negocierii. Dac prile sunt aproximativ egale din punct de vedere economic, financiar, juridic, fiecare va urmri s impun propriile condiii generale.

    n faza precontractual a negocierilor prile pot stabili diverse clauze referitoare la confidenialitate (de exemplu, potrivit art. 1184 C. civ. rom. Cnd o informaie confidenial este comunicat de ctre o parte n cursul negocierilor, cealalt parte este inut s nu o divulge i s nu o foloseasc n interes propriu, indiferent dac se ncheie sau nu contractul. nclcarea acestei obligaii atrage rspunderea prii n culp.), exclusivitatea de negociere, restituirea cheltuielilor negocierilor, n caz de eec al acestora, etc.

    Scrisoarea de intenie. Scrisoarea de intenie poate avea dou forme: forma prevzut de art. 2322 C. civ. rom. (text similar cu acela al art. 2322 C. civ. francez), care reglementeaz aa numita scrisoare de confort ((1) Scrisoarea de confort este acel angajament prin care emitentul i asum o obligaie de a face sau de a nu face, n scopul susinerii unei alte persoane, numit debitor, n vederea executrii obligaiilor acesteia fa de un creditor al su. (2) n cazul n care debitorul nu-i execut obligaia, emitentul scrisorii de confort poate fi obligat numai la plata de daune-interese fa de creditor, i numai dac acesta din urm face dovada c emitentul scrisorii de confort nu i-a ndeplinit obligaia asumat prin scrisoarea de confort. (3) Emitentul scrisorii de confort care a czut n pretenii fa de creditor are drept de regres mpotriva debitorului.) sau scrisoarea de garanie, reglementat n art. 2321 C. civ. rom. ((1) Scrisoarea de garanie este angajamentul irevocabil i necondiionat prin care garantul se oblig, la solicitarea unei persoane numite ordonator, n considerarea unui raport obligaional preexistent, dar independent de acesta, s plteasc o sum de bani unei tere persoane, numit beneficiar, n conformitate cu termenii angajamentului asumat. (2) Angajamentul astfel asumat se execut la prima i simpla cerere a beneficiarului, dac prin textul scrisorii de garanie nu se prevede altfel. (3) Garantul nu poate opune beneficiarului excepiile ntemeiate pe raportul obligaional preexistent angajamentului asumat prin scrisoarea de garanie i nu poate fi inut s plteasc n caz de abuz sau de fraud vdit.); ambele scrisori au regimul unor garanii autonome, care provin, de regul, de la o persoan juridic specializat o instituie bancar. Aceste scrisori-garanii au rolul n faza precontractual de a asigura cocontractantul c

  • 4

    cealalt parte are mijloace pentru executarea obligaiilor care vor rezulta din contractul viitor. Ele incit la ncheierea contractului.

    A doua form de scrisoare de intenie este aa numita gentlemen` s agreement, prin care cealalt parte se asigur de seriozitatea cocontractantului, de faptul c negocierile nu vor fi fr rezultat, de confidenialitatea lui, .a. De exemplu, scrisoarea poate s provin de la o banc, n care aceasta stabilete condiiile n care va finana o operaiune de comer internaional, de ndat ce i se va cere.

    Acordul de principiu. Este o creaie a practicii i const ntr-o simpl scrisoare de intenie, suficient de precis i detaliat. Acordul de principiu a fost admis n practica arbitral, cea mai cunoscut hotrre n materie fiind afacerea Norsolor, n care s-a stabilit c un acord de principiu d natere unei obligaii de negociere, care trebuie executat cu bun credin.

    Antecontractele. Antecontractele dau natere la obligaii pentru pri. Pot fi incluse n antecontracte clauze specifice negocierilor, precum, clauza de confidenialitate, exclusivitate, neconcuren, diligen, dar i obligaii de a obine autorizaii prealabile necesare pentru ncheierea contractului. Prile pot stabili i legea aplicabil negocierilor, precum i modul de soluionare a litigiilor i autoritatea competent n cazul negocierilor.

    b. Obligaiile din faza precontractual. Obligaia de informare. n dreptul romn nu exist un text expres general,

    care s impun obligaia de informare n faza negocierilor. Exist ns obligaia de bun-credin n negocieri, creia i este subsumat obligaia de informare. Potrivit art. 1183 C. civ. rom.: (1) Prile au libertatea iniierii, desfurrii i ruperii negocierilor i nu pot fi inute rspunztoare pentru eecul acestora. (2) Partea care se angajeaz ntr-o negociere este inut s respecte exigenele bunei-credine. Prile nu pot conveni limitarea sau excluderea acestei obligaii. (3) Este contrar exigenelor bunei-credine, ntre altele, conduita prii care iniiaz sau continu negocieri fr intenia de a ncheia contractul. (4) Partea care iniiaz, continu sau rupe negocierile contrar bunei credine rspunde pentru prejudiciul cauzat celeilalte pri. Pentru stabilirea acestui prejudiciu se va ine seama de cheltuielile angajate n vederea negocierilor, de renunarea de ctre cealalt parte la alte oferte i de orice mprejurri asemntoare.. Acest text are la baz art. 2.1.15 din Principiile Unidroit; se regsete i n alte legislaii naionale, cum ar fi cea german. De asemenea, n cazul mai multor contracte este reglementat obligaia de informare precontractual; de exemplu, n contractul de intermediere, conform art. 2100 C. civ. rom. Intermediarul este obligat s comunice terului toate informaiile cu privire la avantajele i oportunitatea ncheierii contractului intermediat, cu condiia s nu prejudicieze n mod culpabil interesele clientului.; prevederi referitoare la obligaia de

  • 5

    informare precontractual exist i n contractul de asigurare, n art. 2238 C. civ. rom.; n contractul de franciz, art. 2 i 15 din O.G. 52/1997.

    Exclusivitatea n negocieri. Dac prile urmresc s poarte negocieri cu o singur parte, trebuie s prevad ntr-un document precontractual o clauz de exclusivitate. Altfel, ele nu sunt inute s poarte negocieri exclusive.

    Confidenialitatea. Conform art. 2.1.16 din Principiile Unidroit, care a fost reluat n art. 1184 C. civ. rom., n cursul negocierilor, prile nu sunt obligate, n mod obinuit, la confidenialitate, dect dac natura informaiei sau calitatea profesional a prilor impune acest lucru; obligaia de confidenialitate n acest ultim caz face parte din obligaia general de bun credin.

    c. Ruperea negocierilor. Prile sau una dintre ele pot nceta negocierile, deoarece ele sunt libere s

    iniieze, s desfoare i s rup negocierile, neputnd fi trase la rspundere pentru eecul acestora. [art. 1183 alin. (1) C. civ. rom., care este preluat din Principiile Unidroit art. 2.1.15 alin. (1)]. Conform art. 1183 alin. (2)-(4) C. civ. rom., similar cu art. 2.1.15 alin. (2) i (3) din Principiile Unidroit, (2) Partea care se angajeaz ntr-o negociere este inut s respecte exigenele bunei-credine. Prile nu pot conveni limitarea sau excluderea acestei obligaii. (3) Este contrar exigenelor bunei-credine, ntre altele, conduita prii care iniiaz sau continu negocieri fr intenia de a ncheia contractul. (4) Partea care iniiaz, continu sau rupe negocierile contrar bunei credine rspunde pentru prejudiciul cauzat celeilalte pri. Pentru stabilirea acestui prejudiciu se va ine seama de cheltuielile angajate n vederea negocierilor, de renunarea de ctre cealalt parte la alte oferte i de orice mprejurri asemntoare.. n cazul n care se pune problema rspunderii, ruperea negocierilor trebuie calificat ca fcnd parte, fie din materia contractual, fie din aceea delictual. Dac este vorba de obligaii ce pot fi calificate ca avnd natur contractual este aplicabil Regulamentul Roma I. Dac rspunderea este delictual, este aplicabil Regulamentul Roma II. Curtea de Justiie a Uniunii Europene (n continuare, CJUE) a hotrt n cauza Tacconi (C-334/00) c ruptura negocierilor are o natur delictual. Astfel este calificat n majoritatea legislaiilor.

    Prile nu pot limita sau exclude obligaia de bun credin n negocieri, dar pot renuna la despgubiri n cazul ruperii negocierilor, printr-o clauz prin care acestea prevd c n caz de eec a negocierilor nu intervine vreo rspundere a prilor .

    ntrebri: 1. Ce se nelege prin scrisoarea de intenie? 2. Care sunt obligaiile prilor care negociaz un contract de comer

    internaional n faza precontractual? 3. Ruperea negocierilor antreneaz rspunderea prilor?

  • 6

    2. Legea aplicabil contractului comercial internaional. Norme conflictuale. Norme materiale uniforme. Lex mercatoria. Principiile UNIDROIT.

    2.1. Legea aplicabil. n materia contractelor de comer internaional primeaz normele

    materiale uniforme, n detrimentul normelor conflictuale. Normele conflictuale joac rolul de norme complementare, care se aplic atunci cnd dreptul material nu este complet. De asemenea, n contractele de comer internaional primeaz principiul autonomiei de voin a prilor, care aleg legea aplicabil raporturilor dintre ele. Legea aleas poate fi o lege naional sau norme de drept a-naional, de regul, combinate cu norme naionale (statale).

    Dreptul a-naional se mai numete transnaional i este creat de operatorii de comer internaional sau de organizaii internaionale. De exemplu, Principiile Unidroit, care reprezint un corp de reguli neutre, neobligatoriu, la dispoziia prilor unui contract internaional, pe care l pot utiliza pentru reglementarea contractului, ca i cum ar face parte dintr-un drept naional.

    Sunt n curs de elaborare Principiile de la Haga din 2012 cu privire la legea aplicabil contractelor internaionale.

    Din dreptul a-naional fac parte lex mercatoria, uzanele de comer internaional i principiile generale de comer internaional.

    Lex mercatoria. n contractele de comer internaional dreptul negociat de operatorii de

    comer internaional, sau dreptul transnaional, reprezint un sistem juridic privat.

    La origine, lex mercatoria era compus din principiile bunei credine, reciprocitii i nediscriminrii ntre comercianii locali i cei strini. n prezent, lex mercatoria nseamn, fie o metod, fie un numr de principii i reguli, veritabile jus gentium pentru raporturile private. Unii autori consider c lex mercatoria este constituit att din uzane, ct i din principii generale. Ali autori trateaz separat uzanele de principiile generale, considernd c nu se confund. Lex mercatoria are n componen reguli materiale de drept internaional; nu conine norme conflictuale. n literatura juridic se apreciaz c lex mercatoria este format din dou categorii de principii:

    a. principii care privesc loialitatea n contractele de comer internaional, i anume:

  • 7

    - interdicia de a invoca lipsa de competen a negociatorului (prezumia de competen a operatorilor de comer internaional, ceea ce contribuie la sigurana tranzaciilor);

    - interdicia de a se contrazice n detrimentul altuia (ceea ce n sistemul common law, de unde provine, se numete estoppel; acest principiu este consacrat i n Principiile Unidroit, n art. 1.8, denumit "Interdicia de a se contrazice": "o parte nu poate aciona n contradicie cu o ateptare pe care a generat-o celeilalte pri, dac aceasta din urm a crezut n ea ntr-un mod rezonabil i a acionat, ca urmare, n dezavantajul su.");

    - contra proferentem (mpotriva celui care propune reprezint o regul de interpretare a termenilor sau clauzelor ambigue, ndoielnice din contract, care stabilete c acestea vor fi interpretate mpotriva celui care le propune; de exemplu, clauze standard; v. i art. 1269 C. civ. rom.);

    - buna credin; - obligaia de informare; - interdicia de corupie; - obligaia de a minimiza prejudiciul; - obligaia de cooperare; b. principii care privesc eficacitatea contractelor de comer internaional,

    i anume: - pacta sunt servanda; - obligaia de renegociere n caz de impreviziune (hardship); - fora major; - excepia de executare; - efectul util.

    Care sunt efectele lex mercatoria? Dac prile au ales lex mercatoria, n totalitate sau n parte, ca lege

    aplicabil contractului dintre ele, instana sesizat, statal sau arbitral o va aplica, n temeiul autonomiei de voin a prilor. n Regulamentul Roma I nu este prevzut o asemenea posibilitate pentru pri, problema fiind lsat pentru a fi rezolvat de ctre statele membre. n practic, prile aleg, de regul, o lege naional, care s le guverneze contractul, pe care o pot completa cu principii sau reguli care aparin lex mercatoria.

    Uzanele n comerul internaional. Potrivit art. 1 C. civ. rom. uzanele sunt izvor de drept. Prin uzane se nelege obiceiul sau cutuma, la care se adaug uzurile profesionale. Obiceiul (sau cutuma) reprezint o practic ndelungat, continu i general, pe care, cei ce o aplic, o consider obligatorie. Obiceiurile sunt nescrise. Legea este considerat un drept scris, iar obiceiul un drept nescris. Uzurile profesionale sunt acele reguli care reglementeaz raporturile stabilite ntre membrii unei profesii sau, dup caz, ntre membri i clieni, cu ocazia exercitrii profesiei. Ele au fost incluse printre

  • 8

    izvoarele de drept civil pentru c, aa cum se prevede n art. 3 alin. (1), dispoziiile Codului civil se aplic i profesionitilor, deci i operatorilor de comer.

    Prin excepie de la regula c uzanele reprezint un drept nescris, uzanele pot fi publicate n culegeri elaborate de ctre entitile sau organismele autorizate n domeniu. n acest caz, opereaz prezumia relativ a existenei lor. De exemplu, potrivit Legii 365/2002 privind comerul electronic, furnizorilor de servicii ai societii informaionale li se impune s comunice destinatarilor acestor servicii codurile de conduit relevante la care furnizorul subscrie (art. 8 alin.1 lit.e); legea se refer la o codificare a unor uzane comerciale aplicabile n activitatea profesional a furnizorilor de servicii ale societii informaionale, reglementnd conduita i responsabilitatea acestora.

    n materie comercial se face distincia ntre uzanele convenionale (interpretative) i uzanele normative (legislative). De regul, uzanele au caracter convenional (producnd efecte prin voina prilor sau n tcerea legii i a contractului) i interpretativ (menit s lmureasc voina prilor, potrivit regulilor de conduit pe care le consacr). Aa sunt, de exemplu, uzanele portuare (cum ar fi uzana normei de ncrcare n portul Constana). Uzanele normative (legislative) sunt acelea la care face trimitere legea.

    Potrivit dreptului romn, ca s fie izvor de drept, uzanele trebuie s fie conforme cu ordinea public i cu bunele moravuri [art. 1 alin. 4 C. civ.]. Uzanele se pot proba prin orice mijloc de prob. Dac sunt publicate i aceasta se refer, mai ales, la uzurile profesionale - se prezum c exist. Acela care contest existena lor trebuie s fac dovada. Sarcina probei n ceea ce privete existena i coninutul uzanei revine prii interesate s o foloseasc.

    n dreptul comerului internaional exist mai multe categorii de uzane; ele pot fi grupate dup ramura de activitate, obiectul contractului, profesiunea prilor, modul de transport sau alte elemente. De asemenea, dup alte criterii, exist uzane de ntreprindere, profesionale, locale, regionale, convenionale, .a. Despre uzane se face referire i n Uniform Commercial Code (USA), n 1-205; de asemenea, n Principiile Unidroit la art. 5.1.2. Uzanele n contractele de comer internaional pot fi codificate.

    Principiile generale de comer internaional. Orice ordine de drept are propriile principii generale. n dreptul privat romn principiile generale de drept reprezint izvor de drept (art. 1 C. civ.). n Principiile Unidroit se arat c, dac prile au fcut referire n contractul lor la principiile generale, asta atrage aplicarea Principiilor Unidroit. De asemenea, lex mercatoria este pus pe plan de egalitate cu principiile generale de drept. Din practic reiese c nu exist diferene ntre lex mercatoria i principiile generale de drept.

    2.1.1. Normele imperative.

  • 9

    Chiar dac n materia contractelor de comer internaional primeaz autonomia de voin a prilor, aceast autonomie nu este nelimitat. Exist i anumite norme care au o natur imperativ, pe care prile nu le pot ignora. Acestea provin, fie din dreptul internaional (jus cogens), fie din dreptul regional sau naional, cnd sunt numite legi de poliie, norme de aplicare imediat, norme de ordine public, sau, n englez, mandatory rules, sau overriding mandatory rules, aa cum este folosit termenul n Regulamentul Roma I. Atunci cnd normele imperative provin de la lex mercatoria, ele formeaz ordinea public transnaional.

    Ce se ntmpl atunci cnd se nate un conflict ntre normele imperative, adic atunci cnd un contract de comer internaional intereseaz mai multe ordini juridice, i fiecare dintre acestea are o concepie diferit cu privire la caracterul imperativ al unei norme? Acesta este unul dintre punctele slabe ale dreptului comerului internaional. Soluia poate veni numai din cooperarea autoritilor implicate n elaborarea i aplicarea acestor norme. Ierarhia normelor este privit diferit n funcie de autoritatea care soluioneaz litigiul: o instan naional sau una arbitral. Instana arbitral nu are o concepie strict cu privire la ierarhia normelor. Ea ine seama, n primul rnd, de voina prilor. Instana naional aplic regulile de conflict ale forului. n Romnia, instana statal este legat de aplicarea Regulamentelor Roma I i Roma II, care sunt de aplicare universal, adic, pentru materiile care intr n domeniul lor de aplicare, se aplic de ctre instana naional dintr-un stat membru UE, indiferent de naionalitatea, reedina, sediul prilor contractante, i de localizarea contractului, chiar dac regula de conflict desemneaz legea unui stat ter. Aceste Regulamente dau prioritate anumitor convenii internaionale ntre statele membre i state tere, care legau statele nainte de intrarea lor n vigoare. Normele imperative pot fi impuse direct, fr a trece prin procedeul regulilor de conflict; aceste norme sunt de aplicaie imediat sau legi de poliie, ori norme de aplicare necesar; normele imperative pot fi impuse indirect, atunci cnd se aplic dup ce se urmeaz traseul normelor conflictuale; iar normele imperative care provin din dreptul internaional public i din dreptul regional nu urmeaz, strict, nici regimul normelor de aplicaie imediat, nici regimul legilor de ordine public.

    a. Normele imperative din dreptul internaional public i din dreptul regional. Normele imperative din dreptul internaional public se mpart n 2 categorii: norme care fac parte dintr-un tratat internaional i se impun doar statelor-pri la respectivul tratat; norme care fac parte din cutuma internaional, caz n care se impun tuturor statelor, cum este de exemplu, cazul drepturilor fundamentale ale omului. Astfel, de exemplu, trebuie luat n considerare n comerul internaional interdicia sclaviei.

  • 10

    n dreptul regional (cu referire la dreptul UE), exist propriile norme imperative, care se impun statelor membre UE i care fac parte din propriul lor drept naional. n ceea ce privete ierarhia normelor, o norm imperativ UE se va aplica cu prioritate fa de o norm de aplicaie imediat a unui stat membru, cu condiia s aib acelai domeniu de aplicare material, n spaiu i n timp i s intervin ntr-un domeniu n care statele membre i-au pierdut competena legislativ, n favoarea UE. De exemplu, n spea Ingmar (C-381/98), CJUE a decis n 2000 c ntr-un contract de agenie comercial, art. 17 i 18 din Directiva 86/653/CEE cu privire la indemnizaia agentului n caz de denunare a contractului, conin dispoziii imperative, care se aplic n toate cazurile n care agentul i exercit activitatea ntr-un stat membru, chiar dac cealalt parte (comitentul) este stabilit ntr-un stat ter i indiferent dac prile au ales ca lege aplicabil contractului lor legea statului ter.

    b. Norme de aplicaie imediat. Potrivit art. 2566 C. civ. rom. intitulat normele de aplicaie imediat: (1) Dispoziiile imperative prevzute de legea romn pentru reglementarea unui raport juridic cu element de extraneitate, se aplic n mod prioritar. n acest caz, nu sunt incidente prevederile prezentei cri privind determinarea legii aplicabile. (2) Pot fi aplicate direct i dispoziiile imperative prevzute de legea altui stat pentru reglementarea unui raport juridic cu element de extraneitate, dac raportul juridic prezint strnse legturi cu legea acelui stat, iar interesele legitime ale prilor o impun. n acest caz, vor fi avute n vedere obiectul i scopul acestor dispoziii, precum i consecinele care decurg din aplicarea sau neaplicarea lor.. Din acest text reiese c normele de aplicaie imediat sunt normele imperative, fie ale forului, fie, n anumite condiii, ale unui stat strin. Aceast calificare dat normelor de aplicaie imediat de ctre Codul civil romn este excesiv de larg n comparaie cu definiia normelor de aplicare imediat din Regulamentul Roma I (care este direct aplicabil n Romnia). Conform art. 9 din acest Regulament: (1) Normele de aplicare imediat sunt norme a cror respectare este privit drept esenial de ctre o anumit ar pentru salvgardarea intereselor sale publice, precum organizarea politic, social sau economic, n asemenea msur, nct aceste norme sunt aplicabile oricrei situaii care intr n domeniul lor de aplicare, indiferent de legea aplicabil contractului n temeiul prezentului regulament. (2) Prezentul regulament nu restrnge aplicarea normelor de aplicare imediat din legea instanei sesizate. (3) Este posibil aplicarea normelor de aplicare imediat cuprinse n legea rii n care obligaiile care rezult din contract trebuie s fie sau au fost executate, n msura n care aceste norme de aplicare imediat antreneaz nelegalitatea executrii contractului. Pentru a decide dac aceste dispoziii s fie puse n aplicare, se ine cont de natura i de obiectul acestora, precum i de consecinele aplicrii sau neaplicrii lor.. Rezult c nu toate normele imperative sunt norme de aplicaie imediat, ci numai acelea a cror

  • 11

    respectare este privit drept esenial de ctre o anumit ar pentru salvgardarea intereselor sale publice, precum organizarea politic, social sau economic; per a contrario, normele protectoare a intereselor private ale unei pri contractante (de exemplu, n caz de dezechilibru ntre francizor i beneficiar, dintre consumator i profesionist), potrivit dreptului european, nu fac parte din normele de aplicaie imediat. Pentru aplicarea lor este necesar parcurgerea mecanismului conflictului de legi i invocarea excepiei de ordine public .

    Cum pot fi recunoscute normele de aplicaie imediat? De regul, legiuitorul din statul cruia i aparin acestea nu precizeaz care sunt normele de aplicaie imediat. Aceast sarcin revine celui care soluioneaz litigiul: instana naional sau CJUE pentru dreptul european.

    n cazul extrateritorialitii normelor de aplicaie imediat se poate nate un conflict de legi ntre normele de aplicaie imediat ale forului i acelea ale unui stat strin. Cnd instana sesizat stabilete aplicarea normelor de aplicaie imediat proprii n detrimentul acelora din statul strin nu se ivesc probleme, dac hotrrea urmeaz a fi executat n statul unde a fost pronunat. Dac trebuie executat n statul strin, executarea nu va putea avea loc, deoarece se va invoca ordinea public a statului respectiv (de exemplu, art. 34 pct. 1 din Regulamentul Bruxelles I: O hotrre nu este recunoscut: 1. dac recunoaterea este vdit contrar ordinii publice a statului membru solicitat.). Chiar dac prile au optat pentru o clauz atributiv de jurisdicie, pentru a atrage soluionarea litigiului de ctre o instan care s nu aplice normele de aplicaie imediat, normal competente n lipsa alegerii forului, hotrrea nu va putea fi executat n statul ale crei norme de aplicaie imediat au fost eludate, deoarece se va invoca ordinea public.

    Norme de aplicaie imediat ale forului. n cazul n care operatorii de comer internaional decid s lase soluionarea litigiilor dintre ei pe seama instanelor statale, trebuie s ia n considerare faptul c acestea vor aplica ntotdeauna normele lor de aplicaie imediat, indiferent de legea aleas de ctre pri sau, n lipsa alegerii, indiferent de legea aplicabil determinat potrivit normelor sale conflictuale. Normele de aplicaie imediat se aplic direct, fr a folosi mecanismul normei conflictuale. Aa cum am artat deja, n Romnia, domeniul de aplicare a normelor de aplicaie imediat este mai larg dect n dreptul european.

    Norme de aplicaie imediat strine. O instan statal poate sau trebuie s aplice o norm de aplicaie imediat strin? Nu avem n vedere situaia n care o lege strin este indicat de norma conflictual a forului: ea se aplic n ansamblul su, mpreun cu toate normele imperative pe care le conine. Situaia vizat este urmtoarea: norma conflictual din statul A indic drept competent legea statului B; poate instana din statul A s aplice o lege a unui stat C, ca norm de aplicaie imediat strin? Rspunsul este da, cu condiia s existe o strns legtur a litigiului cu statul C, de exemplu, contractul s se execute pe

  • 12

    teritoriul statului C. Potrivit art. 2566 alin. (2) C. civ. rom., Pot fi aplicate direct i dispoziiile imperative prevzute de legea altui stat pentru reglementarea unui raport juridic cu element de extraneitate, dac raportul juridic prezint strnse legturi cu legea acelui stat, iar interesele legitime ale prilor o impun. n acest caz, vor fi avute n vedere obiectul i scopul acestor dispoziii, precum i consecinele care decurg din aplicarea sau neaplicarea lor.. Acest text reprezint o versiune a art. 7.1 din Convenia de la Roma din 1980, precursoarea Regulamentului Roma I. n Regulamentul Roma I, aplicarea unei norme de aplicaie imediat strine este mult mai restrns, fiind limitat doar la legea rii n care obligaiile care rezult din contract trebuie s fie sau au fost executate, n msura n care aceste norme de aplicare imediat antreneaz nelegalitatea executrii contractului.

    Aplicarea normelor de aplicaie strine ridic dificulti n practic. Instana sesizat trebuie s stabileasc dac anumite norme imperative dintr-o lege strin sunt considerate norme de aplicaie imediat n dreptul statului respectiv. Ca s fac acest lucru, instana sesizat trebuie s aplice propriile reguli referitoare la cunoaterea i interpretarea dreptului strin.

    Aplicarea dreptului strin. La nivelul UE nu exist reguli comune cu privire la aplicarea dreptului strin. n anumite sisteme de drept legea strin este considerat un fapt juridic, n altele are o natur legal, adic este considerat drept, pe cnd exist i cteva n care dreptul strin are o situaie hibrid. Astfel, legea strin este considerat norm de drept n Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Frana, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia i Suedia. n aceste state U.E. tratamentul aplicat legii strine este asemntor, diferene existnd n ceea ce privete regimul juridic i recunoaterea dreptului strin n faa instanelor naionale (n unele state, dreptului strin i se recunoate caracterul de drept prin lege, n altele acest caracter reiese din interpretarea legii interne sau din comentariile existente n doctrin, cum este, de exemplu, cazul Germaniei). Legea strin este considerat fapt juridic n statele membre U.E. care au sau au avut legtur cu dreptul anglo-saxon: n Marea Britanie, Malta, Cipru, Irlanda, precum i n dou state aparinnd dreptului continental, i anume, n Spania i Luxemburg. Dei legea strin este considerat un fapt, acesta nu este un simplu fapt, ci un fapt cu o natur special, ceea ce n anumite cazuri face ca regimul legii strine s se apropie de accepiunea de drept i nu de fapt. Legea strin are o natur hibrid n Letonia, Lituania i Olanda. n aceste state, cnd legea strin devine aplicabil ca rezultat al indicrii ei de convenii internaionale sau de dreptul intern, este considerat drept, norm juridic; dac legea strin devine aplicabil ca urmare a conveniei prilor atunci este considerat pur fapt.

    De modul n care este tratat dreptul strin, ca norm de drept, ca fapt sau ca avnd o natur hibrid, depinde regimul lui juridic n faa instanelor naionale, adic regulile crora i este supus: invocarea dreptului strin, stabilirea

  • 13

    coninutului lui, aplicarea principiului iura novit curia,funcionarea cilor de atac n ceea ce privete cauzele n care a fost aplicat dreptul strin.

    n Romnia, legea strin are o natur legal, adic este considerat o norm de drept. Legea strin se aplic ca rezultat al indicrii ei de ctre norma conflicual a forului, i nu n virtutea autoritii proprii, altfel s-ar nclca principiul suveranitii i egalitii statelor. ntre legea intern (lex fori) i legea strin exist, ns, diferene. Mai nti, pe cnd lex fori se aplic direct, legea strin poate fi nlturat pe motiv c ea contravine ordinii publice de drept internaional romn sau c a devenit competent prin fraudarea legii romne [art. 2564 alin. (1) C. civ.]. nclcarea ordinii publice de drept internaional privat (n continuare, DIP) romn are loc atunci cnd prin aplicarea legii strine se ajunge la un rezultat incompatibil cu principiile fundamentale ale dreptului romn sau ale dreptului UE ori cu drepturile fundamentale ale omului [art. 2564 alin. (2) C. civ.]. Mai mult, conform art. 2565 C. civ., judectorul poate, n mod excepional, s stabileasc legea aplicabil cea mai potrivit, nlturnd legea aplicabil indicat de norma conflictual n materie. Aceasta posibilitate reprezint o aplicaie subsidiar a metodei proper law din dreptul anglo-saxon. Aceast metod nu poate fi utilizat cnd prile au ales legea aplicabil, n temeiul autonomiei de voin, precum i n unele materii n care normele conflictuale au un caracter imperativ (cum este materia strii i capacitii civile a persoanei).

    n dreptul intern se prezum cunoscut coninutul legii aplicabile. Instana cunoate legea (iura novit curia). Atunci cnd instana trebuie s aplice legea strin, principiul nu mai este aplicabil. Pentru a o putea aplica, trebuie s o cunoasc. Instana, din oficiu, stabilete coninutul legii strine prin atestri obinute de la organele care au edictat-o, prin avizul unui expert sau un alt mod adecvat [art. 2562 alin. (1) C. civ.]. Instana poate cere i concursul prilor n stabilirea coninutului legii strine [art. 2562 alin. (2) C. civ.], ori se poate adresa Ministerului Justiiei, care este autoritatea desemnat pentru a solicita i primi informaii asupra dreptului strin, att n temeiul Conveniei europene n domeniul informaiei asupra dreptului strin, ct i n temeiul Legii 189/2003 privind asistena juridic internaional n materie civil i comercial. Dac nu se poate stabili coninutul legii strine se aplic legea romn (lex fori) [art. 2563 alin. (3) C. civ.].

    Lipsa regulilor comune n spaiul UE n ceea ce privete aplicarea dreptului strin favorizeaz nesigurana justiiabililor referitor la hotrrile ce urmeaz a fi pronunate, crete costurile n litigiile transnaionale, ncurajeaz aplicarea lex fori i incit la forum shopping.

    c. Excepia de ordine public. Alt modalitate de nlturare a legii strine normal competente, n afar de normele de aplicaie imediat, este invocarea ordinii publice. Spre deosebire de normele de aplicaie imediat, care intervin

  • 14

    fr a urma procedeul normelor conflictuale, n cazul invocrii ordinii publice, instana sesizat va cuta mai nti norma conflictual aplicabil n cauz i apoi, dac aceasta indic drept aplicabil o lege strin i aceast lege conine dispoziii care contravin ordinii publice a forului, ea este nlturat i se aplic n loc lex fori. Potrivit art. 2564 C. civ. rom.: (1) Aplicarea legii strine se nltur dac ncalc ordinea public de drept internaional privat romn sau dac legea strin respectiv a devenit competent prin fraudarea legii romne. n cazul nlturrii aplicrii legii strine, se aplic legea romn. (2) Aplicarea legii strine ncalc ordinea public de drept internaional privat romn n msura n care ar conduce la un rezultat incompatibil cu principiile fundamentale ale dreptului romn ori ale dreptului Uniunii Europene i cu drepturile fundamentale ale omului.. Conform art. 21 din Regulamentul Roma I: Ordinea public a instanei sesizate. Aplicarea unei dispoziii din legea oricrei ri determinate n temeiul prezentului regulament nu poate fi nlturat dect dac o astfel de aplicare este vdit incompatibil cu ordinea public a instanei sesizate..

    Coninutul ordinii publice destinat relaiilor de comer internaional este mult mai restrns dect ordinea public intern.

    Normele de aplicaie imediat i ordinea public n faa instanei arbitrale.

    Instana arbitral, atunci cnd judec un litigiu de comer internaional, nu pronun hotrrea n numele unui stat, a unei ordini juridice determinate. Sursa puterii instanei arbitrale este voina prilor. Se pune problema dac, n acest context, arbitrii pot sau, mai mult, sunt obligai s aplice normele de aplicaie imediat. Competena de a soluiona litigiul este dat instanei arbitrale prin voina prilor. Dar prile nu au o putere discreionar; ele i exprim voina n anumite limite pe care le traseaz ordinea juridic internaional, precum i ordinea sau ordinile juridice naionale care au vocaia de a reglementa problema litigioas. Instana arbitral trebuie s pronune o hotrre eficace i deci s aplice normele de aplicaie imediat. Totui, nu se poate exercita controlul asupra aplicrii sau neaplicrii ori a unei false aplicri a unei norme de aplicaie imediat de ctre o instan arbitral, dect n cazul n care se solicit desfiinarea hotrrii arbitrale. Dac aceasta este executat de ctre pri, controlul nu poate interveni. Hotrrea arbitral poate fi desfiinat, dac instana arbitral a nesocotit obligaiile sale sau dac intervine ordinea public. Potrivit art. 608 C. proc. civ., care se aplic i n caz de arbitraj internaional [art. 1120 alin. (3) C. proc. civ.] hotrrea arbitral poate fi desfiinat numai printr-o aciune n anulare, pentru anumite motive, expres prevzute, printre care, la lit. h) apare nclcarea prin hotrrea arbitral a ordinii publice, a bunelor moravuri ori a dispoziiilor imperative ale legii.

    Ordinea public transnaional. Are la baz principii de interes general mondial. Unii autori afirm c aparine de lex mercatoria. De exemplu, numai n

  • 15

    USA existau norme de lupt mpotriva corupiei. n Europa, dei era unanim cunoscut c ntreprinderile obineau accesul pe piee strine pltind sume ilicite i care, surprinztor, erau deductibile din punct de vedere fiscal, mergnd pn acolo nct aceste sume erau considerate uzane de comer internaional, nu se lua vreo msur. OECD (Organization for Economic Cooperation and Developement) a adoptat n 1997 (n vigoare din 1999) Convenia de Combatere a Mituirii Oficialilor Publici Strini n Tranzaciile de Afaceri Internaionale. Romnia nu face parte din OCDE, dar prin Legea 93/1996 a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Romniei i Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic cu privire la privilegiile i imunitile Organizaiei, semnat la Paris la 12 octombrie 1995. Comisia european a UE particip la munca OECD, alturi de statele membre ale UE. Lupta mpotriva corupiei face parte din ordinea public transnaional.

    2.1.2. Normele supletive. Contractul este legea prilor. Ca o consecin a principiului autonomiei

    de voin prile, n limitele impuse de propriul contract, au dreptul s aleag legea aplicabil contractului. Aceast lege va reglementa i litigiile dintre pri care se nasc din contract, cu excepia situaiei n care prile confer arbitrului puterile unui amiabil compozitor. n acest ultim caz, arbitrul va soluiona litigiile fcnd abstracie de legea aplicabil contractului; el se va baza pe principii morale i de echitate. (n literatura juridic se face distincie ntre arbitrul care soluioneaz litigiul ca amiable compositeur i arbitrul care soluioneaz litigiul ex aequo et bono; n primul caz, arbitrul este inut de respectarea normelor imperative, n al doilea, nu, cu excepia normelor care formeaz ordinea public internaional.).

    Relaiile de comer internaional au la baz contractul. Vor fi avute n vedere deci regulile de conflict i cele materiale aplicabile contractelor. n afar de obligaiile contractuale, operatorii de comer internaional au i alte obligaii; de exemplu, n materie de protecie a mediului, de respectare a drepturilor omului, .a. De asemenea, operatorii de comer internaional sunt supui i regulilor aplicabile n materia rspunderii delictuale.

    Excluderea retrimiterii. Atunci cnd prile aleg legea aplicabil contractului dintre ele, aleg doar normele materiale i nu legea n ansamblul ei, care conine i norme conflictuale i care ar putea retrimite la o alt lege. Potrivit art. 20 din Regulamentul Roma I Aplicarea legii oricrei ri determinate n temeiul prezentului regulament nseamn aplicarea normelor de drept n vigoare n ara respectiv, cu excepia normelor sale de drept internaional privat, cu excepia cazului n care prezentul regulament prevede altfel.. Excepia prevzut de Regulament se regsete n art. 7 alin. (4) lit. b) care privete contractele de asigurare obligatorie.

  • 16

    Alegerea legii aplicabile contractului. Alegerea legii trebuie tratat diferit, dup cum prile au optat ca

    soluionarea litigiilor dintre ele s se fac pe calea arbitrajului sau n faa unei instane statale.

    Dac prile au ales arbitrajul ca mod de soluionare a litigiilor dintre ele, pot alege fie o lege statal aplicabil contractului, fie anumite reguli de drept n care pot fi incluse orice norme cu valoare juridic, elaborate de un stat, de operatorii de comer internaional cum sunt lex mercatoria, principiile Unidroit sau chiar o Convenie care nu este aplicabil contractului, dar pe care prile o adapteaz intereselor lor, fragmentnd-o acest procedeu fiind cunoscut sub denumirea de clauza paramount - cu excepia situaiei n care fragmentarea este interzis de Convenia nsi.

    Prile pot, de asemenea, s aleag stabilizarea regulilor de drept pe care le-au ales. Majoritatea sistemelor de drept aplic legea aleas n starea n care se gsea la data ncheierii contractului, doar aa putndu-se respecta autonomia de voin a prilor. Deci o clauz de stabilizare nu este necesar, dect n situaia n care una dintre pri (dintre operatorii de comer internaional) este statul. n acest caz, stabilizarea este recomandat pentru a evita modificarea legii de ctre statul n cauz, cu riscul apariiei unui dezechilibru contractual.

    Arbitrul trebuie s respecte alegerea fcut de pri. Alegerea poate fi i implicit, ceea ce i d arbitrului posibilitatea de interpretare. Cnd prile au ales o lege care le anuleaz contractul, aplicnd principiul supravieuirii contractului i interpretnd voina prilor, care nu poate fi n sensul anulrii contractului, arbitrul va evita aplicarea acelei legi i va ncerca soluionarea litigiului utiliznd doar dispoziiile contractuale.

    Atunci cnd prile unui contract de comer internaional aleg o instan statal pentru soluionarea litigiilor dintre ele sau nu fac nici o alegere de for, nici statal, nici arbitral, i deci litigiile vor fi soluionate de o instan statal, ele pot alege legea aplicabil contractului. Este indicat ca ele s aleag legea n scopul creterii previzibilitii i securitii juridice la executarea obligaiilor lor. Potrivit art. 3. alin. (1) din Regulamentul Roma I: Contractul este guvernat de legea aleas de ctre pri. Aceast alegere trebuie s fie expres sau s rezulte, cu un grad rezonabil de certitudine, din clauzele contractuale sau din mprejurrile cauzei. Prin alegerea lor, prile pot desemna legea aplicabil ntregului contract sau numai unei pri din acesta.. Conform art. 2640 C. civ. rom. (1) Legea aplicabil obligaiilor contractuale se determin potrivit reglementrilor dreptului Uniunii Europene. (2) n materiile care nu intr sub incidena reglementrilor Uniunii Europene sunt aplicabile dispoziiile prezentului Cod civil privind legea aplicabil actului juridic, dac nu se prevede altfel prin convenii internaionale sau prin dispoziii speciale.. Art.

  • 17

    2637 C. civ. rom., care se refer la legea aplicabil actului juridic, conine dispoziii asemntoare cu cele ale art. 3 din Regulamentul Roma I i prevede: (1) Condiiile de fond ale actului juridic sunt stabilite de legea aleas de pri sau, dup caz, de autorul su. (2) Alegerea legii aplicabile actului trebuie s fie expres ori s rezulte nendoielnic din cuprinsul acestuia sau din circumstane. (3) Prile pot alege legea aplicabil totalitii sau numai unei anumite pri a actului juridic. (4) nelegerea privind alegerea legii aplicabile poate fi modificat ulterior ncheierii actului. Modificarea are efect retroactiv, fr s poat totui: a) s infirme validitatea formei acestuia; sau b) s aduc atingere drepturilor dobndite ntre timp de teri..

    Limitele libertii de a alege legea. Libertatea prilor de a alege este limitat de normele de aplicaie imediat i de excepia de ordine public. La acestea se mai adaug dou limite stabilite de Regulamentul Roma I n art. 3 alin. (3) i (4): n cazul n care toate elementele relevante pentru situaia respectiv, n momentul n care are loc alegerea, se afl n alt ar dect aceea a crei lege a fost aleas, alegerea fcut de pri nu aduce atingere aplicrii dispoziiilor legii acelei alte ri, de la care nu se poate deroga prin acord.; n cazul n care toate elementele relevante pentru situaia respectiv, n momentul n care are loc alegerea, se afl n unul sau mai multe state membre, alegerea de ctre pri a unei legi aplicabile, alta dect cea a unui stat membru, nu aduce atingere aplicrii n mod corespunztor a dispoziiilor de drept comunitar de la care nu se poate deroga prin convenie, dup caz, astfel cum au fost transpuse n statul membru al instanei competente..

    Se pune ntrebarea dac prile pot alege reguli a-naionale. Regulamentul Roma I nu conine dispoziii n acest sens. Dar n considerente, la nr. 13, se arat c: Prezentul regulament nu nltur posibilitatea prilor de a include printr-o meniune de trimitere n contractul lor un corp de norme nestatale sau o convenie internaional., iar la nr. 14 se mai face o precizare: n cazul n care Comunitatea adopt, n cadrul unui instrument juridic adecvat, norme de fond n materia contractelor, inclusiv clauze i condiii standard, respectivul act poate prevedea libertatea prilor de a aplica normele respective.. Unii autori spun c validitatea unei asemenea alegeri depinde de legea aplicabil contractului. n practic, se ntmpl foarte rar ca prile s aleag doar reguli a-naionale; n mod obinuit, fac trimitere la reguli a-naionale ca o completare la un drept naional pe care l-au ales pentru reglementarea contractului dintre ele.

    ntre legea aleas i contract nu este necesar s fie vreo legtur. Prile au libertatea de a alege orice lege. Uneori aleg o lege neutr pentru a pune capt nenelegerilor dintre ele referitoare la alegerea legii. O asemenea alegere poate fi pguboas; trebuie aleas acea lege pe care prile o cunosc, cel puin n elementele ei eseniale, care s serveasc interesele lor i care este cea mai bine adaptat contractului sau proteciei intereselor acestora.

  • 18

    Prile pot alege o lege care s reglementeze tot contractul sau pot alege mai multe legi aplicabile unor pri din contract (fragmentarea), ceea ce poate fi periculos, crend posibilitatea de contradicii ntre dispoziiile acestora. Fragmentarea este permis de Regulamentul Roma I i de Codul civil romn.

    Alegerea legii aplicabile poate fi fcut la momentul ncheierii contractului sau ulterior. n al doilea caz, legea aleas produce efecte retroactive, de la data ncheierii contractului, cu dou limite: nu poate afecta forma contractului i nu poate aduce atingere drepturilor dobndite de ctre teri. Prile pot modifica legea aleas cu aceleai limite ca la alegerea ulterioar. Potrivit art. 3 alin. (2) din Regulamentul Roma I Prile pot conveni, n orice moment, s supun contractul altei legi dect cea care l guverna anterior, fie n baza unei alegeri anterioare n temeiul prezentului articol, fie n temeiul altor dispoziii ale prezentului regulament. Orice modificare efectuat de ctre pri cu privire la legea aplicabil, care intervine ulterior ncheierii contractului, nu aduce atingere validitii formei contractului n sensul articolului 11 i nu afecteaz n mod negativ drepturile terilor..

    Alegerea legii aplicabile trebuie s fie expres sau s rezulte cu un grad rezonabil de certitudine, din clauzele contractuale sau din mprejurrile cauzei (art. 3.1 din Regulamentul Roma I). n considerentele Regulamentului Roma I la nr. 12 se arat c: Pentru a determina dac a fost exprimat clar alegerea privind aplicarea unei anumite legi, unul din factorii de care ar trebui s se in seama l reprezint convenia prilor, prin care se confer uneia sau mai multor instane dintr-un stat membru competena exclusiv de a judeca litigiile rezultate din contract.. n practic, frecvent, prile cred c dac au ales instana competent printr-o clauz atributiv de jurisdicie nseamn c au ales i legea aplicabil. Tcerea prilor ar putea fi interpretat n aceast situaie ca alegere a legii forului, care rezult din mprejurrile cauzei. Un exemplu de alegere care nu este expres: dac prile ncheie un contract cadru n care includ o clauz prin care aleg legea aplicabil, dar contractele de aplicare nu conin clauze referitoare la legea aplicabil, se poate interpreta alegerea din contractul cadru ca voin a prilor de a reglementa raporturile dintre ele n ansamblul lor, deoarece ntre contractul cadru i contractele de aplicare exist o interdependen.

    Contractul este supus att normelor imperative ct i acelora dispozitive din legea aleas.

    Legea aplicabil contractului n absena alegerii. Determinarea legii trebuie tratat diferit, dup cum prile au ales ca

    soluionarea litigiilor dintre ele s se fac pe calea arbitrajului sau n faa unei instane statale, ori nu au fcut nici o alegere a forului, caz n care tot instanele statale vor fi competente.

  • 19

    Cnd litigiul este soluionat pe calea arbitrajului. Arbitrul nu este obligat s aplice norme conflictuale pentru a determina legea aplicabil. El va stabili legea aplicabil n funcie de regulile pe care le consider potrivite. Potrivit art. 1119 alin. (1) C. proc. civ. rom., dac prile nu au desemnat dreptul aplicabil, tribunalul arbitral aplic legea pe care o consider adecvat, n toate situaiile innd seama de uzane i de regulile profesionale. Conform alin. (2) al art. 1119 C. proc. civ. rom. Tribunalul arbitral poate statua n echitate numai cu autorizarea expres a prilor..

    Atunci cnd arbitrul soluioneaz litigiul aplicnd legea pe care o consider adecvat, nseamn c folosete aa numita cale direct de desemnare a legii aplicabile.

    Conveniile internaionale pot servi arbitrului, dar el nu este obligat s le aplice. Totui, dac determin ca aplicabil legea unui stat, care este parte la o convenie internaional n materia vizat, atunci va trebui s aplice convenia, ca fcnd parte integrant din legea aplicabil.

    Juritii care aparin sistemului common law sunt mai conservatori n aceast privin. Ei consider c arbitrul are un sediu i este obligat s aplice normele conflictuale ale sediului arbitrajului, inclusiv conveniile internaionale pe care statul unde i are sediul arbitrul le-a ratificat.

    Arbitrul poate decide i aplicarea metodei cumulative n stabilirea legii aplicabile. Aceasta nseamn c analizeaz normele conflictuale i folosete i calea direct de determinare a legii, toate indicnd aceeai lege aplicabil.

    Arbitrul poate hotr c pentru soluionarea litigiului corespunde cel mai bine intereselor prilor aplicarea lex mercatoria sau principiile Unidroit, pentru a obine o soluie neutr, urmrit de ctre pri.

    Cnd litigiul este soluionat de o instan statal. Dac prile nu au ales legea aplicabil, instana va fi obligat s aplice normele sale conflictuale. Art. 2640 C. civ. rom. trimite la dreptul UE, deci la Regulamentul Roma I, care conine dispoziii de stabilire a legii aplicabile n absena alegerii ei. Dac dreptul UE nu este aplicabil, legea aplicabil n lipsa alegerii este stabilit de art. 2638 C. civ. rom.: (1) n lipsa alegerii, se aplic legea statului cu care actul juridic prezint legturile cele mai strnse, iar dac aceast lege nu poate fi identificat, se aplic legea locului unde actul juridic a fost ncheiat. (2) Se consider c exist atare legturi cu legea statului n care debitorul prestaiei caracteristice sau, dup caz, autorul actului are, la data ncheierii actului, dup caz, reedina obinuit, fondul de comer sau sediul social..

    Regulamentul Roma I. n cazul n care prile nu i-au exprimat voina n sensul alegerii legii

    aplicabile, Regulamentul conine norme n art. 4, prin care se determin legea aplicabil anumitor categorii de contracte. n cazul n care contractul nu face parte dintre acelea pentru care Regulamentul a precizat legea aplicabil, el este supus legii rii n care i are reedina obinuit partea contractant care

  • 20

    efectueaz prestaia caracteristic. Toate aceste prevederi sunt nlturate dac din ansamblul circumstanelor cauzei rezult fr echivoc c respectivul contract are n mod vdit o legtur mai strns cu o alt ar; n acest caz se aplic legea acelei alte ri cu care contractul are legturile cele mai strnse. Dac paragrafele 1, 2, 3 ale art. 4 nu pot fi utilizate, astfel nct s conduc la indicarea legii aplicabile, contractul este reglementat de legea rii cu care are cele mai strnse legturi.

    Legea aplicabil contractului, n absena alegerii ei de prile contractante, conform art. 4.1., se determin n funcie de norma prevzut pentru tipul specific de contract, astfel:

    - contractul de vnzare-cumprare de bunuri este reglementat de legea rii n care i are reedina obinuit vnztorul;

    - contractul de prestri servicii este reglementat de legea rii n care i are reedina obinuit prestatorul de servicii;

    - contractul privind un drept real imobiliar sau privind dreptul de locaiune asupra unui imobil este reglementat de legea rii n care este situat imobilul;

    - contractul de locaiune avnd drept obiect folosina privat i temporar a unui imobil pe o perioad de maximum ase luni consecutive este reglementat de legea rii n care i are reedina obinuit proprietarul, cu condiia ca locatarul s fie o persoan fizic i s i aib reedina obinuit n aceeai ar;

    - contractul de franciz este reglementat de legea rii n care i are reedina obinuit beneficiarul francizei;

    - contractul de distribuie este reglementat de legea rii n care i are reedina obinuit distribuitorul;

    - contractul de vnzare-cumprare de bunuri la licitaie este reglementat de legea rii n care are loc licitaia, dac se poate stabili care este acest loc;

    - orice contract ncheiat n cadrul unui sistem multilateral, care reunete sau faciliteaz reunirea de interese multiple de vnzare-cumprare de instrumente financiare ale terilor, astfel cum sunt definite la articolul 4 alineatul (1) punctul 17 din Directiva 2004/39/CE, n conformitate cu normele nediscreionare, i care este reglementat de o lege unic, este reglementat de legea respectiv.

    Aceste contracte nu au fost definite de Regulament, revenind instanei sesizate aceast sarcin. O dificultate se poate ivi n ceea ce privete contractul de distribuie, care n considerentele Regulamentului este calificat ca fiind un contract de prestri servicii. CJUE a calificat contractul de agenie comercial ca un contract de prestri servicii, n interpretarea Regulamentului Bruxelles I (C-19/09 Wood Floor v. Silva Trade din 2010).

    Regula care se desprinde din prevederile de mai sus este c legea aplicabil contractului este legea rii n care debitorul prestaiei caracteristice i are reedina obinuit. Art. 19 din Regulament arat ce se nelege prin

  • 21

    reedin obinuit: (1) n nelesul prezentului regulament, reedina obinuit a societilor i a altor organisme, constituite sau nu ca persoane juridice, este situat la sediul administraiei lor centrale. Reedina obinuit a unei persoane fizice acionnd n exercitarea activitii sale profesionale este locul unde aceast persoan i are sediul principal de activitate. (2) n cazul n care contractul este ncheiat n cadrul activitii unei sucursale, a unei agenii sau a oricrei alte uniti, sau n cazul n care, conform contractului, executarea acestuia incumb unei astfel de sucursale, agenii sau uniti, locul unde se afl sucursala, agenia sau oricare alt unitate este considerat reedina obinuit. (3) n scopul determinrii locului unde se afl reedina obinuit, momentul relevant l constituie data ncheierii contractului..

    n cazul n care contractul nu poate fi ncadrat n nici unul dintre tipurile definite sau n cazul n care, prin prisma elementelor sale, aparine mai multor tipuri definite, contractul este reglementat de legea rii n care partea obligat s execute prestaia caracteristic din contract i are reedina obinuit. n cazul unui contract care const dintr-o serie de drepturi i obligaii care se ncadreaz n mai multe categorii de contracte definite, prestaia caracteristic din cadrul contractului se determin n funcie de centrul su de greutate. Prestaia caracteristic vizeaz funcia contractului n viaa economico-social n care este inserat. De regul, debitorul prestaiei caracteristice este un profesionist, pentru care contractul ncheiat joac un rol important n sfera n care i desfoar activitatea. Cealalt parte contractant este, de regul, un client, pentru care contractul nu este dect o operaiune ntmpltoare. Debitorul prestaiei caracteristice este acela care are n sarcina sa obligaiile cele mai complexe, pe cnd cocontractantul are, n general, obligaia simpl de a plti o sum de bani. Considerm c debitorul prestaiei caracteristice este acela care o efectueaz, dup cum se arat n textul art. 4.2. Conceptul de prestaie caracteristic nu poate fi utilizat, ns, n cazul tuturor contractelor. De exemplu, nu se poate determina prestaia caracteristic n contractul de schimb ori ntr-un contract complex de cooperare industrial sau comercial.

    Localizarea prestaiei caracteristice se face n funcie de locul reedinei obinuite a debitorului. Pentru evitarea de conflicte mobile1, momentul n care se face localizarea este acela al ncheierii contractului.

    Dac legea aplicabil contractului, aa cum a fost determinat n art. 4.1. i 4.2. din Regulament nu este aceea cu care contractul are cele mai strnse legturi, atunci toate aceste prevederi sunt nlturate, dac din ansamblul circumstanelor cauzei rezult fr echivoc c respectivul contract are n mod vdit o legtur mai strns cu o alt ar; n acest caz se aplic o clauz derogatorie care prevede aplicarea legii acestei alte ri.

    1 Conflictul mobil de legi apare atunci cnd un raport juridic este supus, succesiv, unor sisteme de drept

    diferite, datorit schimbrii punctelor de legtur.

  • 22

    n lipsa unei alegeri, atunci cnd legea aplicabil nu poate fi stabilit nici prin ncadrarea contractului ntr-unul din tipurile specificate, nici ca fiind legea rii n care partea care trebuie s efectueze prestaia caracteristic din contract i are reedina obinuit, contractului i se aplic legea rii de care este cel mai strns legat. Pentru a determina aceast lege, se ine cont, printre altele, de faptul dac contractul n cauz este strns legat de un alt contract sau de alte contracte. Instana are o mare putere de apreciere n aceast operaiune; totui, utilizarea art. 4.4. trebuie fcut cu caracter de excepie. Dei textul art. 4.4. nu precizeaz, i n acest caz, legturile mai strnse ale contractului cu legea altei ri se apreciaz n momentul ncheierii contractului.

    n ceea ce privete contractele de transport de mrfuri, reglementate n art. 5.1., ele ar fi trebuit incluse n art. 4.1., printre tipurile de contracte pentru care se determin legea aplicabil n absena alegerii, aa cum era redactat textul n Convenia de la Roma din 1980. Dar n ideea de a fi grupate contractele de transport, fie ele de mrfuri sau de persoane, sunt tratate mpreun n art. 5.1. din Regulament. Astfel, n msura n care legea aplicabil contractului de transport de mrfuri nu a fost aleas de pri n conformitate cu art. 3, legea aplicabil este legea rii n care i are reedina obinuit transportatorul, cu condiia ca locul de ncrcare sau cel de livrare sau reedina obinuit a expeditorului s fie, de asemenea, situate n ara respectiv. n cazul n care aceste cerine nu sunt ntrunite, se aplic legea rii n care este situat locul de livrare convenit de ctre pri. Contractele de navlosire pentru o singur cltorie i alte contracte care au ca obiect principal efectuarea unui transport de mrfuri sunt considerate contracte de transport de mrfuri. Termenul expeditor se refer la orice persoan care ncheie un contract de transport cu transportatorul, iar termenul transportator se refer la partea din contract care i asum rspunderea de a transporta mrfurile, indiferent dac presteaz ea nsi sau nu serviciul de transport.

    n cazul n care, n lipsa unei alegeri a legii aplicabile, rezult fr echivoc din ansamblul circumstanelor cauzei c respectivul contract de transport de mrfuri are n mod vdit o legtur mai strns cu o alt ar se aplic legea din acea alt ar (art. 5.3. din Regulament).

    ntrebri: 1. Ce se nelege prin drept a-naional i care sunt componentele

    acestuia? 2. Definii i analizai lex mercatoria. 3. Normele imperative din dreptul internaional public i din dreptul

    regional pot influena alegerea legii aplicabile unui contract de comer internaional?

    4. n ce condiii instana aplic normele de aplicaie imediat strine? Care este soluia n cazul n care normele de aplicaie imediat ale

  • 23

    instanei sesizate vin n concurs cu normele de aplicaie imediat strine?

    5. Ce nseamn ordine public transnaional? 6. Clauza de alegere a legii aplicabile unui contract de comer

    internaional poate fi ngrdit? Care sunt limitele libertii de a alege? 7. Care este legea aplicabil unui contract de comer internaional n lipsa

    alegerii ei de ctre prile contractante?

    3. Coninutul contractelor de comer internaional. Faza contractual a operaiunilor de comer internaional. Clauzele obinuite n contractele de comer internaional.

    Atunci cnd se ncheie un contract internaional, datorit faptului c acesta vine n contact cu state diferite, la negocierea, ncheierea i executarea lui trebuie s fie luate n considerare diferenele culturale. De asemenea, specific unui contract internaional este c se ncheie, de regul, pe termen lung i corespunde nu numai intereselor prilor, dar i unor jocuri economice i politice mai extinse.

    n dreptul contractelor de comer internaional sunt folosii trei piloni: clauzele tip (boilerplate clauses), care reprezint o consecin a ceea ce este numit best practices. Frecvent, clauzele tip, inserate n documente standard, sunt utilizate ca baz pentru negocierile n care o parte nu reuete s impun celeilalte condiiile sale generale contractuale.

    Al doilea pilon este reprezentat de contractele tip, care sunt folosite mai ales n materie de construcii. De exemplu, European Development Fund a elaborat un contract standard de construcii destinat a fi aplicat n afara UE. De asemenea, Comisia European a elaborat contracte tip pentru proiectele pe care le finaneaz; aceste contracte nu sunt negociabile; de exemplu, contractul de cercetare Com (2003) 799/2, modificat prin Com (2003) 3834.

    Al treilea pilon este reprezentat de contractele complexe i pe termen lung, care rezult dup negocieri ntre pri. n cazul acestora, prile ncheie grupuri de contracte, cum este cazul operaiunii joint venture (care presupune un ansamblu de contracte), a operaiunii de vnzare, care depinde de un contract de credit, care, la rndul lui, depinde de un contract de garanie (lanuri de contracte).

    Important ntr-un contract de comer internaional este cunoaterea legii aplicabile acestuia, pentru a-i nelege efectele i pentru a-l interpreta. Frecvent, prile negociaz i ncheie contracte n care insereaz i o clauz de alegere a legii aplicabile, fr a verifica dac clauzele inserate n contract au efecte depline n ordinea juridic aleas. Pentru a evita astfel de situaii se folosete un jurist specializat n dreptul pe care prile l aleg ca lege aplicabil contractului

  • 24

    lor, pentru a-i exprima o opinie fundamentat; este ceea ce n dreptul USA, de unde provine, de altfel, se numete legal opinion sau remedies opinion.

    Clauzele obinuite n contractele de comer internaional. Preambulul. Un contract internaional poate conine un preambul n

    care prile plaseaz tranzacia n context economic, se prezint pe scurt, descriu obiectivele urmrite prin tranzacie, fac o autoevaluare a experienei lor internaionale, stabilesc elementele de legtur cu alte contracte deja semnate sau n curs de ncheiere. Redactarea preambulului necesit mare atenie, deoarece, n caz de litigiu, instana arbitral sau statal va folosi prevederile preambulului. De regul, prile au tendina de a se prezenta ntr-o lumin foarte favorabil; dac, de exemplu, prile afirm c au o mare experien n operaiunile internaionale sau n tipul de contracte ca cel ncheiat, este posibil ca s fie judecate n funcie de uzanele n materie i s aib o obligaie de profesionalism sau de competen profesional. De aceea, n preambul este avantajos ca prile s pstreze o poziie neutr i s se limiteze la esenial.

    Clauza de definiii. Avnd sursa n dreptul american, aceast clauz conine definirea termenilor folosii n contract, frecvent, termeni tehnici, care vor avea aceeai accepiune n toate obligaiile contractuale ale prilor. Dei pare util, aceast clauz poate crea efecte imprevizibile, atunci cnd obligaiile prilor se dovedesc a fi diferite de definiia dat iniial; de aceea, trebuie utilizat cu precauie; la sfritul negocierilor trebuie obligatoriu revzut, pentru ca prile s se asigure c ea corespunde pe deplin obligaiilor contractuale.

    Clauza de confidenialitate. Este util includerea n contractul internaional a unei clauze de confidenialitate. Dac a fost ncheiat una i n faza precontractual, trebuie asigurat jonciunea celor dou clauze, pentru a nu exista nici vid temporal, nici teritorial. Clauza de confidenialitate nu trebuie meninut o perioad prea mare de timp dup ncetarea contractului.

    Clauzele best efforts, reasonable care i due diligence. Aceste clauze, care au ca surs practica din common law sunt frecvent inserate n contracte internaionale, fr ca prile s le neleag ntotdeauna pe deplin. Aceste clauze impun obligaii de mijloace; dac prile au intenionat s impun obligaii de rezultat, aceste clauze nu trebuie s apar n contractul lor. n Principiile Unidroit se face aceast distincie.

    O clauz echivalent, dar mai precis, este clauza care face referire la standardele profesionale folosite n domeniul de activitate din care face parte contractul, aa numitele rules of art (reguli de art).

    Clauza de bun credin i de cooperare. Conceptul de bun credin este vag; acesta presupune bun sim,

    onestitate, corectitudine, decen. n Principiile Unidroit, buna credin este o regul imperativ de la care prile nu pot deroga, n sensul c nu o pot exclude

  • 25

    sau limita (art. 1.7). Aceeai prevedere se regsete n art. 1183 alin. (2) C. civ. rom. Buna credin reprezint o obligaie implicit [art. 5.1.2. lit c) din Principiile Unidroit i art. 14 alin. (2) C. civ. rom.].

    Prile ar putea include n contractul lor internaional o clauz de obligaie de cooperare, care este asociat bunei credine. Obligaia de cooperare impune prilor s ia n considerare interesele cocontractantului nainte de a aciona, deoarece, contractul nu presupune doar interese divergente, ci i obiective comune. De exemplu, atunci cnd debitorul ncearc s corecteze o executare necorespunztoare a contractului, creditorul trebuie s accepte aciunile debitorului i s colaboreze cu acesta n ideea minimizrii prejudiciului (art. 7.4.8. din Principiile Unidroit).

    Clauze de schimbare a circumstanelor. Influena schimbrii circumstanelor asupra executrii contractului difer

    de la o cultur la alta. n culturile asiatice, schimbarea circumstanelor presupune adaptarea contractului, fr a fi nevoie de inserarea n contract a unei clauze explicite n acest sens. n culturile occidentale, dimpotriv, pentru adaptare este nevoie de existena unei clauze. Exist multe i variate clauze care au legtur cu schimbarea circumstanelor. Dou sunt obinuite n contractele comerciale internaionale: clauza de hardship sau de impreviziune i clauza de for major.

    Toate sistemele juridice recunosc fora major ca o cauz de neexecutare a contractului. Pot exista diferene n ceea ce privete definirea noiunii de for major. [ n dreptul romn, fora major reprezint orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil i inevitabil art. 1351 alin. (2) C. civ.]. Dar consecinele sunt aceleai: debitorul este exonerat de rspundere, dac neexecutarea este datorat unui eveniment de for major.

    n ceea ce privete impreviziunea, aceast instituie nu este recunoscut n toate sistemele de drept. n dreptul romn, art. 1271 reglementeaz impreviziunea astfel: dac executarea contractului a devenit excesiv de oneroas datorit unei schimbri excepionale a mprejurrilor care ar face vdit injust obligarea debitorului la executarea obligaiei, instana poate s dispun, fie adaptarea contractului, pentru a distribui n mod echitabil ntre pri pierderile i beneficiile ce rezult din schimbarea mprejurrilor, fie ncetarea contractului, la momentul i n condiiile pe care le stabilete, dar, n ambele cazuri, numai dac schimbarea mprejurrilor este ulterioar ncheierii contractului, schimbare care nu putea fi avut n vedere n mod rezonabil la momentul ncheierii contractului, iar debitorul nu i-a asumat riscul acestei schimbri; de asemenea, debitorul trebuie s fi ncercat, ntr-un termen rezonabil i cu bun credin, negocierea adaptrii rezonabile i echitabile a contractului.

    n Principiile Unidroit este admis impreviziunea, ca o excepie de la principiul pacta sunt servanda (art. 6.2.1.-6.2.3.), ns este definit asemntor

  • 26

    cu fora major (art. 7.1.7.). Condiiile cerute pentru existena impreviziunii i consecinele acesteia sunt preluate i de Codul civil romn.

    n majoritatea clauzelor de hardship inserate n contracte internaionale este prevzut o procedur de urmat n cazul n care o parte invoc clauza de hardship. De regul, se ncearc o renegociere pentru restabilirea echilibrului contractual i numai n caz de eec se ajunge la instan, care va adapta sau va dispune ncetarea contractului, n acest din urm caz numai cu caracter excepional.

    ntr-o spe n care era aplicabil Convenia de la Viena din 1980, Curtea de Casaie din Belgia s-a pronunat cu privire la impreviziune, n absena unei clauze de hardship inserat n contract, considernd impreviziunea un principiu general de dreptul comerului internaional (ncorporat n Principiile Unidroit); dac un contract este dezechilibrat deoarece preul materiei prime utilizate a crescut cu 70%, acesta trebuie adaptat; nimic nu justific ruinarea unui contractant, doar pentru a respecta contractul, din moment ce au intervenit evenimente fortuite.

    Clauze referitoare la pre. Reglementarea referitoare la pre este una teritorial, care trebuie

    respectat de toi operatorii de comer internaional pentru plile fcute pe teritoriul respectiv.

    Preul contractului nu este o clauz standard. Clauza de pre permite alegerea monedei de plat. Aceast clauz poate avea ca scop gestiunea riscului eroziunii monetare a monedei alese. De asemenea, poate servi la restabilirea echilibrului contractual, funcionnd mai bine dect clauza de impreviziune. O clauz de pre poate permite adaptarea contractului la o ofert concurent, stipulndu-se scderea preului contractului sau mrirea lui n funcie de fluctuaiile concurenei pe pia.

    n ceea ce privete plata n sine, este posibil ca aceasta s fie supus unor norme de ordine public pe teritoriul unde are loc. De exemplu, s nu poat fi fcut n numerar dac depete o anumit sum, indiferent de legea aplicabil contractului.

    Clauze privind transferul de date cu caracter personal. Datele cu caracter personal pot fi transferate n strintate datorit naturii

    contractului, cum este cazul contractelor care presupun un transfer de know how n vederea formrii personalului sau al contractelor de outsoucing.

    Outsourcing-ul (externalizarea) este o strategie folosit de ntreprinderi mari, prin care acestea externalizeaz o parte dintre funciile lor de management, n special din domeniul marketing-ului, logisticii, resurselor umane i contabilitii, n scopul de a reduce costurile. De exemplu, angajarea unei firme de avocatur, ori de contabilitate, n loc de a angaja juriti ori contabili, care s fac parte din personalul ntreprinderii. Atunci cnd outsourcing-ul este offshore, adic externalizarea are loc ntr-o ar strin (exploatndu-se, de

  • 27

    regul, costurile reduse ale forei de munc) are loc divulgarea unui volum mare de informaii personale sau sensibile ctre furnizorii de servicii externi. ntreprinderea care externalizeaz serviciile sale pierde controlul acestor informaii. De aceea, n contractul de offshore outsourcing trebuie inclus o clauz referitoare la transferul de date cu caracter personal. (n prezent, furnizorii de servicii romni prezint un mare interes pentru ntreprinderile strine, care urmresc externalizarea funciilor lor).

    Uneori, transferul de date este impus de o legislaie strin, cum este administraia USA, care impune transferul datelor pasagerilor, care sunt utilizate n lupta mpotriva terorismului.

    Din ce n ce mai frecvent n ultimul timp, sunt incluse n contracte clauze referitoare la transferul de date, mai ales, atunci cnd transferul lor urmeaz a se face n afara UE. n interiorul UE exist reglementri n statele membre, prin implementarea Directivei 95/46/CE privind protecia persoanelor fizice n ceea ce privete prelucrarea datelor cu caracter personal i libera circulaie a acestor date (transpus n Romnia prin Legea 677/2001 pentru protecia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal i libera circulaie a acestor date). Transferul datelor este supus unor reguli, a cror nerespectare atrage rspunderea penal sau contravenional.

    Necesitatea utilizrii de clauze privind transferul de date este ntrit i de practica cloud computing, care permite externalizarea stocrii de date, ce are loc n strintate. Serviciile de tip cloud computing sunt considerate ca o nou surs de dezvoltare a ntreprinderilor de pe piaa tehnologiei. Cloud computing nseamn distributed computing prin intermediul unui network, cum este internetul, i const n abilitatea de a face s funcioneze un program sau o aplicaie n acelai timp, n mai multe computere conectate ntre ele. Mari distribuitori de cloud computing sunt, de exemplu, Google, Amazon. Cloud computing-ul ridic, ns, o serie de probleme de securitate, procesare i stocare a datelor cu caracter personal ale utilizatorilor. Grupul de lucru instituit n temeiul art. 29 din Directiva 95/46/CE a adoptat Avizul 5/2012 privind "cloud computing". Avizul analizeaz, printre altele, o serie de implicaii negative ale serviciilor de tip "cloud" asupra proteciei datelor cu caracter personal, printre care, lipsa controlului utilizatorului asupra datelor respective, precum i informaii insuficiente cu privire la modalitatea, locul i entitatea de prelucrare/sub-prelucrare a datelor. n legtur cu aceast problem, la nivelul UE este n lucru un regulament privind protecia persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal i libera circulaie a acestor date.

    Clauza de integralitate a contractului sau merger clause Aceast clauz i are izvorul n common law; deoarece instana englez

    putea completa contractul cu documente din perioada negocierilor, n practic a nceput utilizarea unei clauze, care arta c n contract sunt inserate toate dispoziiile contractuale, merger clause sau entire agreement clause.

  • 28

    Clauza de integralitate a contractului apare n art. 2.1.17 din Principiile Unidroit, potrivit cruia, contractul scris care conine o clauz ce stipuleaz c documentul include toate condiiile cu privire la care prile au convenit, nu poate fi contrazis sau completat cu declaraii sau acorduri anterioare. Aceste declaraii sau acorduri pot servi doar la interpretarea documentului. Clauze care limiteaz rspunderea sau exonereaz de rspundere. Clauza limitativ sau exoneratoare de rspundere este aceea care permite debitorului, n caz de neexecutare a obligaiilor de a nu-l despgubi pe cocontractantul su sau de a-l despgubi parial. De exemplu, stabilirea unei sume fixe pentru despgubire, indiferent de prejudiciul real; excluderea anumitor tipuri de prejudicii de la rspundere, cum ar fi cele indirecte, .a.

    Validitatea unor asemenea clauze depinde de legea aplicabil contractului. n Codul civil romn se prevede n art. 1355 c: (1) Nu se poate exclude sau limita, prin convenii sau acte unilaterale, rspunderea pentru prejudiciul material cauzat altuia printr-o fapt svrit cu intenie sau din culp grav. (2) Sunt valabile clauzele care exclud rspunderea pentru prejudiciile cauzate, printr-o simpl impruden sau neglijen, bunurilor victimei. (3) Rspunderea pentru prejudiciile cauzate integritii fizice sau psihice ori sntii nu poate fi nlturat ori diminuat dect n condiiile legii. (4) Declaraia de acceptare a riscului producerii unui prejudiciu nu constituie, prin ea nsi, renunarea victimei la dreptul de a obine plata despgubirilor..

    n Principiile Unidroit se arat c validitatea unei clauze limitative sau exoneratoare de rspundere se apreciaz n funcie de echitatea acesteia. Instana poate nltura o clauz dac este n mod manifest inechitabil pentru cealalt parte. Instana nu poate modifica clauza: o poate admite sau o poate declara inaplicabil.

    Clauza penal. n dreptul romn clauza penal este reglementat n art. 1538- 1543 C.

    civ. Clauza penal este aceea prin care prile stipuleaz c debitorul se oblig la o anumit prestaie n cazul neexecutrii obligaiei principale. Nu toate sistemele juridice admit validitatea clauzei penale. Exist sisteme care admit clauza liquidated damages, care ajut la repararea prejudiciului, dar care nu este neaprat o clauz penal. n Principiile Unidroit este consacrat n art. 7.4.13. La fel ca n dreptul romn, ea poate fi redus dac este excesiv.

    Clauze de circulaie a contractului. Cesiunea contractului reprezint tehnica juridic n care o parte

    contractant poate s-i substituie un ter n raporturile nscute dintr-un contract, numai dac prestaiile nu au fost nc integral executate, iar cealalt parte consimte la aceasta. (art. 1315 i urm. C. civ. rom.); reglementarea este similar cu aceea din Principiile Unidroit (art. 9.3.1.-9.3.7.).

    Cesiunea unui contract de comer internaional ridic mult mai multe dificulti dect aceea a unui contract intern. Ea presupune schimbarea

  • 29

    partenerului contractual n cursul executrii contractului, care, de regul, este unul de lung durat, ceea ce nseamn c, mai nti trebuie gsit un partener, apoi urmeaz adaptarea la cultura, la modul lui de a gndi, la modul de a conduce afacerile. Datorit unor asemenea dificulti contractele comerciale internaionale conin o clauz de incesibilitate ; aceast clauz permite contractantului cedat s refuze cesiunea; n aceast clauz vor fi prevzute i consecinele refuzului cesiunii.

    n cazul n care n contract nu este inserat o clauz de incesibilitate, determinarea condiiilor n care contractul poate fi cedat i consecinele cesiunii sunt stabilite de legea aplicabil contractului.

    Clauze de ncetare a contractului. De regul, n comerul internaional, contractele se ncheie pe durat

    determinat. De exemplu, un contract de construcii dureaz pn la finalizarea proiectului. Contractele pe durat determinat pot fi nsoite de o clauz de rennoire. Rennoirea poate fi i tacit; de exemplu, rennoirea tacit se folosete n cazul contractului de distribuie. Dac, mai rar, contractul este ncheiat pe durat nedeterminat, n toate sistemele juridice este recunoscut posibilitatea pentru pri de a denuna unilateral contractul. De regul, denunarea unilateral nu poate avea loc fr motiv, ci pentru o nclcare a contractului de ctre cealalt parte (de exemplu, art. 7.3 din Principiile Unidroit, art. 49 din Convenia de la Viena din 1980). n Codul civil romn, denunarea unilateral nu trebuie s fie motivat. Prevederile art. 1276 C. civ. au, ns, caracter supletiv.

    n ceea ce privete repararea prejudiciilor, n comerul internaional, n toate sistemele juridice este recunoscut repararea prejudiciilor previzibile. (n art. 1533 C. civ. rom. se prevede c: Debitorul rspunde numai pentru prejudiciile pe care le-a prevzut sau pe care putea s le prevad ca urmare a neexecutrii la momentul ncheierii contractului, afar de cazul n care neexecutarea este intenionat ori se datoreaz culpei grave a acestuia. Chiar i n acest din urm caz, daunele-interese nu cuprind dect ceea ce este consecina direct i necesar a neexecutrii obligaiei..). Se poate include n contract o clauz prin care s se lrgeasc sfera prejudiciilor previzibile.

    n sistemul common law sunt permise despgubirile punitive, punitive damages, care sunt sume acordate n scopul sancionrii cocontractantului pentru a-l descuraja s acioneze la fel n viitor.

    Obligaia de a minimiza prejudiciul este un principiu al comerului internaional. Acesta apare n Convenia de la Viena din 1980, n art. 77, potrivit cruia: Partea care invoc contravenia la contract trebuie s ia msuri rezonabile, innd seama de mprejurri, pentru a limita pierderea, inclusiv ctigul nerealizat, rezultat al contraveniei. Dac ea neglijeaz s o fac, partea n culp poate cere o reducere a daunelor-interese egal cu mrimea pierderii care ar fi trebuit evitat.; o prevedere asemntoare apare i n Principiile Unidroit, n art. 7.4.8., precum i n cea mai mare parte a sistemelor juridice. n

  • 30

    Codul civil romn principiul apare n art. 1531 alin. (2): Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferit de creditor i beneficiul de care acesta este lipsit. La stabilirea ntinderii prejudiciului, se ine seama i de cheltuielile pe care creditorul le-a fcut, ntr-o limit rezonabil, pentru evitarea sau limitarea prejudiciului..

    Clauze care supravieuiesc contractului. La ncetarea contractului exist o multitudine de clauze care i

    supravieuiesc, a cror specificitate difer n funcie de natura contractului. De exemplu, returnarea documentelor, returnarea materialelor publicitare, clauza de neconcuren, clauza de confidenialitate, clauza de garanie, clauza de alegere a legii aplicabile, reglementarea litigiilor.

    ntrebri: 1. Ce este clauza de hardship? 2. Ce nseamn outsourcing i ce implic ncheierea unui asemenea contract

    de comer internaional? 3. n ce const clauza de incesibilitate? 4. Cum poate fi protejat transferul de date cu caracter personal n cazul unui

    cloud computing?

    4. Contracte comerciale utilizate n comerul internaional.

    n comerul internaional pot fi ncheiate o multitudine de contracte cu diferite grade de complexitate. Vor fi analizate doar cele mai obinuite. Nu va fi tratat contractul internaional de munc i nici contractul internaional de consum.

    I. Contractul de vnzare internaional de mrfuri. Vnzarea internaional de mrfuri este cel mai frecvent ntlnit contract

    de comer internaional i cel mai vechi. El este supus unor reguli uniforme (care, aa cum am mai artat, sunt specifice dreptului comerului internaional), necesare n aceast materie datorit diferenelor de regim juridic n diferite sisteme juridice (Diferena cea mai cunoscut: n dreptul francez i romn contractul de vnzare este unul consensual, iar n dreptul german este un contract real; rezultatul este c transferul dreptului de proprietate i al riscurilor are loc n alte momente cu consecine importante).

    Raportul ntre dreptul uniform i dreptul internaional privat n aceast materie este urmtorul: dac dreptul uniform este imperativ, ceea ce se ntmpl rar, normele acestuia primeaz; urmeaz contractul, care reprezint voina prilor, el coninnd, de regul, termeni codificai, cum sunt regulile Incoterms; uzanele se aplic n al treilea rnd; Convenia de la Viena din 1980 are propriile

  • 31

    reguli de aplicare. Principiile Unidroit i Principiile dreptului european al contractelor (Lando) joac un rol complementar sau confirmativ.

    Exist i o propunere de regulament european din 2011, privind o legislaie european comun n materie de vnzri.

    Convenia Naiunilor Unite cu privire la contractele de vnzare internaional de mrfuri de la Viena din 1980 (CVIM).

    CVIM este aplicabil contractelor de vnzare de mrfuri ntre pri care i au sediul n state diferite, cnd aceste state sunt state contractante la CVIM sau cnd normele de drept internaional privat conduc la aplicarea legii unui stat contractant. De exemplu, n afacerea Machine Case din 2002, tribunalul arbitral a aplicat CVIM, chiar dac una dintre prile contractante nu-i avea sediul ntr-un stat contractant la CVIM, dar legea aplicabil contractului, aleas de ctre pri, era legea unui stat contractant (legea francez); n spe, un asigurtor american, subrogat n drepturile cumprtorului canadian, s-a ndreptat mpotriva vnztorului italian; Canada nu era parte la CVIM la data ncheierii contractului.

    Aplicarea CVIM are un caracter opional. Prile o pot exclude n tot sau n parte. Excluderea poate fi expres sau implicit ori tacit. Dac este exclus, se aplic legea material, aa cum este indicat de legea aplicabil contractului. De asemenea, prile chiar dac nu exclud aplicarea CVIM pot deroga de la prevederile ei, cu excepia regulilor de form.

    Potrivit art. 3 CVIM, aceasta reglementeaz vnzrile internaionale de mrfuri, adic acele contracte de furnizare de mrfuri ce urmeaz a fi fabricate sau produse, cu excepia cazului n care partea care le comand furnizeaz o parte esenial din elementele materiale necesare acestei fabricri sau produceri. Nu se aplic contractelor la care obligaia preponderent a prii care furnizeaz mrfurile const n furnizarea manoperei sau a altor servicii. Deci se face diferena ntre contractul de vnzare i contractul de antrepriz.

    CVIM nu se aplic: contractelor ncheiate pentru o folosin personal, familial sau casnic, contractelor avnd ca obiect imobile, mobile incorporale, valori mobiliare, efecte de comer i monede, nave, aeronave, electricitate, contractelor privind bunuri vndute la licitaii, de sub sechestru sau vnzrilor efectuate n orice alt mod de ctre autoritile judiciare (art. 2).

    CVIM are lacune, n sensul c nu reglementeaz aspecte importante care privesc vnzarea i anume: validitatea contractului i a clauzelor acestuia, reprezentarea prilor, prescripia extinctiv, validitatea preului, relaiile cu terii, transferul de proprietate, rspunderea pentru prejudiciile cauzate de mrfurile vndute, cesiunea de crean i compensaia. n aceste situaii, conform art 7.2 din CVIM se aplic principiile generale din care CVIM se inspir sau, n lipsa acestor principii, legea aplicabil n temeiul normelor de drept internaional privat ale forului.

  • 32

    ncheierea contractului de vnzare este reglementat n art. 14-24 CVIM. O propunere de ncheiere a unui contract adresat uneia sau mai multor persoane determinate constituie oferta, dac este suficient de precis i denot voina autorului ei de a se angaja n caz de acceptare [art. 14.1 CVIM, similar cu art. 1188 alin. (1) C. civ. rom.]. O propunere este suficient de precis n cazul n care denumete mrfurile i, expres sau implicit, stabilete cantitatea i preul sau d indicaii care permit ca acestea s fie determinate. O propunere adresat unor persoane nedeterminate este considerat numai ca o invitaie de a oferta, n afar de cazul n care persoana care a fcut propunerea nu a indicat n mod clar contrariul. O ofert produce efecte cnd ajunge la destinatar; deci se aplic teoria recepiei, cunoscut i n dreptul romn [art. 1186 alin. (1) C. civ.]. Potrivit art. 24 CVIM o ofert este considerat c ajunge la destinatar atunci cnd este fcut verbal sau este predat destinatarului nsui prin orice mijloace, la sediul sau, la adresa sa potal sau, dac nu are sediu sau adres potal, la reedina sa obinuit.

    Revocarea ofertei. Conform art. 16 CVIM o ofert poate fi revocat pn la ncheierea contractului, dac revocarea sosete la destinatar nainte ca acesta s fi expediat acceptarea. Oferta devine irevocabil dac ea prevede, prin fixarea unui termen determinat pentru acceptare sau n alt fel, ca este irevocabil sau dac era rezonabil pentru destinatar s considere oferta ca irevocabil i dac a acionat n consecin.

    Acceptarea ofertei. Reprezint acceptate a ofertei o declaraie sau o alt manifestare a destinatarului care exprim acordul su la o ofert. Tcerea sau inaciunea, prin ele nsele, nu pot constitui acceptar


Recommended